• Petr_67

    Máte všichni nastavené kufry přesně v ose? Mi to udělali v obchodě podle pravítka a po první vyjíždce mě bolí kolena a stalo se mi, že jsem to nechtíc vycvakl dovnitř za jízdy. Potřeboval bych to trochu natočit, ale zkoušel jsem to na silničních SPD, někde jsem četl, že horské, na které co nevidět přejdu (520) mají trochu postranní vůli. Bude to stačit? Kufry mám už dotáhnuté :-/

    0 0
    • tomaschek  

      Nevím, co bereš jako osu tretry, měla by to být přímka mezi středem špičky a středem paty. K této přímce by měl být kufr namontován kolmo. Většina lidí chodí i šlape na kole špičkama mírně ven a naopak patama dovnitř, tomu by měl odpovídat úhel nastavení kufrů – podle individuality každého cyklisty. Já jsem namontoval kufry podle výše popsaného tak nějak od oka a trefil jsem se napoprvé – když šlapu, mám tretru rovnoběžně s klikou a asi 2,5 cm od ní, takže ani při využítí vůle kufrů dovnitř se mi tretra nikdy nedotkne kliky. Tolik laická rada, určitě ti to tady někdo objasní vědečtěji…

      0 0
    • BH  

      bezne nastavuji kufry(SPD) v podstate primitivnim zpusobem. jajko voditko pouzivam drazky v podrazce, ktere jsou vlastne v ose boty (jsou to ty ve krych pohybuje protikus kufru se zavitem). Kufry nastavim tak, ze leve a prave „rameno“ krize kufru mirne odkryva vyse uveden drazky boty (cca o 1–2 mm).Kufr mas tedy na stred body co se sirky boty tyce a pokud je ta mezera stejne na kazede strane krize( u obou drazek) tak je kufr i v ose boty. Je to jednoduche a funguje to.

      0 0
      • BH  

        a jeste k te vuli, kufr ma urcitou vuli, takez mireny pohyb do strany je umoznen, pokud boli kolena je nutno zkouset optimalni nastaveni, kazdy jsme original co se anatomie tyce.Z tohoto pohledu nedam dopustit na Onza pedaly, ty maji kriz kufru pro uhel pohybu 5 st a otocenim kufru o 90 st ziskas polohu kufru, ktera a umoznuuje vetsi pohyb boty az 10 st. Jinak se da resit bocni vule i nastavenim predpeti pruzin SPD pedalu.Nizsi predpeti= vetsi bocni vule a naopak.

        0 0
    • Eila  

      no kdyz davam novy kufry na tretry tak to tak enjak anstavim a pak cely odpoledne jezdim po ulici a donastavuju… ni ty univerzalni rady podle me na tohle moc nefungujou

      0 0
      • Vrci  

        Podle mně je dobrá rada namočit si chodidla ve vodě, projít se po povrchu, kde zůstanou vidět stopy a úhel kufrů na tretrách nastavit podle stop.

        0 0
        • martt  

          Vrci: :-), tato metoda sa mi nejak nezda

          Eila: robim to podobne, ale radsej aj kvoli pokusom kufre pomerne na fest utiahnem. Uz sa mi stalo, ze sa za jazdy povolil a neslo vycvaknut.

          Osobne si myslim, ze nastavenie kufra je natolko individualna zalezitost, ze nejake poucky alebo pravitka sa nedaju pouzit ani informativne.

          0 0
          • Vrci  

            Já to tak dělám (pravá noha rovnoběžně s rámem a levá špička mírně od rámu) a nikdy jsem neměl problém s bolestí kolen a nemusel měnit nastavení.

            0 0
        • R.1  

          Poripade slapnut do psieho hovna a potom podla stop na chodniku nastavit odchylku od osy… :))

          0 0
        • enjoy  

          kdyz si vezmu jakym „veckem“ hodne lidi chodi tak by si asi spousta lidi slapala na zadni stavbu:-)

          0 0
    • orca  

      Z vlastní zkušenosti na několikátý pokus . Tak jako koukám asi většina. Každej má jednak anatomii i zvyk šlapat drobet jinak . Proto taky ty lyžinky a 4 díry v tretrách..aby každej našel svoji polohu…A troufám si tvrdit že na MTB je daleko více variant než na silnici..Takže Petře testuj dokud nebudou bolet kolena jinak operace to jistí…

      0 0
    • Lucky-x  

      Ahoj :-) delší dobu jezdím se silničními našlápy a s kufry jsem nikdy problém neměl. Teď jsem si pořídil SPD a mám trochu problém.

      Bolí mne jedna noha, spíš koleno. Nastavil jsem kufry tak abych měl první kloub palce nad osou a paty mírně k rámu. Je mi jasný že je vše individuální, ale jak ten kufr posunut?

      Vzhledem k dost veliký stranový vůli asi vynechám zvětšení úhlu k rámu. Ale nevím jestli posunout kufr blíž ke kolu? Zase s ním hýbat dopredu nechci protože bych šel mimo osu. Nějaké rady?

      0 0
      • Lucky-x  

        Tak problem pokračuje, přesunulo se to z kolene do kyčle. :D při šlapání to bylo celkem v pohodě… ale teď ji cítím v klidu nebo při chůzi… dodělal jsem si to na spinningu, takže trochu vylučuju svoje kolo :-) kam kufry posunout? Nebo tomu dat spis oddych a zkusit to znova a laborovat az po tom?

        diky

        0 0
        • Without_R  

          Oddychem nic nezkazíš, ja svoje kolena vs. kolo ladím už pěknou řádku měsíců a pořád to není ono :-( :-)

          0 0
        • pepek  

          Kdysi soudruzi z Bike-mag. psali tuto metodu: vyskočit, ve vzduchu skrčit nohy, doskočit a polohu chodidel na zemi obkreslit

          0 0
          • Lucky-x  

            No zkusím to… už jsem podobné návody slyšel.

            Mě spíš vrtá hlavou, že by posun kufru měl mít takový účinek, to se mi až nechce zdát. Do boků mám dostatečnou vůli. Posun dopředu či dozadu bude spíš ovlivňovat jak se mi bude šlapat v kopcích a to bude mít spíš vliv na svaly pod kolenem, si tedy myslím. Jedině mne napadá posunou kufr blíž či dál ke klice, ale já zase necítím nějaký tlak to tam posouvat…

            0 0
            • MlokCZ  

              Já bych rozhodně začal tím, co chceš vynechat. Tedy rotace kufru. Sice nějaká vůle je, velmi brzdy ale s mírným odporem. Třeba ten odpor ani nevnímáš, ale koleno už ano.

              Na Timech taky mám poměrně vůli (rotační), ale velmi brzdo začíná nepatrný odpor.

              A jakmile nemá kufry přesně naštelované (rotace kufrů), tak mi chytne koleno hned.

              A mám každý kufr natočený jinak a to s dost velkým rozdílem (pata u pravé nohy cca o 1cm blíže k rámu).

              A nastavit kufry je někdy porod, protože třeba potřebuju jen nepatrně pootočit a to nejde zrovna dobře, jak si pamatují zakousnutím tu předchozí polohu.

              U Timů nejde posouvat kufr ke straně boty, takže tohle nastavení se ani neřeší. Ale zase je tam 5mm posun do strany v pedálu (bez odporu).

              0 0
              • Without_R  

                No právě – jak posunout kufry byť jen o 1mm jinam, když mají tendenci pořád sklouzávat do té původní polohy?

                0 0
                • blisterexist  

                  zbrousit ty bazmeky

                  0 0
                • Lucky-x  

                  Možná by pomohlo tam něco mezi to dát…

                  0 0
                  • Chiron  

                    To sem teď zkoušel, dal sem pod to plech od CB shoe shild. Sice sem kufr natočil tak jak sem potřeboval a kolenu se hodně ulevilo. Ale kufr víc trčí, takže bota se přestala opírat o boky pedálu, ale mám pocit že při jízdě se to prohne a sedne. KAždopádně mi to nevadí. Horší je, že se mi občas při nastupování zasekne hrana plechu o hranu pedálu a nenacvaknu. Myslím že se to časem obrousí a vadit to nebude. Ale ideální to není. Možná bych příště zkusil zabrousit ty zuby, jestli by to pak drželo nebo ne…

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Někdy se mi to podaří udržet rovnou. A když ne, tak pak zkusím utáhnout o něco větší otočení kufru, to už se podaří vždy. A pak následně zpět do mezipolohy.

                  Někdy se zadaří hned, někdy ne.

                  0 0
      • michals1  

        Obecne SPD pedaly moc setrne na kolena nejsou. Osobne bych v nich taky delsi dobu nevydrzel bez ohledu na jejich nastaveni. Je to jista dan za malou stycnou plochu kufru.

        Problem muze take zpusobovat prilis velky q-factor klik.

        0 0
      • StuntJ  

        Předem si zjisti, kam se ti sami točí šlapky když si sedneš na sedátko, či na stůl apod. Jednoduše si sedni na hranu uvolni nohy a koukni kam se ti špičky vytočí, někomu dovnitř, někomu ven. Tak můžeš přijít na optimální vytočení kufru oproti pedálu. Jiné nepřirozené polohy můžou vadit. Jinak by střed kufru měl být přesně pod kloubem palce – zde pomůže hledání správného místa hmatem, či lépe pomocí šablony, co mají snad v každém cyklo-shopu.

        0 0
        • Lucky-x  

          Mám je nastavené cca stejně jako u silniční treter. A tam mám vůli kufru minimální a problém nemám.

          0 0
      • ememem  

        nechcem aby to psobilo jak reklama ale mne v tomto problem vyriesil az bg-fit. neviem si ani len predstavit jak bych taketo nastavenie kufrov mohol doma zvladnut svojmopocne.

        0 0
        • Without_R  

          Nevíš, jak je to s případnou „reklamací“? Když jejich nadefinovaný posez nepomůže a problémy, se kterýma jsi tam šel (např. bolavý záda při jízdě, koleno atp.) budou přetrvávat?

          0 0
    • tifik  

      U svých prvních spd řeším taky nastavení kufrů, když jsem je dal kolmo na drážky v tretře tak jsem měl pocit, že se mi kroutí noha dovnitř. Vytočil jsem je tedy asi o 3 mm tak, aby špička směřovala víc ven, je to lepší, ale patou leštím kliky, máte to někdo taky tak? Dík :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak to nastav tak, aby sis nekroutil nohu a neleštil kliku. Chce se tomu chvíli věnovat a nastavit to optimálně. Řešil jsem to taky – své pomocí podle pocitu :)

        0 0
      • pepek  

        jo

        0 0
      • Vilém  

        Tak zalezi jak mas nohy normalne. Na normalnich pedalech, i pri stani na zemi mam paty vic k sobe. Takze kdyz takto nastavim kufry, aby nohy byly v prirozene poloze, tak taky patama obcas lestim kliky.

        0 0
        • tifik  

          Už jsem to docela poladil, dneska se mi jelo dobře, uvidíme časem. Je to nezvyk mít nohy furt ve stejné poloze, asi je třeba si na to zvyknout, oproti jízdě s pedály budou zřejmě úpony,svaly, šlachy nějak zkrácené/málo vyvinuté. Zvykali jste si taky? Nemyslím pády, ten už mám za sebou, elegantně jsem to zaklopil, když jsem chtěl zastavit před autem u silnice :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.