• Zodiax

    V poslední době se tu vyskytlo par anket na výběr kola, takže se svezu s vlnou a poprosím zdejší vědmy o názor. Hodlám na sezonu 2008 vyměnit svýho stařičkýho RB Funa za něco nového a perspektivního ;) Jezdím čistě XC a maratony, většinou max 80km protože pak mě to přestává bavit, ročně cca 3–4kkm. Měřím 194cm při váze ±84kg, takže rám buď největší příp. na míru.

    Co tak pozoruju, většinou mám v tlumiči takovej tlak, že mi chodí cca 2–3cm, tzn. do kopce v sedě to nevnímám, z kopců se bojim takže to nehraje roli, tudíž největší přínos odpružení vidím v rovinkách s výmoly, kdy je jízda klidnější a plynulejší a tím pádem i rychlejší, člověk nevypadne z rytmu.

    Cenový strop cca 70kKc, váha pro HT do 11kg, pro fulla do 12kg

    Anketa: Doporučení Bikefora?

    10x
    63%
    1x
    6%
    0 0
    • Zodiax  

      Zatím jsem si vybral z následujích modelů:

      Duratec Canner: www.duratec.cz/index.php?…

      Líbí se mi princip, ale netuším jak to bude chodit. Každopádně si ho můžu složit čistě podle sebe a podle ohlasů na Sonixe bych asi neprohloupil. Zásadní otázka je zdvih a funkce CEE elementu. Plus minus sestava je na obrázku, ceny z netu, váhy taky

      Canyon: www.canyon.com/…uipment.html?b=2

      Udávaná váha 11,3kg by šla i s ohledem na jinou velikost, problém bude objednání a hlavně event. reklamace. Jinak velmi dobrý poměr cena / výkon

      C. Rush: www.vokolek-import.cz/zbozi.php?…

      Hodně moc se mi líbí Lefty, poměr cena / výkon nic moc :( Snad jen, že na tom pozerství něco je ;)

      C. Scalpel: www.vokolek-import.cz/zbozi.php?…

      O Scalpelu tak nějak sním, ale za málo muziky moc peněz. S leftynou začíná až na 95ti a to je trochu mimo mísu s ohledem na výbavu.

      Giant: www.progresscycle.cz/giant/firma.asp?…

      Podle mě nejlepší poměr cena / výkon, trochu mě mrzí ten tlumič.

      Epic: www.specialized.cz/new/kolo.php?…

      Nějak jsem Epicům designově nepřišel na chuť, ale krom toho, že jsou údajně o trochu těžší než Scalpely, jsem na ně slyšel jenom chválu. Poměr cena / výkon taky nic extra :(


      Základní problém je, že se člověk nikde nedopatrá kolik přesně co váží a údajem výrobců se fakt řídit nedá :( Taky ne všechny firmy nabížejí možnost testovacích jízd a otázka je, kolik toho člověk pozná při jednom svezení :( Výhledově by na všechny kola přišly Crossmaxy od Mavicu.

      Takže pokud někdo jezdí stejnej rámy ve velikosti XL, beru všechny zkušenosti, váhu kola i nabídky na svezení a otestování ;)

      Díky všem ;)

      0 0
      • homat  

        už jsem to tady někde psal, EPIC v provedení Disc ve velikosti XL má 12,6 kg včetně pedálů (plně sériové byvení 2006). Tvůj rozpočet umožňuje jít o jeden model výše a výměnou komponet jako zmiñovaná kola se přiblížit k 12 kilům.

        Měřím cca 190 cm a XL určitě snese ještě dalších 5 cm s přehledem, těch 190 je spíše spodní velikost pro tenhle rám.

        A zkušenosti: zatím mám najeto tak 500 km k plný spokojenosti. Epic plně splňuje můj původní záměr, pro výběr bajku, tzn. kolo, které bude váhově blízko HT, nebude se „houpat“ a zároveň umožní komfrot na rozbitých cestách a ve sjezdech. Nastavení tlumiče umožňuje jak možnost úpravy tlaku, tlumení tak reakce brainu = můžeš tak udělat kolo dle libosti třeba velký sag ale otevře až při „větším rázu“ n ebo malý sag, kdy však tlumič reaguje již na minimální podněty.

        Epic tak umožñuje „jízdu v sedle“ takže ať jedeš po jakékoliv cestě můžeš v klidu šlapat a sedět. Nespozoroval jsem jakýkoliv rušivé vlivy při brždění nebo záběru či jízdě do kopce, odpružení zůstává vždy aktivní. A zmiňovaná jízda do kopce, respektive výjezdy tak to je na epicu vyloženě lahůdka, šplhá jako kamzík.

        tak doufám, že jsem to vychválil dost :-) každopádně je to jen informace k tvýmu rozhodování. Já bych se podruhé rozhodl stejně a opět šel do Epica.

        0 0
        • full  

          naprostý souhlas – přešel jsem od Treka Fuela 90 na Epica vloni na podzim a naprostá spokojenost – takhle jsem si to představoval – ještě dám na předek Foxe s terralogicem abude to dokonalé.....

          0 0
        • Jarin 75  

          Mám to samý kolo akorát v „L“ a lítá super přesně jak píšeš a proti HT meridě jezdí po rozbitých cestách jako tank nemusím nic řešit prostě jezdím.

          0 0
        • Gorgov  

          pro 190 cm bych bral jednoznačně velikost L pro 194 ještě taky.

          0 0
        • treatt  

          Prosim Te a mas predstavu, kolik vazi samotny ram s tlemicem? To je udaj, ktery jde dohledat tezko…Predem moc diky

          0 0
          • smallbrother  

            na MTBS byl teď článek o S-works Epicu co ho jezdí Kulhavý. Rám (vel.L)+tlumič+hla­va+sedlová objímka váží prá 2,7kg. Hliníkový M5 (vel. M) bym měl vážit 2,56 kg.

            0 0
            • treatt  

              Diky moc! To znamena, ze ten M5 je bez tlumice?

              0 0
              • smallbrother  

                ne, s tluničem a objímkou. Je to informace z Vela 4/2005. Byl tam přehled xc rámů. ten karbon nemusí být za všech okolností lehčí.

                0 0
                • treatt  

                  Takze krom rozdilne vahy kvuli velikosti poradny priplatek za exkluzivitu a mensi odolnost vuci mechanickemu poskozeni? :-)

                  0 0
        • PePu  

          Dovolím si z části nesouhlasit (po cca 3500 km). Jistá hrana při první ráně tam vždy je, ať nastavíš tlumič jakkoliv (reakce na minimální podněty je požadavek z kategorie snů :-)). Navíc když dáš velký sag, při otevření větším nárazem půjde tlumič na doraz. Možná se chová BrainFade pod větším zatížením lépe (já mám jen cca 70 kg). Ale já jsem trochu zklamán – proto půjde Epic do prodeje (tedy rám+nějaká bižuterie).

          0 0
          • Zodiax  

            Prodáváš protože to není dostatečná žehlička nebo jsou i jiné důvody?

            Ten tvrdší projev by mi ani nevadil, zadek už je stejně zvyklej, houpačku nechci :)

            0 0
            • smallbrother  

              já jsem za tu „hranu“ při pružení docela vděčný, aspoň vím že to nepruží zbytečně. :) U vidlice by mi to asi vadilo.

              0 0
              • Zodiax  

                Presne, necekam, ze to vyzehli koreny v lese, tam jdu stejne do stoje. Spis chci aby mi to pomohlo na klasicky polnacce plny ruznejch vymolu a terenich vln, kde to teren jakoby „narovna“. Nejsem technickej jezdec, spis svihovej ;)

                0 0
            • PePu  

              Ano, především kvůli nedostatečné „žehličce“. Na tvou výšku by asi byl můj rám malý (mám velikost L).

              0 0
          • homat  

            Nenapsal jsem, že tam ta hrna není :-), ale jsem raději za hranu, a pocit „pevnýho kola“ než žehličku s pocitem másla. Je samozřejmě pravda, že při pomalé jízdě po rovině je přejetí jednoho klacku pocitově stejné jako kdybych jel na HT. Tohle však nastane pouze ve specifických situacích, kde mně to nevadí. Naopak více rozbitý terén, více překážek po sobě, jámy nebo skoky (odpovídající použití epicu) Epic „vyžehlí“ spolehlivě v jakékoliv rychlosti. Jinak stím Sagem je celkem znát rozdíl v řádu procent. Výrobce doporučuje 9–12% z chodu tlumiče (9–12 mm), zkusil jsem nastavení okolo 15–18 mm a vrátil jsem se zpět k malému sagu. Kolo velmi dobře „žehlilo“ teréní nerovnosti, ale při jízdě po rovině už bylo znát pohupování a to i při přitvrzeném brainu. Důvod proč jsem začal uvažovat o koupi FS byly zážitky z jízdy po cestě rozbité od koňských kopyt. Takových cest přibývá jako hub po dešti a jízda na HT je opravdový očistec. S Epicem po takovéhle cestě můžu jet v sedle, šlapat a necítit omezení dané terénem. To jsem od kola očekával a taky to plně spojuje. Epic není a nebude kolo pro enduro nebo jiné radovánky. Je to kolo pro rychlou jízdu jakýmkoliv běžným terénem bez pocitu omezení nebo ztáty kontroly nad strojem. A poslední věc kterou oceňuji je právě systém brainu. Docela často mám problém v neznámém terénu, když si uzavřu vidlici při výjezdu, který se rychle změní v prudký rozbitý sjezd. Pokud si včas neotevřu vidlici pak ve sjezdu se mi to většinou nepovede a musím zastavit. Nedokážu si představit, že obsluhuju loock na vidlici a třeba propedal na tluniči v jeden okamžik.

            0 0
      • BB  

        Jdi do Gianta

        0 0
      • RUSH  

        Mám letošní RUSH 5 (viz. profil) velikost XL – měřím 193 cm a za rok ujedu asi to samé co Ty. RUSH v XL je dost dlouhý, má širší vlaštovky a normálně se dodává se sedlovkou FSA 350 mm. Já používám sedlovku Ritchey 400 mm. Měnil jsem jen střed a kliky (ISIS za LX). Posed je tedy delší a kolo je malinko méně obratné při prudkých změnách směru (na rozdíl od Meridy Matts, kterou jsem měl před tím). Naproti tomu krásně vede stopu, zvládá i celkem extrémní výjezdy a přední kolo se téměř nezvedá.Kotoučovky jsou Avid Juicy 3 (téměř totéž co Juicy 5) – bezproblémové a tlumič FOX RP2 s propedalem taktéž – je na dobrém místě, příliš se nezasviní a páčka Propedalu je dobře v dosahu. Celkově jsem moc spokojený (najeto cca. 700 km), kolo jsem nevážil a pocitově, za jízdy je to lehké kolo, které velmi dobře jede. Mohu doporučit.

        0 0
        • Zodiax  

          Diky za nazor ;) osobne proste Cannondale muzu, hlavne kvuli lefty, ale pomer cena / vykon je hroznej. Chce to pak jeste slusnou investici do upgradu a pochybuju, ze bych se pak vesel do planovaneho rozpoctu :(

          Faktem je, ze na bednu uz davno nemyslim a jde mi presno o to co pises ty: „Chci si to užít!“ :) Zkusim si ho nekde projet, uvidime jak mi sedne :)

          Kupoval jsi ho v CR nebo nekde jinde?

          0 0
          • RUSH  

            Kupoval jsem normálně v ČR. Kamarád kanóny prodává.

            BTW podle mne ten upgrade nebude tak hroznej: kliky+střed, ráfky a zadní nába – tedy až odejdou + asi delší sedlovka, zbytek je už ladění.

            0 0
          • jonys  

            Nekupuj novej,kup mírnou ojetinku…na Ebay nebo i u nás se dá-např. Active4 mají jetý se zárukou… Vyplatí se to.

            0 0
    • Pavlos  

      Bych zkusil stumpyho fsr ale asi se nevlezes do 12kg

      0 0
      • kesu  

        vlezes kdyz se to osadi nejak rozume tak urcite mel sem starsi enduro ktery ramove bylo malinko tezsi a melo to 12.6.s lehkejma plastema a dusema by bylo i to na 12kg.pokud tam das lehky kola(do 1,8kg),brzdy rozume do 800gpar,vidli do 1,8,kliky a kazetu na vahovy urovni xt a normalni riditka a predstavec tak se tam urcite vejdes s lehkejma plastema

        0 0
        • Pavlos  

          njn ale ma tam cenovy strop nejakych 70

          0 0
        • McBlacky  

          brzdy do 800gr pár s kotoučema a adaptérama bych teda za rozumnej peníz rád viděl :)

          0 0
      • cova  

        Vlezeš – prakticky bez problémů…

        0 0
    • JIRA  

      Čau!

      Jednou to přijít muselo co!? :) Můžu doporučit to co mám – SJ FSR velikost XL. Velikost L jsem měl půjčenou na testování a zjistil jsem, že ne – bylo malý. XL má i SNAKE a ten je ještě o něco větší. Aniž bych gramařil, tak 12,4 kg, ale asi není problém se dostat pod 12 když např. vyměníš: sedlo –100g pláště –200g vidlici –100g přehazovačka –60g řídítka –40g …a pak už moc nevím. :)) Mně je to ale jedno a třeba pláště si teď chci objednat ještě těžší.

      Kdyby jsi něco od „S“ sháněl tak pošli mail. Kdyby jsi se chystal na Ostaš, tak vyzkoušení možné.

      0 0
      • Zodiax  

        Cau ;))

        Jako na potvoru jedu kolem Ostase tenhle vikend ;( Ale to nevadi, se nekdy domluvime na ozkouseni, urcite bych to uvital ;)

        Jinak by to asi prislo i driv, ale posledni 2–3 roky jsem toho moc nenajezdil, takze mi to ani nevadilo :) Ale vyvoj uz je trochu jinde, to neukecam ;)

        Jediny co mi na Epikovi i SJ vadi je, ze v XL je ten design takovej divnej :) Uz to proste tomu oku moc neladi, vim ze design nejezdi, ale kolo se mi musi libit ;) Pockam az ho uvidim v realu, treba to bude lepsi :) A urcite napisu … dik za nabidku! ;)

        0 0
        • JIRA  

          Nevypadá tak strašně – ta fotka z profilu je zkreslující. "S"ko je ale samozřejmě (a bohužel) hezčí. :) S vidlicí s 32 nohama by to taky vypadalo líp. Teď jsme v Krkonoších. Kdyby jsi měl někdy cestu přes Letnou, tak dej vědět – nechám Tě na SJ projet Stromovkou. :))

          0 0
        • smallbrother  

          mě se zase zdá, že ve větší velikosti to vypadá líp. Na závodech sem jel s nějakým klukem na bílým(!) XL Epicu a byla to fakt krása. jen kola by to chtělo větší. :)

          0 0
          • Zodiax  

            Mam jeste jeden dotaz. Hodne lidi v profilu ma Epicka na V-ckach, ale samostatny ram jsem nasel jen na kotouce. Ptam se proto, ze ze soucasneho kola bych mohl v pohode prehodit hafo XT komponentu, novou Rebu Race, brzdy XTR a predevsim kola postavena na nabach Hugi 240, kterych se mi fakt zbavovat nechce (navic novej crossmax by byl za 21kKc). Taky nemuzu rict, ze by me to vybaveni Epica za cenu cca 70kKc nejak uchvatilo ;)

            Jak ale koukam na web „S“, jsou tam i ramy s uchyty na vecka, netusite nekdo jak to je?

            0 0
            • homat  

              základní EPIC je na „V“ www.specialized.cz/new/kolo.php?… . tak si kup tenhle model. Rám a odpružení je stejné jako u modelu Expert, přeházej komponenty a zbylé prodej.

              0 0
            • smallbrother  

              …nebo někde sežeň jetej rám a na ten si to všechno přestroj. V 69Co. vždycky nějakej visel, nebo www.cyklobazar.cz Já myslím že všechny rámy Epic rámy mají návarky na V-brzdy.

              0 0
              • PePu  

                Ne, všechny rámy Epic nemají čepy na V (viz příspěvek homata). V 69 jsem včera viděl viset jen S-works 07.

                0 0
    • JMT  

      Ahoj, mam rb speedster v XL s propedal tlumicem, jesli chces tak se muzem domluvit na nakej test ride (vim ze chces neco jinyho ale kazda zkusenost se muze hodit) jiank muzu nabidnout este tu lepsi eru (testovacka)

      0 0
      • Zodiax  

        Diky za nabidku ;) Pokud by to nevadilo, docela rad bych to prubnul. Jednak jsem o nem taky kdysi uvazoval a druhak s propedalem nema na tlumici zadnou zkusenost. Pokud se chova podobne jako Motion Control na moji vidli, resilo by to vetsinu problemu s houpani taky :) Napis mi kdyztak na ICQ, domluvime se bliz.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.