• Petan60

    Ahoj, po delší době jsem začal zase rekreačně jezdit, mám letitý trek Author Reflex (2010 a opravdu nové kolo nesháním), jezdím jen silnice či zpevněné cesty, občas maximálně nějakou polní cestu. Má to 3 převodník (48–38–28) na čtyřhranu a jelikož už je mi 60+, tak jsem uvažoval o výměně za 44–32–22. A jelikož se moc v dnešní nabídce té spousty komponent neorientuji, tak mám takový dotaz. Mohu koupit požadovaný převodník (včetně klik, asi Shimano či Suntour) na čtyřhran, či musím shánět nějaký konkrétní rozměr (třeba délku či velikost toho čtyřhranu).

    Původně jsem chtěl koupit jen převodníky https://www.skimishak.cz/…2-cerna.html , ale u toho malého 22 zubů je uváděná rozteč 64 mm a já naměřil rozteč nějakých 58 mm. Takže těch rozměrů roztečí je taky víc?

    Dík

    1 0
    • Yago2  

      Ten ctyhran si myslím je jen jeden rozměr. Ta rozteč 58 se mi moc nezdá, jak jste ji měřil a kolik jste naměřili u prostredniho resp. Velkého převodníku? Roztečí je mnoho viz. Obr.

      0 0
    • mech1  

      Při výměně klik bude možná potřeba vyměnit i osu, záleží, jaká je teď její délka. Bude potřeba seřídit přesmykač, minimálně jeho výšku nad převodníky. Je taky možné, že se bude přesmykač muset dát nový, záleží opět na tom, jaký tam je teď.

      0 0
    • bara2  

      Tyto výměnu jsem kdysi dělala. Nejjednodušší je asi koupit nové kliky stejné délky i s převodníkama, klidně zase čtyřhran. U klik bývá uvedeno, jaká a jak dlouhá osa k tomu patří, takže koupit i tu osu. Jak píše mech1, může být potřeba i nový přesmykač, ale třeba ten původní půjde seřídit. Pokud se jedná o kliky s klasickou čtyřpackou s roztečema 104/64, dají se koupit jen nové převodníky, ale cenově to i s klikama na čtyřhran vyjde asi nastejno, samotné převodníky vyjdou klidně i dráž.

      0 0
      • bara2  

        Používám nějaké takovéto kliky na šestikolečku i na 8sp.

        https://www.global-sport.cz/…-443222-zubu.

        Mám je na kratší ose, u těch mých bylo uvedeno, že jsou pro osu 107 až … mm. To záleží na tom, jakou má kolo stavbu a jakou potřebuješ řetězovou linku.

        0 0
    • Petan60  

      Děkuji všem za reakce. Že bude třeba seřídit přesmykač je mi jasný, neskromně se považuji ze celkem manuálně zručného, dílnu mám vybavenou dostatečně, v tom problém nevidím.

      Pro Baru2, na ty kliky v odkazu už jsem se díval dříve a přišlo mi to jako nejlepší řešení, jde mi jen o to, jestli je v těch rozměrech nějaký standard, abych to neobjednal a pak zase nevracel. Pokud se tam píše, že jsou určeny pro hřídel 119 mm, tak to tedy znamená, že to je právě celková délka toho čtyřhranu??

      0 0
      • oddie  

        Ano, to je celková délka té osy, stačí tu stávající na kole změřit.

        0 0
      • bara2  

        Pokud bys zvolil tyto kliky, asi bych si změřila aktuální vzdálenost nejmenšího převodníku od druhé strany domku (viz. obr). Nové kliky bych nasadila a dotáhla na stávající čtyřhran a znovu to změřila. Mělo by to zůstat stejně. Pokud to s novýma klikama bude jinak, zjistit rozdíl, vyndat stávající osu, podívat se, jak je dlouhá (je to na ní napsané) a koupit novou podle potřeby.

        Ano, udává se celková délka osy. Pro šestikolečko mám na Favoritce osu 107mm.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.