• timi

    Ahoj lidi. Poprosim Vas o jaky koliv tip. Vybiram novej ram na kterym budu par nasledujicich let jezdit. Prostudova sem tu mnoho konverzaci, tak mam priblizne predstavu o tom co se vyrabi. Ale kvuli sve postave si nemuzu vybrat. Merim 168 cm. Do ted sem pouzival ram z Fuji Tahoe 17. Kvuli dylce ramu bych chtel nejspis zase nejakou 17tku. Jenze ta 17tka od fuji mi vyhovovala tim, ze kdyz si na nej obkrocmo stoupnu neni mi velkej. Zaujaly me ramy treba od Spyder. Jenze kdyz porovnavam geometrii 17ti palcovyho Fuji a Spyder tak mam takovej dojem, ze bych taky nemusel na Spyderu obkrocmo bezpecne dopadnout na zem:-( Rocne najezdim tak 2000 km. Takze nic moc. Cenovy by to myslim bohate stacilo do 10ti tisic. Sem takovej cyklista amater, ale vubec me nebavi silnice. Mimochodem u toho fuji ramu sem se nemohl ubranit pocitu ze je kratkej, oproti byvalymu Mongoose. Takze Fuji uz radeji ne. Znacky Merida a Author me moc nezaujaly. Bojim se, ze kdyz koupim ram mensi nez 17 palcu ze mi bude pripadat jeste kratsi nez ten co mam. Napada nekoho prosim nejakej tip po cem se poohlednout? Jestli 17 nebo mene a resit predstavcem? Dekuji za jakykoliv tip treba i na konkretni vec. Tomas

    0 0
    • prodi  

      Šel bych asi do Fuji, stejně už jsi na to zvyklej…

      0 0
    • pegal  

      .. si vyhledej geometrie ramu ne? .. zmer si co mas a porovnej to ..

      0 0
      • timi  

        Merim a porovnavam. A zatim sem se dostal k tomu, ze 17 palcu je vsude stejne velkych. Z cehoz podle me soudim, ze pokud u 17ti palcovyho kola nebude rorni ramova trubka posazena podobne nizko jako u Fuji, tak tam budu mit malo mista. Co muzu tedy udelat, kdyz chci zkusit jezdit na jinym ramu? Bud se smirit s tim, ze tam je vyrazne min prostoru. Nebo koupit ram mensi jak 17. Nebo najit podobne zkosenej ram v 17tce, coz se mi zatim nedari (myslim samotnej ram). Treba jen spatne hledam. Co byste delali na mem miste? Urcite nezacli chodit pesky:-) Tomas

        0 0
        • pegal  

          v prvni casti jsi si odpovedel sam .. tak se rozhodni .. :)

          0 0
        • wroum  

          ja bych zasel do kramu (klidne do vice) abys ziskal nejakou predstavu o tom, jak velky kolo vlastne chces, pripadne jaka velikost u konkretni znacky by ti mohla byt.

          0 0
          • timi  

            Chodil sem a zkousel. Da se vseobecne rict, ze vic jak 17 na me nepasuje. Dokonce nektery 17tky na me byly i „vysoke“, proto sem tenkrat zvolil tohle. Ted sem zacal mit myslenky zkusit jinej ram. Tak si rikam, ze bych mohl zkusit treba nejakych 16. Jenze sem o tom chtel napred pokecat s lidma co o kolech vedi vic jak ja. Abych zase nekoupil nejakou kravinu. Prece jen je to pro me investice na par let. A nejspis si kolo nikde nepujcim na celej den abych si zkusil jak se na tom jezdi. Ta 16tka byva podle cisel koukam zpravidla kratsi, kdyz srovnavam ruzny vyrobce. Navic je vyber dosti zuzenej tim ze chci samotnej ram… Proste si nevim rady. Jak se bude treba jeste kratsi kolo chovat oproti tomu memu Fuji. Taky me stve, ze se moc u ramu neobtezuji uvest na jakej je to zdvih. Mam 80mm. Treba je to vsem jasny, ale ja tomu tolik nerozumim.

            0 0
            • wroum  

              HT jsou delany na cca 80–120 (ber s rezervou) – pokud to je jinak, tak to byva uvedeno ve specifikaci.

              jinak je tezky radit, ja osobne jezdim fulla 17" mel sem HT 18", HT 17", fulla 16"… je to o konkretnim ramu a o konkretni postave. kdyz ma nekdo dlouhy nohy tak bude mit jiny pozadavky nez clovek co je ma kratsi, totez s rukama. navic kazdej jezdi jinudy a jinak. znam lidi co pri stejny vysce jako mam ja jezdej treba i 19" ram a libujou si, ja bych na tom nejel ani pro rohliky, protoze bych se asi zabil. proste necekej ze to nekdo rozlouskne za tebe. kup takovej ram, aby ti vyhovoval vyskove. delku doladis predstavcem.

              a k chovani kola – cim kratsi, tim zivejsi a lepsi do technickejch pasazi, horsi do vyjezdu, cim delsi, tim vic naopak

              ja osobne kolo radsi mensi nez vetsi a kratsi nez delsi. nejsem chrt :-)

              0 0
              • timi  

                Super, diky za info. Tak to sem v poho s tou osumdesatkou zatim. Necham si tam radeji nalisovat to integrovany hlavovy slozeni od nich. Nekde sem cetl, ze je to lepsi kvuli pripadny reklamaci. No a taky se mrknu jestli se vidle nedelaj s krkem o vice prumerech. Na Fuji je nejaka Rock Shock a je tam hodne podlozek, takze dlouha dost:-) Co bych ale byl opravdu rad, aby u ramu kterej koupim nebyla zase nejaka vada v zadni stavbe a neprenasely se vibrace ze zadni kotoucovky do ramu. To bych byl hodne nastvanej! Byl sem tenkrat pitomej, ze se na to vykaslal a nedal to reklamovat!

                0 0
                • wroum  

                  vidle co te zajimaj se delaj jen s jednim prumerem. na vibrace od kotoucovky pomaha nechat do roviny ofrezovat uchyt na kotoucovku na ramu.

                  0 0
    • juli  

      Mrkni na tento odkaz www.wrenchscience.com/…g/Height.asp Poměř se, vyjde ti ± ideální geometrie na tvou postavu a potom hledej rám, který se tomu přibližuje.

      0 0
      • timi  

        jojo diky diky diky, uz jdu merit:-)

        0 0
      • timi  

        Meril sem a nechal pocitat. Jen nevim, kde sem udelal chybu. Moc mi to nevyslo. Ma vyska postavy 167 cm. K rozkroku 76 cm. Vyslo mi Frame Site: 51 center to top. Coz je 20,0 palcu. Delka ramu i s predstavcem 61,5. To by asi odpovidalo. Sem myslel, ze mi to pomuze a jeste vic me to zmatlo…

        0 0
        • prodi  

          Taky by mně zajímalo, kde asi udělali soudruzi z NDR chybu:)))

          0 0
        • Rolei  

          A zadával si ty hodnoty do měření pro bajk HT a ne třeba silničku?

          0 0
          • timi  

            Jeee, to se musim priznat, ze sem zadaval primo do toho odkazu co sem dostal a nezkoumal. Proverim.

            0 0
        • juli  

          Při výšce rozkroku 76 cm mi to vyšlo na 16" střed-vršek, 15" střed-střed.

          0 0
          • timi  

            Uz mi to napodruhy taky vyslo stejne jako Tobe:-) Vzhledem k tomu ze sem nameril 76 – 78 podle toho jak pevne tu knizku drzel a od 77 uz to ukazuje 17tku, je to tak na hranici. Proto si osobne myslim, ze bude bezpecnejsi zustat u te 16tky. Neni to zcestny uvazovani? Tomas

            0 0
            • juli  

              Já mam výšku do rozkroku zhruba stejnou jako ty a jezdím MTB rámy i 18". Zatím jsem se nepotkal s takovým, kde bych visel na horní rouře. Jinak, spíše, než výška je pro nme důležitá délka rámu, což dost souvisí s jeho chováním při jízdě. To už ovšem tak uplně nesouvisí s tvým dotazem. Pokud ovšem chceš vědět i něco o tomhle problemu, tak hledej třeba „geometrie rámu“.

              0 0
    • el.capo  

      Jestli ti vadí výška rámu, tak třeba Racebike (Monster HT) tohle řeší ohnutou horní trubkou, takže zkusit najít něco takovýho…

      0 0
    • timi  

      Tak prvni uspech je, ze sem nasel ram, kterej ma dylku a vysku uplne stejnou jako to Fuji 17. Jedna se o Kona Caldera 16. Pak jeste Kona Hoss 18 je stejne vysokej a trosku delsi. Ale pro moje kratky nohy by to taky slo:-) Jen ty uhly ma trosku jiny sem koukal… Takze uz nemusim kupovat vylozene Fuji a muzu vyzkouset neco jinyho:-) Vubec teda zatim nevim kde bych ten ram sehnal. Ale jdu se divat jeste jestli sou jiny moznosti pro me.

      0 0
      • HonzaV  

        Zkusils jsi 17´´Giant? Ma celkem slusnej sloping horni trubky, tam bys mozna mel dost mista.

        0 0
        • timi  

          Nezkousel, jdu si to ted alespon geometricky porovnat. Jen sem nike na webu nenasel jeho samotne ramy. Od Giantu se mi moc libi Trance. Vzhledem k tomu ze nabyvam dojmu, ze kolo je jeden velkej spotrebni material a ja toho zas tolik nenajezdim se mi ale nechce davat takovej peniz.

          0 0
    • Pá-dlista1  

      Co zkusit nejaky ram s Genesis geometrii?

      0 0
      • timi  

        Diky za tip. Priznam se, ze nevim presne co to je. Ale jdu si o tom najit info a mrknout na to.

        0 0
    • timi  

      Jinak sem dneska byl si zkusit sednout na Kona Caldera. Padne mi akorat 16tka. S vetsim bych uz mel problemy s bezpecnym dopadem u horni ramove trubky. Melo teda kratouckej predstavec, na tak kratkym kole sem snad nikdy nejel. Treba je to ale pohodlny, mozna se zbytecne moc hrbim. Jen si teoreticky vubec nedokazu predstavit jestli se nebude zvedat moc predni koleso v prudkem vyjezdu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.