• Stepynka

    Ahoj, vím, že se to tady probíralo už hodněkrát, ale mám dotaz. Zlomila jsem si po pádu z kola klíční kost, která se řešila operací – ESINEM – drátem do klíční kosti a tak by mě zajímalo,kdo z Vás to měl taky tak a jak dlouho s tím drátem musel žít než Vám ho vyndali a zda ambulatně nebo klasicky narkózou… A ještě jedna otázka zda se Vám stávalo to, že jste cítili jakoby Vás drát bodal zevnitř tý kosti, dost se s tím teď trápí, ale na RTG nic není … Moc děkuji, potřebuji alespoň trošku uklidnit mysl podobnýma zkušenostma :-)

    0 0
    • Barak  

      Ahoj, ja to mel. Meli mi to vyndat asi po 5–6 tydnech, nakonec to slo ven asi po 6 mesich pod ppnou narkozou. Bodalo me to ne dovnitr kosti, ale naopak ven, jakoby mi to chtelo projit skrz kuzi. Asi po mesici mi ten drat kvuli tomu asi o 1 cm zkracovali.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Fofrník  

      Doba léčení je individuální a v základu se vychází z osmi týdnů. Ono taky záleží na RTG snímku a na celkovém posunu. Čili léčba a rehabilitace je odvislá od ryze individuální schopnosti organizmu regenerovat a pak samozřejmě také od vnějších vlivů – způsobu života. Doporučuju – i když je to poměrně nákladné, užívat Wobenzym nebo podobný přípravek z kategorie enzymoterapeu­tických látek. Jsou bez předpisu volně prodejné. Občas jsou slyšet hlasy, že studie neprokázaly účinnost a pokud ano, šlo o placebo efekt, ale vedle toho existují zástupy uživatelů, kterým významně zkrátil dobu léčby.

      Osobně doporučuju VŽDY nastavit hlavu na to, že léčba se daří, tělo má dost sil na regeneraci a hlavně na to, že „se to prostě stalo“ a teď je čas zpomalit/zastavit a v klidu odpočívat. Jednoduše ten úraz přijmout a neklást si zbytečně otázky, proč, proč já a podobný nesmysly.

      Co se týká toho píchání drátu, někdy se to stává, že lidé to cítí, ačkoliv zjevná příčina neexistuje. Nechej to být, ono to přejde. Přece jen je to cizí předmět v těle, které může reagovat různě. Někdo je hodně senzitivní, někdo ne. Je to stejné jako, když někdo po úrazu cítí změny počasí a někdo ne.

      Extrakce probíhá s lokálním umrtvením, na to není třeba celková anestezie. Bohužel, kost nelze umrtvit, takže umrtvovat se bude pouze okolní tkáň a samotná extrakce – zde vytahování drátu je poměrně nepříjemný ale krátký zákrok. Samotné vytahování nebolí, bolí spíš to „šťourání“ koncem kleští o kost, když se chirurg snaží zachytit konec drátu. Pocit po vytažení drátu je zvláštní – většinou lidé cítí „průvan“ do kosti. Po vytažení je potřeba další cca 1–2 týdny bez větší fyzické námahy, aby vnitřem kosti zarostl. Rehabilitace však už může mezitím běžet.

      Občas se extrakce provádí v celkové narkóze, ale je to hodně individuální a záleží na celkovém obrazu původního zranění, na tělesné konstituci pacienta a na ochotě lékaře plánovat velký sál. Celková narkóza má výhodu v tom, že je to prakticky úplně celé bez bolesti. Nevýhoda je doba navíc v nemocnici, zátěz organizmu a srdce při celkové anestezii.

      Lokálka sice trochu bolí, ale ihned po zákroku (cca 10 min.) jdeš domů a neničíš si tělo anestetickýma s…a jako při velké anestezii.

      1 0
      • Stepynka  

        Ahoj, moc děkuji za reakci, mně právě v první chvíli řekli, že extrakce bude lokálně po 6–8 týdnech, ale nyní už je to 5 měsíců a kost stále není 100% srostlá – horní linie stále nepatrná a extrakce prý s uspáním, jelikž drát se v kosti ohnul a mohl by tam pružit a bude se muset párkrát praštit kladívkem, aby šel vyndat a právě až teď po tak dlouhé době mi drát uvnitř začal vadit, včera proběhlo RTG, kde nic neviděli, tak jsem si přišla jako blázen, co si to vymýšlí … No snad už to spolu nějak doklepeme, moc děkuji za dlouhou odpověď, moc mi to pomohlo !!!!

        0 0
        • Fofrník  

          Jestli jsi během léčby ohnula Esin, tak se nedivím, že po pěti měsících je stále pozitivní RTG. Měla bys být opravdu v klidu! V tuto chvíli už Wobenzym smysl spíše nemá, po pěti měsících od úrazu, pouze pokud by ti skutečně nevadily výdaje ze ten doplněk. V tuto chvíli a s přihlédnutím na tebou popsaný stav bych hledal laser centrum.

          Existuje mezi lékaři i některými fyzioterapeuty přístroj K-Laser, který umí (bezbolestně) velmi uspíšit také zcelení různých zlomenin a ruptur. Bez vedlejších účinků. Cena za jednu terapeutickou jednotku se pohybuje někde kolem 7–9 stovek – záleží, jak má kdo nastavené ceny. Pojišťovna nehradí.

          Zatímco Wobenzym „jede“ přes enzymatický systém, laser „míří“ přímo do postiženého místa. Někomu pomůžou dvě terapeutické jednotky, někomu pět, je to individuální.

          Být ten úraz čerstvý s uzavřenou jizvou, s klidem v duši bych doporučil i „babskou“ metodu obkladů s tinkturou z kostivalu. Lze ještě i nyní po pěti měsících, pokud máš v okolí bábu kořenářku. Osobně mám s kostivalovou tinkturou výborné zkušenosti, jen o tom nechce přes některými lékaři moc „básnit“, protože to někteří lékařští „kováři“ nemají vůbec rádi.

          Dej tomu úrazu dostatek času na zhojení! Špatně srostlá klíční kost je horší než špatně srostlá kost pažní. Ramenní kloub patří mezi nejsložitější klouby v těle. Připojuje se na něj lopatka i klíční kost a i drobný posun pozice může dělat neplechu při používání rukou během tréninků i v osobním životě, tím spíš, pokud to byla dislokovaná zlomenina.

          0 0
          • Stepynka  

            Je teda zajímavý, jak se rozchází ty názory lékařů … Mně bylo řečeno, že můžu v pohodě na kolo a vlastně dělat cokoliv, ale že se se může stát, že drát vyleze z ramene. Dislokovaná zlomenina tam byla, posun o 20mm a zkrácení o 3cm a i po operaci mi pak bylo řečeno, že ty kosti nejsou u sebe, ale spíš trošku přes sebe, ale že prý to ve výsledném efektu ničemu nevadí.

            Vtipný je, že když člověk otevře google, tak je tam že zlomená klíční kost sroste za 4–6 týdnů, tak se toho člověk chytne a pak jenom kouká, když tady čte ty diskuze lidí, co měli stejnou zkušenost, že tak rychle to vlastně nejde.

            Na základě čeho se lékaři rozhodují zda dát dlahu nebo drát? Věk?

            0 0
            • lidumil  

              Rozhodují se na základě RTG, pevnosti kosti – srůstu, přání pacienta. Ale dřív než za 6 měsíců jsme to neviděl tahat.

              0 0
            • wilda81  

              Já měl zlomenou klíční kost 2× a vždy to do zmíněných 4–6 týdnů srostlo. V obou případech to ale bylo bez větších posunů a stačily kruhy.

              Déle trvala vždy rehabilitace a vůbec návrat k normálnímu stavu před úrazem (v rámci možností).

              0 0
      • lidumil  

        Osobně jsem přesvědčen, že Wobenzym funguje 100% na principu placebo efektu, ale všechno se má zkusit. Ostatní souhlas.

        1 0
        • xtonda  

          Wobenzym je normálně SÚKLem registrované léčivo, takže nějaký prokázaný účinek to mít musí.

          0 0
    • mxv  

      Zdar, tím drátem myslíte fakt drát? Nebo takový ten Merkur s šesti šrouby, co tam mám já?

      0 0
    • ZdePi  

      Ahoj chlape, tak já mám zkušenost takovou, že jsem si v roce 2018 roztříštil klíční kost na tři kusy – přikládám fotku. Řešeno operativně. Šrouby i vzpěru jsem také dost cítil, jakoby se tlačily ven. Nechali mi to uvnitř skoro dva roky, ale to bylo na mě, kdybych nechtěl, nechali by ji nastálo. Lidé, kteří se prý bojí operace na vyjmutí nejdou…Po vyjmutí šroubů a vzpěry (tu mi dali na památku) a po zahojení je vše fajn a bez bolesti, jen při změnách tlaku to cítím. A když přejedu prsty po kosti, cítím lehké výstupky. Klobouk dolů a díky všemu lékařskému personálu z ÚVN Praha nemám žádné omezení hybnosti.

      1 0
      • Smazaný účet  

        Ahoj chlape?

        První příspěvek a rovnou retardos… Ja pierdole.

        1 0
        • ZdePi  

          No jo no, stalo se, došlo mi to hned při odkliknutí příspěvku, že psala žena.

          Nicméně je myslím důležitější, někoho uklidnit, než správně oslovit.To nebolí.

          0 0
      • Charlie_R  

        Velmi podobná zkušenost v roce 2004. Klíček na tři kusy, což věkově přesluhující lékař předlédl. Vyhnal mě jen s těmi kruhy. Po dvou měsících na kontrole mi bylo řečeno, že je tam již svalek a mám chodit posilovat. Kost se mi samozřejmě opět utrhla, udělal se pakloub a konce se mi tam mlely. Po změně lékaře(který to viděl na rentgenu ze tří metrů) konečně zjištěna kost na tři kusy. Navíc informace, že pod klíčkem vede tepna a i po lehkém pádu na rameno jsem mohl vykrvácet. Operace 4h, merkur s pěti šrouby a z kolena odebrán štěp. Po půl roce se jeden ze šroubů uvolnil a operace znovu. Po roce a půl dlaha vyndána(už třetí operace v narkóze) a od té doby dobrý. Nikdy bych nevěřil, že mi zlomenina klíční kosti udělá ze života na tři roky peklo.

        P.S. než se kost tzv. „přestaví“, zmení kompletně strukturu, trvá 8 měsíců.

        0 0
      • Charlie_R  

        Jen pro pobavení. Dlahu si určitě nechat vyndat. Když jsem seděl v čekárně s rengenovým snímkem v ruce, tak mi vedle mne sedící stará paní řekla: „To si pak nechte vyndat, nevejde se to do urny“ :D

        2 0
        • Stepynka  

          Já to taky četla v nějaký diskuzi jestli se to pak namete do urničky :-D

          1 0
      • v-design  

        Ahoj. Byl jsem na tom úplně stejně. Klíční kost na 4 ks. Po týdnu operace s merkurem a 9 šrouby. Po dalším týdnu jsem byl normálně v práci. Když jsem došel na rehabilitace, ruka už byla rozhybaná. Operace na vyjmutí dlahy po roce. Nyní hybnost na 100% a jen na omak cítím hrbolky a trochu zvýšená citlivost.

        Nyní ležím a rozdrcenou patou kde to tak jednoduché asi nebude.

        0 0
    • jakub8451  

      Asi před 4 roky jsem měl zlomenou klíční kost po pádu z kola nejdříve mi měla srůst ale pak se rozhodli po měsíci že mi ji dvěma drátama zafixují ať sroste. Drát mě bodal ven z kosti přes kůži takový černý vyboulený tečky byli vidět na kůži. Trvalo to od operace deset týdnů a ambulantně na sále mi umrtvily rameno nařízly asi 2cm a vyndali oba dráty a zašili

      0 0
    • mr.nikdo  

      Cau,

      vim, ze tu jsou i doktori – klidne do SZ.

      Syn ma delbetovy kruhy.

      1. pod jednim ramenem ma uz otevrenou ranu od opruzeni/vydreni.

      Doktor: To se zahoji… Ale ma je mit jeste 3 tydny.

      Nejaky tip, co s tim?

      1. doktor je vzdy utahuje velmi silne, ze to musi sedet. Ale synovi to zhorsuje problem cislo 1.

      Plus mu oteka predlokti

      Dik.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.