Unboxing: Orbea ALMA H30 - univerzální bike na sport i relax

Univerzálnost hardtailů je něco, co hledá mnoho cyklistů, nemluvě o dostupnějších cenách či údržbě. Zapadne sem i španělská Orbea ALMA H30?

Pěkně, i když ne výstředně tvarovaný rám z hliníkové slitiny je k dispozici s vnitřním vedením bovdenů. Hlavový úhel 68° a úhel sedlové trubky 74,5° prozrazují, že se jedná o moderní XC geometrii, což potvrzuje i příprava na teleskopickou sedlovku. Rychlé pláště, a dvanácti rychlostní pohon vám budou sekundovat na tréninku nebo i při místním maratonu. Vyrábí se ve čtyřech velikostech - S, M, L, XL a velikost M si blíže představíme v unboxingu.

Specifikace

  • Rám: Orbea Alma Hydro Alloy
  • Vidlice: SR Suntour RAIDON 32 RLR 100 mm Boost
  • Hlavové složení: Acros Alloy 1-1/8 - 1-1/2" Integrated
  • Kliky: Forged alloy, 32t, Boost
  • Řazení: Shimano Deore M6100
  • Kazeta: Sun Race 11-51t 12-Speed
  • Přehazovačka: Shimano Deore M6100 SGS Shadow Plus
  • Řetěz: KMC X12
  • Řídítka: Alloy, 31.8 mm, Flat, 740 mm, Sweep 9
  • Představec: Alloy, 7?
  • Brzdy: Shimano MT201 Hydraulic Disc
  • Kola: Mach1 Klixx 23c Tubeless Ready
  • Pláště: Maxxis Ikon 29x2.20”
  • Sedlovka: Alloy, 27.2 mm, Setback 0
  • Sedlo: Selle Royal 2058 DRN

Geometrie

geometria rám Orbea ALMA H30

Unboxing

Kolo přišlo v krabici s jasným označením, ale použití plastových ochranných obalů nás trochu zklamalo.

krabica od bicykla Orbeabicykel Orbea ALMA H30 s krabicou

V rychlosti nahlédneme do menší krabice, která obsahuje manuály a bezpečnostní příslušenství, ale je tady zabalená i sedlovka a sedlo. To je hned náš první montážní úkol. Složit tyto komponenty a následně je zasunout do rámu, aby bylo za co uchytit kolo do montážního stojanu. Sedlovka je hliníková a má průměr 27.2 mm. Sedlo pochází od výrobce Selle, konkrétně se jedná o model Royal 2058 DRN

sedlo a sedlovka Orbea ALMA H30ORBEA ALMA H30

Pokračujeme už ve stojanu. Nejprve odstraníme zbývající krycí fólie. Překvapí nás osazení vidlice RockShox Judy Silver TK 100 mm, místo ve specifikaci uvedené SR Suntour Raidon.

vidlice RockShox Judy
Nahodíme tedy přední kolo pomocí rychloupínací osky a doladíme kokpit. Hliníková řidítka jsou široká 740 mm, představec je dlouhý 70 mm. Průměr obou komponentů je 31,8 mm.

kolesohmotnost kola Orbea ALMA H30

Poskládané kolo můžeme pověsit na váhu. Hmotnost pro velikost M je 12,9 kg.


Orbea ALMA H30 k nám prišla v barevném provedení „mettallic dark red/chic white“, což ve skutečnosti znamená tmavě červenou metalízu s bílými nápisy. My však toto kolo máme k dispozici i v dalších barvách, a to „taupe brown/mango“ nebo „ice green/ocean“.

Orbea ALMA H30 mettallic dark red/chic whiteOrbea ALMA H30 mettallic dark red/chic white

ALMA H30 je obutá do plášťů Maxxis Ikon 29x2,20”. Ty se otáčejí na kolech Mach1 Klixx s 23 mm vnitřní šířkou ráfku a možností použití jako bezdušových.

Maxxis Ikon 29x2.20”
Pohon tvoří dvanácti rychlostní systém Shimano Deore. Kazeta však pochází od výrobce Sunrace, má rozsah 11-51 zubů. Přehazovačka je už zmíněné Deore M6100 SGS Shadow Plus a stejně tak i řazení.

Shimano Deore M6100 SGS Shadow +Sunrace 11-51T

Kliky jsou osazené 32-zubovým převodníkem a pocházejí ze samotné továrny Orbea. S kazetou je spojuje řetěz KMC X12.

Kliky Orbea 32T

Galerie fotografií

brzdy Shimano MT201

bílé a černé popisy na kole Orbea ALMA H30

Kokpit
Orbea Alma je označená jako XC kolo a určitě se s ní neztratíte ani na některém mtb maratonu z našeho kalendáře. Uplatnění však najde na cestách, cyklotrasách i celodenních výletech a svému majiteli dopřeje pocit rychlosti a moderní nádech díky parametrům geometrie, či 12 rychlostnímu pohonu. Maloobchodní cena kola je 30 799 Kč a najdete jej v MTBIKER eshopu. Pokud momentálně vaši velikost nemáme, přidejte si ji do wishlistu a budete o jejím naskladnění informováni.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
AdMich 

Podobné články

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Unboxing: Orbea OIZ M11 AXS - maratonec v elektrice

Stoupat s lehkostí do kopců, projet hřebenovku a potom si užít sjezd. Je jedno, jestli to budou závody, trénink nebo výjezd s partou. Je Orbea OIZ M11 ideálním kolem?
Koupě ojetého kola: jak nenaletět a na co si dát pozor?

Koupě ojetého kola: jak nenaletět a na co si dát pozor?

Začíná nám jaro, počasí láká i neortodoxní cyklisty, kteří nejezdí celou zimu k vyjetí a spousta z nás se rozhoduje, jestli nepořídit do nové sezóny nový stroj.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
keyboard_arrow_up