• Loner

    Hodlám jako jednu z možností koupit smartfouna pro příležitostné několikeré bloudění na dlouhé celodenní trase a ptám se uživatelů:

    1. Lze do k a ž d é h o mob. operačního systému nahrát nějakou webovou

    turistickou/ nebo user mapu s trasou?

    1. Který z OS popř. mobilů byste při koupi plně zavrhli/doporučili

    a proč?

    1. Který konkrétní mobil do 4000 Kč byste doporučili a proč?
    2. Jak dlouho asi trvá zaměření po zapnutí founu?
    3. Zapíše smartfoun projetou trasu do *.gpx nebo jiného file?
    4. Kolik (asi) vydrží nová baterie při stálém zapnutí GPS a vypnutém

    displeji?

    1. Je třeba vůbec využívat některý z datových tarifů pro rychlejší

    zaměření?

    Dík všem z n a l ý m za přehledné odpovědi. možná se budou hodit i jiným váhavcům mezi Garminem a founem.

    0 0
    • Luker  

      Neznám sice všechny operační systémy, ale myslím si, že se softwarem nebude problém… a kdyby ano, tak vždycky můžeš použít javovou aplikaci TrekBuddy, která je více než povedená. Jestli budeš mobil používat hlavně jako GPS, tak bych se asi vykašlal na nějaký výkonnější smartphone a zvolil nějaký obyčejný mobil s GPS modulem (hlavně kvůli výdrže baterie). Jak dlouho vydrží nová baterie ti asi nikdo přesně neřekne, ale s nějakou extra výdrží nepočítej… Co se týče A-GPS tak samotná funkce ti sežere pár kB, což při ceně zhruba 7 haléřů není podle mě důvod k používání nějakého tarifu. Se zápisem do *.gpx a spousty dalších funkcí také problém nebude. Konkrétní mobil ti sice nedoporučím, ale v téhle cenové relaci jich moc na výběr není a doporučuji ti si před koupí vygooglit vše o daném mobilu a jeho GPS modulu.. na českých fórech o mobilech se dá najít spousta informací, které ti výběr usnadní…

      0 0
      • hrajem  

        3. Do 4 000 bych vzal jednoznacne LG P500 Optimus One. Na aukru bys ho mel za tuto cenu sehnat bez problemu i se zarukou.

        Ja jsem byl stastnym majitelem, ale prodal jsem ho protoze mam velke palce a neslo mi na dotykaci psat… Ted mam SE X10 mini pro a HW klavesnice je parada… Na druhou stranu jinak je snad ve vsem oproti LG horsi…

        Jinak, urcite bych se vyhnul Windows Mobile. Symbian jsem nikdy nezkusil, ale myslim si, ze ted uz je to taky mrtvy system. Fandim androidu a proto doporucuju neco s nim.

        0 0
        • jachymk  

          Koupil jsem si SE aspen má WM 6.5.3 a s oziexplorerem běhá skvěle. Dneska se tenhle foun prodává za 4100. To že je WM na nic tvrdí jen ten kdo ho nikdy neměl. Pokud někdo nevyžaduje hry (které tam jsou taky) tak je WM ideální software. Oziexplorer má snad všechno od nadmřské výšky přes maximální rychlost až po záznam trasy na mapě červenou čarou. Polohu najde asi po minutě od zapnutí programu a baterka je 1500mah to je nejsilnější co se do mobilů dává. Spojení normálního ovládání qwerty klávesnice a dotykového displeje je geniální. Součástí WM je taky word excel a prohlížeč powerpointu… Je tam i facebook skype a podobný zbytečnosti. Žádný tarif nemám běhá jen přes GPS. Ještě jsou třeba smart maps ale ty jsou placené

          0 0
          • hrajem  

            Netvrdim ze je nanic. Je to proste zastaraly system, ktery se dal nevyvyji. Stejne tak na nej nelze ocekvat nejake nove aplikace nebo aktualizace tech starych. Navic nebyl WM 6.x navrhovan pro praci na kapacitnich dotykovych displejich, kterych je dneska 90 procent…

            To ze je tam 1500mAh baterka vubec nic nerika… Muze byt smart phone, ktery ma baterku treba 1000mAh, ale vydrzi dyl a zaroven bude o Xg lehci.

            Jasne, to co jsi vyjmenoval je celkem bezna praxe kazdeho smart phonu, nerikam ze to ostatni neumi, ale jde o to, ze nektere systemy to umi lepe a jine hur…

            0 0
            • jachymk  

              takhle chtěl jsem mobil na kterym rozběhám mapy s GPS to tenhle splňuje a jsem rád za to že je to bez aktualizací, mám iPod touch a aktualizace jsou akorát problém stáhneš aplikaci aktualizuješ a pak tě to nutí si jí koupit…nebo mám 3.1.3 a pak zas nefungujou aplikace na 4.0 zas mě to nutí aktualizovat, a to že je to starý mě nevadí

              0 0
    • Tomcat  
      1. Ne nelze, smartphonů pro které nejsou turistické navigace je

      furt dost

      1. Doporučil bych Android, WindowsMobile 6.x a Symbian.

      Dostatek programů zadarmo a česky

      Nedoporučil bych RIM, iOS , Bada , Maemo ( MeeGo) ani Windows Mobile 7

      Nedostatek programů česky, natož zadarmo, výrobce s ČR moc nepočítá

      3. Vodafone 845 protože je levný a když se sním něco stane tak to nezamrzí. Vyhnul bych se SE X8 , nebo Samsung GalaxySpica levné jsou protože tam je problém.

      4. Rychlost není závislá na telefonu, ale na okolních podmínkách.

      5. Pokud to ten SW umí a je tam místo tak asi ne, ne?

      6. i spotřeba je podle okolních podmínek. Síla signálu, teplota atd…

      7. ne není i bez datového připojení se A-GPS chytí, jen pomalu

      0 0
      • Smazaný účet  

        mám N5800, s A-GPS se telefon okamžitě připojí na net, což u Vodafone znamená 17 Kč, pokud vypnu asistenci, hledá někdy telefon polohu i přes 15min. :-(

        0 0
        • Tomcat  

          A? i HTC za 12 se ti chytne bez mobilního signálu za za cca 15–20 minut podle aktuální viditelnosti družit a zastínění terénem.

          Prostě to je normální, něják nechápu co se lidi nad tím furt podivují.

          0 0
          • Smazaný účet  

            nemám s čím porovnat, netušil jsem, že je to normální…

            0 0
            • baron  

              Není to nomální, každej, kdo je trochu rozumnej, tak si jednou týdně připojí HTCéčko apod. přes PC a GPS data se mu automaticky stáhnou z netu ( otázka 1 min. ) nebo se někde připojí na free WiFi a udělá ručně totéž, pak má určenou GPS pozici po zapnutí do 30ti vteřin. Kdežto s Mokií máš asi smolíka, nezbývá nic jiného než se připojit přes operátora a vysolit nějakou kačku a v roamingu o trošku víc.

              0 0
              • Flegmatik  

                Já jsem asi z Marsu, ale když potřebuji na Androidu GPS, tak ji jednoduše zapnu a nechám najít. A i když třeba byla dlouho mrtvá, tak do maximálně 3–5 minut to polohu najde. A totéž jsem s dělal s Nokií, když jsem ji ještě na GPS používal a operátorovi jsem nikdy nedal za nalezení satelitů ani halíř.

                0 0
                • Tomcat  

                  Taky nevim na co pan baron naražel?

                  0 0
                • baron  

                  Asi jo :-). Nedokážu si představit, že někde v lese stojím na rozcestí 5 min abych zjistil svou polohu. Takhle to mám max do 30s a taky mě to nestojí ani korunu. PC s internetem má doma snad každý a free WiFi je také plno.

                  To já jen reagoval na hochy, kterým přijde normální čekat na signál 12–20 min, když to jde snadno jinak za zlomek času.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Další co si stojí na uších max 15–30 minut ti trvá synchronice bez žádnýho připojení k internetu tedy ani přes Wifi a NTB.

                    V horách nebo uprostřed lesa na nějakou Wifi a NTB zapoměň ;-)

                    0 0
                  • Flegmatik  

                    Tak to si asi nerozumíme :-) Když vím, že budu někde bloudit a budu potřebovat GPS, tak není problém ji zapnout 5 minut před tím rozcestím, přijít na rozcestí a mít to hned. Nebo stačí když ráno odejdeš z domu, tak to na chvíli zapneš, vypneš a na rozcestí to máš potom do pár vteřin zafixovaný. Vůbec mě nikdy nenapadlo to fixovat průběžně doma přes wifi :-) Ale to asi že nejsem rozumnej.

                    0 0
                    • Tomcat  

                      On na to jde vědecky když mu doma nejde Internet tak do lesa nevydraží :o)

                      0 0
                    • baron  

                      Hm, tak už vím kde je problém, já samozřejmě fixnu GPS do 30s a žádný internet ani Wifi nepotřebuji, to si jen přes GPS Data v PDA jednou týdně stáhnu z netu info o aktuálních pozicích satalitů a mám vystaráno – bude to asi tím, že mám WM.

                      A vy asi máte Android a já si bláhově myslel, že když čtu v recenzích, že např. Desire se fixne do 30s, tak to je též bez netu a koukám, že asi houby, bez netu se nechytá. Hm, tak to se mi moc nelíbí, to by měli hoši v Googlu pořešit.

                      0 0
                      • Flegmatik  

                        Prosím tě, když jsem to udělal tím tvým způsobem (s pomocí wifi), tak mi to našlo přibližnou polohu (uprostřed bytu) během pár chvil. Teď jsem to schválně zkusil bez wifi na tvrdo jen GPS a venku z okna mi tu polohu (už přesnou) za 11 sekund. Neplaš hady :-)

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Hehe a to si nepochopil kam směřuje, už podle zabarvení prvního příspěvku? On má své PDA a na to není a všechny ostatní platformy jsou out :-D

                          Nejlepší je jak popře sám sebe: ..já samozřejmě fixnu GPS do 30s a žádný internet ani Wifi nepotřebuji, to si jen přes GPS Data v PDA jednou týdně stáhnu z netu info o aktuálních pozicích satalitů.. LOL

                          Mno prostě musíme padnou na kolena před dokonalostí jeho WM, které jsou tak dokonalé že Nokia po oznámení vývoje smartphonů s WM způsobily její pád na burze jen o 100 miliard

                          0 0
          • kryspin  

            ja mam s HTC Touch pro II fix do 30 vterin nebo vubec (to se mi stalo asi 2×, netusim proc a ostatni gps melz stejnz problem). je fakt, ze mam Agps zapnuty tak, ze se pozice druzic nactou pouze v pripade, ze je pripojeny pres USB. Coz vyhledem k tomu, ze pozice se nacitaji tusim 5 dni dopredu nebo taknejak, tak bohate staci. telefon pripojuju k usb skoro denne v praci kvuli synchronizaci.

            ale ani bez agps jsem s fixem nemel problemy. jde o to jak casto zapinas GPS. cim casteji ji mas zaplou, tim je fix rychlejsi, protoze uz tusi, kde druzice hledat.

            0 0
            • Tomcat  

              Jenže já se bavím o telefonu s A-GPS bez datového připojení !

              0 0
              • kryspin  

                ja taky, mobilni datove pripojeni nemam vubec zapnute. ale jamile pripojis telefon ke kompu pres usb, tak je mozne povolit, aby si telefon pres pripojeni kompu sosnul z netu co potrebuje. agps bez jakehokoliv pripojeni je nesmysl, to bys tam ty pozice musel zadavat rucne, coz jaksi ztraci kouzlo.

                0 0
                • Tomcat  

                  Pokud maš 15–30minut čas na synchronizaci tak není problém i s A-GPS bez datovýho připojení.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    bez dat přece nemůžu mít A-GPS, to už je jen GPS bez pomocných informací z mob. vysílačů…

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Ale to viš že mužeš.

                      A-GPS používá datové připojení jen pro urychlení nalezení signálů GPS družic.

                      Mapy si na mobil dáš offline a družice chytí později, ale jo. To je celý

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        no jasně, ale potom už to není A(sistovaná) přece

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Je ! Asistované je jen prvotní zaměření dostupných družic na obloze. Družice na obloze putují podle jistých pravdel a rozhodně né rychle a spoň z pohledu pěší, cyklo, námořní doprava

                          Pokud ta věc nepožívá GPS, ale GSM síť na určování polohy pomocí triangulace. Není to už GPS vůbec a to ani A-GPS

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            citace z GeoWiki:

                            Při zapnutí A-GPS režimu telefon přenáší data – pár kilobajtů. Za ty si může operátor něco naúčtovat (pokud jste v zahraničí nebo nemáte neomezený datový tarif).

                            0 0
                            • Tomcat  

                              Ne fakt mně končí trpělivost, pleteš si dvě věci určování polohy a nalezení signálu satelitů pro určování polohy.

                              Wikipedia:

                              „Standalone“ or „Autonomous“ GPS operation use radio signals from satellites alone. A-GPS additionally uses network resources to locate and utilize the satellites faster as well as better in poor signal conditions

                              http://en.wikipedia.org/…Assisted_GPS

                              0 0
                              • pepino  

                                navigovat.mobil­mania.cz/clan­ky/poradek-ve-zkratkach-co-znamena-a-gps/sc-3-a-1314495

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Mě už taky dochází trpělivost:-)

                                Chybně jsem se domníval, že to je ta triangulace.

                                Takže podle tebe je ta prvotní asistence zdarma?

                                0 0
                              • pepino  

                                Mate pravdu totiz oba.

                                0 0
                                • pepino  

                                  navigovat.mobil­mania.cz/clan­ky/poradek-ve-zkratkach-co-znamena-a-gps/sc-3-a-1314495

                                  0 0
        • Luker  

          Vypni si funkci „internet na den“ nebo jak se to jmenuje a 17 kč proměníš na 1 korunu za těch pár kB které stáhneš…

          0 0
        • Karaya  

          Třeba N6220Classic se bez asistence chytne zhruba za 3 minuty o to i v aute polozena u saltrpaky.

          Naproti tomu N6720Classic se bez asistence chytne tak za tech 10–15 minut jak pisi kolegove a aute se mi nechytne vubec. Respektive ztrati signal u kazdyho stromu.

          Naslepo vybrat je IMHO dost tezky. Dobrej příjem GPS má taky Nokia E52, a taky má dobrou výdrž a cenově už je skoro za 4000,–…

          0 0
    • Flegmatik  

      Já jen k bodu 6. Výdrž baterie je největší slabina dnešních zařízení. Moc nepočítej s tím, že ti baterka vydrží se zapnutou GPS celodenní (od rána do večera) bloudění. Toto se musí řešit jinak a dodávat energii postupně, aby ti to úplně nezheblo :-) V tomhle má Garmin výhodu, ale to je asi tak jediné.

      0 0
    • steepan  

      Pouzivam Nokii E52, k trackovani sports-tracker (www.sports-tracker.com) a k navigaci v aute Ovi maps. Sports-tracker jak na kolo tak treba i na lyze… zapisuje polohu bez nutnosti pripojeni, vecer si to pak posles na net treba pres wajfaj. U map ovi jsem si stahl vsechny potrebne z nokia webu a tak pripojeni tez neni treba. Softy s turistickyma mapama urcite na netu existuji (smart maps napr.), zatim jsem je nepotreboval. Jinak mam k telefonovani datovy tarif za 177 kc mesicne od H2Ophone, coz neni takova darda.

      Co se tyce vydrze baterie, tak jsem spokojeny GPS (s Ovi mapama) vydrzela jet v kuse 9 hodin cesty z italie. Trackovani se Sports-tracker nezere baterku skoro vubec. E52 koupis na aukru do 3500 Kc.

      Na tackovani se muzes podivat zde: http://www.sports-tracker.com/…

      Bud zdrav a vesel!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.