Jarní Vysočinou

Přidat foto

silnice do Jestřabí

z Jestřabí do Březky

zatopený lom u Březky

nadjezd nad D1 k Jáchymovu

Osová Bítýška

Krmelec ve sjezdu ze Svaté hory (cyklo 5243)

alej z Horní Libochové směrem k Radkovu (cyklo 5243)

rybník v Meziboří

pauza u hasičky v Meziboří

Asfaltka z Meziboří do Nové Vsi

od Vidonína k Milešinu

tunel pod Křižanovskou tratí na Žďár nad Sázavou v Březské

V neděli jsem vyjela na Vysočinu najet další kilo a prohlídnout si dva neznámé úseky, jaká je tam kvalita asfaltu:

Úsek Jestřabí-Březka je sympatická silnička se sice drsnějším, ale rovným povrchem pěknou krajnou. Určitě ji občas zařadím do itineráře.

Asfaltka z Meziboří do Nové Vsi je mnohem lepší alternativou pro silniční kolo, jak cyklotrasa 5235 přes Dolní Libochovou, která je pro silniční kolo zcela nevhodná z Libochové do Nové Vsi. Ve spodní části u Meziboří je asfalt starší, ale slušný, pak je dlouhý úsek pěkně hladký a v Nové Vsi už je to klasická venkovská silnice.

Ve sjedu ze Svaté hory po cyklo 5243 jsem potkala dva upachtěné cyklisty, co jeli nahoru od Bojanova. Osobně doporučuji tudy jezdit ve směru od Skřinářova/On­drušek. Od Skrinářova/Ondrušek na Svatou horu je stoupání mírné a krátké, dlouhý sjezd k Bojanovu je pak pro radost. Z Bojanova je lepší jet po silnici přes Heřmanov, stoupání tam není tak dlouhé a nevyjíždí se do takové výšky.

Trochu foukalo, ale teplota byla optimální, ani zima ani horko, nebylo potřeba oblíkat/odkládat svršky, pořád se dalo pohodlně jet. Na Vysočině se to už taky zelená a všechno kvete. Z náhorních silniček byly krásné vyhlídky na kopečky k Tišnovu, viditelnost byla výborná. Sluníčko občas svítilo, občas se schovalo za mraky, prostě takové typické počasí, jak na Vysočině za hezkého dne. Projela jsem si některé části trasy ze srazu BF, kdy chci využít úseky na cyklo 5243.

(vloženo 8.5.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Aduldinho
Aduldinho

11.5.23 21:43

Baru, dnes bylo na Opičích horách ale krásně, tak posílám jednu motivační :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

11.5.23 13:53

Jasně, do deště taky úplně dobrovolně nejezdím ;-)

Reagovat
bara2
bara2

11.5.23 13:21

Adu, v sobotu má pršet, tak to odpískáme. Severka bude muset počkat, do deště nejedu! :-/

Reagovat
FreeBoy
FreeBoy

11.5.23 11:16

Aduldinho
Aduldinho

11.5.23 07:35

Baru, OK, domluveno, ujednáno, ve 12:00 až 12:15 dorazím k jeskyňám ;-)

Reagovat
bara2
bara2

10.5.23 21:40

Adu, já pojedu nahoru kolem Skalního mlýna na Ostrov a Sloup, to mám až ke křižovatce na Vilémovice projeté a po silnici se do Sloupu už snad neztratím. S tebou bych jela s kopce Punkevním žlebem, tama jsem ještě nejela, do Blanska a třeba až do Adamova. Do kopce bych zdržovala., tak pomalé převody nemáš.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

10.5.23 15:16

Baru, podle výhledu, je zatím lepší sobota, v nedělu bude asi dosti deštivo. Kudy pojedeš? Jde mi o to, kudy pak do toho Blanska? Jestli přijedeš Pustým žlebem, tak je asi blbost se pak tama zase vracet, třeba v 10 bych ti možná vyjel i naproti respektive tě někde nabral cestou ;-) Kdybychom se nějak nepotkali, tak sraz v cca 12:00 u jeskyň a je akceptována akademická čtvrthodinka zpozdění :-)

Mohli bychom pak přes Vavřinec, Veselici do Bláňa, jen je tam trošku kopeček, ale nic dramatického.

Reagovat
bara2
bara2

10.5.23 14:52

Aleši, na Vysočině je, hlavně v létě, kdy není tak horko, moc hezky. Ale musí se vybírat oblasti, kde je to spíš taková „náhorní planina“, pak jsou i ta stoupání mírná. Třeba zrovna tady (Křižanoská vrchovina), je to fajn, blíž k Tišnovu a kolem Svratky už jsou prudké kopce. to pro mě není. Tys, tuším, jel od Svratky nahoru do Bíteše z Louček – tak to je ten předěl :-D Než Svratky je lepší se držet Oslavy a Jihlavy.

Adu, tak to je fajn, že se pak dá jet do Brna podél Svitavy:-) Počítám s tímto víkendem, ve dvanáct ve Sloupu. Co je lepší, sobota nebo neděle? Vypadá to líkavě :-)

Miťo, díky!

Pepo, ty taky jezdíš i na bikovi, já už to dávám jen po asfaltě. V týdnu je problém odjet, dál od města už to jde i v týdnu, ale vyjet/dojet se někudy musí.

Tomíku, děkuji.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

9.5.23 17:41

Baru, už tady na tebe čekám :-)

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

9.5.23 16:06

Pěkně projeté kilčo,supr :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

9.5.23 09:25

Pepčo, však ty si ty nohy na nějakým dvoukilku zase pěkně vytočíš! ;-)

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

9.5.23 07:52

Báro krásné fotky . Máme to přesně obráceně . Ty dáváš švihy o víkendu a já v týdnu . Víkend jsem prochodil s manželkou ( bolí ji z kola záda ) a mě teď bolí prasec… nohy :-)

Reagovat
perceptio
perceptio

8.5.23 21:52

Moc pěkný výkon. A opět zajímavá místa. Jo, počasí bylo i u nás v Budějovicích dobré. Jak říkáš, akorát.

Reagovat
miťo
miťo

8.5.23 21:44

Pěkně Báro, další kilčo do sbírky. Jen tak dál!

Reagovat
Coural
Coural

8.5.23 20:25

Krásné aleje starých stromů, děkuji. U nás jich moc není, většina padla za oběť rozšiřování silnic, proto mám rád ty staré okresky s mohutným stromořadím. Ono to i řidiče nutí přestat psát SMS a chvíli se věnovat řízení. Hezkou alej v Praze máme na Proseku, kde lemuje starou Královskou cestu do Staré Boleslavi.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

8.5.23 18:48

Baru, dával jsem to tu minulý report, ta stezka je krásně opravená, milé mě překvapili ;-)

https://img43.rajce.idnes.cz/…0_165316.jpg?…

JJ, asi si dám příští víkend krapet oraz, nemusím každý dávat dvoukilo, kdy bys teda dorazila, abych si doma domluvil opušťák?

Jel bych s tebou cyklo pod Novým hradem a v Adamově se odpojil ;-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

8.5.23 18:34

Báro o to větší respekt ti patří, každý týden vysolit kilo, dost dobrý… Já sbírám z tohoto pohledu jen drobné a zjistil jsem, že mimo jiné je tato varianta pro mě lepší a to i ze zdravotních důvodů, trasu 100+ km vlastně ani nepotřebuju, důležitá je u mě spíš pravidelnost, než vzdálenost jako taková. Vidíš i ty zemědělský zvířata si dokážou svoje potomstvo vychovat ;)

Reagovat
hawrda
hawrda

8.5.23 17:01

Pekny nazev obce Krčma:).

Reagovat
Ales007
Ales007

8.5.23 17:00

Nádherné fotky, Baru, ostatně jako vždy! ;-) Vysočiny jsem se zprvu bál, ale teď se na ní docela těším :-)

Reagovat
bara2
bara2

8.5.23 16:35

Adu, dík za podporu :-) Co říkáš na Severku? Ślo by to tento víkend? Před Karlštejnem bych si pak dala jeden víkend oraz, přece jenom to mám natrasované do Sloupu a pak z Blanska, kolem Svitavy a přes Brno domů na 125km. Je už ta cyklocesta kolem Svitavy z Blanska do Brna průjezdná?

Kožíšku, tam u vás jsou ty kopce pozvolnější a táhlejší, tam jezdím ráda v létě. Tišnovsko je jiná liga. Pěkně sis zatrůnil, je od tama hezká vyhlídka, že?

Courale, ta alej je krásná. A i před Krčmou je pěkná alej. Nechtěla jsem dávat samou alej, ale pro tebe dvě přidám, ta první je od Horní Libochové, ta druhá je před Krčmou :-)

Vapesi, děkuji.

Kocoure, snažím se každý víkend jednu zajet, když to jde. O víkendu není takový provoz a když chci jet dál, nevyhnu se úsekům po frekventovanějších silnicích. V týdnu jezdím tady kolem komína až k večeru, kdy už nejezdí tolik auta, nebo na asfaltce v lese, ale tam je to do kopce :-( Telátka byla srandovní, ta tmavá béžová kravička byla zvědavá a chtěla za mnou jít, ale mamka zhluboka zabroukala a nepustila ju. To tele normálně poslechlo :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

8.5.23 16:08

Báro, už je to veselejší pohled, když je venku zeleno a všechno kvete. Z fotek jsou nejhezčí asi ty pasoucí se kravky. Patří ti respekt za to, s jakou pravidelností dáváš ty stovkové jízdy.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

8.5.23 15:24

Ještě v pátek jsem si šel taky zatrůnit bylo to od baštírny 1,5 km jedna cesta, tak jsem si udělal pěknou procházku.

Reagovat
vapes
vapes

8.5.23 13:35

Moc pěkná stovka.

Reagovat
Coural
Coural

8.5.23 12:49

Kilíčko je fajn. Fotky parádní, hlavně alej k Radkovu. Odpovídat lidem na dotaz: Kde bydlíš?, V Krčmě!, může být dobrá zábava.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

8.5.23 12:44

Já ti nevím Báro, ale kopce na Vysočině mě nepřipadají nějaké extrémní. To třeba Moravský kras a okolí to je jinej level. Potom ještě určitá místa na Žďársku.

Reagovat
bara2
bara2

8.5.23 12:27

Jo,jo, Aloisi, se sedlovou trubkou to byl boj. Prostě to u Spešlů neumí udělat, dělají je moc strmé, přitom je tam ke kolu místa dost… Je to „dámská“ geo spešla, délka horní rámovky je dobrá, ale mají špatně poměr nohy-trup, asi mají dnešní malé baby krátké nohy a nízko prdel ;-)

Napasovat to na geo dámské Favoritky ze šedesátých let, která mi maximálně vyhovuje, obnášelo velký offset :-) Představce mám na Favoritce i Spešlovi stejné – 7cm.

Kolmice z kolene mi jde přesně do osy pedálu, jak jsem měla koleno víc vepředu, nedalo se na tom delší cesty vůbec jezdit, teď není problém na tom odšlapat 14 hodin. Na této fotce je sedlovka od Authora, kde se to dalo nastavit, ale přišlo mi, že je to hodně subtilní a příliš velká páka na ten úchyt, sehnala jsem karbon z čény, který je nahoře zesílený a taky je to odpruženější, jak hliník.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

8.5.23 12:25

Baru, jako vždy skvělá práce! Fotky parádní, já se včera na Vysočinu neodvážil, jel jsem se fláknout na Hanou, ale foukalo tam slušně, možná aj víc jak na Vysočině ;-)

Reagovat
Alojs01
Alojs01

8.5.23 12:13

Krasna trasa a povedeny fotky…:-)

Vzdycky, kdyz vidim, jak brutalne mas sedlo posunute dozadu a zaroven kratky predstavec, tak mi to nejak nestymuje… a docela bych mel strach, aby to sedlo na nejakem drncaku nepovolilo…:-)

Reagovat

Další galerie z kategorie

Pepa Hrabačov 5
FOSA 14
hawrda 23
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8