hranaté XC gumy na ráfek 25mm v roce 2022

10 nepřečtených
  • jonti

    Uvědomil jsem si, že na současných gumách mi nejvic vadí malé boční špunty, vyjet z kolejí nebo to víc naklopit nejde. Asi to bude lepší na 30mm ráfcích, pořád to ale oproti trailovým gumám bude slabé. Když jsem se teď díval na fotky starších pláštů typu Racing Ralph, Rocket Ron a podobně, by měly docela vysoké boční špunty a nízké uprostřed. Teď má většina pláštů nízké i boční – Fasttrack, Renegade, Ikon, Rekon Race, Tufo XC11–13, Raceking.

    Co jsem hledal, našel jen pár možností, spíš na přední kolo: Maxxis Forecaster, Maxxis Rekon a Schwalbe Rocket Ron. Na zadní asi jen do sucha Aspen, jinak nic.

    Máte ještě nějaké jiné typy? Nebo je to beznadějné a mám co nejrychleji sehnat široké ráfky?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Koupil jsem kolo s Bontrager XR3 a má to poctivý boční figury. Sam. ráfy pod 30 jsou už dnes mimo :)

      0 0
      • novas752  

        XR3 zrovna moc velký boky nemá, Rekon má o chlup větší. Pak je velkej skok a figury co se daj považovat za „velký“ má až XR4, Dissector, ale to už nejsou zrovna moc xc pláště.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nevím, je to 2,4" na 25mm, a tak velký rozdíl bočních a středových figur jsem dlouho neviděl.

          0 0
          • MlokCZ  

            Níže zmiňovaný Rock Razor má ještě větší rozdíl boční vs středové figury.

            0 0
            • novas752  

              To už je jak Minion SS. To už nejsou zrovna XC pláště.

              0 0
              • MlokCZ  

                XC pláště to zaměřením nejsou. Schwalbe je řadí jako enduro semislick. Reálně ale jedou fakt dobře (mám na Rock Razoru vzadu už 4tis km). Z pohledu XC (jak píšu i níže) může být pro někoho problém akorát ta hmotnost, jak jsou jen v super trail verzi.

                Minion SS jsem nejezdil, tak nevím, jak přesně je vysoký ten středový vzorek. Co se týká Rock Razoru, tak ten vzorek je ve stylu starého Racing Ralphu. Já bych řekl, že je ten vzorek samotný rychlejší (a třeba na asfaltu i příjemnější) než současný Racing Ralph. Na výšku má možná dokonce i o nějakou desetinku mm méně než RaR nebo Ray (všechny tu mám a snažil jsem se to změřit).

                0 0
            • Smazaný účet  

              Tak já si přesně kvůli takovým nekonečným debatám omezil dávno výběr jen na Viktorky a nemůžu si to vynachválit :)

              0 0
    • snas89  

      Jezdím Barza a ty mi přijdou, že mají okraje trochu vyšší.

      Přemýšlím o jejich novým dc plášti:

      https://www.vittoria.com/…tb-xc/syerra

      0 0
    • MlokCZ  

      Já bych neřekl, že se velikost bočních figur dnes nějak výrazně liší.

      Třeba Racing Ray (který mám nahozený) bych neřekl, že má menší boční figury než Ron. Ale je jasné, že to nejsou boční figury jako u trailových plášťů až DH plášťů.

      Problém je jinde. Dost dnešních plášťů má upravenou kostru na široké ráfky a tím jsou pak na užších ráfkách hodně kulaté a boční figury se pak dostanou ke slovu daleko méně i když menší většinou nejsou.

      To je právě třeba Ray. Ten je kulatější než starší Schwalbe. Z novějích Schwalbe má starou méně kulatou (vhodnější na užší ráfky) kostru asi pouze Thunder burt. Tam je opravdu velký rozdíl třeba právě oproti Ray. TB ale už zase nemá pořádné boční špunty, jak to má být z nabídky nejrychlejší XC plášť.

      A oproti tomu třeba zmíněný Race king, tak to není žádná dnešní změna. Ten měl hodně nízké boční figury od začátku co se vyrábí (tedy i mnoho let zpět). Jsem ho před lety právě proto vozil na rychlém celopevňáku, protože to bylo v zatáčkách na asfaltu příjemnější.

      Co se týká širokých ráfků, tak tam to nevidím tak jednoznačně. 30mm ráfky mi přijdou tak akorát na trailové pláště s reálnou šířkou 60mm+. Pokud se použijí na výrazně užší pláště, tak pak ráfek není chráněný a dostává mnohem větší sodu od šutrů.

      Pokud jsi ochotný vzít i těžší plášť, tak můžeš zkusit Rock Razor. Plnohodnotné velké boční špunty (jak je to zaměřením enduro plášť) a přitom ten hustý nižší vzorek jede velmi dobře. Jen tedy ta vyšší hmotnost daná hlavně tím, že se dělá až v supertrail verzi (a ne žádné lehčí více XC verzi).

      Co se týká objemu, tak minimálně 27,5"x2,6" verze je dost podviživená, u mě jen 61–62mm. Pokud je takhle podvyživená i 29×2,35" verze, tak vůbec nebude nijak přehnaně široky ani na XC.

      A co se týká předního kola, tak bych tam prostě dal rovnou Nobby nic. Ten jede pořád parádně (a ještě na k tomu to bude jen na předním) a máš volbu ve všech verzích včetně nejpapírovější a nejlehčí super race. I když ve 2,25" je jen super ground verze, ale ta mi přijde stejně jako ideální volba.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.