Ex-Force

Přidat foto

Fotky jen rychle po vyjížďce, aby to kolo taky mělo profil, no…

Koupě:

Původně jsem chtěl nějaký lehčí aggro trailbike, v podstatě to měl být spíš Sensor v karbonu :D Tohle se tu ale objevilo před časem na bazaru, líbilo se mi fakt moc, tak jsem v době zákazu cest mezi kraji (myslím) jel někam do Trutnova (myslím) na parkoviště, kde jsem ho pod dohledem PČR koupil :) Policajti byli fajn, normálně jsme jim vysvětlili, o co jde a v pohodě nás nechali, jen s poučením o rozestupech a rouškách. Naživo to fakt bylo super, to kolo vypadá jako kdyby ho kovali trpaslíci někde v horách. Tlustý trubky, brutální sváry… a 16kg.

Dojmy:

Sedí se mi na něm fajn, reach je cca jako u Trance (27,5) vel. L, za řídítka jsem se poskládal naprosto v pořádku, žádné zdlouhavé ladění posedu, akorát pokud ho neprodám, půjde tam ještě o kousek delší představec (jeden Spank Oozy Trail mi leží ve sklepě, aspoň bude ladit s řídítky).

Poprvé jsem ho projel s mrňousem ve Vratislavicích n/N, tam toho člověk moc nepozná, prostě fajn. Pak jsem ho vzal na Ještěd, párkrát málem přes řídítka, naprosto jsem nemohl naladit odskok, celkově to vlastně nebylo nic moc. A na servis jsem fakt neměl (nemám) čas. Pak jsem objevil kamaráda kamaráda, co si u nás otvírá servis a má poměrně bohaté zkušenosti z jednoho factory teamu… První kolo od 15 let, co si nedělám sám. Malý servis vidlice a tlumiče, ložiska a najednou to funguje a vlastně pořád nějak nevěřím tomu, co všechno s tím kolem najednou sjedu :D Oproti Trance je to, směrem dolů, obrovský posun, srsly jezdím věci, které jsem před rokem neměl v plánu jezdit nikdy. A to pořád jezdit neumím :D

Daň za to je ofc jízda po rovině a do kopce. Rovinu by asi řešily jiné pláště, kopce směrem nahoru by řešila moje fyzička, to je jasný. Ale nějak nevím, co s tím, protože na cyklostezku s manželkou a dětmi tohle není, na víc kol nemám místo a bojím se, že s mojí kondicí to o moc lepší nebude a ideálních 15–20kg už taky nezhubnu… Uvidíme.

Setup:

Současný setup je dost ovlivněný situací na trhu, jinak by to kolo vypadalo o dost jinak :D Pokud si ho nechám, výhledově Grip2 patrona nebo Manitou Mezzer. Na něj jsem čekal asi tři měsíce, pořád posouvali termín, už mě to nebaví, Grip2 patronu jsem nedávno viděl skladem, uvidíme, až rozprodám zbytky ze sklepa. Ale stejně, Mezzera bych fakt chtel.

NX je sračka, až se rozbije, dám Shimano. Řazení bylo první jasné na vyměnu, 11sp XT je o kousek příjemnější, ale i tohle je ok, gumička na páčce je super. S TRP pákami se bohužel špatně ladí pozice objímek, tohle musím nějak vymyslet.

Tlumič je po servisu OK (před servisem 40% SAG na plných 300 psů, odskok napyču, teď 25% na 270), možná výhledově Topaz (pokud nechám Fox vepředu, tak zůstane i vzadu, nijak mi nevadí. Reálný rozdíl by asi udělal až X2 nebo pružina, s ohledem na hmotnost tam nebude ani jedno. Možná zkusím výhledově nový CC). Níže ještě o rámu.

Vidlice… Hm, prostě funguje. Po servisu moc fajn citlivost. Průběh chodu celkem OK, ale po Mattocu s kombinací IRT, HBO a oběma kompresemi mi vlastně každá RC vidlice přijde taková „hloupá“. Je ale pravda, že jsem nejezdil žádné jiné vidlice s více kolečky :D Njn, snad pořídím toho Mezzera, ale i to Grip2 by asi byl dost posun.

Sedlovku jsem měnil, původních 125mm je dneska fakt tragických, ale snesl bych i víc než 170mm. Navíc je pomalejší, než byla třeba 1Up V1. CB páčka je fajn, ale že by to bylo nějak ultrasuper oproti 1Uo,to zase ne.

Kola tu někde mají konzultační vlákno, asi bych nepoznal rozdíl oproti levnějším karbonovým, ale tohle jsem nakonec prostě chtěl, pokud se nezmění standardy, zůstanou mi dlouho. Cena u Piotra z Crazy Crank byla super. Oproti původním (Stan's S1 / Formula) rozdíl je znát (pocit – záběr a „rychlost“, ale i o kousek větší tvrdost), ale ofc to může být placebo a hledám tam to, co jsem předpokládal na základě recenzí a diskuzí.

Brzdy jsou překvapivě fajn, byť oproti Shimanu vyžadují trochu víc síly, pokud chce člověk opravdu rychle zastavit. Upřímně, nevím, jestli je pro mě lepší dávkovatelnost (bez diskuzí tam je) nějaký benefit, poslední non-Shimano brzdy jsem měl asi před 15 lety (Juicy 7) a od té doby jsem si na Shimano zvykl a jsem fakt v pohodě. Asi zkusím vyměnit páky za Shimano, až bude trh v normálu, ale vlastně mi stačí.

Sedlo fajn.

Rám, resp. chování kola a geometrie

Mám 180 cm, předtím jsem jezdil Trance 27,5 vel. L. Stejný reach, mnohem radikálnější geometrie s plusy i mínusy, váží o něco víc (ale vlastně ne o moc, když o tom tak přemýšlím, Trance měl kvalifikovaným odhadem 15). Na kořenech a v rockgardenech mě nízký HA mockrát zachránil od letu přes řídítka :D Jak jsem psal, po pár jízdách si najednou dovolím věci, o kterých jsem to nikdy nepředpokládal. To kolo je tak nějak líně poslušný a velkorysý. Rám je dost progresivní, takže kombinace zdvihů dává smysl, doraz je fakt daleko. Pocitově je s těmi novými koly přesnější, jinak trochu těžilo ze zdvihu a tím, co umělo odpustit, vynahrazovalo takovou lenost a chybějící přesnost. Teď je to lepší, a samozřejmě pořád odpustí strašně moc chyb. Ve velikosti M Reach = CSL, což by asi mohlo mít vliv na příjemnou stabilitu kola. Důležitá poznámka k zapamatování, zadní kolo umí být fakt vysoko, když je člověk za sedlem. A kontakt bolí :D

Do kopce budiž, nějak to jede, prostě 16kg. Zamykání tlumiče je fajn :) Po rovině je potřeba ještě víc, protože obutí, hmotnost a STA dohromady navozují permanentní pocit jízdy proti větru :D Mno, tahle vlastnost mi ale vadí celkem dost, viz výše, potřebuji jediný kolo. Ale možná to na cyklostezkach nějak přežiju, protože v lese a na trailu je fakt super :D

(vloženo 8.7.21)

boo-beek
Ohodnoť bajk: (4.4  / 26 hlasujících)
Značka GT
Model Force 29 Expert
Modelový rok 2020
Velikost M
Hmotnost Cca 16 metráků
Rám 4-link AL
Vidlice FOX 36 Performance 170mm
Tlumič FOX Dpx2 Performance 185x55
Kliky Truvativ Descendant 6K
Středové složení SRAM DUB bsa
Přesmykač n/a
Měnič Sram NX Eagle
Řazení Shimano XT
Převodník SRAM NX
Kazeta SRAM GX 10-50
Řetěz SRAM
Náboj přední DT 350 SP
Náboj zadní DT 350 SP
Brzda přední TRP G-spec Trail S
Brzda zadní TRP G-spec Trail S
Brzdové páky TRP G-spec Trail S
Ráfek přední Santa Cruz Reserve 30
Ráfek zadní Santa Cruz Reserve 30
Dráty DT
Pedály Shimano
Řídítka Spank Oozy Trail
Představec GT
Sedlovka Crankbrothers Highline 7 170mm
Sedlo Fabric Scoop
Pláště DHR II / DHF

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
boo-beek
boo-beek

9.7.21 14:41

andrewn: a díky, ofc. Z toho kola mám radost a na 5 hvězd ho sám cením :)

Reagovat
boo-beek
boo-beek

9.7.21 14:38

andrewn: vždyť to tam píšu :D ne tedy XC, ale fakt třeba ten sensor nebo Trance 29 s troškou úprav by byl ideální kompromis, no…

Reagovat
juraj.9
juraj.9

8.7.21 20:23

Hezky bike…

Reagovat
andrewn
andrewn

8.7.21 20:10

Ti nevim…z toho co pises, mam pocit, ze sis mel koupit spis XC full s 120mm a ne enduro „kladivo“ se 170mm. Inu myslim, ze se casem objevi v bazaru. Ale jinak krasny GTcko, davam ti plnej;)

Reagovat
boo-beek
boo-beek

8.7.21 12:15

Vpa: Z mobilu mi to nějak blbne, zkusím později u PC…

Díky ;)

Reagovat
vpa007
vpa007

8.7.21 12:11

Paráda! Fakt jsem si početl a pokochal. Jen bych na 1. místo hodil fotku č.4 a tu první nakonec a otočit… a bude to dokonalý! ;-)

Reagovat

Další galerie z kategorie

Zucco 2
kycerjaska 7
PDean 23
Ray Tarkin 9
p0spec 13
filipes 18