Tip na výlet: Saalbach - srdce Rakouska a ráj milovníků nejen horských kol

Dnes si projedeme ráj cyklistů jménem Saalbach a okolí Zell am See. Zavítáme spolu na místní traily a ukážeme si místa, která byste určitě neměli minout při návštěvě tohoto kouzelného místa. S oblastí kolem Zell am See se budete loučit určitě neradi.

O prvním dobrodružství z návštěvy Rakouska s mým bratrem, výjezdu na Edelweißspitze, jste si mohli přečíst v předchozím článku. Naše návštěva rakouských kopců pokračuje. Po ranní ochutnávce grossglocknerského asfaltu už kolo zase šlape jako hodinky. Je poledne, začít plánovat nějaký výšlap nemá cenu, a tak se jedeme ubytovat. Bydlíme ve vesničce Niedernsill v českém hotelu (Gasthof) Oberwirt.

Příjemní majitelé žijí sportem, takže pokud by vám došly nápady, kam vyrazit, vždy výborně doporučí trasu, ať už se jedná o jakýkoliv výlet. Obrovskou výhodou byla i místnost, kam se dalo uskladnit kolo. Pro spoustu Čechů je nejdůležitější otázka: „Co mají za pivo?“ Plzeň! A tak není nic lepšího na závěr dne, než když při večeři pan majitel vypráví historky a vy u toho relaxujete s vychlazenou točenou Plzní.


Saalbach

První den opravdové dovolené nám vede cesta do vedlejšího údolí do Saalbachu, srdci MTB, trailů a downhillu, přejezd trvá necelou hodinku.
Parkoviště v Saalbachu jsou placená, my parkujeme pouze o pár kilometrů dál v Hinterglemmu, který se Saalbachem tvoří jedno velké propojené centrum cyklistiky. Bezplatné parkoviště v Hinterglemmu se nachází kousek od dolní stanice lanovky na Zwölferkogel.
V horní části parkoviště se dokonce nachází bezplatné myčky pro kola. Nastavitelný tlak vody dovolí spláchnout nečistoty po celodenním blbnutí.


Lanovky jsou uzpůsobeny přepravě kol. Dají se koupit permanentky na den (50 euro) či na několik dní, ale také třeba jen na jednu jízdu (pokud chcete napřed zdejší traily jen otestovat). Tak to děláme my, kupujeme si lístek (28 euro) na lanovku Schattberg West. S ní se vydáváme k nejznámějšímu trailu HACKLBERG.


Po tomto trailu, který je značen jako červený, se spouštíme dolů. Po 2,5 km dojíždíme k chatě, kde odbočujeme z trailu a vydáváme se rovně po cyklostezce HUBERALM-RUNDE. Pomalu klesáme do údolí, kde není tolik lidí, a kocháme se výhledy do okolní krajiny. Z údolí začínáme stoupat na poslední plánovaný úsek dnešního dne.


Po cyklostezce Zwölferkogel Ellmanualm stoupáme... No nebyl to nejlepší nápad, po třech kilometrech se zdá, že kopec nikdy neskončí, a hranice mezi jízdou po zadním a přilnavostí pláště je dost na hraně... No nezbývá nic jiného než tlačit, což trvá další hodinku.
Odměnou nám je úžasný sjezd po šotolinové cestě. Dojíždíme k přestupní stanici lanovky, kde začíná trail Z line. Ten bych doporučil začátečníkům, žádné velké dropy ani skoky, spíš hezké pohoupání na vlnách. Občasný wallride lze projet s opatrností po vnitřní straně, kde nic nehrozí. A tento trail nás dovede až na parkoviště.

Parametry trasy:

  • Určení: horské HT, full
  • Náročnost: mírná až střední
  • Kdy jet: Lanovka jezdí od 9:00
  • Povrch: trail 70 %, lesní nebo šotolinová cesta 30 %
  • Délka trasy: 25 km
  • Převýšení: 700 m
  • Trasa: Strava.com


Schmittenhöhe



Pokud budete bydlet někde poblíž, doporučuju nechat auto v místě ubytování a vyrazit na kole rovnou. V Zell am See se platí totiž parkovné od 2 euro za hodinu a zvláště v létě se parkoviště brzy zaplní.
My vyrážíme z Niedernsillu po cyklostezce směr Hummersdorf, zde odbočujeme vlevo na Walchen a pak už stále jen a jen do kopce. Jako motivaci máme doporučení na vynikající koláč na horské chatě, kterou najdete na napojení cyklostezky na červenou turistickou (Zentralalpenweg 02A). Cesta je šotolinová a sklon příjemný. I když se stoupá něco přes 1200 výškových metrů, ani nám to tak nepřijde. Po svačince na chatě (vynikající domácí ovocný koláč zapitý oroseným radlerem) a krátkém odpočinku jedeme dál po hřebeni s úžasným výhledem do údolí, až dorazíme k horní stanici lanovky, která vede přímo z Zell am See.


Tato lanovka ale cyklisty nebere. Pokračujeme v cestě. Za chvilku po krásném přejezdu se krajina ještě více otevírá a naskytne se nám dechberoucí výhled. V dálce je vidět Kitzsteinhorn, Grossglockner i hráz kaprunské přehrady.
Odsud už to půjde jen z kopce.


Cesta není na Mapy.cz zobrazena. My ale máme informace, že je bezproblémově sjízdná po horských silnicích, kde nehrozí žádné zákazy (doporučuji využít můj odkaz ze Stravy na trasu, abyste cestu našli). Cesta prověří brzdy na vašem kole. Sjíždím a už za chvilku cítím, jak mi přední brzda měkne. Začínám zrychlovat, zadní brzdou se snažím přibržďovat, ale přitom ji neuvařit... Na tachometru se mihne 60, což zrovna na štěrku není ideální... Zápach z brzd už je dost cítit. Naštěstí se objevuje kopec přímo naproti mně... Záchrana, brzdy nechávám vychladit, kotouče jsou jako duha, z brzd stoupá dým. Naštěstí tohle bylo to nejprudší klesání a zbytek sjezdu si už užíváme nádheru okolní přírody. V Zell am See si dáváme jídlo, strávíme chvilku u vody a dále po cyklostezce jedeme zpět na hotel. Jen při jízdě městem si dávejte pozor, spousta odboček a křížení cest vás může poslat špatným směrem. V tomto případě se zde hodí použít navigaci nebo mobil.


Parametry trasy:

  • Určení: horské HT, full
  • Náročnost: Vysoká, náročné výjezdy.
  • Kdy jet: Jaro, léto, začátek podzimu.
  • Povrch: 70 % zpevněné lesní cesty, 10 % silnice, 20 % nezpevněné lesní cesty
  • Délka trasy: 55 km
  • Převýšení: 1400 m
  • Trasa: Strava.com


Den odpočinku...

Nejsme žádní závodnicí, lehká únava se dostavila, a proto když celý následující den má propršet, odjíždíme autem ke Krimmelským vodopádům. (https://www.wasserfaelle-krimml.at/) Z Niedernsillu to není daleko, přibližně 40 km. Cesta autem trvá stejný počet minut, turisté mohou použít i autobusovou veřejnou dopravu. Vodopády tvoří vodní kaskáda na říčce Krimmler Ache v Národním parku Vysoké Taury. Říká se, že jsou to ty nejkrásnější vodopády v Evropě. A my můžeme jen souhlasit. I když bez přestávky vydatně prší a déšť se nám dostává postupně pod jednu vrstvu oblečení za druhou, ani to ale nedokáže zkazit tu nádheru z hučící masy vody. Do okolí stoupají kapky vodní tříště a chladný vlhký vzduch, poslední suchá místečka na oblečení nám zmizela. Vstupné k vodopádům stojí jen 5 euro a parkovišť se nachází poblíž vstupu víc než dost. Alternativa se nabízí v podobě Kaprunské soutěsky 25 km od Niedernsill (https://www.klamm-kaprun.at/en/prices-opening-hours/prices/) vstupné se pohybuje kolem 6 euro.

Další den nabití energií přejíždíme autem do Taxenbachu.

Ten se nachází přibližně 27 km od ubytování. Marně se zde snažíme najít parkoviště, projíždíme ulicemi, ale nikde nic... Nakonec parkujeme poblíž hlavní silnice u supermarketu Billa. Je zde sice napsáno maximální doba parkování 2 hodiny, ale parkoviště je ráno téměř prázdné. I přes to parkujeme raději co nejvíc stranou, sundáme kola a vyrážíme směr Hundstein. Předpokládaných 13 km s převýšením 1450 metrů dává najevo, že výjezd nebude zadarmo. Na Mapy.cz je tato trasa značena jako turistická červenou barvou. Trasu máme doporučenou ještě z domova, takže se není čeho bát...
Začátek vede po příjemné asfaltce, která nás zavede nad městečko až k oboře s jeleny. Zde si dáváme krátký odpočinek a přitom obdivujeme majestátní zvířata. Odsud už je závora přes cestu, začíná lesní cesta plná kamení, ale povrch jako celek je stále štěrkový. Po 8 kilometrech najednou mizí červená značka prudce doleva do hustého lesa. I když cesta vede stále rovně, věříme značkám a mapě na mobilu. Sesedáme, bereme kola na ramena a vyrážíme cykloturisticky po svých. Cesta pro chůzi v tretrách není ideální, ale dá se zvládnout.


Po kilometru se les otevírá a my doufáme, že se po pěšině už bude dát jet. No místy ano, místy ne. Přelézáme postupně několik ohrad s pasoucími se kravami a po další hodince a půl tlačení a nesení kola nahoru přes stoupající hřeben se dostáváme konečně do relativně sjízdného úseku. Už žádné kravince a hustá kosodřevina. Sil nemáme na rozdávání, tak chvilku odpočíváme a svačíme.


Dunící hrom nás vyvedl z klidu, rozhlížíme se do okolí. Zlověstně vyhlížející temný mrak, který se předtím zasekl u vrcholu Grossglockneru, se dal do pohybu naším směrem. Zatím jsme se loudali, takže musíme přidat do tempa. Jsme v otevřené krajině a místo na úkryt před bouřkou poblíž nikde nevidíme. Hlavní je nepíchnout kolo a nezranit se. Signál na mobilu zde vypadává, proto doporučuji mít stažené mapy předem. Před námi se objevuje vysoká stěna a nad ní vidíme kříž. Ten je právě na vrcholu dnešního cíle. Už jen kousek...
Sjíždíme k jezírku Hundsteinsee, které leží na úpatí stěny. Podle ukazatele už jen kilometr na vrchol... No jo, kilometr, jenže o dalších 200 výškových nahoru. Energie skoro na nule, blížící se bouřka nás ale neúprosně tlačí dál... po 400 metrech připomínajících stezku spíš pro kamzíky se napojujeme na cyklostezku, která vede z Maria Alm am Steinernen Meer. Dojíždíme poslední metry na vrchol.
Doprovází nás ovečky, které jdou s námi. A také první kapky. Na vrcholu, který se nachází v 2117 m n. m, potkáváme pár cyklistů. Tísní se tu i turistická chata s občerstvením (Statzerhaus).


My bohužel nevyužíváme zdejší pohostinnost. Stihneme udělat pár fotek, než vrchol zakryjí mraky a s pocitem bouřky v zádech se vydáváme na sjezd dolů.
Na výběr máte ze dvou cest, buď se kousek vrátit a sjet těsně pod vrcholem po úbočí hory (tuhle variantu volíme my), nebo napřímo mezi skalami. Ale tohle je spíš trasa pro opravdové fajnšmekry endura.
Frčíme dolů, po kilometru klesání po úbočí hory dojíždíme k úseku, kde se ještě táhne prudké sněhové pole z minulé zimy. Pod námi je dost slušný svah na to, abyste si zařídili letenku záchranářským vrtulníkem dolů.


Opatrně kola přeneseme a pak začínají skutečně cyklistické orgie. Sjezd 15 km dlouhý, s klesáním přes 1500 metrů. Všechna bolest a utrpení ze zničujícího zdolání vrcholu přešla, stejně jako bouřka, a my si užíváme nepopsatelný sjezd. Kdo už nemá sílu, může se vydat první odbočkou dolu do vesničky Lacken a zpět do Taxenbachu. My ještě pokračujeme kousek dál a dojíždíme k rozcestníku, odkud je nádherný výhled na jezero.


Zde se vydáváme doleva, po cyklostezce 12A, která nás zavede až do údolí, a dále kolem řeky Salzach až do Taxenbachu. Pokud někdo má rád dobrodružství a výzvy, tenhle výlet si zamilujete.

Parametry trasy:

Určení: horské HT, full
Náročnost: Extrémní (velká část trasy se tlačí nebo nese kolo)
Kdy jet: Jaro, léto, podzim.
Povrch: 20 % silnice, 50 % horská lesní cesta, 30 % extrémně náročný terén
Délka trasy: 42 km
Převýšení: 1600 m
Trasa: https://www.strava.com/activities/3698077169


Zpět v Saalbachu!

Tentokrát na severní stranu. Čeká nás přes 1300 výškových a 26 km, což naznačuje, že ani poslední den nebude zadarmo.
Parkujeme opět o pár kilometrů dál v Hinterglemmu a vyrážíme cyklostezkou k jezeru (nebo spíš vodní nádrži) Speicherteich. Dále pokračujeme po Wetterkreuz Runde, na které si odpočinete nádherným sjezdem. Ten však končí prudkým 200metrovým výšlapem k dalšímu jezeru. Cestou do kopce nám dělají společnost koně pasoucí se na loukách poblíž cesty. (Foto 20)
Od jezera se vydáváme dále sjezdem, za kterým nás čeká už snad poslední kopec. Na hřebenovce houstne provoz, potkáváme desítky cyklistů, kteří se vyvezli lanovkou a užívají si pohodový sjezd. Nejvyšší bod nás čeká u horní stanice lanovky Kohlmaiskopf. Dáváme si lehkou svačinku, když přijíždí parta přibližně 10 borců na e-bicích. Balíme svačinu a snažíme se s nimi držet krok. Cyklostezka Big Challenge (jsme na začátku části Wurzeltrail / Eiserne Hand Extreme) spíš připomíná enduro trať plnou kluzkých kořenů. Je téměř nemožné první kilometr ušlapat vlastní silou, a tak se naši rivalové vzdalují. Tahle Big Challenge stezka skvěle prověří vaši techniku jízdy i váš stroj. Pokud se sem vydáte, doporučuji pouze na celopéru. Dojíždíme stojící partičku, prohodíme pár slov a jedeme svou cestou, odbočujeme na zkratku Tiroler Runde a pomalu se vracíme pod lanovku, kde začínají traily.

Konečně, nejkrásnější odměna za celý den, krásný vyhlazený trail plný skoků a obrovských klopenek. Odvážně se vydáváme dolů... skok, skok, klopenka; boule, kde se dá krásně pumpovat. No prostě pecka. Ideální trail na rozježdění i pro začínající bikery. Vše se dá projet na jistotu pomalu, nebo i objet. Komu by trail přišel málo náročný, stačí trochu přišlápnout a rychlost tomu dodá šťávu.
My projíždíme poslední klopenky, dojíždíme do Saalbachu, kde přejíždíme hlavní silnici za řeku a po cyklostezce se dostáváme zpět k autu.
Bylo to tu vážně super! Všichni co mají rádi horskou cyklistiku od XC přes enduro až po DH, doporučuji tohle místo navštívit. Místní traily jsou značené barevně podle obtížnosti, což by pro vás mohlo být dobrým vodítkem při volbě trati. Vhodnější je spíše začátek sezony, ke konci už bývají traily celkem rozbité a rolety jsou téměř v každé klopence.

Parametry trasy:

Určení: full, HT horské
Náročnost: mírná až střední
Kdy jet: Jaro, léto, začátek podzimu.
Povrch: 80 % zpevněné lesní cesty, 20 % modrý trail
Délka trasy: 20 km
Převýšení: 1300 m
Trasa: https://www.strava.com/activities/3702743855

Jestli jste dočetli až sem, tak vám děkuji

Za mě je Zell Am See překrásné místo, odkud se mi vůbec nechtělo domů, a doufám, že se sem ještě nejméně jednou podívám. Já se s vámi loučím. Věřím, že se vám článek o naší dovolené líbil, a doufám, že někoho inspiruje a užije si tu správnou jízdu. Jakékoliv dotazy pište pod článek, mile rád vám odpovím.

Zde naleznete všechny trasy:

Saalbach Hinterglemm https://www.strava.com/activities/3684475129
Schmittenhöhe https://www.strava.com/activities/3692920122
Hundstein https://www.strava.com/activities/3698077169
Saalbach Hinterglemm https://www.strava.com/activities/3702743855
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Tip na výlet: Alpy na dosah ruky pro začátečníky - Schneeberg

Tip na výlet: Alpy na dosah ruky pro začátečníky - Schneeberg

Jak zažít alpskou idylku s přespáním nad 2000 m.n.m a přitom vzdálenou 3 hodiny autem, to vše za dostupnou cenu? To nabízí pohoří Schneeberg v Dolním Rakousku.
Tip na výlet: Noc pod hvězdami na Edelweißspitze

Tip na výlet: Noc pod hvězdami na Edelweißspitze

Großglocknerská vysokohorská silnice je legendou rakouské cyklistiky. Nekonečné kilometry stoupající z hlubokého údolí až k samotným štítům hor lákají každoročně cyklisty z celé Evropy. Při naší cestě do Rakouska jsme tuhle výzvu prostě nemohli minout.
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
keyboard_arrow_up