Tip na výlet: Jak si pořádně hrábnout na hřebeni Veřovických vrchů

Co do počtu kilometrů nejde o dlouhou trasu, ale obtížný povrch a převýšení přes 1000 m řadí tuto vyjížďku do kategorie náročná, určená spíše zkušenějším bikerům.

Veřovické vrchy jsou součástí Moravskoslezských Beskyd. Zvedají se od Valašského Meziříčí až k nejvyššímu vrcholu Velký Javorník 918 m n. m., který se nachází mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Frenštátem pod Radhoštěm. Kromě samotného Velkého Javorníku se jedná o poměrně málo navštěvovanou oblast, vzhledem k obtížně sjízdnému hřebenu a blízkosti profláknutých Pusteven a Radhoště. Minimum turistů je tak vlastně výhodou a my si můžeme více užít nádhernou přírodu. Jednotlivé vrcholy byly ještě donedávna zalesněné, ale tento stav se kvůli kůrovcové kalamitě změnil. Přes vykácené smrky se otevřely výhledy na obě strany hřebene. Po těžbě zde zůstaly převážně buky, javory, habry a lípy.

Parametry trasy:

  • Určení: horské kolo, nejlépe celoodpružené
  • Náročnost: těžká, náročná prudká stoupání, kamenité sjezdy
  • Kdy jet: lze i po dešti, kamenitý povrch, který rychle vsakuje
  • Povrch: hlavní trasa jen terén (kameny, kořeny, lesní pěšiny), návrat po asfaltu
  • Délka trasy: 41 km
  • Převýšení: 1200 m, z toho 1050 m na 18 km
  • Trasa: na Mapy.cz

Na čem a s kým

Než na trasu vyrazíte, musíte si správně zvolit, na čem a s kým ji absolvujete. Vzhledem k velmi prudkým výjezdům a mnohdy značně kamenitému povrchu není trasa vhodná pro gravely, ale spíše pro horská, nejlépe celoodpružená kola. Jelikož už na prvních 18 kilometrech trasy nastoupáte 1050 metrů, raději na projížďku do Veřovických vrchů berte zkušené kamarády, které poučte, co je čeká.

Odkud a kudy

Na trasu můžete vyrazit ze železniční stanice Hostašovice, odkud se hned dostanete na červenou turistickou značku, která vás dovede až na Velký Javorník, nebo můžete začít jako my od železniční stanice Krhová u Valašského Meziříčí po žluté, jedná se zároveň o naučnou stezku Veřovické vrchy. Pro zpestření je v přiložené mapě označeno černou barvou na trase pět různě dlouhých úseků. Jedná se o prudká technická stoupání, která si můžete dát jako výzvu. Překonat je bez tlačení nebo vyšlápnutí na zem z pedálu vyžaduje velmi dobrou fyzickou a technickou zdatnost.

Hned na úvod si dáte mini výzvu č. 1 – výjezd osmnácti schodů s nájezdy pro kočárky nebo variantu terénem vpravo vedle schodů.Žlutá trasa vás dále povede až k bývalému hostinci Jehličná, kde odbočíte vlevo a po sto metrech vám začne ta pravá bajkovačka a výzva č. 2 – jedná se o asi 300 metrů dlouhý, velmi technický úzký výjezdový trail, který je na konci protkaný kořeny.

Po zdolání této výzvy dojedete na rozcestí Jehličná (u obrázku), kde se můžete osvěžit u studánky Jarošovka s krásně upraveným posezením.

Studánka Jarošovka
Po žluté se dá sice pokračovat dál po asfaltové cestě, ale jako pravověrní bajkeři pojedete na rozcestí Jehličná po modré! Po necelých 300 metrech dorazíte na křižovatku, kde odbočíte vpravo do kopce na výzvu č. 3 – jde o stoupání dlouhé asi 200 metrů, není až tak technické, ale je o to krutější svým sklonem, v nejprudším místě je dle mapy stoupání se sklonem 31,4 %. Po této výzvě se sklon o něco zmírní a konečně se dostanete na hřebenovou červenou trasu, která vede až na Velký Javorník.

První zajímavostí na trase je pomník odboje za druhé světové války Trojačka.
Následně přejedete jako na houpačce několik vrcholů: Oprchlici (639 m n. m.), Trojačku (709 m n. m.), Huštýn (747 m n. m.) a Hodorf (766 m n. m.).

Houpající se stezka mezi Oprchlicí a Hodorfem.
Z Hodorfu sjedete na stejnojmenné rozcestí před dalším vrcholem Krátká (767 m n. m.). Zde začíná výzva č. 4 – jde o stoupání asi 600 metrů dlouhé, které je jednak prudké, a jednak je na povrchu spousta volného kamení, které vám už tak těžký výjezd ještě zkomplikuje.

Výjezd si klidně rozfázujte na několik kratších úseků, pokud se tedy po zastavení v prudkém kopci zvládnete znovu rozjet.

Z vrcholu Krátká je sjezdík a hned následuje výzva č. 5, což je výjezd na Dlouhou (859 m n. m.), jde o kilometrový výjezd s převýšením 130 metrů, který má opět kamenitý povrch a řádně prověří vaši fyzičku.

Následuje náročný sjezd z Dlouhé na rozcestí Kamenárka. Kamenárka (862 m n. m.) se jmenuje i vrchol, přes který červená trasa nevede, ale objíždí jej pěkným trailem, mimochodem označeným jako segment na STRAVA.com. Po tomto sjezdu už je to jen 600 metrů na rozcestí U pramene Jičínky, ze kterého je to jenom 200 metrů k prameni této říčky, kde si můžete doplnit vodu a načerpat síly k poslednímu dlouhému stoupání na nejvyšší vrchol Velký Javorník (918 m n. m.).

Pramen Jičínky.
Na vrcholu vás čeká několik odměn, pro někoho to bude turistická chata s občerstvením a pro někoho 26 metrů vysoká rozhledna, na kterou je volný vstup. Z rozhledny je krásný výhled na nejvyšší vrcholy Moravskoslezských Beskyd, Javorníků, Hostýnských vrchů a při velmi dobré viditelnosti je vidět až do Polska nebo na hřeben Hrubého Jeseníku.

Nejen z rozhledny je skvělý výhled.
Po dosažení hlavního cíle trasy nás čeká zasloužený sjezd, ale samozřejmě největší "sebemrskači“ si to mohou dát po hřebeni zase stejnou cestou zpět. Z vrcholu se nabízí spousta možností, jak dolů. Několik možností je po asfaltu, a to do Veřovic, Frenštátu, nebo do Rožnova. Sjezdy v terénu po zelené do Frenštátu a po modré do sedla Pindula jsou poměrně technicky náročné a vhodné spíš pro kola s vyššími zdvihy. My jsme si vybrali pěkný sjezd s rozmanitými pasážemi, který vede po červené turistické až na rozcestí Malý Javorník, a odsud dále po zelené až do Rožnova pod Radhoštěm.

Ze začátku se zelená trasa pár set metrů i mírně zvedá, ale pak už se jede jen dolů.
Z Bačova vrchu si zelené značení hlídejte, ať nesjedete z trasy (nebo si nahrajte trasu, která je mezi parametry výletu, do svého zařízení a nechte se navigovat). Po prudkých vracečkách následují soukromé louky s povoleným průjezdem. Pasou se zde ovce a krávy, ale cesta je v jednom místě přehrazena provazem, aby ovce neutekly. Místo je označeno cedulí, ale raději v těchto místech jeďte pomaleji. Sjezdem po zelené se dostanete až k Rožnovské Bečvě, kde se po proudu řeky vydáte po mírně klesající cyklostezce Bečva (cyklotrasa č. 6260) až k místu startu ve Valašském Meziříčí.

Snad se vám můj tip na výlet líbil. Pokud trasu pojedete, nezapomeňte se pochlubit, kolik výzev jste zdolali a jak se vám zdály náročné.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Panoramatická hřebenovka Vsetínských vrchů

Panoramatická hřebenovka Vsetínských vrchů

Jen co na kopcích oddělujících Beskydy a Javorníky začnou ze sněhu vykukovat první kytky, je na čase vyrazit na hřeben. Trošku se zabahnit, dát si do těla a pokochat se výhledy na všechny strany.
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
keyboard_arrow_up