Rock machine Blizzard 50 27+ 2017

Přidat foto

Ahoj! Jmenuji se Petr a rád bych ti představil mého nového bajka.

01)Něco o mě

Nejprve něco málo o mně (pokud tě to nezajímá tak přejdi na popis kola níže). Je mi 24 a na kole jezdím od malička. Celkově jsem byl vždy vedený ke sportu. Osm let jsem hrál závodně basket a dělal i další sporty, kolo nevyjímaje. Vše se to ale změnilo při mých 18. narozeninách, ke kterým jsem měl dostat nové kolo (viz. Maxbike v mojebajky). Už při výběru tohoto kola jsem věděl, že budu v lese jako doma. Na Maxbiku jsem projel snad úplně vše, co mi hlava dovolila, a i toto kolo ovlivnilo výběr mého dalšího kola.

02)Výběr kola

Kolo jsem vybíral více jak 2 roky. Ano, je to opravdu dlouhá doba, ale finance mi dřívější nákup nedovolily. Alespoň jsem si tak mohl v hlavě srovnat všechny myšlenky a vybrat tak toho pravého parťáka pro mé radovánky. Jako první jsem měl v oku Canyon Neuron 29. Kolo se mi opravdu moc líbí a je to parádní raketa, což můžu dosvědčit, protože si ho chvíli přede mnou pořídil tatík. Jak ale vidíš, tak toto neuron není. Vzhledem k tomu, že budu letos už třetím rokem přes léto v Rychlebech, tak jsem trochu změnil požadavky na mé kolo. Celopéro s cca 140 mm zdvihu, teleskop a jednoplacka. Druhým favoritem byl tedy Spectral. Na kolo jsem slyšel celkem dobré recenze + je to jenom Neuron s vyšším zdvihem. Jediné, co mi na něm nesedělo, bylo venkovní vedení některých káblů. No a já chtěl kompletní vnitřní vedení.

Po tom, co jsem prošel weby, recenze, videa snad všech značek, které mě napadly, jsem si náhodou vzpomněl na to, že kluci z Trailbusters jezdí na celkem fešných kolech, které jsem ve svém hledání přehlédl. A hle! Byla to láska na první pohled. Bylo to na podzim 2016, kdy jsem na RM narazil a totálně si jejich nové Blizzardy zamiloval. Napjatě jsem vždy čekal na nové recenze a všechny další informace o nich. Na jaře pak začala obhlídka brněnských bikeshopů, ale bohužel jsem neměl štěstí (a ještě ani peníze). Někdy v květnu k tomu Sram představil levného Eagla a já ho tak nějak na kole chtěl. Takže znovu začalo obcházení shopů, které RM prodávaly, a zjišťování, jestli by mi Eagla nasadily (kdyby nebyl Eagle, tak bych NX i tak vyměnil za XTčko). Poštěstilo se mi u kluků v brněnském Mojekolo (tímto jim veřejně děkuji za spolupráci a ochotu :) ). A tak začalo čekání. Eagle měl dorazit v půlce prázdnin. Nakonec dorazil myslím druhý týden v srpnu a já si tak konečně mohl Blizzarda vyzvednou. Musím říct, že na živo vypadá opravdu parádně a já byl při převzetí maximálně spokojený. Do toho už bylo kolo ve slevě, což pro mě znamenalo, že jsem ho měl i s Eaglem za cenu základního modelu bez slevy. Pro studenta, co má brigádu pouze v létě, naprostá paráda.

03)Popis kola

Nejprve bych chtěl objasnit, že se jedná o mého prvního fulla, takže nečekejte nějaké extra zhodnocení. Spíše napíšu osobní zkušenost.

  • posed: zvolil jsem největší rám (měřím 193 cm) a posed mi vyhovuje. Chvíli jsem si zvykal na položení sedla více nad zadním kolem, což my chvíli zabralo.
  • jízda: kolo jede. Člověk musí šlapat. Při koupi jsem měl strach z plusových kol. Bál jsem se, že to bude nějak extra poznat, ale není tomu tak. Spíš jsem se naučil více si užívat samotné jízdy + okolí. Houpání zadní stavby nejde na cestě skoro vůbec poznat (možná je to tím, že nešlapu do čtverce…opravdu jenom možná :) ).Menší nerovnosti žehlí hladce, což je naprostá krása. Do kopce se s Eaglem jede taky suprově. Převody jsou dostačující a není nic, co bych nevyjel (největší brzdy jsou mé nohy a plíce). No a z kopce je to taková slast pro duši. Nevěděl jsem, jak obrovskou změnu dokáže tlumič na kole udělat. Kořeny, šutry a nevím co ještě kolo přejíždí s naprostou jistotou a suverenitou. Jízdu z kopce si prostě užívám na 1000 %, skočky si poskočím, klopky naklopím :)
  • osazení: jediné, co bych na kole vyměnil, jsou brzdy. V porovnání s jenom o třídu lepšími jde opravdu výkon obrovsky poznat. Co teprve s brzdami v top kvalitě. Tlumič i vidlice tlumí, Eagle řadí a kola se točí. Sedlovka také funguje bez problémů (má menší vůli, ale nic zásadního). Takže za mě naprostá spokojenost. Ještě mě teda napadlo jedno mínus, a to jsou ráfky spolu s plášti. Na podzim jsem asi hodinu na vyjížďce sundával plášť kvůli defektu. Už jsem myslel, že se budu muset plahočit 20 km zpět domů. Nakonec jsem ho ale nějak sundal a defekt vyměnil. (pozn. Asi týden zpátky jsem to znovu preventivně zkoušel doma a bylo to to samé. Asi to bude pláštěm. Opravdu nevím jak jinak na to)

To by bylo moje nové kolo. Rock Machine Blizzard 50 27,5+ 2017

PS: s kolem jsem opravdu spokojený a jsem rád, že jsem zvolil zrovna toto. I když teď začalo někde vrzat a já nemůžu najít příčinu (no však to znáš…).

(vloženo 28.4.18)

Greni(y)
Ohodnoť bajk: (4.4  / 52 hlasujících)
Značka Rock machine
Model Blizzard 50 27+
Modelový rok 2017
Velikost 21"
Hmotnost Zatím neváženo
Rám Alu 6061.T6 Multibutted BF-1605
Vidlice Rock Shox Sector Silver RL, Tapered, 15 mm Boost (80 psi/75 kg i s výbavou)
Tlumič Rock Shox Deluxe RL DebonAir (140 psi/75 kg i s výbavou)
Hlavové složení FSA Orbit 1.5E ZS No.57B
Kliky Race Face Ride Boost 32T
Středové složení Race Face BB PF92
Měnič Sram GX Eagle
Řazení Sram GX Eagle
Převodník Race Face Ride Boost 32T
Kazeta Sram GX Eagle
Řetěz Sram GX Eagle
Náboj přední ONE KT CL 15x110 mm
Náboj zadní MAX1 Disc 148/12MM BOOST EVOLUTION
Brzda přední Shimano BR-M396 hydraulic disc
Brzda zadní Shimano BR-M396 hydraulic disc
Brzdové páky Shimano BR-M396 hydraulic disc
Ráfek přední DB-X40 32H
Ráfek zadní DB-X40 32H
Dráty Sapim Leader Black
Pedály ZERAY ZP-108S
Řídítka Race Face Ride 35 mm riser
Představec Race Face Chester 35 mm
Sedlovka FSA 125mm Dropped Post
Sedlo RM Peak Race
Pláště Schwalbe Smart Sam 27.5x2.60"

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Lachtis
Lachtis

30.4.18 10:17

To je právě ono, já měl vše taky dotažené správně, na správný moment, ale bylo to k… Samozřejmě to nemusí být způsobeno stavbou, je nutné fakt zkontrolovat vše, ale tím jsem si já právě v minulosti prošel. No a tak jsem se pustil i na rozebrání stavby a ejhle, všechny čepy byly suché, takže vazelína na styčné plochy, dle návodu výrobce, a bylo po problému :-).

Reagovat
Greni(y)
Greni(y)

30.4.18 10:12

Díky za super reakci. K tomu vrzání. Dotažení čepů jsem kontroloval. Sedlovku a pedály taky. Zkusím mrknout to toho manuálu. I když je to takový srandamanuál, který dává bikefun k RM a Superioru a jsou tam spíš obecné věci. Pokud na nic jiného nepřijdu, tak bych to zkusil rozebrat. Je divné, že se to projevilo až teď. A to jsem na tom jezdil od srpna do zimy a i párkrát v zimě za barákem na poli.

Reagovat
Lachtis
Lachtis

30.4.18 07:53

Z popisu je doslova cítit, jak jsi spokojený a jak Tě to baví a tak to má být :-)!

Super barvička, ta se opravdu povedla, v budoucnu bych určitě udělal upgrade brzd, to kolo si to zaslouží a hodně by to posunulo. Co se týče bezduší, tak sám jsem dlouho vozil NE-tubeles pláště předělané na bezduše a fungovalo to. Nicméně byly to Contíky, se Schwalbe (obyč verzí) zkušenost nemám… Co se týče vrzání. Být Tebou podívám se na čepy stavby. Mně takhle po koupi začal „praskat střed“ vše jsem vyčistil, vše možné dotáhl, zkontroloval (střed, kliky, pedály, rodla, sedlo, sedlovku, představec, pevné osy, patku atd.) no a nakonec se pustil do stavby (kolo mělo najeto jen pár stovek km – cca 3) a když jsem to rozebral, tak vše bylo „nasucho“. Přitom výrobce v manuálu uvádí, že se mají všechny plochy lehce máznou, tak jsem to udělal a celý rok byl naprostý klid. Takže, pokud to RM má taky v manuálu uvedeno, tak šup na to :-).

Jinak dávám 5* za příkladný profil a fajn kolo!

Reagovat
vpa007
vpa007

29.4.18 23:18

Povedenej stroj, prubnul jsem teď na TestFestu, akorát mi přišel hodně „těžkotonážní“, jako vytáhnout to do kopce to byla fuška, ale cestou dolů to stálo za to ;-). Ať furt baví ;-)

Reagovat
mamut69
mamut69

29.4.18 18:41

krásně jsi představil kolo i sebe. K padesátinám si chci udělat radost a v hledáčku mám neurona AL 8 a rock machine blizzard 70–29. canyona jedu za týden na Moravu odzkoušet tak se uvidí, nevím jestli těch 110 zadních není málo

Reagovat
L.u.k.a.s.4
L.u.k.a.s.4

29.4.18 15:01

Barevný kolo vždycky potěší a být celý léto na Rychlebkách to je taky nejspíš štěstí :) První co bych měnil jsou určitě brzdy a kotouče, určitě to posune limity kola mnohem výš. Ostatní bych měnil spíš pro radost :)

Reagovat
Greni(y)
Greni(y)

29.4.18 08:34

To jestli jsou tubeless ready nevím a ani se mi to nepodařilo nikde na netu zjistit. Ale podle toho jak tam ten plášť i po vyfouknutí drží usuzuju, že jsou. Přechod na tubeless rozhodně zvažuju, jenom se mi nechce „vyhazovat“ nové pláště :-) Jinak ještě k tomu vrzání, fakt mě to strašně irituje :-).

Reagovat
Pista.Wassermann
Pista.Wassermann

29.4.18 07:58

Pekne kolo a pekny popis. Neni ten rafek tubeless? Nahodot klasicky plast na tubeless rafek je vzdycky porod. Z popisu jsem pochopil, ze vozis duse. Predelej to na bezduse a nebudes se trapit se sundavanim plaste.

Reagovat
khonza
khonza

29.4.18 07:01

Tohle je vážně dobré kolo. Včera jsem ho prohnal po Jedovnických stezkach. A fakt se mi to líbilo. Jo a taky vrzalo. Asi je to standartní výbava :-D

Reagovat
Greni(y)
Greni(y)

28.4.18 23:26

Díky za ohlasy. Ano barva je fakt super, byl to jeden z důvodu pro koupi. Měnit zatím nic neměním a asi dlouho ani nebudu :-). Spíš zvažuju nákup platforem místo spd abych zlepšil techniku.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

28.4.18 22:53

Ukázkovej profil! Jen asi první do čeho bych investoval tak sou brzdy :-)

co se týče sundavání bych se poradil s někym kdo to umí (nemyslim to ve zlym) jen jeslti postupuješ správně případně ti poradil nejakej fígl ;-)

Reagovat
Derwen
Derwen

28.4.18 22:20

Barva dobrá, osazení zvláštní, zvuky u mě vycházely z uchycení tlumiče do zadní stavby, zkus rozebrat a vyčistit…

Reagovat
juraj.9
juraj.9

28.4.18 22:17

Kolo pekny, pribeh taky, akorat ja bych utracene penize za Eagla radeji vrazil do lepsi vidlice! A dal bych jine plaste. At dela radost…

Reagovat
tomasz70
tomasz70

28.4.18 22:15

Krásný a vyčerpávající popis jak má být. Ke kolu gratulace. Mám rád zelenou a ta tvoje je opravdu krásná. Kolo jako celek ok.

Reagovat

Další galerie z kategorie

mr.antik 3
mr.antik 20
Atilla 8
H0nza-H 4
Bobbb 16
MarekD 17