Pražské courání 5.2

Přidat foto

Kole, kytke, motýle.

Kostel Narození Panny Marie v Záběhlicích je románská stavba ze 12. století, která prošla řadou stavebních proměn. Presbytář se žebrovou klenbou je z přestavby v 2. polovině 15. století. Barokní přestavbou prošel kostel ve 2. polovině 18. století. Novorománské úpravy proběhly v letech 1876 až 1880.

Hotel Don Giovanni na Žižkově. ta vysoká budova vlevo je jen nějaká barabizna na Vinohradech.

Já taky rád vláčky. Odstavné nádraží Praha Jih. Je tedy hlavně až za zatáčkou, ale to nevadí.

Ústřední telekomunikační budova byla vybudována v letech 1972 až 1979. Její charakteristická věž se stala výrazným orientačním bodem Žižkova. Od roku 2023 prochází budova postupnou demolicí. Budova byla ve své době největší telekomunikační budovou v Evropě a, co se technického vybavení týče, patřila ke světové špičce.

Pohled na Prokopovu ulici a Vítkov se sochou Jana Žižky. i na Vítkově se pěstovalo a stále pěstuje víno.

Fuj.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Žižkově. Monumentální stavba obdélného půdorysu o rozměrech 38x26 m a s 13 m vysokým kazetovým stropem, inspirovaná Noemovou archou, byla realizována v letech 1928-32 podle návrhu známého slovinského architekta Josipa Plečnika.

Vodárenská věž byla postavena v roce 1882 a byla součástí systému zásobování vodou města Královské Vinohrady. Jedná se o sedmipodlažní hranolovou věž, která je v posledním patře zdobena sochami troubících andělů na nárožních pylonech. Na atice jsou umístěny hodiny a o poschodí níže se pod nimi nacházejí znaky Královských Vinohrad v kruhových medailonech. Nejvyššího patro má vyhlídkovou terasu ve výšce 40 m, odkud je vidět až do Krkonoš. Co se tady pěstovalo, když se celá čtvrť jmenuje Vinohrady?

Husův sbor byl postaven v letech 1930–35 podle projektu architekta Pavla Janáka v konstruktivistickém stylu. Třídílná stavba se skládá z vlastní modlitebny, věže a obytného domu. Vrchol skeletové železobetonové věže zdobí husitský kalich.

Na kole se do Havlíčkových sadů nesmí.

Tak jsem alespoň zatarasil vchod.

Vinice pod Gröbovou vilou.

Vršovice a vrch Bohdalec.

Viniční altán v parku Havlíčkovy sady byl postaven podle návrhů architektů Antonína Barvitia a Josefa Schulze, jako součást letního sídla průmyslníka Moritze Gröbeho, postaveného v letech 1871-1888.

Proč klokan? V roce 1927 fotbalový klub AFK Vršovice přijal jméno Bohemians a odjel na turné do Austrálie. Tam dostal 2 klokany jako dárek pro prezidenta Masaryka.

Na můj vkus je všude moc zeleného a navíc to teď kvete a smrdí a já z toho lapám po dechu.

Táborská brána Vyšehradské pevnosti. Na branách si můžete všimnout rýh v pískovcových kvádrech. Neudělal to opilý kočí povozem, ale zbrojnoši si tam brousili šavličky.

Vyšehrad nesmí chybět.

Podolská vodárna z Vyšehradu.

Minulý měsíc nám Nuselský most oslavil 50 let.

Největší sprosťák v dějinách filmu, kterému vypípali každé slovo, má v Praze sochu.

Brňáci v Praze.

Tak chyba. Prý to jsou Mimoňové. Podle čeho se to pozná?

Železniční most se bude bourat. Divné je to, že Praha 10 let opravuje lávky, natírá zábradlí a buduje rampy a schody vedoucí na most. Loď pod mostem se jmenuje Atlantida. Trochu by mě to znejistilo, je divné pojmenovat loď po něčem, co se potopilo.

V tunelu pod Vyšehradskou skálou mě nějaká píp vytroubila, ať táhnu na cyklostezku.

Bývalá restaurace Hájovna v severní části Krčského lesa.

Nemám rád koleje.

Nemám rád kokokokoko-kostky.

Byl jsem zkontrolovat synovce v jeho studentském bytě na Jižním městě a pak jsem si udělal malý výlet po Praze. Synovce kontroluji rád. Je to Australan, je mu 19 a studuje v Praze. Jeho matka si myslí, že Praha je něco jako peklo, ale kluk se docela povedl. Většinou mi přijde otevřít nějaká málo oblečená slečna, někdy i větší počet slečen, o kterých on, zatímco se válí u počítače, tvrdí, že jsou to spolužačky i když podle toho jak uklízejí a vaří, bych si je spletl se služkama. Kontrola spočívá v dotazu, jestli pije jen pivo a kouří jen trávu. Po odpovědi, která se nedá publikovat, ho pravidelně tahám na kolo, ale na silnice se bojí, tak vyrážím sám.

Pokud se někdo pozastaví nad vinicí na fotkách z Havlíčkových sadů, tak vězte, že v Praze se pěstovalo víno od dob knížete Bořivoje a jeho ženy Ludmily. Několik vinic se zachovalo až do dnešní doby, ale většina byla zrušena a zastavěna. Vzpomínky na pěstování vína přetrvaly v místních názvech. Hledalo se náhradní místo a někdo si vzpomněl na kolonie. Zatím na Moravu odkládali panovníci nepovedené synáčky a odbojné bratry a najednou se našlo další využití. Prospěch z toho měla a má dodnes Morava a díky speciálnímu vínu pro Pražáky i Praha.

(vloženo 23.3.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
mum-on-bike
mum-on-bike

27.3.23 16:02

Fotky jsou fajn, nijak mě neuráží. Jsou reportážní a na víc si nehrajou ;-)

(Ježiš, teď nevím, jestli jsem to nepodojila ještě víc! :-D)

Při focení za jízdy hlavně bacha na koleje a kokokostky! :-))

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

26.3.23 20:43

Tož pěkně si poCoural po té matičce stověžaté! Palec za bezkonkurenční report! ;-)

Reagovat
Coural
Coural

26.3.23 12:53

hawrda: dík.

Mum: Hlavně to počtení. :-) Tímto ti děkuji, že jsi rovnou nenapsala, že fotím hrozně :-) Lepší už to nebude. Věže jsou víc šikmé než v Pise, na spoustě fotek je kus něčeho co nechci a naopak chybí to, co jsem měl úmyslu fotit, telefon si zaostřuje na co chce, spousta fotek obsahuje kromě foceného objektu i můj prst a teď, když jsem zdokonalil focení za jízdy, abych nemusel zastavovat, se to nezlepší :-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

25.3.23 13:36

Skvělý, hlavně to počtení. S tebou bych si uměla představit cykloprohlídku Prahy :-)

Synovec dobrej, strejda vtipnej a laskavej. A má rád ten svůj svět, to je vždycky takový pohlazení.

Díky :-)

Mimochodem, pobavila jsem se u tvého reportu z Polabí. Prej „daly by se o něm psát romány.. ale momentálně mě nic nenapadá“ :-D

Reagovat
hawrda
hawrda

24.3.23 19:23

Jo, ještě jsem ti zapomněl napsat, což tímto napravuji, ze to mas moc pěkné zpracované.

Jeden si u toho uvědomí, ze se tu v tom Praglu zase tak špatně nežije:).

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

24.3.23 11:26

jo ten novej navrh je divnej, ty tri veze jsou, pokud bych si dovolil kompozicne zateoretizovat, "nase stare hodiny, biji ctyri hodiny, ctyri hodiny " :).

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

24.3.23 10:34

Moc pěkný report. Skoro je mi líto, že tam brzy bude dno Středočeského moře…

Reagovat
Coural
Coural

24.3.23 10:21

Mordor mi taky bude chybět. Tak nějak patřil k panoramatu Žižkova. Nový návrh vypadá divně, přijde mi, že se, nejen tam, ale ani do vnitřní Prahy nehodí. No, uvidíme, třeba se to povede. Žižkovský vysílač je zajímavá a originální stavba, ale mě se nikdy líbit nebude. Vypadá jak kabinky tatranské lanovky na sloupech, s kukuřicí na vrcholu. A mimina to nevylepšují.

Reagovat
Lachtis
Lachtis

24.3.23 09:16

Pecka, to se Ti povedlo, a potěšils kostelem v Záběhlicích, v jehož okolí aktuálně bydlím a mám to tu rád.

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

24.3.23 08:35

tak ted si budes zvykat na tri bily vroubkovany dilda od Jiricny, no :)

Reagovat
hawrda
hawrda

24.3.23 08:30

zvyklý

Reagovat
hawrda
hawrda

24.3.23 08:27

kandik_ ta věž mi vždycky připomněla, když jsem se jejím směrem podíval, že je na Žižkově tak nějak všechno v pořádku:).

Teď mi v tom místě bude prostě chybět něco, na co jsem léta zvyklí.

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

24.3.23 08:18

jinak je mi fakt lito ze jde Mordor k zemi. Ta vez je uzasna

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

24.3.23 08:16

hawrda: Me se taky libi – myslim ze jeste ceka na svoji slavu – Eifelovku taky nezrali z pocatku :)

Reagovat
hawrda
hawrda

24.3.23 08:12

Coural, u toho železničního mostu, lávky a samotný most (železnici) spravuje někdo jiný.

Řekněme zjednodušeně, že o lávky se stará město, a o železnici správa kolejí. A ta nebude investovat do něčeho, co je téměř po smrti.

A mně se Žižkovský vysílač líbí :).

Nebýt roku 1989, tak by Žižkov díky komoušům zažil větší katastrofu.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

24.3.23 08:05

Tohle se ti fakt povedlo, jak by řekl Bohuš Stejskal „podívaj sa na Pražáka“

Reagovat
horolezec
horolezec

24.3.23 08:04

bipe: :))

Coural: díky moc. Tak to já si zas dobře pamatuju data a čísla, ale vůbec jména, takže jak byly letopočty, celkem jsem vynikal, ovšem jak přišlo na popis událostí, byl jsem v p… :)

Reagovat
Coural
Coural

24.3.23 07:52

kandik psi zub: Já vím, že hotel je hnusnej, ale je náš (Žižkováků ) :-)

Reagovat
Coural
Coural

24.3.23 07:46

standa.nera: Stanice metra Opatov, směrem do Centrálního parku.

horolezec: Je to různé. Letopočty a vůbec data si nepamatuji. Musím se přiznat, že veliké štěstí je, že žena má narozeniny 1.5. a dcera 1.9. To se dobře hlídá a většinou, na rozdíl od jiných výročí, nezapomenu. Např. u Bohemky jsem věděl, že byla na zájezdu v Austrálii a dostala klokana, ale rok jsem si musel najít a u kostela na nám. Jiřího z Poděbrad vím, že ho postavil Plečnik a loď byla inspirována Noemovou archou, ale rozměry a roky jsem nevěděl.

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

24.3.23 07:40

hehe, peknej vejlet.

Jenom prosim Hotel Don Giovanni na Žižkově. ta vysoká budova vlevo je jen nějaká barabizna na Vinohradech.

Ta barabizna PZO Strojimport a je to pomerne cennej a udajne doposud autenticnej kus kvalitni dobovy architektury 70.let.

Narozdil od Giovanniho, coz je normalni postNEmoderni sracka.

Reagovat
bipe
bipe

24.3.23 07:40

Pěkný report, pěkné fotky, opravdu zajímávé. Já mám kluka v Brně na „vejšce“ a do jejich studentského bytu se neodvažuji vstoupit, manželka ho byla navštívit jednou přepadovou akcí a pak mlčela v autě až skoro k Vyškovu. Já ji varoval, že to není dobrý nápad. :-D

Reagovat
horolezec
horolezec

23.3.23 22:40

Super report. Ovšem to mi řekni, ty data a znalosti máš v hlavě (pár takových znám, včetně třeba Lukeše, když jsme u tý architektury) nebo to pak doplňuješ. Nemyslím tím úplně vše a úplně přesně, ale tak nějak obecně. Já si totiž prd pamatuju, a tak mě takoví vždycky udivujou.:)

Reagovat
standa.nera
standa.nera

23.3.23 22:22

Pěkný report. Díky za osvětu ohledně rozvalin v krčském lese, vždy když jsem jel kolem, tak jsem si říkal, co to asi bylo. Odkud je první fotka?

Reagovat
DaD
DaD

23.3.23 21:05

Fakt povedené! Koukej pokračovat :)

Reagovat
Coural
Coural

23.3.23 20:02

Vapes: Je zavřená až ke křižovatce. Proto jsem si najel mezi koleje a paní to nemohla rozdýchat. Hlavně když jsem zastavil a ptal se jí proč na mě troubí, když před tunelem je milión značek.

Reagovat
vapes
vapes

23.3.23 19:57

Pěkně popsané fotky, ostatně jako vždy. Není cyklostezka před Vyšehradským tunelem náhodou uzavřená, takže se po ní jet nedá?

Reagovat
figur
figur

23.3.23 19:56

Povedený seminář o Praze a velmi vtipná zpráva o „záchraně“ synovce…

Reagovat
bara2
bara2

23.3.23 19:45

Moc hezké povídání i fotečky :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

23.3.23 19:05

Parádní report, GJ. Praha tvým pohledem je o dost hezčí. :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

FOSA 14
hawrda 23
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8
Tomik_S 6