Jak na dlouhy triatlon (IM) - kolik wattu honit, jak trenovat?

22 nepřečtených
  • upman

    Caute,

    prosim zkusene o radu na zimni trening na kole (trenazer Daum). Jelikoz mi to meri uplne vsechno, rad bych zvedal vykonnost pro specifickou cinnost a to je triatlonova casovka, alias kolo potom, co vylezu z vody a po nem mam jeste bezet.

    Jde mi to, zda existuje nejaka „formule“ ktera rika – idealni kadence 80–90, AE tep, XY wattu atd. Zajima me, zda ma smysl trenovat na silu nebo spise honit vysoke otacky, pripadne rozlozeni v tydnu (treba u behani bezim interval 10km, potom pohodu 15km, pak tempo kolem 10km a nakonec long run na hodne nizke otacky mezi 10–20km). Neco podobneho bych potreboval i pro kolo, ovsem tady tapu.

    Predstava je 3× tydne (musim narvat mezi plavani a behani), idealne bych chtel ujet 90km v aerobni zone kolem 35–40km/h), 2 kratsi treningy kole, 2h a jeden dlsi. Jenom mi chybi navod jak se k tomu dostat, akutalne jedu wattove na 160/h a rychlost kolem 33.

    Dokazete poradit?

    Dikec

    Upman

    0 0
    • cuki  

      začni tim že natrenujej discipliny samostatně a pak kombinuješ ve větší délce než na závodě. Bacha na trening na kole je hodně důležitý aby jsi eliminoval co nejvíce používání stejnech svalů jako při následném běhu. Takže posed na kole budeš mít na triatlon dost jinej než normálně. Hodně udělá sedlo a hlavně jeho sklon.

      Pokud más možnost měřit výkon. tak si udělej tabulku a zkoušej v rozumném intervalu najít tvůj vlastní bod na výkonové křivce, kde máš nejlepší poměr výkonn vs. příkon. každej to má jinak. Proto je taky důležitý se nenechat vyhecovat soupeřem. ZÁVODÍŠ JEN TY SÁM SE SEBOU! to měj neustále na paměti a pokud už se vyhecovat necháš musíš vědět že jseš schopnej to tempo vydržet do konce.

      Ale kadenci jsem nikdy moc neřešil, trénoval jsem tak abych byl schopen dát delší trať stejnym tempem a závod pak byl na „pohodu“ Ale taky jsem to nijak daleko nedotáhnul :-) Byl jsem rád že jsem to dal pod deset a to ještě steží

      0 0
      • upman  

        Caute a dikec, to jsem presne potreboval vedet. Zatim jdu oddelene, obcas dam Brick abych si zvykl na prechod kolo/beh, parkrat jsem dal i s bazenem, ovsem neslo to hned po sobe.

        Alias shrnu-li to (jdu pro zacatek do pulky IM):

        • plavat trosku vic nezli bude zavod (2km)
        • na kole naslapat vic jak 90km na 1 session (100–120km)
        • behat zavodni vzdalenost a kapku pres (22km-30km)

        Vykonnostni krivku zatim hledam; vypada to na 160W (ted jsem dal 3h v kuse do 2km nahoru), tam mi to asi sedne nejvic.

        Jste co sila – ma cenu na kole slapat rychle intervaly a svihy do kopcu, alias max zatez, nebo na to mam prdet a spis honit cas a rovinky? Ona casovka bud s minimalnim prevysenim, spis mi jde o to, zda krpaly (sila) = navyseni rychlosti, ci nikoliv.

        upman

        0 0
        • Honza.S3  

          Pokuse chystáš jet 1/2M, nemá cenu běhat takové běhy, v pohodě stačí 3 x týdně 10 – 15 km, max. někdy měsíc před závodem půlmaraton, ale běhat 30 km je spíš trénink na maraton – víc se tím unavíš než natrénuješ. To samé s plaváním, když v tréninku v kuse zvládneš 1,5 km, 1,9 už vždycky uplaveš.

          0 0
          • cuki  

            Je pravda že se to tak vetšinou nedělá, ale já trenoval vždy min plus 20% víc než měla mít trať, ale je pravda že u půlky to asi nemá cenu, u vytrvalostnějších tratí to IMHO získává čím dál tím víc na významu.

            Tam je potřeba na to tělo připravit i z hlediska stravovacích náviků. extrémnější trať tím líp se pak dá třeba spočítat količ čeho sníst a pak jen přizpůsobit dle počasí a hlavně teplotě jako takové.

            0 0
            • Honza.S3  

              Taky záleží,kolik má času na trénink. Jestli třeba 10 h týdně, což by mu mělo na bezproblémové dojetí stačit, pak tam těžko zařadí 25 km běh. Pokud má čas běhat 300 km/měsíc, pak si může 30 km běh zařadit, ale na začátečníka to asi dobrý nápad nebude.

              0 0
            • Smazaný účet  

              to je blbost – nikdo netrénuje na maratony běháním maratonů, úplně stačí tréninky do 30km

              0 0
              • cuki  

                Já neřikám aby to běhal pořád. Ale potřebuje získat tu zkušenost. I kdyby byla jen samostatně. To tělo si to pamatuje. Pokud trénuje bude trénovat výrazně menší kousky, tak je výsledek pouze o tom jestli to jeho tělo prostě dá. Stává se pak často že mu to tak nesedne že jeho výsledek bude hodně špatnej pokud to vůbec dokončí.

                Co vim, tak ostatní hlavně hodně plavali a taky poměr času na plavání u mě stoupnul skoro k 15%, já trénoval hodně kolo na výkon i na výdrž a běh jen na výdrž. Po jednom závodě jsem dostal dobrou inspiraci a běhal jsem se závažim, pak se dá tréning docela dost zkrátit. Ale běhání se nesmí přehánět kvůli kloubům. Takže z kola se u mě stala taková tutovka. Nikdo mě nikdy nepředjel, protože těm silnějším jsem dal v plavání takovej náskok, že za mnou už byly pouze invalidi :-D a nestalo se mi snad že by mi kolo nesedlo a já se na něm nějak moc trápil. U běhu to bylo jak kdy. Tam stačí i pitomý zrnko písku, nebo trocha vody z louže a pak jsou s toho takový puchejře, že je problem trať vůbec dokončit.

                Jinak taková dobrá rada co ušetří hodně zdravotních komplikací. V depu pořádně usušit hlavně nohy a odstranit písek! (viz odstavec nad) a za druhý na přechodech si hlídat svaly, který dostávali nátěr v předchozí části a pak už nebudou tolik potřeba. Blbej je vítr po tom, co člověk vyleze z vody a sedne na kolo, kde jsou záda dost ztuhlý. A při sesednutí z kola v první chvíli bacha na kolena, než začnou fungovat správně ty svaly co maj…

                0 0
              • Mikikuba  

                souhlas ! taky na ultramaraton netrénuju trénink o délce 1000km. trénink je především o systému zatížení a následně trénování v únavě třeba co se ultra týče.v životě jsem v tréninku nejela přes 200km.občas a nározově jen jako akci s někým.

                0 0
                • upman  

                  No ja mam ultra v merku az podle toho jak bude slapat IM :)

                  0 0
                  • Mikikuba  

                    na ultra ale potrebujes trenovat roky:)a to fakt hodne ne 10h/tyden.vynasob to tak dvema-+ a tak trenuj roky.jinak to neskonci dobre ver mi malinko o tom vim:)

                    0 0
                    • upman  

                      Jasne, nehodlam podcenovat, letos chci obehnout Sella Ronda tak uvidime; behani v horach mi jde radove lepe, nezli v rovinach, kazdopadne hodlam praktikovat pro radost, nikoliv vykon – a naprostou souhlasim, nejprve musim v klidu behat kazdy den v AE (spodni prah) kolem 10km/h jinak to nema moc cenu = roky treningu. A regenerace, ouha, ta se mi sice zkracuje, ovsem zatim porad pokulhava,

                      0 0
          • upman  

            Caute, beham vic pac sem zacal az letos v breznu, cca 1,5km pak jsem chcipl, pruprava z lezeni a surfovani je na prd pro vytrvalostni sporty. Ted mam na pohodu 15km. Takze jsem si nastavil plan dat na pohodu 1/2 maraton cca v unoru 2014, proto beham vic; makam na technice a abych se nestrhal. Nastest (safra sprave je asi na nestesti)i je ted behani „modni“ a tak informaci spousta a kamosi umeji obcas lepe, tak mam odkud cerpat. Navic – celkem me to bavi musim rict.

            Na tom pretrenovani neco bude, davam cca 10h/tydne mix (plavani, behani, kolo, lezeni, aerobni a jeste ted musim pridat silove). Chci se dostat do stavu, ze technika bude v poho = budu cim dal tim mene unaveny, teprve pak pritlacim na rychlost.

            0 0
        • Smazaný účet  

          na 1/2 IM stačí jezdit do 100km a běhat jak píše Honza

          až budeš zkoušet přechody, tak plavání-kolo je spíš o tom, aby sis nerozbil hubu, jak polezeš z vody a pak o převlíkání a organizaci věcí v depu…to se nedá moc přenést po netu, nutno závodit, koukat a najít si svůj způsob…

          z kola na běh – až budeš dost vyježděnej/vy­běhanej, tak si dát pár „přechodových“ tréninků…až klidně tak měsíc před závodama. já to dělal že po dlouhém vytrvalostním kole jsem si šel dát jenom tak 30 min intenzivnější běh, nebo naopak, po cca 80 km kdy jsem se snažil jet podlahu pak delší výklus (klidně 20 km)

          0 0
          • žuri  

            na olympijsky sa, ked je moznost, vzdy zaradzuje po behu vyjazdenie a po bajku lahky vybeh, 15 min uplne staci. Olympijsky je kratsi ale ked budes mat dobre depo tak ti to pomoze vzdy

            z plavania to nieje vzdy take jednoduche ako si ludia myslia, mozes byt este dlho na bajku taky nie vo svojej kozi, na krosoch je to viac neprijemne

            co sa samotnej cyklistiky tyka tak by som postupoval podla akehokolvek ineho cyklistickeho treninku, mozes kludne do posilovne a zaradil by som kludne aj explozivitu i ked v malej miere, treninky chodit na otacky v ZDV, intervaly niektore na silu niektore na rychlost, sem tam dlhy svih na silu, oproti silniciarom a kratkotratiarom si nemusis neako lamat hlavu s umenim jazdy v baliku. Ties sa skus riadit podla pocitu, co ti telo povie, povedz si, tento tyzden som mal raz intervaly na beh, tak dam este na bajk, dalsi tyzden bude len jeden ale vacsi objem… a tak

            mier a bud tvrdy:)

            0 0
          • upman  

            Dikec – fakticke prechody necham az na jaro, zatim jsem si paradne rozbil hubu pri nasedani na kolo kdyz jsem vyskocil z rybnika :) chce to praxi o tom zadna

            0 0
            • cuki  

              čim větší závod tím větší depo a tedy čas než nasedneš na to kolo. První přechod je problém protože v tý vo dě to tělo topí jak rychlovarná konvice a pak najednou sedneš na kolo kde využíváš v celku malou část těla, ale to tělo jede setrvačností dál. Je to nepříjemné taky se vzrůstající nadmořskou vejškou. Záleží kde to pojedeš…

              0 0
              • upman  

                Hele s tim prechodem ala ztuhla zada to je fakt super hint, to me fakt nenapadlo. Kazdopadne na czechmanovi dam premieru a nepojedu na 100%, to az o 14 dnu pozdeji v Aarhusu/Dansko. Jelikoz nemam ambice stat hned na bedne, tak si beru k srdci rady ohledne transition, obleceni a pisku v botach. V Dansku to bude spis vetrne a chladnejsi, coz mi vyhovuje vic, nezli vedro (alespon kazdorocne tam jezdime na kite a v poho, akorat muze jeste prset).

                0 0
          • upman  

            Hele jeste dotaz k tomu kolu – rekneme ze mam 90km trasu, nekde ve Francii na trenazeru, je to pul ba pul placka a stoupani. Teda zatim jsem uslapl pouze 50; ma cenu jet podle nejakeho schamatu, napr. vytvrvalostni utery, ctvrtek na krev, atd.? Proste jet vlnu alias endurance/power stejne jak jedu v behani?

            0 0
            • Fran-tic  

              hej to je dobré, já na 1/2 IM skoro netrénoval, jen dělal pořád to, co mě baví :) sem tam kolo, sem tam plavání. běhal jsem jen přes zimu

              0 0
              • upman  

                No nekdo ma dano a nekdo musi nadrit, co jineho dodat

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.