Od základu: Elementární kousky oblečení pro silničního cyklistu

Do jakého oblečení by měl silniční cyklista v začátcích investovat? Ani zdaleka to není jen o dresu a kalhotách.

Nebudeme si lhát, silniční módní policie umí být někdy krutá. Dnes to nebude o ladění barvy dresu k barvě rámu kola. To už je jen třešnička na dortu. Silniční cyklista se musí potýkat s různými vrtochy počasí a ačkoli nejsme ohrožováni blátem, takový sjezd v dešti a chladu umí také nadělat pořádnou paseku. Klademe důraz na prodyšnost, ale také na pohodlí a aerodynamiku. Samotné oblečení tedy rozčleníme do dvou částí - co na sebe v létě a co na sebe v přechodném a chladném období.

oblečenie na cyklistiku

Léto v duchu minimalismu

Asi není třeba zbytečně rozmazávat, že každý má jinou postavu, každému sedne jiný střih, každý má od oblečení jiná očekávání. To znamená jediné – zkoušet, zkoušet a zkoušet. Já sám jsem postupně prošel několika značkami a už mám přibližnou představu, kde je třeba jakou velikost zvolit. Pojďme ale na jednotlivé kousky oblečení:

  • kalhoty - co do pohodlí jsou kalhoty asi nejdůležitější součástí výbavy. Právě ony (spolu se sedlem správné šířky) rozhodují, zda si výjezd užijete, nebo zda slezete z kola a budete chodit jako kovboj. Srdcem každých kalhot je vložka, která tlumí nerovnosti. Každý výrobce do svých kalhot osazuje různé typy vložek, proto je třeba před koupí dobře prozkoumat její tloušťku či šířku. Samozřejmě, pro pány a dámy je tvar a anatomie vložky mírně odlišná.

cyklistické nohavice
Rozhodovat lze i mezi provedením se šlemi a provedením bez šlí. Obojí mají své výhody a nevýhody – kalhoty se šlemi lépe přiléhají na tělo a sedí na místě. Zároveň je však třeba počítat s tím, že pokud vás „zavolá příroda“, budete se muset kompletně svléknout, dres nevyjímaje.

Jen několik dámských modelů má šle odepínací, což tento problém zčásti řeší. Kromě toho, pokud jste disproporční (máte příliš dlouhý nebo příliš krátký trup oproti průměru), mohou šle buďto nepříjemně tlačit, nebo být příliš volné. Já osobně jsem začínal s kalhotami bez šlí, v posledních letech jsem přešel na šle a zpátky bych se už nevracel.

Co rozhodně není otázkou módní policie – pod šortkami se spodní prádlo prostě nenosí. Vložka (a ochranný krém na pozadí) spolu s přiléhavým střihem šortek zajišťují, že je tření sníženo na minimum. Spodní prádlo by toto všechno zneutralizovalo, zhoršilo by odvod potu a jeho nošení pod šortkami by mohlo vést k různým nepříjemným opruzeninám.

  • dres – u dresů budete asi řešit hlavně dilema střihu. Zda si zvolit těsnější aero střih nebo pohodlnější endurance střih závisí zejména na preferencích a typu jízd. Při zkoušení je důležité si představit pozici na kole. Pokud dres sedí na délku ve stoje, ještě to neznamená, že se vám v předklonu při sezení na kole nebude krčit. Co se týká materiálu, důležité je především to, aby dýchal a dostatečně rychle odváděl pot. U nejtenčích dresů je třeba zbystřit pozornost – je dost možné, že se během teplých dnů budete muset namazat opalovacím krémem i pod ním, abyste se nespálili.

cyklistické oblečenie
  • spodní vrstva – ačkoli je spodní vrstva spíše doménou chladných dnů, vyplatí se ji vozit i v těch nejteplejších. Rozdíl je jen v konstrukci – letní spodní vrstva bývá zpravidla síťovaná (tzv. mesh), lehčí a jejím úkolem není hřát, ale odvádět pot od těla a udržovat termoregulaci.

cyklistické oblečenie, spodná vrstva v lete
  • vesta - pokud startujete brzy ráno, případně se vracíte pozdě, mít v dresu vestu jako zálohu nikdy není na škodu. Mnoho vest je zepředu odolných vůči větru, naopak v zadní části najdeme síťovinu či odvětrané panely. Kromě toho, většinou se dají sbalit do vlastní kapsy a zabírají opravdu málo místa. Chrání tělesné jádro před chladem, zároveň se zbytečně nepotíte na rukou.
  • lehká pláštěnka – hodí se zejména po krátké přeháňce. A také nezabere mnoho místa.
  • návleky na ruce/kolena/nohy - to, zda si je přibalíte i v létě, dost závisí na vašem místě bydliště a na ranních či večerních teplotách. Na jižní Moravě jsou v mých očích v létě poměrně zbytečné, ale v chladných dolinách vás příjemně zahřejí i v červenci. Nemluvě o tom, jak málo místa zaberou.
  • návleky na tretry – v letních měsících je třeba se zaměřit spíše na tenčí modely, které jsou odolné vůči vodě.

kvalitné rukavice na cyklistiku

Přechodná období – hlavně neonemocnět

Přechodná období (spolu se zimou) jsou z hlediska oblékání řádově náročnějšími obdobími v porovnání s létem. Především z toho důvodu, že si zpocené tělo s chladem ne zcela rozumí. Proto je třeba nejen volit správné modely, ale také se je naučit správně vrstvit a nezapomínat vrstvy shazovat tehdy, když nám začíná být byť jen trochu teplo. V opačném případě vás může snadno „ofouknout“.

cyklooblečenie
Jako první si můžeme shrnout přechodná období (jaro, podzim):
  • krátké kalhoty budou stále dobrou volbou. Eventuálně lze vyměnit za 3/4 kalhoty. Ty bývají mírně teplejší a tím pádem budete lépe chráněni před ofouknutím citlivých partií.
  • totéž platí i o krátkém dresu
  • při ježdění pod 10 stupňů obvykle přidávám návleky na nohy a tenkou merino spodní vrstvu. Alternativou jsou i návleky na ruce, ale merino tričko mám raději z jednoduchého důvodu – jelikož se velmi rychle zahřívám, merino schne řádově rychleji a nevařím se. Kromě toho alespoň trochu chrání tělesné jádro.

oblečenie na cyklistiku, uyn
  • tenká větrovka – lehkou bundu na jaře či na podzim oceníte zejména při delších sjezdech. Oproti vestě chrání komplet celou horní polovinu těla. V některých případech osobně kombinuji i vestu i větrovku.
  • návleky na špičky – další z drobností, které zaberou velmi málo místa, ale dokáží rapidně navýšit komfort. Chrání přední část tretry před větrem a chladem, což oceníte zejména při ranních startech.
  • čelenka/nákrčník/cyklistická čepice – při chladných dnech je neméně důležitá ochrana uší, čela a krku. Všechny tři jsou poměrně citlivé na vítr a chlad.

teplejšia čiapka
Zima je pro většinu silničních cyklistů obdobím, kdy je „žiletka“ odstavena ve sklepě a cyklisté si užívají zaslouženého odpočinku. Pokud však chcete jezdit opravdu celoročně, neobejdete se bez celého dalšího setu oblečení.
  • zateplené kalhoty – zimní kalhoty bývají odolné jednak vůči větru a jednak vůči vodě – ať už za pomoci chemického ošetření nebo zapracování membrány. Na vnitřní straně zase nejčastěji najdeme česaný fleece. Pravdou je, že takové kalhoty nejsou zcela vhodné pro vysoce intenzivní aktivity.

oblečenie na cyklistiku
  • zateplený dres – v bitvě materiálů se o slovo hlásí syntetika a merino. Dlouhodobě jsem v zimě jezdil syntetické zateplené dresy. Merino si mě však rychle získalo, jelikož bylo na pocit příjemnější, i když jsem se zpotil. A stejně na mně i rychleji vyschlo.

Zimné dresy
  • spodní vrstva – obvykle v zimě používám merino díky rychleschnoucím vlastnostem.
  • teplejší zimní bunda – v zimě se vyplatí sáhnout po membránovém provedení. Membrána zvyšuje prodyšnost směrem ven, ale chrání před vnějšími vlivy.

oblečenie odolné voči vode
  • zimní tretry/návleky – trošku palčivá otázka, do čeho investovat. Za sebe však můžu říct, že pokud jsem při slabé zimě dal i 50 km v pohodovém tempu, klasické letní tretry v kombinaci s tlustými merino ponožkami mi stačily. Alternativou jsou teplejší, případně neoprenové návleky na tretry, avšak zde už je třeba počítat i s menší prodyšností.

zateplené návleky

buffka
Pro člověka, který se teprve chystá vrhnout do světa silniční cyklistiky, může být tento seznam poměrně sáhodlouhý. Ovšem myslím, že je to celkem jednoduché – čím déle budete jezdit, tím kvalitnější oblečení si dopřejete. Já se například netajím tím, že jsem v začátcích jezdil v oblečení z jistého nejmenovaného obchodního řetězce. Postupně jsem začal jezdit dlouhé trasy, v různém počasí, v zimě… A už to šlo. Na závěr, nezapomeňte – šortky mají být černé a barva dresu má ladit s rámem kola!

Seriál „Od základu“

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
LukasHarant 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jakou výbavu si s sebou vzít na silniční výjezd?

Od základu: Jakou výbavu si s sebou vzít na silniční výjezd?

Co všechno si přibalit s sebou na silniční výjezd? Lze výbavu vůbec přizpůsobit délce výjezdu?
Od základu: Krátké vs. dlouhé trasy - strategie, plánování, strava

Od základu: Krátké vs. dlouhé trasy - strategie, plánování, strava

Silniční cyklistika s sebou přináší rychlost a rychlost s sebou přináší i delší vyjížďky. V čem se liší od těch krátkých?
Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Tretry nebo cyklistické boty se napříč disciplínami odlišují. Jakou tretru je třeba vybrat na tu svoji a jaké faktory při výběru zohledňovat?
keyboard_arrow_up