FOR BIKES 2023 - žhavé aktuality a postřehy

Po roce se znovu otevřely brány veletržního areálu PVA Expo Praha a my u toho nemohli chybět.

Jaké novinky nebo zajímavosti si pro nás letošní For Bikes připravil? Tak přesně to zjistíte na následujících řádcích.

SRAM Eagle Transmission

Asi nejžhavější novinkou je bezpochyby sada SRAM Eagle Transmission. Tato novinka se na nás řítí doslova ze všech stran, jak z internetu či sociálních sítí, tak i od výrobců jízdních kol nebo prodejců samotných. Někteří ji označují dokonce za revoluční. A o co že vlastně jde? Na patku přehazovačky i seřizovací šrouby zapomeňte.

Celý systém je postaven okolo pevné osy zadního kola a musíme uznat, že toto řešení je skutečně robustní. Nechybí samozřejmě plně integrované bezdrátové ovládání. Výrobce kromě posílení životnosti slibuje rychlost a odezvu řazení jakou jsme dosud neměli možnost pocítit.


FFWD – znovu i na bajky

Holandský výrobce zapletených kol Fast Forward je v posledních letech vnímán spíše v kategorii silniční cyklistiky. Se svou novinkou však mnohé vyvede z omylu. Přichází totiž s novými karbonovými zapletenými koly pro kategorii MTB, označenými jako Outlaw. Neznamená to, že by Fast Forward nikdy nenahlédl do světa terénu, jen prostě přichází s novými výplety. A vypadají fakt skvěle. Nás udivila šířka samotného ráfku. Vnější šířka je úctyhodných 37 mm.



Enduro Bearings – dřív prodáš kolo než vyměníš ložiska

V hledáčku nám uvízl i prvovýrobce ložisek a nářadí pro práci s ložisky, zaměřený na cyklistický průmysl. Díky své specializaci dokáží pokrýt až 99% aplikací, a tedy ložisek, středových či hlavových složení, ale i ložiska nábojů, kladky přehazovaček a samozřejmě i ložiska zadních staveb.

Stejně tak nechybí ani možnost oprav jehlových ložisek pouzder tlumičů. Spousta servisů používá klasická průmyslová ložiska, kdežto Enduro Bearings se v mnoha aspektech liší. Např. rozměrová škála, konstrukce, použitý materiál, povrchová úprava, mazivo a zaprachování je přizpůsobeno přesně pro potřeby cyklistiky. Ložiska Endruo Bearings tak statečně odolávají nečistotám, různým typům namáhání a dokonce i tolik známému nešvaru, jakým je částečné otáčení ložisek zadní stavby. Příkladem specializace pro cyklistiku jsou ložiska s označením MAXhit, kde je klec kuliček nahrazena dvojnásobným množstvím kuliček a tato ložiska nabízí dokonce doživotní záruku. Co více si přát.


R2 – nosíš dioptrie a chceš sportovní brýle?

Nechyběly tak cargo kola, lehokola a dokonce ani skládačky či koloběžky.
Český výrobce sportovních a volnočasových brýlí a dalších doplňků nejen pro cyklisty nabízí skutečný unikát. Tím je nejširší nabídka dioptrických vložek a zabroušení čoček (skel) samotných brýlí přesně na míru. Mnoha cyklistům, kteří jsou odkázáni na užívání dioptrických brýlí, se tak konečně nabízí možnost použít nejen na kolo opravdu sportovní brýle. A to není vše.

Dioptrickou vložku nebo zabroušení můžete použít i u fotochromatické nebo HD varianty čočky. Takže pro rekapitulaci – vozíš brýle? Chceš nosit sportovní brýle? A chceš mít fotochromatickou (stmívací) funkci? Pak je tady řešení a tím je R2.


Shimano Di2

Shimano Di2 rozhodně nepatří mezi nejžhavější novinky, ale je bezpochyby sympatické, že elektronické sady jsou vidět čím dál častěji. O to sympatičtější je i fakt, že elektronická verze není výsadou jen topové řady Dura Ace a její levnější varianty Ultegra. Ale dokonce i peněžence friendly verzi 105. Ale aby toho nebylo málo a elektronika neměla na starosti jen řazení, nabízí se i její další využití, tentokrát osazení klik Shimano novou generací wattmetrů od kanadské společnosti 4iiii.


Cannondale SuperSix Evo Hi-MOD LAB71 – top, top, top

Druhá generace top modelu silniční rakety od Cannondale je tady. A to hned v topovém osazení a samozřejmě v topové ceně. To jsou ty tři topy z nadpisu. Jen ve zkratce – ojedinělý karbon, dvanáctirychlostní Dura a pokud si pro tuto raketu přijdete se 400.000 korunami, ještě vám korunu vrátí. A to se vyplatí, ne?


Alternativní cyklistika

Jak už bývá zvykem, nemotá se vše jen kolem klasické cyklistiky. Po vzoru zbytku světa se ani letos nezapomnělo na alternativní cyklistiku. Nechyběly tak cargo kola, lehokola a dokonce ani skládačky či koloběžky. Ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát, vždyť cyklistika není o vytváření bariér, ona je totiž jenom jedna.


Selle San Marco Shortfit – popularita 3D tisku roste

Sedlo populární mezi silničními cyklisty i bajkery se nově řadí vedle velkých či malých výrobců, kteří sáhli po 3D tisku. Nově se tak nabízí designově velmi povedená a hlavně funkční podoba již tolik oblíbeného sedla, při jehož vzniku výrobce dbal na to, aby různé části sedla byly o různé tvrdosti nebo naopak měkkosti. A popularitu tohoto sedla podtrhuje i fakt, že se Shortfit nově nabízí byť v klasickém, ale ve zlatém provedení.


Lasoul – barvičky frčí

Zaujal nás i na první pohled nenápadný stánek českého malovýrobce cyklistického oblečení Lasoul určeného primárně pro ženy. Nabízené cyklistické oblečení hýřilo barvami a vzory, stejně tak nabízela širokou možnost kombinací kraťasů, dresů s krátkým nebo dlouhým rukávem, ale i s mikinami či drobnými doplňky, jako např. čepicemi či čelenkami. Uznejte, že kousky, které vznikají pod rukama české návrhářky a šijí se přímo v České republice, lahodí oku.


Elektro

Elektrokola tady jsou a budou, proto i na letošním ročníku For Bikes se jim dostalo nemalé pozornosti. Rozhodně ale elektrokola nevytlačila ta klasická a naštěstí se tak nenaplnily pesimistické zvěsti některých, kteří hlásali, že letošní For Bikes bude jen o elektrokolech. Naopak je zřejmé, že klasická kola se se svými osvalenými brášky sžila a dokážou se navzájem doplňovat. A některé vystavené exponáty dokázaly udivovat.


Osobnosti – Zapletal, Ježek, Neumannová, ale i Frky a další

Není překvapením, že na For Bikes potkáte nějakou tu osobnost. Nám se podařilo natrefit jak na repre trenéra Viktora Zapletala, který zrovna vedl rozhovor s paralympionikem Jirkou Ježkem, tak na Kateřinu Neumannovou, která rozdávala úsměv a podpisy všem kolem. Vedle těchto můžete potkat i např. pana profesora Pirka, Tomáše Bábka, Jána Svoradu nebo Frkyho, Michala Prokopa. Pro více informací koukněte na web veletrhu.


Doprovodný program

Ale aby to nebylo jen o novinkách a zajímavostech, nechybí samozřejmě ani letos bohatý doprovodný program. Do toho zapadá mj. i závod horských kol pro veřejnost MTB For Bikes, který startuje už zítra, tedy 25.3. v 11:00. Registrace je otevřena již od 09:30 a končí dvacet minut před startem. Vítěze v jednotlivých kategoriích se dozvíme po 14. hodině. Více o tomto závodě najdete na webu výstavy, na tomto odkazu.


Podtrženo, sečteno, letošní For Bikes je veletrh, který má co nabídnout a ukázat, navíc je v prostorách, které jsou dostupné jak MHD, tak autům, která mají kde zaparkovat a nechybí ani možnost občerstvení. Takže pokud jste ještě letos na For Bikes nebyli, přijeďte do Letňan, brány se zavírají až v neděli. A za rok zase ahoj..
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
PetrMazura 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

For Bikes 2024 - výkladní skříň cyklistiky s rozbitou výlohou

Praha - Letňany, výstaviště, konec března, kola a vše co k nim patří …
5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Výživa v životě hobby sportovce

Výživa v životě hobby sportovce

Nový kalendářní rok patří od nepaměti k období hodnocení a bilancování uplynulé sezóny a je ideálním časem pro nové cíle a realizaci změn. Ve světě hobby sportu netřeba být extrémně radikální, ale je výhodné tento čas ke změně uchopit konstruktivně.
keyboard_arrow_up