• Internaut

    K čemu je dobrý digram rozptylu tepů, který mi leze z POLAR SW?

    Zejména ty hodnoty SD1 a SD2 v obr.? Tuším, že jsem někde četl že při vyšších tepech se zmenšuje odchylka v (ne)pravidelnosti mezi tepy. Má to nějaký praktický význam?

    Btw. Na 1. obr. je diagram pro celou trasu a na 2. obr. jen vybraný úsek jetý na vysokých tepech.

    0 0
    • Shadow.1  

      Řekl bych, že to je hlavně proto, abys viděl, jaký máš tep za minutu v sítnicovém grafu (myslím že to je on :-) ) Tedy máš jasný přehled o tom, jestli ji někde lítá tep extrémně nahoru… To jak to máš ty je myslím v pohodě… jen je divné, že začínáš až na 125 tepech. Já když sedám na kolo, mám po rozcvičení 90 – 100, max 189, průměr 140 – 150 už přesně nevím :-)

      Kdybys měl pár osamocených teček daleko od zbytku, znamenalo by to, že ti sem tam srdce vlítne kam nemá…

      0 0
    • pelhrimov  

      Člověk je tvor zvídavý, takže by bylo zajímavé vědět co ten graf říká. Pokud to sem někdo napíše a nebude to marketingová poučka, tak to bude super. Teď praktický pohled: Má cenu se zabývat něčím co třeba nemůžeme ovlivnit?

      0 0
    • Rudyn  

      Já si myslím,že je to informace o kvalitě přístroje a nemá to nic společného se srdcem, jak tady píše kolega. Ten graf má obě osy stejné, tj. každá hodnota musí ležet na úhlopříčce. Pokud neleží,je to asi chyba přístroje.

      Pokud se něco chceš dozvědět o tepu, musíš mít časovou osu a tedy průběh tepu. Jinak pro Tvůj klid, je mi přes 50, když se rozjedu mám cca 100 t/min, max.190t/min, průměr při velké zátěži cca 150 t/min.

      Ahoj

      0 0
      • Internaut  

        Ani mi nejde o můj tep jak o to co ten diagram ukazuje (resp. ty hodnoty SD1 a SD2) a je-li tam něco zajímavého k vyčtení.

        0 0
    • Internaut  

      Když vše selže – přečti si návod.

      Tak jsem se mrknul do nápovědy a:

      //Graf Diagram rozptylu znázorňuje formou tečkovaného grafu proměny v časových intervalech mezi jednotlivými tepy (R-R intervaly = tep po tepu).

      Diagram rozptylu je bodový graf umožňující sledovat stav organismu a naladění tepové frekvence. Poskytuje například informaci o tom, do jaké míry je organismus uvolněn či stresován.

      Diagram rozptylu je vysoce exaktní pomůcka, takže interpretace získaných výsledků vyžaduje určitou míru zkušeností.

      O Diagramu rozptylu

      Tato forma zobrazení se používá k posouzení rytmu srdečních tepů a v něm probíhajících změn. Tento graf pracuje pouze se záznamem v režimu tep po tepu, tedy jako R-R intervalu, jehož jsou schopny modely Vantage NV a S810.

      Sklon diagramu rozptylu vyjadřuje aktuální stav organismu

      Diagram je vytvořen z bodů odpovídajících intervalům mezi jednotlivými tepy. Jednotkou měření na obou osách grafu je milisekunda (ms) nebo tepy za minutu (tep/min) v závislosti na způsobu získání hodnot TF. První hodnota TF je umístěna jako tečka na osu X a další na osu Y. Obdobně jsou umísťovány také další naměřené údaje.

      Velikost diagramu rozptylu závisí plně na rozsahu variability tepové frekvence. Z rozptylu a sklonu grafu lze přehledně zhodnotit stav organismu. Při vdechu TF roste, zatímco při výdechu se snižuje, což se v grafu zobrazí. Větší uvolěnost a hloubka dýchání způsobí rozšíření diagramu rozptylu.

      Indikátory grafu – SD1 a SD2

      Standardní odchylka (SD) vyjadřuje odchýlení TF a současně vypovídá, jak se jednotlivé výsledky měření od průměru.

      Z diagramu rozptylu jsou vypočteny dvě hodnoty standardních odchylek: SD1 a SD2.

      SD1 je vypočtena s příhlednutím k vertikálnímu průměru a hodnota SD2 zohledňuje průměr horizontální.

      Rychlé změny v hodnotách TF vyvolají větší rozsah SD 1, zatímco celkový rozsah TF ovlivňuje velikost SD 2.

      Možné chyby v diagramu rozptylu

      Diagramy rozptylu velmi citlivě reaguje na chybné výsledky měření a na arytmii. Proto je před jeho zobrazením vhodné zkontrolovat záznam pomocí funkce automatické chybový filtr.

      MZTF není pochopitelně schopen posoudit vyskutnuvší se arytmii. Zatímco křivka EKG tuto arytmii zachytí, MZTF kompletní informace EKG neobsahuje.//

      Ale, že bych byl z toho chytřejší…

      0 0
      • Beeda  

        jj dokumentace na netu je, ovsem neni to uz tak trivialni, dost zasahuje do mediciny/kardia…

        s chybou tepaku to nema nic spolecneho…

        0 0
      • Rudyn  

        Jasně, anglické pravidlo RTFM, pokud si nevíš rady (Read The Fuckin Manual)…

        Aha,takže nějaký časový interval mezi jednotlivými měřeními to sleduje. U rozptylu to budou asi ty ms. To znamená,že v čase se odečte hodnota tepu a vynese na osu x, po milisekundě se odečte tep znovu a zanese na osu y. Pokud nejsou ty hodnoty stejné (to by se potkaly na té úhlopříčce) tak asi máme rozptyl.

        No,já bych se tím asi netrápil..:-))

        Snad bych doporučil návštěvu kardiologa,který Ti natočí EKG a vysvětlí Ti co Tě zajímá.

        Ahoj

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.