Praha- Kuks- Praha

Přidat foto

Trochu netradiční pohled na cíl výletu,. Kuks ze zadu, z jihu. Další fotografie už jsou řazeny chronologicky.

Akropole Libického hradiště za svítání .Pohled na zbytky kostela. Atmosféra byla úžasná, přímo mystická, zrovna zvonili z kostela Sv. Vojtěcha, původně Sv. Bonifáce, kde podle tradice byli pohřbeni oběti z 28. září 995.

Renesanční kostel Sv. Voršiliy a pomník zdejšího rodáka, dramatika Václava Klimenta Klicpery (1792-1859 v Chlumci nad Cidlinou.

Zavěšený most cyklostezky před Hradcem u Vysoké nad Labem.

Hradec Králové, koridor u Orlice, jeden z mála zachovaných pozůstatků někdejší bastionové pevnosti. U něj je podivný moderní most přes Orlici. K němu patří ta konstrukce uprostřed fotografie.

Náměstí v Jaroměři, v pozadí kostel Sv. Mikuláše. Před husitskými válkami byl součástí Augustiniánského kláštera.

Kostel Sv. Marie Magdaleny v Heřmanicích. Uvnitř lodi jsou náhrobníky rodičů Albrechta z Valdštejna, který se na zdejší tvrzi 24. září 1583 narodil

A jsem konečně tady, tentokrát jsem přijel ze strany "Smrti", ke špitálu .

Opuštěný hřbitov mnichů a chovanců špitálu za bylinkovou zahradou má také svoje zvláštní, ponuré kouzlo.

Kostel Nejsvětější Trojice na Kuksu. Pod ním je hrobka. Areál rozhodně stojí za návštěvu, v kostele v sezóně koncertuje Děčínská skupina Solideo , což prohlídku nesmírně obohacuje. A v klášterní chodbě jsou nově odkryty fresky "Tance smrti".

Prostě baroko, Možná ještě doplním, že Nejsvětější Ttrojici tvoří Bůh Otec, Bůh Syn a Duch Svatý (v podobě holubice)

Alegorie neřestí. V popředí anděl žalostné smrti. Za mnou, na druhé straně kostela, je řada ctností a anděl blažené smrti.

Něco přízemnějšího, přejel jsem na břeh života a dal si občerstvení naproti tradiční vyhlídce. Děvčata v okénku se snažila, ale ta matematika, ta jim moc nešla. Také se divila, že vypiju tři velké sladké kofoly na posezení. Na tuhle klobásu jsem pak dojel až domů. Těch kofol ale bylo stejně málo, musel jsem ještě dvakrát "dotankovat"...

Tradiční místo tentokrát netradičně bez kola. Stejně to bylo proti slunci.

Hradec Králové na cestě domů. Bílá věž a chrám Sv. Ducha.

Hradec Králové CCC Cyklo, aneb zánovní ojetiny. Lepší komentář mě nenapadl. Bohužel měli zavřeno.

Památník porážky selské rebelie r. 1775. Socha od Jakuba Obrovského byla postavena v r.1937.

Ujel jsem nejméně 90km a F.A. Špork je tu zas. Panství Lysá nad Labem mu totiž patřilo také a i tady postavil řadu objektů a soch. Poustevna u Sv. Václava stávala u někdejší silnice na Prahu. Uvnitř kapličky je reliéf se zavražděním Sv. Václava a opět andělé smrti radostné a žalostné. Víte jak se pozná, který je který?

Ten nalevo (tady je v detailu) drží lebku ověnčenou růžemi a je to tedy anděl smrti radostné (po naplněném životě) Ten druhý po pravé straně drží lebku s trnovou korunou. Stejně jako na Kuksu. Na fotce to není vidět, ale nějaký trouba si dal tu práci na sochy vylézt a do obou lebek nacpat plechovku od piva, nebo co to je.

Už jsem doma a opět narážím na rod Šporků. Tato nevzhledná budova je bývalý zájezdní hostinec, pod novodobou nepěknou fasádou se nachází zbytek renesančního sgrafita. Budova toho viděla hodně, třeba prchat Fridricha Falckého do Nymburka po bitvě na Bílé Hoře, ale hlavně se tu poněkud neplánovaně, cestou na Lysou, narodila 13.4.1689 Šporkova druhá dcera a pokračovatelka rodu Anna Kateřina.

Na památku tu hrabě František Antonín Špork nechal postavit tuto kapli Sv. Anny, jako poděkování Bohu.

Moje letošní poslední vyjížďka, naposled na Kuks, na kole se tam asi už nikdy nepodívám. Příští rok nebudu mít tolik času jezdit, takže je to možná i můj poslední příspěvek vůbec. Proto se dneska trochu rozšoupnu, berte ho jako možné rozloučení s BF. Vyrazil jsem ještě ráno, den už je krátký, na Poděbrady, Chlumec nad Cidlinou, Hradec Králové, Jaroměř a Kuks. Zpátky jsem jel nakonec stejnou cestou. Dostal jsem nápad projet Hradec podél vody, ale nebylo to dobré rozhodnutí. Lepší je snad projet Prahu. Stezky jsou zde rozbité, úzké a cyklisti jezdí jako blázni, předjíždí zprava, opravdu jsem se bál a ohrožovali mě víc, než auta. Abych Hradci nekřivdil, tak Nymburk je na tom podobně, jeden „školitel " na skůtru (kdyby aspoň měl na pořádnou motorku) "Sportovní“ dědek na Esce, který se u přejezdu musel nacpat přede mně , to fakt myslel, že mě ujede? Akorát zbytečně překážel. A třešinkou na dortu byl borec (hlavně že blikal) co jel před Satalicemi v protisměru v cyklopruhu, hlavně že jsou vpravo i vlevo směrové šipky. Ale jinak výlet super, počasí ideální, na Kuksu otevřené hospody, nefoukalo, co víc si přát. Jen ten můj výkon byl dost špatný, 282km s průměrem 25,2km/h. Opravdu je čas toho nechat. I proto jsem smazal svůj profil na Stravě, to srovnávání s ostatními mě bralo radost z ježdění.

Tady je odkaz na projetou trasu: https://mapy.cz/s/durumebuno

Výškový profil je nesmyslný, Sigma zase blbla.

(vloženo 17.9.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
vapes
vapes

25.9.23 12:01

HonzaRez: Dík, sám se divím, že to ještě celkem v pohodě ujedu.

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

25.9.23 11:44

Na takového pomalého dědka pěkný report… (pokus o vtip).

Reagovat
J1RKA
J1RKA

20.9.23 09:20

@vapes: < jen mám strach, abych nebyl směšný. > jezisi, nahodou, to ze v tobe zustalo kus ditete < mladocha > je prave vyborny, je potreba si prave ted zivota co nejvic uzivat, nekoukat se dozadu ani dopredu, ziju ted, vzdycky sis klukama rikame < uz nikdy takhle mladej nebudu chlastat pivo > a tak jeto den co den …

Reagovat
vapes
vapes

20.9.23 09:18

Vy mě teda dneska opravdu nešetříte… Tak vám jako poděkování přidám ještě jednu fotku a zážitek návštěvy Kuksu. Když jsem pak „cvakal“ s kolem po schodech dolů, tak se mě nějaká paní ptala, proč tak klapu. Když jsem jí ten důvod ukázal, tak se hrozně divila, co to mám za zvláštní „šlapky“.

Reagovat
bara2
bara2

20.9.23 08:53

Vapesi, tak to máš s tím zrcadlem ještě dobrý :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

20.9.23 08:18

JJ, přesně, věk je jen číslo, záleží na tom, kdo a jak se cítí, za mě je furt Vapík jura jak sviňa a valí mu to neskutečně, jen prostě žbrble! ;-)

Reagovat
Bonebiker1
Bonebiker1

20.9.23 06:26

Prý starej dědek…to pobavilo. Až ti bude co mě, můžeš povídat…

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

19.9.23 21:18

kandik psi zub
kandik psi zub

19.9.23 20:45

vapes
vapes

19.9.23 18:18

kalimer0: Pocitově je mě pořád dvacet, když se podívám do zrcadla, tak se to také zdá být dobré, ale když se kouknu na fotku, tak vidím starého dědka. Problém s tím nemám, jen mám strach, abych nebyl směšný.

Možná si v tom pesimismu trochu libuju.

Reagovat
kalimer0
kalimer0

19.9.23 17:37

Co furt máš s tím starým dědkem? Jsi pořád mladý kluk, ne? ;-)))

Reagovat
vapes
vapes

19.9.23 17:33

Jirra: Na podzimní depku je ještě brzy, ta na mně teprve čeká. A jiné, než kochací jízdy ani neumím, znám lidi, co si čistě pro radost vyjedou kopec dvakrát za sebou, to není nic pro mně. Rodinu kvůli svým projížďkám zanedbávám pomalu čtvrt století, je trochu zvyklá ,ale někdy je to prostě těžké. Člověk se na těší, prší, když už vyjde počasí, tak zkysnu v práci, když to náhodou vyjde v práci, je zase něco neodkladného doma a tak stále dokola. To člověka unaví. Asi bych se musel rozvést, dát v práci výpověď a ve sklepě si zřídit tiskárnu na peníze.

Nový stroj si nekoupím, možná nanejvýš něco staršího, bál bych se ho někde na chvíli nechat, když si jdu koupit jídlo a pití a taky nechci být starý dědek na drahém kole, co na něm sotva jede…

Jsem rád, že se moje prapodivné (v rámci témat BF) reporty líbí, děkuji.

Reagovat
Jirra
Jirra

19.9.23 14:50

Podle mě je to jen normální podzimní depka. Počkej až dorazí po té zimní ta jarní. Z té se nejlépe dostává přemýšlením kam, hned jak bude trochu tepleji, vyrazit na kole :-)

Jinak co se týče těch nájezdů a hlavně průměrů, tak nesmíš soudit podle těch pár zdejších jedinců co je sem dávají. Většina, do které se také počítám, se tomu ani nepřibližuje. Já se tedy zdaleka nepřibližuji ani těm Tvým. Jako né, že bych tak trochu nezáviděl, ale člověk holt nemůže mít všechno :-) Někdo prostě jezdí za lepším výkonem a někdo se jezdí jen tak kochat do kraje. To se sice nedá měřit, což je asi dobře, ale zase je Ti z toho tak nějak hezky na duši :-)

Co se týče rodiny, tak je pravda, že tu je třeba nezanedbávat, ale zase si musí rodina uvědomit, že energii potřebnou pro různé manželské „povinnosti“ a nejen ty, je třeba někde pravidelně posilovat a na to je kolo úplně ideální. A taky pravidelný pohyb přispívá k duševní rovnováze a ta je pro budování šťastné rodinné pohody nepostradatelná.

No a v čem už vůbec nemáš pravdu, že vzhledem k Tvému věku nemá cenu nový stroj. Právě naopak, ke kulatým narozeninám, tedy i k jakýmkoli jiným, je přeci nějaký nový vymazlený stroj skoro nutnost a ještě podpoříš skomírající ekonomiku, čímž vlastně z dlouhodobého hlediska opět podporuješ rodinu, to je přeci logický :-)

No a kdyby nic, tak ty Tvé reporty z cest nám tu budou opravdu chybět!

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 18:11

Tu znám, moc se mě líbí to přizpůsobení… Já sem taky jednu tematickou přidám: https://youtu.be/BA17tDpEDpE

Reagovat
kalimer0
kalimer0

18.9.23 16:23

Aby tě to rychle přešlo, tak posílám písničku.

https://www.youtube.com/watch?…

Reagovat
Mikikuba
Mikikuba

18.9.23 14:58

Vapes: Jezdit rychlost neresit. Taky byly doby kdy jsem jezdila standartne v kopcich 27 az 28. Ted kdyz mam pres 25 jsem spokojena. Vek a netrenuju jen se vozim. A bavi me to furt:)

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 14:25

Kocour Mikeš: Uvidíme příští rok, nějak to dopadne. Třeba mě ten nával malomyslnosti přejde.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

18.9.23 14:19

Vapsi, víš o mě víc, než kdokoliv jinej tady, taky svoje čísla nemůžu srovnávat téměř s kýmkoliv zde na BF a na Stravě už vůbec ne. Taky nevím, jak to ostatní dělají a když už se mi povede něco kolem 24 km/h, tak to měří max 40 km a stojí mě to hromadu sil. Takže jezdím na co mám, i když to může na oko vypadat, že ty čísla moc řeším, ale není tomu tak, to bych se z toho sesypal už dávno. Každopádně, máš samozřejmě právo na rozhodnutí a ať už se rozhodneš jakkoliv, věřím, že se rozhodneš správně, je to jen na tobě. Držím palce!

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 13:58

kotew CZE: To mě může chybět jak chce, ale urvat na něj nějaký čas, to je ten problém. Ještě jsem třeba chtěl jet do Ďěčína, ale to se asi letos nepovede.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

18.9.23 13:41

Parádní report i výkon, z těch čísel bych se nějak nehroutil Vapíku. Dej si na pár dní pausu a uvidíš, zase ti kolo bude chybět.

Určitě se všichni těšíme na tvůj další kvalitní report. GL draku.

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 13:01

Aduldinho: Mě to nevalilo nikdy ,jsem schopný jet „trvale“ po rovině a bez větru tak 32, možná 35, ale 40 ani náhodou a to ani před dvaceti lety, takže se nemá moc co zhoršovat. Osobně mě to nevadí, ale docela mě zajímá ,proč to tak je a jak to dělají ti rychlejší.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

18.9.23 12:39

Vapíku, mě se neptej, já jsem ještě pomalejší než ty! ;-) Jako do nějakých 42 mi to ještě celkem valilo, ale to jsem měl nalítáno 2× tolik co teď, ale i kdyby tomu bylo tak v současné době, tak už se prostě nezrychlím, i kdybych se rozkrájel, je fakt, že jsem i změnil převody, už prostě neutáhnu tu klasiku 53/39 × 12/27 ;-) Ostatně, já nikdy rychlík nebyl, jsem též vytrvalec a bohužel s věkem ta rychlost logicky klesá, někdo, kdo se v mládí proháněl 40kou, teď klidně těch 30 jede, jak jsem již psal, každej máme prostě jinak nastaveno to fyzično, jen je dobré se z toho nehroutit a hlavně se neporovnávat, profíci už z nás beztak nebudou! ;-)

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 12:08

Aduldinho: Já nejsem vůbec soutěživý typ, ale vrtá mě hlavou, jak to ostatní dělají. Pokud s někým jedu tak jsou v podstatě dvě možnosti, buď to valí hlava nehlava přes třicet klidně i někde v parku mezi lidmi a stejně tak do kopce, na to já nemám, na to první psychycky, na to druhé fyzicky. Druhá možnost je model „pivní turista“ támhle zastavíme na jedno, támhle na druhé, dáme oběd, ujedeme za celý den 50km a basta. Ani jedno mě nevyhovuje, tak si tak říkám, kde dělám chybu.

bara2: To máš pravdu, jen tuhle cestu na Kuks bych mohl jet ještě mockrát a pořád by bylo co objevovat.

Hřbitovní svíčky to nejsou, možná by to mohli být nějaké solární svítilny, to ale nic nemění na tom, že je to vandalismus. Většina lidí si jich nevšimne, ale já jsem takový všímavý typ.

Reagovat
bara2
bara2

18.9.23 11:55

Napadlo mi, nejsou v těch lebkách strčené hřbitovní svíčky?

Reagovat
bara2
bara2

18.9.23 11:52

Vapesi, kochací jízdy jsou krásný sport :-D A že nenafotíš na jedné cestě všechno, je jenom dobře, to bys za chvíli neměl co fotit a kam jet. Takto si pokaždé vybereš pár zajímavostí a máš důvod tam jet znovu :-) Závodníci ať si klidně závodí, hlavní je, že nás ježdění baví.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

18.9.23 11:44

Vys*ať na průměry a nenechat se hlavně vyprovokovat, každý jsme prostě jinak časově a fyzciky nastavení! Prostě se kochat a užívat si chvilkové svobody! Neremcat a šup zpátky do sedla! ;-)

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 10:13

livestrong: Děkuji. To víš, jsem ženatý otec tří dětí, jeden a kousek pracovního úvazku, k tomu údržba nemovitostí, spousta dalších zájmů… času je prostě málo. František Antonín hrabě Špork byl nepochybně docela exot i v rámci své doby. (třeba měl doma lebku svoji matky, je na Kuksu k vidění dodnes) A na Kuksu se mu podařilo svoje představy zrealizovat. Bohužel se nedochovalo všechno.

bara2: Báro děkuju,jen ta klobása to trochu kazí. Mám těch fotek mnohem víc, všechny jsem sem nedával. A kdybych stavěl, fotil a popisoval každou zajímavost cestou (třeba jsem záměrně vynechal Sánský a Opatovický kanál, kolem kterých jsem jel), tak bych nikam nedojel a ten text by nepřiměřeně nabobtnal. Kuks je moc pěkný i zevnitř. Je tam i pěkná zahrada.

Mě moje kochací jízdy osobně nevadí, ale když vidím zdejší závodníky, tak mě to nutí se nad sebou zamyslet.

Reagovat
bara2
bara2

18.9.23 09:53

Nejhezčí Kuks, co tu kdy byl! S nádherným výkladem a fotodokumentací, včetně spousty dalších zastavení cestou. Krásné počtení i fotky.

A 285 průměrem 25 nemám můžu je obdivovat, paráda! Já jela v neděli 115 průměrem 15 a vůbec mi to nevadí :-D

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

18.9.23 09:16

Díky za parádní report. Rodina má pochopitelně přednost, ale věřím, že si najdeš chvilku i na kolo. Tvoje cykloexkurze do historie a hlavně baroka nemají chybu.

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 09:08

Pepa Hrabačov: Je fakt, že většina mých vrstevníků je na tom po fyzické stránce mnohem hůř.

kandik psi zub: To je tím, že jsem celý život spíš vytrvalec, než závodník. Zvládnu to jen pomalu, ale vydržím to dlouho. Asi z toho mám nějaký komplex.

kalimer0: Když já to tak prostě mám, nad vším moc dumám.

Reagovat
kalimer0
kalimer0

18.9.23 08:49

Moc si to všechno bereš. Vykašli se na čísla a jezdi pro radost.

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

18.9.23 08:33

jenom na dovysvetlenou – * výkon byl dost špatný, 282km s průměrem 25,2km/h.* byl tvuj citat, a me osobne to teda neprijde spatny ani omylem. Jsou lidi, nechci se jmenovat, ktery jsou vdecny za cokoliv 100km a 20kmh plus. Svet je krasnej, jen si obcas nevsimnem. At se dari

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

18.9.23 08:33

Stando neblbni . Nejlepší cykloléta máš ještě před sebou . Průměry neřeš ( i když jezdíš rychleji než většina BF ) Jo cyklistika je velice náročná na čas , ale neskutečný relax . Věřím , že to dobře dopadne a rodina Tě podpoří a práci klidně trochu omez ( není to všechno ) A nové kolo si kup k 50 :-))))

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 08:24

jecnak: No, tak nějak. Přišla na mně nějaká krize, občas se mně to stává. Příští jaro ukáže. Děkuji za podporu.

Reagovat
jecnak
jecnak

18.9.23 08:19

No tak že bych ještě sklidil, na zimu bych prodal kravku a na jaře už nezaseju.

Ono se to nějak vyřeší. Jednou to jde, pak zas ne. Důležitý je se na to, co tě baví, úplně nevykašlat a jen to omezit v rámci možností. Držím palce, ať se ti to povede.

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

18.9.23 07:55

no, dyť to rikam :)

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 07:38

kandik psi zub: Mě osobně to špatné nepřijde (vzhledem k věku a nájezdu), je to sice rovina, ale zase po těch cyklostezkách se v neděli odpoledne moc rychle jet nedá. Jenže když vidím ty průměry ostatních, tak si připadám trochu méněceně.

Reagovat
kandik psi zub
kandik psi zub

18.9.23 07:25

výkon byl dost špatný, 282km s průměrem 25,2km/h.

Tomu rikam poloprazna sklenice :)

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 06:47

Ales007: Nějak to dopadne, mám těch koníčků moc a něco asi budu muset pustit. Ještě že na Stravě nejde smazaný profil obnovit, jinak by jste mne ještě nakonec ukecali.

Reagovat
Ales007
Ales007

18.9.23 06:17

Určitě se to nějak vyřeší, Stando, neboj! Tohle je prostě součástí člověka, nevěřím tomu, že se s tím dá jen tak seknout. Držím moc palce! :-) A na Stravě samozřejmě chybíš!

Reagovat
vapes
vapes

18.9.23 05:34

Děkuji všem za pochvalu, jak to bude příští rok vypadat zatím nevím, uvidím už od října, ale očekávám, že budu rád když najedu třetinu toho co doteď, protože budu doma mnohem víc vytížen. Pak už nebudu mít žádnou fyzičku a nějaké 200km výlety prostě neujedu. No a taky doma došla trpělivost s tím, že pořád někde jezdím. Bez domácí podpory to nejde.A ani se nedivím, jsem buď v práci, nebo na kole… Na stranu druhou budu moct klidně tloustnout a válet se po gauči, místo toho abych za svítání někam vyrážel. Jestli silničku úplně zruším zatím nevím, uvidím na jaře. Další věc je, že by bylo na čase pořídit nějaký novější stroj a to asi vzhledem k mému věku nemá smysl. Takže ji asi dojezdím a bude to. Ale možná to ještě nějak půjde.

Stravu jsem smazal možná tak trochu nečekaně v návalu zoufalství, ale myslím, že tam nikomu necházím.

Reagovat
Ales007
Ales007

18.9.23 04:53

Stando, náhodou klobouk dolů, parádní výkon! :-) A já si říkal, co se s Tebou na Stravě stalo :-(

Reagovat
Jezevec70
Jezevec70

17.9.23 22:06

Neblni. Budeš jezdit pro radost, to je lepší než se honit za kilometry a průměry.

Fotoreporty jsi měl parádní, těch by bylo taky škoda.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

17.9.23 21:54

Vapsi, plně chápu tvoje pohnutky ukončit svoje působení na BF, myslím si, že jezdit se dá i bez plácání po ramenou od virtuálních přátel. Doufám, že ti alespoň zůstanou ti skuteční, protože ti jsou nejdůležitější. Tak jako tak zde budou scházet tvoje propracované reporty s kapkou historie, ať už se rozhodneš jakkoliv, právem ti patří díky, za čas strávený zde, ale i na Stravě. Ať se ti daří kamaráde!

Reagovat
DaD
DaD

17.9.23 21:46

Opravdu je to škoda:(

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

17.9.23 21:06

Parádní pojezd, tu tvou rozmrzelost z výkonu opravdu nechápu, pokud nejezdí člověk profesionálně, neměl by řešit žádný čísla! ;-)

A proč příští rok věšíš kolo na hřebík? To se ani nesvezeš pro radost? Každopádně si to ještě hodně rozmysli, tvé reporty budou rozhodně chybět, a to myslím, že hovořím za velkou část BF osazenstva! Jinak GJ jako vždycky! ;-)

Reagovat
jIrI___
jIrI___

17.9.23 21:03

Škoda odchodu, líbí se mi ty tvoje vesměs ryze pozitivně laděné příspěvky :D

Reagovat

Další galerie z kategorie

Cabasekxxx 0
mum-on-bike 16
kotew CZE JIHLAVA 17
MichalOld 7
Pepa Hrabačov 25
brtníček 9