Test: Giro X-Static Supernatural Fit Kit - podceňovaná součást treter

V dnešním článku se podíváme na jednu z nejvíce podceňovaných součástí cyklistických treter, která má však velký vliv na výsledný komfort. V horších případech tato součást může mít neblahý vliv na zdravotní stav chodidel či kolen, resp. může tyto zdravotní obtíže pomoci zlepšit či úplně odstranit. A tou součástí jsou vnitřní vložky, chcete-li stélky.

Proč si kupovat další vložky, když už v tretrách jedny mám?


Vsadím se, že přesně toto je jedna z prvních otázek, která vás po přečtení úvodního odstavce napadla. Odpověď je jednoduchá, vložky dodávané výrobcem treter jsou z pochopitelných důvodů mnohdy úplně ty nejlevnější, tzn. nejobyčejnější a bez jakéhokoliv tvarování, sloužící jako podpora chodidla. A spíše než zmíněný účel podpory chodidla plní účel “aby v tretře něco bylo”.

Jasně, nelze globálně říci, že vložkám všichni výrobci do jednoho nevěnují pozornost. Třeba Specialized a jejich Body Geometry koncept, uplatňovaný i v tretrách, patří mezi případy, kdy společnost věnuje pozornost i vložkám uvnitř treter. Bohužel výrobce s takovým přístupem lze spočítat na prstech jedné ruky. Doslova odstrašujícím případem pro mě byly tretry Sidi, řadící se do vyšší cenové relace, které měly snad nejhorší vložku, se kterou jsem se kdy setkal - 2 mm vysoká placka z pěnovky prostá jakéhokoliv tvarování. Schválně si zkuste vyndat vložku ze svých treter a podívat se, jak si s ní výrobce tvarově vyhrál…

Většina lidí nevhodně (ne)tvarovanou vložku neřeší do chvíle, než se objeví první zdravotní potíže. Typicky v podobě bolesti kolen, mravenčení či “odumírání” prstů na noze či celého chodidla a podobně. Mezi viníky tohoto stavu může patřit právě ona špatně tvarovaná vložka, která ve spojení s tuhou podrážkou treter nepodpírá či až deformuje přirozenou klenbu chodidla.

Pohled na spodní stranu vložky z treter Scott MTB Team (nahoře) se spíše symbolickým tvarováním a na testovanou vložku Giro.

Univerzál existuje!

Na trhu lze najít poměrně velké množství zdravotních vložek do cyklistických treter a většinou se setkáme s případem, kdy jeden typ vložky je nabízen s různě vysokou středovou podporou klenby. Obecně se rozlišují tři typy klenby - nízká, střední, vysoká. Výšku vaší klenby si můžete vyčíst třeba z otisku vzniklého stoupnutím mokrou nohou na dlažbu. Ale co si budeme povídat, všechna tato domácí měření jsou spíše orientační a nemusí se moc slučovat s realitou. Výšku klenby si můžete taky nechat změřit pomocí stoupnutí na měřicí destičku v některých prodejnách se sportovní obuví, ale odečtení výsledku probíhá úplně stejným způsobem jako při šlápnutí mokrou nohou na dlažbu. Posledním, ale bezesporu nejpřesnějším způsobem je 3D scan chodidla a následné vyrobení vložek na míru. Ale to už se dostáváme do jiných cenových sfér a popis tohoto měření by vydal na samotný článek.

Takže co dělat v případě, kdy si nejste jisti výškou své klenby, případně máte klenbu na levé a pravé noze odlišně vysokou? Odpovědí na tuto otázkou jsou vložky Giro X-Static Supernatural Fit Kit. Jejich koncept je jednoduchý a bylo pro mě překvapením, že na trhu neexistuje příliš mnoho alternativ. Dostanete vlastně vložky, do kterých si dosadíte inserty podpírající klenbu přesně dle vašich potřeb. Žádné nepřesné domácí měření, žádné zdlouhavé navštěvování prodejen, prostě si vložky odladíte dle svých potřeb a pocitů v klidu domova. Jednoduché a až překvapivě funkční. Ještě dodám, že majitelé nejvyšších modelů treter Giro se s těmito vložkami pravděpodobně setkali, protože jsou standardní součástí balení. My ostatní si tyto vložky můžeme koupit samostatně.

Vložky Giro X-Static Supernatural Fit Kit.

Pohled zblízka

Jak už jsem naťuknul v předchozím odstavci, v balení dostanete jeden pár vložek a k tomu čtyři páry insertů podpírajících klenbu. Inserty jsou ve velikostech S, M, L a XL a kromě tohoto značení jsou od sebe pro snadnější orientaci odlišeny i barevně. Jsem přesvědčen o tom, že díky čtyřem párům insertů si ten s vyhovující velikostí vybere opravdu každý. Při koupi si samozřejmě musíte zvolit odpovídající délku vložek dle svých treter, vyrábějí se v EU velikostech 39-40,5, 41-42,5, 43-44,5, 45-46,5 a 47-48,5. Pokrytí velikostí je tedy opravdu široké.

Balení obsahuje samotné vložky a k tomu čtyři páry insertů různých velikostí.
Ohledně velikosti si dovolím jedno upozornění. Mám tretry vel. 45, zvolil jsem tedy vložku vel 45-46,5 s tím, že ji budu krátit zastřižením. Přímo na vložce je vylisovaná ryska označující vel. 45, takže zastřižení není žádný problém. Ještě pro jistotu jsem si délku vložky Giro chtěl srovnat s originální vložkou z treter a dobře jsem udělal. Vložka z treter Scott vel. 45 je totiž na délku úplně stejně dlouhá jako nezastřižená vložka Giro, tzn. vel 46,5! Ze zajímavosti jsem vložky porovnal i s vložkou z trailových běžeckých bot La Sportiva vel. 45 a tato vložka je na délku stejně dlouhá jako originální vložka z treter. Takže jako výsledek mi vychází, že vložky Giro jsou o něco kratší. Myslete na to při koupi…

Srovnání vložek Giro a originálních vložek z treter Scott vel. 45 a běžeckých trailovek La Sportiva vel. 45 - Giro jsou ve vel. 46,5 mm jsou dokonce o chlup kratší než originální vložky z obuvi vel. 45 (jak z treter, tak z trailovek).
Na první pohled vložky Giro nejsou nijak extra zajímavé, nenajdete na nich žádné divoké tvarování a ani třeba klínový příčný profil jako u některých konkurenčních vložek. Většina vložky je vyrobena ze známého materiálu EVA pohlcujícího vibrace, povrch vložky je pak vyroben z antibakteriálního materiálu X-Static se stříbrnými vlákny, u něhož výrobce slibuje vysokou odolnost vůči zápachu. Čas ukáže… Ve špičce vložky si můžete všimnout několika dírek pro odvětrání, o jejichž účinku však lehce pochybuji.

Názvy použitých technologií si nemusíte pamatovat, jsou natištěny na vložce v oblasti paty.
Pohled na vložku ze spodní strany už je o něco zajímavější. Kromě linek ve špičce vložky usnadňujících případné zastřižení stojí za pozornost i vyztužení paty. Toto vyztužení je oproti zbývajícímu materiálu vložky výrazně tvrdší a má hrubý přilnavý povrch. I díky němu vložka v tretře drží opravdu pevně a nemá tendenci se posouvat. Hlavní prvek ale naleznete uprostřed vložky. A tím prvkem je výměnný insert, který tuto vložku činí unikátním.

Oblast paty je zpevněna tvrdším materiálem s neklouzavou povrchovou úpravou.
Jak už bylo zmíněno, v balení naleznete čtyři páry insertů různých velikostí (někteří prodejci mylně udávají, že v balení jsou pouze tři páry insertů). Inserty jsou od sebe odlišeny i barevně a už na první pohmat lze cítit výrazné rozdíly v jejich velikosti. Dle typu klenby si můžete vybrat zelený insert vel. S s takřka nulovým vyklenutím, oranžový insert vel. M, který je při koupi uchycen na vložce či červený insert vel. L a bílý XL, které už mají vyklenutí opravdu výrazné.

V balení naleznete čtyři páry různě vysokých insertů podpírajících klenbu nohy.
Přichycení insertu na vložku je provedeno snad nejjednodušším možným způsobem, a to pomocí suchého zipu. Na straně vložky je část s háčky a povrch insertu z jedné strany tvoří mikroplyš, pomocí kterého se insert na vložku přichytí. Pokud by někdo měl obavy, že ho budou tlačit vystouplé pásky suchého zipu, nemusí mít obavy. Jednak je použit model suchého zipu s nízkými háčky a jednak jsou tyto pásky s háčky zapuštěny do těla vložky. Přechod mezi suchým zipem a povrchem vložky je tedy naprosto plynulý, nikde nic nevyčnívá. Umístění insertu na správné místo pomáhá tvarové ohraničení a uchycení pomocí suchého zipu je dostatečně pevné, insert na svém místě drží dostatečně pevně.

Inserty na vložce drží pomocí suchého zipu, tvarové vybrání ve vložce pomáhá správnému umístění insertu.

Klady:

  • Pomocí insertů si velikost podpory klenby přizpůsobíte přesně svému chodidlu.
  • Jisté usazení v tretrách.
  • Jednoduché a jednoznačné usazení insertů pomocí suchého zipu.
  • Široký rozsah dodávaných velikostí vložek.

Zápory:

  • Velikost vložky úplně neodpovídá skutečnosti, jsou menší.
  • Dokázal bych si představit ještě lepší tvarování. (klínový průřez stélky apod.)

Pocity během jízdy a zhodnocení

V první řadě musíte věnovat nějaký čas výběru správné velikosti insertu. Klidně jeden insert připevnit na vložku a inserty dvou sousedních velikostí si přibalit do kapes dresu a vyzkoušet během vyjížďky inserty měnit. Podobným způsobem jsem se dopracoval k tomu, že mi nejvíce bude vyhovovat insert velikosti L. První kilometry jsou rozpačité, prostě cítíte, že něco v botě přebývá. Po několika kilometrech si ale na více profilovanou vložku zvyknete a přestanete “přebývající část” vnímat. Osobně jsem se do této fáze dostal po nějakých 30 km jízdy. Nejvíce jsem pevnou oporu klenby ocenil při silovém šlapání a při jízdě ve stoje, kdy se chodidlo jakoby nepropadá do tretry a cítíte lepší a čitelnější odezvu na pedály. Upřímně, toto se hodně špatně popisuje, chce to vyzkoušet. Dle diskuzí na zahraničních webech si taky hodně lidí chválilo odeznění bolestí kolen po delších jízdách. Toto ale nemůžu potvrdit ani vyvrátit, protože takovýmto problémem jsem netrpěl ani s obyčejnými vložkami. Mně osobně testované vložky pomohly odstranit mravenčení prstů po delší době jízdy. Celkově jsou tyto vložky uživateli hodně chváleny a nebojím se říci, že s velkou pravděpodobností budou lepší než vložky standardně dodávané ve většině treter. V každém případě jsem si jist, že testované vložky mohou vysokou měrou přispět ke zvýšení pohodlí treter a pravděpodobně svému tělu prospějete i ze zdravotního hlediska.
Cena za balení vložek Giro X-Static Supernatural Fit Kit se v době testu pohybovala kolem 700 Kč. Zhodnocení, zda je tato cena nízká či vysoká, nechám už čistě na vás.

Pokud vás vložky do treter Giro X-Static Supernatural Fit zaujaly a chcete je vyzkoušet, podpořte Magazín jejich nákupem na e-shopu MTBIKER.sk.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
jIrI___ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Test: Fizik Terra Atlas - pohodlí až na prvním místě

Test: Fizik Terra Atlas - pohodlí až na prvním místě

Pokud toužíte po tretrách pohodlných jako zimní bačkory vaši babičky, ale současně chcete zachovat sportovnější vzhled, se kterým neuděláte ostudu ani na trailech či šotolinách, čtěte dál. Tretry Fizik Terra Atlas by totiž mohly být přesně to, co hledáte.
Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Tretry nebo cyklistické boty se napříč disciplínami odlišují. Jakou tretru je třeba vybrat na tu svoji a jaké faktory při výběru zohledňovat?
Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
keyboard_arrow_up