Zdroj: L’Etape

První ročník legendárního L’Etape by Tour de France v Česku je již minulostí a nezadržitelně se blíží druhý ročník, který slibuje zcela novou, ale neméně krásnou trať. Jaká překvapení a novinky si pro nás pořadatelé připravili?

Na pilotní ročník L’Etape vzpomínáme s láskou a pokaždé se i malinko pousměji nad tím, co se během těch 135 kilometrů stalo. Těm, kdo nejeli pilotní ročník a stále se rozmýšlí, zda letos jet či nejet, doporučujeme si přečíst článek Zážitek jménem L’Etape, kde jsme se vám pohledem závodnice a fanynky tohoto závodu pokusili popsat, jaký byl závod a jak nás okouzlil.

Minulý rok se na start postavily spousty hvězd. Rychlobruslařka Martina Sáblíková dokonce opanovala dlouhou trať.Strahovský stadion hostil a letos bude hostit start i cíl.

Letošní ročník legendárního závodu L’Etape slibuje hned několik změn. Co se nemění, je start a cíl na ikonickém Strahovském stadionu, kde ani letos nebude chybět startovní vesnička plná doprovodného programu a malého muzea, kde jsme minulý rok nalezli třeba Colnago Tadeje Pogačara. Tou největší změnou letos je změna tras. Délky a převýšení zůstávají stejné, ale mění se směr. Minulý rok se závodníci vydali na Berounsko a do okolí Koněpruských jeskyní, ovšem letos závodníky potrápí kopečky v okolí hradu Křivoklát.

Při závodě panovala dobrá nálada bez ohledu na trasu či počasí.
Na závodnice a závodníky z dlouhé trasy čeká porce 136 kilometrů, kde zdolají 1 900 výškových metrů. Po cestě je ještě čekají 2 vrchařské prémie o polka dot dres pro nejlepšího vrchaře. S první vrchařskou prémií se závodníci setkají na 80. kilometru pod hradem Křivoklát, která měří 2,1 kilometru a má průměrný sklon 8,1 %. Druhá prémie čeká na závodníky v samém závěru v Podkozí, kde si závodníci na 112. kilometru vychutnají porci 3 kilometrů s průměrným sklonem 4,4 %. To vše bude ještě okořeněno o sprinterskou prémii ve městečku Žilina, ale ne v té slovenské.

Atmosféra ze sprinterské prémie je prostě nejvíc.
Krátkou trasu čeká porce 91 kilometrů s 1000 výškovými metry. Ani zde nebudou závodníci ochuzeni o soutěž pro nejlepšího vrchaře a sprintera. Na krátké trase si vychutnají sprint v městečku Žilina a stoupání na Podkozí.

Překvapení na konec

Pro ty, kdo neustále váhají, zda jet či nejet, tu máme ještě jeden důvod. Letos se na start L’Etape Czech postaví i legendární Andy Schleck, bývalý lucemburský profesionální cyklista a muž ve žlutém na Tour de France 2010 nebo vítěz belgické klasiky Lutych-Bastogne-Lutych. Andy Schleck se nebude jen podepisovat na kartičky nebo startovat závod, ale závodníci ho budou moci potkat na trati na kole a třeba od něj uslyší nějaké veselé historky z pelotonu.

Legenda Andy Schleck se objeví na startu mezi závodníky.

O závodu ve zkratce:

  • Kdy a kde? 11. června na pražském Strahovském stadionu
  • Kde se přihlásit? Na webových stránkách L’Etape Czech Republic
  • Kolik to stojí? Do 9. června je již „Last Call“, kdy krátká trasa stojí 3 280 Kč a dlouhá 3 690 Kč
  • Co mě čeká? Krátká trasa 91 km a 1000 m převýšení, nebo dlouhá trasa 136 km a 1900 m převýšení
  • Co startovné obsahuje? Mussete bag s dárky od sponzorů, stylové ponožky, účastnickou medaili, bohatě obložené občerstvovačky, pasta party po závodu, hromadu fotek od fotografů na trati, a hlavně krásný zážitek.
  • V rámci vesničky vzniknou plnohodnotné francouzské trhy s originálními produkty a specialitami – nebude chybět ochutnávka vína, sýrů, pravé francouzské crepés a dokonce si bude možnost pochutnat i na tradičních šnecích.

Kdo jel vloni, tomu se závod určitě líbil, a letošní trasa slibuje ještě zajímavější zážitek. Tak co říkáte, potkáme se na startu?

[Úvodní foto: L’Etape]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

L'Etape 2023 očima závodníků

L'Etape 2023 očima závodníků

Už nějaký ten den od závodu uplynul, avšak zcela bez nadsázky letošní L'Etape Czech Republic by Tour de France zanechal ve všech závodnících silné emoce. A co řekli někteří z nich?
Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

Hanácké Roubaix - 15 kilometrů kostek všemožných velikostí a tvarů

První dubnovou sobotu se uskutečnil jednodenní gravelový závod Hanácké Roubaix. „Nikdy bych nevěřil, kolik druhů kočičích hlav existuje,“ byla má první slova k pořadateli po dodrncání se do cíle.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
keyboard_arrow_up