První "terasový" projekt :-)

Přidat foto

Jak teď máme s mojí nově nastříkané ty Moja, tak jsem se v noci odkopával při představě, že to budu strkat na starý nosič Atera..... Je nějakých 14 roků starý, furt v perfektním stavu. Jenže když tohle někdo vymýšlel, tak ještě nevěděl nic o pevných osách a nedej bože o boost nábojích. Zkrátka „drážky“ byly blízko sebe tak, jak se tehdy v podstatě neobjevovalo nic než klasika s RU.

Přiznám se – už jsem měl v košíku Thule, ale s extenderem na čtvrté kolo za to bylo peněz jak za krávu! Díval jsem se i na nějaké bazarovky s tím, že Ateru pošlu někam do světa. Nenašel jsem nic…

Tak jsem tak poposedával po terase, položil jsem si stařenku před sebe a se slovy „tohle jim za to nedám!!“ (rozuměj za Thule) jsem to nejdřív v duchu a následně v reálu rozebral.

První pozice zůstala. Druhá pozice je posunutá o 55mm dozadu a to pouze a jenom převrtáním tří děr. Na druhé straně jsem nenýtoval, ale dal šroub skrz. Třetí pozice se ukázala jako triviální věc: stačilo jenom nechat vypálit na laseru dva plechy (nakonec 4 – dával jsem na sebe dva plechy 2.5mm – nerez), kde jsou montážní otvory přestěhované o 120mm dozadu. Boční trubky jsem prodloužil taky o 120mm a na průměru přičetl 10mm, protože o plechy se mi celé „korýtko“ zvedlo. Prodloužení jsem stočil na soustruhu z duralu, do bočních trubek zalepil lepidlem na hliník a fixnul šroubem. Všechno ostatní zůstalo a to včetně zámků vyklápěcího mechanismu tam, kde to bylo. Jak jednoduché! :-) Světla se chytají do třetí pozice, kabely vypadají že budou délkově stačit. Jediná drobná komplikace bude ještě umístění RZ, ale to si zas chvilku sednu na terasu :-))

Náklady: plechy a trubky zdarma, nerez šrouby nějakých 300,–Kč. Přední oblouk je v lakovně, protože jsem ho nechal znova poprskat komaxitem. Asi budu muset ještě prodlužovat dvě tlamy na druhou a třetí pozici, ale to taky bude korunová položka.

(vloženo 4.4.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Smazaný účet
Smazaný účet

28.4.22 06:33

To chce klid, já jsem pouze upozornil, že nosiče musí mít homologaci. Pokud i při domácí úpravě nosiče je homologace stále platná, pak není co řešit. Nikde jsem nezpochybnil funkčnost.

Reagovat
bathed
bathed

26.4.22 16:33

Ehm.....

Hlavní ocelový nosník – to je ta ocelová konstrukce s tlamou na kouli: naprosto bez jakéhokoliv zásahu.

Posuvná část – to jsou ty dvě hliníkové posuvné části, na kterých jsou našroubované žlábky – naprosto bez jakéhokoliv konstrukčního zásahu, jako je změna polohy, změna rozměrů. Nic.....

Žlábky: první pozice zůstala beze změny, druhá pozice posunutá. A teď ta třetí pozice: nosič se prodává jako trojmístný. prodává se k němu čtvrtá pozice, která je na celistvém žlábku, jež je chycený na dvou nosnících, které jsou vymotané z 1,5mm plechu a kroutí se už pouhým pohledem. Já neudělal nic víc než to, že jsem tu třetí pozici posunul BEZ JAKĚKOLIV KONSTRUKČNÍ ZMĚNY NA VALSTNÍM NOSIČI a to do polohy, kde se potom přibližně nachází ta dokupovaná čtvrtá pozice, ale použil jsem na každou stranu konzoly z vysokopevnostní nerezi 1.5 a to jsem dokonce dubloval! :-))))

Co na tom chceš zkoušet? :-))))

Tohle miluju, jak kdosi doslova kolemjdoucí vypustí nějaký naprostý nonsens, přičemž není ani elementárně schopný se podívat na fotky a zjistit si jak to je (dost možná na to nestačí znalostma, co já vím??) a následně to ještě „obhájí“ nějakým dalším nesmyslným hlodem :-)))

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

26.4.22 13:50

bathed: protože je to homologováno, tak jak se to prodává. Ten výrobce to nějakým způsobem testuje, o tomhle nosiči s úpravou se nedá říct, že by nosič prošel nějakýma zkouškama.....

Reagovat
bathed
bathed

21.4.22 19:48

Stanislav.janac: co? :-))) Proc by nemelo? :-))))

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

21.4.22 11:13

to asi nebude mít homologaci pro použití na pozemních komunikacích

Reagovat
bathed
bathed

8.4.22 14:35

Viz další galerie

Reagovat
Radari
Radari

8.4.22 12:59

resim neco podobneho u thule , ale rekl bych ze vetsi problem jsou kratky drzaky na samotne kola . Kdyby byly delsi , tak to muzes dat dal od sebe do vejire.

Reagovat
Edwin
Edwin

5.4.22 21:45

Super počin. Jen aby se po tobě pak někdo nevozil v případě nehody.

Reagovat
moony
moony

5.4.22 08:18

Umístění RZ bude hračka, když vidím, jak sis poradil se zbytkem. Krásná práce.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

4.4.22 20:27

Tak ať to klapne, šikovný český ručičky, za pět hvězd ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

4.4.22 17:03

Mi to tak nějak obecně přijde, že výrobci nosičů ještě nezaregistrovali, že už se nejezdí jen na 26" a trekingových kolech. Já mám teda spíš problém s rozchodem, jak dám kola vedle sebe, některý už prostě nemůžu pošoupnout vlevo-vpravo, protože obě kola jsou tak nějak na kraji drážek. Nějaký moderní kolo s dlouhou geo už bych tam asi ani nedostal.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

4.4.22 16:52

Mam podobný problémy. Zítra se chystám pohledat v garáži nějakej hutní materiál.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Picina 8
DaD 18
Sistematicx 8
alinceb 27
Venca23 3
Lister 23