Běžky ve Švédsku s CK Rajbas?

42 nepřečtených
  • Sipal

    Čau, nebyl jste někdo s Rajbasem na běžkách ve Švédsku, nebo jinde na severu? Jak to bylo náročný nejen fyzicky, ale i co se týká počasí nebo třeba batohu? Zvažujeme cca týden natěžko po srubech a než to potvrdíme, tak zkoušíme sehnat reference. Máte nějaký tipy, vychytávky, zkušenosti, na co dát pozor, co nepodcenit? Nebo doporučení kam a s kým jet nebo nejet? Díky.

    0 0
    • Alojs01  

      A nedali by vam presnejsi info primo v te cestovce?

      1 0
    • McBlacky  

      s běžkama na těžko je to voser vždycky a všude. To bych radši jel někam na jedno místo, když už na sever, ať si zajezdíš a ne jen se plahočíš. Navíc si musíš koupit i jiný lyže, na větší váhu.

      3 0
      • Barak  

        Tohle je dost pravděpodobně jiný typ běžkování, než sprint po Jizerkách. Je to spíš taková turistika na lyžích po zasněžených pláních a je potřeba k tomu tak přistupovat.

        0 0
        • Krov  

          To jo, ale právě proto se na to nehodí lehké běžky z Jizerek.

          0 0
    • mr.antik  

      Fakt s baťohem, není to spíš se sáněma? Týden někde za plárním kruhem už si baťohem nedovedu představit. Jedině že by ty sruby byly fakt zaručené, že tam bude 100% místo na spaní, dřevo na topení atd… ale stejně tam budeš mít aspoň 10kg náklad minimálně. Co mám info od jiné cestovky, tyhle výlety nejsou rozhodně náročné fyzicky, protože musí být velká rezerva na počasí. Takže když je hezky, je to jarní opalovačka v roláku, trasa protáhne nebo si uděláš jěště výlet na kopec okolo srubu. Ale když je hnusně, tak jseš rád že dojdeš k chatě.

      Fakt bych tam zavolal, určitě představu o svých klientech mají. Určitě poradí i co se týká lyží a výbavy.

      0 0
    • Sipal  

      Dík za reakce. Info od CK máme dost podrobný a jsme s nima v kontaktu, v tom problém není. Spíš mi šlo o osobní zkušenosti účastníků, to je prostě jinej pohled. Místo na spaní by mělo být zarezervovaný, na chatách se dá i koupit jídlo, takže batoh bude stačit. Napřed jsme si to chtěli osahat bez saní, ty třeba zase za rok. Určitě nečekám že to bude běh, spíš turistika kde se nemusí šlapat z kopce :)

      0 0
      • Jakobo  

        Potrebujes horske bezky, sirsi lyze s ocelovou hranou. Mazani podle obdobi – pevny vosk nebo klistr, kdo se chce srat s pasama budiz. Kazdy 2. by mel mit nouzovy bivak pro pripad nahle vanice, nekolik snehovych lopatek na skupinu, aby se udelal zahrab, nahradni konce hulek, pokud se ztrati, nahradni tkanicky do bot a podle typu lyzi neco na opravu vazani.

        Krome vseho ostatniho obleceni teply svetr a nejlip anorak pres hlavu s velkou kapuci, teple neprofuk kalhoty, balaklavu, teple vlnene rukavice – palcaky s neprofuk prevlekem. Termopradlo, triko, cepici apod. nepisu, to je jasne. Urcite kazdy nejake opinadlo, kdybys sebou ty nebo nekdo jiny nedej boze nekde ve sjezdu na ledove plotne svihnul a zvrtnul si nohu, to se muze stat komukoliv.

        Litrovou termosku na caj na osobu, na tech ubytovnach si rano udelas litr horkeho caje (nebo kavy) na cely den. Nevim, jak to mate vy, ale my si na ubytovnach v Norsku rano udelame svacinu „matpakke“ na cely den, chleba, syr, salam, a s tim vydrzis az do vecera (dalsi chaty). Plus nejaky mls, ovesnou tycinku, becherovku atd.

        Papirovou mapu a kompas. Ja si mapu na A3 laminuju do folie. Slunecni bryle!! A krem proti slunci a doporucene jsou i bryle na sjezd do vanice.

        To je tak asi vse. Neni nutne prehanet, lavinove zabezpeceni myslim nutne neni, aspon ja jsem jej nikdy nebral, pokud budete jezdit po znamych trasach. Ber jednoduche obleceni – husta bavlna (klasicky seversky anorak), vlna, kozene boty. Ve vlhku asi nebudete, spis suchy mraz. Pocitej s tim, ze na ubytovnach bude extra drahy chlast, pac Skandinavie a jeste hory!!

        Blbe jsou odfoukane ledove plotny s ostruvky jemneho snehu, nejhosi je to ve svahu, kdy se na plotnach nabere velka rychlost a na snehu pak prudce zbrzdi. Na to si davej pozor a radeji sebou zavcas kontrolovatelne svihni, nez to dostat uplne mimo kontrolu a ridit se ze svahu. Jinak budes urcite nadseny a pojedes zas.

        1 0
        • Sipal  

          Dík moc, tip na lékárničku super, to bychom asi podcenili. Naopak drahý chlast očekávám, na to budeme připravený :)

          0 0
      • Jakobo  

        Jak je to narocne fyzicky – musite se prizpusobit tomu nejpomalejsimu a pripadne i pomoci nest mu naklad. To se v horach jinak neda, nikdo te nesmi nechat pozadu, to je nepsany zakon.

        0 0
    • hawrda  

      Tak sakra lidi, kdy už nám tu v ČR zase konečně napadne trochu snehu na bezky?

      Už mne tahle zima neba:).

      Možná něco ve středu na severních horach…

      0 0
      • Barak  

        Obávám se, že to nebude stačit. Teď už tam neni zadny základ, napadne to na holou zem.

        0 0
        • hawrda  

          To se obavám tez.

          Necháme se mile překvapit :).

          0 0
        • Hagner  

          Vyměním 20cm sněhu za 20 dní sluníčka a suchý silnice :-) Jo a trochu toho tepla :-D

          0 0
      • Sipal  

        Já se spíš začínám bát aby něco bylo aspoň v tom Švédsku.

        1 0
    • Jakobo  

      Tak jsem byl minuly tyden v Norsku, Hardangervidda, z Finse do Ustaoset. Byl jsem tam i loni, jen se jela trochu jina trasa. Snehu je tam dost a minimalne to kvetna jej pry vyrazne neubude. Tam vys stale snezi. Nekteri meli pasy, ja pouzivam vosky. Jelo se po vyslapanych tratich, druhy den bliz civilizaci i po upravene stope. I kdyz pres noc napadne cerstvy snih nebo vitr stopu zamete, je porad lepsi jet ve stope, snih pod cerstvou vrstvou je uslapany. Jednou jsem ve sjezdu vyjel mimo stopu a ani na BC bezkach nebylo mozne udrzet stabilitu, udelal jsem kotrmelec a spadnul primo na hubu. Taky mam spis uzsi lyze 70–60–65 mm, ale taky dlouhe, 215 cm. Bylo to i pomerne tezkym batohem, dost jsem se boril. Pro me toto zimni putovani moc neni, mam radeij jednodenni vylety, ale i tak mohu doporucit. Jelo nas 17, ale da se i v mensi skupine nebo jednotlivec. Prespani v turistickych chatach (DNT).

      2 0
      • hawrda  

        Hu, tak to je paráda.

        0 0
      • AussigBiker  

        Dik za info.

        0 0
      • Jakobo  

        Jeste dodam, ze dost caste jsou skupiny 2 a vic lidi, co si vsechno vezli na sankach. Pak jeden borec z Nemecka sel samotny. Prespi na dostrel tech DNT chat. Jednak zrejme bezpecnost, ale take si mohou rano zajit neco koupit, doplnit vodu, umyt se atp. Usetri se za nocleh, problem ale potom je ani ne tak ty sane tahnout, ale spis jak to vsechno dostat do Norska. Nejlip asi autem do Geilo, tam lze parkovat zcela zdarma a potom prejet kousek vlakem do Finse, pac do Finse cesta nevede, jen zeleznice. Z Finse do Geilo, kdyz se jede primo je to 2 dny nalehko, 3 dny natezko. Ale je mozne tam jezdit takrka nekonecne dlouho po ruznych trasach, nekteri jedou pres cele Norsko az nekam k Oslo.

        0 0
      • mr.antik  

        Máš představu, kolik jsi komplet stím batohem vážil?

        0 0
        • Jakobo  

          Nesl jsem litr vody a litr caje ve velke ocelove termosce, 2 plechovky piva a nejake krupky, snehovou lopatku, hodne obleceni, ktere jsem mel jako rezervni v batohu melo minimalne kilo, pro celou skupinu jsem vezl velky balik 1. pomoci, take asi kilo, batoh sam o sobe je tezky, dobre 2 kila (silny kanvas a ocelovy ram), bral jsem pro celou skupinu klubko dratu, kombinacky, nuz Mora ad. naradi na pripadnou opravu utrzeneho vazani, praskle lyze atp. -tak pul kila, pro sebe 8 malych tycinek po 23 g, na jidlo jsem mel jsem nadelane chleby, 4 namazane chleby jsem vecer dovezl na ubytovnu nedojezene, stejne tak hodne caje a vody zbylo. Ja myslim, ze i pred prijezdem prvni den k ubytovne, kde jsem sebou ve sjezdu svihl jsem mel porad na zadech tak 10 kg. Pak zmizlo pivo, vody jsem uz tolik take nebral, mohl jsem mit o 1–2 kg min a bylo to znat. Ted uz jsem z batohu neco vyndal, ale spousta veci je jeste vevnitr, zkusim jej doma vecer zvazit. Boty mam tezke kozene Crispi 75 mm, ty jsou take hodne tezke. Sam mam kolem 75 kg.

          0 0
          • hawrda  

            Blby dotaz, k čemu sebou vodu na snehu?

            0 0
            • Jakobo  

              Snih na zizen fakt neni, mozna pokud bys mel varic a prvne jej rozpustil. Ta skupenska premena vezme strasne moc tepla, lepsi nest pul kila vody na piti. Navic mnozstvi tekute vody je 10× mensi, pokud mas hrst snehu po roztani je to par ml. To uz jsou lepsi rampouchy, ale ty na horach nenajdes.

              0 0
              • hawrda  

                Já když tady u nás vezu caj, a jedu s dcerou, tak stejne žere snih:D.

                0 0
                • Jakobo  

                  Tak ji to radeji zakaz. Ja jsem to nechtel zminovat v souvislosti s tema horama v Norsku, tam to asi nehrozi, ale uz me par lidi upozornovalo, ze ve snehu bezne nekde v lese je hodne parazitu, kteri se ti dostanou do zaludku. A to i ve zdanlive cistem snehu. Jestli je to pravda netusim.

                  Na takove celodenni ture je vodu dobre mit, caj je horky a ten si nalejes jen pokud zastavis na delsi dobu (vylovit z batohu). Jeden borec ted mel mensi ctveratou lahev v kapse na nohavici, docela jsem mu zavidel. Nezda se, ale zizen je pomerne velka a minimalne pul litru na pul dne + caj pri pauze je fakt absolutni minimum. Ja jsem musel vzdycky sundat batoh a lahev vzit z bocni kapsy. Na bezky jen nalehko mam bud ledvinku se zabudovanou termolahvi, nebo normal PETku v kapse apod.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    V čerstvém sněhu asi bakterie nebudou ale samozřejmě zkoušet to nebudu. Navíc energie kterou tělo vydá na rozpuštění a ohřátí toho sněhu na tělesnou teplotu je mnohem větší než z toho tělo získá. Smysl to nemá. Sníh se musí rozpustit na vařiči.

                    0 0
        • Jakobo  

          Ted ma batoh s lopatkou, ND, vosky, prvni pomoc, hygiena a nejake drobnosti 5.5 kg. K tomu bylo 2 l vody a caje, nahradni obleceni, jidlo, 2 plechovky piva, tak prvni den rano mel batoh asi neco nad 10 kil. Boty maji 2× 1250 g, ja vazim 75 kil bez obleceni. Celkem zatez na lyze neco mezi 85 a 90 kg.

          0 0
          • HGruber  

            Prosím Tě, měl tam někdo i obyč běžky? Mám Sporten Perun 51–46–48, tak přemýšlím jestli by to tam šlo i na nich.

            0 0
            • Jakobo  

              Od nas nikdo. Jeden mel lehke Fishery, tusim BC 99? neco na zpusob Madshus Voss s ocelovou hranou na 3/4 delky. Pak dalsi mel bezky se supinama a 10 cm dlouha hrana byla jen nad vazanim. Myslim taky neco od Fishera. Kupodivu celkem bez problemu a navic se mu nelepil pod vazani cerstvy snih, coz se druhy den delo vsem bez ohledu na typ vosku. A pak byl jeden, co mel BC bezky bez hrany, nejake ty lovecke tusim Åsnes Breidablikk, pac ma doma psa a brava ho sebou na lyze. Hlavne ale pokud pojedes s nejakou cestovkou nebo organizovanou skupinou, tak budes mit jasne napsane podminky a tam zrejme bude i uvedene jake lyze. A pokud pojedes sam bez zkusenosti tak bys riskovat nemel. Ono ted se to dalo jet na turistickych bezkach, protoze byl cerstvy snih. Mel bys min veci, lehci vybaveni a tim by se to kompenzovalo. Ono s tim tezkym batohem a tezkyma botama ses zliskanej, pritom bezne jezdim 20+ km jenom tak po praci (na zavodnich ve stope). Ale kdyz jsem byl loni, tak byl hodne led a cestou zpet druhy den jsme sjizdeli 5 km po ledovych plotnach a tam by ses s takovyma tezko udrzel. I tak jsem sebou parkrat svihnul, kdy se lyze prudce zabrzdily na ostruvkach navateho snehu. Ono to prijde i letos, kdyz se s jarem pres den otepli a pres noc zmrzne. Neco jineho jsou pak mistnaci, kdy kolem nas druhy den projela nejaka zenska na zavodnich bezkach. Ale to uz se jelo po castecne strojem upravenych tratich a hlavne nebyl led. Hlavne takovy prejezd od chaty k chate neni zadna expedice, to nejak zvladne fakt i zacatecnik.

              0 0
              • HGruber  

                Jeli bychom sami a se sáněma, tak by s nosností neměl být problém. Na druhou stranu BC běžky si mám kde půjčit a bude to jistota. Ještě uvidím jaká bude trasa a podle toho uvidím. Dík…

                0 0
          • mr.antik  

            Já jsem se právě chtěl zeptat, jestli je třeba poznat 5kg, co se týká boření a jízdních vlastností. Mám Fischer s šupinama jsem se vším všudy na horní hranici (80kg), což je na stoupání super (pásy jsem zatím nepoužil), šoupání v měkčím sněhu taky ještě jde, ale jak je tvrdší povrch, tak to nejede, vůbec, hrozně to drhne a z mírnějšího kopce to je skoro až nebezpečné, jak to nečekaně zadrhává.

            Tak nevím co s tim, když třeba 5kg zhubnu jestli to bude OK, nebo mám řešit jiné lyže či zkusit nějak ty šupiny částečně odbrousit.

            0 0
            • Jakobo  

              Ja ti neporadim, jezdim hlavne ve stope. Zkusenosti takhle mam minimum. Ale jak jsem sebou prvni den svihnul v tom sjezdu mimo trasu, to uz bylo na dohled od chaty. Je to ta posledni 9. fotka vys. Ja jsem pritom ztratil bryle, to jsem si uvedomil az u chaty. To byla neuveritelna bomba do snehu, v prvnim okamziku jsem nechapal, co se stalo. Tak jsem nechal batoh pred chatou a jen nalehko si zajel pro ty bryle a pak jsem pomerne snadno sjel. Ta spodni stopa je jak jsem sjizdel poprve, ta horni stopa pak kdyz jsem sel zpatky nahoru pro bryle. Tak ten batoh fakt rozdil udela. Idealne mit tak do 5kg. Coz neni nerealne, ja mam tezky batoh a spoustu kravin i pro celou skupinu, pivo a tak.

              Ted ale si myslim, ze v takovem sjezdu je uz nejaka vaha na stoupaci komoru uplne jedno, jestli mas lyze na svou vahu nebo ne, protoze stejne uz jedes po cele skluznici, tam uz stoupaci komora nehraje takovou roli. Spis celkova tuhost / konstrukce lyzi. Ze by ty supiny nejaky vliv mely asi ne, byl tam borec, co mel BC se supinama a ten sjel v pohode, ale jel v trase.

              Spis je dobre mit tuhe lyze. Ja jsem si spis jak ty 215 cm BC lyze mel vzit druhe, co maji jen 205. Ty jsou mnohem tuzsi maji i nejake vyztuzeni kovym blokem na vrchni strane. Jsou to nejak stare Rossignol Telemark cosi.

              Takze asi tech faktoru bude nekolik. Vaha batohu, typ snehu, lyze. Hlavne ale jezdit mimo stopu v prasanu s relativne uzkyma, byt BC lyzema je blbost. To je asi nejpodstatnejsi.

              0 0
    • Sipal  

      Čau, mám za sebou akci s Rajbasem a zanechalo to ve mě natolik silný dojem, že tu nechám report. Předem upozorňuju, že je report subjektivní a z pohledu prvoúčastníka a hodně svátečního běžkaře, takže to ostatní klidně mohli vidět úplně jinak. Je to strašně dlouhé a stejně jsem spoustu věcí vynechal, kdyžtak se ptejte.

      Šla se tato trasa, https://mapy.cz/s/janedebedo, 12 lidí + průvodkyně. Většina lidí měla úzké běžky, mazací nebo mohér, backcountry jsme měli 4. Počasí víceméně pěkné, denní teploty kolem –5 až –10, ráno až –25. Převážně slunečno, občas ale stín nebo vítr, což udělalo hodně velký teplotní rozdíl během chvilky. Jeden den vichr a sněhové přeháňky, ale nic extrémního, viditelnost a orientace zůstala v pohodě. Jednou byla naprosto luxusní polární záře.

      Trasu považuju za dobře vymyšlenou (základ je Kungsleden, ale jsou tam vložené varianty), kdy se jednodušší dny po místní magistrále kombinují s vedlejšími údolími, kde za celý den projdou 2 skupiny a stopa se musí hledat a šlapat. Hlavní trasy značené tyčemi, vedlejší ne, ale tam nebylo kam uhnout takže nejhorší orientační problémy byly typu jestli kupu šutrů obejít zleva nebo zprava. Nepotkali jsme ale výrazně zhoršenou viditelnost, možná bych mluvil jinak. Etapy velmi zhruba 15–20 km, rychlost postupu plusmínus 4–6km/h podle charakteru. Většinou firn nebo prašan, skoro pořád stopa nebo pevný sníh, takže si umím i představit výrazně pomalejší postup. Sportovci to dají i rychleji, ale lepší je se spíš kochat a moc nezpotit. Jednak se při pauze dost rychle prochladne, a taky ty etapy nejsou tak dlouhé, a co potom na chatě.

      Hory tam jsou fakt pěkné, spíš kulaté kopce, výhledy, vegetace dole řídká, nahoře žádná. S klidem doporučím každému, kdo má rád kochací turistiku v horách. Ty vedlejší údolí byly sevřené, mezi horami spíš alpského charakteru, takže zase trochu jiný charakter, ale trasa celá zvládnutelná na běžkách. I když občas sjezdy nebo stoupání trochu na hraně možností běžek (nebo účastníků, viz. dále ).

      Chaty (až na jednu) s obchodem, kde měli základní potraviny (vločky, rýže, těstoviny na váhu, nějaké sladké i „slané“ konzervy – 50–80 SEK, hotová lyofylizovaná jídla – 130 SEK, pivo 0.33 – 60 SEK, sušenky – 50 SEK), takže kdo chce hodně odlehčit, tak si fakt jídlo vždycky může koupit jen na aktuální den nebo dva. Na chatách mají postele a topí se, spacáky nejsou potřeba, ale k ránu může chata vystydnout když se nepřikládá. My spacák měli a 3× se docela hodil, i když samozřejmě se dá spát ve svetru nebo vstát a zatopit :) Na chatách se očekává, že vodu a dřevo po sobě doplníte, hlavně voda je občas docela daleko/hluboko a samo o sobě je její donesení v 25l barelu nezanedbatelný sportovní výkon.

      Celá akce byla naplánovaná hodně optimisticky a sluníčkově, ve stylu mysli pozitivně a nebudou problémy. První den jsme měli naplánovaný příjezd do Abiska v 16:00, s tím, že 14 km na chatu dojdeme za světla, protože na severu přece slunce zapadá pozěji (což 18.3. úplně neplatí, ale je pravda že soumrak delší je). Až později jsme se dozvěděli, že trať do Narviku je známá tím, že tam vlaky prostě včas nejezdí. My nakonec startovali cca v 17:00 a na chatu docházeli za úplné tmy v 19:30. Na chatě jsme zjistili, že jsme hned na startu přišli o 2 účastnice. Jedna měla nové boty i lyže a ani s pomocí průvodkyně nebyla schopná nacvaknout. Takže zůstaly v Abisku, s tím že si půjčí jinou výbavu nebo si prostě nějak poradí a dojedou zítra skůtrem. Skůtry ale nějak nejezdily, takže holky šly kratší trasou samy a potkali jsme se na třetí chatě. Po příchodu vyjadřovaly silné rozčarování nad tím, že byly nechané samy sobě a průvodkyně nebo cestovka se o ně moc nezajímala. To jsme ale už zjistili i my ostatní. Průvodkyně šla sama, skupina se vůbec nedržela, každý šel sám a sebe. První dva dny to bylo v pohodě, šlo se víceméně po rovině, značení nepřehlédnutelné. Třetí den přituhlo, šlo se přes sedlo, výstup asi 500m do 1250m, vítr a sníh. Postupně jsme se rozdrobili, nakonec šli dokonce dva lidi úplně sami, jeden úplně mimo dohled, průvodkyně někde vepředu, naprosto bez přehledu o zbytku skupiny. Nějak nám to nepřišlo úplně bezpečné, naštěstí se aspoň poslední dva pak domluvili a došli spolu. Závěrečný sjezd byl vypečený, ten poslední týpek v pádu utrhnul botu. S podporou jednoho na nás nezávislého Čecha to nějak na chatě sešroubovali, ale netroufl si jít s námi dál náročnější variantou, tak se odpojil a dva dny šel samostatně po hlavní trase. To už jsme začli zjišťovat že průvodkyně má ultralight batoh, takže je sice rychlá, ale v případě problémů maximálně doběhne na chatu, protože nemá ani satelitní telefon – cestovka má jeden a ten dostala jiná akce. Od kolemjdoucích domorodců jsme postupně zjišťovali, že lopata na záhrab, karimatka, spacák nebo nouzový bivak je opravdu celkem standardní výbava, od nás to neměl vůbec nikdo. Nejdrsnější ale bylo, když následující den jedna holka (paní, ale rozumíme si :) ) 6 km po startu na sjezdu v pádu neopravitelně zničila botu. Průvodkyně kilometr vepředu, nakonec se teda vrátila, a pak holku poslala samotnou zpátky na chatu. Nás čekalo ještě asi 12 km, zavolat vrtuli nebylo čím, takže vrátit se byla lepší varianta, a cesta nevypadala zas tak dramaticky, i když pěšky to muselo být dost jiné než na lyžích. Když jsme došli, zjistili jsme že o ní nikdo neví, její kámoška začla panikařit, takže nakonec opravdu vystartovali záchranáři ji hledat. Naštěstí se za chvíli ozvali z chaty, že dorazila a je OK, takže rescue tým zase odvolali. Ale pár hodin nervů to bylo. Další dramata už ze nekonaly, když tedy pominu spadlou trolej na zpáteční cestě, osmihodinové zpoždění vlaku a zmeškané letadlo. Příště bych se na noční vlak vykašlal a radši zaplatil letadlo z/do Kiruny. 24 hodin ve vlaku je na palici, i když se půlka prospí.

      Celkově tedy akci hodnotím tak na 3 z 5. Trasa a prostředí super, bezpečnost za mě dost podceněná. Problémy se nakonec nějak vyřešily, ale dost s jim šlo naproti tlakem na cenu, nedostatečnou výbavou nebo malou časovou rezervou. Podpora cestovky nakonec spočívala spíš v tom že zajistila hotel a přebookovala let, ale na trase to bylo každý sám za sebe. Ráno se určil směr, a odpoledne jsme se sešli na chatě, jen 2× když nebyla stopa se fakt šlo ve skupině. Tam naopak průvodkyně v čele neúnavně prošlapávala stopu, to jsme nechápali jak to dává. Chtěli jsme jet napoprvé s vedenou skupinou, abychom získali zkušenosti, jak řešit krizovky nebo špatné podmínky, tenhle cíl to určitě nesplnilo. Spíš jako negativní příklad, jak to nedělat. Na druhou stranu, když odmyslím krizovky, tak to bylo určitě super, a to mě běžky fakt moc neberou. Akci bych nedoporučil, pokud chcete jet s cestovkou hlavně proto, aby se o vás postarala v případě problémů nebo kvůli vyšší bezpečnosti. To jsem tam nenašel. Pokud vám stačí klasicky zajistit dopravu, ubytování a průvodce, který vás nebude moc opečovávat, tak je to v pohodě.

      3 0
      • wego1991  

        Nahoď nějaké fotky. Rád se podívám a myslím, že nebudu sám.

        Dotaz: Jak dopadl ten Váš projekt na guidované tůry? Vidím, že na webu nic není, tak mě zajímá jak to je – klidně do SZ..

        0 0
        • Sipal  

          Jasně, fotky jsme museli zpracovat, tady je takový reprezentativ­ní výběr.

          Ascendero skončilo, bohužel se to nějak nepovedlo nastartovat po obchodní stránce a nezaujalo to ani investory. Důvodů bylo víc, ale asi nejvíc nám chyběl obchodník, který by tu myšlenku dokázal správně podat a prodat :).

          0 0
      • MichalOld  

        Pěknej report. Z Nikkaluokty jste jeli do Kiruny tím busem, co tam jezdí?

        0 0
        • Sipal  

          Jj, přesně tak. V Kiruně celkem překvápko, propadá se jim staré centrum, staví to celé znova o pár kilometrů dál a teď jsou v takové mezifázi kdy je zavřený skoro všechno.

          1 0
      • Barak  

        Slušná práce. Když uvážím, že většina lidí jede na tyto akce pořádané cestovkou právě z toho důvodu, že nemají dostatek zkušeností a zcela správně si v takovém případě netroufnou sami, běhá mi z toho mráz po zádech a je teda velká klika, že to dopadlo dobře.

        0 0
      • Jakobo  

        Hodim sem doporucene vybaveni na lehky horsky prechod, doporuceni od norskeho pruvodce.

        Suggested packing list

        General requirement: Cotton only permitted in anorak/pants, if waterproofed properly! Sweaty cotton is deadly cold. Synthetic fibres also offer very little warmth if wet. Therefore (fleece) lined shell jackets and down jackets (don't breathe) etc must be avoided.

        To wear:

          Polyprop underwear for transporting sweat to the next layer

          Thin wool underwear

          Thicker sweater, wool if possible. May be packed away, dep. on temp etc.

          Windbreaker with pockets, and only wool lining if at all. Anorak/jacket hood is required.

          Windbreaker pants.

          Gaiters (gamasjer) if the pants don't cover (are hooked to) the boots

          Woollen boot insoles. Synthetic not recommended.

          Greased boots (if leather)

          Sports tape/tensoplast or similar for heels and/or toes. Put on before starting to walk, even if you think it's not needed.

          Thin wool socks

          Thicker pair of wool socks, or double thin layer

          For breaks: A down jacket to pull on outside everything. We do not take off anoraks if it's windy/cold. There is always space for a down jacket. Also life saver in emergencies.

          Mittens, not gloves. Wool lining. Or, windbreaker mittens with gloves inside, but also a woollen set of inner mittens is a must. Keep easily available.

          Scarf, wool preferably

          Cap, covering your ears. Keep easily available.

          Sunglasses. You cannot join without, even in overcast weather. Cloth for cleaning.

        Googles. Very important in windy and snow conditions.

          Sun screen, do not underestimate.

          Lip balm

          If –10°C or colder, with wind: consider a water free facial lotion as skin protection

          1 liter water bottle

          1 liter (steel) thermos + cup. Bring your own tea/toddy/cho­colate? Serviced cabins provide content at breakfast.

          Ski wax. Wax scraper. Klister if required, with spreader/scraper.

          Klister removal fluid. One bottle per 5 hikers, cleaning cloth/paper. Scrape off klister before use. Check weather if klister need.

          Skins: usually not required unless it's around 0° and lots of new snow. Otherwise skins are just nice to have in steep hills.

          Map in map cover, and compass. And preferably being able to use it, and remembering that the terrain is king. Not the map.

        For cabin stay:

          Whatever you care to carry, but light trainers is recommended/ne­cessary while boots dry.

          Strongly recommended to let the cabin shirt be a type of sweater that can be an extra emergency layer if needed

          Example: A light shirt + the thick sweater you're bringing anyway.

          Thin trainer pants

          Wool socks & shoes. (Socks serving as emergency extras)

          Polyprop underwear is rinsed and dried in the cabin each day, so you don't need two sets. Wool underwear can just dry and will not stink. Only one set needed.

          Rinse your thin socks and use the spare pair for cabin use.

          Toiletries. If no shower, then a washing cloth.

          Otherwise, lightweight towel and (silk, for low weight) bed liner bag (lakenpose)

          Sewing kit, strong thread. Pocket knife.

          A bit of toilet paper, for any business outdoors

        Emergency

          A bag of nuts, raisins, chocolate as you like it. This is the emergency food if we're forced to stop/dig in somewhere. This bag will probably be emptied in the last day's lunch stop or on the way back.

          Lightweight snow shovel – perhaps not one per person going.

          Bivvy sack (vindsekk). Preferably one per two persons. 1,2 × 2m, typically. Great for lunch breaks if it's cold and windy! 500g

          Sitting mat (sitteunderlag)

          Use the sweater + down jacket as required.

          We sit on skis, wax down if it's klister of course.

          Preferably an extra ski rod ring (trinse). One per group.

          Extra ski tip. One per group.

          Telephone coverage: expect at least patches of non-coverage. Peaks/high points often ok. – get offline map from UT.no app

        2 0
    • Carlo  

      Letos jsem byl ve Švédsku s Rajbasm i já. Vše celkem v pohodě. Byli tam dva průvodci, jeden v předu a druhý jistil jistil pomalejší vzadu.

      0 0
      • Sipal  

        Tak super, takhle už mi to dává smysl. Telefon už měli?

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.