Pomoc při výběru MTB do 20tis pro ženu

29 nepřečtených
  • m.a.r.e.k_88

    Zdravím vás!

    Byl jsem požádán mojí tetou, abych jí pomohl při výběru MTB. Už jsem z tohoto oboru ale částečně vypadl, a proto bych chtěl poprosit o radu Vás, kteří se v tom pohybujete, jako já dříve.

    takže:

    Mělo by se jednat o MTB pro 50ti letou ženu 175cm, 60kg(odhadem.­.prostě relativně vysoká, štíhlá paní), která kolo využívá opravdu hodně. Ať už jako prostředek k relaxaci, tak i jako dopravní prostředek do práce. Terén, kde se pohybuje bych odhadl asi jako 70% asfalt, 30% lesní a polní cesty Tady se nabízí otázka, jestli opravdu kupovat MTB, nebo by bylo vhodnější trekové kolo? Já osobně bych se přikláněl k MTB, ale nechám si poradit. Další věc: Koupit rám s ženskou geometrií, nebo klasický mužský? Často na kole vídávám ženy, které mají rám s klasickou mužskou geometrií a nevidím v tom problém..Ale zase neznám klady a zápory, proto se ptám..Třeba poradí aj holky ;) Horní cenová hranice je 20 000Kč, přes kterou v žádném případě nepůjde, tak, prosím, neposílejte tipy, které jsou za touto hranicí, i když jsou to klidně o level lepší sestavy. Zadání pro mě je totiž takové, že kolo kolem 18tis, při opravdu super nabídce v kategorii by dala max 20..

    Předem děkuji za jakoukoliv odpověď a omlouvám se, pokud takový topic už ray někde existuje (což je pravděpodobné), ale hledal jsem a nenašel..

    0 0
    • keo  

      Něco takového s dámskou geometrii http://www.mojekolo.cz/…v-cerno-bila nebo http://www.bradsky.cz/…-p-1283.html to je supr cena,ale už jen na 17" rámu,to by už mohlo být malé.Nejlíp bude s paní zajít do nějakého kameňáku a vyzkoušet jaká by ji seděla geometrie a velikost,ať se na tom cítí dobře a pak teprv hledat podle výbavy.

      0 0
      • Pac029  

        Hm, ten Pells je zajimavy, to by se snad vyplatilo i bez ramu ;o). Ja myslim, ze velikost by sedla, on bude delsi a pro vzprimenejsi posed to bude O.K., nejspis ale nesedne sedlo a tim to jde bohuzel pres limit.

        0 0
      • m.a.r.e.k_88  

        Diky moc za tipy, 17´´ bude na ni asi male..Ale jak pises, nejlepsi bude zajit do kamenaku a vyzkouset

        0 0
        • Pac029  

          Jen k velikostem. U vetsiny MTB pro 175 cm zenu, je 19 dost velka (overeno na 2 konfekcni postavy, bez sklonum k vyhodam zenske geo), u krosu/treku to asi sedne, ale treba pokud by jste sli do Scott Speedstra, tak vim o dvou zenskejch, co maj pres 170 a po odzkouseni v shopu si vzali „S“. To jen kdyby jsi to bral pres net. Proste u zenskejch mi prijde, ze je lip se priklonit spise k te mensi velikosti.

          0 0
          • maajkee  

            Taky mslím, že 19" je na 175cm ženskou strašně moc. Já třeba 19ku jezdím s mejma 184cm, jsem chlap a je mi akorát.

            0 0
    • Sitic  

      treking neber, podle mě je lepší kross, buď s pevnou vidlí a nebo odpruženou ;), kdyby jsi chtěl pevnou tak je tu http://www.bike4you.cz/…r-dark-face/ či něco na tenhle způsob, a nebo pak to MTB

      0 0
      • Lišák  

        A co Tvůj Demon? Ten by mi na zadané použití přišel v pohodě a ještě by zbylo na helmu, funkční prádlo atd.

        http://www.mojekolo.cz/…ells-demon-d

        0 0
      • m.a.r.e.k_88  

        Asi mas pravdu, dnes jsem se byl podivat v par kamenacich a tak nejak jsem se rozhodnul, ze v tomot pripade bude lepsi cross. Ale urcite s odpruzenou vidlou, prece jenom pohodli je na jinem levelu. A zamknout se da vzdycky..

        0 0
        • Lišák  

          V tom případě bych šel do toho Demona , k němu NRX 8100 LO od Milana (vidlice, co se montují standardně na crossy nejsou zrovna vzorem funkčnosti, z TT to bude jiný kafe).

          Ještě bych vzal tuto sedlovku a myslím, že spokojenost bude za 16 868Kč značná ;-)

          0 0
          • m.a.r.e.k_88  

            To se mně velice líbí, za ty peníze to vypadá opravdu velice dobře. Jediné, co se mně nelíbí jsou ty brzdy, ale s tím by šlo do těch 20tis. taky ještě operovat.. Jenom se ještě zeptám ohledně te sedlovky? Má smysl dávat odpruženou?

            0 0
            • Lišák  

              Na dané použití a pro danou jezdkyni bych řekl, že jo. Můžete zkusit s pevnou a pokud budou stížnosti na drncání, tak odpružit.

              K tomu, co píše scalar-geometrii jsem nestudoval, ale pokud to tak je, tak určitě sehnat toho staršího.

              0 0
          • scalar  

            Pokud by chtěl na Demona dávat odpruženou vidlici, musí sehnat starý model 2008. Ten, na který odkazuješ má jinou geometrii dělanou na kratší pevnou vidlici.

            0 0
            • m.a.r.e.k_88  

              díky za dobrý postřeh. A nějaký jiný typ vidlice, co by seděl na toho Demona,co odkazoval Lišák, nešlo by tam dat něco? Jinak při tom použití,jak píše Lišák by se „akorát“ trochu změnila geometrie a posez by byl vzpřímenější, to by zase tak nemuselo vadit,ne? Nebo si to představuju jak Hurvínek válku?

              0 0
              • Lišák  

                Změnila by se geo-kolo by bylo méně obratné, zvýšil by se mírně střed. Nicméně já jsem na svém HT vyměnil pevnou za 100mm a nestěžuju si. Když si vzpomenu, tak změřím délku původní a délku odpružené. Docela by mě zajímalo, jestli to bude těch zhruba 100mm.

                0 0
                • Lišák  

                  Pevná ± 395mm, Manitou Black 100mm ± 475mm. To máme 80mm. Když ještě započítáme sag 20–25mm tak se předek kola zdvihnul o 55–60mm.

                  Je zajímavé, že na HT s tím nemám problém. Na FS, když nastavím velký sag na tlumiči, tak je mi jízda „nepříjemná“. A to se úhel hlavy rozhodně nepoloží o tolik, jako když jsem na HT zvýšil hlavu o těch 55–60mm.

                  0 0
              • scalar  

                Geometrie by se změnila špatným směrem, byl by výše střed kola, tedy i vzdálenost sedlo – zem, což by byl pro ženu problém, prodloužil by se rozvor, tedy horší točivost.

                Jinak pokud chceš jít cestou zakoupení levnějšího kola a jeho vylepšení, můžeš koupit i klasický cross od Pellsu (Crono Absolut nebo Elite, ostatní nemají zeslabovaný rám). Druhý vhodný rám je Superior RX650, má kratší horní rámovou trubku, takže pro ženu vhodný. Mám jedno kolo na něm na bazaru za 10 700,–, měl by jsi dost velký finanční prostor na koupení vzduchové vidlice a přestabu kokpitu na míru (kratší představec, karbonová nebo odpružená sedlovka…)

                0 0
    • Pac029  

      Jsem za MTB, je to proste skladnejsi a obratnejsi.

      Podle terenu a pocasi prezout na rychlejsi/sil­nicnejsi plaste. Geosku at si bud vyzkousi a nebo podle proporci. Zenska geo predpoklada dlouhe nohy, kratsi trup a ruce. Pri jeji vysce, pokud neni extremne jak jsem uvedl, uz to bude hrat pramaly vliv. Myslim, ze nejdulezitejsi, aby se ji libilo designove, znacka mela dobry zvuk (az o nem bude mluvit s kamoskama) a na Tobe bude aby se ji na tom dobre jezdilo ;o). Co nejmensi hmotnost, vetsi sloping, odlozit si na lepsi sedlo, vyhnout se vidlim typu RS Dart, RST, zdvih 80–100, poladit posed, velikosti nejspis M/18 – 17. V kamenaku nebo na netu najdete spoustu vhodnych modelu. Mezi 15– 20 litry je spousta paradnich kol. Matne jsem koukl na Pells, Meridu (cykloshop co mas za rohem), v pohode se tam neco takoveho vybere. Jinak dle mne se zenam nejvic libi Scott, to proste zni ;o).

      0 0
      • m.a.r.e.k_88  

        Dneska jsem se prave vic priklonil ke crossu. Sice se da s geometrii neco udelat predstavcem a vlastovkama treba, ale pokud to bude vyuzivat cca ze 70% na asfalt a v terenu zadny hardcore, tak bude asi lepsi cross s odpruzenou vidlou.. Kazdopadne diky za rady a tipy

        0 0
    • zarkow  

      Pokud jezdí převážně asfalt a sem tam polňačku, doporučil bych ji nějakou „fitnesku“ s pevnou karbonovou vidlí, mě se velmi osvědčil Pells Demon Lite, na asfaltu velmi rychlé a polní cestu zvládne taky (pokud to není oranisko+šutry).

      Každopádně jaké kolo měla dosud? Dámská geometrie má kratší vzpřímenější posed, což ne každé ženě bude vyhovovat…

      0 0
      • m.a.r.e.k_88  

        Abych pravdu rekl, tak me pro ni taky lakala nejaka „fitneska“..ale zase je pravda, ze ona do toho terenu vyjede a uz i na tech polnackach a lesnich, rozbitych cestach je pevna vidla na nic.. Je pravda, ze s karbonovou vidli zkusenosti osobne nemam,ale je jasne, ze s odpruzenou se tpo srovnat nemuze dat..Dosud mela stareho trekinga..Damska geometrie, takze kratsi,vzprimenejsi posez..

        0 0
    • Kamikaze 591  

      Určitě trek, někdy se svez na tom, a potom na mtb. Jede to podstatně rychleji, a nenadře se na tom tolik starší paní jak na mtb. Pochybuju že by dávala sjezdy nehorázným způsebem nebo nějaký těžš terén. Tady na bazaru se válí celkem hezké trekové kolo kolem 10 000kč. Zbytek by šel třeba na upgrade nebo výbavu.

      0 0
      • m.a.r.e.k_88  

        Přesně jak pises.. sjezdy zadnym hardocovym zpusobem davat nebude, takze asi kvuli te rychlosti a vynalozene energii budeme volit trekove..

        0 0
    • kherott  

      http://www.mall.cz/…essa-10–2010

      manželka má podobné proporce a sedí jí dobře.

      0 0
      • m.a.r.e.k_88  

        Díky, vypadá velice dobře, ale už jsem se rozhodl, že pro tento případ bude určitě lepší cross..

        0 0
        • kycis  

          Ten Scott je slusna raketa, myslim ze zadnej zasadni rozdil v rychlosti pri pouziti rychlejch plastu nebude. Ale je hlavne dulezity vedet, kde nejvic jezdi – jestli hlavne asfalt, nebo i polni/lesni cesty. Rozdil v pohodli a jistote ovladani na rozbity polni ceste je hodne ve prospech MTB. Pokud jezdi 90% asfalt tak budiz ten cross, i kdyz podle me je to kockopes.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.