Lipsko 2023, dvě videa a fotky

Přidat foto

Někdy bych tu chtěl být za denního světla :-)

První kilometry, slunce nesměle vychází

Nymburk

Zmenšený model Velké čínské zdi :D

Před přivázáním náhradních kraťasů pod sedlo kolo vážilo 14,9kg

Garmin je zmatený

Vltava v Kralupech

Den jako malovaný

To není krajina, to je zahrádka :D

Památník k výročí vítězné přehlídky armád po bitvě u Lipska

Traktorem na dovolenou

Louny. Obří kolo jsem neviděl.

České středohoří

Těď už nevím kde to je, ale je ho škoda

Chovutov a hrozivá zeď Krušných hor.

Prostě stěna

Pohled zpět

Mají tu krásné autobusové zastávky. Místo USB nabíječek či WiFi jsou zde knihy

Shaferstein

jó mapy(tečka)cz

Wolkenstein

Karl Marx Stadt, tedy Chemnitz

Luxusní cyklotrasa

Lipská elektrárna

Zase plánování našich map...

Lipsko

Lipsko

Jedli, pili, hodovali...

Tyjátr

Kostel sv. Tomáše

Moje maličkost u sochy velikána hudebního světa

u Labe

Míšeň

Drážďany

Schloffyk platz

Labské pískovce

Pevnost Königstein

Na skvělých záchodech tu mají na zdi mojí fotku :D

Gravel úsek...těch bylo hodně

Děčín

Jó v Praze, tam je mu blaze, ale tady v Ústí, tady mu pšenka nepokvete (Vrchní prchni)

Ochutnal jsem

Mělník, DaDe, Mělník!!!

Dušička má klid

Díky nízkým tepům překvapivě malá doba regenerace

No...

...legrační

Takhle podvodně vydělává Youtube. Trvají na tom, že jsem použil jinou nahrávku a vesele mi teď budou cpát do videa reklamu. Tupci.

Úvodem odkazy na videa. Pro širé masy je zde

KRATŠÍ VERZE

pro malý okruh fandů jsem připravil

DELŠÍ VERZI

a teď k popisu.

6. 7. 2023 ve čtyři ráno zazvoní budík, tedy žádný tikající žádný chrom a paličky, jen mobil. Díky ulehnutí předchozí den již v osm večer nebyly pocity při vstávání tak strašné. Umýt, nasnídat, vyprázdnit a jde se na to. Ve 4:41 nasedám na kolo a vyrážím si užít extra velkou porci cyklistiky.

Je svátek, město prázdné a silnice také. Do Chlumce nad Cidlinou je možné jet pohodlně po silnici, která v dřívějších dobách suplovala neexistující D11. V Chlumci doleva na Žíželice a léty najetou trasou do Libic nad Cidlinou, kde se napojím na cyklostezku k Labi. Nikde nikdo, jen pár rybářů tiše hledí do vody hypnotizujících splávky na hladině. Až do Brandýsa nad Labem nepotřebuji navigaci, ale u obce Dvorce ji raději zapínám. Garmin je nějaký zmatený a nechce načítat trasu. Mapa se mu na zobrazovači točí stejně zmateně jako umělý horizont v letadle po zásahu flakem. Nezbývá, než jej restartovat. I člověk někdy vstane zadkem napřed, tak proč ne Garmin. Po restartu vše funguje jak má, měření aktivity pokračuje, jen se vynulovalo sčítání vozidel za kolem.

Vrzání treter v pedálech mne nutí zastavit na krajnici za Brandýsem nad Labem a pár kapkami oleje promazat čelist vázání. Kap kap, dva pedály, oboustranné MTB, chvilku mi to trvá. Za mnou najednou pískání pneumatik. Dvě auta skoro v sobě, řidiči se hádají, kdo je na hlavní. No byli na ní oba, ale jeden z ní odbočoval na vedlejší. Zamávám mu olejničkou a říkám, že on měl dát přednost. Jejich hádka byla doposud výživná jako hovězí vývar s nudlemi a nebýt mého podnětu, hádají se tam dodnes. Chlápek pochopil, nasraně zařadil zpátečku a skoro nabořil auto, které za ním přijíždělo do křižovatky.

Frčím dál, protože má začít foukat od západu a logicky chci dojet za bezvětří co nejdál.

U obce Peruc na benzínce doplňuji vodu a kupuji si něco k jídlu. Přijíždí traktor na veteránských značkách, na něm pán, paní a kolo. Jedou na dovolenou na Šumavu, 50km denně. Za mě super, kochačka, v tomto případě doslova i cesta je cíl.

Za chvilku se mi otevírá krásný pohled na CHKO České středohoří. Propletu se Louny a dostavuje se protivítr. Velkou část cesty do Chomutova jedu podél dálnice. Hrazda na řidítkách se hodí, je to nejen pohodlné a proti větru i velmi užitečné. Přede mnou se pomalu zvětšuje zeď se jménem Krušné hory.

Z Chomutova zkouším jinou cestu než vloni. Cyklotrasa 3078 vypadala při pohledu na mapy(tečka)cz slibně. Až na pár šotolinových úseků to je pěkné, sklon jen mírný. Užívám si to. Při průjezdu Prvním Dvorským Mlýnem odbočuji na trasu 3079, kde pohádka skončila. Silnice se zvedla a praštila mne do nosu. Průměrný sklon této zdi je 12 procent, maxima mají číslovku 14. Na druhou stranu rovnice si doplňte převod 39:30 a kolo, které v cestovní verzi s plnými lahvemi váží 15kg. Výsledkem je koření cyklistiky, které je pálivé jak malé červené papričky. Fuj.

Nahoře je hezký výhled do naší vlasti, malá to záplata za prožité utrpení. Na cyklotrase Stezka Českem E3 byl vloni tankodrom, který mi utrhl držák světěl, tak volím delší cestu přes Kalek. E3 vypadá opravená, ale nevidím daleko a po loňské zkušenosti více nedůvěřuji. Přehoupnu se přes hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána, kde žádné šípy naštěstí nelétají. Hlavou mi bleskne věta: „střílej střílej, poslouchej svého pána“. Zato já letím z kopce a užívám si chlazení proudem vzduchu. Silnice do Steinbachu je stejně jako vloni samá díra.

Podél řek Prießnitz a Zwönitz dojíždím do Chemnitzu. Promotám se městem, kde je kupodivu zavřená cyklostrasa a musím improvizovat. Po pár kilometrech se napojuji na zcela úžasnou cyklostezku, kde jsou bíle natřené krajnice a dokonce i dlouhý tunel a mosty. Vepředu mám blikačku na úsporný mód, kterému říkám „od šera po zataženo“, ale přesto mi jeden němec dá při míjení za to blikání kartáč. Kdybych měl mód „slunečno“, asi by mě vzal pumpičkou po hlavě.

Je krásně, vítr postupně slábne, kolem mne se střídají lesy, louky a zlatá pole. Přede mnou je vidět rovina a v dáli chladící věže elektrárny u Lipska. Připadá mi to jako kousek, ale ony jsou ty věže velké. Do města přijíždím se západem slunce, tak brzy jsem tu ještě nebyl. Ve městě je živo, na rozdíl od nočních hodin, na které jsem zvyklý. V centru města slyším hudebníka na ulici, jak na housle hraje árii ze slavné Bachovy Svity č.3 , hezké a potěšilo. Kostel Sv. Tomáše nalézám ve 22:30. Pořizuji pár fotek a usedám na schody, dávám si večeři. U slavné skladatelovy sochy se střídají návštěvníci a fotí se. Nejsem sám, kdo sem přijíždí nasát atmosféru tohoto magického místa.

Po půl hodině odpočinku a meditace vyrážím na cestu zpět. Směr Riesa, volím hlavní silnice, které v noci bez aut nabízí větší jistotu před případným střetem se zvěří. Nejsou tu kopce jako při nedávné cestě z Vídně, takže rychlost je přijatelná a stačí úsporný mód světla. Do Riesy přijíždím ještě za tmy, kterou mi ředí měsíc na obloze.

Vydávám se proti proudu řeky Labe domů. Jsem v polovině cesty. Ospalost začíná být kritická a na cyklostezce se dvakrát dostavuje mikrospánek při jízdě. Nic příjemného. Je zima, kolem deseti stupňu, zastavit se nedá. Musím to doklepat do Drážďan, kde si dávám kafe na benzínce. Vyšlo slunce a v jeho paprscích se natahuji na dvacet minut na lavičku vzdálenou od cyklotrasy a usínám. Kolo zamčené pod ní. Tohle jsem potřeboval. Hned se jede lépe, hlava i nohy si odpočaly. Nicméně osm hodin v posteli to rozhodně není.

Až do Hřenska jedu proti větru, ale díky hrazdě se to dá. Pak se vítr otáčí a do Litoměřic mi pomáhá. Po krizi si užívám tři hodiny zase při síle. Jenže teplota roste a vedro mne začíná zmáhat. Zastavuji na chvilku ve stínu, kde je mi taky horko. Fuj. Před Mělníkem si dávám domácí koláč a Colu. Pomohly. Ale horko nepolevuje a nohy v tretrách pálí jako oheň. Trpím. Kadence šlapání zpomaluje a já opět děkuju za nápad nasadit hrazdu. Bez ní by mi odešly dlaně i přes dvojitou gelovou omotávku. Hrazdu mám poměrně vysoko (oproti časovkářské koze), ale i tak se dá jet rychleji a pozice na sedle se zalehnutím změní, což je příjemné. Sedlo Fízik Argo Adaptive odvádí skvělou práci. Není problém na něm zalehnout na hrazdu, což mu přidává body oproti dražšímu sedlu Specialized, které mám na cyklokrosce. To nemá tak kamarádskou špičku pro aero pozici. Vítr mi zase fouká proti.

Okolo Staré Boleslavi je za volantem nejvíc prasat. Všechno se to dá nějak tolerovat, i když mají odstup maximálně půl metru při předjíždění. Ale jeden idiot se opravdu předvedl. Při rychlosti kolem 100km/h mne míjí na centimetry s rukou na klaksonu. Prázdná silnice. Šofér ještě z otevřeného okna hrozí pěstí. Nechápu. Ať mu na jeho maličkém pindíku nehet naroste!

V Nymburce se napojuji na cyklokrasu k Labi, která díky stínu stromů přináší úlevu. Chvíle kdy nohy jedou a naopak tuhnou se střídají jako směr večerního větru. Z Chlumce to díky pokročilé večerní hodině beru opět po bývalé státovce. Šoféři slušní, za velkorysý boční odstup vždy mávnu, že děkuju. Sem tam někdo blikne výstražnýma že jako není zač. To potěší.

V Hradci Králové mi chybí 15km na překonání osobního rekordu. Přes únavu, blízkost sprchy a postele si natahuji cestu přes lesní okruh. Vyplatilo se, v cíli cinklo 832km.

Letos má dušička klid, uvidíme, co naplánuji na příští rok :-)

Děkuji všem, co to dočetli až sem!

(vloženo 11.7.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Kouba_2005
Kouba_2005

12.7.23 17:48

Kolo, hudba, foto, video … to se dá užít i na 100km :-) Ale jsi borec, o tom žádná.

Reagovat
miťo
miťo

12.7.23 17:32

Kouka_2005: fakt nechápeš smysl? Kolo, hudba, foto, video. Jsou to moje koníčky ;-)

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

12.7.23 17:06

Najet tohle autem, tak mám dobu potřebnou pro regeneraci dvojnásobnou :-)

Sice nevidím smysl tohoto počínání, ale seš fakt ufon, jinak to není možný!

Reagovat
maajkee
maajkee

12.7.23 08:15

Tohle fakt nikdy nepochopím, mně psychicky láme rovinka Bukovina – Vysoká! :) Nicméně ti fandím a doufám, že tam ten litr někdy dáš! :)

Reagovat
miťo
miťo

12.7.23 05:29

paw-jh: v tom případě dobře ty!

Reagovat
paw_jh
paw_jh

11.7.23 23:07

miťo: nevím jestli se tu hraje na copyright, ale Kux jsem tu měl už vloni ;) https://bike-forum.cz/…il/73030-kux

Reagovat
miťo
miťo

11.7.23 21:51

Horolezec: díky. Spodky byly troje ;-)

Kožíšku limča bodla, ale bylo jí za dvacku málo! Asi 2/3 kelímku.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

11.7.23 21:16

Hodně se mě líbí chátrající zámek na č.14– doufám, že ho brzy zrenovujou. Takovej automat-výčep na limonády Koli- která není vůbec špatná bych ve svém okolí taky uvítal. V Náměšti nad Oslavou je automat na kravské mléko a v Třebíči u Zonky je automat na Heraltickou vodu perlivou-neperlivou = to není nic pro mě.

Reagovat
horolezec
horolezec

11.7.23 20:08

Hle cyklista, masochista

v půli cesty spodky měníc

na hajzlíku se pak fotíc

obrázek to nepěkný je

když nás všechny převálcuje

výkonem jak z scifi knihy

objevil své skryté vlohy

pro šlapání do dáli

zdravím miťo zpovzdálí

Reagovat
Nimrod
Nimrod

11.7.23 18:36

jako vždy nechápu a gratuluji

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

11.7.23 16:55

Parádní report a videa. Projel jsem se s Tebou na videu a to mi úplně stačí. Obrovská gratulace a respekt.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

11.7.23 15:38

Miťo gratuluju, už jsem toho viděl celkem dost, ale ty prostě nepřestáváš překvapovat. Je to výkon, o kterém drtivá většina z nás ani neuvažuje. Fotek si pořídil fakt dost, už jen to vytřídění, muselo dát pěkně zabrat. Pokud bych měl nějakou vyzdvihnout, tak by to byla ta s tvým obrázkem na WC, ne proto, že by na těch hajzlících, bylo něco extra, ale nápad to byl skvělý ;)

Reagovat
enduristka
enduristka

11.7.23 15:36

Sedla jsem si z toho na prdel. To je něco neuvěřitelného. Klobouček.

Reagovat
miťo
miťo

11.7.23 15:12

kotew: díky, odteď dle Doubka je to Kux :D

Aduldinho: jestli budeš v životě poslouchat ženský, budeš to mít těžký :D

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

11.7.23 15:09

Miťo, krátkou sem tedy neshlédl, to se omlouvám, ale dal sem na doporučení baruš :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

11.7.23 15:01

Perfektní report načelníku, je vidět když se chce…Jinak fotky parádní a výkon ultimátní, GJ a jen tak dál, těšíme se na 1000 km v kuse, nééé v Kukse. :-DDD

Reagovat
miťo
miťo

11.7.23 14:43

Díky za komentáře.

Freeky: opraveno, díky. Líbilo se mi víc „Peruč“ a nějak jsem si to uložil v hlavě.

bara2: dlouhá videa nejsou pro dnešní uspěchanou dobu. Proto jsem sestříhal i kratší verzi s modernější hudbou.

Aduldinho: krátká verze ti nepřipadá dost svižná?

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

11.7.23 13:34

Video též moc chválím, až tedy na zvolenou hudbu, její volbu samozřejmě vzhledem k cíli cesty chápu, ale za mě by se k tomu hodilo něco svižnějšího :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

11.7.23 13:08

Nooo…tak konečně má dušička pokoj, takže příští rok 9kil na jeden zátah? Smekám, pěkný výletík! Tak na obří kolo prosím za rok nezapomeň! :-)

Reagovat
bara2
bara2

11.7.23 12:24

Obě videa jsou moc pěkná. To delší se mi líbilo víc, bylo víc času na orientaci, krásná cesta.

Reagovat
bara2
bara2

11.7.23 11:15

Tys to jel v těch největších vedrech!

Nechápu, jaks mohl dva dny na výparníku vydržet, úžasný výkon. Moc pěkný popis a fotogalerie. Gratulace k novému rekordu a k videjím si musím uvařit kafe :-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

11.7.23 09:44

Kdyby mohla mít rovnice ještě třetí stranu, tak by v ní kromě 14 sklonu a 39/30 + 15 bylo ještě 100. Procent paličatosti a nasazení. Tu tvou fotku by měli pověsit na důstojnější místo než v Königsteinu na hajzliky ;-)))

Parádní, od A až do Z. Gratuluju, miťo.

Reagovat
vrazdit
vrazdit

11.7.23 09:22

Hezky pěkně! Toto fakt jako nechápu… Dobrá práce!

Reagovat
Freeky
Freeky

11.7.23 09:12

Jen málá oprava, je to obec Peruc ;-) Ale nic na tom nemění že jsi borec, také bych to neujel. Jel jsem ten den 200km, ale proti tobě je to slabý kafe :)

Reagovat
BSA
BSA

11.7.23 09:04

Další blázen, co si zaslouží hodit síť… :-D

Mikrospánek na kole si vůbec neumím představit… já bych na to ježdění přes noc asi neměl morál.

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

11.7.23 09:02

Prohlédl fotky, dočetl do konce a smekl klobouk ;-)

Reagovat
vapes
vapes

11.7.23 08:27

Paráda, hezky se na to kouká, ale šlapat bych to nechtěl. (neujel bych to).

Reagovat
jecnak
jecnak

11.7.23 08:02

Krásná práce. Já si na cestě zpět zařadil do repertoáru Glockner a pak i neplánovaně 10 km gravel. Že by mě to osvěžilo, to tedy ne. Zkus příště něco jako já – lehký bikepack za dobrého počasí s přespáním někde v hotelu, poježděním na místě a pak zas návrat po ose. Docela příjemné dobrodružství. Velmi mě překvapilo, že s tou brašnou jde jet docela svižně.

Reagovat
Cavendish
Cavendish

11.7.23 07:39

Naprosto fenomenální

Reagovat
Pekáček
Pekáček

11.7.23 07:37

Tedy brácho, dobrá práce! Já bych odpadl ještě před hranicema :-)

Reagovat

Další galerie z kategorie

fk3 1
doubeq 7
zbyslavjak 3
vapes 10
Cabasekxxx 3
mum-on-bike 21