Norco Optic C2 SRAM

Přidat foto

Norco Optic C2 po několika upgradech

Blejská se jak psí kule!

X0 Transmission v plný parádě (ještě před voskováním).

Nový Ergon GA2 gripy

Držak na Gramin ze Spešlu Turbo Levo.

Pancho Wheels XC setup

Testovačka Transmission pohonu

Shotgun Setup

S Shotgunem na Sucháku

Těsně před nakopnutím Stan's Flow ráfku

A rup!

Konečně přidávám svůj stroj, který jsem na podzim koupil jako hodně málo jetý od kluka z Mojekolo. I tak měl rám na sobě dost kosmetických šrámů, ale aspoň se člověk nebál na tom hned vlítnout do lesa :)

Velikost M, kterou Norco doporučuje do nějakých 174cm, mi myslím na mých 176cm sedí. Po přesednutí z Ghost SLAMRa si nějak nedokážu reach 480mm představit a chtěl jsem něco obratnějšího, i vzhledem k učení manuálu a wheelie. Už změna na 29“ mi přišla víc než dost, ale po první jízdě to člověk ani nevnímá :)

Standardní specifikaci ještě během zimy na stojanu nahradil šaltr GX AXS (místo mechanickýho GX Lunar), brzdy jsem vyměnil za čtyřlístky SLX (místo původních Deore čtyřpístků) a proběhl upgrade v Piku na Charger RC2 (takže je z toho více méně Ultimate) a s tím jsem hned udělal servis spodních noh. Origo sedlovku jsem vyměnil za OneUp 180mm abych z toho vymáčkl co nejvíce zdvihu. Pedály jsem zvolil z jedný strany SPD a z druhé platformy, předším kvůli učení manuálu a wheelie. Nic lehkýho, ale asi jediný kloudný co jsem našel. Vozím na to Five Ten Trailcross Pro BOA a dá se s nima jezdit na obou stranách. Nakonec se to ukázalo i jako dobrá volba při ježdění se sedačkou.

Vhledem k nábám DT Swiss 350 jsem na bazaru pořídil ještě jedny kola Pancho Wheels Essence a s plášti Vittoria Barzo 2.35" TNT a Mezcal 2.25" TNT se dostanu na váhu 13.6kg (úspora 0,9 kg), což už je na nějaký XC poskakování poznat. Taky jsem si nechtěl zbytečně někde na asfaltu ojíždět trailový pláště. Díky nábojům se pak dá kazeta jednoduše přehodit i s ořechem a je to operace na dvě tři minuty. Kotouče jsem musel trochu doladit podložkama, aby při přehazování kol neškrtaly.

Na dovolený na Tanvadským špičáku se mi podařilo bouchnout zadní ráfek Stan's Flow S1. Ačkoli i na bezduších tlak držel, radši jsem se už poohlížel po alternativách. Stejný ráfek se mi sehnat nepodařilo, tak jsem si začal pohrávat s myšlenkou přepletení na DT Swiss XM481 a EX511. Když v tom se objevila v místním vlákně nabídka na tovární EX 1700 za hodně dobrou cenu a bylo rozhodnuto. Kdybych si mohl vybrat, bral bych radši J-bend a 32 drátů, ale tohle snad nějaký trailový ježdění vydrží! 36z dutou rohatku jsem přehodil na Pancho Wheels (krásnej zvuk mimochodem) a sem jsem dal klasiku 18z hlavně kvůli eliminaci padal kicku.

Aby toho nebylo málo, tak jsem cca dva týdny nazpět narazil v DE na nabídku SRAM X0 AXS Transmission za 1000 EUR, tak jsem si řekl (aniž bych měl s GX AXS nějaký problémy), že to musím vyzkoušet. Při té přílzežitosti jsem shodil celou zadní stavbu (abych se podíval co kde lupe – nakonec jen stupidita v podobě jednoho povoleného čepu – a zkontroloval ložiska). Když už bylo všechno vypucovaný a Transmission nahozený, řekl jsem si, že to musím rychle nafotit, než to zase zaflákám ;) A taky než hodím řetěz do vosku a bude to chvíli samá bílá šupina!

Na kole dost často vozím i Shotgun Pro na kterým sedí naše mladší dcera, když jezdíme se starší dcerou která už šlape z svý. Malá si to mega užívá! Když teda zrovna neusne ;) Jezdíme tu často na traily okolo – Peklák, Suchák a nově Bukovka.

Jinak s bajkem maximální spokojenost. Do kopce to fakt nehoupe, takže lock na tlumíči mi nechybí. A alespoň to člověk nezapomíná nahoře otevírat! Jak nějaký XC ježdění kolem komína, tak na traily, nebo lehčí enduro je to pecka. Zřejmě hlavně díky geometri (hlava 65°) a naladění tlumiče kterej jde hrozně rychle do zdvihu ale ještě nikdy na doraz. Vůbec člověk nemá pocit, že by měl pod sebou jen 125mm zdvihu. Za mě super univerzál…

(vloženo 5.9.23)

marshalll
Ohodnoť bajk: (5  / 47 hlasujících)
Značka Norco
Model Optic C2 SRAM
Modelový rok 2021
Velikost M
Hmotnost 14.5
Rám Optic C2 125mm (karbon a hliníkovou zadní stavbou)
Vidlice RockShox Pike Select + RC 140mm (upgrade na RC2 ala Pike Ultimate)
Tlumič RockShox Super Deluxe Ultimate DH Custom RC (190x45mm)
Hlavové složení FSA
Kliky SRAM X0 Eagle Transmission 170mm
Středové složení SRAM DUB PF92
Měnič SRAM X0 Eagle AXS Transmission
Řazení SRAM AXS Pod Ultimate Controller
Převodník SRAM X0 Eagle Transmission 32t
Kazeta SRAM X0 Eagle Transmission 10-52t
Řetěz SRAM X0 Eagle Transmission Flattop (116 článků)
Náboj přední DT Swiss 350 straightpull 28h
Náboj zadní DT Swiss 350 straightpull 28h (rohatka 28 zubů)
Brzda přední Shimano SLX BR-M7120 (kototuč SM-RT76 203mm)
Brzda zadní Shimano SLX BR-M7120 (kototuč SM-RT76 180mm)
Ráfek přední DT Swiss EX 1700 Spline 29 (ekvivalent EX511 28h)
Ráfek zadní DT Swiss EX 1700 Spline 29 (ekvivalent EX511 28h)
Dráty DT Competition straightpull
Pedály M-Wave SPD Freedom
Řídítka TranzX Butted 6061 Alloy 780mm
Představec Norco 6061 Alloy 45mm
Sedlovka OneUp Dropper Post V2 180mm (páčka OneUp V3)
Sedlo Ergon SMA3-M
Pláště Vittoria Mazza 2.4“ Trail G2.0 / Martello 2.35“ Trail G2.0

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
marshalll
marshalll

12.9.23 22:16

Blahycz: To asi nikdy nebude, teda určitě by tím odpadla výhoda v „přesným“ natajmování zařazení. Zbytek fičur by asi fungoval i na mechanice.

Reagovat
Blahycz
Blahycz

11.9.23 21:38

Marshalll: dik za odpověď. Pravděpodobně zůstanu u mechaniky.

Jo kdyby udělali mechaniku transmišna, to bych po tom skočil.

Reagovat
marshalll
marshalll

8.9.23 20:57

Ještě jednou díky za ohlasy, potěšily!

Po dnešním výjezdu na lokální kořenatý traily musím říct, že co do hlučnosti v terénu je to totální pecka. Mlácení, který jsem vnímal u GX AXS (tam to ale bylo spíš málo bržděný ramínko, protože jsem měl ten pivot přehazky potuněný O-kroužkem a skoro se nehla) jsem tady na trailu nezaznamenal ani jednou. Jediný kde se to ozve je nějaký dopad z bunny hopu a pravděpodobně to bude slyšet někde na dropech. V hodně rozbitém terénu jsem slyšel akorát chrastění Fidlocku. Člověka to plně nakopává valit rychleji, až je to chvílema o hubu ;)

Jediný co na své X0 kazetě ještě řeším je cvakavý zvuk na třetím nejlehčím pastorku (38t). Ve stojanu to vypadá, že to dělá když řetěz opouští kazetu (odpovídalo by i to, že s microdajustem se zvuk nijak nemění), tak nevím jestli na mě vyšel nějaký zmetek… Zatlačením z boku do řetězu to taky ustane, takže to vypadá že by tomu pomohla 52mm linka, ale na to seru tam něco dobastlovat, nebo dávat strý GX kliky. Kvůli tomu jsem si tu sadu nekupoval a 1×11/12 experimentů už mám za sebou až až ;) Zkusím to ještě zajet a kdyžtak jim to omlátím o hlavu. Nikde na netu jsem o tomhle problému nenašel ani zmínku, takže se asi nejedná o častý problém.

Reagovat
Atilla
Atilla

7.9.23 07:11

Super bike, který mě dlouho nenechával spát. T-type závidím:)

Reagovat
marshalll
marshalll

6.9.23 22:55

Blahycz: Bohužel jsem na tom byl zatím jen na jednom XC okruhu se spoustou asfaltu a jen pár kořenama a pak na trailu na Sucháku. GX AXS jsem měl poladěnou tlustším o-kroužkem, který prakticky eliminoval pohyb hazky na hlavním čepu, takže většina mlácení šla spíš od pohybu ramínka díky slabší brzdě to bylo slyšet hlavně při větších dopadech a dropech, případně na nějaký sérii kořenů. Zkoušel jsem teď na Téčku nějaký bunnyhopy a zatím se mi zdá, že to prakticky není slyšet. O víkendu tomu snad naložím, tak budu moudřejší. Pak dám vědět resumé ;)

Reagovat
Blahycz
Blahycz

6.9.23 21:17

Moc pěkný, co ten novej sram. Mlátí to v bordelu jako starý axs?

Reagovat
Micey
Micey

6.9.23 20:58

Jo jasny, tak to je na druhou stranu, ja znam jenom ty detsky do Albrechtic.

Reagovat
marshalll
marshalll

6.9.23 20:44

Micey: je to na trailu z Malýho Špičáku (jak je bobovka) dolů do kempu v Tanvaldu. Borec to má natočený tady https://youtube.com/watch?….

Jenda: možný to je, tohle bylo vystavený v prodejně Mojekolo na Jihlavský a bylo to někde přelom listopad/prosinec.

Reagovat
Jenda
Jenda

6.9.23 17:51

Hehe, jestli to bylo od chlapíka z Brna tak jsi mi vyfoukl před nosem, chtěl jsem ho pro manželku :-D

Furt jsem čekal až půjde s cenou dolu a když konečně byla akceptovatelná tak jsemo pár hodin byl druhý :-)

Reagovat
Micey
Micey

6.9.23 17:42

Nadhera, fakt dobry. Jen me zmatl ten Spicak.. nedavno jsem tam taky zrusil zadni rafek:) Fakt je to tam, tendle sutr?

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

6.9.23 14:47

Parádní popis a parádní kolo, nechť slouží! Pět! ;-)

Reagovat
vpa007
vpa007

6.9.23 14:40

Kompletně a komplexně vyčerpávající a parádní. Ale naprosto! 5!

Reagovat
marshalll
marshalll

6.9.23 09:53

theedge: Ač jsou ty náboje od stejnýho výrobce a stejnej typ, možná tím že je jeden z přírubou na 6 děr a druhý CL, tak se to může asi drobně lišit. U mě to udělalo asi 0.3mm na zadku a na předku nebylo třeba kotouč vůbec podkládat. U těch Stan's Flow S1 (J-bend, 6 děr) vs. EX 1700 (straightpull, 6 děr) to sedí zdá se 1:1, tak nevím čím to je :)

juraj.9: Neser! AXS sedlovka mě hlodá fest, ale asi si zatím vystačím s OneUp za třetinu navíc s 10mm větším zdvihem :) Trochu mě odrazuje ten stříbrnej límec. Zatím čekám jestli vydají nějakou novější verzi, ideálně i s ovladačem pasujícím k novýmu Transmissionu ;) Samo se dá použít nový AXS Control Pod. Pak by bylo taky pěkný kdyby nějaký to plonkový tlačítko umělo ovládat třeba Garmin (listování obrazovkama) jako je to prý na silničních Shimano pákách.

bimjeam, Lukasisko: Po pravdě si už ani nepamatuju, jestli jsem na to vyjel dřív než jsem tam tu RC2 nahodil, ale určitě ne tolik aby se to dalo porovnat. Byl to spíš takový rozmar. Někde jsem četl, že ty RC patrony mají trošku utaženější HS kompresi oproti plně otevřené RC2. Co je na tom pravdy bohužel nedokážu posoudit. Zatím jezdím obě komprese plně otevřené a čekám až bude víc času točit nějaký trail, utahovat a porovnávat. Na nějaký skákací trail se bude HS asi hodit (jednorázově, aby člověk nemusel dávat tokeny nebo přifukovat).

filous: UDH měl už Optic 2019, ale nějakou první revizi, která měla jinačí stoupání závitu pro pevnou osu. Tady už je klasická UDH. Nevím proč to SRAM nemá v seznamu :) Kolo není ani v SRAM kalkulátoru pro nový Transmission, je tam paradoxně pouze verze 2019.

Jinak díky za pozitivní ohlasy ;)

Reagovat
filous
filous

6.9.23 09:29

Zajimavy, vubec jsem netusil, ze ten ram jen kompatibilni s UDH patkou. Tady jsem to tenkrat nenasel: https://bikefinder.sram.com/…hanger-bikes

Reagovat
logoman
logoman

6.9.23 09:28

Super, by mě zajímalo jak tyhle 140mm kola jezdí.

Reagovat
Lukasisko
Lukasisko

6.9.23 08:34

Bimjeam: Přidám se k dotazu. To by mě taky zajímalo.

Reagovat
bimjeam
bimjeam

6.9.23 08:03

Vďaka za recenziu, až raz deti odrastú, tiež na taký upgradnem :D

Pozoruješ aj nejaký rozdiel vo funkcii po výmene RC2 patróny?

Reagovat
goofy
goofy

6.9.23 07:58

Super ikscéčko! ;-)

Reagovat
juraj.9
juraj.9

5.9.23 20:47

Moc pekny bike,nahodit sedlocku AXS a bude to dokonaly… 5*

Reagovat
wilda81
wilda81

5.9.23 20:42

Tenhle rám se Norcu fakt povedl. Celkove parádní kolo! 5*

Reagovat
theedge
theedge

5.9.23 18:58

Parádní to máš. Taky mám 2 sady kol a taky jse musel kotouče ladit podložkama :-) Ale mám je na různých nábojích takže to bylo jasný. Mám to vč. druhé kazety.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Simi82 4
Koli13 10
Milan17 5
Zucco 6
kycerjaska 8
PDean 27