Tip na dovolenou: Trento a okolí – nádherné kopce, výhledy a jezera

Ať z Trenta vyrazíte na vyjížďku jakýmkoliv směrem, vždycky narazíte na krásné jezero, pořádný kopec, výbornou zmrzlinu a italské espresso.

Něco málo o Trentu a naše již tradiční dovolená ve stylu 3v1: Dovolená – Závody – Děti

Trento, hlavní město regionu Trentino – Alto Adige, se nachází v údolí řeky Adige, mezi Bolzanem a Veronou, ideální místo nejen pro silniční cyklistiku.

Nás do Trenta přivedlo Mistrovství světa UCI Granfondo, které se zde konalo 15. -18. září 2022. Na to se kluci během roku kvalifikovali a my jsme to samozřejmě spojili s rodinnou dovolenou. Je to u nás již tradice, a proto víme, že se kromě fandění a času stráveného s dětmi dostaneme na pár vyjížděk. Při pohledu do mapy nás samozřejmě hned osloví Lago di Garda, pojďte se s námi projet.

Lago di Garda

Z parku Fratelli Michelin, který se nachází nedaleko Muse (přírodovědné museum, později se o něm ještě zmíním), najedete na cyklostezku Valle dell´ Adige, která vás vyvede z Trenta, směrem na Rovereto. Celou dobu pojedete po pěkné asfaltové cyklostezce, s výhledy na hory.

Po cestě narazíte na Bici Grill Rovereto s příjemným posezením na terase u rybníka s krásnými výhledy na okolní kopce, klidně si dejte espresso a štrůdl.


Ten pocit nahoře je nepopsatelný, výjezd nám trval něco kolem dvou hodin.
Pokračujte po cyklostezce dál, až narazíte na informační tabuli Mori, u níž zabočte doprava, mění se i cyklostezka, Ciclovia Adige – Garda. Pokud chcete ochutnat pravou domácí italskou zmrzlinu, šanci máte v Mori v Gelateria Pasticceria Bologna. Je přímo u cyklostezky a doporučil nám ji italský hrabě. Tu musíte zkusit. Z Mori pokračuje cyklostezka vinicemi do Loppia, kde si za kostelem přímo na stezce můžete doplnit vodu, která tady teče nepřetržitě z kohoutku.


Po pravé straně pak budete míjet Lago di Loppio, v němž před lety bývala voda, nyní je zcela vyschlé. Už jen pár kilometrů vás dělí od dechberoucího výhledu na Lago di Garda, a taky vás čeká jediné větší stoupání, asi kilometrové na Passo San Giovanni. V Nagu dejte pozor, ať nenajedete na hlavní cestu do Torbole, je tam zákaz vjezdu na kole. Na naší trase je potřeba jet na Via Europa, ta vás dovede k vodě.


Zcela nás okouzlilo, hlavně příroda, sluníčko, hory a krásné výhledy, které nikdy neomrzí.
My pokračujeme dál do Rivy, po cyklostezce kolem vody, kde máme sraz s našimi rodinami na oběd. Objednáme si pizzu a jíme ji na dětském hřišti, pár otužilců je ve vodě. Zpátky pojedeme tou samou trasou, jen s jediným rozdílem: to, co jsme sjížděly k vodě, teď musíme nastoupat. Z Torbole do Naga má stoupání 9,4 %, je to cca 1,5 km a taky se nám otočil vítr a my jsme si z Rovereta do Trenta pěkně mákly proti větru.


Parametry trasy:

  • Určení: silniční
  • Náročnost: střední
  • Povrch: 100 % asfalt
  • Délka trasy: 95 km
  • Převýšení: 467 m
  • Trasa: Strava

  • Monte Bondone – Vason 1620 m n. m.

    Opět vyjeďte z parku Fratelli Michelin, ale tentokrát se na cyklostezce Vale Dell´ Adige vydáte doprava, po chvíli přijedete k mostu (Ponte di San Lorenzo) přes řeku Adige, za mostem na kruhovém objezdu vyjeďte na druhém výjezdu a jeďte do obce Sardgana směr Vason.


    Čeká vás 20 kilometrů táhlého stoupání a 1500 výškových metrů. Po cestě nahoru se několikrát zastavujeme, doplníme energii v podobě banánu a tyčinky, taky samozřejmě fotíme, výhledy na okolní kopce opravdu stojí za to. Ten pocit nahoře je nepopsatelný, výjezd nám trval něco kolem dvou hodin. My si v místní kavárně dáme espresso a koláček.


    Dál pokračujte na plošinu La Viote, na křižovatce doleva směr Aldeno, my se tady oblečeme do dlouhých dresů. Dalších 20 kilometrů vás čeká sjezd, místy hodně náročný, ostré zatáčky, rozbitá cesta, hodně na brzdách, ale s tím se musí počítat. Z Aldena jeďte směrem k Adige, kde se opět napojíte na cyklostezku Valle dell´Adige, která vás dovede do Trenta.

    Parametry trasy:

  • Určení: Silniční
  • Náročnost: Vysoká
  • Povrch: Asfalt, místy dost rozbitý
  • Délka trasy: 54 km
  • Převýšení: 1506 m
  • Trasa: Strava

  • Kam vyrazit s dětmi? MUSE museum vědy v Trentu

    Nejen pro děti je ultramoderní přírodovědné muzeum se šesti patry expozic, které vás určitě oslní. Byli jsme nadšení, všichni si tady najdou to své, děti byly spokojené, a to jsme tam měli i dvouletou dceru. Expozice divokých zvířat, která se vznášejí ve vzduchu, neandrtálci vypadají jako živí, šuplíky s přírodninami, hmyzem, pro děti plno aktivit, ani na chvíli jsme se nenudili. O tom, jak zajímavé to bylo, vypovídá i fakt, že z muzea nemám ani jednu fotku.


    Závěr

    V Trentu jsme byli poprvé a jsem si jistá, že ne naposledy. Zcela nás okouzlilo, hlavně příroda, sluníčko, hory a krásné výhledy, které nikdy neomrzí. Tady si na své přijde každý. Nechali jsme tu tolik neprozkoumaných cest, ale už je nám toto místo trochu známé, když se podíváme do mapy, můžeme se podělit, sdílet zážitky, popovídat si s přáteli, kteří pojedou do Trenta letos. Co vy? Vyrazíte?
    report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
    IvankaH 
    clear
    Proč se Ti článek nelíbí?
    Odeslat zpětnou vazbu
    Formulář se odesílá

    Komentáře

    Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

    Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
    Formulář se odesílá
    Přidej komentář
    Formulář se odesílá

    Podobné články

    Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

    Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

    Jaké je Rakousko? Běžný smrtelník si představí mléčnou čokoládu, řízek a Mozarta. Cyklista vidí spoustu cyklostezek, ohleduplných řidičů a krásných alpských stoupání.
    Tip na výlet: Na návštěvě u řeckých bohů

    Tip na výlet: Na návštěvě u řeckých bohů

    Božská stoupání, božské cesty, božské výhledy. Navštivte na silničním kole řecké bohy v pohoří Olymp.
    Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

    Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

    Březnové teploty jsou v našich zeměpisných šířkách dost nepředvídatelné a odsedět si na kole alespoň 3 hodiny tak bylo pro mě nemožné. Ale pak přišla nabídka za pět dvanáct. Jarní soustředění našeho klubu ve španělské Dénii! Vamos!
    keyboard_arrow_up