• nox159

    zdravím, konečně jsem něco našetřil a koupil sem si pulsmer.

    K nastavení zon, jsem se ale na netu dočetl ledacos :( a pokaždé něco jiného. O spočítání max. tepové frekvence mi nejde ( měl bych mít  202 )

    ale potřeboval bych vědět na kolik procent z tepove frekvence mam jezdit:

    1. na začatku sezony při najíždění objemu (popř:kolik km takto najet)
    2. potom v pruběhu sezony.
     

    všem moc dik za radu

     
    0 0
    • juli  

      Neco najdes treba tady

      0 0
    • jose  

      ´Jak píše Juli, ale když už jsi si koupil pulsmetr, tak bych prostě ještě obětoval litřík za ´test´ alespon jednou ročně…

      0 0
      • Rychlej turista  

        Ale no tak, netahej mu zbytečně peníze z kapes. Pro začátek by si mohl pohodlně vystačit s conconiho tes­tem

        0 0
        • juli  

          Myslim, ze trenazer, nebo valce budou krapet drazsi nez objektivni test. Leda si je pujcit.

          0 0
          • MlokCZ  

            Stačí zajít do nějaké posilovny, kde mají kvalitní spinner, na tom se dělá conconiho test dobře.

            0 0
        • jose  

          jasně:) orientačně to stačit bude…máme krizi, tak zbytečně nevyhazovat:o) Zas nadruhou stranu, když si pořídím už takovou věc, tak bych chtěl jeho možností využívat co nejlépe. Každopádně určitě zevšeho nejdříve ať projde to KPOčko a pak uvidí…

          0 0
        • Stancek  

          Existuje pro laiky a zacatesniky i nejaky jednoduchy test jak zjistit i aerobni prah?

          Znam jenom poucku ze aerobni prah je tam, kd ejeste stiham pri jizde souvisle mluvit…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Zhruba tak. A anaerobní je tam, kde mluvíš už jen věty jednoslovné :-D

            Já bych tohle všechno zbyteč­ně nepřeceňoval. V dnešní době je módním trendem, že kdo se urputně nedrží stanovených prahů a tréninkových motivů, že trénuje neefektivně a tedy vlastně zbytečně a jejich náhodné překročení je bráno pomalu jako sebevražda. Ty prahy ale je dobré orientačně znát, hlavně anaerobní. Hobík ale nepotřebuje nějak „smysluplně“ trénovat a tedy se jich za každou cenu držet i když zrovna má chuť jet jinak. Když mám chuť, nestydím se i v zimě krátkodobě vytočit přes ANP, ničemu to neuškodí. Většinou se ale jezdí na nízkých tepech a pokud je takto najetý dostatečný objem, už jen tím získáš solidní stabilní výkonnost a pokud na to máš chuť, máš dobrý základ pro speciální trénink, jímž se rychle dostaneš do fazóny. Ten už ale bolí a proto jezdím většinou jen v aerobním pásmu nebo pod ním. Takže třeba já tepák nepoužívám, abych podle něj trénoval, ale jen pro kontrolu, abych viděl, jak jedu a podle toho jízdu korigoval. Zejména když jedu něco dlouhého, tak mi první hodiny pomáhá udržet se hluboko pod ANP, což je pro zdárné absolvování dlouhé štreky klíčové. Samozřejmě, že mladý kluk, co jezdí hodinový XC závod bude trénovat jinak. 

            Abych to teda shrnul, pokud začínáš, důležitá je doba, ne intenzita, tou si můžeš ublížit, pokud by to bylo často a dlouho. Pokud se ale krátkodobě a občas dostaneš do vysokých tepů, není to žádná tragégie a nevyhýbal bych se tomu.

            0 0
            • MlokCZ  

              S tou intenzitou se to ale velmi liší dle trénovanosti. Tedy nesmíš posuzovat jen dle sebe. Začátečkníkům, co nemají natrénováno za předchozí roky nic, tak těm intenzita nad ANP může ublížit snadno, tedy budou na to mnohem citlivější než trénovaní jedinci.

              0 0
          • MlokCZ  

            Na aerobní práh pokud jde o mluvení, tak je ještě lepší zkoušet zpívat nebo něco podobného, tedy kde je potřeba více kyslíku. Ještě to bys měl být schopný těsně pod AP bez zadrhávání.

            A pak dle dýchání nosem, do AP bys měl být schopný v pohodě udýchat nosem. Ale někdo je schopen udýchat nosem i nad AP.

            A jinak souhlas s Rychlým turistou, striktní dodržování zón se hrozně přeceňuje. Pokud jsem hobík, tak bych se na testy vyprdnul.

            Pro začátek jistě stačí ze začátku sezony najezdit nějakou základní vytrvalost a to s přibližným dodržováním. Tím myslím držet se většinu času pod a kolem AP a to stačí orientačně. Tedy především se vyhnout častějšímu chození přes ANP.

            Samozřejmě, že pokud to někdo myslí opravdu vážně a už trénuje více let a jde tu o výsledky někde hodně vysoko, tak tam už jistě smysl má nechat si udělat i laktátový test a k tomu i pak nejlépe tréninkový plán na základě výsledků testů.

            Ale co se týká začátečníků, tak tam je to podle mě akorát zbytečný opruz. Já jediné co dělám, tak prvnch pár týdnů nové sezóny si hlídám, abych nechodil moc do velký intenzit (tedy nad ANP).

            0 0
            • nox159  

              Nejde mi o nějaké striktní dodržován, nemíním si řict např: „dneska jedu 5O km z 160 tepy za minutu“ o to mi fakt nejde.

              Proste ze začátku sezony bych chtěl najet nějaký ten oběm, řikal jsem si tak 2000 km z tepem tak tech 145 –160. – ( myslíte že tyto čísla jsou realné, nebo je nějak upravit? je jasne že to beru jen orientačne.)

              A pak už jezdit normálně jako v minulé sezoně.

              0 0
              • MlokCZ  

                Konkrétní čísla nelze takhle absolutně posoudit. Já mám třeba AP někde kolem 140, základní vytrvalost je tedy pro mě tak 120–140 (tedy 145–160 by pro mě bylo zcela mimo). A někdo jiný (podobný věk a třeba i podobná maximálka) může mít AP klidně až ke 170.

                Ovšem na ježdění čistě v základní vytrvalosti prdím, tedy žádné omezení u mě do 140 nehrozí. Hlídám si pouze ze začátku, abych nechodil moc nad ANP, což mám někde kolem 170 a převaha času v té základní vytrvalosti byla.

                0 0
                • nox159  

                  no ty čisla tech 145–160 sem vzal z tabulek – mel sem sice vic zdroju ale vsechny hlasili skoro stejne cisla, vlastne i primo pulsmetr po zadani par veci mi hlasi to same.

                  jinak vim ze je to jen orientacni ani přesné čisla moc nepotřebuju, protože to bych pak furt zjištoval jestli sem v limitu a pro me je hlavni si to kolo užít ;-)

                  0 0
                  • gmbiker  

                    Mě vychází základní vytrvalost na 110–135 – taky podle tabulek a pocitu, na měření jsem nebyl.

                    Trénink jsem si psal podle ruzných zdrojů z netu, občas se zeptám někoho zkušenějšího, docela mě to chytlo. Teď v zimě se snažím jezdit do 130 tepů, na rovince je to v pohodě, do kopce mívám občas problém udržet se na kole :-)

                     
                    0 0
    • Maxima  

      Ahoj, já jezdím podle tohodle treninkovího plánu a jeto celkem dobrý

      0 0
      • Zerocool  

        hodně o ničem…

        0 0
        • Maxima  

          Proč si myslíš?

          0 0
          • RedAce  

            Udělat si trošku obrázek o treninku, dobrý, ale řídit se tim jako pevně daným tren. planem, ne…

            0 0
            • Maxima  

              K špičkovému tréninkovému plánu to má rozhodně daleko, to ano, ale myslím si, žeto je lepší než nic a doufám žese nákých zlepšení dočkám :-)

              0 0
    • lamzor  

      celkom dobry clanok je

      http://www.cyklistikakrnov.com/…rekvenci.htm

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.