• Atilla

    Zdravím,

    budu teď posílat Fox DHX 4.0 na servis do bike live. Krom normálního servisu si chci nechat dát na jednu stranu jehličkové ložisko a když jsem v tom tuningu, tak jsem přemýšlel o odstranění ProPedalu. Za půl roku jsem ho nevyužil a ani asi nevyužiju.

    Bude mít odstranění nějaký vliv na funkci jak pozitivní, tak negativní?

    Anketa: vykuchat ProPedal?

    Ano
    1x
    20%
    Ne
    0x
    0%
    1x
    20%
    0 0
    • La Piér  

      A čím konkrétně ti tam vadí?

      0 0
    • Smazaný účet  

      A čím konkrétně ti tam vadí?

      0 0
      • Atilla  

        Nevadí, ale vůbec ho nevyužiju. Takže jestli to bude třeba jako u MZ, že když vymontuješ lock, tak se zlepší funkce.

        0 0
        • miki  

          myslíš funkce Rostlináře??to na funkci nebude mít vliv :-))

          0 0
    • fousek  

      A je to jehlovy lozisko opravu lepsi nez futro s prubeznou vlozkou (heavyduty kit)?

      0 0
      • Atilla  

        To teprve uvidím:)

        0 0
      • ZuzicK  

        Za prvý výdrž a pak hladkej chod u kol kde se čep dost otáčí a tlumič je foukanej na malý tlaky.

        0 0
        • Jenda  

          tak mel jsem na jednom tlumici to bikelive jehlovy lozisku udelany a zas takovej zazrak mi to neprisel. Co mam na Fritzkovi prubeznou nerez vlozku (bylo to tak uz original) tak i po 5 tis bez sebemensiho naznaku vule, chod hladkej.

          K zakladateli – nevim jak ten DHX ale u RP23 myslim ze odstraneni PP zlepseni fce neprinese navic pri nastaveni comprese pod tovarni minimum PP i na 3 pusobi skutecne jen homeopaticky :-)

          Ja bych ho tam nechal pro pripad ze budes jednou tlumic prodavat.

          0 0
          • ZuzicK  

            Taky píšu na malý tlaky, ty vážíš 50kg? :-)

            0 0
          • Atilla  

            I když bych tlumič prodával( Jako, že asi ne), tak za něj stejně dostanu prd a jestli o 300kč míň nebo víc mi je jedno.

            0 0
        • MlokCZ  

          Heavy duty kit s polymerovou vložkou z TF tuned chodí také hodně lehce oproti originál vložkám (já výměnu poznal i za jízdy na zlepšení citlivosti). Při tom přepákování to už nemůže mít žádný znatelnější odpor ani pro případ lehký jezdec a nízké tlaky v tlumiči.

          Cenově přitom přijatelnější a hlavně montáž je jednoduchá. Ten speciální nástroj

          http://www.tftunedshox.com/…let-Bushings

          je potřeba pouze pro vyndání originál bushingu. Nacpat tam pak následně polymerový jde snadno i bez toho a dostat ho ven půjde taky bez toho (i když s tím nástrojem to jde lépe).

          A výdrž je také hodně dobrá.

          Jak se to tu níže více řeší, tak už vím jistě, že do jehlových ložisek místo toho Heavy duty kitu z TF tuned určitě nikdy nepůjdu.

          Akorát by mě zajímalo jestli u Heavy duty kitu odejde dříve polymerový bushing nebo v něm se otáčející montážní vložka.

          Sice jezdím Heavy duty kity už několik let, ale ani na kole, kde ho mám nejdéle tak nejeví známky opotřebení, takže zatím jsem tohle sám nezjistil.

          0 0
          • ZuzicK  

            Já vím, že to sakra poznat je. Porovnávali jsme se stejnými tlumiči můj Reign (původní vložky) s Reixnem X (jehličková ložiska) Sandrushe, což je ještě větší tintítko než já.

            Reign s tlumičem na nízkých tlacích s klas. vložkami při vracení cuká a nevrací se úplně plynule. S jehličkama je to jak po másle (i ten Reign X před výměnou cukal, není to geometrií, tlumičem, ale opravdu třením v čepu).

            Už mám vaklík v horním čepu, takže se servisem teď půjdou rovnou i jehličkový ložiska ;-) Věřím že s tou polymerovou vložkou to taky chodí líp, ale já jdu na jistotu.

            0 0
            • MlokCZ  

              Oproti originál vložkám to je jasné. Tam je taky velký rozdíl i u těch polymerových.

              U polymerového bushingu lze většinou při troše snahy otočit montážní vložkou v bushingu i u vyndaného tlumiče když pouze v ruce držíš montážní vložku (tím myslím, když je to nové, po čase je to už samozřejmostí). A v tu chvíli nemáš žádné přepákování a jen rukou jen tak nic neudržíš.

              Oproti tomu s originál bushingem když je to vše nové, tak i ve svěráku je potřeba to pořádně utáhnout, aby šlo otočit tlumičem a svěrák udržel montážní vložku.

              Taky u originálního stavu vzniká častý problém v tom, že dotažení vahadla/stavby (kde je uchycená montážní vložka) nestačí a tlumič se začne protáčet montážní vložkou vůči šroubu a tím se ničí vahadlo/rám. Tak blbě to může chodit.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Vidis..ja si pri vyndavani vlozek z tlumaku dycky rikal ze tam drzi nejak fest…a ty pritom pises ze se maji protacet. vykroutit je ven sikovka byl horor, v ramu se pochopitelne ani nehnuly a otacely se na sroubu…co same „redukcni trubicka“ v druhem oku tlumaku. Ale ted uz je nechystam HD-kit:)

                0 0
                • ZuzicK  

                  A teď sis zazdil 100vku ani o tom nevíš :-)

                  Zajímavé by bylo porovnání těch polymerových vložek s jehličkovýma ložiskama, jestli měl někdo tu možnost.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    jezis to mne sere:DD

                    Mlok tu psal, ze na polymeru ma odlitano milion kilometru a je porad vpohode. Sada na tlumak vyjde na sest stovek…lozisko muze byt fajn, ale nezda se mi, ze by prinos za ty prachy stal

                    0 0
                    • ZuzicK  

                      Právě proto bych byla ráda za přímý porovnání. Vím jak chodí jehličky – perfektně – a jsou vpodstatě nezničitelný. Mlok na kolech neskáče a neprasí to (nevím, hádám :-)) jak my, takže nevim, jestli se taky za rok, dva roky ty vložky nevymlátí.

                      0 0
                      • Luk02  

                        Ta výdrž těch futer taky dost závisí na konstrukci rámu a typu přepákování, já mám přes 100 Kg, GT Force 2 přes 3 roky a pořád původní pouzdra a rozhodně to kolečko nešetřím. U Big Hita druhou sezónu a taky v pohodě. Zatímco třeba ložiska v kolech mám už nový…

                        0 0
                        • mr.antik  

                          u giantu vydrží hliníkový vložky sezonu, když to šetříš :-)

                          0 0
                        • ZuzicK  

                          Právě, že u Reignů horní oko odchází rychle (to klasický), po cca roce dostane vaklík (podemnou teda po roce a půl), když se nešetří.

                          0 0
                          • ZuzicK  

                            mr.antik mě neguje! Dobře, tak když to nešetří mých 55kg i s batohem a mr.antik, když to šetří :-)

                            0 0
                      • MlokCZ  

                        Já bych řekl, že nejdůležitější faktor ovlivňující životnost je rozsah pohybu v daném čepu tlumiče. A tohle není tak moc o prasení ale o tom kolik a kde se najezdí (kde pouze ve smyslu, jestli chodí stavba do zdvihu nebo ne).

                        Když jsem začínal s originál řešením, tak mi to v čepu s větším rozsahem pohybu odcházelo taky poměrně rychle a v čepech s minimálním rozsahem drželo celkem i originál řešení. U originál řešení pak ještě záleží jeslti je tam montážní vložka z jednoho kusu (jako má Heavy duty kit) nebo ze dvou. Ze dvou kusů to vydrží ještě o dost méně a je to bída i v čepu s minimálním pohybem.

                        Na Stereu u horního oka tlumiče je dost velký rozsah pohybu a drží mi tam Heavy duty kit už mnohem déle než vydrželo originál řešení (nevím přesně, odhaduju, že Heavy duty kit tam mám 2× tak dlouho a je pořád ok).

                        Neskáču větší skoky (přes 0,5m výšky běžně nevedu), takže v tomhle směru neprasím. Více rozbité pasáže ve větší rychlosti mám rád a poměrně pouštím.

                        Jak jsem psal na začátku, tak ale zásadní otázkou je, co u Heavy duty kitu odejde dříve. Pokud by to bude polymerový bushing, tak to bude levné pro dlouhodobý provoz, protože samotný polymerový bushing je oproti celému Heavy duty kitu poměrně levný (cca 80Kč v současném kurzu).

                        A motážní vložku samotnou si někteří mohou nechat vyrobit i levněji než vyjde z TF tuned.

                        0 0
                      • Jenda  

                        hele ja mam na fritzkovi zrejme ten HD kit – bylo to tam original z vyroby a rozhodne to nejsou standartni vlozky a ani lozisko to neni. Najeto mam cca 5 tis, vahadlo se pri ty konstrukci toci jak camrda, vazim v plny polni cca. 90. Nejsem zadnej skokan ale zas myslim ze kolo uplne nesetrim, zadny naznaky opotrebeni, chodi to lehce i kdyz vyfouknu tlumic. Pokud se k tomu dneska dostanu tak se na to podivam detailne. Na vlozkach ve foxackym tlumici jsem mel po 5 tis na GT vakl jak prase.

                        Osobne se mi v tomhle libi DT tlumice a uchyceni kde se to oko muze otacet takze nedochazi ke krizeni tlumice v ramu. Ale jak je to s odolnosti poslouzit nemuzu.

                        0 0
                      • carlos1  

                        Jezdil jsem enduracky jehlicky na RB Boxterovi prez 2 roky a zadny problemy, funkce parada, predtim jsem menil ten original bushing i 5krat za sezonu, takze se to vyplati pri cene bushingu 140kc a montaznich vlozek cca 250 kc :)

                        0 0
                        • Atilla  

                          Díky. Já mám dragstera ježděného cca 4 měsíce a už bych teď dával 3tí sadu, což mě teda fakt nebaví.

                          0 0
                          • carlos1  

                            vubec bych se toho nebal, sice je tam vyssi prvotni ivestice, ale kdyz si spocitas, kolik te stoji za rok ta klasika, tak nejni co resit, obzvlast pokud jezdis v bordelu, coz se u dh kol da predpokladat

                            0 0
                            • Atilla  

                              Napřed zkusím levnější variantu. Ložisko už mám objednané, ze starých vložek udělám distanční vložky a fouknu mezi to O kroužek. RB čep by tam měl přesne pasovat. Když to nebude fungovat, tak půjdu do enduráckých.

                              0 0
                              • carlos1  

                                funguje to, mel jsem to taky takhle , nez zacali delat ty endura, akorat si udelej malou podlozku na sroub, ktera bude mit venkovni prumer 8mm, tloustka by mela byt tak kolem 1mm, jde o to, ze kdyz to nasroubujes bez ty podlozky, tak se ti to stahne a nebude to dobre chodit, musi to vychazet tak akorat, abys dotahl ten cep a zaroven to nestahl prez ty o krouzky nel jsem tam o krouzky nak 8 vnitrek a venek 12 a vychazelo to akorat, jo a mel jsem v tech distancech udelanej zapich, aby ty krouzky nikam neutikali, pocitej ovsem s hroznym stelovanim, nebot budes muset porovnat o krouzky a distance do jedny rady, abys mohl provliknout ten cep, takze si budto udelej nejakej zavadeci hrot, nebo se vyzbroj trpelivosti, proto jsem radsi objednal ty endura, nebot me nebavilo se stim porad delat, kdyz jsem to cistil

                                0 0
                                • Atilla  

                                  díky moc.

                                  0 0
                                • Atilla  

                                  Prosím tě, psal jsem si s Pavlem Tionem a ten mě nakonec přesvědčil na ty RWC. Jakou jsi volil kurýrní službu? Jako 600kč za poštovné se mi teda dávat nechce a zase nechat si poslat balík za 1600kč bez pojištění s dodací lhůtou měsíc je taky pěkný masakr. Mám se bát bez pojištění? díky

                                  0 0
                                  • carlos1  

                                    neni treba se bat, nejvetsi zdrzeni stejne nastane po doruceni do ceska :(, nebot to bude lezet na celnim skladu a budes posilat papiry a prohlaseni, no omrd, jinak bral jsem uz od RWC spousty veci, vzdy bez pojisteni a bez trackingu, s nejlevnejsim postovnym a vzdy to prislo v pohode, nejrychleji to jednou bylo do tydne, ale to se jeste neresilo dph, postovny vychazelo na 7 dolaru za polozku

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      Dík docela jsi mě uklidnil:)

                                      0 0
                                      • carlos1  

                                        vubec se toho neboj, vozim od nich i tesneni na vidli a super, pouzival jsem i loziska do stredu x-type a taky supr kvalitka

                                        0 0
                          • JMT  

                            Tam bych hledal asi problem…me to celkem drzi

                            0 0
                            • Atilla  

                              Kolik najezdíš km?

                              0 0
                              • JMT  

                                40–50dni to vydrží když bych to nepoužíval ve francouzskejch podmínkách. (ale tam to má nárok)

                                0 0
          • Carlos.f  

            Prosimtě ten kit za 20 liber je jen pro jedno oko nebo v páru pro celý tlumič?

            Protože jestli je to za jedno oko tak to cenově moc výhodné není oproti těm RWS.

            0 0
            • MlokCZ  

              Heavy duty kit je vždy jen pro jedno oko, protože je téměř vždy potřeba v každém oku jiný rozměr.

              Teď ale nevím co myslíš tou částkou 20 liber. Heavy duty kit stojí 15 liber a na to jedno ok je to komplet vše potřebné.

              Aha, už to vidím, koukáš na ty Ultra Light Weight Mount Kits. Do těch bych rozhodně nechodil (jen pár gramů dolu a jsou dražší a výdrž bude určitě výrazně horší).

              A pokud by rychleji odcházel polymerový bushing, tak následně 4 kousky polymer. bushingu dohromady za 10 liber.

              0 0
              • Carlos.f  

                Aha, tak to jsem koukal špatně. Nejsem gramohonič, takže ty normální budou stačit.

                Vyměním asi obě i když to spodní je stále OK.

                Jde mi hlavně o menší odpor.

                0 0
    • Stingray  

      třeba u RP3ky je to znát na projevu, kámoš si to nechal udělat na Titusovi a chod je najednou takovej sametovej. U DHXka bohužel nevim :-)

      0 0
    • Stingray  

      jo a teď jsme si vzpoměl že Pol Tion má kuchlou dhx5 na rbesu a taky si to pochvaluje jak je to citlivější

      0 0
      • Atilla  

        Dělaš mi radost. Díky

        Zavolám do bike live kolik za to budou chtít.

        0 0
    • goofy  

      Ktere jehly tam davaj? ja chci objednavat ted tohle

      0 0
      • Atilla  

        Na obrázku mají tohle. Ani jsem se neptal na cenu doufám, že do 5kila se vejdu.

        0 0
        • goofy  

          Aha. Jsem to tam nejak prehlidnul… Princip vypada stejne

          0 0
        • Bafoon  

          nevejdeš :-) teď u nich mám rp23

          0 0
          • Atilla  

            Kolik?

            0 0
            • Atilla  

              Hmm.Tak za tu cenu si to zkusím udělat sám, protože to je nesmysl.

              0 0
              • Pedro404  

                :D

                Kolik teda?

                0 0
                • Stingray  

                  já to chci taky vědět :-D

                  0 0
                  • Atilla  

                    skoro 900kč!!!!!

                    Jim hráblo:)

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Pokud máš možnosti sehnat to ložisko a udělat ty podložky, tak to zkus. A mohl bys pak sem dát návod :-))

                      Klidně bych koupil ty RWC, ale musel bych mít jistotu, že to projde bez DPH…

                      0 0
                      • Atilla  

                        Zneužiju Tomínose a nějak to snad vykoumá(me):)

                        0 0
                        • goofy  

                          Mno pokud byste to udelali ve vice kouscich, tak bych to taky bral :o)))

                          0 0
                      • goofy  

                        Mno tak to uz vychazi ty RCW stejne i s DPH asi. Vypada to na elegantnejsi reseni. Kazdopadne co jsem mel moznost jehly vyzkouset, tak u nekterych ramu (ala ten muj) to je fakt znat

                        0 0
                        • Stingray  

                          Tak to je ještě lepší zpráva, že by železnejmustang dostal lehkou úpravičku. Mimochodem jak ses zžil s tím tvým?

                          0 0
                          • goofy  

                            Jo szil jsem se s nim paradne. Geoska mi sedla jak prdel na hrnec, a vyuziti na takove to drsnejsi XC skvele. I z toho kopce se toho konik vubec neboji, takze spokojenost maximalni :o) Akorat mu odesly klouby v zadni stavbe, ale tak to je malickost. Vymeni se za nove a pojedeme dal ;o)

                            0 0
                            • Stingray  

                              kde jsi scháněl ložiska a co to stálo? Já se nato chystám, ale zatím nemám dost morál s čas

                              0 0
                              • goofy  

                                No momentalne jeste nemam nic doma, pac jsem to ve cvrtek rozebral. Asi Koma tady u nas, nebo pripadne enduroforkseal­s. Uvidim

                                0 0
                                • Stingray  

                                  A ještě tě budu otravovat, napíšeš mi prosím rozměry nebo označení ložisek? Jak moc byl problém dostat ložiska z rámu, měl jsi nějakej stahovák, nebo jenom kladivo a nějakou kulatinu? díky moc za info, zkoušel jsem to najít na netu, volal jsem do Katmaru a nikde nic :-(

                                  0 0
                                  • goofy  

                                    Pocty a rozmery jsou:

                                    4× 6902 – 15mm x 28mm x 7/10mm (atyp s vystouplym vnitrnim krouzkem)

                                    2× 608 – 8mm x 22mm x 7mm

                                    2× 6000 – 10mm x 26mm x 8mm

                                    Zatim jsem je z ramu nevytahoval, ale jelikoz uz jsou stejne na nic, tak je zkusim vyhlepnout

                                    0 0
                                    • Stingray  

                                      Díky moc, jsem velkej dlužník. Až pojedeš někdy ku Praze, máš u mě pivo a průvodcovský služby po okolí..

                                      0 0
                                  • La Piér  

                                    K tomu dostávání ložisek z / do rámu: já jsem ty původní opatrně vyklepal pomocí kladívka a dřevěný kulatiny. Pokud to tak budeš taky dělat, dej si jen pozor, abys tu část, ze který ložisko vyklepáváš, měl dobřa a stabilně opřenou – já volil dřevo obalené látkou, abych rám nepodřel.

                                    Na nalisování ložisek jsem si ze zdrojů OBI v podobě dlouhého šroubu, matek, podložek a trubky z vlastních zásob vyrobil jednoduchý lis. Šlo to jako po másle. Jen dej velký pozor, abys při lisování tlačil JEN na vnější obrubu ložiska, jinak si jej vymačkáš.

                                    0 0
                                    • Jenda  

                                      ja to v pohode vymlatil a namlatil kladivem pres vhodnej orech od goly

                                      0 0
                    • Kynio  

                      a to ještě za jedno oko!! Fakt dost přemrštěná a nehorázná cena. Sakra, musím mít taky ložisko, po asi 500km dostane oko znovu vůli. Jenže 900 za oko je hrůza :(

                      Dá se podomácku to kluzný pouzdro nějak šetrněji vymlátit? Nevíte někdo vnější průměr toho pouzdra? Udělal bych v práci váleček s o asi 0,2mm menším průměrem a pak by to mělo jít lehce ven..

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Dívali jste se na ty jehlová ložiska i tady? http://www.enduroforkseals.com/id275.html

                        0 0
                        • carlos1  

                          Jezdim je uz leta a super, jsou k tomu dva cepy, jeden s + a druhy s – toleranci, da se tam ten s kterym to nema vuli, vyplati se to objednat i se clem, jezdil jsem je 2 roky na boxterovi a chod porad parada, obcas rozebrat a vycistit, na novy rb pujdou taky

                          0 0
                        • Kynio  

                          ano mám v plánu NBKRWC2185 2×. V seznamu je i přímo můj rám, takže mám jistotu, že to bude sedět. Hold asi zainvestuju, ale těžko říct kolik bude clo :(

                          0 0
                        • Kynio  

                          No tak kolem 1500Kč za oba včetně poštovnýho! Clo může být kolik? vůbec nemám představu :(

                          0 0
                          • carlos1  

                            clo neplatis, to je od nejaky vyssi castky, pouze dph a poplatek poste

                            0 0
                            • Kynio  

                              Takže s DPH 20% by to bylo kolem 1800Kč..poplatek může být kolik? 50kč?

                              0 0
                              • carlos1  

                                kurvy na poste chtej 180kc :((

                                0 0
                                • Kynio  

                                  Tak to nehrozí abych dal za blbý ložiska 2000Kč. To raději ukuchtím podomácku!

                                  0 0
                              • ZuzicK  

                                A už jste na větší ceně než Bikelive :-) Ale ty RWC jsou krásně eloxovaný..

                                0 0
                                • Kynio  

                                  Já si to chci udělat podomácku! Jehlový ložisko bez vnitřního kroužku existuje s vějším průměrem 15mm, vnitřní je 8mm a šířka je 12mm. To by vše odpovídalo. Stejně si myslím, že to dělá bikelive tím způsobem, že tam to ložisko vloží a zalepí loctite lepidlem aby vymezili vůli mezi ložiskem a okem tlumiče. Někde jsem četl, že oko tlumiče bez vložky má 15.1mm. Jenže co pak s ložiskem, když ho budu chtít dostat ven. Údajně se to musí nahřívat až na 300°!! Což nevím, jestli tlumič snese.

                                  0 0
                                  • ZuzicK  

                                    To nebyla reakce přímo na tebe ale obecně na ty mudráky, že 900,–/oko je moc. Já bych si teda raděj koupila ty RWC, protože dizajn jede :-) Ale uvidí se.

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      já to vidim na bikelive a následně nechat ty vymezovací válečky naeloxovat nebo nalakovat… Tohle bez soustruhu doma nepůjde

                                      0 0
                                      • ZuzicK  

                                        Nebo, i s prací to vyjde levněji (ale zas bez nápisu :-)).

                                        0 0
                                  • john sanchez  

                                    já sem je chtěl taky objednat, ale dph a poplatky to zazděj úplně, ale tak vyndat ložisko by nebylo problém..něco podobného jako je na obrázku by šlo podomácku udělat..spíš z čeho nechat udělat zbytek k tomu ložisku…

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      ty vymezující válečky jsou přitisklé na oko tlumiče?

                                      0 0
                                      • john sanchez  

                                        to právě nevím, potřeboval bych zjistit rozměry toho válečku, kterej prochází ložiskem, a pak těch podložek + z čeho to nechat vyrobit, mám kámoše, kterej by to udělal… navíc ložiska se nechaj koupit za 300 kila obě.. což je oproti 1800ti celkem rozdíl…

                                        0 0
                                        • Kynio  

                                          Jehlový ložisko se dá sehnat v rozměrech

                                          D=15

                                          d=8

                                          b=12

                                          klasický kuličkový zapouzdřený:

                                          D=15

                                          d=10

                                          b=4

                                          (b=šířka ložiska)

                                          Toto jsou běžně dostupný ložiska. Problém u jehlovýho je ten, že nemá vnitřní kroužek a pokud hřídelka/osička na které je uchycenej tlumič má 7,9mm, tak jednu desetinu už prostě člověk nevymezí. Já mám zrovna právě osičku 7,9mm, takže pro mě je jehlový nevhodný. V úvahu by připadalo kuličkový, jenže má šířku jen 4mm a to nevím, jestli není moc málo, jedině nalisovat dvě vedle sebe. Tam by se ty krajní vložky udělaly s osazením tak, aby mezi osičkou a ložiskem byly právě ty vložky vsunutý. Nechal bych si to stočit v práci, v tom by asi problém nebyl..jen mě zajímá, kde berou ložisko v bikelive, protože volně dostupný s větším vnitřním průměrem, alespoň 10mm, prostě snad nikde nemají :(

                                          Co se nástroje na lisování týče, nákres mám a taky to není složitý. Chlubit se s tím nebudu, protože to vypadá strašně :D

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            hřídélkou/osičkou myslíš ten šroub? Tak bys nechal udělat i ten o desetinku tlustší

                                            0 0
                                            • Kynio  

                                              Ano šroub. No udělat trubičku z nerezu v délce shodné (popřípadě o 2 desetiny kratší, kvůli možnosti dotažení) se šířkou uchycení v rámu a na oba konce do trubičky vyřezat závity a pak použít nějaký imbusový šroubky se zakulacenou hlavou (pro vzhled). To by taky šlo…

                                              0 0
                                          • Atilla  

                                            Takže s hřídelkou 8.02 bude v klidu? Tohle ložisko jsem taky našel. Přesně pasuje na šířku fox tlumiče jestli se nepletu

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Akorat asi nebude od veci udelat tu osku z neceho lepsiho at se hnedle neozvejka…

                                              0 0
                                            • Kynio  

                                              Problém je ten, že člověk pak nemá možnost dotáhnout to tak, aby tlumič neměl vůli do stran. Ty dvě krajní vložky se sebe navzájem nedotýkají, takže pokud se dotáhne moc, utáhne to i tlumič, naopak pokud málo, tlumič bude mít vůli do stran.

                                              V případě, kdy by vnitřní průměr ložiska byl větší, třeba 10mm, tak by se vložky udělaly tak, aby měly právě to osazení 2mm na průměru, díky kterýmu by se dotýkaly sebe navzájem a šroub by se pak mohl dotáhnout. Samozřejmě zde taky dost hraje přesnost délky vložek, aby nesevřely i ložisko..osazení musí být třeba o desetinu delší, než šířka ložiska..

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Ja si prave mylsim, ze idelani by bylo nejaky soudeckovy lozisko bo jinak kroutici se ram krouti i s tlumakem a to se mu urcite nelibi…

                                                0 0
                                              • Atilla  

                                                Dáš mezi to „o“kroužek

                                                0 0
                                                • Kynio  

                                                  dáš tam o-kroužek, myslíš gumovej? Taky by šlo i jako těsnění, ale stále vůle bude.

                                                  Pokud myslíš klasickou nějakou podložku, ano taky možnost, ale neuděláš to tak, aniž bys obě vložky nestlačil k sobě moc. Asi by se muselo laborovat se sílou dotažení, ale nevěřím tomu, že i s loctitem na závity to bude držet furt dotažený stejně

                                                  0 0
                                                  • Jenda  

                                                    a cemu ta vule vadi? vzdyt to vahadlo se pohybuje z hlediska tlumice nahoru a dolu a ne do stran. Podle me naopak pokud je ram trochu krivej tak si tlumic sedne kde mu to nejvic vyhovuje a tam zustane. Samozrejme za predpokladu ze se takhle resi jen to namahanejsi oko coz je vetsinou to u vahadla. Ale nevidim duvod to lozisko prat na cep kterej se skoro neotaci, vzdyt jsou to gramy navic :-)

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    asi jo..hodit ložisko jen dolů (u mě). To jsem v plánu měl, jen jsem teď nějak furt řešil obě oka. V tom případě by tlumič na svým místě mohlo držet horní oko, spodní už by trochu vůli do stran mělo, ale asi by to nevadilo těch pár stovek, popřípadě desetinka..

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    navíc na spodku nemám možnost sevření(dotažení) a tím deformovat rám/vahadlo. Je to robusní a nepruží to. Tam by se vložky daly vyrobit celkem přesně..

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    A je to:)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    U čepu, který se moc neotáčí bývají mnohem častější problémy když je nový originál bushing a montážní vložka. Tím jak se to otáčí málo, tak se to ještě hůře rozhýbává a má častěji tendenci se vůbec neotáčet a místo toho se otáčet montážní vložka okolo šroubu.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Nemá někdo nějaký šikovný program, aby nebyl obrázek rozpatlaný? Protože na tom obrázku ložiska z bike live je typ. Přečetl jsem torr hk xR10, ale na netu jsem nic nenašel.

                                                    x= nečitelné

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    torrington je výrobce, HK jsou právě ta plechová ložiska první dve čísla jsou vnitřní průměr, druhá dvě šířka (HK 1010 třeba)

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Tak vlepovat 0,5mm na stěnu to už jde.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    SKF stojí 55kč!!!!!!! Tomu se říká příplatek. Za 2 O kroužky, kovovou trubičku a 2 hliníkové dorazy:)

                                                    0 0
                                            • Kynio  

                                              Oko tlumiče má průměr okolo 15,1mm. Kdežto naše ložisko má 15mm. Destina lítá..vymezit se dá pouze loctitem, ale pak už člověk ložisko nedostane jen tak ven ať se třeba vyžvejká, nebo podělá

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                ..co pivni plechovka?

                                                0 0
                                                • La Piér  

                                                  Tys někdy viděl pivní plechovku se stěnou 0,1mm?

                                                  0 0
                                                • Kynio  

                                                  dají se sehnat plíšky, v práci máme i 0,1mm, ale jak to tam chceš nalisovat, aniž by se ti to nějak kroutilo, mačkalo a kdo ví co ještě :)

                                                  0 0
                                                  • Atilla  

                                                    a ještě navíc potřebuješ 0,05:)

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    tak tak :) asi by se to dalo vypodložit..ty pásky mají šířku tak 10mm, takže dva prostrčit okem a mezi ně přitlačit ložisko a začít lisovat. Přebytek uříznout kudlou..

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Stejně musí jít sehnat to samé ložisko co mají v bike live(taky to lepí), nebo RWC.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Ta jejich osička by mě zajímala. Hlavně jakej má průměr a jestli opravdu jde i pro 8mm šroub. Zvláštní, protože mě ujišťovali, že tenčí jehličkový ložisko, než je to co prodávají běžně, není. Stěna vychází na 7mm na průměru, tedy 3,5mm na stěnu :-/ stejně se mi to zdá moc tlustý

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    a co tohle? LOŽISKO IR 12X15X12,5 SKF

                                                    nějak nemužu najít pořádně označení ložisek.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    tak ir je vnitřní kroužek:)

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    mno, na prd :)

                                                    0 0
                                              • se-se  

                                                dělají se přípravky pro vymezení, který jsou vhodný pro opětné rozebrání – chce se to zeptat ve speciálce na ložiska

                                                0 0
                                          • john sanchez  

                                            takže seženu si potřebný ložiska, dejme tomu ložisko bude mít vnitřní průměr 8 mm, pak by tedy i váleček označený červenou šipkou měl mít vnější průměr 8 mm, a teď z čeho ho nechat vyrobit? ocel? dále z čeho nechat vyrobit to „vnitřní pouzdro“ označený modrou šipkou? a ten kroužek označený zelenou šipkou nejspíš z hliníku, ale dávat tam to těsnění či co to je??

                                            0 0
                                            • Atilla  

                                              pokud máš šroub 8 a 8mm vnitřní průměr, tak ten váleček označený modrou nepotřebuješ. Těsnění dát určitě.

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                sase vnitrni krouzek loziska by mel mit povr a prumer v nejakych tolerancich…a to nejaky sroub splnovat nebude…

                                                0 0
                                                • Atilla  

                                                  Tak já mám šroub 8,01mm. A když budeš mít ložisko s vnitřním 8mm, tak tam stejně nic dalšího už nedáš. To bys tam musel vlepit to HK 1010 a nechat si stočit trubičku jakou potřebuješ.

                                                  0 0
                                            • Kynio  

                                              Osičku budu dělat z nerez oceli. Průměr kolem 8mm, a budu na to zkoušet nasazovat ložisko..povrch pak vyleštím smirkem. Osička bude ke krajům dutá a budou tam vyřezaný závity asi M6 a z každý strany pak bude šroubek. Mezi ložisko a rám přijde ještě vložka z hliníku, popřípadě taky z nějaký oceli a ještě tam dám gumovej o-kroužek jako těsnění, mezi ložiskem a těma vložkama.. Snad se zadaří a bude fungovat :)

                                              0 0
                                              • john sanchez  

                                                tak podobně to chci taky nechat udělat… akorát bych tu osičku nechal udělat celou dutou a protáhnul jí šroub.. jen nevím jestli tam ještě nedát nějakou vložku z něčeho měkčího aby tam nebyl ocelovej šroub na ocelový osičce… navíc u sebe nemám kolo, takže si to nemůžu oměřit, abych veděl co půjde udělat a co ne…

                                                0 0
                                                • Kynio  

                                                  hmm zase jedna vůle navíc, pokud tím chceš protahovat šroub. Lepší je nechat osičku plnou a jen na konce vyřezat závity. V domácích potřebách, popřípadě ve Feroně musím sehnat černý imbusový šrouby nějaký ozdobný :)

                                                  No zítra zavolám a objednám ložisko, příští tejden v práci zkusím nějak tu osičku a určitě výsledek napíšu :-p

                                                  0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    když já nevím jestli by to právě šlo udělat závit z obou stran (mám enduro 03)…musím na to o víkendu mrknout a všechno proměřit.. každopádně informuj o vývoji, budu se inspirovat…;)

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    osičku zakalíš?

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Zakalit to není problém, ale nedělal bych to z nerezu. I když i ten jde zakalit bez vakuovky, ale nebude to extra tvrdost. Lepší nějaká uhlíkovka.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    můžu ještě z inconelu..

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Jakou to má tvrdost?

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    nejsprávnější je 12 050 cementačka – jádro je lepčí houževnatý. Já mám nový osy ze stříbrnice prokalený do jádra na HRC58 a není to moc správně – bojím se že to praskne, jenže nebyl čas, příští týden to asi předělám

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    To už je fakt dost. 50 musí stačit

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    pod jehly? – 62

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    vykalit to lze i 63 ale je to křehký jako sklo. Větší díly dělámě fakt co nejtvrdší, ale tohle je moc malý. Hodím to tam zítra a doufám, že to nerupne a nerozbiju si hubu. Udělám nový z cementačky, ale i ta vrstva nepůjde na víc než 58

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    To se ot kuti kdyz je zazemi:)

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    No já to mám jednoduchý – nakreslíám to a prostě se to šoupne do nějaký škvíry mezi zakázkami. Jen když je fakt fofr, tak si musím k frézce nebo soustruhu stoupnout sám. Ale žádná sláva – jsem konstruktér a ne obráběč. Kdybych to měl platit, tak by se takový věci dělat nedaly. Jen ty jehlový ložiska dvě stojej 430,–-

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Jasně že to musí být cementačka-např. 14220. 0,5 do hloubky a zakalit.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Tak RWL 34 tu můžeš zakalit na 63hrc a pořád to bude pevné jak svina. Mám z toho nuž na 60hrc a jdou s tím sekat hřebíky.

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    no kouknu do regálu co tam je, nejrychlejší teď bylo to jen zakalit

                                                    0 0
                                          • john sanchez  

                                            ložisko v rozměru D 15, d 10, b 12 se asi nedělá nebo nevim, nikde jsem ho nenašel, nevím co za atyp používají endura..nebo od jakýho výrobce ho mají.. 15×8×12 je nevhodný, kvůli malýmu vnitřnímu průměru, našel jsem 14×10×12 ale tam by se zase musel nějak vymezit ten milimetr.. takže nevím jestli to podomácku vůbec půjde, zaseklo se to na ložiskách, napadlo mě ještě zkusit je sehnat v palcových rozměrech.. ale nevím jestli by se nějaký v přibližným rozměru našlo, každopádně jsem našel levnější variantu v británii, mají tam pouze jeden rozměr, ale za dobrý prachy a nechápu, že maj poštovný zdarma.. tady je odkaz:

                                            http://www.mountainbikecomponents.co.uk/items.asp…

                                            0 0
                                            • se-se  

                                              Já tam mám právě to 15×8×12. Vždyť ta osa je stejně osmička (tedy 7,85), takže jsem ji udělal z nástrojovky, což kompenzuje to zhoršení změnou namáhání ze střihu na ohyb. Navíc jsem závit M6 v ose zmenšil na M5 – po novu nic nenese jen drží axiálně, čímž jsem posílil stěnu na konci. Chodí to dobře

                                              0 0
                                              • john sanchez  

                                                u mě by asi nešel změnit průměr šroubu, nedostal bych ho pak do rámu…

                                                0 0
                                                • se-se  

                                                  No já to přestružil výstružníkem ze 7,85 na 8 a po stranách jsem dal podložky s nosy a ty jsem zahnul. Osy jsou nepatrně delší a přez ty podložky jsou stažené těmi šrouby M5. Aby se osa nemohla protáčet, jsou tam právě ty zahnuté nosy podložek. Strojařsky je to správné řešení na rozdíl od toho paskvilu, co tam byl originál a za který bych konstruktéra vzal pumpičkou po hlavě,

                                                  0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    já mám ten spodní šroub 8mm, neměřil sem to digitální, ale jen obyč šuplérou…takže by to teoreticky šlo i s tím ložiskem 15×8×12.. jen sem nechtěl aby bylo přímo na šroubu, ale aby tam byla ještě vložka… jen teda nechápu proč se nedá sehnat 15×10×12 když 14×10×12 sem našel v pohodě…

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    Dělá se myslím 15×10×4 tak by šly dát 3 vedleseb, ale proč? samozřejmě ty jehly nemůžou sedět na šroubu. šroub musíš nahradit kalenou osou – broušenou velmi přesně na 8,007 +/-0,002. Dělá se to prostě na míru do ložiska. Pokud nemáš tu možnost, tak kup tu sadu.

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    dávat 3 vedle sebe ne…zajímalo by mě kde berou RWC ty ložiska, prošel jsem toho hodně a nic.. na přesnost by to šlo udělat, na to bych měl kámoše, ale asi půjdu do toho setu z británie, vychází to na 500 což je dobrá cena a to poštovný maj fakt zdarma.. chtěl sem to teda udělat podomácku, ale netušil jsem že to skončí na ložisku..

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Nebo to udělat jako to mají v bike live. Ložisko HK1010 a vlepit to tam.

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    tak když takhle, tak by bylo leší vzít HK 1012, který je širší.. musím to promyslet.. ale ten shop v británii se mi celkem líbí…

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    a co uděláš s tou desítkou dírou? Kdybys mohl převrtat rým na 10 tak jo – to bych udělal tyky, ale když kouknu na ty šlupky, tak ani náhodou. Takže musíš dolů na 8 mm. Kdyby byla odmontovatelná jedna strana tak taky jo – osazenej hřídel z 10 na 8 a bylo by vahráno. Ale není, tak co s tím jinýho než provlíknout ten čep a v ten moment tam je ta díra 10 na obtíž – lepší by byla rovnou 8ka.

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    to má vnější průměr 14 – to je na vlepení moc velkej rozdíl, takže pouzdro14/15–12. To není žádná výhra, ale když se to dobře udělá, tak to jde – bez pouzdra je to prasečina. Díra je 10 a co s ní – jedině průchozí náboj 10/8 – XX (podle rámu). Tohle pouzdro samo o sobě nic moc neunese, takže to zase ponese ten středovej čep 8 mm. A v čem je to tedy lepší? Ložisko je míň únosný (menší jehly)

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    u mýho rámu by to s desítkou ložiskem šlo v pohodě.. (rám spec. enduro 03) nemusel bych nic převrtávat.. nechal bych dole normálně 8ku šroub, na to by přišla dutá osa vnitřní 8, vnější průměr 10, takže by bylo ložisko na tý ose.. pro představu dávám foto zadní stavby… (pouze ilustrační)

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    Ach jo. Tak znovu – dutá osa s tloušťkou stěny 1 mm je špatně a znovu špatně!! Osa plná a na každý straně závit M5 hloubky 11 mm. Ty máž mohutný rám a můžeš tu průchozí ose udělat kousek kratší a lehce (ne na krev!!!) ji stáhnout těmi šrouby jen aby se neotáčela.

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    jo promiň, už to chápu… :D vršek by nebyl problém s tou plnou osou, ale nevím jestli by nevadilo, že je u spodku z jedný strany osmičkovej závit.. (na vahadlu), kdyby ne tak bych to řešil asi jak říkáš ty..

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    No já bych ho převrtal a přestružil na lícovou 10ku. Plná 10 má o dost lepší nosnost než závit M8. Já s tou kalenou 8kou asi vystačím, protože neskáču. I tak asi udělám tu osú nitridovanou ze 14 nebo 15kový oceli. Kdo skáče a má 8ku osu, tak musí použít jedině nitridovanou 15kovou ocel na povrchu HRC 60, v jádře houževnatou minimálně 80 kg/mm2

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Já vím, že to není ono ale v bike live to tak na 80% dělají. Nakonec jsem vzal ty RWC, pokud mi tam 2 roky vydrží, tak budu velmi spokojený.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Mno ja potrebuju neco takoveho a to uz jsem se na domaci bastleni vykaslal… Nemam na to moc prostredky, a jestli to vydrzi aspon ty dve sezony tak pohoda. Spodni nepotrebuju pac tam se to prakticky neotaci

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Nechám si osu 7,9mm, kterou mám a vyrobím trubičku s vnitřkem 7,95mm a vnějškem 10mm. Ložisko vlisuju do oka s dvouma plíškama, kdy jeden bude v tloušťce 0,54mm a dám je naproti sobě. (oko má 15,08 a ložisko 14mm). Tohle by asi šlo..

                                                    Trubička bude mít sice stěnu jen 1mm, ale to ničemu nevadí, protože bude natěsno na té původní 7,90mm osičce ;) Nevěděl jsem, že to ložisko 10×14 existuje…

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    na obě strany od ložiska dám vymezovací „trubičky“ o šířce tak o 0,5mm měnší, než je mezera mezi ložiskem a rámem. Tzn když mám rám 22mm zhruba, tak ložisko zabere 12mm a zbyde mi 10mm. Každá vymezovací trubička bude mít šíři 4,5mm a 0,5mm mi vyplní gumový těsnění o šířce 1mm (aby se zmáčklo a byla co nejmenší vůle tlumiče do stran). Vymezovací trubičky budou s průměrama d10(+ nějaká ta stovka) a D15. To by snad šlo ne??

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Sry sem po 12ce trochu unavenej, tak to nemůže být nic dokonalýho :-p ale pochopit to z toho jde..prostě tak jak to má být.

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    už bych se opakoval – je to špatný řešení. Jestli to chceš dělat takhle, tak je lepší tam nechat to kluzný. Ale je to tvoje věc.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    a jakej je proboha rozdíl mezi tím co sem nakreslil a tím co prodává RWC popřípadě prodávají tady

                                                    0 0
                                                  • se-se  

                                                    ložisko je přes celou šířku tlumiče 12 (nebo 12,7) mm, a má větší vnitřní průměr – ta jejich trubička má evidentně silnější stěnu než 1 mm – to je ten rozdíl – stačí? Ale dělěj jak myslíš.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Ja ale budu mít ložisko o šířce 12mm! Obrázek co sem nakreslil není v měřítku!!! Ložisko tam jen vypadá užší.

                                                    0 0
                                                  • Atilla  

                                                    Udělej to. Podle mě to dělají stejně i bikelive a taky to drží.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Někdo už to z bikelive určitě má, nechápu že se nepodělí o informace…

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    ještě se nechá sehnat ložisko v palcových rozměrech který má šířku 12,7 mm…

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Tech 0,7mm na šířce ložiska je prd rozdíl..

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Jak te ti zkrouti ram, tak ty loziska pujdou srat/dojebou oko tlumaku…

                                                    0 0
                                            • Kynio  

                                              Nasral jsem se a koupil to. Cena v přepočtu vyšla na 540Kč. Tak počkám týden než to přijde a uvidíme co z toho bude :-p

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                Zajímavý… Ale tam chybí ty hliníkový vymezovací kroužky okolo (jejich funkce mi není úplně jasná, ale které mají RWC i Bikelive

                                                0 0
                                                • Kynio  

                                                  ty už si vyrobím v práci i s těsněním, to nebude problém. Důležitý je to ložisko..

                                                  0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    no to jo, ale to mi přijde zas drahý polotovar. Spíš mě zajímá – že oni to tam dávají bez toho? Jen na volnost? Ty hliníkové válečky tam jsou pouze kvůli držení těsnění?

                                                    0 0
                                              • john sanchez  

                                                já taky přemejšlím, že ho objednám, jen z toho textu nevím jestli to jde přímo do oka tlumiče nebo jestli se tam nechává i to teflonový pouzdro…

                                                …Fit a new style needle roller bearing to your Fox, Stratos or 5th Element shock and any shock that uses a 1/2'' eyelet bush…

                                                0 0
                                                • Kynio  

                                                  dám pak vědět, až to dorazí ;)

                                                  0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    tak pak informuj o velikosti ložiska, podle toho uvidím jestli to vemu nebo ne.. kdyby bylo 15 mm vnější průměr tak by to bylo super.. já sem jim tam psal jestli je potřeba ložisko nějak fixovat, třeba loctitem, tak psali že ne.. ale na rozměr ložiska sem se nezeptal.. :D

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    tady je ještě jejich odpověď na tu fixaci…

                                                    The Fox Needle roller bearings are a press fit like the DU. There is no need

                                                    to Loctite the roller bearings in the eyelet.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    jen se nalisuje, tím líp :) vnější teda bude 15mm a vnitřní určitě větší, jak 10mm..nevím, kde to ložisko vzali, ale hlavně, že už je na cestě ke mně domu :-p

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    já taky nevím co to je za atyp ložiska, prolezl sem hodně výrobců ložisek ale 15kový sem nikde nenašel, ani v palcovejch rozměrech.. ale logicky by to 12,7 mm být nemohlo, při 8 mm šroubu by zbývalo strašně málo na tu osku a ložisko.. takže bych to viděl taky na 15ku..

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    asi opravdu na zakázku dělaný..prostě v tom není problé,m to vyrobit. Když jde 14×10, tak proč by nešlo 15×10 popřípadě 15×11. Jen to není normalizovaný ložisko..proto jen na zakázku. Jenže jen jedno ti prostě nevyrobí nikdo :(

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    jojo máš pravdu…tak to jdu taky objednat, teď mě to utvrdilo, že to bude 15 mm… a vemu si k tomu ještě stíráky.. jen nevím jestli vzít dvě ložiska nebo jen jedno… nemám u sebe kolo a nějak nevím jak moc se tlumič otáčí na horním šroubu…

                                                    0 0
                                                  • john sanchez  

                                                    jen tak pro úplnost sem našel rozměry toho ložiska: 11×15×12,7

                                                    http://www.endurobearings.com/…earings.html

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    tak jsem se trefil s rozměrem 15×11 :)

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    Tak ložisko dnes dorazilo..

                                                    Vnější průměr je 15.08, tedy stejný jako u oka tlumiče. Jde krásně lehce nalisovat, dokonce o mnoho líp, než fox vložka!!. Je na něm nápis Enduro. Vnitřní průměr je okolo 11mm.

                                                    Kroužek má vnější průměr 10,99mm a vnitřní 8,06mm a šíři 22,2mm.

                                                    Moje dojmy:

                                                    Šířka 22,2 je pro mě přesně, jak má být, po vsunutí mojí osy do rámu s nasunutým dodaným kroužkem a následném dotažení, se pěkně přitáhne a ani se nehne.

                                                    Co se ale vnějšího průměru týče, je trochu problém v tom, že kroužek prostě v ložisku má vůli :( Při použití fox oka a vložek se vůle udělá po sezóně, tak jsem chtěl ložisko, abych neměl vůli vůbec. Jenže je a ještě o dost větší :( Nechápu..

                                                    Dodávaný gumový těsnění na okraje jsou z asi tvrdého plastu obaleného gumou. Šířkou nestačí vymezit vůli mezi rámem a stěnou ložiska, takže výroba vlastní vymezovací podložky je nutná!

                                                    Pro představu. Vůle je mezi ložiskem a kroužkem taková, že horní část tlumiče lítá do stran 2–3mm.. Takže jsem si ložiskem s prominutím nasral do bot. Alespoň co se vůle týče.

                                                    Buď to přežít, nebo si vyrobit vlastní kroužek..jen nemám možnost kalení

                                                    0 0
                                                  • carlos1  

                                                    No a prave kuli tomuto, tam dava rwc dva cepy, jeden vetsi a druhy mensi, abys to vyladil a mel to bez vule

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    dává dvě podložky, ne dva čepy. Čep bude vždycky stejnej, protože máš jen jedno ložisko. Dává pak navíc ještě redukci na 6mm osu, kterou některý kola mají ;)

                                                    0 0
                                                  • carlos1  

                                                    Dava dva cepy, mam to ted pred sebou a uz to davaj asi rok, prave kuli tomu, ze u prvni generace bejvali vule, zde citace z jejich webu: Upgraded kit includes 2 inner rings („+“ and „-“ tolerance) to allow for a „customized“ fit regardless of variations in shock eyelet bore tolerances.

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    aha..takže by možná šlo dokoupit jen to..

                                                    proč dává dva čepy? na co, kdo by chtěl ten s vůli?

                                                    0 0
                                                  • carlos1  

                                                    samotnej cep asi nesezenes :( , mam nejaky z minulych sad, ale musel bych na to mrknout, pripadne bychom to mohli nejak domluvit

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    potřeboval bych šíři 22,2–22,6 a vnější průměr aby byl víc, jak těch 10,99. Tohle prostě vůli má :( Jinak na osu 8mm..

                                                    Našel bys? :)

                                                    0 0
                                                  • carlos1  

                                                    na osu 8 mm mam asi 3, ale dylka je 21,85, prumery tad nevim musel bych do dilny je pomerit, skaknu tam a napisu

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    tak 21,85 bych nějak prodložil podložkama..by nebyl problém. Hlavně ty vnější průměry no. Díky

                                                    0 0
                                                  • carlos1  

                                                    Tak bohuzel vsechny jsou 10,99, nevim, proc tam ty mensi vubec davaj, evidentne tam musis dat ten vetsi aby to bylo bez vule

                                                    0 0
                                                  • Kynio  

                                                    tak jsem v pr… :-/

                                                    0 0
                                    • Kynio  

                                      Tak už mám lis :)) v práci za hodinku hotový :-p Na první fotce je vidět už i půlka vysunutý vložky. Jde to jak po másle.

                                      0 0
                                      • Zdyn  

                                        Tak uz mam taky :)

                                        0 0
                                        • goofy  

                                          Nechcete to delat chlapi na zakazku? :o)

                                          0 0
                                        • Atilla  

                                          Já chci taky soustruh!!!

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            aspon nejaky maly za dvacku, ktery je sice presny jak dvere od hajzlu, ale picovinky na nem udelas!

                                            0 0
                                            • kyl  

                                              Něco takového?Soustruh

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                no..na takove domaci pizlani by to mohlo byt okej..mozna nejakou variatu s vykonejsim motorem..je tam tusim i nejaka s 500W…obsem tezko rict jak by se klepak kdybys zajel do sestihranu. tuhost nebude nic mo, ale jak pisu…na takove to domaci strouhani…

                                                0 0
                                        • Bafoon  

                                          no, taky bych si nechal říct, takovýhle udělátka se dycky hodí :-)

                                          0 0
                                      • Pedro404  

                                        Tu vložku na obrázku vylisováváš nebo nalisováváš? Protože když se to v tomhle stavu bude stahovat k sobě, tak se nalisuje, ne?

                                        A kde se daj koupit náhradní vložky?

                                        0 0
                                        • Kynio  

                                          Zkoušel jsem ji zrovna zase zpět nalisovat ;)

                                          Cyklošvec, bikezone(nemají na webu), spousta dalších..liší se jen cenově. Zkus zbozi.cz

                                          0 0
                                  • Zdyn  

                                    300°C je blbost.Normalni Loctite (treba 603, který by byl pro toto asi idealni) ma max provozni teplotu 150°C. Pro snadnou demontáž tedy stačí lehce nahřát horkovzduškou.

                                    0 0
                                    • Kynio  

                                      Tím líp. Dnes mi chlapík totiž do telefonu říkal o 300°C. Takže buď vypodložit plíškem, nebo použít loctite..jeden problém vyřešen.

                                      0 0
                                    • Specík  

                                      Prodávají i lepidla na vymezení vůlí ložisek, dělají víc druhů i tzv. studená. Že jim stačí asi 60–80C a povolí se.

                                      0 0
                                  • goofy  

                                    Jaky mas tlumic?Jsi si jisty s temi 15,1mm bez vlozky? Ja ted sice u kola nejsem, ale na roznych materialech (mezi jinymi i u TF tuned) jsem nasel 1/2" ⇒ 12,7mm. A kdyz si predstavim svuj tlumic, kterym prochazi 10mm oska, tak by to tak i odpovidalo. Mysleno u Foxe

                                    0 0
                                    • goofy  

                                      Hmm. Tak ted zase ctu 15. No tak asi jo. Budu si to pak muset premerit :-)

                                      0 0
                                      • se-se  

                                        ne je to přesně 15,08 = 19/32" Je to palcové pouzdro, ale dá se tam pomocí vymezovacího lepidla bez problémů vlepit metrické ložisko NK 8/12 které má vnější průměr 15 mm. Je pak potřeba i nová osa a další úpravy

                                        0 0
                                        • goofy  

                                          Jo jo.. Uz vim. A jelikoz nemam zazemi, tak se na to vyprdnu a radeji si to koupim

                                          0 0
                                          • se-se  

                                            já bych to asi taky raději koupil, ale o zkušenosti, jaká tam v originále byla tvrdá konstrukční chyba, už ničemu nevěřím. Jsem dost rozladěnejz toho, jak mohli udělat ty díly tak, že se to rajbovalo jen v těch šroubech na okách rámu. No už je to namontovaný a nyrychlo odzkoušený – test bude zítra

                                            0 0
                                    • goofy  

                                      Aha… Pul palce bude sirka… Jako bych nic nerek, jako bych nic nerekl… :-)))

                                      0 0
                                    • Kynio  

                                      Mám RP23 2010 a průměr oka bez vložky je 15,08mm a vložka má vnější průměr 15,18. Je pružná, takže se tam prostě vmáčkne.

                                      Jak píšeš 12,7mm, tak to je vnitřní průměr vložky, kde je ta červená teflonová vrstva.

                                      0 0
        • Kynio  

          Tak jsem si teď nakreslil jak by to zhruba mohlo vypadat. Není to žádnej technickej výkres dle norem, ale stačí to a snad to jde z toho pochopit:)

          Ložka budou dvě kuličkový vedle sebe. Obě o rozměrech 10×15×3. Zapouzdřený, možná i nerezový. Uvidíme, spíš ale obyč zapouzdřený.

          Osičku mám 7,9mm, takže ta zůstává. Obě vložky půjdou ze stran vsunout do ložiska (zkusím to udělat co nejtěsnější) a zmáčknou gumovej o-kroužek, kterej se postará o zabránění vnikání bordelu a trochu i o vymezení vůle mezi ložiskama a vložkama. Tohle už je pro mě reálnější, protože osičku prostě měnit nemůžu, ani zvětšovat. Nedovolí mi to průměr díry přepákování. Tak snad se zadaří :)

          0 0
          • Kynio  

            samozřejmě ty ložiska budou u sebe na těsno co nejvíc to půjde..

            0 0
          • pepek  

            To ložisko je mrňavý, to nevydrží, jehlový bude mít daleko vyšší unosnost.

            0 0
            • Kynio  

              tak 3 vedle sebe? :) já si myslím, že ty dvě budou ok a vydrží..

              0 0
              • pepek  

                podívej se, jaká na tom místě bývají ložiska a porovnej si statické unosnosti.

                0 0
          • se-se  

            To je špatný řešení věř mi.

            – Jistě nejde o ložiska prvotřídních výrobců – ti tuto velikost nedělají – vím to protořže jsem to řešil tento týden.

            • únosnost i dvou těchto ložisek je jistě výrazně nižší, nežjehlovýho
            • dvě ložiska těsně vedle sebe poskytují výrazně nižší vedení –bude to mít sklon k vyvracení
            • když už bych to musel udělat, dal bych tam 4 vedle sebe ale i takhrozí žwe popraská ta tenká stěna tý vložky
            0 0
            • Kynio  

              No asi nezbude nic jinýho, než koupit to předražený rwc :-/

              0 0
              • se-se  

                Já jsem to právě komplet předělával – ty dvě ložiska mě stály spolu s tím vymezovákem 652,–-. Díly mám zadarmo, konstrukční řešení vlastní. Takže to není nic levnýho ani samodomo. Já ale nevím, jestli to RWC řeší i tu konstrukční chybu spočívající v uskřípnutí celé sestavy zboku. No minimálně by se to snad dalo napravit obroušením těch postranních vložek

                0 0
                • Kynio  

                  Vypadá to tak, že ty boční krytky jsou s gumovým těsněním, který jen zabrání vniku nečistot a stlačení nehrozí, protože je to šířkou akorát. Mám v rámu 22,6mm šířku a když tam dám jejich RWC2185, který má s podložkama 22.20, tak těch 0,4mm se to stejně stáhne akorát.

                  Neměli by mít tu středovou osičku kratší, než je šířka celýho systému s bočníma krytkama. Jinak by docházelo k tomu utáhnutí , jak říkáš.. Snad nemají..

                  0 0
                  • se-se  

                    dáváš doufám obě oka. Těch 22 mm je na rámu (alespoň u mě). Na stavbě mám 40mm.

                    Těch tvých 22,6 je OK – já mám fakt jen 22 – fakt se člověk nemůže ne nic spolehnout

                    0 0
                    • Kynio  

                      Ne mrkni se na můj rám. Tlumič se v horním oku neotáčí skoro vůbec. Kdežto dole to bude alespoň o 45°.

                      Na horní oko kupuju obyč oko od foxe včetně vložek. Na spodní oko chci to ložisko, ale dívám se, že to RWC2185 je pro 21,85mm, ale já mám 22,6, takže nebude lepší vzít to 22,20?

                      0 0
                      • se-se  

                        hod sem odkaz na to RWC ono to není tak jednoznačný – potřeboval bych vidět co měřej. Ten rozměrovej údaj může být vnitřní šířka rámu kola pro kterou sada je nebo vnější rozměr tý sady

                        0 0
                        • Kynio  

                          není to tam ani nikde nakreslený. tady vždy je u toho RWC2185 napsaný „NOMINAL FACE-TO-FACE SHOCK REDUCER WIDTH OF 21.85mm“

                          0 0
                          • se-se  

                            Jo je do vnější rozměr sady takře vem ten menší. Mají tam i podložky 0,5 mm na vymezení pro širší rámy ale ty tvý0,4 mm jsou akorát

                            0 0
                            • Kynio  

                              můj rám má 22,6, takže mám vzít 21,85??? Snad si myslel vzít 22,2 ne?

                              0 0
                              • se-se  

                                No povídáám ten menší – tedy 22,2 a pak ti tam zbyde ta vůle 0,4. Uvidíš sám jestli jí ještě něčím tenkým vymezit nebo ne.

                                0 0
                                • Kynio  

                                  rám pruží, takže se to zmáčkne ;)

                                  no vezmu příští měsíc ten 22.2.. teď už je výdajů až až.

                                  0 0
                                  • se-se  

                                    No právě to by radši nemělo není nad tím pak kontrola – je líp když se to zmačkávat nemusí. Až to budeš montovat tak nejdřív tlumič vyndej a kontrolně namontuj nanečisto jedno oko a pak zase jenom to druhý. Tak dobře prověříš stav obou uložení – starý i to nový. Když jsou namontovaný obě tak nic nepoznáš

                                    0 0
                            • Atilla  

                              Ty podložky 0,5mm čteš kde? Mám totiž vložky 22,1. Tak nevím jestli brát 2.20, nebo 21,85.Dole totiž asi nic nestáhnu.

                              0 0
                              • se-se  

                                klikni na odkaz GET SHIMS FOT THIS KIT

                                0 0
                                • Atilla  

                                  Jestli to dobře chápu, tak když vezmu kit 22.20 už v rozměru jsou započítané 2 podložky 0.5mm?

                                  0 0
                                  • carlos1  

                                    ne, cep je dlouhy 22,2 podlozky se dokupuji zvlast

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      Tak já vezmu 22.20mm a když to tam nenarvu, tak tu desetinku upiluji. Nejsem si jistý jestli ten frázovaný blok stáhnu.

                                      0 0
                    • carlos1  

                      na rozmer 22 maj loziska s osou 21,85 a dotahnes to akorat , zadny svirani se nekona, jinak urcite mej i na sirku 40 mm, ale nekoukal jsem na to, osobne bych se na nejaky bastleni vykaslal a bral budto rwc, nebo ten z tftuned, osobne preferuji rwc

                      0 0
                      • se-se  

                        Pro mě to bylo lepší takhle – ve středu večer jsem to rozmontoval a v pátek dopoledne jsem to měl hotový. To uložení os v rámu mám jinak udělaný – přes tvarový nerezový podložky. Není to bastlení – jsem konstruktér s nástrojařskou dílnou za zády – obrobna CNC, laser, svařovna, kalírna, takže co si vzpomenu to mě kolegové udělaj. Dělám toho takhle dost

                        0 0
          • Georrge  

            opravdu má tohle smysl řešit když namazané kluzné chodí celkem pěkně?

            A i kdyby kuličkové chodilo hladčeji, jakože bude, tak mi ten rozdíl přijde docela malej, a navíc je tam velké přepákování, takže na tom jak snadno půjde stavba do zdvihu se to projeví několikanásobně míň, než jak se to projeví na samotném ložisku.

            0 0
            • se-se  

              já jsem, jak už tu píšu řešil hlavně tu konstrukční chybu rámu GT – bylo to stranově skřípnutý (moc krátký osy) a rvalo se to v těch šroubech. Kolo je pár měsíců starý najeto asi 600 km a už ten rám byl zevnitř těch úchytů orvanej.

              0 0
    • JMT  

      Rada je jednoducha: Vykaslat se na bikelive a vyhnout se jim obloukem !

      0 0
      • unitak  

        Proč? Mám v plánu tam poslat tlumič, aby mi změnili CT :-D

        0 0
    • Georrge  

      Trochu se přiživím. Dá se nějak vypodložkovat tlumič, aby se snížil jeho zdvih? Třeba o takové 4mm chodu tlumiče? A nějak aby to nedělalo v tlumiči bordel?

      0 0
      • Smazaný účet  

        proc..potkava se ti ram?

        0 0
        • Georrge  

          nn rám je na 150 dělanej a je v poho. Jde o to, že vidli mám překopanou na 150, a je dělaná na 100. Je to ale vzásadě trochu lepší epicon, takže se daj navzájem měnit součásti. Je tam tedy patrona z epicona, páč axonová byla moc krátká. V létě to na 150 fungovalo výborně, teď se ale ukázal problém – mizí mi olej nad pístem a uniká tlak. Rozebral jsem to a zjistil, že po 14,5cm chodu se v pístové komoře rozšiřuje průměr, takže píst jakoby zajede do místa, kde ztrácí těsnění pístu kontakt s komorou. V létě to funguje, páč tlak vzduchu těsnění roztáhne, takže těsní i v tom rozšířeném místě. Teď v zimě, kdy jsou všechny gumy ztuhlé a hůř se roztahují, to asi už tak netěsní a když to zajede tak nízko, tak to po troškách prosakuje. Maximální zdvih tedy vidle umožňuje 140mm. Sice to vypadá že není důvod nejezdit 140/150, ale nemám rád vzadu více zdvihu, než vepředu. Spíš bych to uvítal naopak, proto bych ten cenťák vzadu snížil.

          Je tu ale ještě jedna věc – při poslední vyjížďce se mi začal ztrácet tlak, a vidle se pořád víc a víc ponořovala do zdvihu, až došla na doraz. Doma jsem ji rozebral a zjistil, že mi vzduch utekl pod píst. Přitom píst vzásadě ani jednou nevyjel do toho rozšířeného místa. Uvnitř vše bylo v pohodě, nic nějak poškozeno, vše jako nové. Promazal jsem to, snížil zdvih o 1cm a zatím to vypadá v pohodě. Tak uvidíme :)

          Ještě mě napadlo dát někomu kdo vozí epicona na míň jak 140mm (plno lidí ho má na 100 nebo 120) svoje vnitřní nohy a třeba i patronu z axona, a vzít si od něho jeho nohy. Axonové nohy i patrona jsou lehčí, nohy maj dutou korunu (to má až epicon 2012 a to ještě myslím ne všechny) a patrona je kratší, pro 115 zdvih.

          0 0
          • Smazaný účet  

            jo ty mluvis o vidli..ahaaa:)

            0 0
          • MlokCZ  

            Osobně bych to neřešil a klidně jezdil vzadu o něco větší reálný zdvih.

            Pokud bys to ale opravdu řešit chtěl, tak nejjednodušší mi přijde zvýšit progresivitu tlumiče. A pak si můžeš dle toho co bude více sedět vybrat, zda budeš jezdit na nižším tlaku větší sag a využívat většinu zdvihu nebo na vyšším tlaku s určitým nevyužitým zdvihem.

            0 0
            • Georrge  

              no zatím jen sbírám info co možné je, co není, a zkušenosti :)

              Proč radši více zdvihu vepředu – přecijen ruce jsou citlivější, pod zadkem mám ještě pohodlné sedlo a dlouhou sedlovku, to taky něco pobere. Takže by se dalo říct, že jsem víc náročný na pohodlí od vidlice. No a zadruhý – mám takový pocit, že nejvíce zdvihu je využíváno ve sjezdech. Tady je ovšem nemilá věc to, že se těžiště více posune nad vidlici, ta se tak více zanoří, a sniží se tak použitelný zdvih. Chodí to tedy více po dorazu, a nebo to míň tlumí. O to horší, když se ještě brzdí předkem.

              Chápu ale že někdo ocení více zdivhu vzadu, tady bych to viděl na ty co s kolem skáčou, páč ti dopadají většinou víc na zadek a ten je tedy více zatěžován.

              Další věc – pokud bych ubral cenťák na vidli, tak se mi sníží řidítka vůči sedlu. Ne nijak dramaticky, ale taky se mi to moc nelíbí.

              Ale abyste to nepochopili špatně – proti 150 zdvihu nic nemám, jezdí se mi s tím výborně a nelituju že jsem do takového zdvihu šel. Jen nechcu mít vzadu víc, než vepředu :) přijde mi to zbytečné a když už, tak by se aspoň snížil trochu střed.

              0 0
              • Atilla  

                Podle mě ± 1cm nepoznáš ani ve předu ani vzadu. Jde o geo. A ve sjezdu jdeš spíš za sedlo, takže vidli odlehčíš. Samozřejmě brzděním se víc zanořuje, ale tomu se hold nevyhneš.

                0 0
      • bluma  

        U Foxe RP 23 to jde na 100%, ale délka tlumiče zůstane stejná, takže to nic moc neřeší.

        0 0
    • lenochod  

      Napiš si na pavel.tion@centrum.cz Kuchání čehokoliv je jeho obliba. Fakt je, že mu pak ty věci makaj perfektně! Je zastánce názoru, že na kole který má fungovat, to nemá co dělat.

      0 0
    • Bafoon  

      můj foxík je zpátky z bikelivu, posezonní servis + přenastavení VT a BV – 912Kč

      ať žije propedal :-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      200:)

      0 0
    • l.smetana  

      Tak jak to dopadlo s výrobou? Podařilo se něco? Zrovna taky řeším jehličkové x TF kit a jsem z toho celkem jelen. Za 2 z TF tuned mám jedno jehličkové. A teď, jestli se to vyplatí,nebo ne, toť otázka.

      0 0
      • l.smetana  

        Tak nic,teď jsem zjistil,že to vychází cenově nastejno. Asi šáhnu po jehličkách.

        0 0
        • Atilla  

          No dopadlo to tak, že asi po 20 mailech s lidma co se pokoušeli o home made variantu, nebo mají RWC ložiska jsem se nechal ukecat na ty z RWC. Cena teda pecka, bral jsem 2 ložiska, pošta + DPH a CLO = 2tis. Ale rozdíl tam je a s tím vykuchaným propedálem to funguje fakt o dost lépe.

          0 0
          • l.smetana  

            A předtím jsi měl obyčejné „sériové“, nebo kit z TF tuned?

            Jestli je vůbec ve výdrži nějaký rozdíl,když už v ceně ne..?

            0 0
            • Atilla  

              Předtím jsem měl obyč. Přemýšlím, že do horního čepu dám HW kit nebo jak se tomu říká a to druhé ložisko si nechám jako náhradní ke spodnímu čepu.

              0 0
              • l.smetana  

                Já zatím taky osazuju jenom jedno oko, horní mám ještě v pořádku, ale proč nevzít rovnou dvoje, když to má stejnou cestu. Tak uvidím,jak dlouho to vydrž. Snad to přežije kolo…

                Za tu cenu by mělo minimálně dvakrát. :-)

                0 0
                • Atilla  

                  Když už zaplatíš toho pošťáka a čekáš na vyřízení cla, tak se 100% vyplatí vzít 2. Taky doufám, že to vydrží.

                  0 0
          • mr.antik  

            to je nějak moc, já platil asi 1400(plus minus)…

            0 0
            • Atilla  

              62 dolaru stojí jen 2 ks ložisek + doprava myslím, že 10doláčů

              clo + dph. Takže jedině bys to měl bez cla

              0 0
    • l.smetana  

      Snad někomu pomůžu…našel jsem levnější verzi jehličkových ložisek. Více zde: http://www.bikeparts.com/…tSearch2.asp?…

      Jedno oko za 15 dolarů, to mi nepřijde jako nejhorší. Máte s tím někdo zkušenosti?

      0 0
      • l.smetana  

        Nebo ještě zde: http://www.universalcycles.com/…_details.php?…

        Akorát mě to přijde divné za 9 dolarů M6×22, bo aby to měli u RWC za 30, pak jinde za 15 a nakonec tady za? Může být v něčem rozdíl? Co si myslíte,jak dlouho by to mohlo vydržet?

        Barvičky sice u RWC jedou, ale že by to udělalo takový rozdíl, to se mi nechce věřit..

        0 0
      • l.smetana  

        A ještě se přivtěřím s otázkou. Našel jsem šířky ložiska 22.1, 22.2 a 22.0. Je to opravdu tak důležité, že to musí být na desetiny? Ze školy vím,že desetina je už dost,ale tady mi to nepřijde tak podstatné, nebo se pletu? (beru rozměr např. 6×22.2 – to je šířka vložky + tlumič,souhlas?)

        0 0
        • Zdyn  

          6*22 by mělo znamenat 6tku díru a 22,2 je šířka s namontovanými vložkami.Šířka oka tlumiče na to nemá vliv.

          0 0
          • l.smetana  

            Jo, špatně jsem se vyjádřil..Myslel jsem šířku s vložkami. Ale pořád stejná otázka, je to tak důležité to změřit na desetiny, nebo mám zkrátka jenom vzít 22.0 – 22.2,podle toho co najdu?

            0 0
            • Zdyn  

              Změř si skutečnou rozteč v rámu a vybírej podle toho.

              Uchyty by se neměly moc stahovat nebo roztahovat. Pokud najdes stejnou roztec, bude to fajn, ale zase jestli to bude 22,0 nebo 22,2, tak to je jedno.

              0 0
              • l.smetana  

                No to je to. Já mám po ruce jenom obyčejné pravítko a k posuvce se nedorvu, takže si budu muset vystačit takhle. Hlásá to „baj očko“ 22. Takže jestli to bude 22.2 nebo 21.9 je šumák,jo? :-)

                0 0
                • MlokCZ  

                  To se nedá říct obecně. Záleží na konstrukci konkrétního rámu. U některých rámů je nějaká desetina úplně fuk, šroub to stáhne. Některé uchycení tlumiče ale moc sevřít nejdou.

                  Na starším Stereu jsem tohle přesně řešil. Spodní čep tlumiče nelze moc sevřít jak je konstruovaný. A musel jsem vkládat desetinovou podložku. Bez ní i při 12Nm (doporučený moment pro tenhle spoj), což je poměrně hodně se to nestáhlo dost a protáčela se montážní vložka v rámu.

                  A být to tak o dvě desetinky širší (montážní vložka), tak naopak bych to tam vůbec nenarval.

                  Někdy se naopak dá stáhnout/narvat i velký rozdíl, třeba i 1mm. Samozřejmě 1mm je už sakra hodně a nebude to rámu dělat dobře i když to tam narvat půjde. To jen pro srovnání jak se to může lišit.

                  0 0
                  • l.smetana  

                    No,tak to já mám právě systém velmi podobný Stereu…To jste mě nepotěšili. A ani výrobce mi neodpovídá na e-mail, přitom na internetu jsem to zaboha nenašel. Rám Diamondback Scapegoat 2009. No…nějak to budu muset pořešit.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      U Sterea ale není problém u čepu na vahadle, ale u toho druhého spodního na rámu. A ten podobný s tím Diamondbackem není ani vzdáleně.

                      0 0
    • mm  

      Mám tlumič RP23 2011. Šlo by ho modifikovat tak, že v poloze zavřeno by byl tvrdý lock? S tím, že by to neovlivnilo fungování pružení v poloze open.

      Řesení v přenastavení VT ze střední hodnoty na tu vyšší mi přijde nevhodné a polovičaté.

      0 0
      • MlokCZ  

        Nešlo. Vždy se to bude navzájem ovlivňovat (vypnutý a zapnutý propedal i rychlost jak jde tlumič do zdvihu).

        To co chceš umí některé verze tlumičů jako třeba triad, který se dává na některé Spešly (ten má tři polohy, open/propedal/loc­k).

        To ti nestačí platforma při VT střed?

        0 0
        • mm  

          Právě např. na silniční závod typu Chřibská padesátka bych plné vypnutí ocenil. Konkrétně těm spešlům jsem záviděl.

          O propedal nestojím, není možná varianta tlumič bez propedalu + tvrdý lock? To mají levnější FOX tlumiče, ne?

          0 0
          • mxv  

            Bez propedalu + tvrdý lock mají tlumiče DT Swiss. A pak všechny se zavíráním z doby předplatformové:) A některé typy X-Fusion umí(uměly?) open-pp-lock.

            0 0
            • Georrge  

              X-Fusiony mají pořád open-lock, ale jestli jsou i open-pp-lock nevím.

              Jinak jestli to máš na silniční závod, a tedy to chceš mít zamčený celý závod, tak to spíš před závodem pořádně nafoukej ne? Efekt to má stejný

              0 0
    • georgio  

      Ahoj,nutne potrebuju do konce tydne prevlozkovat tlumic,uvazuji o bikelive reseni..je drahe ale objednavku z ciziny nestiham…rozumim tomu tak ze k lozisku je potreba i jina vlozka,ta je uz v te jejich cene nebo je treba dokoupit zvlast?Jake s nimi mate zkusenosti?

      0 0
    • Nimrod  

      omlouvám se, zda-li je to tu někde napsané, leč nenašel jsem. kdo ti to kuchal a kolik za to chtěl? klidně do mailu..

      0 0
      • Atilla  

        čau udělal mi to Pavel Tion od Šterby, cena byla jako za servis nějakých 600–700kč už si nepamatuji. Zlepšení bylo, ale potom jsem pořídil X.fusion vector HLR a to je úplně jiný kafé.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.