Výroba vlastních rámů - TIG, pájení, materiál, rady, ...

1042 nepřečtených
  • kamaro

    Na popud Cavendishe zakládám toto vlákno.

    Měli bychom se zde věnovat předávání zkušeností s vlastní výrobou rámů.

    Vzhledem k dostupnosti materiálu a potřebnému technickému vybavení předpokládám, že se převážně bude jednat o oceláčky, nicméně nezavrhuji ani jiné materiály.

    Takže dotazy ohledně nastavení TIGu, zajištění materiálu, problémy při výrobě a pod. můžeme konzultovat v tomto vlákně.

    Prosím, držte se tématu.

    *Stavba kola začíná od hromady trubek a dá se nazvat skutečným projektem. Sestavení kola z nakoupených dílů není stavba, ale montáž!

    Plamenu a oblouku zdar!*

    0 1
    • kamaro  

      Na úvod dám něco z vlastní zahrádky, moje svarcentrum – pojízdná věž s otočným svařovacím rámem, potřebami pro pájení (používám propan-butan – kyslík) a TIG svářečkou s lahví argonu.

      Dále doplňuji obráběcí centrum, tento menší soustruh s frézkou (spíše stojanovou vrtačkou) mě z hlediska přípravy materiálu a výroby různých přípravků vystřelil do jiné galaxie, dnes už zpětně nevím jak jsem se bez soustruhu mohl obejít.

      Dále v dílně používám pískovací box (na fotce vzadu) a za dveřmi je malá lakovna.

      V dílně je i kompresor v odhlučněné zástavbě (to aby byl slyšet jen v okruhu 200m od dílny) a rozvody tlakového vzduchu.

      Omlouvám se za fotky, jsou to mobilovky z dnešní meditace v dílně.

      0 0
      • Pedro404  

        Na soustruhu a frézce děláš ocel? Jaká je přesnost a opakovatelnost? Ve strojařský skupině na facebooku panuje názor, že na čemkoli menšim než komunistický soustruhy od půl tuny vejš se nedá pracovat, ale mám podezření, že maj jiný než hobby nároky. Já mám ten nejmenší nejfórovější mini soustruh a ocel, zvlášť 4130, byla dycky neřešitelný problém, dokud sem si neobjednal z číny nože s karbidovejma plátkama, a s těma sem normálně schopnej dělat vnitřní otvory pro vlisování ložisek , což je nádhera.

        Ale od nějakýho 10 mm vrtáku vejš nejsem schopnej udělat díru, která využije celou dýlku vrtáku, protože je lože moc krátký, tak přemejšlim o upgradu.

        0 0
        • kamaro  

          Tady toto má skoro půl tuny (tuším 475kg), točná délka 750mm. Jo dělám na tom i ocel, ale občas je to nad síly stroje. Zejména při upichování to vibruje. Většinou dělám přípravky z hliníku, to jde jak do másla. Ale chystám se teď dělat T47 domky z 4130, tak jsem zvědavý. Závit do oceli se mi už povedl, teď uvidíme jak si poradím s vnitřním závitem a vnitřním vybráním.

          Na fotce je na supportu namontovaný držák trubek pro odvrtání – do sklíčidla soustruhu upevním korunkový vrták, do držáku trubku (má to prizma čelisti a je to v ose soustruhu), natočím to kolem Z osy na požadovaný úhel a odvrtám – jde to pěkně, až jsem byl překvapený.

          0 0
        • Smazaný účet  

          No, to je takova klasima. Nic nez litinova stara masuna nema smysl. Kdyz sezenes mn80, tak vsechno spatne bo je to male a predrazene. Kdybys sehnal SM16, tak te budou bud chvalit, nebo hanit, zes to koupil draho nebo ze sv18 by byla lepsi…akorat za masinu v dobrem stavu bys dneska tal klidne 80–100…a netusis jaky stav. U ciny to mas podobne, bez cekani, dohadovani se a tak. Uz jsem jel peo SM16, ktera na mne cekala, dojedu na misto a ‚joooo, on si pro to dojel nekdo jeste vcera vecer‘…jel jsem z ovy nekam k Brnu…*****. Jestli se nekdy dokopu k soustruhu, tak to bude neco jako CJM250 a vic neresit. Ten unimax320 neni spatny, pokud na nem nedelas jak na dospele masine. Jenom to frezovani za moc nestoji…

          0 0
          • matbiker  

            Taky jsem řešil, jaký soustruh do dílny a skončil jsem u číny. Je to přesně jak píšeš, s těmi nákupy starých strojů, ale hlavně, jsou to strašlivá hebla – převoz, přemístění do dílny, opravy..... CjM250 jsem taky chtěl, ale borec z Vyškova, ač ho má pořád v nabídce, tak mi řekl, že je už nedodává, protože s tím měl spoustu práce, než to dostal do provozuschopného stavu a tak mi vnutil D280×700. Stroj je celkově lepší, má i širší lože apod, jediné mínus oproti té 250 je to, že nemá strojní příčný posuv. Ale ten jsem i tak na sedmnáctce skoro nikdy nepoužíval, takže mi to neva. A jsem spokojen.

            0 0
    • Pedro404  

      Kolik je tu vlastně aktivních rámařů? Ty, matbiker, easyrider, ještě někdo?

      0 0
      • Cavendish  

        easyrider alias Novák teď aktivní tuším není :(

        0 0
        • kamaro  

          Bohužel musím potvrdit, Jarda už nedělá.

          0 0
          • roud  

            Co se stalo dělal toho poměrně dost ? A samý hezky kousky :/

            0 0
            • Cavendish  

              Někde k tom byl tuším článek. Ale nebylo toho tolik, aby ho to uživilo a časové to bylo extrémně náročné.

              0 0
        • Pedro404  

          Myslel sem aktivní spíš na fóru, na předávání rad něco rozvařenýho momentálně mít nemusí:)

          0 0
        • matbiker  

          Já bych se taky za aktivního rámaře nepovažoval. Trubky sice nakoupené mám, geometrii mám taky nachystanou, ale nemůžu se nějak rozhoupat. Bude to teda zase dětský rám/rámy. Ale raději teď s malou chodím na skialpy a na lyže a jezdím do lesa na kole, než bych v dílně vařil rám. Ale to přijde!

          0 0
      • kamaro  

        Dále vím o Pietro – skupina lidí koupila od Petra vybavení a „značku“ a zkouší dělat své rámy, občas něco dají na facebook. Ale nejsou aktivní zde na fóru.

        0 0
        • Scottoo  

          Zdravím všechny! :-)

          Potvrzuji – Pietro stále existuje a společně s RichaDD se vyvíjíme ;o)

          Pomalu, ale jistě :-) Ono společně s prací to ani urychlit moc nejde. Bez technického vybavení, technologických znalostí, hodně pokažených věcí, není ani šance na myšlenku považovat se za aktivního rámaře :D

          Ale třeba jednou…

          0 0
    • kamaro  

      Materiál:

      většinou beru ze Ceeway (Anglie) – Peter má dost širokou nabídku různých potřeb (mufny, korunky, patky) a trubky Columbus (a něco málo okrajově z Dedy a Reynoldsu).

      pěkné patky dělá Paragonmachine­works (USA) – ale ještě jsem od nich nic nebral.

      Přímo od výrobců lze brát od Columbusu, Dedy a Reynoldsu. Ale vyplatí se to při větším množství, třeba dáme dohromady nějakou hromadnou objednávku.

      Na českém trhu vím pouze o Airoo, kde se dají koupit trubky Deda pro stavbu.

      Pokud víte o dalším zdroji materiálu, dejte tipy.

      0 1
    • Cavendish  

      Vidím tam správně svářečku Omicron? Já teď zvažuju nákup obyčejné Gamy 160K, možná 166 kvůli lepšímu zatěžovateli. Obě ale umí TIG. To znamená dokoupit hořák za cca 2500 a pro začátek 8l Agronu za 4000Kč? Potom by se asi dalo začít s vařením.

      Jen nevím, zda není i tak lepší dělat ocel jako 953 a XCR pájkou. To by mě také zajímalo, jakou sestavu by to chtělo pořídit, aby se s tím dalo rozumně pracovat.

      0 0
      • matbiker  

        Bacha, aby ta svářečka uměla s tigem bezdotykové zapalování oblouku.

        Budu teď taky kupovat svářečku, teda spíš šéf v práci mi ji koupí místo zvednutí platu, ale chci svářečku AC/DC bla bla bla, s flaškou, budíkama apod cca 25t.

        0 0
        • Cavendish  

          Jak moc velký problém je, když si ho musím zapálit dotykem. Do teď jsem dělal jen s klasickou MMA a Tig je pro mě novej. I otec, svářeč s 35letou zkušeností dělal jen s MMA

          0 0
          • matbiker  

            Ať napíše Kamaro, má s tím větší zkušenosti, v oblasti rámů. Já jsem jen svařoval letecké kontejnery a potom v současné práci nějaké nerezi a tlakové nádobky apod.

            Jde i to, že i během svařování potřebuješ občas vypnout, zapnout, abys uhlídal teplotu apod.. Nedokážu si představit, že bych po vypnutí oblouku zase ťukal elektrodou do trubky.....

            0 0
          • Smazaný účet  

            No opotrebovavas elektrodu naskrabavanni.. nekdy se naskrabava o Cu plisek…opuz. Asi fakt radeji HF TIG.

            0 0
        • Pedro404  

          Že naše svářečka neumí AC mě sere hodně, to by mi otevřelo takovejch možností.

          0 0
      • Pedro404  

        A chceš dělat rámy? Vůbec nevim, jak sou na tom takhle levný TIGy s využitelností na nízkejch proudech nebo přesností nastavenýho proudu, z informací na netu mám za to, že blbě, nám ve svářecím obchodě na rámy doporučili svářečku za cca 25k.

        EDIT Jo, ten bezdotykovej start bude taky asi důležitej.

        0 0
        • Cavendish  

          Říkal jsem si, že když bych už pořizoval svářečku, tak by ten Tig na případné samodomo rámy nemusel být špatný.

          Druhá věc je, jestli není jednodušší rámy pájet

          Vaření s Tigem asi bude vyšší dívčí. Prostě zjišťuji možnosti

          0 0
          • kamaro  

            Pájení je jednodušší a levnější na vstupní pořizovací náklady – komplet cca 8000,–

            Na TIG tě to vyjde dráž, řekněme kolem 18000,–

            Pájení se hodí i tak na návarky a podobně. Pokud však budeš výhradně svařovat TIGem, na drobnosti bude stačit menší pájecí sada za cca 2500,–

            Pájení je náročnější na čas, zejména finální broušení.

            Po pájení nepotřebuješ tak přesně slícované trubky. Přesné slícování je potřeba u TIGu, jinak to v místě širší spáry prostě propálíš. Pokud TIG tak k tomu ještě soustruh nebo frézu na odvrtávání. Pro pájení se to dá vybrousit za pomocí šablony vygenerované v nějakém prográmku.

            EDIT:

            Pájený spoj se mi osobně více líbí a považuji to za vyšší třídu při výrobě rámů, pracnost je prostě vyšší a pro mě je takový rám cennější a vzácnější.

            Nerez jde pájet stříbrnou pájkou (cca 45% Ag a více). Na povrchu však pájka časem zajde (ztmavne). Takže pokud nerezový rám bez povrchovky, tak je TIG lepší :-) Vytvořit pěknou housenku chce kumšt, který já zatím nemám. Nerez jde svařovat TIGem poměrně pěkně, řekl bych že možná lépe než Cr-Mo. Každopádně je TIG náročnější na udržení čistoty prostředí (řádně odstraněné okuje, odmaštěný povrch, čistá elektroda a přídavný materiál, dobrý ofuk inertním plynem) – na učení je tam daleko více parametrů, které ovlivní kvalitu práce. Ale když se to vše dodrží, tak je to celkem i rychlé.

            0 0
            • Pedro404  

              Já sem teda trubky na rám dělanej TIGem nevrtal, už z toho důvodu, že na všechny rozměry nejsou vrtací korunky. Takže sem to podle šablony vystříhal nůžkama a vybrousil dremelem.

              0 0
            • Cavendish  

              Tak nějak si pomalu říkám, že na domácí vaření si koupím obyčejnou Gamu 160K. Ta je včetně kukly a kabelu s 3 letou zárukou k mání za 5700 a spis zainvestuju do toho setu na pájení. Asi tohoto mě bude jednodušší cesta.

              Jakou má vůbec pájka pevnost v tom spoji?

              Kdy budu třeba pájet trubky typu 931 nebi Spirit.

              0 0
              • kamaro  

                Běžná mosazné pájka má kolem 400MPa, mosazná pájka se zvýšenou pevností má cca 700MPa. Touto pájkou jsi ale schopen pájet pouze ocel.

                931 je nerezový materiál, ten musíš pájet pájkou se zvýšeným obsahem stříbra, někde nad 45%. Tato pájka tě vyjde na cca 10 000,– za kilogram (jo, cena toho stříbra se tam zásadně projevuje), ale na rám budeš potřebovat cca 100g-200g a podaří se ti ji koupit i v menším množství. Pevnost této pájky bývá něco mezi, cca 500–550Mpa. Ale toto je dle zkušeností dostatečné, materiálu ve spoji je více než u TIG svaru.

                931 se objevuje v materiálech Reynoldsu, nemají ji ale v ceníku který mám k dispozici. Tam mají z nerezi jen 953 a 921. Možná tuto slitinu již nedělají, nebo ji nedrží skladem – nevím, nezjišťoval jsem to.

                Čísla tahám z hlavy, neberte mě přesně za slovo, prosím.

                0 0
                • Cavendish  

                  Právě jsem si říkal, jak je na tom pevnost spoje pájka vs tig. Takže asi nehrozí, že by pájený rám uletěl ve spoji.

                  0 0
                  • kamaro  

                    V pájeném spoji to nepovolí, kritické místo je za spojem. U TIGu je to podobně, kritické místo je cca 3cm od spoje (pokles pevnosti materiálu vlivem vysoké teploty při svařování).

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Jak je to s navařovacími brzdovými pivoty na véčka/cantilever? Jsou navařovací, ale snad se pájí?

                      Teď odbočím, má cenu nechat napájet na nový rám, tj poškodit lak? Je to velké poškození laku, nebo jen kokálně?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak okolo mista, kde pracujes, musi lak dolu. Pak se trubky prohrejou a cast laku tonodnese. Pokud to chces mit tip top, tak novy celolak, jinak to klidne zamaskuj temperkama a neres…

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Kolik laku to vypálí? Pás o šíři 10 cm?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Zalezi na sikovnosti…tipl bych klidne 8–10cm na stranu…

                            0 0
                            • Prazak0  

                              Takže spíš pruh do 20 cm.

                              0 0
                            • kamaro  

                              Pokud je to malý návarek tak možná i trochu méně, pokud to jsou ty třmeny na V tak to těch 8cm na každou stranu bude. Dají se i navařit TIGem, tam by to šlo ještě s menším zásahem do laku, ale stejně aby to vypadalo tak je potřeba počítat s opravou laku v pásu cca 20 cm. Stejná barva se ti nepodaří, takže buď nový lak komplet nebo v postiženém místě jinou barvou.

                              0 0
                              • matbiker  

                                Pokud to u tigu omotas mokrym hadrem a budes ho ooakovane otacet a prolevat studenou vodou, tak do 4–5 cm na kazdou stranu v klidu.

                                0 0
                              • Prazak0  

                                Díky všem za odpovědi, zkrátka tohle asi dělat, až bude rám zralý na přelakování

                                0 0
              • ZPetr  

                Nechci ti do toho mluvit, jen abys pak nebyl zklamaný z toho Tigu. To je opravdu jen nouzovka. Spíš bych ti doporučoval si to někde zkusit a pak se rozhodnout.

                0 0
                • Pedro404  

                  Nejdřív vyzkoušet je vynikající rada. Hlavně to neustálý ruční zapínání a vypínání plynu na hořáku bude neskutečnej voser, a HF start by mi asi taky chyběl.

                  0 0
                  • ZPetr  

                    Přesně a pokud se bude chtít posunout, tak stejně bude kupovat lepší.

                    0 0
                  • vilemx  

                    Aby to nebylo takové to: „nechci slevu zadarmo.“. Jestli pojede na argon, tak si ta automatika zapínání/vypínání plynu za chvíli na sebe vydělá.

                    0 0
      • Jakobo  

        To jsem se chtel taky zeptat, Gama to je, ale vypada to jako nejaky jednodussi model s naskrabovym startem?

        0 0
      • kamaro  

        Určitě bych si připlatil. Já mám tuto sestavu akorát s 20l flašou.

        Na té 160 nastavíš jenom proud a TIG. Ale nebude ti automaticky pouštět Argon při začátku svařování, budeš to muset pouštět nějak jinak (nožní ventil a pod.). Argon nejde přes svářečku, čili ventil není v ní.

        Aby jsi byl schopen svařovat tenké trubky bude se ti hodit pulzní TIG, což zase ta 160tka nemá. U té 1500 můžeš kompletně nastavovat frekvenci pulzu, jeho délku, vyšší a nižší proud, předfuk a dofuk plynu atd. Prostě všechno co potřebuješ. Akorát se to nenastavuje samostatnými točítky, ale postupně se jedním tlačítkem přepínáš mezi parametry a ty se nastaví točením hlavního kolečka, hodnota se zobrazuje na displeji.

        A vzal bych si svářečku s HF startem – bezdotykové zapalování – komfortní věc, nemusíš škrtat elektrodou.

        Vysoký zatěžovatel nebudeš pro rámy potřebovat.

        Kuklu jsem vzal z Ali s větším oknem a náhradními slídami – funguje perfektně (i na TIG). Předtím jsem měl z Lidlu a ta se mi posrala a měla malinkatý průzor, přes slídy nebylo za chvíli nic vidět.

        A občas se hodí nehořlavý návlek na prst, taky z Ali.

        0 0
        • Cavendish  

          Před chvíli jsem se má tu 1500HF taky díval. Ta cena není takovej rumpál, když si vezmu co už to všechno umí. Donutil jsi mě přemýšlet a asi budu muset rozbít prasátko. Chtěl jsem si koupit Forestera na ježdění ke včelám a tak, ale tohle asi vyhraje :)

          0 0
          • kamaro  

            Podle předního panelu to poznáš – ta TIG svářečka tam má dva porty na připojení kabelů (MMA), potom jeden mosazný šroubovací konektor (tam se přišroubuje TIG hořák – vnitřkem vede argon a venkovním obalem proud až k hořáku) a potom konektor na připojení tlačítka z hořáku (jak na starých zesilovačích). Ta 1500HF umí z hořáku jenom jeden povel (je tam jenom jeden mikrokontakt). Já jsem si k tomu dodělal nožní spínač (na foto s bílým kabelem), občas svařuješ v takových krkolomných polohách, že na to tlačítko na hořáku nedosáhneš, nebo chceš chytit hořák více u hubice a pod.

            U lepších (a dražších) svářeček bývá více možností ovládání, dá se k tomu dokoupit nožní pedál, kterým třeba i měníš proud (zezačátku větší na prohřátí materiálu, potom se dá trochu ubrat) a pod. U té 1500HF máš režim 4T – stiskem tlačítka zahájíš svařování, krátkým stiskem se přepínáš mezi dvěma dopředu nastavenými proudy a dlouhým stiskem končíš svařování. Takže si nastavíš třeba 40A jako proud 1 a 30A jako proud 2, zahájíš svařování na vyšší proud, potom klepneš na tlačítko, snížíš si proud a pro ukončení podržíš déle.

            0 0
          • vilemx  

            Jako totální svářečská lama jsem se před patnácti lety hecnul a koupil tohle:

            https://svarecky.heureka.cz/…specifikace/

            Obeslal jsem pár svářečských obchodů s tím, že chci AC/DC TIG sakum prdum včetně hořáku TIG i sady pro MMA, nějakých TIG AC i DC elektrod, kukly a rychlokurzu sváření jak AC, tak DC. Protože to šlo na firmu, tak bez budíků a lahve, komplet cena za vše musela být kvůli odpisům do 39.999 Kč.

            Od té doby už nejsem totální svářecí lama, ale jen lamička, sem tam něco svařím (20 litrová lahev argonu mi vydrží tak rok), ale hlavně investice 100 % navíc do AC verze vůbec nelituji!

            0 0
            • Smazaný účet  

              Na lamske lepeni pokukuju po cca tomhle :

              https://www.expondo.cz/…akt-10020125?…

              Maji vice verzi ve vice stupnich prislusenstvi…

              Argon pres chobolu, ktery meni lahve a neresi pronajem jako siad…

              0 0
              • vilemx  

                Bohužel tehdy byly ceny AC trošku jinde :(( Navíc na tom kurzu, který byl z části pojat i jako předváděčka, jsem si vybíral mezi tím Gysmi, nějakou Alfou a ještě jednou obrovskou škatulí. Nakonec jsem si vybral toho (z té trojice nejdražšího) Gysmiho, protože se s ním nejlépe svařovaly tenké věci. Plusem bylo i to, že byl nejmenší.

                0 0
        • Pedro404  

          Používáš takle velkej hořák? My sme dokoupili menší s ratingem tušim do 120A, kterej se dá pohodlně držet mezi ukazováčkem a palcem, tendle velkej, co byl u svářečky původně, mi přišel hrozně neohrabanej.

          0 0
          • kamaro  

            Je neohrabanej, ale držím ho většinou až u hubice. Při držení za držadlo jsem nebyl schopen jemně kontrolovat oblouk. Při držení u hubice nedosáhnu na tlačítko, takže jsem si k tomu udělal nožní spínač. Ale možná si časem koupím menší hořák.

            0 0
    • matbiker  

      A už mám taky sehnanou kyslíkovou flašku s novou tlakovkou, tak se Kamaro těš, budu z tebe tahat rozumy ohledně hořáku aspol!

      0 0
    • Kamikaze 591  

      Zdar vespolek! Výborné vlákno. Rád bych si dovybavil svou skromnou dílnu dalším kouskem. Chtěl bych si pořídit soustruh. Hlavně pro obrábění oceli, hliníku, případně jiné neželezné kovy. Se dřevem se nepočítá, ale kdyby to šlo, nevadilo by.

      Žádné velké kusy, spíše naopak – malé. Pouzdra na ložiska, řezání závitů, vrtání. Frekvence využití nízká – jednou měsíčně jeden den. Více to nevidím. Cenově okolo 20 k. Co by takový soustruh měl mít? Na co se dívat? Zaujalo mě tohle

      Možnost řezání závitů i podélného posuvu, váží 100 kg…

      Na bazar jsem se díval, ale jak je psáno výše, ty starosti okolo toho a velké heblo není kam dát. Co byste pořídili vy za tuto cenu a proč?

      Chtěl bych postavit velomobil na podobném základu jako je na fotce.

      0 0
      • Kamikaze 591  

        Plus kdyby bylo ještě v kombinaci s vrtačkou/frézkou, to by bylo skvělé. I za cenu vyšší ceny.

        0 0
        • Jakobo  

          Znate nekdo takovy ten vrtacko soustruh, ktery Narex sveho casu delal? Je to odlitek z hliniku, jen sloupek je tenkostenna ocelova trubka. Je to myslene jen pro drevo, ale drobne obrabeni mosazi uchycene ve sklicidle vrtacky se da. To jsem si jenom tak vzpomnel.

          0 0
      • kamaro  

        Fungovat to bude, na to domácí škrabání to bude dobré. Na oceli se o bude trápit, budeš muset ubírat postupně. V hliníku to bude ale fajn, ten se obrábí dobře. Nemělo by to mít problém s odvrtáváním trubek korunkovým vrtákem.

        Podélný posun a převody pro řezání závitů to má.

        Mrkni se, jestli nebudou mít něco jiného i s frézkou. Pokud ale máš prostor, tak je lepší samostatné zařízení, protože oblast lože soustruhu tě může omezovat při upínání něčeho delšího.

        Upozornění: Nástroje na soustružení jsou relativně levné, ale nástroje na frézování mohou vyjít poměrně draho.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Ja mam u tehle strouhatek trochu problem s plynulou regulaci. Pri malych otackach mas maly kroutici moment, cili presny opak toho, co potrebujes..

        Pred par lety byl v kurzu sieg C6, ale j nejake bernardo ma prevodovku na vreteno.

        0 0
      • Kamikaze 591  

        Jeste jsem nasel tento kousek, je o 5000 kc levnejsi, dle parametru vypada srovnatelne. https://www.karas.cz/…-ed400fd230v Ktery z nich bude lepsi?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ona je to skoro ta sama cina…porad…bohuzel…

          Ja ted narazil na prodej nejakeho stolniho stareho soustruhu s prislusenstvim. Tak jsem nahodil cenu (25–30) no a prodavajici napred, ze uz mu nabizeli 35 a pak se neproda, bo cekal tak 50…ono se to na bazaru objevi za 50, ale to bude od nejakeho prekupnika no…nu coz, usetril jsem:)

          0 0
        • kamaro  

          Tak jak upozornil Lukáš, zkus se podívat na něco co bude mít motor o konstantních otáčkách a změnu rychlosti bude mít řešenu převodovkou. Tady u tohoto se nastavuje rychlost elektronicky a při malých otáčkách (řezání závitů) by tomu mohl docházet dech.

          0 0
        • Pedro404  

          Tyhle soustruhy můžou mít buď plastový nebo kovový převodový kola, což je dost zásadní, protože ty plastový se rozlámou (nevim, jestli u některejch bejvaj už z výroby kovový nebo ne, u tohodle levnýho očekávám plast), a taky se dělá upgrade ložisek vřetene z kuličkovejch na kuželový. Jestli to ten dražší má, to netušim.

          Jinak na těch fotkách nevidim žádnej systém na uzamčení pojezdu, bez toho se nedá dělat tak půlka operací.

          Nějaký relevantní weby:

          http://www.mini-lathe.com/Home/ (obří množství uživatelskejch informací)

          https://www.arceurotrade.co.uk/ (britskej web s dílama)

          A když na YouTube vyhledáš „mini lathe“, tak toho taky najdeš spoustu.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Kovovy/plastovy kola se daji vykomunikovat, nektere ciny mivaj komplet kov, nektere maji nektera kola plastova. Pak nebrat, nebo si dopredu nekde domluvit sadu treba Tumlika: http://www.tumlikovo.cz ktery na soustruhy rady 300 vyrabi kde co…ale ceny neznam.

            Jinak tyhle cinske macinky jsou hodne dopodrovna rozebirane treba na cnc foru…

            0 0
            • Kamikaze 591  

              Našel jsem fotku kde kola vypadají kovově. Já si nebudu hrát na setinky, tak by to mohlo stačit a 5000 můžu investovat do příslušenství.

              0 0
              • Pedro404  

                To na tvojí fotce sou kola na zpřevodování lead screw, co ti posouvá pojezd, když chceš řezat třeba závity. Já vylámal kola HI/LOW převodu, kterej pohání vřeteno. Ale zase pokud sou kovový i ty na lead screw, tak snad uvnitř plasťáky nebudou.

                0 0
                • Kamikaze 591  

                  Ty jo tak to je síla! Já si teď navíc všimnul že těch 19 000 kč je bez DPH… takže oba dva vycházejí cenově nastejno…

                  0 0
    • Jakobo  

      Doufam, ze to sem take patri a nebudu zablokovan :-)

      Je to sice zabomysi zalezitost, ale pro me prave ted potrebna. Delam si jednoduchy nakladni vozik za kolo, neco jak v CR karka. V CR bych za 500 koupil na bazaru stary ram a jen natrel a dal nove bedneni, ale vozik potrebuju v zahranici a tam bohuzel nic takoveho neexistuje. Nosnost potrebuju aspon metrak. Mam k dispozici 2.5 mm L profil 50 × 50 mm, neni to ideal, ale mam to zadarmo, je toho snad kilometr. Uz mam nadeleny material a ocisteny od rzi. Nasledovat bude presne zarezani na pasove pile, svarovat budu MIGem, mame tu nejaky automat od Kempi.

      Spodni kostra bude 1100×700, horni ohradka pak bude ve vysce 150 mm. Kola budou zapletene do predni naby a bohuzel 26" pod spodnim ramem, teziste bude teda dost vysoko, ale jinak to s tim L profilem nevymyslim (idealne navarit uchyty pro kola na horni ohradku, ale celek by nebyl dostatecne tuhy nebo bych musel dat dalsi vyztuhy = tezke).

      Pac vozik bude ciste makacska zalezitost nebudu vymyslet zadne specialni uchyty k ose kola, ale osvedcenou rukojet jak u karky uchytim pres objimku k sedlovce. Nic jineho se moc vymyslet neda, pri te celkove vaze davat nejaky uchyt pd RU to by nemuselo dopadnout dobre. A toto funguje dobre.

      0 0
      • kamaro  

        Z profilu 50×50×2,5 to bude předimenzované jako prase. Vůbec bych se nebál uchytit kola na horní straně a snížit tak těžiště. Ale hodil by se nějaký nákres konstrukce s rozměry. Alespoň tužkou ať si to jsme schopni lépe představit

        0 0
        • Jakobo  

          Predimenzovane to bude, to souhlasim. Coz by nevadilo pokud by s tim umerne nerostla hmotnost, ta mi vychazi pres 25 kilo, to je hodne. Proto jsem uz serizl profil do horniho patra na sirku 25 mm.

          Ono to neni kovane elko, ale plochac zohly do L, kdo vi co myslim. Tim je to o neco lehci, ale take mene pevne. Dat osu do roviny s hornim ramem by vyznamne snizilo teziste a teda i stabilita by sla okamzite nahoru, ale obavam se, ze by se i pres tu bytelnost horni ohradka bortila. Musel bych varit vyztuhu od spodni ohradky. Nebo zaplest 16–20" rafky (ted nemam).

          Asi se na to vykaslu, vozik udelam z toho dostupneho matrose jak je to nakreslene, me hlavne tlaci cas, vozik musi byt hotovy v dubnu, coz se zda za dlouho, ale mam moznost na nem pracovat jen v nasi vyrobne a samozrejme po praci.

          Nedavno jsme tu daval dotaz ohledne voziku, ale nikdo se neozval. Ja si mohu casem koupit 25 mm tenkostenny 4hran, ktery bude neuveritelne pevny na ohyb i do krutu a z toho udelam lehky pevny vozik. Tm to pujde snadno i na horni ohradku.

          0 0
          • Jakobo  

            Rukojet trubka, spatne jsem to napsal. Asi palcova, stena tak 2 mm. Cekam, ze to nezohnu tak budu opet varit. Slo by naplnit piskem, zavarit konce a ohnout kolem nejakeho sloupu, snad. Uvidim az bude ram.

            0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Mam vozík s osou pod podlahou, trochu menší než plánuješ, s 20" kolama a je úplně parádně vyvážený za kolo i do ruky. Vozim v něm bordel i sut na sběrný dvůr, ideal. Bohužel nemám foto, je tma, zkusim vzpomenout rano.

            Nezapomeň na opěrné nožičky, když ho mas nalozeny a nepripojeny.

            Nekdo- noelgabriel? – ma v galerce svycarske vojenske koo s privesem na raneny. pro inspiraci.

            0 0
            • Jakobo  

              Na nozicky jsem myslel, ale dik za pripomenuti. Taky predni strana bude odnimatelna, aby se dalo snadno nalozit a vylozit neco vetsiho. Dno a bocnice budou z pevne 6 mm preklizky. Kola budou 26", nic jineho nesezenu a navic nejake predni mne doma prebyvaji, tak je aspon zuzitkuju. Ram mam nahrubo svareny, ale to je to nejmensi. Bedneni, rukojet, uchyt ke kolu, natrit… Ale je s tim zabava.

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                z hromady bordelu kdyz bourali barak, za par petek, nekup to ;-) Krasna neni ale funkcni perfektne, uz toho odvezla…

                0 0
                • Jakobo  

                  Dobry makac. Co do hmotnosti asi to peri nebude, ale aspon se hned nerozlame.

                  Nevi nekdo jak mam zohnout takovou asi palcovou trubku aniz by se zbortila stena? A ohybac trubek nemam. Naplnit piskem?

                  0 0
                  • Cen da H  

                    za studena obtizne, zkusit zahrat, mohlo by stacit pouzit pb horak a ohybat okolo nejake dalsi trubky nejlepe daneho polomeru. co si vzpominam tak jako kluk jsem videl ohybacky co meli topenari, ale to fungovalo asi jen na olovene trubky …

                    0 0
                    • oddie  

                      S dostatečně velkým poloměrem zastudena v pohodě, výborně se jako kopyto hodí disk z auta…

                      0 0
      • Cavendish  

        Tak mě přijde že tyhle profily by měli stačit s prstem v nose.

        0 0
      • kyl  

        udělej to 1200 × 800 a můžeš na tom vozit i palety.

        0 0
    • kamaro  

      Zeptám se svářečů. Vyzkoušel jsem pájení mosazí (brazing) i svařování TIG. Nevyzkoušel jsem však prozatím TIG brazing čili takový průnik mezi metodami. V podstatě se spíše jedná o pájení (materiál je odlišný od základního, nedochází k natavení základního materiálu), ale jako zdroj tepla se používá TIG hořák a elektrický oblouk.

      Jako materiál se používá materiál označovaný jako „Silicon bronze“. Nevím kde to hledat u nás, ale na Ali to je.

      Nemáte někdo zkušenosti, nebo budu pionýrem slepých uliček opět já?

      Odpovědi na očekávané otázky:

      Ano, samozřejmě že jsem to zkoušel s běžnou mosaznou pájkou.

      Ne, s mosaznou pájkou to nefunguje, prská to jako prase :-)

      0 0
      • matbiker  

        Mam ho koupeny z ali a funguje to. Teda zatim jen housenka na trubce se stenou 0.45 a v pohode. Jak pises, absolutne to neprska, ma to ale jednu nevyhodu- podstatne mensi pevnost nez povnostni pajka na ramy

        0 0
        • kamaro  

          Chci vidět housenku!

          Jakou to má pevnost netušíš? Mosazná pájka na rámy má kolem 700MPa, běžná kolem 400MPa.

          0 0
          • matbiker  

            Čoveče, housenku bych musel udělat novou. Jak mi to došlo z ali, tak jsem udělal několik pokusů s velmi pozitivním výsledkem a měl jsem to odložené bokem, ale před svátky jsme dovezli 3 nové cnc a 3d měření a dělal se velký úklid…

            Pevnost píší kolem 500.

            0 0
      • Pedro404  

        Hehe, taky sem to teď zkoušel, když sem narazil v obchodě na mosaznou pájku. Připomnělo mi to, jak sme se snažili svařit prasklou konzolu z Ikey, a pak sme zjistili, že je ze zinku:D

        0 0
      • Jakobo  

        Je to asi hloupe sem davat odkaz na konkurenci, ale sam tam chodim, kdyz se chci neco dozvedet, jen teda ctu jinak se tam neangazuju. Svarforum.cz uz je mrtve, clanky sice zustavaji, ale forum tam funguje dobre. Je tam dost machru, kteri se svarovanim, pajenim, palenim zivi, takze bohuzel od BF konkurence nehrozi. Mrkni na toto http://www.svarforum.cz/…iewtopic.php?…

        0 0
        • matbiker  

          Pokud řeším něco se svařováním, tak pouze tam. Někteří borci tam jsou opravdoví machři.

          0 0
    • Pedro404  

      kamaro: Jak prosimtě funguje pájení věcí s malejma mezerama, jako jsou mufny nebo destičky na sobě? Vona si ta mezera pájku prostě nasaje?

      0 0
      • kamaro  

        Ano, je to tak, funguje tam kapilární vzlínavost a zapůsobí také tavidlo, které vytvoří povrch po kterém to tam „zajede“. Ale zase to samozřejmě není tak jednoduché jak to vypadá. Aby to tam pěkně „zajelo“ tak to i uvnitř musí být pěkně nahřáté na správnou teplotu. Takže nestačí to pohonit jen po kraji, protože by to potom zateklo jen pár milimetrů, je dobré mufny pěkně do červena prohřát a potom tam opatrně pouštět pájku. Při tom prohřívání opatrně, nesmíš furt na jedno místo, jak už barva jde do bíla, tak už je to moc a je to přehřáté! Jak už je to prohřáté tak pak spíš na to krátce fuknout a pak s plamenem úplně mimo.

        Destička na destičku je taky sranda, zejména když máš něco silnějšího a většího dole a potřebuješ na to něco menšího a tenšího. Pokud pustíš plamen přímo na ten malý díl, tak ten máš okamžitě bílý (tzn. přehřátý) a základní materiál není nahřátý natolik, aby „přijal“ pájku. Takže pěkně pomalu začít prohřívat základní materiál kousek vedle a až ten je prohřátý tak teprve začít pájet tu drobnou věc. Prostě je cílem ohřát oba materiály na co nejnižší teplotu při které se na nich drží pájka.

        EDIT: Celkem zajímavé je, když máš masivní ocelové přípravky, třeba na ukotvení středu nebo patek. U plamene poznáš co je to tepelná vodivost a jak funguje chladič. Opravdu ten velký kus železa dokáže odebírat hromadu tepla a poměrně dlouho trvá než se to nahřeje – se všemi riziky hrozícího přehřátí drobných dílů.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Vyssi teplota vadi, protze se jednak rychleji vypali tavidlo, druhak se muze spalit samotna pajka…

          Cim ohrivas, PB a kyslik? Kyslik mas vlasrni lahve ktere ti nekdo plni? Bo pronajem jee docela nesmysl…

          0 0
          • kamaro  

            PB – kyslík. Mám vlastní 20l 150Bar lahev na kyslík a 20l 200Bar Argon. Pronájem nemám – plním ve Vebo F-M.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ja o argonu uvazoval pres chobolu, ktery vymenuje lahve obratem. Taky bez pronajmu. Odpada tak starost s platnosti tlakove zkousky a tak. Ve vebo by byla moznost koupi lahev a nechat si ji plnit. Ceny jsi neporovnaval?

              0 0
              • kamaro  

                Ceny jsem neporovnával, ceny mají na webu. Mám to blízko a čas jsou u mě peníze. Na těch mých dvou lahvích za rok neprodělám ani nezbohatnu.

                0 0
            • Smazaný účet  

              Měl bych dotaz:potřebují kolmo na sebe letovat trubky průměr 8mm stěna 1mm materiál nerezová ocel (má to být nosič na retro kolo)

              Potřebuji poradit jakou mám použít pájku a zda mi bude stačit pb.hořák na kartuše a jaký typ.

              Děkuji za odpovědi.

              0 0
              • kamaro  

                Jestli myslíš jenom samotný hořák na PB, tak stačit nebude. Potřebuješ směs PB s kyslíkem. Na nerez budeš potom potřebovat pájku s cca 45 procenty stříbra, více nevadí, méně může být problematické (nebude se to chtít na nerez chytat)

                Edit: pro malou spotřebu si sežeň pájku přímo obalenou tavidlem.

                0 0
                • Jakobo  

                  Ty tomu samozrejme rozumis vic, ale ja stribrem bezne letuju PB. Pouzivam takovy ten horak na 225 g kartuse z ciny, je to nouzovka, predpokladam teda, ze nejaka sada od Mevy na tomu bude radove lepe.

                  Letoval jsem tenke trubicky nerezoveho kosiku z taiwanu, ktery jsem si musel trochu ‚dodelat‘, letoval jsem asi 8 mm silnejsi trubicky opet bez vetsiho problemu s nahrivanim apod. Material se krasne prohral a pajka zatekala.

                  Co to je za stribro jakeho slozeni netusim, pouzivame to v praci na spoje, kdy se neda svarovat. Musel bych se zeptat. Vypada to jak obalovana elektroda na svarovani obloukem, drat 1.5 nebo 2 mm je obaleny silnou bilou vrtsvou nejakeho tavidla. V praci tim letuji profici a pouzivaji mapp. Kdyz ze skladu pajku vyfasuji tak se pak uz nesmi vracet kvuli kontaminaci a nevyuzite draty pak leti do srotu. Ja si je pak posbiram pokud tam rovna jsem.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Díky za odpovědi no já zatím nějaký ten Pb hořák koupím a budu experimentovat,po­kud na to nebude stačit využijí ho i jinak.Ono asi záleží i na složení toho plynu v kartuší.

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Kup si nejakou sadu na bazaru Pokud se k tomu horaku puvodni majitel choval aspon trochu slusne nemuze s tim nic byt. Tyto stare sady mely celkem pekny ostry plamen a pekne se dal seridit.

                      0 0
                    • Jakobo  

                      Jeste jsem si vzpomnel na toto video https://www.youtube.com/watch?… nebo na dalsim opravuje zniceny sroub na varici Optimus Nova pod horakem (mam take mensi sbirku varicu na benal a petrak a tyto repase jsou bezne, vetsinou se jedna o mezivalecne varice). Jak na videu rika pouziva pouze PB. Tady se bude jednat o stribro s minimem primesi kvuli vysoke teplote na horaku, teplota tani bude teda asi take vyssi nez u nejake eutekticke smesi Ag-Cu. Ten horak si s tim hrave poradi.

                      O kolik rychlejsi by to bylo s kyslikem to netusim. Asi je to nouzovka a na masivni trubky ramu to mozna neni. Na nejake trubicky by to ale nemel byt vazny problem a navc kdo si muze dovolit financne nebo prostorove kyslikove lahve.

                      0 0
                    • Jakobo  

                      A jste jedna dulezita poznamka, kterou tady zatim nikdo nezminoval. Bezpecnost. Tavidla pro stribro, alespon nektere jsou prudke jedy. S borem to nic nema, myslim nejake slouceniny fluoru. Latka se vstrebava kuzi a muze skutecne zpusobit smrt. Pokud objednate nejaky silver brazing flux z ebaye prasek tak tady opravdu velky pozor. Oni samozrejme nenapisou, co to obsahuje. Pri nakupu v CR a Evrope asi bude napsane jestli nejake nebezpeci hrozi.

                      0 0
                  • kamaro  

                    Tak možná že to půjde, možná to tu stříbrnou pájku roztaví. Ale nezkoušel jsem to, jestli to půjde tak by mohl potom napsat. Ono to kvalitativně asi nebude tak jako s kyslíkem, tam se na hořáku dají měnit různě velké trysky a plamen jde dobře regulovat. Tady to bude možná omezené a může se stát že to na jedné straně bude pájet a na druhé mu pájka odteče že spoje.

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Ale jiste, ze to pujde. Stribrnou pajkou doma drobne dily letuji bezne, na videu borec opravuje horak snad cistym stribrem, v praci u nas pouzivaji monteri mapp, coz je taky nejaka PB smes. Mozna by sel i ten ram kola s tim, ze by to trvalo dlouho nebo bys zbytecne ohrival navic dalsi metr trubek kolem.

                      0 0
            • oddie  

              Pb-kyslík je hezká hračka, povedlo se mi kdysi sehnat takouvou tu soupravu, co se vejde pod stůl a je v ní kyslíková flaška, dvoukilovka pb a asi dvanáct píšťal, kompletní tuhle sadu a flašku kyslíku navíc.

              0 0
            • tigermoth  

              Plní tvou láhev, na kterou děláš TZ, nebo mění obratem za nějakou svou systémem jako u choboly? Dávám dohromady PB – O2, tak se zajímám :)

              0 0
              • kamaro  

                Kyslík mi mění za mou starou, mám trochu atyp 150bar. Argon kus za kus.

                0 0
      • Smazaný účet  

        Kapilarni jevy, musi tam byt tavidlo. Stejne jako pajeni Cu trubek do fitinek…

        0 0
    • kyl  

      Dnes jsem dostal v práci tuto mašinku https://www.filko-opava.cz/…i-migmagco2/

      hodí se to k něčemu?Mám s tím vařit slabostěné jekle,plechy atd.

      0 0
      • Jakobo  

        Tos dostal na svarovani v praci ceho? V zivote jsem o teto znacce neslysel. Podle ceny bych cekal plastovy podavac s malym hrackovym motorkem, ktery nebude dodavat drat plynuje. Horak je nevymenny, nepujde procistit. Zemnici sverka je z nabijecky, ta se da vymenit. Pri te cene bych si asi spis poridil invertor na elektrody. Divim se, ze toto se nekde kupuje pro profi nasazeni. Ale je to i na plyn, snad to ma ventil a nebudes muset mit plyn pusteny trvale. Pokud budes ale kupovat plyn tak pak cena invertoru je to posledni. Trubickovy drat na domaci pouziti je zase nesmysl kvuli cene.

        U nas v praci mame na drobne svarovani Kemppi Minarc Evo, ted o vikendu jsem zkousel svarovat ram toho voziku, ktery zminuju vyse. Chvili mi trvalo, nez jsem se s tim naucil, ale to je rukama.

        0 0
        • kyl  

          Občasné vyspravení odsávání z brusek a další blbosti ze slabého materiálu(běžný plech a profily do 2.5mm).Nedávno jsem upravoval 8 čistících stolů a navařovat tam něco elektrodou bylo o nervy (1.5mm plech).Není to na profi použití,na to jsme měli nějaký dost starý Fronius ale už je pryč.Na vaření silnějšího materiálu mám invertor Fronius nebo Omicron,tím vařím hlavně šedou litinu(opravy chyb na odlitcích).

          0 0
    • gargamel  

      Mám dotaz na zde přítomné rámaře.. Mám HT bika 29er, jak moc je náročné předělat na gravel? Tzn. zkrátit geo, případně vyměnit hlavovou trubku za delší. Pak je varianta osadit mtb pevnou vidli akedvátní délky (cca 100mm), nebo upravit geo na nižší gravel vidli.

      Má smysl toto podstoupit a ušetřit jen za nákup trubek, nebo raději nechat svařit od nuly?

      Díky

      0 0
      • kamaro  

        Teoreticky by to mohlo jít, gravelový rám bude kratší než bikový. Ale neuděláš už nic s BB dropem a se sklonem DT od středu k hlavě. Bude to mít pořád geometrii na vysokou vidlici.

        Další věcí co může být problém je skutečnost, že při zkracování DT a TT u hlavy se můžeš dostat na tenkou část trubky – zesílená část z jedné strany trubky bývá většinou jen 40mm.

        Co jsou za trubky na stávajícím rámu a co by jsi si za trubky představoval v případě nového rámu? Díky gravel módě a spíše silniční geometrii rámu je škála poměrně široká, nově jsou možnosti postavit obdobné kolo z lepších sad od Columbusu, např. sada LIFE má tvarované řetězové vzpěry připravené pro flatmount brzdy. Pro vyšší třídu gravel rámu bych o této sadě uvažoval a už bych se asi neomezoval možnostmi stávajícího 29er rámu (standart pro zadní osu, pro brzdy, vedení řazení a brzd,…). Vše se dá udělat v nových standardech (T47, flatmount, pevné osy, vnitřní vedení – s T47 možnost provést komplet vedení vnitřkem), ale bude to samozřejmě dražší.

        U předělávky by se muselo zjistit, zda by taková předělávka šla provést a zda omezení které nabídne nejsou moc velká. A technicky to taky nebude sranda, ale neříkám že to není možné.

        0 0
        • gargamel  

          Rám je Singlebe z trubek columbus zona.

          Gravel využ´vám spíš jako HT, než odolnou silnici, takže důlezítá je průchodnost pro 2” gumy a “nesilniční” geo což ono HT umožňuje. Taky jej využívám na dlouhé akce s brašnami.

          Rám jsem si nechal vařit na zakázku před možná už 8 lety. Teď ho využívam na taháni chariotu, nebo vození dětské přední sedačky. Gro mojeho nájezdu trávím na gravelu.

          0 0
          • kamaro  

            K SingleBe držím úctu a nechal bych rám k původnímu účelu. A od SingleBe si nechal udělat gravel přesně dle požadavků. Ano, vím že to jsi nechtěl slyšet :-)

            0 0
            • kubad  

              Prodat a objednat nový ta nesmyslná přestavba se nemůže vyplatit. A navíc moc nedává smysl.

              0 0
            • gargamel  

              Mě by toho rámu taky bylo líto rozřezat, ale na druhou stranu jsem ho chtěl sundat z háku a vrátit do provozu. Chtěl jsem si ujistit, že je to opravdu blbost to převaření :))

              0 0
    • kamaro  

      Pro pobavení: Dnes mi došla pozvánka od pořadatelů NAHBSu, zda nechci rozšířit řady vystavovatelů. Slovy klasika: Jak se to ty „potvory“ šikmooké dozvěděli, že mám cihelňu.

      Škoda že Berdych cpe prachy do Festky a né do mě – mohli jsme jet spolu na výlet, vzal bych si ho jako tlumočníka.

      Takže jim zítra ve slušnosti odpovím, fakt se mi to nehodí :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jestli sháníš investora a grafika v jednom… :)

        0 0
      • Pedro404  

        Nekecej! Hustý. Za vystavování tam musíš ale něco zaplatit, ne?

        0 0
        • kamaro  

          Jasně, to v tom emailu bylo taky. Když projevím zájem, tak mi pošlou další informace o cenách…

          Když si spočítám dopravu s koly tam a zpět, poplatek za výstavu, nějaké ubytko, stavbu nějakého „stánku“ tak jsem nižších řádech statisíců :-) Za ty prachy raději pojedu s ženou na dloooohou dovolenou.

          Navíc ani nemám moc co vystavovat, navíc bych ty kola musel umýt :-)

          Je to dobré tak na honění trika tady na B-F :-)

          0 0
    • matbiker  

      Tak jsem to zkusil.....

      0 0
      • vrazdit  

        vypadá to zajímavě:) ta zadní stavba je cannondale?

        0 0
      • Pedro404  

        :-O Zajímaly by mě fotky, jaks udělal domek pivotu. Řešils nějak softwarově kinematiku nebos to umístil od voka?

        EDIT Po bližšim prozkoumání vidim, že to eště neni:) Ale vypadá to dost fajn.

        0 0
        • matbiker  

          Mam koupeny ten programek na kinematiku, uz ani nevim, jak se jmenuje. Ale totok jsem strihl od oka. V tom trjouhelniku je tak malo mista, ze s umistenim cepu moc cvicit stejne nejde.

          Normalne jsem si to sestavil, stred podlozil stolickou a 2 prkynky na spravnou vysku, obkreslil diru a vyvrtal. Vysoustruzil jsem si trubicku a tu jsem tam napasoval.

          Ano, je to zadni stavba z Kanona.

          0 0
          • vilemx  

            Tak jak je to s tim svarovanim “hlinikovych” ramu v domacich podminkach? Jde to jen Tigem nebo to je bez nasledne tepelne upravy nekde v peci blbost?

            0 0
            • matbiker  

              Tento rám je z Al 6061, což je tepelně zpracovaná slitina hliníku. Pokud se to svařuje v domácích podmínkách, tak to v daném místě ztratí pevnost – změní se vlastnosti. Je potřeba do oblasti svařování vnést co nejméně tepla. Pro sebe bych to neudělal, ale protože jde o rám pro momentálně 24kg človíčka a trubky jsou stejné jako pro 100kg řízka, tak si to v klidu lajznu.

              0 0
              • vilemx  

                V pohode, mam podobny nazor. Jen kdyz jsem zauvazoval o nejakem tom svaru pro 20 kg prcka na detskem 20” kole, rovnou jsem tady byl za pitomce…

                0 0
              • Smazaný účet  

                Já bych si to nelajznul i kdyby ten človíček měl 10 kg a to jsem se něco nasvařoval.

                0 0
    • kamaro  

      Travel gravel tank origami edition… v konceptu

      Kolo je od začátku vyvíjeno pro určitý účel a pro očekávané vlastnosti. Proto je na hony vzdálené běžné masové produkci. Neočekávám, že by se takový hrbáč mohl někomu líbit, toto kolo nestavím na vzhled a ladné křivky. Nyní jsem ho musel složit, abych mohl umísťovat brašny a další příslušenství a mohl kontrolovat prostorové kolize.

      0 0
      • Pedro404  

        „Nestavět na vzhled“ si představuju jinak než (předpokládám) custom head badge a patky:) Co se děje v tom středu?

        0 0
        • kamaro  

          Nemůžu za to, že si manželka vymyslela že chce na hlavovou trubku kytičku. Dalo mi celkem práci vymyslet, jaká kytička se dá jednoduše odvrtat a vyříznout kotoučkama :-)

          U středu je v podstatě jenom ztužení a mírné zvětšení objemu nádrže.

          0 0
        • oddie  

          Tam bude motor, když je to tak dlouhý :)

          0 0
      • Cavendish  

        Ta ,,pevná osa” je stejně TOP

        0 0
        • kamaro  

          Jo, ta nejpevnější ze všech pevných :-)

          Matroš je už doma, dnes přijdou nové nože do soustruhu, takže se budu moci pustit do finálních os. Je to sice postavené na běžně dostupných osách, ale řekl jsem si že si je udělám sám. Když custom, tak pořádně.

          0 0
    • Pista.Wassermann  

      Vypadá to dobře, až to bude nastrojené, tak to bude úplná paráda. Ta délka zadní stavby je z důvodu brašen? Aby sis do nich nekopal?

      0 0
      • kamaro  

        Délka zadní stavby je schválně prodloužená z více důvodů. Největším důvodem je lepší rozložení hmotnosti mezi předním a zadním kolem, kdy zadní kolo je při naložení brašnama více zatížené. Prodloužením zadní stavby se dostane více váhy na předek. Potom tak získávám další prostor pro rámovou brašnu, která bude mezi sedlovou trubkou a zadním kolem. Díky posunu zadního kola se mi i těžiště zadních brašen podaří dát před osu zadního kola – pozici právě budu ladit. Proto jsem to jedno kolo musel teď sestavit, abych si kontroloval pozici brašny vůči tretrám. A také se to kolo celkově zklidní a zpohodlní, což u tohoto kola beru jako lepší vlastnosti než obratnost v utažených zatáčkách.

        0 0
    • stromovous  

      Ahoj, potřebuji poradit,chystám se na výrobu celodpruženého rámu, materiál na trubky chci použít crmo 4130 a budu to pájet. Jaký materiál používáte na výrobu zadních patek? (pevná osa) tyč 4130 nemůžu sehnat. děkuji za rady

      0 0
      • Pedro404  

        Já patky kupoval hotový, ale řek bych, že normální konstrukční ocel udělá stejnou službu, akorát za trochu víc gramů? Popř. nerez.

        Jakýho fulla plánuješ, klasiku jednočep ala mrázek?

        0 0
        • kamaro  

          Patky se dají vyřešit různě a existuje spousta různých typů. Bude hodně záležet i na tom, jaké máš dostupné vybavení, pokud je tedy budeš vyrábět.

          Dají se koupit hotové – toto řešení bude nejméně pracné, bude to dobře fungovat. Bude to ale nejdražší řešení, patky mohou být celkem drahé a navíc poštovné ze zahraničí (u nás je neseženeš).

          Pochopil jsem však, že se chystáš na výrobu. Rozdělil bych to na dvě části – samotná patka a hák na přehazovačku.

          Patka – dá se to vysoustružit z plného profilu, nemusí to být Cr-Mo. Pokud to budeš řešit celé z oceli, budeš bojovat s korozí na závitech.

          Hák na přehazovačku – toto je hůře vyrobitelné, nejde to na soustruhu. Nabízejí se možnosti výpalků z nerezi nebo hliníku, které se namontují na základní část patky – mrkni třeba na řešení SingleBe na nových rámech. Součástí výpalku může být i otvor na závit pevné osy, takže to nabízí i protikorozní řešení na závitech.

          Moje řešení: Nerezová trubka 25×1,5, která se napájí na pozici patky. Hliníková vložka, která se vsune z vnitřní strany do této nerezové trubky. V této vložce jsou otvory na osu a v jedné je závit. Z vnitřní strany je to rozšířené, tím se to zarazí o tu nerezovou trubku. Je v tom i vyfrézovaná část, která drží náboj ve správné pozici před protažením osy. Drobné vůle jsou řešeny dvěma O-kroužky, zajištění polohy je řešeno drobným šroubem ze spodní strany. Hák řeším jako nerezový výpalek, který přivařím na nerezovou část patky.

          Potřebuješ na to: soustruh, fréza, výstružník na tu nerezovou trubku (22mm), závitník M10×1 na nerez, rovnací přípravek na patku. Fotka by řekla více než popis, doplním až se dostanu do dílny.

          0 0
          • TJK  

            pokud by sehnal katoforezni lakovaci lazen nemusel by mit problem s korozi ani v zavitech

            0 0
            • kamaro  

              Je to o volbě typu patky, pokud udělá patku na dvě části – zvlášť pevná ocelová část napojená na rám a výměnná část se závitem na osu a hákem na hazku – tak to může udělat z více materiálů, které mohou být koroziodolné a nemusí řešit katoforézu nebo nějaké jiné pokovení.

              Jinak katoforéza by na ošetření některých míst mohla být fajn, někdy to budu muset zkusit.

              0 0
          • stromovous  

            Děkuji za radu, pomalu na tom začnu dělat a uvidíme co z toho vyleze :)

            0 0
          • kamaro  

            Tak pár fotek mých patek a pevné osy. Vše hliníkové půjde na závěr do eloxu.

            0 0
    • stromovous  

      Taky jsem si říkal nerez, použil bych ji asi i na úchyt tlumiče. Plánuji klasiku jednocep podobný Mrázkovi, akorát tlumič vodorovně.

      0 0
    • J.e.n.i.k.82  

      Ahoj, v tomhle tématu se mi asi nejlépe dostane rady.

      Potřebuji na rámu z Tange trubek opravit vrypy (mají cca 20 × 2 × 1 mm) na řetězové vzpěře tak, aby místo opravy nebylo zřetelné. Po opravě půjde rám lakovat. Uměl by to tu někdo? Ideálně v Praze a okolí? Případně uvítám i tip na firmu, která by to zvládla. Děkuji

      0 0
      • Pedro404  

        Pokud to pude stejně pod lak, nestačilo by to vyplnit epoxidem a zabrousit?

        0 0
      • kadlec  

        Pokud to pujde na mokry lak, tak bych to vzal tmelem. Pokud na praskovou barvu, tak tmel ne.

        0 0
        • J.e.n.i.k.82  

          Chtěl bych zachovat stejný typ barvy, jako je tam teď. Matná šedá s jakoby práškovým povrchem.

          Přemýšlel jsem, že by to mohlo jít zaplnit třeba mosazí – tou se rámy běžně pájí.

          0 0
        • kamaro  

          Přesně tak. Pokud by to mělo jít pod práškovou barvu (komaxit), tak jedině to zakápnout pájkou, tady ideálně nějakou stříbrnou (cca 35% Ag), která se dá koupit v tyčkách obalovaných tavidlem a oproti mosazi se s ní daleko lépe pracuje a lépe se ovládá. Poté zabrousit a bude to hladké jako dětská prdelka.

          Pokud pod mokrý lak, tak tmel.

          0 0
          • matbiker  

            Napřed bych to vzal jemným pilníkem a páskem šmirglu, abych viděl, jak je to skutečně hluboké. A zbytek tak jak píše Kamaro. A dal by se na to použít i ten Silicon bronze a tig svařečka. Jednou kluci v práci opravili plechovou fremu cínem, v práškové lakovně se částečně roztekl.....

            0 0
          • Petr L2  

            A co zkusit epoxy metal, ten by měl vypalování barvy v klidu vydržet ne?

            0 0
    • matbiker  

      Neco pro Pana stavitele Kamara – silicon bronze, prvni pokus ( potreboval jsem si svarit stolek ke Zwiftu a svarecka byla venku) , sila steny 1trubka 0.45, druha 0.55.

      0 0
      • Pedro404  

        Najs. Jakym proudem je to dělaný a kdes sehnal drát?

        0 0
        • matbiker  

          Je to videt na svarecce – 19A, drat mam z Ali.

          Nakonec jsem tim privaril i spodek toho stolku – trubka do stareho setrvaku z auta. Fe dratem ta litina moc drzet nechtela, tak jsem ji vzal tim silcon bronzem a cajk.

          0 0
      • kamaro  

        Díky moc, vypadá to dobře.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Cavendish  

      Pánové, kde kupujete trubky? Máte nějaký ověřený zdroj na Reynolds, Columbus a Dedda? Díky

      0 0
      • odik  

        Já jsem našel jedině https://www.airoocycling.cz/…erial-trubky

        nekupoval jsem tak nevím.

        V cizině jsem nehledal.

        0 0
      • kubad  

        Yarroline by měl mít Reynolds ale reálnou dostupnost co má netuším, jinak Airoo je fajn a Petr Ježek zajistí a sežene rychle

        0 0
      • kamaro  

        Všechny tři značky se dají přímo od výrobců, ale to se vyplatí až při větším množství. Jinak zmíněné Airoo (plánujeme s Petrem Ježkem schůzku ohledně možností zajištění materiálu, dokáže toho víc než je na webu) nebo v Anglii Ceeway. Ono to totiž není jen o trubkách, budeš potřebovat i střed, nějaké návarky,…

        Plánuješ vlastní výrobu? Pořádně si to rozmysli než se do něčeho takového pustíš…

        0 0
        • Cavendish  

          Díky za info.

          Vlastní výroba určitě ne. Nemám čím to dát dohromady :)

          Chtěl jsem to hodit do krabice včetně výkresu geometrie a poslat ti to :D

          0 0
          • kamaro  

            Ještě nějaký „trubkodárce“ se najde, který mě chce podpořit kompletní sadou? Já jen abych si na to začal dělat místo v garáži :-)

            Ale jako pobavil jsi mě, tento postup objednávky mě nenapadnul. Popravdě bych nevěděl co ti na to mám říct, kdyby mi tu takto přistála krabice :-)

            P.S.: Jestli mi někdo bude chtít poslat krabici s trubkama, dejte tam i nějaké náby, kliky… – preferuji White Industries, ale ve stříbrné barvě, prosím. Délka klik 170mm, převodníky 48/32, náby s pevnýma osama na kotouče, hlavko 44mm a střed na T47. Sedlo by se mi líbilo Brooks Swift v titanu, barvu nechám na vás, ale ať je to sladěné s koženou omotávkou. Sadu, ráfky a zbytek věcí si už rád zajistím. Děkuji moc. Já se s Vámi o svou radost podělím alespoň fotkama.

            0 0
            • Cavendish  

              Úplně to vidím. Sedíš v dílně, zazvoní kurýr a dá ti bednu plnou trubek Reynolds 725 s cedulkou ,,přijedu si to pro to příští týden” :D

              Né, teď vymýšlím bejkárny. Mám doma staršího Favorita. Asi něco obyčejné, ale byla to moje první silnička a pořádné kolo. Tak nevím, jestli mu vdechnut život a mít to na neděli na kávu

              Nebo koupit toho Peugeota a postavit si něco na tom

              A nebo postavit nový rám třeba z těch R725 a udělat si radost :)

              0 0
              • kamaro  

                R725 nejsou nic moc trubky, to je zhruba třída Zony od Columbusu. Já mám teď třeba naskládanou sadu Life na celé kolo včetně mufen to vychází na cca 10tis (s vidlicí!). Life je od Zony o třídu lepší matroš, pak už je jen Spirit – stejný materiál jako Life, pouze jinak tvarované trubky – a nerez XCr. Tím chci říct, že matroš není to nejdražší a neoplatí se na něm šetřit. Dražší je ta práce a ta je furt stejná.

                Musíš to vzít jako Nimrod – když už, tak už… žiješ jenom jednou. Ten tam má fůru nerezi a tam ta cena za materiál trochu skočí, ale je na cca 20tis. na kompletu vč. vidlice.

                0 0
                • Cavendish  

                  Co je na R725 špatně? Zonu jsem vždy považoval za velmi dobrou ocel. 10 myslíš jen materiál? Nebo je to včetně práce na rámu.

                  0 0
                  • kubad  

                    :D

                    myslím že se rychle vrátíš k myšlence renovace

                    0 0
                  • kamaro  

                    Ano, jedná se jen o cenu materiálu. A psal jsem, že na materiálu se neoplatí šetřit, že ta práce je daleko dražší :-)

                    0 0
                    • matbiker  

                      Ty kokos, tak to abych si půlstavbu jakožeendura z obyč leteckých trubek rozmyslel.

                      0 0
                      • kubad  

                        je tady zásadní rozdíl, dělat něco pro sebe, nebo si to nechat zaplatit

                        0 0
                      • kamaro  

                        No na to jakožeenduro můžou být ty běžné nezeslabované trubky vhodné. U těch zeslabovaných se moc nepočítá s tím, že někde potřebuješ opřít tlumič, že máš někde hlavní čep, kyvky a pod.

                        A ty si to hlavně posvařuješ sám a nebudeš s tím otravovat :-)

                        0 0
                      • Nimrod  

                        jestli hledáš levný rám na zakázku a nevadí jednočep, zkusil bych frantu mrázka. věřím, že s výsledkem budeš spokojený

                        0 0
                        • Nimrod  

                          jestli si to posvařuješ sám, jak píše roman, tak už mlčím :-) jen mi tedy překvapuje, že jsi překvapený :-)

                          0 0
                        • kamaro  

                          Jo, když mistra teď poprosí, tak na důchod se možná sveze. Matbiker si to svaří bez problémů sám, byly by pro něj potupa si to nechat někde vařit…

                          0 0
                          • matbiker  

                            Samozřejmě, že si dělám prdel. Na to co chci svařit jsou obyč 4130 letecké trubky se stěnou 0,035" v pohodě. Jen mě trošičku vypekli, teda vypekl jsem se sám svou nepozorností, ale trubku 1 3/4 mají s nejtenčí stěnou 0,049", tak to bude muset být asi z menších trubek – 1 1/2 a míň, ty už jsou se stěnou 0,035". Ale trochu jsem si nasral do hnízda, bo upevnění zadní stavby je komplikovanější a budu muset víc frézovat… A nebudu se s tím moc mazlit. Na to ježdění do bikeparku s malou bude stačit v podstatě cokoliv, bez technických vychytávek. Povařím to céóčkem a fajka, né?

                            0 0
              • Cavendish  

                Na toho Peugeota se asi nevejdu. Vypadá to, že rám je dlouhý 580 a já bych potřeboval spíš 540–550 :)

                0 0
    • Pedro404  

      Pánové,

      budu na svým rámu předělávat zadní stavbu, aby se tam vešly 29" pláště. Máte nějaký speciální přípravky na zajištění správnýho umístění patek vůči středu, aby kolo bylo vystředěný a dokonale svislý? Celorámová stolice, ve který jsem ten rám vyráběl, se u zadní stavby moc neosvědčila, tak si řikám, že na zadky udělám stolici zvlášť.

      0 0
    • lazza  

      Muzu poprosit o radu zkusene?

      Kdybych – ciste teoreticky – zvazoval neco takovyho, co vidite na fotkach, jakymu typu zpevneni hlavy dat prednost?

      A tez se – opet ciste teoreticky – nabizi material: bud 4130 Chromoly (double butted) za 550dolaru nebo Reynolds 725 o necely kilo vic?

      Dik

      0 0
      • Metrick  

        Další Marino, sympatická garážovka :o)

        0 0
      • Nimrod  

        vzhledem k tomu, že nikdo moc nepíše, tak se podělím o moudra

        když jsem si u franty domlouval rám, tak mi říkal, že musí dát spodní rámovou trubku nezeslabovanou. je to logický, jde do ní veškerý tlak od tlumiče. a jelikož mám ještě výztuhu pod tlumičem, kterou nejen franta dává při tomto designu vždy, tak mám nezeslabovanou i sedlovou trubku, ale ta by se dala asi vyřešit letováním místo svařování

        k tý spodní rámový fakt nedokážu říct, jak mám silnou stěnu trubky a řezat kvuli tomu svůj rám nebudu, ale byl bych opatrný s nějakýma moc papírovýma ztenčeníma, má-li to chvíli vydržet

        jinak hlava se mi zdaleka nejvíc líbí jen podvařená, ale je to nejsubtilnější zpevnění. ono bude hodně záležet i na hlavovém úhlu a způsobu použití. jinak franta většinou zpevňoval jen navařenýma plechama z boku a drželo to asi vždycky…

        0 0
        • matbiker  

          No, když si to přepočítám přes hustotu oceli a pak vezmu trubku řekněme 30mm se stěnou 0,9 a pak odlehčenou na 0,6, tak ten rozdíl ve váze mi nestojí za to, abych na kolo na blbnutí dával jakoukoliv zeslabovanou trubku a třepal se, když to kolo zahodím někam mezi šutry. Na svůj trojůhelník jsem objednal – dolní trubka 38×0,9, štangle 34,9×0,9 a sedlovka 38,1×1,2 – na té je čep vahadla. Ještě přemýšlím, jakou stěnu udělat na hlavě, jestli ty 2mm –48×2, nebo jestli to trochu odlehčit, jo spodní miska bude externí – doporučte nějakou.

          0 0
          • TJK  

            cane creek a nemas problem

            0 0
            • kamaro  

              No Cane Creek mě posledně celkem zklamal. Bral jsem tedy TEN na 1 1/8" rovný sloupek, ale překvapilo mě, že vymezovací díl osazovaný na korunku vidlice byl pouze plastový dělený. Výhodou tedy bylo to, že se to dalo nasadit rukou a nemuselo narážet jako u jiných hlávek, ale tím to končilo. Prostě to v provozu vrzalo, na chvíli to spravila řádná vrstva vazelíny. Nakonec jsem si vysoustružil klasický narážecí kroužek a od té doby mám klid.

              0 0
              • TJK  

                jenze TEN je uplne prachobyc zaklad tak na detsky kola… vem 40 nebo hellbender

                0 0
                • kamaro  

                  Jenže ten TEN má stejná ložiska jako FORTY, na miskách není co ****** a to osazení na sloupek vidlice si vytočím pořádné :-)

                  0 0
                  • TJK  

                    ten myslim nema stejna loziska… ale hadat se nechci, nejsem si tim jisty :)

                    0 0
                    • kamaro  

                      No tak měl jsem to rozebrané, na ložiscích je označení CaneCreek Forty…

                      0 0
                • deekay  

                  Tak zrovna hellbender bych na hlavko nedoporucil, minimalne ne na kola jako je silnice, cx, gravel :)

                  Jak je to solid-oil design, tak diky tomu polymeru se to jako fakt netoci, takze je pak na silnici jizda bez drzeni zajimava :)) Jak se zarezlym hlavkem.

                  Zkousel jsem, vratil jsem, vymenil jsem za 110 :)

                  0 0
    • matbiker  

      Trubky se loudaji nekde v Juesej, tak jsem si zatim pripravil aspon BB. Kritiku stylu odmitam, casem mozna vysvetlim, proc to tak je :-)

      0 0
      • matbiker  

        Vida hýr, trubky a plech hýr, hlávko v zásilkovně, pomalu se to začíná hýbat

        0 0
        • kamaro  

          To bude ten full? Co to jsou za trubky? Na ten střed jsem zvědavý, to si nechám rád potom vysvětlit. Zatím to nechápu :-)

          0 0
      • Cen da H  

        to je zajímavé složení, šlo by to použít do pressfitu? Ne že bych to potřeboval, jen mne to napadlo, když všichni špačkují jak pressfit skřípe …

        0 0
    • matbiker  

      .

      0 0
      • kamaro  

        Hezké. Ještě pár trubek a je to hotové. Zase jsi mě předběhl.

        0 0
        • matbiker  

          Tak ono je to " odrbavka " s tou zadni stavbou. Udelat predni trojuhelnik je to nejmensi, ale zadni stavba, to je jina pisnicka, to az v dalsim kole.

          0 0
          • kamaro  

            Ale to uchycení zadní stavby vypadá dobře, pěkně jsi si s tím pohrál. Na mě je to moc složitý systém, já jdu tou nejjednodušší cestou – jednočep.

            Co to Cinelli, to je tvoje nová silnička? Vypadá dobře, na to že je to pryskyřicové.

            0 0
      • TJK  

        takze zadni stavba je mustr na stavbu ale budes to delat taky ocelovy? … vypada to velmi velmi pekne!

        0 0
        • matbiker  

          Ne, z casovych duvodu zustane tato. To asi az cele dalsi kolo bude komplet steel. Teda jeste jedna sestadvaca pro malou bude mit zadni stavbu z Gianta, ale to uz snad bude vse.

          0 0
    • gek  

      Zdravím všechny a prima vlákno…

      Kde lze sehnat výkresy toho, jak má být zkonstruované například postmount uchycení brzdy, rozměry pro domek BSA středu, hlavové trubky pro tappered vydlice, apod…

      Ideálně jestli je někde nějaký souhrný zdroj aktuálních standartů.

      Děkuji za odpověď.

      0 0
    • matbiker  

      Krůček dál.

      0 0
      • odik  

        Tak to je pěkná práce.

        0 0
      • kamaro  

        Vidím, že lícuješ pomocí šablonky a potom pilníkem. Pěkně ti to sedí. Ale dělat už bych to nechtěl :-)

        A ten doraz je topovka. Taky používám podobné konstrukce. Ale pořád si říkám, že si na to vyrobím něco sofistikovanějšího a nakonec to skončí u něčeho podobného :-)

        Ať se stavba i nadále daří, jsem zvědavý na výsledek.

        0 0
        • matbiker  

          Ja jsem jeste nedospel k „pipejoineru“. Zatim jsem k nemu skorodospel. Tento ram jeste udelam takto a na dalsi uz si neco vytvorim. Porad ale jeste resim, jestli ho udelam na soustruh,frezku, nebo uplne zvlast. Ty ho mas reseny jak?

          Dorazy, to je vecny boj, magneticka kostka se tam nevejde, nejake objimky..... porad cosi :-)

          0 0
          • kamaro  

            Mám udělaný držák s prizma čelistěma a natáčením. Ten přimontuji přímo na suport soustruhu. Osu trubky mám slícovanou s osou soustruhu a mám zde možnost drobné úpravy výšky (seštelování, popř. excentrické odvrtání).

            Korunku poté upínám do sklíčidla soustruhu a proti korunce přijíždím podélným posuvem suportu. Funguje to celkem obstojně.

            Odpoledne udělám fotku a dám to sem.

            0 0
            • matbiker  

              U toho soustruhu asi taky skončím. Je to zřejmě nejjednodušší řešení, co se posuvu při obrábění týče.

              0 0
            • Pedro404  

              To děláš jenom z trubek s metrickejma rozměrama, nebo když máš něco mezi, tak to zaokrouhlíš na celej milimetr a furt to sedí v pohodě?

              0 0
              • kamaro  

                Nejbližší rozměr. Ony ty korunky nejsou zase tak přesné, aby desetiny hrály rozhodující roli, korunka vždy trochu háže. Mám třeba korunky Starrett a na nich jsou uvedeny rozměry v palcích i v metrice. A při přesném přepočtu to o ty desetiny nesedí. Třeba na 25mm korunce je napsáno 1".

                Jinak nepoužívám standardní uchycení, ale mám svůj vlastní pevný trn na který korunky osazuji. Ten origo držák je křivý jako prase a házelo to daleko více. Navíc všechny korunky ještě „centruji“. Uchytím ji do čelistí co nejpřesněji opačně a tu dosedací plochu stáhnu na soustruhu. Tím jsem tu házivost trochu omezil.

                0 0
            • kamaro  

              Takže pár slíbených fotek.

              Na suport soustruhu napřed namontuju přípravek na odvrtávání trubek. Ten je otočný kolem svislé osy, úhel se nastavuje na úhloměru. Výškově je osa prizma čelistí srovnaná s osou sklíčidla soustruhu. Do soustruhu na vlastní držáky osadím korunku správného rozměru (držáky mám dva, pro větší a menší korunky, korunky mají srovnanou zadní dosedací plochu), příčným posuvem si to slícuju „na značku“ a podélným posuvem potom pěkně odvrtám.

              Na dalších fotkách je potom něco podobného, ale na řetězové vzpěry. V podstatě si nasucho sestavím zadní stavbu a pak to projedu. Když to celé otočím tak obdobným způsobem udělám i odvrtání na zadní pevnou osu a sedlové vzpěry na pevnou osu. Akorát napojení sedlových vzpěr na ST je celkem oříšek, to ještě nemám hotové. Asi budu radši dělat monostay, tam je to jednodušší :-)

              0 0
              • cibi  

                hezké!

                • u nás v práci se pro toto používá tzv „okusovačka“ – kde pomocí střižníku po kouscích ucvakáváš trubku k šabloně.

                Dokončení pilník. Fréza je prý drahá.

                0 0
      • snílek  

        To je fakt krásně lícovaný. Na to jsem neměl nikdy trpělivost ani schopnosti.

        0 0
    • Pedro404  

      Tak jsem předělal rám na větší kola (na fotce 27,5 × 2,8"), ale obávám se, že to stejně bude drncat:)

      0 0
      • Smazaný účet  

        To jsi vařil střídavým proudem a elektrodou na stejnosměrný?

        0 0
      • TJK  

        vypada to ze mas hodne prostoru i pro tak velkou gumu, imho to bude pohodlny!

        0 0
      • kamaro  

        Proč jsi to dělal z tokového uzavřeného profilu? Obava o tuhost? Asi bych to řešil spíše zalomeným plechem (cca 4–5mm) kterým bych prošel mezi převodníkem a pláštěm a řetězovou vzpěru na to napojit až za převodníkem.

        0 0
        • Pedro404  

          Jj, tuhost, vono to nejdřív z plechu bylo (ne teda zalomenýho, ale svařenýho, protože 4+ mm cromo oceli nastudeno neohnu a nemám oxyacetylen na nahřátí), ale vypadalo to nedůvěryhodně, tak jsem tam dodělal tu výztuhu. Nebo to myslíš jinak?

          0 0
          • kamaro  

            Ano, v podstatě skoro takto. Akorát se to dělá přímo ten plech navařený na BB bez toho malého kousku, který máš rovnoběžně s BB. A potom to doplnit vzpěrou mezi těmi plechy.

            0 0
            • Pedro404  

              Ten kousek mi tam zbyl z předchozího provedení, tak jsem ho využil, jednak se mi nechtělo ho odbrušovat na holý BB a druhak sem si řikal, že tim omezim přenos tepla do BB.

              Ty boxový vzpěry mi přijdou elegantní, ale teda když si představim, kolik bych si ušetřil práce jednou vzpěrou z tlustýho plechu uprostřed, tak bych se na to možná příště už vykašlal:)

              0 0
      • Smazaný účet  

        Jako snaha se ceni, ale ten svar moc hezky nevypada. U napojeni trubek zadni stavbxy se mi to zda nejake tenke…

        To jsi prskal bod po bodu COckem nebo podobne jsi to zkousel TIGovat?

        0 0
        • kamaro  

          To je TIGem. Není to vůbec jednoduché, jak by se mohlo zdát po shlédnutí videí na YT. Zde to navíc nejsou zrovna jednoduché sváry s ohledem na přístupnost do daného místa i z hlediska výrazného rozdílu v tloušťce jednotlivých materiálů. Oproti mým prvním TIG pokusům je to v podstatě krásné, já jsem při svém prvním pokusu s touto technologií odepsal celou sadu trubek – průpaly a pod :-) A to jsem pochopitelně před tím trénoval na různých jeklech. Ale třeba dělat svár mezi jeklama je daleko jednodušší, než vařit dvě trubky k sobě. Mezi jeklama to jsou rovné sváry a ruka s hořákem ti jde po přímce (kde může třeba sledovat hranu stolu a pod). U trubek máš ruku ve vzduchu nepodepřenou, opisuješ s ní křivku v prostoru, musíš hlídat správný úhel a navíc děláš svar v oblouku. Navíc toto vše musíš dělat poměrně rychle a nesmíš se nikde zastavit…

          0 0
        • Pedro404  

          Jasně, že to je TIG.

          Hnusný to je, ale s tim holt nic neudělám. Hezký svary nejezdí:)

          Co se týče tenkýho napojení, tak takhle je tam jedinej relativně tenkej bod na straně u převodníku, jiný buildeři mívaj vepředu u staye tenkej plech klidně několik cm dlouhej, tak předpokládám, že tohle bude furt pevnější.

          0 0
          • TJK  

            za me to je pekny! kazdej nejak zacina a svary jsou tak pekny kolik kilometru toho navaris… u procesu kdy svaris sem tam neco proste nebude grif jako kdyz do drzis v ruce kazdej den 8h.

            Ja tohle obdivuju, tohle je uplne jinej level seberealizace a vysledek za me super!

            0 0
            • Pedro404  

              Dík, já sem s tim prostě smířenej, imo by se to významně ztratilo pod lakem a na pevnost to snad vliv nemá.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mně se tenhle postapocalyptic punk právě líbí, nebrousit, nelakovat :)

                0 0
                • Pedro404  

                  Pude na to čirej lak, už jenom kvůli tomu, abych moh kontrolovat, jestli to praská:)

                  0 0
                  • kamaro  

                    :-) Ale ta případná trhlina bude vidět i v normálním laku a ten oproti čirému nebude chytat pod lakem lišku :-)

                    Ale pokud to má být punková úprava, tak hlasuji pro lišku…

                    0 0
                    • Pedro404  

                      No právě že u barevnýho laku lidi často řešej, jestli prasknul rám nebo jenom lak, tak doufám, že u čirýho to bude vidět jasně, ale jistej si nejsem. Každopádně to zároveň bude mít ten homemade feel, což mi taky imponuje:) Druhá možnost by byla sytě růžová, jenom abych viděl, kolika chlapákům z toho praskne žilka:)

                      Co se týče lišky, tak tu to chytá i pod barevnym, akorát neni vidět, nebo má ten čirej nějaký jiný vlastnosti, který tomu napomáhaj?

                      0 0
                      • kamaro  

                        Taky jsem jezdil na růžovém kole a spousta lidí to nedávala. Což mě dělalo dobře :-)

                        Součástí základových barev bývají přísady proti korozi materiálu. Tento základ tam nemáš, když to stříkneš jen lakem. Takže asi tak nějak to funguje.

                        0 0
                    • matbiker  

                      Když to stříkneš obyč čirým sprejem v dostatečné vrstvě, tak to bude rezivět pouze tam, kde ten lak popraská. A můžeš to kdykoliv Céčkem sundat, vatou přečistit a fíknout čirým znovu. Já to asi mrdnu do komaxitu, ať to ta tlustá vrstva barvy drží u sebe…

                      Standardní lak by měl jít na základ, proto by to nemělo rezivět. Tedy podle mého laického názoru.

                      0 0
                      • kamaro  

                        To je taky řešení – co neudrží svar, podrží komaxit. Ale je pravda, že z hlediska odolnosti vůči kamínkům a jiným ťukancům je komaxit dobrý. Mokrý lak je na toto náchylnější.

                        0 0
                      • Pedro404  

                        Myslim čirej komaxit, sprejem bych si to nelajsnul, ani to nemám kde dělat. Ten komax mám už vyzkoušenej na stolku, kde to pod nim chytá povrchovou rez, ale jenom takovou pohledovou, což bude na rámu spíš fajn:)

                        0 0
          • matbiker  

            Pedro, máš na svářečce nastavení pulzního svařování? Já jsem to ještě nepoužil, bo na firemní svářečce to není, na mé nové ano, ale u aktuálního rámu to chci zkusit, až teda zkrátím a upravím všechny ty kliky a jiné cipoviny, co mi bf posílá…

            0 0
            • Pedro404  

              Mám, včera jsem ho na tom právě poprvý zkusil a vůbec mi to nešlo, ale to bylo asi o nastavení. Nafrkal jsem tam takový nedostatečně rozehřátý vysoký housenky a při tom jsem rám zahřál víc, než když jedu v normálním režimu a pulzuju pedálem, tak jsem je musel ještě přejet jednou a rozpulzovat bez drátu. Z toho pak vzniknul ten nejhezčí svar (vepředu), protože se eliminuje nestejnoměrný podávání drátu, ale dělat to nadvakrát mi nepřijde dobrý z hlediska zahřátí rámu.

              0 0
              • matbiker  

                Pedro a ty máš pedál pouze on/off, nebo s potenciometrem?

                Rome a ty máš pedál, případně jaký, nebo jedeš pouze na spoušť hořáku?

                0 0
                • kamaro  

                  Já mám udělaný pedál pouze on/off. V podstatě převedená funkce jediného tlačítka co je na hořáku na nožní spínač. V tom hořáku je jen mikrospínač, takže jsem si k tomu zařadil ještě druhý mikrospínač ve formě nožního pedálu (Ali).

                  Podle toho co si nastavím na svářečce můžu použít pedál ve 3 režimech:

                  ON – svařuje, OFF – nesvařuje

                  ON – zahájeno svařování, při dalším stisku ukončeno svařování

                  4F režim (či tak nějak se to jmenuje) – stisk – zahájení svařování – stisk v průběhu svařování přeskakuje mezi dvěma špičkovými předem nastavenými proudy a ukončení svařování je dlouhým stiskem – toto používám nejčastěji právě z důvodu změny proudu v průběhu svařování (ze začátku více a potom trochu snížím jak je to už prohřáté).

                  Rozsáhlejší ovládání svařování pedálem (pedály) je to, co mi na svářečce nejvíce chybí. Ale toto na levnějších svářečkách není. Tlačítko přímo na hořáku v podstatě nepoužívám vůbec. Mnohdy držím hořák přímo za jeho hlavu a tlačítko je úplně mimo dosah.

                  0 0
                • Pedro404  

                  S potenciometrem.

                  0 0
                  • matbiker  

                    Sakra, asi delam neco spatne, zatim jedu jen na klasickou spoust a nemam s tim nejaky zasadni problem.

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Dyť nikdo netvrdí, že to bez něj nejde.

                      0 0
                      • matbiker  

                        Si dělám srandičku. A ptám se , protože borec dělal řetízkový svár s pedálem a pak s pulsem, tak jsem chtěl vědět, jak to máte vy.

                        0 0
            • kamaro  

              Matěji, u těch tenkých materiálů může pulzní proud pomoci. Když svařuju třeba jekly s tl. 2mm tak ho nepoužívám, ale u tenkých trubek celkem ano. Je to potom o hraní si s proudem, délkou poklesu a nižším proudem.

              Kdybych tak z hlavy řekl jak jsem to měl nastavené, když jsem naposledy svařoval nosiče (nerezové trubky malých rozměrů s 1mm stěnou) tak zhruba 20A ve špičce, 10A v poklesu, pokles kolem 50% času a frekvence pulzů 1 Hz.

              Moje svářečka bohužel menší frekvenci neumožňuje, líbilo by se mi zkusit třeba 0,5Hz. Potom by se dalo v útlumu držet oblouk a „nesvařovat“ a ve špičce roztavit materiál a přikápnout drátem. A takhle v podstatě bod po bodu jet kousek svaru. Ten 1Hz je na mě poměrně rychlý (zejména na trubkách).

              0 0
          • jecnak  

            Jen drobnost. Nevaříš doufám na tom stojanu? Je třeba mít svařenec perfektně upnutý a tuhý a přístupný po celou dobu svařovacího procesu.

            0 0
            • Pedro404  

              Po nabodování vařim volně na stole. To co řikáš, podle mě neni pravda, ta ocel při svařování, resp. vychladnutí svaru uhejbá a je prakticky nereálný to udržet napevno v nějakym přípravku, a kdyby se ti to povedlo, tak imo akorát zůstane vnitřní pnutí v materiálu, kterej chtěl uhnout, ale nedovolils mu to, nebo se zkroutí při vyndání.

              0 1
              • Cavendish  

                V životě by mě nenapadlo něco na tvrdo upínat, když to vařím :) dycky na volno

                0 1
              • jecnak  

                Jasně, to jsme se nepochopili. Spíš jsem se párkrát nachytal, že nabodovaný kus jsem si upnul za jednu trubku, aby se mi to líp vařilo a měl jsem lepší přístup a pokud to šlo i relativně rovně. Jenže jsem neměl dost tuhou tu podporu.

                0 0
              • kamaro  

                Souhlasím s Pedrem. Ten svařovací přípravek slouží jen k nabodování rámu. Rám se poté vyjme a vaří se již mimo přípravek, což umožní lepší přístup ke svarů, umožní to natáčet rám do potřebné pozice a pod. Přípravek ten rám v rovině neudrží a pokud udrží a povolíš ho z upnutí tak se stejně pokřiví jak se mu zrovna hodí.

                Pro eliminaci kroucení se spoje vaří na střídačku z levé a pravé strany a ještě naproti sobě. Napřed se vaří ty části, které nemají až takovou tendenci rám zkroutit (aby se co nejvíce zpevnil) a nakonec se vaří okraje, které při tuhnutí tu geometrii mají tendenci více křivit. Ideální je v průběhu postupu svařování rám postupně proměřovat na stolici a vařit přednostně tu stranu rámu, kam s tím potřebuješ hnout.

                0 0
        • KUBULA  

          Každému kritikovi svárů bych dal do ruky trafo, CO a TIGa ať se předvede. Občas si z kamarádů dělám srandu jestli ten výfuk lepili vlaštovky, ale je to jen hec. Sváření je machrovina a každý amatér který udělá pevný svar má mít respekt. Když jsem stavěl koloběžku která měla vypadat k světu, tak jsem to sestavil, pobodoval a pak nechal zavařit známým který je profesionální svářeč, protože jsem chtěl hezké přiznané housenky.

          Za mě máš obdiv že ses do toho pustil a je jedno jak svár vypadá hlavně když bude držet.

          0 0
          • kamaro  

            Souhlasím s Tebou. Jsem rád, když si někdo jde za svým cílem a zkouší se něco naučit. To, že to nemá úroveň profíka s desetiletou praxí mi nevadí. Věřím, že dotyčný má ze své práce radost a že jej zase tato zkušenost posunula o kousek dále. A o to tady jde především…

            0 0
          • Smazaný účet  

            Hele ja bych zvladl vypalit tak diru a znicit svarecku (s nadsazkou…). Ale trafem neco navareno mam…CO a TIG vubec nic. Ja jenom klukum zavidim moznosti, um a znalosti, ze se do toho vubec pousti.

            0 0
            • matbiker  

              Nejlepsi je, kdyz neco svarujes elektrodou, konecne se ti povede pekny koutak, oklepes strusku a ten jekl ti upadne..... Tig je, z meho pohledu, hned po CeOcku, nejjednodussi typ svarovani. Jen musi byt clovek trpelivy, to ja nejsem, a musi u toho premyslet a mit diagnosticke mysleni, pokud se to teda uci sam.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jako svarecka doma bude, bohuzel je to stale ve fazi setreni. Co potrebuju, to koupim…a nejaky ac/dc mma/tig by se nasla.....ale az bude plna kasicka…

                0 0
                • KUBULA  

                  Pokud to chces na vareni ramu, tak TIG vede, ale pokud chces univerzalni zalezitost na bezne domaci vareni tak CO je asi nejlepsi volba.

                  0 0
    • matbiker  

      Prvni pokus o strojni opracovani napojeni trubek.

      0 0
      • KUBULA  

        na první pokus pěkné, když je technika to se to podniká :-D

        0 0
        • kamaro  

          Ještě si nějak promysli, jak to budeš centrovat na střed trubky. Napadá mě do frézy upnout trn s nějakou špičkou a to si vycentrovat na střed spáry toho držáku. Jinak tu držící kostku máš fakt pěknou, já se chystám si taky objednat hliníkový blok 80×80 a chci si z toho podobné držáky nachystat pro ty nejpoužívanější průměry trubek.

          0 0
          • matbiker  

            Centrovani je jednoduche, kostka ma 55 –0.05a dira je presne uprostred, takze si najedu na celist a odjedu si na stred. A jeste to mam vymyslene tak, ze na trubku dam 2 kostky, ktere vyrovnam na stole, tak abych mel oba konce presne souose/ kolme. Puvodne jsem si chtel taky koupit velky hranol, udelat do nej jednu veljou diru a jednotlive prumery upinat pres vlozky, ale sef rusil sklad starych nahradnich dilu a mel tam kupu domku, tak jsem je zabavil. Jsou sice lichobeznikove a musim si je prefrezovat, ale jsou zadaco a mam jich cca 12, tak mi to zatim snad bude stacit.

            0 0
            • kamaro  

              Tak jak to máš vymyšlené s těma 2 kostkama, tak to bude super. Taky mě to tak napadlo. Ale mě většinou stačí upnout jednu kostku doprostřed a potom na krajích odvrtávám a vždy akorát zkontroluju že mám kostku vodorovně. Za kostku to neupínám, takže ji nepotřebuji na obou stranách. Pouze se mi vyplatilo tu kostku tam nechávat upnutou do doby než se to ve stolici naboduje. Dokud se s tím něco dělá a pořád upravuje, tak je dobré to tam napevno mít, ať víš co je rovně :-)

              0 0
    • capajev  

      Zdravím všechny, koncem minulého roku jsem se konecene rozhoupal, a zacal s projektem ocelacka, ktereho bych si chtel i sam spajet. No je to celkem beh na dlouhou trat, ale lepsi nez cucet po vecerech na telku a valet se na gauci :-). Navrh uz mam celkem odladeny, ale narazil jsem na dilema a rikal jsem si, ze by jste mi s nim mohli pomoci. Tak tedy k veci. Spojeni trubek bych chtel udelat do vnitrnich mufen (mufna pujde dovnitr do trubky) a nasledne spajet stribrnou pajkou. Jde ale o to, ze nevim jakou udelat delku vsunuti do te trubky, aby ten spoj byl dostatecne pevny a zaroven pajka zatekla vsude. Ohledne pevnosti mi selsky rozum říká 1.5× průměr trubky, to u spodni ramove trubky vychází na cca 50mm (O.D 35mm) a prijde mi to dost. Na netu jsem nasel jen delky pro medene trubky (topeni, voda), kde byl doporuceny spoj 7mm (do DN40), pro plyn to vychazi vic. Nasel jsem i vzorecek na vypocet, ale opet delka spoje vychazela do 10mm. Nemate nekdo s pajenim ramu do mufen zkusenosti, kazda rada vitana. Moc diky.

      0 0
      • kamaro  

        Ahoj, inspiroval bych se u klasických vnějších mufen, kde je zasunutí v průměru cca 10mm (je proměnné , takže takový rozumný průměr). Potom pájet stříbrnou pájkou, která lépe zatéká.

        Ale spíše se zeptám, proč jsi zvolil tento druh konstrukce s vnitřními mufnami? Co to má přinést? Proč to rovnou nepájíš natupo bez spojek?

        0 0
        • capajev  

          Diky za reakci. Tento spoj jsem si vybral hlavne proto, ze bych chtel vyzkouset 3d tisk kovu, po prebeznem poptani jsem i na celkem rozumne cene, ale to se potvrdi az po dokonceni modelu. Pajeni na tupo mam v zaloze, kdyby ten tisk nakonec nevysel. Slibuju si od toho lepsi preneseni zatizeni, cistci vzhled – kdyz se to dobre provede, tak to bude skoro monokok :-), teoreticky snadnejsi sestaveni na sucho (ale s mufnama zkusenost nemam, tak to je jen muj prepoklad) a nakonec by to mohlo celkem vyrazne snizit cas prace. No ikdyz, spis se cas od plamene a pilniku prenese k pocitaci.

          Pajku jsem uvazoval s 45% stribra – https://www.pajky.cz/…-hola-45-ag/

          0 0
          • Pedro404  

            Na kolik ti to vychází? Mě 3D tištěný spoje lákaj velmi, ale kluk z Metal 3D, co dělaj věci pro Repete, mi nastřelil cenu jedný patky na 3000–4500 Kč, takže předpokládám, že s mufnama by se to pohybovalo kolem dvacky.

            0 0
            • capajev  

              Ahoj, take jsem se ptal v Metalu 3D, zatim jsem dostal odhad cenu, aniz by kluci videli model, jen podle hrubeho popisu. Chtel jsem hrubou predstavu ceny, bal jsem se aby mi pak nerekli 150 a cela prace neprisla vnivec. Tak odhad je na 50 a verim ze cenou oproti odhadu klesnu napr. optimalizaci modelu, nebo vynechanim tisku nekterych komponent. Az dostanu presnou cenu, rad ti to doupresnim aby jsi mel lepsi predstavu. Plan je tisknout vsechno. Posledni moznosti jak zlevnit je najit firmu ktera pouziva EBM technologii tisku, ta by mela byt vhodnejsi / levnejsi pro tisk objemnejsich komponent. Metal 3D pouziva SLM, ktera zase ma asi nejlepsi vlastnosti vysledneho produktu.

              0 0
              • Pedro404  

                Určitě sem zvědavej a dej vědět, ale potvrdils mi už teď, že cenově to je pro mě totálně mimo, zvlášť na jednorázovku. To plánuješ pevňáka nebo fulla?

                0 0
      • matbiker  

        A kde ty vnitřní mufny vezmeš? To je jako posvařuješ, zabrousíš a pak na to naletuješ trubky? Nech si poradit od amerického bouráka.

        0 0
    • matbiker  

      Tak jsem při nočním svařování zjistil, že takové věci musím dělat v brýlích. Už jsem fakt starý cokot. Na hodně krátké vzdálenosti už vážně nevidím a oblouk je úplně jinde, než si myslím že je......

      0 0
      • kamaro  

        Co jsou ty sváry na fotce č. 3? To jsi jako zkoušel jestli Ti to svařuje nebo co?

        To zesílení je na mě už moc brutální, bez něj to vypadalo luxusně. Nestačilo by zesílení zespodu DT a zhora TT?

        Jinak opět parádní prácička, taky už mě ten fullík čeká (až dodělám to co jsem slíbil).

        0 0
        • matbiker  

          č3 -to je jak jsem zkoušel ten strojní mitering, tak jsem to pak zkušebně svařil. A jestli myslíš ty húsnice bokem, tak jsem ladil špičku na elektrodě.

          Zesílení, je to kolo na blbnutí v bikeparku a nejsem takový chrůst jako ty (87kg), tak jsem to ze strachu trochu oplechoval

          0 0
      • vrazdit  

        kurnikšopa, to vypadá parádně!

        0 0
      • Pedro404  

        Jéj, tos mi připomněl, že nevim, jestli bych před lakovánim neměl na tom svym HT s úhlem hlavy 62 přidat víc výztuh než jenom tu na spodní rámovce :-/

        0 0
      • easyrider  

        Nechci bejt chytrej, ale je taková teorie, že tyhle zesílení by se na konci neměly zavírat, protože to napětí jen přeneseš dál ale na stejně nevhodný místo. Hodně rámů jsem viděl s touhle částí výztuhy nesvařenou. Já to tak na svých rámech taky mám volný. Tak uvidíš… Jinak pěkná práce…

        0 0
        • TJK  

          nevidel sem to zpracovany nejakou napetovou analyzou ale je to tak… resp. vsechny ramy co jsem mel to tak maji… na druhou stranu… kolikkrst jde o vyrobni naklady, 20mm svaru na 100 000 ramech je cena navic… takze pokud stavi svary 2, neni duvod davat 3 …

          ale to je uz treba jen moje „pokroucena realita“ automotive kde se jede na eurocenty z mnfg procesu…

          realita ale muze klidne byt takova a jiny duvod nez naklady / pracnost to mit nemusi

          0 0
        • snílek  

          Nechtěl jsem to sem psát, ale je to tak :) Funguje to pak jak votvírák na konzervy. Tolik teorie. Třeba Franta Mrázek má tuhle výztuhu extrémně dlouhou a stále se zužuje až se ukončí. A nikdy mě to na tom konci neprasklo.

          0 0
          • matbiker  

            Ogaři, aby to fungovalo tak jak píšete, tak by musely povolit ty boční sváry. Ten svár se tam nedělá, protože je absolutně zbytečný.

            0 0
            • easyrider  

              Tak proč ho tam máš? :)

              0 0
            • snílek  

              No nechci bejt chytrej, ale budu :D Obrázky v příloze z jednoho pinkbike fóra hovořej jinak. To ale neznamená, že to v reálu okamžitě praskne a zabije pět dětí a slepeckýho psa…

              0 0
              • matbiker  

                Jenže nemůžeš dát do výpočtu namáhání jen jeden spoj, ale musel bys to namodelovat jako celý komplet.

                0 0
    • matbiker  

      Zase kousek dal. Jeste nemam drzaky kabelaze, ale snad pristi tyden.

      0 0
      • Pedro404  

        Ty výztuhy sou megapunkový :) Sedlová objímka je integrovaná, nebo tam jenom neni?

        0 0
        • matbiker  

          Sedlová objímka je ta trubka těsně nad výztuhou. A je tam origo Bmc rychloupínák.

          0 0
    • Pedro404  

      Hele kluci, mám dotaz. Sem si dneska uvědomil, že když dám kolo nalakovat práškem, tak už na něj pravděpodobně nenacpu objímku, trubka má OD 34,9 a už teď tam jde objímka jen tak tak. Co s tim, nechat ten konec bez laku? Nebude to reznout?

      0 0
      • kubad  

        Objimka se dá v klidu rozevrit, nebo upravit vnitřní průměr , ale toho laku tam zase tolik nebude.

        0 0
        • TJK  

          zalezi co bude lakovat, pokud barvu a vrchni lak kvuli oteru tak to klidne muzou byt 2–3 desetiny a to mas pak vic nez 0,5mm na prumeru, je to hodne

          0 0
          • kubad  

            To objimka v klidu probere :)

            Nebo ji veme zevnitř na soustruhu.

            0 0
            • BTom1  

              Nepobere!Objímkou sice roztaženou nasadíš ,ale díra se závitem nebude v ose s druhou dírou..blbě se to bude stahovat a rozřez nebude rovnoběžný-blbě to vypadá.

              U práškovýho lakování rám v místě objímky před lakovàním určitě zákrytovat.

              Objímku upravit zevnitř na soustruhu asi těžko.Bude zapotřebí přípravek..

              0 0
              • kubad  

                nehledal bych problémy kde nejsou, bavíme se o pár desetinách mm

                • jinak mám zrovna v dílně rám s 30,0mm a na něm je nouzově objímka 28,6mm – jen aby to drželo ve stojanu, ale jde to a to je 1,4mm, čeká se na novou 30,0mm
                • Pokud chceš upravit průmer objímky stačí vložit matičku, nebo pár podložek aby stažená měla origo průměr, a upravit na soustruhu.
                0 0
        • Pedro404  

          To je asi fakt. Dík.

          0 0
      • TJK  

        zalakuj to a kdyz to bude moc tak si kousek barvy odbrousis

        0 0
    • easyrider  

      Pročs mi jako zatajil, že tohle vlákno existuje? :D

      0 0
      • kamaro  

        Za ručičku Tě mám vodit??? Ale potichu, ať nám sem nelezou různá individua, která mají tendenci všechna vlákna zaplevelit.

        A když už jsme Tě sem natáhli, tak nám sem dej taky něco z vlastní dílny.

        0 0
        • easyrider  

          Já tam mám jen samej bordel :)

          0 0
        • TJK  

          a muzu sem obcas lozit? tak jako pokoukat, pohonit a zase jit?… mozna obcas jeden – dva peispecky pridat?? kujuuu :-DDD

          btw. ono uz tumoc normalnich temat nezbyva :-D

          0 0
        • easyrider  

          Je to děs a hrůza. Až třeba budou děti jednou starší, zaplatím manželce Mácháč a tu dílnu dokončím… :)

          0 0
          • Pebe  

            pěkná lampa ;-)

            0 0
            • easyrider  

              No světlo tam mám tragický, to musím vyřešit…

              0 0
              • Jenda_T  

                vřele doporučuji Prima LED 1,5ft PC 8000/840 , mám jich v dílně 6ks a je to naprostý luxus, sice něco stojí, ale zatím paráda.

                0 0
              • matbiker  

                Svetlo v dilne? To jsem v karantene trochu prizivil. Dilna cca 4×5 – 14 zarivek 120cm, jedna 150 nad zeleznym stolem, nad drevenym stolem 100W zarovka, nad cidickou 20W led halogen, to same nad soustruhem a frezka ma taky jeste sve svetylko. Driv jsem mel jen tu prostredni radu a kdyz mam ted vsechno rozsvicene a pak zhasnu to nove a necham svitit jen puvodni, tak si pripadam jak v jeskyni. A to jsem si driv rikal, kolik mam svetla.

                0 0
                • vpa007  

                  Krásná práce! A to kuchyňský navijákovací, to je taková… zajímavý detail, mistře! ;-)

                  0 0
                • easyrider  

                  Pěkný! Musím na tom taky zamakat.

                  0 0
                  • kamaro  

                    Důležité je mít to světlo nad stolem. Když ho máš uprostřed místnosti, tak si potom stíníš při práci vlastním tělem. Plus to doplnit dalšími světly osvětlující jednotlivé nástroje u kterých potřebuješ více vidět.

                    U mě v dílně:

                    • 4ks prachotěsných zářivkových svítidel, v každé dvě trubice, vždy po páru vedle sebe nad pracovní plochou
                    • 2 menší žárovková světla se stínítkem u brusek
                    • 1 žárovkové světlo na soustruhu
                    • 1 žárovkové světlo s ramenem a stínítkem na svařovacím přípravku

                    V lakovně:

                    • 3ks prachotěsných zářivkových svítidel, v každé dvě trubice. Z každé strany jedno na stěně a jedno ze stropu

                    Matěj tam má výkon těch světel větší, ale mi to tak stačí. Většinou mívám rozsvícenou jen jednu stranu podle toho co dělám.

                    Teď musím jít přihodit polínko do kamen, chystám se do dílny a u nás je kosa jako prase a strašně vlezlo. Ale kamna jsou pěkně do červena, takže to bude příjemné odpoledne v trenkové teplotě.

                    0 0
                    • easyrider  

                      Hoši díky za impuls. Zašmejdil jsem v Bauhausu a našel tento poklad. 3600 lm za 340 Kč. Už jedna mi to tu docela rozsvítila. Jako vždy přichází otázka – proč už jsem to sakra neudělal dávno?! :)

                      0 0
                      • kamaro  

                        Ještě Ti poradím, že řetězová pila není na ty trubky nejlepší. Nemáš v tom jaksi ten potřebný cit…

                        Jinak to vypadá, že to celkem pěkně svítí. Když jsem dával dílnu dokupy, tak ještě ty LED světla byly docela drahé v porovnání s trubicemi. Teď už bych šel taky do LED.

                        Já teď makám na nových přípravkách. Mám pocit, že jejich výrobou trávím více času než rámařinou…

                        0 0
          • lazza  

            To jsou desitky Bakalar tam dole u toho stojanu?

            0 0
            • easyrider  

              Aaaa, pán je znalec! :) A jedna dvanáctečka prosím pěkně. :)

              0 0
              • lazza  

                Pravdu mas – je tam. Jeste doplnit k ponku za studena chmelenej a sada je komplet ;)

                0 0
                • easyrider  

                  Ten si kupuji jen k jmeninám. Na takové do domácí chlastání je ho škoda…

                  0 0
                  • lazza  

                    Já jak sem teď v týhle nuzný době „objevil“ malý pivovary – Matušku, Parovar, Chříč.. – tak za studena chmelenej piju jak vodu. Je to hroznej posun – dřív sem hemzal, že je studeňák drahej a teď vypláznu kilo za sedmičku Matušky , ani se nezastydim :-(

                    0 0
                    • easyrider  

                      Tak na to já už jsem chudej, ale těším se, až se zas otevře, tak tam nějaká IPY a ALY spláchnu :)

                      0 0
              • Cen da H  

                Nejlepsi je za studena chmeleny nebo medovy lezak, ja jsem byl vzdy spis na Bernarda ale Bakalar posledni dobou mam rad. Moc pekna dilna.

                0 0
    • RicharDD  

      Nevím, že by zde bylo vlákno o stavbě karbonových rámů, takže to dám sem: PIETRO CATT.

      Naše vlastní karbonové trubky z kombinace high-strength a high-modulus karbonu. Pro 26´´ kola.

      Vlastnoruční lak fluo yellow – red.

      více na https://www.facebook.com/PietroBikes

      Richard

      0 0
      • easyrider  

        No panečku! Jak jsou dělaná patky? Váha rámu?

        0 0
        • RicharDD  

          1100 gramů. Ale nejde o tam stavěný „na váhu“, ale spíše na pevnost. Patky jsou dural – karbon.

          0 0
      • kamaro  

        Zeptám se blbě, ale proč 26"? Barva dobrá. Jen mám strach, že se to ztratí v čínské anonymní konkurenci.

        0 0
        • RicharDD  

          Ahoj,

          rozměr kol i barva jsou na přání zákazníka (je to kluk malé výšky, který chtěl hravé a lehké kolo). Jinak ale barva je „na živo“ naprosto úchvatná, ta rozhodně nezapadne :-).

          0 0
          • kamaro  

            Musím se za vámi někdy vypravit, už se na to chystám delší dobu a vždy na to zapomenu. A to přitom vždy obtížně vymýšlím kam bych mohl na kole zajet :-) Takže až tady u nás přestane padat sníh, tak mě někdy v červnu čekejte na návštěvě v dílně. Piju kafe, preferuji klasické espresso :-)

            0 0
    • easyrider  

      Dnešní finále resuscitace mého prvního 7 let starého rámu, který asi 4 roky ležel v garáži. Odrezil jsem ho kyselinou fosforečnou aka Odrezovač za 80 Kč z Bauhausu. Asi to fakt funguje :) Zbytek už musí vzít písek.

      0 0
    • easyrider  

      OBJEDNÁVKA!!!

      Guys, tento týden objednávám že Ceeway, tak kdybyste chtěli nějaký matroš, dejte vědět.

      0 0
      • kamaro  

        Děkuji za zprávu, takto to má vypadat… Já ale nic nepotřebuji, jsem dostatečně zásobený materiálem i prací :-)

        0 0
      • shcorepi  

        Už asi 10 let :-) uvažuji hodit na tento rám kotouče. Teď to přes zimu orezlo, rozpadl se lak, tak než to nalakuji, tak je ideální chvíle to rozseknou, jestli jo nebo ne. Existuje nějaká efektivní možnost, jak tam ten úchyt dodělat? U těch ceeway jsem se koukl, že mají různé předpřipravené úchyty na kotouče. Viděl jsem tam takový pěkný 810/811 Flat Caliper Mount – Steel, dal jsem ho do obrázků, to by mi přišlo, že by se to dalo i napájet, což by mi mohlo jít i v domácích podmínkách s kartuší. Ale trubky zadní stavby se sbíhají, asi je to na přední vidlici, pokud to vůbec je flat mount na kotouče. Dokázal byste mi někdo nadhodit možnosti, jak by to tam šlo nejlíp dodělat? A jak se vlastně řeší správná pozice úchytu – hodí se tam kotouč, úchyt i s brzdou a podle toho se to zafixuje a pak naboduje? Nebo nějakými přípravky, nebo jen se šuplerou v ruce..

        0 0
        • kamaro  

          Toto je úchyt na flatmount, který se osazuje na řetězovou vzpěru. Aly myslím si, že tam ten třmen nedostaneš, mezi sedlovou a řetězovou vzpěrou je moc ostrý úhel.

          Tady by bylo řešení dodělat ISO2000 (toto je trochu jednodušší na osazení) nebo postmount standard nad sedlovou vzpěru a poté doplnit výztuhu.

          Jinak se to do správné polohy umisťuje pomocí přípravků, ten na ISO2000 je celkem jednoduchý a dá se udělat z kusu silnějšího plechu.

          Otázka je jestli to má cenu, nevím co je to za rám. Patky vypadají dost obyčejně. Takže bych nečekal nějakou extratřídu…

          0 0
          • shcorepi  

            Má to cenu, je to extratřída, když to vydrželo v provozu od minulého tisíciletí.. Franta to tam nějak uměl navařit, no ale je na druhém konci republiky.

            0 0
            • kamaro  

              Tak to jo… Jde to vymyslet. Nezapomeň potom rovnou upravit i vedení hadice k těm třmenům.

              0 0
            • easyrider  

              Jak píše Roman. IS2000 a k tomu ještě výztuhu mezi vzpěry.

              0 0
              • shcorepi  

                No a jde to tím pájením s kartuší, nebo to chce navařit?

                0 0
                • easyrider  

                  Mosaz se taví při 900°C, za určitých podmínek by to nějak asi šlo. Ale nikdy jsem to nezkoušel…

                  0 0
                  • kamaro  

                    Nevýhodou bude i to, že když tam budeš mít udělaný přípravek z nějakého silnějšího plechu, tak ten přípravek začne fungovat jako perfektní chladič a bude ti odvádět tolik tepla, že s hořákem menšího výkonu se ti to nemusí podařit nahřát na teplotu tavení.

                    Takže pokud to chceš pájet tím hořákem, tak si zajdi do svařovacích potřeb a zkus se zeptat na obalovanou stříbrnou pájku s cca 35% stříbra v tl. cca 1,5mm drátu. Vem si pro jistotu dvě tyčky, i když s jednou by se to mohlo podařit. Potom by jsi na to nic jiného nepotřeboval, tavidlo by bylo přímo na pájce. Navíc tato pájka má o cca 200 stupňů nižší teplotu tavení a pěkně se s ní pracuje. Dobře se ovládá a pěkně zatéká.

                    Dále upozorňuji na to, že ty stávající patky tam budou také pravděpodobně pájené. Když to nahřeješ, tak ti s největší pravděpodobností ta původní pájka vyteče. Takže kontroluj i toto a případně to zase zapájej zpátky. Jestli je to pájené nebo svařované zjistíš když to pořádně očistíš od veškeré barvy.

                    0 0
                    • shcorepi  

                      Tak jsem sedřel zbytek laku na napojení patky do rámu a jsou opravdu pájené, je tam ta mosaz. Z těch katalogů dodavatelů oceli, věděli byste, jestli existuje něco pro tenhle případ vhodného, ať už jen samotný držák kotouče, nebo nějaké patky rovnou i s úchyty, že by se přepájely? To by se mohlo obejít bez přípravku. Ale ten úhel těch vzpěr je asi atyp a přímo vhodná patka nebude, ač to nějaké dávné katalogové nejspíš budou.

                      Každopádně díky za zajímavé a užitečné informace – dávají mi prostor, že ta možnost si takto pohrát a funkčně to zprovoznit existuje.

                      0 0
                      • kamaro  

                        Toto se řeší tak, že se tam ta patka nechá a doplní se to jen návarkem, který se napájí na tu sedlovou vzpěru. Ten návarek si připravíš na míru z kousku ocelového plechu cca 6mm silného do kterého vyvrtáš dvě 6mm díry a zbytek upravíš do potřebného tvaru flexou a pilníkem. Ze stejného plechu si uděláš i přípravek – bude to plech se třema dírama – 1× 10mm na osu a 2× 6mm na uchycení toho návarku. Jak mají být ty díry vzájemně umístěné si najdeš na internetu – jmenuje se to ISO2000 standard. Mezi ten přípravek a návarek budeš muset dát nějaké podložky, protože ty vzpěry zasahují trochu dovnitř. U ISO2000 standardu má být vnitřek držáku srovnaný s vnitřkem patky, ale to najdeš když budeš hledat rozteče těch děr.

                        0 0
                        • Cen da H  

                          panejo, máš v dílně brutálně uklizeno, stydím se když vidím jak vypadá moje pracovna po roce ne homeoffice :-) a to tu jen sedím u compu…

                          0 0
                          • matbiker  

                            Přiznám se bez mučení, že už jsem několikrát dodělával návarek přímo s brzdou. Stočil jsem 2mm drát na průměr kotouče, dal jsem ho do třmenu, pak jsem to nasadil na kolo s kotoučem , škrkem jsem stáhl brzdovou páku, třmen obalil mokrým hadrem a davaj sabaka… Nikdy jsem nic ne.kurvil, zatím teda :-).

                            0 0
                            • easyrider  

                              Tos mi připomněl moji poslední stavbu, kde jsem pájel zadek i s hákem přehazovačky z hliníku. Ověřil jsem si, že hliník má teplotu tavení skutečně nižší než mosaz. :) V tomhle je svařování skvělý, to vnesený teplo je prostě nižší…

                              0 0
                              • Pedro404  

                                Jsem dycky předpokládal, že svařování dává tepla víc, protože musí roztavit ocel, ale je fakt, že je mnohem kratší a lokalizovanější… Znamená to, že moje úvaha, že by se rám při pájení kroutil míň než při svařování, je taky mylná?

                                0 0
                                • easyrider  

                                  Netuším.

                                  0 0
                                  • Pedro404  

                                    No a při pájení se ti kroutí? Musíš ho průběžně rovnat?

                                    0 0
                                    • easyrider  

                                      Samozřejmě. Hejbe se to hodně. Neustále kontrolovat je alfa a omega. Stejně to pak musíš na konci rovnat. Problém u moderních rámů je jejich velká tuhost a ve spojení s vysokou mezí kluzu materiálu je nějaký rovnání hodně náročný…

                                      0 0
                                      • Pedro404  

                                        Tak dobrý, o nic oproti TIGu nepřicházim:)

                                        0 0
                                        • kamaro  

                                          Přicházíš o hodiny ručního broušení pájených spojů, napřed pilníkem a potom papírem :-)

                                          Jinak jak psal Jarda. Rovnat a hlídat rovinatost průběžně a reagovat na to preferencí pájení jednotlivých částí.

                                          0 0
                        • shcorepi  

                          Ty tvé fotky jsou super návodné. To ISO2000 jsem už hledal, ale moc se googlu nechtělo, cpal mi v obrázcích brzdy na auta. Třeba se tam teď ty fotky dostanou na špici :-). Ale nakonec jsem našel nákresy od Avidu a Magury pro International standard. Dobře, že jsi zmínil, že držák má být srovnaný s patkou.V těch výkresech bylo 4mm odsazení na přední brzdě a vzadu beze zmínky,bral jsem,že to platí i pro zadní.. Dneska jsem cestou koukal na manželčin IS úchyt na rámu a ten přípravek vlastně půjde udělat jednoduše podle existujícího rámu, který použiju jako šablonu na připravek.Hodím na starou pevnou osu kus té pásoviny a rovnou si to můžu přes její rám předvrtnout.

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      Kamaro mám na tebe dotaz:vyrábím nějaké nosiče z nerez trubek na retro kolo a potřeboval bych poradit jakou pájku mám použít,vím že by měla obsahovat stříbro,ale kolik by ho tam mělo být,zkrátka jestli máš nějakou osvědčenou na tyhle účely a kde jí koupit,a ještě jestli když je obalovaná jestli používáš i nějaké tavidlo zvlášť.

                      0 0
            • Vilém  

              Na tento ram mi to delal Franta. Posta nebyla problem. Zaroven to predelal na 165mm tlumic, dovaril vyztuhu hlavy, a zesilil sedlovou trubku.

              Bohuzel nemam foto z te spravne strany.

              0 0
              • shcorepi  

                Myslíš,že tu kyvku upravil,aby to dalo větší zdvih toho tlumiče?Je to tam dost natěsno. Ale tlumič jsem sehnal posledního foxe v tom nejmenším rozměru,tak ten mě netrápí. A sedlovka mi taky postupně praská v tom naříznutí od objímky,ale postupuje to hodně pomalu, mm/rok :-))

                0 0
                • Vilém  

                  Hlavni uprava ohledne pouziti delsiho tlumice bylo prevareni uchyceni na spodni ramove trubce. kyvku nejak upravoval taky, urcite rozsiroval, ale zbytek uz si presne nevybavuju, kolo mi pred lety ukradli. Sedlovou trubku urizl v miste styku s horni ramovou trubkou a navaril konec sedlove trubky se silnejsi stenou. Na hlavovou trubku, na jejich koncich, navaril krouzky z cca 4–5mm kulatiny, aby ji nevymlatilo hlavovy.

                  0 0
        • Fazzy  

          U kola sem to neřešil, ale na autě mám postup takovej, že nahodíš kotouč, dáš na něj třmen i s držákem do pozice kde ho chceš mít a zabrzdíš. Tím se ti všechno vystředí a vidíš kam ti držák vyjde. A buď dobře poznačíš nebo rovnou bodneš.

          0 0
    • TommyP3  

      Zdravím pánové, respekt vašim schopnostem a velká záviset z moji strany. Měl bych takový dotaz, našel by se tu někdo vybaven na svařování hliníku? Rad bych zkusil upravit dětský rám na takový lehčí trialacek. Jde mi “pouze” o zkráceni zadní stavby na minimum, čistě uřezaní a svaření dnes asi není problem v zámečnictví domluvit, ale rad bych v první řadě zkusil oslovit odborníky.

      0 0
    • easyrider  

      Tak jsem dal dokupy retrofit svýho prvního rámu, který jsem před 7 lety vyrobil (foto v profilu). Když vidím výsledek, tak si říkám, že to byl dobrý nápad ho nenechat zreznout někde v koutě :)

      0 0
      • easyrider  

        Ještě stav „před“

        0 0
      • kamaro  

        No to si piš že to stálo za to!!! Máš to moc pěkné, krasavec.

        Líbí se mi ty postupné úpravy rámu, které to umožňuje. Napřed čepy na brzdy a klasické rychloupínáky, nově flatmount a pevné osy s úpravou pro jinou šířku náby… Toto mě fakt na tom baví.

        Nový lak, nové logo a je to opět mladík dle posledních trendů. Kdyby to tak šlo udělat i se mnou :-)

        0 0
      • Fazzy  

        hoši vy mě provokujete :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Hezke vrata:)

        0 0
        • Pebe  

          Čeština prvního stupně základní školy pláče :-)

          0 0
    • easyrider  

      Tak to by byl jeden zachráněný Taiwanomeričan ;)

      0 0
    • easyrider  

      Jen vzpěry. Patky jsem musel trochu poflexovat, aby to aspoň trochu nějak vapadalo. Původní vzpěry měly na konci větší průměr. Avšak co se S nejvíce „povedlo“ bylo to, že nechali řetězový vzpěry zezadu úplně otevřený. Nechápu.

      0 0
      • kamaro  

        To si velké S dělá prdel s tou dírou do té vzpěry… To by mě nenapadlo, že to můžou nechat takto otevřené.

        0 0
        • Pedro404  

          A je to fakt problém? Mně příde, že tam případná vlhkost aspoň rychle vyschne/vyteče?

          0 0
          • kamaro  

            Je to i o tom jak kdo kolo skladuje. Pokud někdo kolo skladuje normálně stojící, tak mu to nevyteče. Díra do středové trubky bývá výše a tudíž se voda bude držet v napojení CS na BB. Já kola v garáži zavěšuju za přední kolo, takže mě by to z toho pěkně vyteklo (ale s tímto už počítám při výrobě a chystám si to tak, aby to v této mé skladovací poloze pěkně vytékalo).

            Další věc je ta, že to může sbírat a hromadit bahno, popř. štěrk. Dá se to asi občas vytřepat, ale proč se s tím mám jako uživatel zabývat.

            No a poslední věc je čistitelnost – to že se to špatně čistí ukazují fotky…

            0 0
            • TK75  

              Tenkrát mě to taky překvapilo, když jsem to u Sequoie objevil (vytekl mi tam vosk:-) a ano špatně se to čistilo

              I tak mi mrzí že nám to se Sequoií spolu nevyšlo, byla fajn

              0 0
    • RicharDD  

      Dolní rámová trubka pro náš full-suspension projekt.

      A jak se taková trubka navíjí? Tady …https://www.fa­cebook.com/Pi­etroBikes/vide­os/1394746544205348

      Richard

      PIETRO

      0 0
    • easyrider  

      Ještě celek

      0 0
    • kamaro  

      Jak na úpravu úhlu na mufně? Takto :-)

      Jednou z nevýhod mufen je jejich omezení v úhlu. U některých spojů to jde trochu doladit (čím více kolmý spoj, tím větší vůle v úhlu). Ale tady v napojení DT na HT s tím nejde hnout, DT se v mufně zapře a je hotovo. My jsme navíc potřebovali dostat úhel z 61 stupňů na 58,5 stupně, což už je na mufnu fest rozdíl.

      Takže došlo k naříznutí, následně bude vše zapájeno a zabroušeno. Tento spoj tedy bude takový hybrid mezi mufnou a pájením na tupo.

      Plamenu zdar, tomu s přídavkem kyslíku zvlášť !!!

      0 0
      • easyrider  

        No, potěš koště :)

        0 0
        • kamaro  

          Dávám to sem hlavně kvůli tobě, tak si to užij :-) Hrozná robota. Nejhorší je, že se ta mufna strašně špatně upíná. Jinak zespodu nejlépe pilkou na železo a potom Dremlem zařezy. Gut lak.

          0 0
          • easyrider  

            Já si blbec zapomněl objednat jinou mufnu TT-ST, takže tu stávající budu muset upravit o 1,5°. To su zvědav.

            0 0
    • easyrider  

      Tak mi to zas začíná. Tohle je za mě nejpříjemnější fá­ze…

      0 0
    • RicharDD  

      Pietro karbon full – složeno, slepeno, funguje.

      29'', 120mm zdvih, Rockshox s dálkovým ovládáním. Taper hlava, BSA střed.

      Karbonové trubky do karbonových spojek. Vyrobeno ze 3 druhů uhlíkových rowingů, 6 druhů tkanin. Každá trubka má jiné složení podle očekávaného namáhání. Patky, vahadla a čepy z Al 7075.

      Richard

      Pietrobikes

      1 0
      • Cavendish  

        Tak to mě ho vyndej :-O

        0 0
      • easyrider  

        Svatá prostato, tak to je něco! Všechny 4 palce nahoru. Neváhej postnout více fotek :)

        0 0
      • RicharDD  

        Tady je hotové kolo.

        Až na vahadlo (které je vyrobené na CNC), ložiska a pár šroubů jsme vše na rámu (včetně lakování) vyrobili sami dva v PIETRU.

        Rám má grafiku v novém vizuálním stylu značky PIETRO.

        Momentálně Svaťa kreslí druhou verzi rámu.

        Nyní je čas zase něco vyrobit z oceli :-)

        Richard

        0 0
        • kamaro  

          A já jsem měl tu čest vidět to naživo v sobotu dopoledne v dílně. Ale ještě jste si fest mákli a dokončili to.

          Super práce, jen ten kokpit mi tam nesedí, chtělo to naladit více sportovně…

          0 0
          • RicharDD  

            Ahoj,

            ještě jednou díky za návštevu!

            Zákazník není sportovní jezdec, spíše už starší člověk, který ocení vyšší posed. Za druhé, máme rozpočet, který nemůžeme překročít, a za třetí dnes je vůbec úspěch koupit na jednom místě sadu komponentů od jednoho výrobce, protože komponenty prostě na trhu nejsou. Ale bereme si tu připomínku k srdci a děkujeme.

            Richard

            0 0
        • KUBULA  

          rám jako takový je velice zajímavý, ale řídítka a grafika mi z toho dělá Tesco kolo. Moc mě to mrzí, ale ten rám jste zabili.

          0 0
        • easyrider  

          Velký respekt k tomuto počinu. Grafika jako taková mě neoslovuje. Přijde mi to trochu zastaralé a laciné. Dal bych jednoduchou grafiku a čau. Řídítka jsou šílený… :)

          0 0
          • RicharDD  

            O řídítkách jsem už psal výše. Jinak, ty komponenty jsou PRO a to je kvalita. Design možná neosloví, ale .. to už jsem vysvětlil výše.

            Pokud jde o grafiku .. decentní jsou dnes skoro všechna kola. Tím se neodlišíme.

            Richard

            0 0
            • easyrider  

              Můj osobní názor je, že zakázková stavba se ničím odlišovat narozdíl od anonymních katalogových produktů z Asie nemusí…

              0 0
      • Romanek88  

        Dal by se odkoupit rozumne

        0 0
    • KUBULA  

      Takové to domácí stavění v garáži. Moc se mi líbí jak je to vše surové a kutilské.

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • Fugas  

      Zdar, chtěl jsem se zeptat v čem malujete geometrie rámů a jestli případně existuje nějaká free verze pro bežnýho smrtelníka? Vůbec se v tom nevyznám. Díky Fugas

      0 0
      • kamaro  

        Já v běžném obecném CADu. Je pro mě denním chlebem, takže to mám rychle a dokážu v tom udělat i to, ci specializované programy neumí :-)

        0 0
        • Cavendish  

          Nemachruj :)))

          1 0
        • Fugas  

          Já neumím pracovat v ničem, ale buď se tím nějak prokoušu, případně někoho požádám o pomoc. A nebo se na to vykašlu a bude klid:-). Chtěl bych jen zkusit, jestli by šlo ze stávajícího kola udělat celopéro s jednočepem.

          0 0
          • easyrider  

            Chudák Genesis. :) Určitě šel. Kašli na CAD, uřízni to, dej to do stolice a nabastli to tam :)

            0 0
            • Fugas  

              Jo chudák Genesis, ale taky chudák já:-). Jsem už starší člověk, plotýnky na kaši a už mám toho natřásání dost. Ale možná bude jednodušší se na traily vykašlat, než řezat do rámu…

              0 0
            • Fugas  

              Ale impulz byl i ten, že jsem malinko „upravil“ rám, tak jsem si říkal než to nějak rovnat, rovnou

              to ufiknout..

              0 0
    • easyrider  

      Tak na čem zrovna bócháte borci? Přípravek by Kamaro ;)

      0 0
      • kubad  

        dnes pořád IS? dej pokoj :D

        0 1
        • Pedro404  

          IS je nejlepší systém a kdo řiká že ne, tak si podle mě neservisuje vlastní kola.

          0 0
          • kubad  

            a teď tu o karkulce – ten omrd s podložkama 0,2 a 0,5mm už fak zažívat nemusím :D

            0 0
            • Pedro404  

              Kam je dáváš? To sem v životě používat nemusel, zato pod post mount sem musel podložky dávat dycky, a při sundavání třmenu se dycky rozutečou.

              Mluvim teda o IS > PM konverzi přes adaptér, samotný IS sem nezažil, to bylo možná matoucí.

              0 0
              • kubad  

                si děláš srandu? :D

                IS/IS nejde jinak než těma desetinnýma podložkama vyladit

                a PM/PM nedáváš vůbec nic, kromě Avidu který si jel po svém

                1 0
                • Pedro404  

                  Jak píšu v editu, myslim IS>PM s adaptérem.

                  Pod čistý PM mi to vždycky vyjde s nějakou podložkou, nevim proč. Na enduru mám mezi třmenem a adaptérem dvě podložky, vepředu jednu.

                  Další výhoda je, že u IS>PM sundáš celej adaptér a třmen zůstane vycentrovanej.

                  0 0
        • easyrider  

          Volil jsem IS že čtyř důvodů. 1. Ten rám má 16" a vymotat se tam SS kolem třmenu, kterej je mezi SS CS, je voprc. PM nad SS nedělám. 2. Hadice jde vrchem. (uznávám, i s PM se dá vymotat vrchem). 3. To, jak dělám PM, je strašná ******** často s né úplně s happy endem, tohle je za půl hodiny a je to blbuvzdorný. 4. Je to kolo na bikepacking, takže musí bejt servisně blbuvzdorný. Navíc to za mě vypadá prostě víc bad ass. :D

          0 0
          • kubad  

            Pokud jsou důvody OK

            Jen mě to zarazilo

            0 0
          • kamaro  

            Další výhodou IS s adaptérem na PM je ta, že závit se dá vždy strhnout jen v tom adaptéru. A stačí pak vyměnit pouze adaptér v ceně 100–200,– Kč. Ale pokud člověk není vyloženě kopyto, tak se mu to nestane.

            PM ale vypadá lépe, to nepopírám. Ale pokud se i pod PM musí dát adaptér tak už to tak pěkně nevypadá. PM na rámu vzadu se dá udělat rovnou na kotouč potřebné velikosti, aby se třmen montoval přímo bez adaptéru. To potom vypadá pěkně čistě.

            Ale jak píše Jarda, IS je rychlejší na zhotovení.

            0 0
            • Nimrod  

              s těmi závity na pm se to dá vyřešit i takto, přijde mi to geniální :-)

              0 0
              • kamaro  

                Jo, jasně. Ale to už doma budeš vyrábět dost obtížně a hotové díly kupují jen ti, co nemají dostatek invence a strojního vybavení na vlastní tvorbu…

                Navíc zrovna tento držák je skoro jako IS – do elegance PM mu cosi schází. Proč není v t akové pozici, aby tam nemusel být ten adaptér? Navíc brzda na SS, je tam toho více co mi nesedí.

                0 0
                • Nimrod  

                  co je na tom obtížného o proti is nebo pm? mně to přijde prakticky stejný až na ty dva mosazné válečky se závitem, který jsou jednoduchý na výrobu

                  proč tam je ještě adaptér je mi jedno, šlo mi o provedení držáku s výměnnými závity

                  ber to tak, že zas jsou rovný ss a to je pro mě o moc důležitější jak schovat třmen mezi trubky (což s tímhle úhlem mezi ss a cs je nereálné a vypadalo by to ultra hnusně)

                  0 0
                  • kamaro  

                    Běžné IS je plochý plech s dvěma dírami. Běžný PM jsou dvě tyčky se závitem. Tady u tohoto řešení musíš mít tu dosedací plochu rozšířenou (aby na to třmen seděl), zbytek je ale zúžený (bo hmotnost). Samotná díra pro váleček není problém. Ale směrem ke třmenu už musí být drážka, aby bylo možné třmen nastavit. Takže ty potřebuješ vyfrézovat. Potom musíš ještě vyrobit ty válečky.

                    Je to zbytečně hodně úkonů na konvenční fréze a držák brzdy by jsi obráběl celý den. Takže jedině CNC obrábění – pro jeden kus neřešitelné, takže jedině nákup hotového kusu, který ti ale nemusí vyhovovat tvarově.

                    Jinak brzda jde do vnitřního trojúhelníku dostat i na postmount a přitom mít rovné SS. Rád tě o tom za chvíli přesvědčím – ale musel jsem sáhnout k atypickému řešení…

                    0 0
                    • Nimrod  

                      nevím, nepřijde mi, že by byl na snímku výše jakkoli ten držák zúžený, přijde mi to jak plech, který by šel třeba vypálit, pokud by se s tím někdo nechtěl drbat ručně, a udělat do něj válečky. drážkou myslíš vybrání mezi dírama, chápu to správně? zbytečně si to ztěžuješ, mi přijde :-)

                      předpokládám, že ho nacpeš dovnitř zadní stavby, jakože do prostoru náby, je tomu tak?

                      0 0
                      • kamaro  

                        ve skutečnosti to vypadá takto. Konkrétně tento je teda titanový, ale u oceli je to stejné, jen tam nemají fotku z té správné strany. A tou drážkou jsem myslel něco jiného – šroub kterým přitahuješ třmen do toho válečku neprochází dírou, ale drážkou. Jinak by nebylo možné tím válečkem hýbat na obě strany a vycentrovat tím třmen. Podobně jako u tohoto flatmount třmenu.

                        Plácnul jsem více much jednou ranou. Kliky mám s řetězovou linkou na Super Boost + (157mm osa). Původně měla být i Super Boost + zadní nába, ale vzhledem ke stávající situaci v době kdy jsem ji potřeboval tak nebyla (a vypadalo to že dlouho nebude). Takže jsem začal konstruovat: Zadní boost nába 148mm bude o 4,5mm vyosena doprava, takže bude dodržena potřebná řetězová linka. Posunem náby doprava nebude ráfek vypletený na osu náby, ale o 4,5mm mimo osu. Díky další 3mm excentricitě ráfku dosáhnu toho, že úhly drátů budou zprava i zleva stejné – čili dosáhnu i stejného napětí na levé a pravé straně výpletu (navýšení tuhosti zadního výpletu, protože i levá strana může být napnutá na max. dovolené napětí) a dráty budou dále od řetězu/kladky přehazovačky. Levá patka bude o 9mm širší než ta pravá (to kompenzuje to vyosení náby) a tím mi zbyde místo na to, abych třmenem byl uvnitř mezi CS a SS i při rovné SS – bude více vsazený dovnitř, blíže k nábě :-)

                        Hadice kropí, netřeba se tahat konví (nebo tak nějak to píše matbiker).

                        0 0
                        • Nimrod  

                          už ti rozumím. uznávám, že pokud je třeba to udělat takhle, tak by se jisté vybrání hodilo a drážka také a chtělo byto tedy spíš tu frézku :-)

                          jsem zvědav, jak to bude vypadat :-)

                          0 0
      • kamaro  

        Jé, to už jsem někde viděl :-) Akorát jsi si to teda upravil z PM na IS. Já mám samostatný přípravek i rovnou na IS.

        Co je právě v dílně? Pracuji na fullíkovi, základní trojúhelník je v podstatě hotový, kyvku jsem spájel dohromady včera, karbonové trubky na SS jsou na cestě. Takže budu dělat zadní stavbu.

        Díly už jsou taky všechny v krabici. Ráfky čekají na dráty, které jsou také na cestě, takže v týdnu bych to rád zapletl.

        Co se týče přípravků, není to taková hrůza jak jsem si myslel. Už to mám v hlavě jak to tam podržím v potřebné geometrii, takže už to jen na soustruhu a fréze připravit…

        Myslím si, že se máte na co těšit pánové.

        Na fotky je prozatím vydáno informační embargo…

        0 0
      • vilemx  

        Něco podobného bych nedávno potřeboval u pevné přední vidle na uchycení PM třmenu rovnou pro 203 kotouč, a to přímo bez adapterů. Nakonec jsem to nějak zbastlit bez přípravku, ale toho sr…ní :(

        0 0
    • easyrider  

      Zítra konečně odjezd do písku :)

      0 0
      • kamaro  

        Máš to předpokládám gramaticky správně a rám se bude připravovat na lak :-)

        Moc se mi líbí ty SS bez vzpěry a jejich napojení na TT.

        Moc pěkný rám a těším se až bude v barvě a doplněný atypickým nosičem.

        0 0
        • matbiker  

          Já protestuji, Jarda to obšlehl z Eli24. Jak to bylo, datovku a pošli 20? :-))))

          Taky jsem zvědav, jak to dopadne

          0 0
        • easyrider  

          Ty vzpěry jsou tak proto, aby tím prošla hadice a bovden a zároveň tak snadno dosáhnu široký zadní stavby. V písku už byl, tak hurá do plniče! :)

          1 0
    • easyrider  

      Tak mi tu teď přistál takový projektík. :) Parky zůstávají, ale. Hlava to má spočítaný. Půjde tam klasika 36 mm, takže by to mohlo zůstat i celkem proporční :)

      0 0
      • kamaro  

        Přesně tento rám si pamatuju z časopisu Peloton, který jsem kdysi v minulosti kupoval. Tenkrát jsem ten rám děsně moc chtěl, ale neměl na něj finance. Jako student na gymplu jsem se tehdy zmohl jen na Olpran Tony s Shimano Exage 300.

        Jé, to byla krásná doba…

        Vidlici budeš dělat nějako novou ocelovou nebo tam půjde karbonka?

        0 0
        • easyrider  

          Jo, taky k tomu rámu chovám jakousi úctu, přeci jen v oněch dobách to bylo NĚCO. :) Vidli dělat nebudu, asi tam půjde nějaký karbon. Nicméně docela mě překvapila příznivá váha toho rámu, potažmo celého kola. Schválně to zvážím před a po chirurgii :)

          0 0
      • Krutas  

        Tak tenhle ram „FFRT“ jsem jezdil. 6/7 rychlosti indexovany Sachs. Poslal jsem to do smelcu,sem to nepovazoval za lukrativni. Asi bych si mel veci vice vazit, pouceni pro priste.

        0 0
    • kamaro  

      Patky na pevné osy.

      Toto je věc, kterou se snažím neustále zlepšovat. Zde je již 4. generace patek a doufám že už poslední vývojový typ. Nechci patky kupovat, baví mě konstruovat a vyrábět co nejvíce dílů – prostě za tím musí být ta práce vidět.

      Vytvořit patky na pevnou osu se zdá celkem jednoduché, ale pořád to ještě nebylo ono. Podle mě ideální patky mají tyto vlastnosti:

      • korozivzdorné provedení v místě kontaktu s náboji a pevnou osou
      • musí mít límeček, který zachytí zadní kolo – ten musí být také korozivzdorný
      • výhodou je možnost výměny závitové části (není to ale nutnost)
      • hák na přehazovačku nepotřebuji výměnný, preferuji pevné provedení, opět raději nerez
      • jednoduchý vzhled (nelíbí se mi Syntace se stahováním na jedné straně, to stahování je tam podle mě navíc)

      4. generace mých patek:

      • vše je jen nerez a hliník
      • ze strany náboje je vybrání na hloubku 3mm a odfrézování límečku pro vsazení náboje – taková klasika
      • pravá strana je jen díra 12mm se zahloubením pro hlavu pevné osy, zahloubením se navíc odstraňuje materiál a tím se snižuje hmotnost
      • levá strana je se závitem
      • z vnější strany nerezového pouzdra je vybrání kuželového tvaru. Závit je v hliníkové části, která má kužel stejného sklonu
      • kužely do sebe krásně zapadají, stačí zatlačit prstem a obvodové tření kužel drží na místě. Při dotahování osy se kužel ani nehne. Ven se musí vyklepnout pevnou osou, samovolně nevypadává. Předpokládám, že to nebude vrzat.
      • nerez se nebude uvnitř lakovat, hliník půjde na elox
      • hák na přehazovačku bude pájený stříbrem a dosedací plocha bude bez laku

      Pozn. Levá patka je širší protože mám excentricky zapletené kolo. Rozdíl v šířce je 9mm.

      0 0
      • Pedro404  

        Najs. To máš frézku, co zvládá nerez?

        0 0
        • kamaro  

          Tak ono je to spíše o nástrojích. Mám toto.

          0 0
          • Pedro404  

            A frézku jakou?

            Ale je fakt, že já taky myslel, že můj minisoustruh nezvládá CrMo, dokud jsem nekoupil nože s karbidovejma insertama.

            0 0
            • kamaro  

              Já mám toto. Spíše než frézka je to velká stojanová vrtačka. Naštěstí frézuji jen okrajově, daleko více využívám soustruh.

              0 0
      • snílek  

        Moc hezký. Jsi si jistej tim pájenym hákem? Jestli to náhodou neuletí :)

        0 0
        • kamaro  

          Než by povolil ten pájený spoj, tak to se ten nerezový hák ohne do vývrtky.

          0 0
      • easyrider  

        Taky jsem chtěl mít vlastní patky. Pak se mi začaly scházet cenový nabídky a vzdal jsem to. Našel jsem si výrobce, který má to, co mi vyhovuje a vymalováno. Není to sice totál custom, ale co… Samozřejmě když máš doma takovou mašinu, tak to je jiná písnička :)

        0 0
    • kamaro  

      Tak jsem trochu pokročil a míříme do písku a lakovny.

      Potvrdil se předpoklad, že zadní vzpěry nebudou muset být ohnuty kvůli třmenu. Díky offsetovému umístění zadního kola to vyšlo krásně vedle vzpěr (to je speciálně pro Tebe, Honzo).

      Místa pro kolo je u zadní stavby překvapivě dost, teď tam jsou pláště 2,35" a šly by ještě širší až po cca 2,6". Délka zadní stavby 425mm a zdvih 100mm. Ve zdvihu je mezi zadním kolem a sedlovou trubkou cca 15mm místa.

      Akorát teda z hmotnosti moc radost nemám, chtěl jsem být do 3kg včetně tlumiče a jsem na zhruba 3,3kg (první převážení na kuchyňské váze, ještě to zkusím na závěsné váze). Poměrně těžká jsou ta ložiska, hlavní osa čepu a pod. Narostlo to víc, než jsem čekal. Balík trubek a výpalků na váze vážil 2,5kg.

      0 0
      • TJK  

        jakou to ma Geo? XC nebo spis trail bike? vypada to moc hezky, zpracovanim je to od pohledu na 1* a libi se mi to i koncepcne, poloha tlumice, vyztuha atd.

        Top jako vzdy!

        0 0
        • kamaro  

          Je to XC 120/100. Hlava 68.5, reach 400mm, stack 594mm, CS 425mm.

          0 0
      • Pedro404  

        Super. Jak prosimtě vypadá tuhost těch plechů zadní stavby kolem středu a co to je za tloušťku a ocel?

        0 0
        • kamaro  

          Ahoj, ještě jsem to nejel, takže jízdní dojmy zatím neznám. Takhle v ruce je to měkčí než klasicky napájené řetězové vzpěry, ale to se dalo čekat. Celkem jsem se ale zhrozil, když jsem neměl spojené sedlové vzpěry v místě oka tlumiče, ale po namontování tlumiče se to spravilo. Nutno říct, že hlavní ložiska jsou hodně široká a masivní. Je to zúžené středové složení na 62mm a do toho je osazeno BSA středové složení. Osa je potom 24mm a je dutá. To umožnilo širokou zadní stavbu. Mezi široce rozkočenými ložisky a relativně úzkým napojením na tlumič vzniká takový „skorotrojúhelník“, kterým jsem se snažil docílit dobré boční tuhosti zadní stavby.

          Volil jsem jednočep z důvodu jednoduchosti provedení, možnosti dosažení relativně dobré tuhosti (mále pohyblivých prvků), možnosti udržet váhu na uzdě. Tlumič je uzamykatelný z řídítek ve třech režimech (společně s vidlicí).

          0 0
        • kamaro  

          Jo a ty plechy mají tloušťku od 3mm do 5mm a jsou z S355 oceli. Bohužel nevím, kdo by mi vypálil pár kusů z lepší třídy.

          Ten vodorovný prvek (má 5mm) bych příště udělal trochu širší na úkor méně prostoru pro pneumatiku a převodník (původně tam měly být jiné kliky pro které jsem tam nechával více prostoru).

          0 0
      • Nimrod  

        vypadá to moc dobře, romane :-)

        zezadu je hezky vidět ten offset zadní náby, vypadá to zajímavě, stejně jako „tykadla“ na brzdu :-)

        jakou má hmotnost tlumič?

        víc by se mi líbilo uložení tluumiče více méně vodorovně nebo rovnoběžně s horní rámovou, ale chápu, že by musel být tlumič o něco delší a navíc bys měl problém s místem pro košík

        0 0
        • kamaro  

          Tlumič má cca 300g, takže ten rám s ložisky má cca 3kg :-(

          Zvažoval jsem i tlumič pod horní rámovou trubkou (Orbea OIZ a pod.), ale to vycházel průběh pružení degresivně. A bylo by to složitější i s dalšími ložisky a kyvkou a měl jsem obavu jestli nebudou pružné SS ovlivňovat průběh zdvihu.

          0 0
          • Nimrod  

            hmotnost mi přijde normální :-)

            však to ničemu nevadí, kór se vzduchovym tlumičem :-) můj franta je také degresivní a jezdil jsem ho 9 let s pružinou…

            i kdyby ss ovlivňovaly průběh zdvihu, tak to nebude pod tlumičem prakticky znát, si myslím

            0 0
      • o.unca  

        Dívám se už podruhé… Nádhera

        0 0
      • Smazaný účet  

        Wow to je parádní!!!

        0 0
      • lazza  

        To je fakt krasny, takovy jemny, krehky, kultivovany..

        A s tou vahou: az mi prijde Marino, tak tyhle tri kilca budou k pousmani :)

        0 0
      • easyrider  

        Ta hmotnost je za mě vpohodě. Kdybys to napoprvý udělal moc lehký, tak bys na dalších provedeních neměl co zlepčovat :) Jinak vypadá to teda parádně! ten blok, co drží hlavní čep, to je nějak pospájený z plechů? Není to moc dobře vidět. Jsem zvědav, jak budou cvičit ty vzpěry bez můstku s tím šroubovým spojem u tlumiče.

        0 0
        • kamaro  

          Stejně jako u svých jiných projektů předpokládám, že už žádné „další“ a „příště“ nebude.

          Ten blok je z plechů tl. 1,5mm. Pouzdro hlavního čepu je „bodnuté“ na ST a poté držené těmi plechy, které byly vypáleny na konkrétní tvar a potom lehce přizpůsobeny v rozích.

          Zatímco ty máš obavy o tuhost v tomto směru, já mám spíše obavy z boční tuhosti – klasická zkouška s mírně šikmo postaveným kolem a zatlačením nohou do oblasti středu.

          0 0
      • snílek  

        Ty jo, super. Oceňuju pozici tlumiče, aby to nebylo uplně linerání nebo dokonce degresivní je tenhle úhel ideální. A ta výztuha pod tlumičem je paráda, to nikdo nedělá krom Franty a mě kvůli tomu praskly dva Coticy (že tam nebyla). Jenom teda mě tam chybí nějakej můstek spojující zadní horní vzpěry někde? Nebude to měkký?

        0 0
        • kamaro  

          Ten můstek tam prostorově nevyjde, zadní kolo jde v plném zdvihu až 15mm k sedlové trubce a nejblíže je v místě kde je zesílení ST u vzpěry. Ta vzpěra by v plném zdvihu byla tak v třetině té sedlové trubky.

          Já této výztuze nedávám velký vliv na tuhost, když ta trubka chce vybočit, může vybočit v kolmém směru na tu výztuhu, kde není od patky až po tlumič taky nijak zpevněna. Ta výztuha tam měla smysl u ráfkových brzd, kdy zajišťovala tuhost zadních vzpěr proti jejich roztahování při silovém účinku brzd, jinak je tam v podstatě k ničemu.

          0 0
        • TJK  

          Ale dela jen jinak.. takhle to ma Nicolai na ST14

          0 0
          • snílek  

            Myslel jsem spíš u tohoto typu ocelových rámů, kde je tlumič uchycenej do středu hlavní rámový trubky. Třeba přávě Cotic, Starling, Marino…

            0 0
            • lazza  

              Marino tam navarovalo ke stredu takovej trojuhelnicek, ted to jakymsi zpusobem zpevnuje… tak uvidime, za jak dlouho to pukne :). Ale podle fotek a jejich FB toho nadelali uz stovky a zatim moc stiznosti na internerech neni…

              0 0
              • TJK  

                koukam že tam mají Topaz… a ptám se.. už máš tlumič? a víš jaký rozměr tam bude? :-) mám doma 210/55 topaz a půjde do světa :-)

                0 0
                • lazza  

                  Jako rozměrově by to sedělo (210×51), ale tlumák tam půjde z Transky. Nicméně šilhám po nějaký lehčí pružině – to by se mi na jarní Finále líbilo :-)

                  A jako na zavolanou přišla před chvilkou dobrá zpráva: Lima hlásí, že byl projekt splněn. Tak sem zvědavej, za jak dlouho to sem doleze a kolik mě stáhnou celníci a stát.

                  1 0
                  • Fugas  

                    Hlavovej úhel se takhle zdá být teda dost pekelnej!

                    0 0
                  • sibicz  

                    Pěkný to máš! Geo máš, a mužem ho vidět? :D Jinak teda tu zadní stavbu takhle provařenou sis přímo vyžádal nebo máš tak krátkou stavbu, že to musí jít horem? V konfigurátoru to totiž na výběr není. Kamarád má XXLkovou devětadvácu a má to normálně rovně spodem.

                    0 0
                    • lazza  

                      Jj, geo hír :).

                      Kdy to kamaradovi varili? Mne podle ramu na FB pripadalo, ze ted to zacali varit s touhle zadni stavbou a jeste zpevnujou spodni ramovku u hlavy zesilenim.

                      0 0
                      • sibicz  

                        Objednával to někdy na konci roku 2019 a přišlo to v srpnu 2020, mezitim tam Maríno při lockdownu nesměl ani do dílny, na ulici mohli buď jen chlapi nebo jenom ženský. Potom mu nějak onemocněla žena a nakonec byl problém sehnat argon nebo v čem to vaří, protože ve všech flaškách byl jen kyslík. Na druhou stranu to pak ale poslal nějak záhadně přes Anglii, vyhlo se to tak jak clu i dani a kámoš mu to zaplatil, až když to měl doma :D Jsem zvědavej, za jak dlouho uvidim ten můj grevl, slibujou 14–16 tejdnů, což mi vychází někdy na půlku ledna. Celopírko by se mi pak taky líbilo. Chtěl bych to ale jedině takhle provařený jako to tvoje. Nad ten tlumič se ta flaška nemůže vejít, ne?

                        0 0
                        • lazza  

                          Slusnej pribeh – bez cla i dph bych to taky bral. Tech 16 tydnu je podle me nerealny – trvalo jen cca dva mesice, nez potvrdili geo a pak se zacala teprve pocitat lhuta. Ktera nakonec trva doted, tj. nejakych devet mesicu…

                          Tu flasku nad tlumakem nejspis posrali – myslim si taky, ze tam nepujde. Na zacatku sice tvrdili, ze pokud nemam externi expanzku na tlumici, je lahev cajk, ale posunuli to rekl bych prilis dozadu. Kazdopadne tam mam jeste dalsi dva navarky – bidonu neni nikd dost :). Na kolocundrech budu pouzivat ten na spodni ramovce dole.

                          0 0
                      • TJK  

                        kdyz na to koukam, tak by na to sla kladka do osy hlavniho cepu :)

                        0 0
          • Pedro404  

            Proč z toho horního šroubu čouhá závit? To vypadá, jak kdyby tu vzpěru měli moc krátkou, což předpokládám neni ten důvod?

            EDIT Z jejich vysvětlení na webu teda nechápu, proč ten díl neni navařenej nebo aspoň nepřiléhá k tomu spojovacímu bodu. Nebo je cílem udělat tim šroubem permanentní pnutí?

            0 0
        • Nimrod  

          zapomenuls na floriana wiesmanna

          0 0
      • Fugas  

        Máš to parádní, už se nemůžu dočkat až to bude ve finále. Fakt klobouk dolů.

        0 0
      • easyrider  

        Jinak Romane nevím, jestli sis to neudělal moc jednoduchý :)

        1 0
        • kamaro  

          Hele, já už mám fulla hotového. Takže toto nechám jako inspiraci Tobě :-)

          Mě po dokončení fullu čekají na příští rok dvě silničky a to naprosto přesně vím, jak se k nim postavím…

          0 0
          • Nimrod  

            druhá bude pro katku? obě xcr? :-)

            0 0
            • kamaro  

              Ano, opět pro mě a moji ženu. XCr jen napůl, ta důležitější spodní půlka…

              0 0
              • Nimrod  

                jsem natěšen :-)

                0 0
                • kamaro  

                  Obávám se, že to nebude nic pro Tebe… Přesně opak toho, jak by jsi to chtěl :-)

                  0 0
                  • Nimrod  

                    občas se objeví něco, co by se mi naprosto nemělo líbit, a přitom jsem z toho unešen. jako třeba tenhle field . takže nic není ztraceno a budu se těšit i nadále :-)

                    0 0
    • Xixao  

      Ahoj, mám dotaz:

      Mám rám, je to Fort a má zničenou sedlovou trubku po necitlivem vydání sedlovky. Rám vypadá vařený tigem a zadní vzpěry pajene.

      Protože je mi to líto vyhodit a jinak je podle mě bez vad, tak si říkám, že by neměl být problém tu trubku vyměnit. Teď je tam průměr 28.7, tak jsou dvě možnosti.

      1. koupit trubku 31.8, puvodni zkrátit, vypátrat z rámu, odpájet ze vzpěr a použít jako mufnu a novou připajet dole stříbrnou pájkou a nahoře mosazi.
      2. koupit 28. 7 trubku, vypátrat z rámu tu původní celou a napájet novou mosazi všude.

      Tig nemám a stolici na ram taky ne, proto se mi líbí varianta 1, u středu se nová trubka ustaví vnitřní mufnou a nahoře mezi 3 trubky a mělo by to sedět.

      Jak byste to dělali vy, co máte nějaké zkušenosti?

      Pro ilustrací pár fotek

      0 0
      • kamaro  

        Mě napadlo tam tu sedlovou trubku nechat, šikmo ji seříznout a dodělat stahování mezi sedlovými vzpěrami. Podobně jako to má Nimrod na třítečce.

        https://www.bike-forum.cz/…089-tritecka

        0 0
        • Nimrod  

          jen doplním. nabízí se i stahování jako měl třeba syncros představec nebo thomson elite . stačí vpájet trubičku, která zasahuje částečně do sedlový trubky, v ní ten kus odbrousit a udělat si dva klínky , který se budou stahovat šroubem

          0 0
          • Xixao  

            Díky za názory, takže byste trubku celou neměnili.. Tak já nad tím budu ještě chvíli přemýšlet.. 

            0 0
      • cibi  

        podle 1. foto bych tipoval že se od konce zářezu pro stahování rozbíhalta trhlina kolmo k ose trubky.

        Asi bych se přiklonill k větší trubce.

        0 0
    • Xixao  

      Ahoj, mám další zvědavý dotaz. Co používáte jako tavidlo, když pajíte mosazi? Borax? Někde jsem četl, že se dá i rozpustit a namatlat na trubky. Nebo používáte povlakovane pájky? Koukal jsem, že se dá koupit povlakovaná pevnostní mosazná pájka..

      0 0
      • easyrider  

        V Čechách najdeš obdobné produkty, stačí pogooglit..

        0 0
      • kamaro  

        Vhodná pájka a tavidlo je na trochu delší téma.

        Borax nepoužívám – je to základní tavidlo a nešel mi skoro rozpustit. Na běžné pájení s obyčejným mosazným drátem ale dobrý.

        Na rámy toho používám více, aktuálně mám 4 pájky:

        • pevnostní Fontargen A101 a A102 na základní spoje. Mám dvě různé tloušťky drátu a tavidlo k nim je F100
        • stříbrnou 45% Ag a k tomu tavidlo od Castolinu – na nerez a na mufny
        • obalenou stříbrnou 35% Ag – na drobné věci a opravy – ze všech pájek se nejlépe ovládá a je díky obalené tyčce nejrychleji po ruce :-)

        (- klasickou mosaz a borax tam taky někde mám, ale to jen kdybych chtěl pájet k sobě nějaké jekly)

        0 0
        • Xixao  

          Ahoj,

          díky za za info, já koukám po pájce chemweld 4000 – podle din je to to samé jako Fontargen A101, jen je obalená tavidlem..

          0 0
          • Xixao  

            ono koukám totiž, že po českých e-shopech není moc na výběr. Nebo neumím hledat.

            0 0
            • Xixao  

              Hezké svátky všem, provedl jsem zkušební pájení vysocepevnostni obalovanou pajkou a výsledek vyz fotky. Zkoušel jsem různé zdroje tepla, autogen, tam jsem dokonvergoval k nejmenší trysce, nějakou flašku na tvrdé pájení mosazi, co maj instalatéři, jde to vším, ale autogen je nejrychlejší. Je to humus, ale tak zase držel jsem to v ruce prvně..

              0 0
              • Xixao  

                Tak sedlová trubka vpájena do rámu. Očistím to, nakrátím, nabarvim a bude.

                0 0
    • RicharDD  

      Ahoj,

      pro ty, co jej ještě neviděli .. náš poslední rám z materiálu Columbus Cento.

      Více fotek na https://www.pietrobikes.com/…-jsme/cento/.

      Vše nejlepší v roce 2022!

      Richard

      0 0
      • Vilém  

        Tentokrat radsi bez fota stredu:)

        1 0
      • Fazzy  

        Slušný. Kolik to váží?

        0 0
      • Pedro404  

        Proč to prosimtě neni pájený komplet? Má to svařování nějaký funkční odůvodnění?

        0 0
        • RicharDD  

          Svařování proto, protože je to lehčí. Váha je 1.900g při velikosti 58cm.

          0 0
          • Pedro404  

            Ajo, to mě nenapadlo. V tom případě opačná otázka, proč to neni svařovaný komplet?

            0 0
            • RicharDD  

              Estetika. Oblast u sedlovky musí být pájená kvůli tomu ‚návleku‘. Takže logicky i přední část vypadá lépe pájená. Nevýhodou pájení je pracnost. Z pohledu pevnosti jsou obě technologie srovnatelné.

              0 0
          • kamaro  

            1900g je celkem dost, čekal jsem že to bude mít méně. Je to sice velký rám, ale zase to jsou top trubky.

            0 0
            • Cavendish  

              1900g je fakt zklamání vzhledem k TOP trubkách a pravděpodobně vysoké ceně.

              0 0
              • RicharDD  

                Upřímně, také bych byl rád, kdyby byla sada CENTO lehčí. Bylo by to pro zákazníka srozumitelnější. Nicméně ocelový rám má jiné přednosti než hmotnost. Vyrobit lehčí ocelový rám se určitě dá .. může mít pod 1.500g. Od jiných stavitelů můžeme vidět, že jsou schopni se dostat i mnohem níže. Ale má to cenu? Ocelový rám nikdy nebude hmotností konkurovat karbonu. Oproti němu má ale obrovskou výhodu v odolnosti, trvanlivosti a pohodlí. Když jdete s hmotností na limit, tyto vlastnosti trochu degradujete. Pokud bych to dělal pro sebe, OK, ale pro někoho, u koho nevím, jak bude s kolem zacházet? A také, což na fotografiích není vidět, rám z CENTA je prostě KRÁSNÝ. Ty trubky mají přesně namixované průměry a tvary, tak, aby vše bylo 100% vyvážené. Rám z kovu vyzařuje solidnost a eleganci asi tak, jako hodinky s mechanickým strojkem. Můžete si k němu vytvořit vztah. Podle mě to k vláknům spojeným polymerem nejde. A v neposlední řadě, ocel je recyklovatelná :-) Tedy chci říci, že ocelový rám si koupí někdo, komu tyto vlastnosti vyhovují a kdo ví, že 500 nebo 800 gramů na rámu nehraje žádnou roli (tedy pokud skutečně nezávodíte). Já jezdím celý život na silnici ocelový rám, který váží přes 2 kg (R. Štěrba pájený do mufen). A mezi kolegy s jejich karbonovými stroji nijak nestrádám. V hmotnosti rámu to totiž až tak moc není. Pokud tedy jezdíte pro radost.

                0 0
                • kamaro  

                  Ahoj Richarde,

                  s tím co píšeš souhlasím. Ale nevím jaké jsou hmotnosti jednotlivých atypických částí této sady. Zejména tedy ten jejich „kulatý“ střed a kónická hlavová trubka. Hmotnosti celku může přidat i ta masivní DT s průměrem 44mm. Vzpěry jsou bych řekl klasické, tady není kde váhu srazit.

                  Ke stavbě rámu přistupuji tak, že jakmile mám rám rozkreslený v geometrii tak pro každou trubku základního trojúhelníku hledám ideálního kandidáta v katalogu, z hlediska pozice zesílené a zeslabené části trubek. Jsem si schopen i spočítat hmotnost jednotlivých trubek v jejich zakráceném stavu pro konkrétní rám.

                  Trubky, které jdou zeslabit, tak také zeslabuji. Typicky hlavovou trubku ubírám v její střední části zevnitř na soustruhu. Hlavová trubka není zeslabená, protože se neví jaká bude její finální délka a kde bude vlisováno hlavové složení. Když už to ale vím, tak mohu zeslabovat. U Nimrodovy trojtečky a mé krosky je kromě toho ubrána z vnitřní strany i středová mufna mezi závity pro střed. Tam byla síla stěny snad 1,5mm, čistě z výrobních důvodů. Sice uchycení mufny do soustruhu byla trochu výzva, ale podařilo se.

                  Co je z hlediska hmotnosti tragédie je vnitřní vedení v trubičkách. To dělá cca 50g na jednom lanku.

                  Dost těžké jsou i patky, tady je potřeba také správně vybrat. Tady už to vypadá jsem nalezl konečně to správné řešení, které je vzhledově čisté a lehké. Na silniční kola ale budu ještě ladit tloušťky zeslabení.

                  Kde nejde moc na váze ubrat jsou ocelové vidlice. Tady jde snad jen trochu ******** sloupek, který bude nakonec schován uvnitř hlavové trubky (tzn. v prostoru mezi ložisky).

                  Vše pochopitelně závisí na hmotnosti jezdce. Něco jiného si mohu dovolit pro sebe s 63kg a naopak nebudu zeslabovat nic pro metráčka.

                  Trojtečce jsem navážil 1784g s lakem (1741g bez laku). Své krosce 1692g (bez laku, ale včetně integrované sedlovky vč. upínání sedla a jednoho vnitřního vedení). Oba dva rámy jsou do mufen, které rámu cca 150g přidávají.

                  Myslím si, že top ocelový rám střední velikosti je možné dostat na 1500g. S moderními standardy – 44mm hlava, T47 střed, vedení vnitřkem (ale bez trubiček). Malý rám z Life trubek vážící 1200g (Nao Tomii) je už trochu mimo mé chápání, stejně jako Englishův 1100g nerezový rám. Oba dva výše jmenované ale pochopitelně už s menším průměrem trubek a hlavy.

                  1 0
                  • kamaro  

                    Omlouvám se za pochybení. Ten rám od Nao Tomii má 1300g – https://www.flickr.com/…12354955224/

                    Ale mám pocit, že jsem od něj viděl ještě i o fous lehčí kousek, ale nemůžu to najít.

                    A k těm hvězdičkám – slovo l.í.z.n.o.u.t je asi taky zakázané – to jsem nečekal :-)

                    0 0
                    • RicharDD  

                      Ahoj,

                      úvodem všechno nejlepší v novém roce! A znovu děkuji za spolupráci v roce loňském! Díky moc!

                      Pokud jde o hmotnost rámů, máš naprostou pravdu. U CENTA jsme udělali pouze jedinou úpravu – ztenčili hlavovou trubku o 0,3 mm. Jinak ostatní jsme nechali být, protože bychom narušili vzhled sady. Středová mufna má standardní stěnu, ale tu lze ztenčit, což už jsme dělali. Tady u CENTA by o ale narušilo design. Samozřejmě oversize trubky na váze dost přidají. I ta tappered hlavovka. Kupodivu dost těžké jsou i sedlové vzpěry. Ale u nich Columbus tvrdí, že je to tak správně. Pokud bych stavěl rám „na váhu“ a chtěl jej mít jako CENTO, asi bych si vybral jen hlavovou a sedlovou trubku.

                      Nicméně, jak už jsme řekl, je něco jiného stavět pro sebe nebo někoho, koho znám a vím, jak se ke kolu chová, a pro někoho cizího, kterého znám jenom z mailu a telefonu. Někteří lidé dávají kolům zabrat, dnes se skáče na silničkách a jezdí s nimi v terénu. Proto asi i Columbus volil takto pevné trubky. Reklamace nikdo nechce.

                      Ale osobně mám určitě v plánu se této problematice věnovat a postavit ocelový rám, tak lehký, jak to půjde, abych věděl, co vlastně je reálné.

                      Díky za kvalifikovaný názor.

                      Richard

                      0 0
                      • RicharDD  

                        PS u naší předchozí silničky LADIES ONLY jsme se dostali na 1620 gramů, ale to bylo pro ženu, u které vím, jak jezdí.

                        R.

                        0 0
    • RicharDD  

      pro tebe …

      0 0
      • matbiker  

        Richarde, nechci se nijak dotknout vasi prace. Ale nahod realny detail celeho stredu, pokud si za tim teda stojite.

        0 0
        • Fazzy  

          Je fakt, ze v tom odkazu nevypada stred uplne nejlip.. Bejt to moje, asi bych to prejel novou housenkou, i kdyz uznavam, ze to neni nejlepsi cesta.

          0 0
          • RicharDD  
            1. Svařovat 0.6 na 3.5 mm není jako dělat kouťák na nerezovém zábradlí nebo hliníku.
            2. Hlavní je neupálit. Vše ostatní jde stranou.
            3. Fotka a realita jsou rozdílné věci!
            4. Rám už je pryč a zákazníkovi se líbí
            0 0
            • RicharDD  

              A ocel fakt není hliník nebo titan. 2× vařit totéž místo je naprosto špatně.

              A konečně – vím moc dobře, že ještě potřebuji pořád trénovat.

              0 0
            • Fazzy  

              Ano vim, nicmene opticky se to uplne nepovedlo, to asi uznas. Ale predpokladam, ze kdyby to nebylo svareny spolehlive, tak bys to nepustil..

              0 0
              • RicharDD  

                Ano. Moje sváry nejsou zatím esteticky takové, jako od těch kluků, co je sleduji na Instagramu. To jsou borci. A i kolem mě je spousta lidí, kteří svařují denně a skvěle. Pevnostně jsou moje svary 100%. Esteticky chci jít dál. Ale fakt to neni sranda. Tanké trubky jsou velmi obtížně svařovatelné. Mezi stěnou 1mm a 0,6mm je rozdíl „celé galaxie“.

                0 0
                • TJK  

                  jojo tyhle rozdily varit na cemkoli je fakt velka alchymie, na levnym matrosi je to sranda, propalis a zahodis ale tuhle drahou trubku fakt znicit nechces.

                  0 0
    • matbiker  

      Prvni pajeny spoj v mem zivote. Asi to nejak pujde. Diky Kamarovi za trpelivost…

      1 0
      • Cavendish  

        Máš to moc pěkné. Jako všechno ostatní co děláš.

        0 0
      • Pedro404  

        Jak dlouho se takovej spoj brousí? Komplet ruční nástroje, nebo nějaká malá bruska?

        0 0
        • matbiker  

          Tato pulka trubky priblizne 15 minut, ale je to odflakle. A rekneme 70 procent pilniky ruznych prumeru, 29 procent pasky smirglu, a 1 procento smirglovy kotoucek ve vrtacce. ( male smirglove brusne valecky 6–10 zatim nemam, to by tech procent na brusku asi bylo vic.)

          Kluci co to delaji casteji to ale urcite upresni lepe.

          0 0
      • Nimrod  

        vypadá to skvěle

        0 1
      • kamaro  

        Pěkné to máš. Takže případné zájemce o opravy a různé drobnosti začínám přeposílat na tebe…

        1 0
      • Jan D.  

        Kdyby si chtěl cvičit při výrobě pevné vidlice na MTB, hlásím se:)

        0 0
    • easyrider  

      Něco si sem odložím… :)

      0 0
      • Cavendish  

        Už nakupuješ na fullgravel projekt?

        0 0
        • easyrider  

          Jo, hledal jsem na toho fulla. Ale kolega Matbiker mi na to uřízne kus jeho Gianta :D Potřebuju posunout můstek mezi řetězovými vzpěrami. Můstek na SS uříznu úplně, na ten tam nebude vůbec místo. Nicméně je asi na 90 % rozhodnuto, že zůstanou rovná.

          Nicméně dal jsem to sem jen tak pro zajímavost, co se dá taky sehnat na Ali… :)

          0 0
      • kamaro  

        Přemýšlím na co ti to bude a stále jsem na nic (vzhledem k rozměrům té trubky) nepřišel.

        Ale rád se nechám překvapit :-) Bude to určitě super jako vždy.

        0 0
      • KUBULA  

        hm… alumínium. Tak práce se slabou ocelí je kumšt, ale s hliníkem a jeho následným tepelným zpracováním…mno­oo…jsem zvědavý

        0 0
        • easyrider  

          Včera jsem trochu googlil a u 6061 by mělo stačit po svaření šoupnout na 10 hodin na 160° do trouby. Musí se samozřejmě použít vhodný přídavný materiál…

          0 0
          • TJK  

            s vhodnym dratem ti poradi treba u Artweldu nebo Froniusu.. ale na 6061 podle me to bude nejake ALMg5

            0 0
            • easyrider  

              Musí to být materiál vhodný pro následné tepelné zpracování. Něco už jsem vygooglil… Spoléhám taky na firmu, která by mi to měla dělat.

              0 0
              • TJK  

                vsak ano :-) neboj.. uz sem „ve fabrice“ za tech 6 let neco malo nasvaroval a tepelne zpracoval a resil par specifikaci s BMW / VW / GM a zaroven resil material s Froniusem a SKS a dodavatelema (Esab, Oerlikon..) :-)

                0 0
                • Yatza  

                  Oerlikon, to sou ti sami, co vyrabi (vyrabeli) rychlopalny dela nebo jen shoda jmen?

                  0 0
          • KUBULA  

            no hlavně to chce správnou troubu, tohle do Mory asi nestrčíš

            0 0
            • easyrider  

              Ten zadek by se tam vejít moh :)

              0 0
              • kamaro  

                Takže chápu správně, že děláš fulla, ale zadní stavbu bereš z hliníkového GF na 26" kolech? A není to potom takové omezující co se týče vzhledu a geometrie? Jako fungovat to bude, ale každý kousek z jiného materiálu by mi neseděl.

                EDIT: Beru zpět a dávám si facku, připravuji silničku nerez/karbon… Ale spoje na tom karbonu budou alespoň tvarově vypadat jako pájené a kdyby se to schovalo pod lak, tak nikdo nepozná, že část rámu je z podřadného materiálu.

                0 0
                • easyrider  

                  https://www.bike-forum.cz/…jista-otazka

                  To je to oč tu běží. Je to kolo po bráchovi, které si chci nechat. XC full doma nemám, tak to postavím na 27,5" a trochu upravím zavěšení zadní stavby aby mi trochu padly úhly… Na žádnou jinou výrobu prostor nemám. Svého fulla v hlavě mám, ale to je záležitost tak na „až děti povyrostou“. Momentálně můj život vyplňuje vodění dítěte do školky a ulevování ženě o víkendy aby se z těch harpyjí nezbláznila :)

                  0 0
              • KUBULA  

                Tak ja tu troubu radeji nalozenou jinak. Ale je pravda ze uz jsem tam pekl i nekolik elektromotoru.

                1 0
    • Smazaný účet  

      Switchcraft: https://youtu.be/MLCZZmUrAr4

      2 0
    • easyrider  

      Mně včera shodou okolností přistál v poště taky jeden raw edit :D Finále už se asi nedočkám, a takhle je to aspoň víc autentický :)

      https://youtu.be/NZTGjBXfuYw

      1 0
    • easyrider  

      OBJEDNÁVKA

      .

      Hoši potřebuju 38 spodek, 35 vrch a 46mm hlavu. Předpokládám, že se vám to doma neválí, takže budu muset objednat. Airoo je na suchu, takže zahraničí. Kdybyste něco potřebovali, dejte vědět, rád se s vámi podělí o poštu. :)

      0 0
    • easyrider  

      https://www.custom-academy.de/ bylo koupeno Portus Cycles. Web nefunguje, nejde objednat. Ten rám asi neopravím :/

      0 0
      • kamaro  

        Přímo od Columbusu? Potřebuješ jen trubky jestli si pamatuju…

        0 0
        • easyrider  

          I hlavu. Columbus má brutální poštovný.

          Zkouším ještě reset-racing.de…

          0 0
          • kamaro  

            Já budu chtít brát to XCr, ale ještě mě čeká nějaké ověřování a porovnávání oceli s karbonem z hlediska vlastností. Musím se rozhodnout, zda do karbonu půjdu nebo to budu dělat komplet nerezové… Nevím jak moc na to spěcháš, mohli bychom se o to poštovné podělit.

            0 0
            • Jan D.  

              Nechci do toho kecat, ale hlasuji pro komplet nerez:)

              0 0
            • easyrider  

              Nechtěl jsem to psát, ale přikláním se také ke komplet nerez. Maximálně sedlová trubka…

              0 0
            • cibi  

              Kamaro, promiň, má jediná zkušenost se stavbou rámu je svaření prasklé skládačky :-)

              ale nerez dle mého není vhodný pro cyklické zatížení → má sklon praskat.

              Toliko mé zkušenosti s nerezovými konzolkami na nejrůznějších přípravcích za nějakých 20 let praxe.

              Pokud je tato vlastnost u trubek na rámy potlačena, nic jsem neříkal, dál šoupu nohama, pozoruji a dělám si poznámky.

              :-)

              0 0
              • kubad  

                chápu, ale tím nerezem nejspíš myslel přímo trubky na rám od výrobců , jako třeba Xcr nebo 953

                kde tohle fakt problém není

                0 0
              • TJK  

                Neni nerez jako nerez (viz. Kubad) :)

                prikladam foto od nejmenovaneho amika z Eugene / Oregon :)

                0 0
                • kubad  

                  jj a tohle kdyby mělo sedlovou trubku z karbonu a klidně i hlavu ve „domečku“ by byla pecka vzhledově

                  0 0
                  • TJK  

                    myslim ze to ma Rob taky nekde.. takze ja bych sel proti proudu a klidne at to kamaro udela nerez + carbon! :-)

                    0 0
                    • kubad  

                      tak jsme dva :D

                      0 0
                    • kubad  

                      Tady je inspirace

                      1 0
                      • Nimrod  

                        asi budu sám, ale přijde mi to hrozně ošklivé. sloping, barva, osazení, všechno v mých očích špatně

                        0 0
                      • KUBULA  

                        Je to super a vzadu to ma i tenkou monostay a tu kamaro umi.

                        0 0
                      • Cavendish  

                        Pěkný, jen bych nechal celoocelovou hlavu. A co ten spoj karbon- ocel? Nebude to dělat problém?

                        0 0
                        • kubad  

                          lepí se letadla a nepadají :D

                          problém je nekázeň při sériové výrobě, což tady nehrozí

                          0 0
                          • Cavendish  

                            Tvl to mě vůbec neříkej. Teď už do toho nesednu tuplem.

                            0 0
                            • kamaro  

                              Beztak jsi ještě neletěl a jezdíš jenom busem do Chorvatska :-)

                              Hele hoši, vy mě štvete s tím nerez/karbon nebo čistý nerez. Rozhodne porovnání vlastností a následná spolupráce s kluky z Pietra, kteří už cosi slepili. Pro mě je to jako učit se znovu chodit, fůra práce a zjišťování navíc. Ale zase na druhou stranu mám rád výzvy a bez pořádné výzvy mě to nebaví.

                              Každopádně s výsledky chystaného měření se s vámi rád podělím. Ale musím si najít čas na dílnu a potom vám výsledky z kamaro labs představím.

                              0 0
                              • kamaro  

                                Mám tady první výsledky měření z kamaro labs. Cílem bylo porovnat vlastnosti Cr-Mo oceli a karbonových trubek. Měřil jsem ve dvou směrech – klasický ohyb a kroucení. Jak je známo karbon může mít jiné vlastnosti v různých směrech podle způsobu navinutí a já jsem si to chtěl porovnat u trubek které jsou k dispozici.

                                Tak si soutěžící představme. Na jedné straně stojí klasický poctivý materiál, bezešvé ocelové trubky řady 15130.1 o rozměrech 10×1 a 12×1. Proti nim Aliexpress nasadil karbonové trubky neznámých vlastností stejným rozměrů a tedy i průřezových charakteristik.

                                Pokud soupeře zvážíme, tak dosáhneme následujících hodnot při jednotné délce 500mm:

                                Cr-Mo 10×1 107g

                                Cr-Mo 12×1 137g

                                karbon 10×1 21g

                                karbon 12×1 27g

                                Máme tak soupeře zcela rozdílných váhových kategorií s objemovou hmotností 7850kg/m3 oproti

                                1500g/m3.

                                Trubky byly vybaveny koncovkami, které umožnily upnutí do svěráku na jedné straně a umístění měřícího trnu a kroutícího ramene na straně druhé.

                                V prvním kole jsem měřil prohnutí na konzole, na jejíž konec jsem zavěšoval závaží. Tady se karbon držel celkem dobře, při stejném průřezu má jen dvakrát větší průhyb než ocelová alternativa. Ale je pětkrát lehčí, takže se to dá dohnat větším rozměrem nebo větší tloušťkou stěny.

                                Ve druhém kole jsem měřil odolnost v kroucení. Konec trubky jsem podepřel otočným hrotem a závaží jsem zavěšoval na boční konzolu a měřil jsem pootočení ve stupních. Tady už byly rozdíly o řád jinde, karbonové trubky jsou v krutu cca 20× pružnější než ocelové. Aby se toto dohnalo, tak by musely být trubky jinak navinuty. Tady už to nedoženu zvýšeným průměrem a tloušťkou stěny.

                                Přikládám i grafy a pár fotek z měření. Z grafů je celkem pěkně vidět, že se mi podařilo naměřit pěkné lineární průběhy. Tučně jsou naměřené hodnoty, tence potom lineární spojnice trendů.

                                Závěr: V ohybu se dá dosáhnout podobné tuhosti celkem bez problémů. Karbonová trubka 14×1 bude obdobně tuhá jako ocelová 10×1. V krutu je to výrazně horší. Takže pro výrazně kroucenou DT nemají tyto karbonové trubky význam, naopak ST, TT a SS by z toho karbonu být mohly :-) Posbíral jsem si nějaká data, ze kterých jsem schopen si přes známé vzorečky dopočítat moduly pružnosti karbonu v jednotlivých směrech. Na základě toho jsem potom schopen spočítat rozměry karbonových trubek tak, abych se vlastnostmi přiblížil ocelovému ekvivalentu – alespoň v tom ohybu. Na kroucené části rámu je nebudu používat.

                                Ještě jsem je nezničil, takže můžu měřit i dále. Takže pokud vás něco zajímá, dejte vědět. Nakonec bude probíhat měření až na doraz pevnostních mezí. Ale zatím si ten matroš nechci zničit.

                                0 0
                                • Nimrod  

                                  hodně pěkný. jen mi z měření přijde, že má karbon smysl jen na sedlovou trubku, pokud je integrovaná sedlovka. nějak se zdráhám uvěřit tomu, že to nebude na tt a ss cítit, že se to tak moc kroutí o proti oceli (samozřejmě že větší pružnost v ohybu by cítit byla, hlavně na těch ss, počítám)

                                  0 0
                                • KUBULA  

                                  Zajimave, kamarad resil trubky pro Festku, tak by me zajimalo porovnani s Ali carbonem.

                                  0 0
                                • gek  

                                  Zdravím a opravdu děkuji za pokusy. Kolem trubek z Ali už nějakou dobu myšlenkama brousím…, už jste nějaké v praxi použil?

                                  0 0
                                • Zdyn  

                                  Takovéto srovnání je trochu zavádějící. U kompozitu velize záleži na provedení (návin). Dvě rozměrově stejné trubky mohou mít diametrálně odlišné vlastnosti.

                                  Srovnání hřídele ocel / karbon se stejnými rozměry: https://www.youtube.com/watch?….

                                  Karbon v krutu vydržel násobně více, než ocel.

                                  Ale obecně vyžaduje karbon jiný přístup, než ocel. Tedy dělat z karbonu rozměrově stejnou trubku, jako u oceli nedává moc smysl. To je stejné, jako u AL. Taky pro využití vlastností AL je třeba trubky jinak dimenzovat.

                                  0 0
                                  • kamaro  

                                    Já vím, ale nevím zda jsi to četl celé. Zaměř se zejména na poslední větu prvního odstavce…

                                    Chtěl jsem otestovat trubky neznámého návinu a porovnat je s ocelí – shodou okolností se mi vyskytly trubky stejného průřezu. Ale nikde napíšu, že bych nahrazovat karbon ocelí stejného průřezu. Naopak jsem si posbíral nějaká data, ať si můžu udělat nějaké přepočty na jiný průřez a tloušťku stěny.

                                    0 0
                                    • RicharDD  

                                      Ahoj,

                                      přesně jak píše Kamaro a jiní .. způsob navinutí je velmi podstatný! Ale také materiál vláken – rozdíly v tuhosti vláken mohou být skoro 400%.

                                      Pokud jde o návin … většinou pro tuhost v krutu (dolní rámová trubka) používáme 1,5 až 2× více vláken pod úhlem 45st. oproti vláknům podélným (0st.).

                                      Třetím podstatným prvkem je průměr trubky. Chybějící tuhost karb. kompozitu oproti oceli lze kompenzovat zvýšením průměru trubek, přičemž díky nízké hustotě kompozitu nárůst hmotnosti nepřevýší výhodu získané tuhosti. Proto nejsou karbonové rámy, pokud jde o průměry trubek, srovnatelné s ocelovými. Zkrátka, pokud vyrábíte rám a nejste limitování průměrem trubek (což u kombinace materiálu jste), pak je lepší navrhnout rám s velkým průměrem trubek. Protože jinak musíte chybějící průměr „nahnat“ množstvím vláken (protože použijete-li tužší vlákna snížíte pevnost – jde o „spojené nádoby“) a jejich kvalitou (což něco stojí).

                                      Richard

                                      PIETRO BIKES

                                      0 0
      • matbiker  

        Tak uvidime, za jak dlouho udelaji tu inventuru a stranky znovu spusti…

        0 0
    • RicharDD  

      FOOL 2

      Někteří již možná viděli n FB nebo Inst.

      Přepracovali jsme náš full – upravili zadní stavbu, která je nyní 5-čepová (nebo 4 .. nevím, jak se to správně počítá :-).

      Více na našem FB.

      Richard

      PIETRO BIKES

      1 0
      • easyrider  

        Čep v ose zadního kola nebo ne?

        0 0
        • kubad  

          i tak je to přepákovaný jednočep :D

          0 0
          • RicharDD  

            ano, čep v ose kola

            0 0
            • kubad  

              pěkná práce ten rám každopádně

              to že je to „jen“ přepákovaný jedno čep, byla jen technická ohledně značení :D

              0 0
              • RicharDD  

                Jasně. Já na to odborník nejsem .. to Svaťa (PIETRO Co-owner).

                Richard

                0 0
            • easyrider  

              Jo, přepákovaný jednočep. Takže marketingově vyřešeno :)

              0 0
              • bimjeam  

                alebo split-pivot ako má trek pod názvom ABP (active brake pivot)

                0 0
      • TJK  

        nevim proc ale mam s tim problem (vzhledovej)

        Ty ruznobarevny loga vypadaji jako kdyz na to nekdo nalepil nalepky sem tam.. divny

        Barva ramu (transparentni, seda? modra?) vypad to taky divne..

        Za me klasicka matna / leskla transparentni vrstva prez karbon a jednobarevne mensi logo na hlavovce a napis ve stejnem fontu a designu udela mnohem lepsi sluzbu..

        Klidne bych to postavil na zlaty Sram sade se zlatymi logami.. jako „reklmani“ bike na fotky by to bylo imho mnohem hezci

        0 0
        • RicharDD  

          Já bych použil radši SRAM „duhový“. Někdy to udělám, jak píšeš. Nejdřív ale někoho přesvědčit, aby to tak chtěl. Nebo na něj mít vlastní peníze. My si za ně zatím kupujeme vybavení. Na vlastní kola není prostor ani prostředky :-(

          Nicméně u tohoto kola jsme se opravdu „rozšoupnul“, to uznávám, ale prostě jsme to takto cítil. Nechtěl jsem další „usedlé“ kolo. Je to věc názoru, nic víc.

          Díky,

          Richard

          0 0
          • TJK  

            jj vim, ohledne investic jste to nekde uz psali a dava to rozhodne smysl..

            desing je vec vkusu kazdeho, takze je jasne co se libi jednomu, nemusi byt pro druhe… odobne, dokud jsme schopni o tom diskutovat takhle na jako lidi tak na rozporu neni vubec nic spatne :-)

            0 0
          • TJK  

            koukam na ty druhy fotky a nejak mi nejde se nezeptat… to sou nejaky pospultovy dily? protoze ty budget komponenty nejdounuolne dohromady s tim mcfk kokpitem a nebo karbonovejma kovee ;)

            0 0
            • RicharDD  

              Deore úplně stačí. Kola jsou důležitá… rotující hmotnost.

              A MCFK … To kult

              0 0
              • easyrider  

                Deore má ve třmenech kovový písty. Jinak souhlas. Podle mě je nejlepší cena /výkon je komplet SLX s řazením XT

                0 0
      • Pedro404  

        Dobré to je, jenom na těch druhejch dvou fotkách bych stáhnul expozici, jsou hrozně přepálený.

        0 0
    • mkzvk  

      Ahoj, není i tu mezi Vámi hekdo s TIGem z jižní Moravy, ochotny svařit kousek duralu?

      0 0
    • easyrider  

      Hallo, Jungen!

      Tak jsem nakonec bral z http://reset-racing.de/rahmenbauteile/ Ceny ujdou, poštovné 16 E…

      0 0
      • kamaro  

        Z XCr jsem tam našel jen jednu trubku, to mi moc nepomůžou. Ale díky za zdroj, ukládám si ho.

        0 0
        • easyrider  

          Zkus poptat. Příští týden mají nový závoz. Moje trubky taky neměli.

          0 0
    • RicharDD  

      PIETRO EL-SIAN

      Ahoj,

      tento rám jsme postavili pro půjčovnu kol z Pece pod Sněžkou – cílem byla co možná nejvyšší pevnost a odolnost a také přizpůsobení externímu elektropohonu­.Trubky jsme ohýbali sami a vyrobili ručně z CrMo plechu i planžetu a patky. Majitel měl na tento účel původně (zesílený) hliníkový rám, ale stále se ohýbal.

      Více informací a fotek na facebook.com/pi­etrobikes a na https://www.pietrobikes.com/…ian-fatbike/

      RicharDD

      1 0
    • richard_majer  

      Dobry den,

      rad bych si nechal postavit ocelovy gravel ram. U nekolika z vas jsem delal poptavku (nebo probiha). Je fajn, ze o stavbu ramu maji lidi zajem a mate hodne prace.

      Rad bych se zeptal, jak je prosim reseno vnitrni vedeni bowdenu v ramu? Cetl jsem ze to pridava na vaze. Chapu ze to je trubicka o malem prumeru v hlavni trubce? I treba tri? (prehazka, presmyk, hadice?)

      dekuji

      0 0
      • kamaro  

        Ahoj, na začátek bych jen dodal, že jsme byli v kontaktu.

        Existují dva základní způsoby:

        První je ten co jsi popisoval. Čili že uvnitř rámu je trubička (nerez nebo mosaz obvykle 8×0.5mm) na obou koncích vyvedená mimo trubku. Obvykle se tp takto protáhne přes spodní nebo horní rámovou trubku a vyvede před středem nebo před sedlovou trubkou. Jedno vedení znamená cca 50g navíc. Ale dobře se to protahuje a neklepe to.

        Druhý způsob je, že se to jen vsune do rámu krátkou trubičkou a uvnitř rámu je to navolno. Aby to neklepalo, tak se hadice obalí návlekem nebo jinak zajistí. Pokud se použije vhodný střed (třeba T47), tak to jde protáhnout i skrz střed do zadních vzpěr komplet vnitřkem. Má to téměř nulový přídavek hmotnosti, ale obtížnější montáž. Pro výměnu je třeba vytáhnout kliky, aby jsi mohl vedení vyměnit.

        Pokud je řazení a brzdy v lankovém provedení, tak je jednodušší provozovat první způsob. U hydrauliky a elektriky je vhodnější druhý způsob, kdy i baterka jde udělat uvnitř rámu a dokud se nic neposere, tak to je čisté a funguje to. A když se to posere, tak je třeba vyndat kliky aby ses k tomu dostal…

        0 0
    • matbiker  

      Jde to strasne pomalu. Jak jsem ted nezamestnany, tak jsem si myslel, ze to za tyden sfouknu, ale sehnat nejake auto, pracovni pohovory.....a jaro uz tuka na dvere.

      1 0
      • KUBULA  

        Pomalu je presne a presne je rychle, takze jsi v pohode. Co shanis za auto? Treba bych ti pomohl.

        0 0
        • matbiker  

          Trafik, Vivaro, Primastar 2.0dci, 5–6 míst ( snesu i 9), klidně long, do dvou kil. Aby nebyl rezavý spodek. Takže trochu oříšek.

          0 0
          • KUBULA  

            Myslel jsem ze shanis auto, ne pojizdnou kasicku. Zeptam se kluku v renaultu, treba by o necem vedeli.

            0 0
    • easyrider  

      To je tím, že u toho čumíš na YouTube :) Benzínový kombi s ukrutnou spotřebou asi nehledáš co? :D

      0 0
    • easyrider  

      Aby řeč nestála…

      1 0
      • kamaro  

        Taky mě čeká drobná opravička, trubka je už objednaná. Musím na fullu vyměnit sedlovou trubku. Pod připojením vzpěry se mi to při pájení asi trochu prohlo a výstružníkem jsem to potom asi hodně oslabil a objevila se mi trhlina pod zesílením. Takže vyřežu a vyměním sedlovou trubku nad středovou oblastí s hlavním čepem, do této části už zasahovat nebudu. A trochu to v tom kritickém místě posílím navléknutím zesilovací trubky z vnějšku. Už když jsem fulla dával dokupy tak jsem s tímto místem bojoval – a projevilo se to. Dnes to chci odstrojit a pak se pustit do opravy. Taky udělám pár fotek.

        0 0
        • easyrider  

          Tak to tě čeká pěknej masakr. Nezávidím.

          0 0
          • kamaro  

            No tak mi to ještě připomínej, fakt dík :-)

            A nejhorší to s***í s tím lakováním a pokusit se to napojit tak, aby to nebylo poznat… Celé to lakovat nebudu.

            0 0
            • easyrider  

              Holt úděl prvních kusů no. :)

              0 0
              • Fugas  

                To je takhle prorezlý?? Jak to v tomhle místě?

                0 0
                • kamaro  

                  Podle fotky to vypadá, že se Jardovi nějak nepovedlo stahování sedlovky. Teď je tam nové napájené a kolem je to od dosud neodstraněného tavidla a plamenů. To rez není.

                  0 0
                • easyrider  

                  Je to znova pájený, trošku se ten návarek utrh. Tak jsem to tak nechal…

                  0 0
      • kamaro  

        Když už jsme u těch oprav. Tak jsem se včera vrhnul do opravy na fullu. Už při výrobě se mi to místo moc nepovedlo a bojoval jsem s ním. No projevilo se to poměrně rychle.

        Jemně :-) jsem to vyřezal flexou a potom ještě jemněji stále stejným nástrojem jsem pomalu probrušoval původní sedlovou trubku až jsem v místě spoje zahlédnul mosaz. To značilo, že jsem již na konci. Potom jsem to jen lehce začistil a do odřezané části nad středovou část jsem si vytočil spojku kterou napájím do staré a do nové trubky.

        I s odstrojením kola zatím cca 4 hodiny práce.

        A ještě doplňuji fotečku kola před rozborkou s břašničkama od Sandyho :-)

        0 0
        • Pedro404  

          Co je důvodem problému? Je tam koncentrovanej stres kvůli tý objímce?

          0 0
          • kamaro  

            Ne, celé se mi to tam nepovedlo při výrobě. Při pájení se mi sedlová trubka prohnula při pájení výztuhy, šla tam špatně zasunout sedlovka, takže jsem tam výstružníkem musel odebrat více materiálu… Asi to bylo celé oslabené a i ta sedlová trubka tam pod tou výztuhou byla taková zvlněná. Věděl jsem, že to místo mám na rámu kontrolovat, prvně se objevila prasklinka v laku a pořád se zvětšovala. Tak jsem se nasral a pustil se do řezničiny.

            Teď na tom bude nasunuta delší výztuha a celá sedlovka bude zasunuta do části s výztuhou. I trubka tady bude mít zesílenou část.

            1 0
            • snílek  

              Ahoj, ta sedlová trubka je zeslabovaná nebo obyč?

              0 0
              • kamaro  

                Zeslabovaná z řady Zona. Nová bude z řady Spirit HSS, kupodivu se silnější stěnou a pevností materiálu.

                0 0
                • snílek  

                  Jen pro zajímavost, spočítal si váhový rozdíl zeslabovaná + ten rukávek u výztuhy proti tlumiči versus nezeslabovaná (0.9 15130)? Dík

                  0 0
                  • kamaro  

                    S tím převlekem to bude určitě těžší, ale o to tady nejde. Na sedlovou trubku jsou dost specifické požadavky a z hlediska profilace a tloušťky stěny je na tom odlišně než ostatní rámové trubky.

                    Pro teleskop potřebuju finální vnitřní průměr 30,9mm. Čili vnitřní průměr před vystružením třeba takových 30,7. Vnějšek potom při Tebou udávané tloušťce dělá cca 32,5. Jenže metrážovou trubku 32,5×0,9 nikde neseženeš.

                    Když použiješ nezeslabovanou trubku od běžných výrobců v nezeslabovaném provedení (nižší řady) tak tam budou mít (pokud vůbec) 31,7×0,9. Což při vystružení udělá tloušťku stěny 0,4mm (spíše někde 0,6 a někde 0,3). A to je málo.

                    Sedlové trubky od výrobců trubek na stavbu rámů jsou v horní části rozšířené vnějším směrem (viz obrázek). A to právě proto, aby to vycházelo dobře na vystružení v místě kde se zasouvá sedlovka. V napojení na střed se tloušťka stěny rozšiřuje dovnitř.

                    EDIT: Trubku z obrázku tam budu dávat. Vyjde mi to v podstatě skoro v celé délce v té části s vnějším zesílením. Na to budu dávat ještě ten zesilující převlek. Tloušťka stěny v místě převleku tak bude 1,4mm. Mimo zesílení 0,8mm.

                    0 0
                    • snílek  

                      Vím, že s průměry ST je trošku problém, navíc když chceš použít standardní objímku a neděláš si vlastní, což ale není tvůj případ. FM používá prakticky neviditelnou nalisovanou hliníkovou redukci (z 33 na >30.9), to samé Cotic (z ~33 na >31.6). Měl jsem to na kolech leta, nikdy nevypadly, nevrzaly, nic. Co zkusit to? Bude to třeba jednodušší.

                      0 0
                      • kamaro  

                        Nebude, neseděl by mi průměr sedlové trubky v napojení na ten kousek co mi tam dole zůstal. Navíc už to mám vše připravené na trubku, kterou mám objednanou a v týdnu si ji vyzvedávám. A za poslední i tak bych to potřeboval zesílit z vnější strany návlekem, mám takový pocit, že za to ta vzpěra pod tlumičem dost tahá a nerad bych ji pájel na tenkou trubku.

                        0 0
    • easyrider  

      Tvl Romane to je stejně hrozně pěkný kolo. A slušná chirurgie :) Nevím proč, ale mě to řezání a předělávání rámů dost baví. Není to takovej stres,jako když děláš novej, protože tady už to může bejt jen lepší. No, držím palce. Hlavně s lakem :)

      0 0
    • easyrider  

      Nějaký posun. Bohužel mi kleknul PC, takže spodek teď bude bez odměřování pěknej opruz…

      0 0
    • jakub.urban  

      Zdar všem :) rozhodle jsem se postavit dceři lepší rám dětského odrážedla/motorky :), narážím ale na zdroje, které mám dostupné aj vlastní skill :)

      Buď jsem schopen si udělat formu a vystlat si ji prepregem s karbonem (ale nemám k dispozici/nevím o nikom, kdo by to uměl dopéct + vakuovat. Tedy tuto možnost pomalu opouštím.

      Nebo – možná i lepší – bych se chtěl touto cestou dobrat k někomu, kdo by uměl naohýbat a svařit komponenty rámu dle dodaného výkresu. Ilustrativní plánek přikládám – je to v tuto chvíli víc nákres, než výkres (není zakreslena spousta detailů (uchycení motoru, osy, uchycení brzd).

      Předem díky za info, na koho bych se mohl obrátit.

      0 0
      • Fazzy  

        Teda, něco mi říká, že to bude těžký jak kráva :) Šel bych cestou primitivnějšího rámu, zadeklovaným něčím z 3D tiskárny, pokud to má vypadat jako motorka.

        0 0
        • jakub.urban  

          teď koukám, že jsem poslal detail včetně nádrže, ta bude určitě kompozitní, za tím je schovaná 35mm trubka

          „těžký jako kráva“ znamá co? její současná motorka má 10kilo (včetně motoru a baterie). Váhu rámu odhaduju tak na 5–6 kilo …

          0 0
          • Fazzy  

            Jo sorry, jednak sem to pochopil, že to bude celý plechový a potom, že to bude doslova jen odrážedlo v designu motorky. Jako bych nic neřek.

            0 0
      • m7122  

        Odkaď jsi?

        0 0
      • mountaineer  

        Můžu pomoc s autoklávem pokud by ses chtěl vrátit k prepregu.

        0 0
        • jakub.urban  

          Zeptám se – vešlo by se to jako jeden kus? Vakuování v autoklávu lze? tzn. zabalit a napojit na odsávačku? Odkud jste?

          0 0
          • m7122  

            To jsem chtěl nabídnout taky, proto jsem se ptal na místo. Ale očividně ani nestojím za odepsání… Takže doufám, že pán bude z druhé strany republiky, já blíž, ale já už na to kašlu.

            0 0
            • MatS  

              Tak si přečti, co jsi napsal a pak ti dojde, že na tom je něco špatně :-P

              Odkaď si a odkud jsi je sakra rozdíl. To neznáš jak se potkají dva teplouši a ten první se ptá: „Odkaď si“

              0 0
              • Vilém  

                Treba

                „Pan farář přijímá nového ministranta. Kouká na něj, a říká: „Odkaď si…“ Chlapec říká:„Já jsem ze Žižkova…“ A farář na něj přísně: „To nebyla otázka!““

                0 0
              • m7122  

                Třeba tak to mělo vyznít, jako vtipný dotaz, odkud dotyčný pochází.

                Ale chápu, pokud ti někdo nabídne dílnu s autoklávem, zařízením a vším ostatním aby sis tam nafoukl jednu trubku ve formě, nestojí to za odepsání, protože to není stylisticky správně.

                0 0
                • Pedro404  

                  Podle tvojí přehnaný ublížený reakce může bejt rád, že to nedělá u tebe, protože jednat s tebou musí bejt peklo.

                  0 0
                • jakub.urban  

                  Je jsem strašně moc chtěl včera odpovědět, aj jsem smutně koukal na tu vaši odpověď. Ale napsalo mi to, že jako nový uživatel jsem vyčerpal limit a můžu až dnes. :D takže doufám, že dnes už ten limit neplatí :D :D

                  Jsem z Liberce, odkaď vy?

                  0 0
    • matbiker  

      Pomaličku vpřed. Ale opravdu hodně pomaličku. A dodělám tento rám a končím s tím.

      0 0
      • kamaro  

        Moc pěkné. Líbí se mi, jak máš ty trubky pěkně naleštěné. Já jak pořád rám máčím kvůli rozpuštění tavidla tak ho mám věčně takový orezlý a došlehaný od plamenů.

        Co budeš dělat s tou dírou v té trubce nad tlumičem? Vrazíš tam špunt z šampáňa?

        0 0
        • matbiker  

          Seříznutá trubka nad tlumičem je zaslepená navařeným 0,5mm nerezovým plechem.

          0 0
      • Pedro404  

        Končíš s výrobou rámů?

        0 0
    • kamaro  

      Všimli jste si, že nám postupně ty rozměry standardů narůstají? Kdy se toto zastaví?

      Jinak full je opravený a pomalu půjde do laku.

      0 0
    • snílek  

      Ahoj, hledám někoho, kdo by byl ochotný a schopný opravit můj rám na handbiku. Je z ocelových trubek o docela tenké stěně cca 0,8mm pájených natupo. Na pár místech mi to popraskalo ve spoji + do jedné trubky jsem udělal díru. Nepomohl by mi někdo? Střední a Jižní Čechy. Dík

      0 0
      • easyrider  

        Hele já bych ti pomoct mohl, ale otázka je čas. Nestíhám vůbec nic. Hoď sem fotky

        0 0
        • kamaro  

          Čekal jsem, kdy se ozveš. Já jsem z druhé strany republiky a taky nemám čas.

          0 0
        • snílek  

          Házím fotky. Šipky k tomu asi dávat nemusím. Je toho tam pravděpodobně víc, ale neumím se k tomu dostat. Oprava nemusí být hezká – jak je vidno, je to dost exponované místo. Už čekám na nový odolnější stroj, tento budu jezdit už jenom v lehkém terénu :)

          0 0
          • snílek  

            Tak co kluci, neujal by se někdo opravy toho vraku? :) Docela by mi to bodlo na léto, jsem poněkud nervózní když na tom jezdím.

            0 0
            • easyrider  

              Jestli to jsou dvě místečka, je to dobře dostupný, přivezeš mi to očistění a nebudu nic brousit, tak to přivez :)

              0 0
    • gargamel  

      Ahoj, praskl mě titanový košík. Neuměl by to někdo opravit? Má to cenu? Bude to držet?

      Díky

      0 0
    • RicharDD  

      Pietro RoxoRR … pre-final

      6 0
      • Vilém  

        Uz to jen zalit betonem.

        4 0
      • TJK  

        to je nejake designove „cviceni“ nebo to planujete „vyrabet a prodavat“ ?

        designove zajimave! libi se mi to, jak se to chova a kolik to vazi? 4–5 kg ?

        0 0
        • RicharDD  

          Vyrábět … je to jediný kus vyrobený dle přání a vkusu zákazníka :-)

          Ačkoli vypadá skutečně neobvykle, není to je „designové cvičení“, ale hlavně konstrukční problém … jak získat dostatečnou tuhost a zároveň udržet hmotnost na přijatelné úrovni .. 5,2kg

          Richard

          2 0
          • RicharDD  

            Ještě k němu vyrábíme vidlici … také z roxorů :-)

            0 0
          • TJK  

            za me by se to jednoznacne hodilo na elektriku a motor u stredu… s takovymto „prihradovym“ designem a vahou si to primo rika o elektrifikaci

            0 0
      • tigermoth  

        Jako designové dílo se mi to líbí velmi, předpokládám že rám není určený pro provoz, že? ŽE?

        0 0
        • RicharDD  

          Je určený na normální jízdu .. bude to gravel/city bike. S vyšší hmotností (okolo 14kg), ale to je stále „v normě“, aby se kolo dalo normálně používat.

          Richard

          PIETRO

          0 0
          • tigermoth  

            Wau, tak tu váhu jsem čekal podstatně jinde. Klobouček za takovou realizaci. Muselo být celkem peklo vychytat torzní tuhost, což?

            0 0
            • RicharDD  

              Díky! Ano, zajistit tuhost a přitom přijatelnou hmotnost je nejsložitější část té práce.

              0 0
      • KUBULA  

        Mě to přijde super a doma mám jednoho důchodce, který by to okamžitě chtěl taky. Přeci jen 30 let u Silnic/Strabagu zanechá následky.

        0 0
      • Nimrod  

        uceňuji nápad a provedení, ale přijdu mi to opravdu nevzhledné

        0 0
      • Smazaný účet  

        Kdyby to bylo rezavý, a trčely někde nějaký špice (hroty), byl by to luxus :)

        0 0
        • MatS  

          A nazev kola by byl Mad Max.

          :-D

          0 0
        • RicharDD  

          No, povrchová úprava má být dost podobná („rezavá“), ale bude to barva v měděném odstínu. Zákazník chtěl v podstatě rezavou barvu a klidně i „přírodní“ rez, ale tu nelze přelakovat. Pak jsme zvažovali i galvanické pokovení, ale i to má mnoho komplikací. Takže nakonec barva.

          0 0
      • MatS  

        To si objednal nekdo z Metrostavu nebo podobne stavebni firmy, ne? :-)

        Neco podobneho z hlinikove prihradoviny by jste mohli vyrobit pro nekoho z firmy Milos z Roudnice nad Labem. Je to svetovy vyrobce hlinikovych stage konstrukci https://www.milossystems.com

        0 0
        • RicharDD  

          Opravdu nejste daleko od pravdy .. zákazník je ze stavební firmy, ale ne z ČR.

          0 0
      • cibi  

        Dostatečně šílené.

        Jen by to chtělo ještě kola jak jsem viděl někdy v 1986 v cikánské osadě na východním Slovensku…

        Ta Ukrajina měla místo výpletu navařených tak 12 kusů 6 roxorů.

        Ovšem sežeň dnes ocelový náboj pro kazetu… to by byl punk…

        0 0
    • RicharDD  

      Oprava a renovace ocelového rámu PEUGEOT .. prasklá sedlová trubka nahoře i dole = výměna, nová navářka pro sedlovku + broušení na čisto pro čirý lak.

      Richard

      PIETRO

      3 0
    • RicharDD  

      Postmount na roxorové vidlici :-) .. jen nabodováno

      1 0
    • RicharDD  

      RoxoRR vidlice – final před pískováním a lakem

      1 0
    • Georrge  

      Dotaz na staviče, kteří dělají celé rámy od píky – řešíte nějak pevnostní výpočty rámu? Nebo už máte časem ověřené rozměry trubek a jen doufáte, že to nerupne v nějakém slabém místě? :)

      0 0
      • easyrider  

        Vše je vyzkoušené, nemá smysl nic počítat. :) Když si vezmeš, z jakýho bláta se tu stavělo za socialismu a kolik toho přežilo dodnes… :)

        0 0
      • kamaro  

        Je to spíše o tuhosti rámu než o pevnosti. I pořádného chlapa uveze rám z 28.6 trubek. Ale bude se pod ním kroutit jak žížala. Pro zvýšení tuhosti se potom zvětšují průměry trubek.

        0 0
        • Georrge  

          Jasný, pro tuhost dáš větší průměr trubek, ale můžeš ubrat na tloušťce stěny pro snížení hmotnosti. Ale jak moc ubrat, aby ti to neruplo? Zvlášť u namáhanějších rámů, jako jsou trail a celopéra. Pro silničku nebo nějaké nenáročné použití je to celkem jedno.

          0 0
          • TichyA  

            Myslím, že u ht to nemá cenu počítat, buď použiješ zeslabované trubky přímo k tomu určené (columbus, reynolds,dedacciai atd tzn cca 0,9–0,6–0,9 mm) nebo použiješ obyč crmo 1mm. U celopér by to už možná nějakej výpočet sneslo, protože přes čepy budou trubky namáhány i na ohyb (narozdíl od tahu,tlaku a kroucení u ht). Ale to je jen neodbornej názor, nejsem strojař.

            0 0
            • Georrge  

              Ja prave strojar jsem a pevnostni vypocty ocelovych konstrukci obcas delam. Ale vypocty ramu kola jsem se nikdy nezabyval, nemam nastudovane normy a dynamiku jizdy.

              U HT u ktereho se moc nehledi na hmotnost to asi opravdu nema cenu resit, zvlast kdyz uz existuji lety proverene trubky u kterych se vi ze budou drzet.

              Ale prave celopera nebo nejake atyp prvky na ramu, to vnasi do konstrukce exponovana mista, ktera by vypocet asi zaslouzily. Ale asi se to casto resi nejakou vyztuhou a bud to praskne nebo ne :D

              Podobne jako karbonovy ram nebo ultralight ram, tam bych si myslel ze se to bez vypoctu neobejde.

              0 0
            • kandik psi zub  

              ja bych selskym odhadem teda rek ze namaha na ohyb bude u HT taky a dost mozna razove vetsi, nez u fullu. Prvni bod kde se vnasi vyraznej ohyb moment bude urcite sedlova od zatizeni jezdcem, a pri slapani krut BB prenasenej vsude kolem…

              0 0
              • TichyA  

                Jo ohyb od sedlovky a kroucení od šlapání, jinak je to ale příhrada, teda jestli jsou řetězový vzpěry napojený do stejnýho místa jako horní rámovka. U celopéra, když máš třeba v půlce spodní trubky uchycený tlumič, tak jak to často bývá, tak s tím ohybem už nejspíš musíš počítat. Výrobci kol určitě navrhují podle nějakých pevnostních analýz, nebo si to tak aspoň představuji. Většina domácích stavitelů to podle mě ale neřeší. Každopádně si myslím, že ta složitost těch výpočtů musí být ohromná v připadě, že se tam zohledňují všechny síly jako brzdění, rázy od terénu, skoky, šlapání, sezení, odstředivé síly, spadená noha při skoku s dopadem jen jednou nohou v pedalu atd atd. Docela by mě i zajímalo, jak se ty parametry stanovují, může to být zajímavé.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Vraťme se do 90. Let a tam stačí najít spoustu inspirace jak se kola delala a kolik různých designu vzniklo…no a c té době ze velcí výrobci spis začínali metodou prototyp – pokus – omyl…

                  Dneska samozřejmě už existuje cae a simulace kinematiky odpružení…

                  0 0
    • velky-d  

      Zdar borci, narazil jsem na tohle vlákno, když jsem googlil kdo v okolí Brna by mohl dělat opravy/úpravy rámů. Jsem teda dcl impressed, co vsechno tady zvládáte :) neměl by někdo zájem se pověnovat cargo biku? Rád bych nechal prodloužit podsedlovou trubku a přidat rovnou vrchní „štangli“, dá se říct předělal na pánské, současná šikmá trubka by šla samozřejmě pryč. Viz fotky. Dík za případné odpovědi, nemusí to být brno, ale aspoň morava by byla fajn

      0 0
    • RicharDD  

      RoxoRR v laku

      RicharDD

      PIETRO

      6 0
      • MatS  

        No tak ta barva vypadá luxusně. Jen o ten horní nápis PIETRO si majitel roztrhne v lepším případě jen kaťata :-D

        Už se těším na finální podobu!

        1 1
      • Fazzy  

        Uz se vi, kolik to vazi? :)

        1 0
      • Pedro404  

        Tohle mě hrozně baví.

        1 0
      • kamaro  

        Pěkná práce Richarde. Není to pro každého, ale je to zajímavé.

        Více by se mi to líbilo s truss fork, něco jako dělá Jeff Jones. Dělá se z tenkých ohýbaných trubek a vytváří to příhradovou konstrukci, takže by to z těch roxorů dávalo větší konstrukční smysl než vyztužovat jednoduchou konzolovou konstrukci běžné vidlice. Navíc by to sedělo i k příhradové konstrukci jinde na rámu. Představec by si také zasloužil příhradovinu.

        Ale úplně si to dokážu představit ve formě pedersenky, kde by mi to dávalo smysl asi nejvíce. Snažil bych se u takové stavby co nejvíce omezit běžné trubky – kromě středu by to u té pedersenky šlo, nemá to klasickou hlavovou trubku a sedlovku.

        1 0
        • RicharDD  

          ahoj,

          děkuji za postřehy, cením si jich!

          Ani jednu z Tebou uvedených konstrukcí jsem neznal .. truss fork se mi nelíbí, pedersen ano .. ale proti obojímu hovoří hmotnost a tuhost.

          Ale možná jednou .. bude druhá verze :-)

          A navíc .. já nerad kopíruji, snažím se řekněme spíše inspirovat a nějaké řešení přenést jinam. Ale v zásadě kopírujeme všichni, protože kolo nikdo z nás nevymyslel :-)

          Díky moc!

          1 0
          • RicharDD  

            Ale zrušit tu hlavovou trubku .. to fakt stojí a zvážení.

            Znovu díky!

            R.

            0 0
      • Marskatin  

        To je porno, to bych rád viděl naživo.

        0 0
      • Aviatik  

        Takže by výztuž byla, teď ještě ten beton ;)

        0 0
    • easyrider  

      Jedna ze skvělých vlastností ocelových rámů. Poboucháš a zase jezdíš. ;)

      5 0
      • cibi  

        Ty závity pro středy byly po té ráně v jakém stavu?

        0 0
        • easyrider  

          Jako nové :)

          0 0
          • cibi  

            Díky za odpověď. Tak to mne překvapuje.

            Pokud si pamatuji fotky z před půl (?) roku tak tam ta dolní rámová trubka vypadala docela ošklivě pomačkaná i na konci kde byla přivařená k středu. Nečekal bych že to závity přežijí. (jo byly v nich misky, ale i ty se umí sešišatit)

            0 0
            • Vilém  

              Proc by to nemely zavity prezit? V tech zavitech byva nasroubovany stred. No a taky to nema 0,6mm stenu.

              0 0
    • RicharDD  

      RoxoRR … hotové kolo.

      Vybavení Shimano + PRO, kola karbon Bontrager, pláště Tufo (parádní!).

      Hmotnost .. koho to zajímá, ať koukne na https://www.pietrobikes.com/…etro-roxorr/

      Jak se na tom jezdí? … úplně normálně, jako na kole třeba o o 2kg lehčím. Pokud nepojedete do velkých kopců, nepoznáte to. Jediný okamžik, kdy si váhu uvědomíte, je, když kolo zvednete ze země. Pak vás trochu překvapí.

      A tuhost? No zase je to jinak, než nám všichni tvrdili, protože ten rám je tuhý. Neuhýbá nikam .. ani při špurtu ani v zatáčce ..

      více fotek na našem webu – viz výše

      RicharDD

      6 0
    • kamaro  

      Není vzpěra jako vzpěra. Některé kousky jsou prostě lehčí…

      Materiál je skoro všechen na hromadě, teď již jen najít čas.

      0 0
      • easyrider  

        Z čeho je ta 100g? Já už snad taky začnu něco lepit. Mám to nakreslený a materiál na ponku. To je dobrý začátek :D

        0 0
        • kamaro  

          Ahoj, je to Deda Zero – https://www.airoocycling.cz/…-vzpera.html

          Ofiko píšou 126g, ale má to méně :-)

          Konstantní tloušťka stěny 0,55mm – úplně se toho bojím. Ale nic lehčího na trhu není…

          Na DT jsem chtěl Spirit 38mm 0,6/0,4/0,6, ale musel jsem vzít za vděk Life 38mm 0,65/0,45/0,6­5 v MAX ovalizaci (byla skladem). Zase ten LIFE má delší zeslabenou část, takže se to hmotnostně trochu srovná.

          0 0
      • easyrider  

        Btw není 38 mm jako 38 mm :)

        0 0
    • cibi  

      není to ocel, ve vláknu festka to zapadne,

      ale myslím že by se hodilo zachovat.

      https://www.bike-forum.cz/…-kola-festka#…

      0 0
      • Smazaný účet  

        https://m.youtube.com/watch?…

        To je tak jednoduché? Dneska už není potřeba ani žádná pec na zapékání pojiva?

        1 1
        • Petr L2  

          No TVL, tak to je bastl, na tom bych se bál jet i po kostkách…

          0 0
          • shcorepi  

            Je to jen takový tvůj celkový pocit, nebo bys to dokázal rozvést i konkrétněji, se kterými částmi by se něco mohlo stát?

            0 0
            • Petr L2  

              minimum plochy patek zasunutých do trubek a na tom bolavá noha, trubky k sobě, jako kdyby to chtěl svařit a na tom opět bolavá noha, prostě děs

              2 0
        • Zdyn  

          Ano, v principu je to tak jednoduché. Pryskyřic je velké množství a řada z nich vytvrzuje za normální teploty (to není žádná novinka). Pec (zvýšená teplota) má především výhodu v rychlejším vytvrzení, nižší viskozitě pryskyřice a obvykle mají tyto pryskyřice i lepší mechanické vlastnosti, ale není to pravidlo.

          0 0
    • TichyA  

      Tak dlouho jsem očumoval tohle vlákno až to ve mně vzbudilo touhu taky něco vytvořit. Vznikla myšlenka postavit trailový ht. Začal jsem teda hledat komponenty z bazaru, koupil mini soustruh a objednal trubky. Vše jsem promyslel, dal do cadu a začal tvořit. Je to moje první práce s kovem, takže zkušenosti nulové, největší problém, jak se dalo čekat, tak bylo svařování. To bude chtít ještě více cviku. Spoustu práce mi zabrala výroba různých přípravků, ale nakonec se to podařilo dokončit. Sváry teda vypadají fakt nepěkně, ale doufám, že budou držet. Je to holt první počin. Úspěch je, že to jede rovně. ????

      4 0
      • easyrider  

        Jestli je to první věc, co jsi kdy svařoval, tak bych řek že dobrý. Trubky jsou metráž ne? Co sis vše dělal na soustruhu? Jinak za mě, pokud si chce někdo udělat jeden rám, tak je pájení víc user friendly. Úspěch je, když se to po roce nerozpadne. :)

        1 0
        • TichyA  

          Ano, první věc. Svářečku jsem měl půjčenou, ale přemýšlím, že nějakou pořídím, chtěl bych rozhodně s pedálem. Trubky jsou metráž, na soustruhu jsem trochu stáhl hlavovku (i zevnitř, byla šišatá), sedlovou trubku (horní část je 35×2 zasunutá a svařená v 35×1) a dropouty, pak přípravky z hliníku na vidlici, na nalisování hlávka, na střed, na sedlovou trubku, kladku na ohýbačku a to je asi vše. Mám ještě trubky na dva rámy, tak snad se podaří trochu lépe. ???? Jinak geo je asi něco mezi L a XL, reach 495, HTA 64° , STA 74°, ST 460, CS 440. Navážil jsem 2,85kg holý rám.

          0 0
      • Nimrod  

        hodně dobrý, gratuluju

        0 0
        • TichyA  

          Děkuji, i když to není perfektní, tak z toho mám velkou radost, je to fajn pocit se projet na svým kole :)

          0 0
      • kamaro  

        Pěkná práce, gratuluji. Jestli je to první pokus, tak i ty sváry vypadají dobře. Já jsem první sadu trubek při svařování odepsal.

        0 0
        • TichyA  

          Děkuji, ty sváry na zadní stavbě vypadají hůř, jak je menší průměr trubek, tak je to pro mě složitější. Holt to chce spoustu hodin praxe ????

          0 0
      • Pedro404  

        První práce s kovem a hned rám? Dobře ty:) Vypadá to fajn.

        Ta výztuha pod hlavou vypadá, že má konec zaoblenej směrem dozadu? Většinou se na nich dělá obrácenej zaoblenej výřez dopředu, aby tam nebyl stress riser v tý špičce, ale osobní zkušenost s výdrží jednoho či druhýho nemám.

        0 0
        • easyrider  

          Podle mě nemá špičku zavřenou, takže cajk

          0 0
          • Pedro404  

            Já si to selsky představoval tak, že to může vadit i bez zavaření, protože pokud by se ta trubka chtěla prohnout, tak se bude chtít o tu špičku přelomit, ale jestli mu tam zůstala stejná mezera jako na tý třetí fotce, tak se to předpokládám nedotkne.

            0 0
        • TichyA  

          Děkuji. Výztuha je na konci otevřená, je přivařená jen podélně, to by mělo být snad správně, ale rád se přiučím :)

          0 0
          • easyrider  

            Tak říká se, že je to tak správně. :) Mám to tak taky. První rám stejně dřív morálně zastará než praskne :)

            0 0
      • Fugas  

        Na první stavbu je to podle mě naprosto luxusní!

        0 0
    • easyrider  

      Po více než roce zase jeden frame check.

      1 0
      • kamaro  

        To stavíš pro bráchu? To bude celkem netuctový kolo…

        0 0
        • easyrider  

          Jj, brácha se konečně dočká :) Už mám celý kolo v krabici a fakt se na to celý těším. V čekárně ale mám už další tři rámy na opravu a dva na úpravu, tak musím máknout. :)

          0 0
    • easyrider  

      Pravděpodobně můj poslední letošní spoj. Tak ať nám to hoši i ten příští rok dobře hoří, taví, brousí, leštění a bere šponu a ať toho v koši končí co nejmíň! ;)

      0 0
      • kamaro  

        Ahoj, máš to pěkné, to nemusíš skoro ani brousit.

        Já jsem strávil Vánoce v dílně – dělal jsem na těch klikách a taky jsem začal se silničními rámy. Včera jsem jeden kus (teda jeho ocelovou část) kompletně spájel a i vybrousil!!! To byla práce za odměnu, po několika dnech přípravy jednotlivých dílů to alespoň poskočilo.

        Ať se Ti a Tvé rodině daří i v příštím roce. A my se budeme těšit na další kousky co vyplují z dílny :-)

        0 0
      • TJK  

        pecka, to je pomalu zapajene aby to slo rovnou pod lak :) paradni prace!

        0 0
    • Xixao  

      Já jsem včera dodělával tohle, zase po roce.. začištěné to ještě není, ale to se pozná na první pohled :)

      Tak šťastnej a veselej, hlavně ale plodnej!

      0 0
    • easyrider  

      Musím se přiznat, že už jsem zažil zábavnější prcání, než broušení těchto patek. To je podruhý, co jsem tento typ patek použil a do třetice už to asi ani zkoušet nebudu. Zlatý tupý spoje.

      3 0
    • Xixao  

      Mám dotaz na páječe. Jak řešíte ten spoj spodní rámové a sedlové trubky dole na ložiskovém domečku? Nejdřív připájíte spodní rámovou na domeček, očistíte a pak přes to napájíte sedlovou trubku, nebo tam kde je průnik sedlové a spodní rámové trubky pájíte jen k sobě a ne k domečku

      0 0
      • easyrider  

        O tom se vedou trochu diskuze, ale zavedený postup je spojit sedlovou trubku s BB a potom na to teprve pasuješ DT.

        1 0
        • Xixao  

          Díky za info, inspiruji se zavedenou praxí

          0 0
        • kamaro  

          Dělám to jako Jarda. ST dosahuje na BB celým obvodem a z DT ten rožek v průniku trubek odřezávám a pasuji DT až k připájenému spoji ST s BB. Tomuto osazení přizpůsobuji i díry v BB. Díry dělám relativně velké, protože nikdy nevím co tam budu potřebovat někdy tahat.

          1 1
          • Xixao  

            Taky díky za info. Když uz to tak děláte dva, tak to asi bude dobře :)

            0 0
            • easyrider  

              Tak to každopádně :D Romane já jsem teď v nějakém zasnění neudělal do BB v místě CS ventilační díry a světe div se, taky to šlo spájet. Tak to aspoň nebude reznout :)

              0 0
              • kamaro  

                To je více než jasné :-D Jardo já jsem před pár lety v nějakém zasnění neudělal do expedičních kol neudělal žádnou díru, protože rám funguje jako nádrž na palivo. A světe div se, šlo to spájet. Uvidíme jestli to nebude reznout :)

                0 0
                • easyrider  

                  No na tu tvoji nádrž ehm rám jsem si pak vzpomněl a uklidnil se :)

                  0 0
                • TJK  

                  na pajeni to imho nevadi, tam se ta posledni mezera zavira pomalu a hlavne se konstantne nahriva cela trubka a okoli a spoj jako takovy trva dlouho vyrobit (horky vzduch ma kam utect) navic neni treba chranit zadni stranu pred kyslikem… u svarovani a hlavne robotickyho je problem ta rychlost svareni a ohrati vzduchu kdy ma tendenci konec svaru „explodovat“ ven diky vnitrnimu tlaku rychle nahrateho vzduchu a navic je treba chranit koren svaru ochranym plynem…

                  0 0
                  • easyrider  

                    No zavařujem v práci růčo jekly a trubky a prej to taky jde. Ale chápu že víc sofistikovaný aplikace s tím můžou mít problém.

                    0 0
                    • TJK  

                      ono se to dovari rucne, v tom neni problem (trva to dlouho = cas na odtah horkeho plynu) proboem je to pro roboticke svareni kde varis treba 12–18mm/s a obvaris trubku natesno rychleji nez se ti ohreje a jakmile ji uzavres roste ti stale tlak uvnitr a ten se protlaci tou posledni casti taveniny…

                      ale jak rikam, je to problem u rychleho roboticke svarovani MIG/MAG …

                      0 0
                      • KUBULA  

                        Tak ono rychle roboticke svarovani je obecne problem. Je tam pouzity vysoky proud a svary jsou pak spalene. Ve svem oboru to vidim na nerez vyfucich. Prvni kde to “zrezne” a upadne jsou svary.

                        0 0
              • Nimrod  

                franta mi před lety povídal, že dělá kyvky z vzduchotěsný právě z důvodu koroze, tak to asi funguje :-)

                0 0
    • easyrider  

      Nějaký ty fotky z porodnice. Měl být hotový už před rokem, no ale co naděláš… :)

      0 0
      • KUBULA  

        Tak si konecne bratr pojezdi.

        0 0
      • kamaro  

        Jak rám máš udělané to vedení? Rohlhof má, jestli se nepletu, dvě vedení pro řazení vlevo (to je asi pod CS) a potom ještě brzda – tam vidím jedno vedení v SS. To je opět napojené do TT vnitřním vedením?

        Jinak je to tuze pěkné a těším se jaký vymyslíš lak.

        0 0
    • easyrider  

      SS je provlečená do HT takže jen vstup u brzdy a výstup u hlavy. Vlevo dvojitý vedení k tomu monstru…

      0 0
      • kamaro  

        To vedení k té brzdě je machrovinka. Není to jednoduché vymyslet tak, aby to při následném pájení vydrželo a potom to takto i udělat. Takže za mě fakt dobrý…

        0 0
    • easyrider  

      Našel jsem fotku. Jako hodin jsem na tomhle detailu strávil dost. A upřímně, kdybych to svařoval, tak to nedám, protože mezery tam prostě byly…

      0 0
      • kamaro  

        Jojo, za takovými detaily je spousta práce. Ale tyto detaily odlišují perfektní práci od průměru.

        0 0
    • easyrider  

      Nevím Jestli se to nahrálo

      0 0
    • kamaro  

      Tak já jsem dnes dodělal spoje na karbonové části. Teda ještě to budu brousit. Zalaminováno, zavakuováno a už se to pár hodin tvrdí v sauně.

      Zítra si půjdu rozbalit dárek a začnu to brousit do finálního tvaru.

      Souběžně probíhají práce i na řidítkách, tady jsem zesiloval montážní platformu pro zavěšení různých věcí (hrazda a pod.). Na vidlici proběhly také drobné kosmetické úpravy a laminovací práce.

      A aby toho nebylo málo, tak se chystají kliky verze 2.0 – ladí se prototypy spojení osy pomocí čelního ozubení, stejně jako to má CaneCreek. Akorát ty moje budou o fous lehčí :⁠-⁠)

      Čekám na dodávku 8ks ráfků od Tomáše a bude se mezitím zaplétat. Tady chci jednu sadu DT350 přelakovat na jinou barvu, takže i toto se trochu protáhne. Na jaře by to ale mohlo být hotové.

      Myslel jsem si, že to bude spíše jednodušší projekt, ale ono se to vždy nějak zvrhne.

      1 0
    • RicharDD  

      Ahoj,

      cyklistika je obor doslova prorostlý pověrami .. o tom, jaký materiál je lepší, pružnější, pevnější, jaký tvar rámu, jaký průřez trubky. A kolem toho omáčka z marketingu… Těch 5 let, co stavíme rámy, se snažíme pochopit, jak je to doopravdy. První díl, kde se věnujeme oceli, si můzete přečíst na našem blogu. Třeba se to někomu bude hodit.

      https://www.pietrobikes.com/…uznost-ocel/

      Richard

      PIETRO

      0 0
      • JSt  

        byl jsem k sobe tvrdej a docetl az sem: Při diskusi o tuhosti rámů mi můj kamarád jmenoval určitou italskou značku, která je známá svými velmi tuhými rámy. Já jsem mu oponoval, že podle měření tyto rámy patří mezi ty (relativně, tedy v porovnání s konkurencí) málo tuhé. Jak je to možné? Věc se má tak, že ony rámy mají totiž nejtužší sedlovky! dal ani rana. tohle prece nemuze nikdo soudny myslet vazne. :-DD

        0 0
        • RicharDD  

          Já to myslím smrtelně vážně. Ten tvůj výkřik, jsem vůbec nepochopil. Ale silná slova umíš :-) Já jsem tedy Tvůj přispěvěk přečetl celý.

          R.

          0 0
          • JSt  

            sedlovkou myslis tu trubku, ve ktere je upnute sedlo? protoze pokud ano, v momente, kdy se nejmarkatneji projevi tuhost kola – rozkyvani pri nastupu ze sedla, jedna se o komponent, ktery na kole v danou chvili vubec byt nemusi. ;-P

            0 0
            • RicharDD  

              Ano, tu trubku myslím. Sedlovka je totiž ta jediná trubka, která má reálně možnost rozhodnout, zda je rám pohodlný či nikoli. A ty zmiňované rámy jsou opravdu RELATIVNĚ (tedy v porovnání s jinými značkami) málo tuhé. Ale lidé to při jízdě nepoznají. Ano, možná jsou mezi námi takoví zkušení cyklisté, kteří to poznají. Já osobně to nepoznám. Jezdím celý život. Projel jsem desítky kol. Když si půjčuji na švihu silničky od jiných lidí .. necítím žádné významné rozdíly. Je to jen placebo. Slyšíš, že rám je „měkký“ nebo víš že je ze „SUPERKARBONU“ a pak je tuhý. Možná, možná, hodně příčně pružný rám při jízdě na tvrdých galuskách. Podstatné je, že pro 99,9999% jezdců nemá vyšší tuhost rámu žádný přínos. Spíše opačně. Existují testy, které to prokazují. Je to jen marketing .. asi jako megapixely.

              1 0
              • Vilém  

                Takze sedlovka rikas sedlove trubce?

                0 0
              • easyrider  

                Dovolil bych si nesouhlasit. Jestli mám tuhej rám a kliky (v první řadě) skutečně pozná každej a přinos to skutečně má. Jenže ono těch tuhejch rámu moc není, takže je to skutečně 99,9 % userů může být jedno.

                0 0
              • JSt  

                ted jde o to, jestli mluvis zcela obecne nebo beres kola/ramy az od urcite urovne, u kterych je uz tuhost pro bezneho cyklistu dostatecna a jeji pripadny narust jiz nepozna. nicmene davat sedlovku do souvislosti s tuhosti ramu nelze povazovat za erudovanost, to opravdu ne. ;-)

                0 0
              • TichyA  

                Také si dovolím nesouhlasit. Předně je důležité rozlišovat o jakém směru tuhosti je řeč. Pokud se jedná o boční, tam je dle mě tuhost žádoucí, kvůli efektivitě přenosu sil. Troufám si tvrdit, že tuhost sedlové trubky nebude mít pro tuto tuhost výrazný vliv. Pokud se jedná o tuhost ve svislém směru, tak se tuhost sedlové trubky může výrazněji podílet na tuhosti v tomto směru pouze v případě, kdy se nenapojují sedlové vzpěry na horní rámovou trubku, ale je mezi nimi výraznější posun, ale to jsem u vašich rámů neviděl. Větší vliv má tedy tvar a profil sedlových a řetězových vzpěr.

                0 0
    • easyrider  

      Tomuhle v práci říkáme REX, neboli return of experience. A mě to baví. 6 let starý rám, který dorazil na opravu šrámů, dohnání doby a drobný vylepšení. Co si z tohodle kusu odnáším především je fakt, že to co vypadá jako praslina, skutečně nemusí být prasklina. Na několika místech se objevily „praskliny“ ovšem vždy na neobvyklých místech – rozhraní ocel/mosaz. Po sundání laku po ničem ani památky, ovšem pod lak se v těchto místech evidentně dostala vlhkost. Takže můj závěr je, že by to mohla být galvanická koroze…

      0 0
      • Pedro404  

        Na přechodu ocel/mosaz praskliny nebejvaj? Bych čekal, že tam to bude nejslabší.

        0 0
        • easyrider  

          Co by tam mělo být nejslabší?

          0 0
          • Pedro404  

            No je to přechod mezi materiálama, očekával bych, že pevnost v rámci jednoho materiálu bude vyšší než ve spoji dvou různejch.

            0 0
      • easyrider  

        Tož, hotovo. Připraven na další životní etapu. Lak hází fialový odlesky, nedá se to úplně vyfotit…

        1 0
        • Fazzy  

          Parada. Akorat teda na krizaky, ktery mas na tom logu sem trochu alergickej :)

          1 0
          • kocers  

            No taky jsou parádně vyžvatlané. Jinak to ale vypadá krásně.

            0 0
          • J.e.n.i.k.82  

            Jestli je to signature věc v rámci jeho značky, tak budiž :-) Ale jinak jsou pekelné :-D

            0 0
        • Vilém  

          Ty zadni patky nekde nakupujes jako hotovy polotovar?

          Ja jen, ze jsem stejne zahledl na te hipster novince, co tu nekdo postoval vcera.

          0 0
        • cibi  

          Prosím- jak děláš to číslo kov/lak? vyraženo+ přebroušeno? do jaké hloubky máš ty čísla?

          0 0
          • easyrider  

            Jj, vyrazím, pak se to lákne a pak to přebrousím. Hloubku netuším. Prostě do toho mlátím, dokud mi to nepřijde akorát.

            0 0
            • cibi  

              řeším občas v práci stupnice/nápisy→ gravírování laserem ale většinou mi v tom nedrží barva- příliš mělké…

              0 0
    • easyrider  

      Něco si sem odložím…

      0 0
    • easyrider  

      Tak přidám i něco z veselejšího soudku :)

      2 0
      • kamaro  

        Tak to je trochu jiná úroveň zpracování – máš to moc pěkně udělané a krásně vybroušené i v problematických místech.

        0 0
      • Peslezedirou  

        To pak není člověku líto peněz za takový rám, když víš, že je to dobře udělaný.

        0 0
      • JSt  

        po otevreni prvniho obrazku se me zmocnil zvlastni pocit klidu. :-)

        0 0
      • Kadel x road  

        Moc pěkný ten pán asi něco umi:-)

        0 0
      • MnemonicJ  

        To je paráda, škoda to schovat pod lakem :-)

        0 0
    • Fredewald  

      To byl docela zázrak, že to pode mnou neruplo, zrovna středová mufna a dolní rámová přenáší všechny síly.

      0 0
    • Xixao  

      Ahoj, nám další začátečnický dotaz. Jak zkoumate, jestli se vám vejdou kliky, potažmo spíš převodníky do zadní stavby? Tvořím rám na gravel, a pořád šoupu řetězové vzpěry od sebe a k sobě abych se tam nějak vešel se silničníma klikama a spíš se tam asi nevejdou.. Zatím to řeším v CADu . Buď jsem příliš blízko až v průniku řetězových vzpěr a sedlové trubky, nebo škrtám převodníky .. asi to naladím nějak na prostředek a pak kdyžtak lokálně podeformuju tu jednu vzpěru až to nevyjde.. nebo grx kliky.

      0 0
      • kamaro  

        Hodně neznámých… Záleží i na tvaru a řešení patek, jaký je Q-faktor klik, jak máš tvarované vzpěry, jakou šířku BB a pod. Taky to řeším v CADu, kde mám zakreslená různá prohnutí klik. A úplně tak neplatí, že některý tvar prohnutí Ti umožní dostatečnou průchodnost. Třeba na posledním rámu mám na gravelu rovné vzpěry, protože mi tam padly lépe, než tvarované :-)

        Samozřejmě je dobré si při kompletaci rámu zkontrolovat šířky – zda to co jsi nakreslil v CADu sedí se skutečností.

        Jinak je možnost si i vyrobit vlastní kliky na míru :-)

        0 0
        • Xixao  

          Díky za odpověď, zatím mám hodně stupňů volnosti, tak to tak šoupu sem a tam a přemýšlím. Spíš než samotné kliky my vadí ty převodníky.

          Vzpěry mám tyhle https://www.airoocycling.cz/…-vzpera.html

          Šířka BB je standardně 68. Ale tak už jsem si donesl ze sklepa ty trubky a ještě konfrontují model s realitou.

          A Tvému projektu s klikami fandím a držím palce. Mně bude zatím stačit ten rám :)

          0 0
          • kamaro  

            Doporučuji si ty vzpěry vykreslené v CADu podle kót vytisknout a porovnat se skutečností. Můžou tam být v porovnání drobné rozdíly v ovalitě vzpěr, zejména v zaoblení. Možná je průmět té vzpěry potom o trochu užší než by vyplývalo z kót a možná je to ten rozdíl co potřebuješ.

            Jestli to máš tak těsně, tak si to stejně jenom trochu naboduj a zkus tam nasadit kliky. Mám rád, když už po dobu stavby mám komponenty k dispozici a můžu to vše průběžně kontrolovat.

            2 0
      • easyrider  

        Jinak vygoogli si technickou specifikaci Shimano, ve který jsou zakotovaný mj. rozměry klik/převodníků a potřebný rozměr pro zástavbu do rámů. Z toho taky dostaneš představu

        1 0
      • Xixao  

        Díky pánové za podněty.

        0 0
        • easyrider  

          Nicméně pokud chceš velký průchod, nevyhneš se prolisům nebo výřezům…

          0 0
    • PatrikKalista  

      Znalci,

      nevíte, co je tohle za značku?

      Patrik

      0 1
    • easyrider  

      Když máme ty Velikonoce, tak si dáme tematicky dvojité zmrtvýchvstání :)

      1 0
      • TJK  

        tyjo vyplati se vibec tolik prace na takovych ramech? tam probehla vymena 2/3 ramu ne? jinak paradni prace jako vzdy!

        0 0
      • TJK  

        tyjo vyplati se vibec tolik prace na takovych ramech? tam probehla vymena 2/3 ramu ne? jinak paradni prace jako vzdy!

        0 0
        • easyrider  

          Horní a spodní trubka se nahrazuje nejsnáze, to je fakt pohodová práce. Nejvíc času strávíš vzadu. Takže jo, vyplatí se.

          0 0
          • kamaro  

            Jo, to můžu potvrdit, základní trojúhelník je hotový hned a pak se drbeš se zadní stavbou a nechce se to pohnout vpřed. To máš patky, brzdy, vzpěry, vedení, spousta spojů, nutnost to kontrolovat,…

            0 0
            • easyrider  

              Hlavně to kontrolování. To mi zabere nejvíc času. A stejně je o pak nakonec křivý :D

              0 0
          • TJK  

            jasne diky za osvetu… zni to logicky

            0 0
            • easyrider  

              Ale měl jsem tu i Diverge s prasklou řetězovou vzpěrou, a to je taky pohodka. Prostě ty opravy jsou mnohem jednodušší než stavba from scratch. Trochu času zabere to vyřezávání a čištění. Ovšem největší výhoda těchto akcí je, že zhoršit ten stav toho rámu už nemůžeš, to je dost osvobozující. :D

              1 0
      • easyrider  

        A Hotofson!

        1 0
    • easyrider  

      Projekt NOTHOR hotov. Výsledek nad očekávání. Tyhle recykle projekty miluju!

      0 0
      • KUBULA  

        Hezké, záchrana je fajn. Jen bych tedy chtěl napsat, že zachráníš rám, dáš mu solidní lak a pak na něj dáš sedlovou objímku s rezatým šroubem. no… :-D

        0 0
      • vrazdit  

        jako super, ale tolik práce a pak tam dáš takovýto „nápis“?

        0 0
      • easyrider  

        Objímka je původní, lepčejší šroub jsem nenašel. Nápis je nápad místního člena a celkem se to ujalo. Jen kdyby to někomu nedošlo NOVAK+AUTHOR=NOT­HOR…

        0 0
        • vrazdit  

          význam jsem pochopil, ale zpracování je dle mého pod úrovní té práce na rámu, což je škoda… ale třeba jsem jen moc úchyl na typo :)

          0 0
          • easyrider  

            Je to stejný font, který mám na svém běžném logu. Nicméně byla to spíš legrácka s tím, že to majitel bude stejně jezdit bez nápisu…

            0 0
    • kamaro  

      Něco si tu opřu o zeď…

      5 0
      • kandik psi zub  

        a sakra…

        0 0
      • vrazdit  

        Vypadá to moc pěkně, takhle z dálky :)

        0 0
      • Nimrod  

        konečně :-)

        vypadá to tuze zajímavě, moc se těším na víc fotek

        0 0
      • ZDRI  

        Ale to je mooooc pěkné!!! A ty detaily – košíky, sedlová trubka – paráda.

        Jak je zde řešené sedlo/sedlovka?

        0 0
        • kamaro  

          Sedlovka zde chybí, sedlo je přímo uchycené k rámu. Bez možnosti nastavení :-) Takže si to mohou dovolit jen ti co, mají posed odladěný a vědí jaké sedlo bude použito (sedla jsou různě vysoká).

          0 0
          • JSt  

            vymena bot nebo pedalu s tim taky dovede zamavat. ;-)

            0 0
            • kamaro  

              Tak pedály na kole zůstávají. A bot mám více typů už teď a různě je střídám a sedlo kvůli nim nenastavuju. Na toto nejsem až tak citlivý.

              0 0
              • JSt  

                taky nic neprenastavuju, ale ten rozdil vnimam. jaky je prinos integrovane sedlovky, krom dyzajnu, na tomto kole?

                0 0
                • kamaro  

                  Méně práce s takto integrovanou sedlovkou, než řešit stahování. Navíc ta trubka má uvnitř 32mm a standardní sedlovka 31.8 by zajížděla. Musel bych si vlastní sedlovku vyrobit z trubky 32mm. Bylo by to těžší, více práce, problémy se stahováním, designový problém, teoreticky by to bylo méně pružné (trubka v trubce je tužší než samotná trubka).

                  Je to atyp a kam šáhneš, tam je vše špatně :-)

                  0 0
                  • kandik psi zub  

                    mozna (pravdepodobne) to je jen zvyklostni vec, ale takhle integrovany sedlovky, prave proto ze tam neni ta proporcni zmena mi prijdou nejak nehezky popravde…

                    0 0
                  • JSt  

                    ano, to vyrobni zjednoduseni me napadlo, ale nechtelo se mi verit, ze by to stalo za vyrazne horsi prakticnost celeho ramu. na integrovane sedlove trubky se delaji i prevlecne „sedlovky“ umoznujici nastaveni nastaveni vysky sedla alespon v radu par cm. ale do tech rozmeru trubek nevidim, takze nevim, co je a neni realne.

                    0 0
                    • ZDRI  

                      No, čistě z technického hlediska – žádná sedlovka = nejlepší sedlovka…

                      Pokud to máš postavené přesně na sebe – dlouhodobě odladěné míry – ideální stav.

                      Při Tvé zručnosti asi ani nebude (v případě potřeby nějaké změny) výšku posedu poupravit.

                      Navíc to (podle mě) vypadá brutálně dobře :-)

                      0 0
      • Fazzy  

        Pro mě teda ten lak trochu zklamání, působí na mě dost rychlokvašně a radši bych černej převodník, ale jinak to vypadá hodně dobře.

        0 0
      • easyrider  

        A do ******! :) Jak dlouho budeme čekat na detaily ? :)

        0 1
        • kamaro  

          Jako obvykle dělám dvě kola. Takže více fotek a informací až to celé dokončím – u obou mě navíc čekají ještě silniční záplety. Dnes jsem se j***l s protahováním vedení v druhém setu, nejraději bych si za to vylískal. Dělat ty úpravy na řidítkách znovu, tak je udělám úplně jinak, ať si téměř neznemožním protažení hadic. A až jsem to měl celé sestavené a zkrácené hadice brzd tak jsem zjistil, že jeden kabel mi při manipulaci zalezl do řidítek a půl hodiny jsem ho doloval zpátky ven. Kdybych si ho na konci přilepil izolačkou, tak se mi to nestane.

          Na druhém kole jsem navíc zjistil, že jeden třmen fest propouští olej kolem pístku, takže je objednaný nový a ten budu reklamovat nebo ho budu zkoušet opravovat.

          Co se může pokazit, to se taky pokazí…

          0 0
      • Marskatin  

        Jsem zvědav na ty kliky. Viděl jsem jen předchozí evoluční stupeň. Někdy je vyfoť vytaženě z rámu.

        0 0
        • kamaro  

          Pozdě, už jsou nainstalované a vytahovat už je nebudu. A vyfocené je pro jistotu nemám :-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Pevňáka splácá každý, tak ty sem nahrávat nebudu. Představím tedy naše dva prototipy V1 a V2, které se od sebe odlišují v malých detailech a hlavně velikosti.

      1 0
      • kamaro  

        No tak toto by chtělo více informací a detailních fotek, protože to vypadá parádně. Rozepiš se trochu. Díky moc, Roman

        1 1
      • easyrider  

        Taky se přidávám se žádosti o více informací :)

        0 0
    • snílek  

      Něco trošku netradičního, ale kolo to skoro je. Dnes po 3/4 roce vymýšlení, kreslení, svařování a výroby komponentů složena hlavní část mýho novýho prototypu terénního handbiku. Jestli to bude fungovat dle představ, to ještě nevím, ale snad brzy zjistím. Nutno poznamenat, že je to jenom mé myšlenkové dílo, vlastníma rukama jsem na tom neudělal prakticky nic – mám na to lidi přece :))

      1 0
      • kamaro  

        Dost dobré.

        S Marskatinem jsi něco konzultoval nebo řešil? Protože když byl u mě posledně a bavili jsme se o handbicích tak to pro mě byla velká spousta informací a zkušeností, na které bych sám nepřišel.

        0 0
        • snílek  

          Ne, toho bohužel neznám.

          Pracuju už pár let pro jednu českou firmu, kde handbiky (mimo jiné) malosériově vyrábíme. Takže ne, že bych to dělal poprvé, jen toto je „trošku“ (asi tak o parník) složitější, než to co děláme obvykle. Přikládám jeden z našich standardních modelů.

          0 0
      • easyrider  

        Ty vole, máš to ze špatnýho materiálu. Tohle už ti v chatrči nezbastlím. :D Ale zas to vypadá, že tohle už žádnýho kováře potřebovat nebude. :) Krásnej piece of strojařina! Držím palce.

        0 0
        • snílek  

          Díky :) Materiál nebyla moje osobní volba, ale děláme to co umíme. Doufám, že tenhle stroj bude spíš předimenzovaný, než poddimenzovaný jako jeho nebohý předchůdce.

          0 0
          • easyrider  

            Budiž mu šroťák lehký :)

            0 0
          • TJK  

            chapu ze to je E-handbike? kolik to bude vazit? jako smekam klobouk protoze to vypada naprosto neskutecne dobre! budete to pak i nekdy prodavat do sveta? tohle si imho najde zajemce!

            0 1
            • snílek  

              Ano, je to e-handbike. Na takhle těžký mrše bych jezdit bez motoru fakt nechtěl :) Váhu odhaduju i s baterií atd. tak na 40–45kg. Po testování by se to dalo určitě odlehčit, ale na to asi nebude kapacita.

              Co se týče prodeje, pokud to bude fungovat, tak možná. Ale cena by byla nesmysl – ty obří CNC díly jsou bohužel finanční peklo.

              0 0
              • TJK  

                ja si to myslel prave kvuli vaze a masivnosti ale nebyl jsem si jisty jestli je to prevodovka nebo elektro motor… jasne to CNC a mnozstvi hliniku je hodne ale myslim ze by se dnes nasli zajemci co to zaplati… kazdopadne je to nadhernej kus strojariny!

                0 1
                • snílek  

                  Díky. Jinak je to opravdu Pinion převodovka, motor bude v předním kole.

                  0 0
                  • TJK  

                    ahaaaa tak proto… me to prislo jako pinion ale byl sem z toho celej nejak zblblej :-D pociam na finale… doufam ze to sem pak das cele

                    0 1
    • RicharDD  

      Výměna hlavové trubky na rámu TREK Erwin – tapered vidlici + snížení úhlu o 2 st.

      0 0
      • Fugas  

        Pěkné. O kolik se rám touhle úpravou zkrátí?

        0 0
        • easyrider  

          Nula až pár mm…

          0 0
        • kamaro  

          Doplním Jardu – záleží i na tom jestli se mění průměr hlavové trubky (třeba z 36mm na 44mm), typu spoje (svar nebo pájení), na místě defektu a jak se podaří odbrousit původní hlavová trubka. Ale i toto jde udělat velice jemně, dělá se to z vnitřní strany hlavové trubky, která se jako nepotřebná celá odřeže a pak jen lehce odbrousí její pozůstatky v místě původního spoje.

          0 0
    • snílek  

      Tak dnes první testovací jízda.

      • Zadní odpružení sice žehlí krásně, ale moje obava, že nezávislá ramena budou v náklonech nestabilní se bohužel vyplnila. Dost to vylepšilo maximální přitažení komprese na tlumičích, ale uvidíme.
      • Přední odpružení není moc poznat – asi to nestojí za tu strašnou složitost přední vidlice. Řetěz první poddimenzovanou kladku u hlavního čepu asi po 40m uplně roztrhal, musela se vyrobit nová a masivní. Původní napínák taky nestíhal + tam byla nějaká kolize řetězu s horními vahadly, takže se to muselo udělat celé provizorně jinak.
      • Stopa vidle +20mm je hrozná, zatáčí to jak v hlubokym blátě. Normálně děláme 0mm a příště zkusím asi –20mm. (Obyč kola mají třeba +60mm a já se tomu chtěl přiblížit, ale chová se to zjevně jinak než kolo.)
      • Motor je hrůza, nereaguje na tlačítka, vypíná se, je slabý v kopcích a píše to občas chybovou hlášku končící lakonickým „Ciao“, než se vypne :))

      No po roce vývoje a výroby je to nepojízdný šrot. Zpátky do práce, vše předělat a snad si v zimě konečně zajezdím :))

      3 0
      • kubad  

        pěkná práce

        0 0
      • cibi  

        hezká práce!

        Ty nezávisle zavěšená zadní kola by možná šly vyřešit (zlepšit) stabilizátorem, byť je to váha navíc.

        1 0
      • Marskatin  

        Spousta pěkné práce a zajímavý počin, palec nahoru.

        Mě většinou zabrzdí v rozletu daleko dříve něco jiného než absence pružení. Předek si myslím, že není k ničemu a zadek bych viděl spíše na něco lehčího jako softtail. pokud je třeba takové zdvihy, není to pro mě terén pro handbike. Rozvor, rozchod, poloměr otáčení, omezená trakce předního kola a tříkolová konstrukce, je podle mě do terénu daleko větší hendikep, než absence pružení. A pokud to má být směrem dolekopcom, tak by byla určitě výhodnější 4 kolka.

        To už bych více využil nějaký vyrovnávač bočního náklonu, abych seděl rovně, když jedno zadní kolo jede výše než druhé.to by mi ve vyjetých kolejích a bočních sklonech, koneckonců i na cestách nižších tříd udělalo více radosti než pružení.

        1 0
        • snílek  

          Děkuji :)

          Od začátku se snažím přijít na nějaký vhodný prostředek do terénu nejbližší kolu. Zkoušel jsem sjezdovou čtyřkolku (nějaký franc. výrobce), tříkolku se dvěma koly vepředu (polský Jeetrike) a různé standardní delta handbiky. No a nakonec je tahle klasika, ač s milionem kompromisů a s přimhouřenýma oběma očima asi nejpraktičtější. Takže se teď snažím vylepšit koncept na maximum. Zadní odpružení, i jednoduché, je mimochodem opravdu poznat a hlavně šetří páteř. Ne že bych to cítil, ale nechci aby se mi rozpadly za 10 let obratle.

          Vyrovnávač bočního náklonu měly teoreticky dělat mj. ty zadní ramena. Ale bohužel stal se opak – je to zesilovač bočního náklonu :)) Jen přenosem váhy je totiž konzistentně nepřemůžu.

          1 0
      • jecnak  

        Máš u těch zadních ramen odklony kol? Kola by neměla být kolmo k zemi, ale buď samotné kolo nebo ještě lépe celé rameno by mělo být vykloněné.

        0 0
        • snílek  

          Ahoj, nemám. Ono to není uplně možné u vlečených ramen tohoto typu – zadní kola by ve zdvihu začala plužit. Odklon jde jenom u áčkových ramen apod.

          Každopádně mám na handbiku s odkloněnými koly najeto opravdu hodně a žádnou reálnou výhodu jsem nezpozoroval. Jenom to hází bláto rovnou za krk a nerovnoměrně sjíždí vzorek :)

          0 0
          • Marskatin  

            Taky jsrm nepocítil žádnou výhodu odkloněných kol ,zvlášť u silničních to jede nekde po kraji běhounu a je náchylné na defekt.

            1 0
    • gek  

      Není to pájení ani svařování, ale lepení. Tak to snad tady může být:) Ještě zbývá vedení pro lanka a lak…

      2 0
      • kamaro  

        Super, gratuluji. Ocenil bych více informací, např. jak jsi vyráběl řetězové vzpěry. A když popíšeš i technologii spojů a použitý materiál budu moc rád. Díky Roman

        0 0
        • gek  

          Trubky jsou koupené a dělal jsem jen řetězové vzpěry. Myslím, že jsou lepší techniky a příště bych více zapojil 3d tiskárnu i na ty vzpěry. Píšu o tom na tomhle velmi sdílném foru:

          https://forum.customframeforum.com/…-garden/2185

          Myslím, že do toho fóra patříš spíš ty než já:). Kdyby jsi chtěl něco víc osvětlit, tak rád vše napíšu, ale je to můj první pokus, takže se učím.

          1 0
      • Zdyn  

        Vypadá to pěkně, ale mám obavu, že je tam hodně tmelu (hlavne u patek a sedlovky) a ten bude praskat.

        0 0
        • gek  

          To je dobrá poznámka. Ještě jsem to od té doby trochu dobrousil, takže ubyl… Je to směs mikrobalónů a epoxy, takže vlastně laminát. Tj. by nemuselo. Na modelech se to neprojevovalo. Nebo máš jinou zkušenost?

          0 0
          • gek  

            A děkuji za postřeh:)

            0 0
          • Zdyn  

            S mikrobalónky je to pouze plněný tmel. V podstatě to balonky jen trochu odlehčí. Moc dalšího významu tam nemají. Aby to byl lainát, tak by tam musela být nějaká vlákna.

            Musí se počítat s tím, že rám při zatížení pracuje v řádu milimetrů. Deformace jsou poměrně velké. Na rozhraní kompozit / tmel to bohužel skro jistě popraská. Tmel v této silné vrstvě nebude mít dostatečnou pružnost.

            0 0
            • Zdyn  

              oprava: laminát

              0 0
              • gek  

                Zdravím. Zatím to má za sebou zatím desítky km a zatím k praskání nedochází. Napadl sníh a raději jsem najezdil něco na běžkách. Ono to na původních fotkách vypadá tmělené více než po finálním broušení. Také místo, kde je hodně tmelu je hodně vyztužené (napojení je horní rámové trubky, sedlových vzpěr a sedlové trubky je ve stylu GT a pak vyplněné tmelem).

                Ještě to není finální barva, kvůli testování a hledání možných prasklin to je zatím jen stříkací kit ve dvou vrstvách.

                Je však prima jezdit na vlastním rámu:) a navíc po mnoha letech bez silničky.

                Je to taková low budget stavba:

                • přehazovačka, přesmykač, řetěz – Shimano 105 11sp
                • dualy Sensah Team Pro Aliexpress
                • řidítka Q-Evkin Aliexpress
                • direct mount brzdy Bontrager
                • kola Zonda C-17 předělané na tubeless s Tufo Comptura 5 TR 28 mm.
                • představec 110 mm z Decathlonu
                • Shimano SPD (ty co vypadají jako silniční, ale na MTB boty)
                • sedadlo Ritchey staré skoro 20 let:) a vytažené z komory

                Váha zatím 8.2 kg. Určitě šlo jít s rámem níže (výsledná váha 1300 g), ale bral jsem pro první stavbu raději předimenzované trubky a spoje. Příště bych zvolil i jinou technologii spojování trubek a také mám už zkušenost…holt to byl první pokus.

                Takže to je carbobové kolo mezi svařovanými, ale snad to tu nebude kamenováno. Možná změnit název vlákna více genderově:)

                Hezké Vánoce a Nový rok.

                3 0
                • Kadel x road  

                  Mohu se zeptat cca na kolik vyjde rámovka vlastní stavba

                  1 0
                  • gek  

                    Myslím, že tohle nelze brát finančně, protože to zabere čas. Hlavně příprava a výroba přípravků. Zvlášť, když to je poprvé. Samotné lepení trubek k sobě je vrchol ledovce. Je to koníček a seberealizace. U mne cca 6 000 až 8 000 Kč za materiál a přípravky. Barvy za cca 1 000 Kč (čekají ještě v šuplíku). Práci nepočítám…prostě když byl čas.

                    3 0
                    • Kadel x road  

                      No jasně mě zajímá cena toho materiálu a kde jsi ho bral

                      1 0
                      • gek  

                        Zadní stavbu jsem si dělal sám a použil pro tkaninu a pryskyřici Havel composites. Trubky pro přední trojúhelník jsem nejprve zkusil u firmy co dělá trubky pro Festku, tam mne však odmítli a tak jsem skončil v Bělorusku/Polsku – hledej m.carbo na instagramu.

                        1 0
                • Zdyn  

                  Vypadá to moc pěkně. Přeji ti, ať tmel nepopraská, ale jsem trochu skeptik :)

                  0 0
                  • gek  

                    Díky:) Uvidíme, zatím se nic neděje. Vždycky to mohu vydloubat a vyřešit jinak. Pak případně poreferuji. Je to jen tmel, tj. to je pro ‚krásu‘ a nic to nenese. Bylo by mi pak hlavně líto budoucí finální povrchové úpravy.

                    0 0
                    • gek  

                      Zdravím. Tak už to mám ve finálním laku. Je to chameleon modro zelená. Kolo jezdí prima. Příště bych použil trochu jinou technologii, ale teď budu nějakou dobu jen jezdit.

                      7 0
    • Xixao  

      Zdar, mám dotaz na páječe. Už se vám stalo, že se vám váš produkt rozpadl pod zadkem? Asi teda spíš v začátcích vaší pájecí kariéry..

      0 0
      • kamaro  

        Pájený spoj se mi nerozpadl. Praskla mi jedna trubka z recyklované­ho rámu.

        0 0
        • Xixao  

          Tak to je dobrý, budu klidnější, že to spíš drží.. mám tady takový projekt na hraní a nerad bych skončil s trubkou zaraženou hodně někde..

          0 0
          • easyrider  

            Hmmm vyřezávat sedlovou trubku z rámu, to je chuť :)

            0 0
            • Xixao  

              Ano, tak ale aspoň, že ty vzpěry byly připájené, čímžpádem šly zase odpájet.. ale benefit je to, že tam zas je teď trubka o větším průměru, takže je ten rám výrazně tužší.

              0 0
    • RicharDD  

      Titanové hardtail enduro .. zatím hotov přední trojúhelník. Leštěno + nápisy anodizovány.

      Richard

      PIETRO BIKES

      4 0
      • TJK  

        vapada to hezky… jakej zdroj a roztok pouzibate na anodizace? a delate to houbickou?

        btw proc na hole trubce jeste pred svarovanim? apak ten font je takovy… asi jsem slepy ale napis neprectu :)

        0 0
        • Yatza  

          Ja tam prectu, na prvni dobrou, PIETRO ******. Pri trose snahy NAJSRAJT, jakoze asi NICE RIDE…

          1 0
          • DePaX  

            Za mě oba fonty špaténka.

            0 1
            • RicharDD  

              Není nad arial.

              0 0
              • DePaX  

                Arial je Helvetica zmršená Woknama…

                0 0
              • vrazdit  

                nejde o to jestli arial nebo nearial, jde o opravdu trestuhodné prostrkání… z toho se mi trošku navaluje, ale to je asi nemoc z povolání :) jinak samozřejmě práci rukama na kovovém materiálu velmi cením a titan mám rád! jen mi tam ty barvičky přijdou trochu navíc…

                0 1
          • RicharDD  

            Správně

            0 0
        • RicharDD  

          Zdroj je laboratorní. Roztok je amonna sůl. Houbičky.. To neznám.

          0 0
      • vrazdit  

        teda ten napis NAJSRAJT je fakt humus, chtělo by to alespoň se zeptat někoho, kdo vidí, že je to celé špatně… kdyby tam bylo rovnou „NAS*RAT“ tak by to vypadalo i vyznělo lépe :)

        taky nechápu, že se nejdřív udělá nápis a pak se to teprve vaří, nebylo by logické to dělat až na hotovém rámu po finální povrchovce (leštění/kartá­čování/písková­ní)?

        0 1
        • RicharDD  

          Důvod je technologicky. Samotná trubka se lépe maskuje.

          Druha věc je velikost anodizacni vany.

          1 0
          • vrazdit  

            právě jsem viděl to dělat jen že to bylo hozené (celý rám) na baterku/trafo jako jedna elektroda a druhá byl mokrý hadřík/houbička připojená na druhý pól a šudlilo se to přes šablonu, přičemž na proudu nebo napětí záviselo zabarvení titanu… nevím, odborník nejsem a rozdíl ve výsledku neznám, jen mi přišlo zvláštní dělat finální povrchovku na nesvařených trubkách…

            0 0
            • TJK  

              je to tak… takhle delali titan ram v UK a je to nekde na videu… doma jsem to zkousel taky na titanu… vymaskoval jsem logo, pripojil nabijecku na 12v a houbickou namocenou v coca cole normalne udelal zlaty logo… (texh 12v je zhurba na urovni zlaty)

              0 0
        • RicharDD  

          V tom jsem fakt laik. Od začátku mi bylo vždy jasné, že bych potřeboval designéra, protože to je osoba při výrobě rámu nejdůležitější. Ale zatím jsem neměl štěstí ho najít.

          0 0
      • Nimrod  

        parádní, jsem zvědavej na celek

        0 0
    • Bodis32  

      Ahoj chlapi, máte nějakýho českýho prodejce CrMo cyklo trubek? Bral jsem jen od airoocycling.cz , ale skoro nic co bych potřeboval nemá skladem. Nebo si všechno necháváte posílat ze zahraničí? Díky

      0 0
    • easyrider  

      Borci mám tady nevyužité sedlové vzpěry Columbus na gravel/ krosku, šikovný člověk by je mohl použít i na 29", ale nemaj mov velkou průchodnost. Průměr nahoře 19 mm. Nevyužiji, nechám za lacino. Mám tu i nějaké rovné tenké vzpěry…

      0 0
    • nesvu  

      Zdravim,nevite kde objednat? nasel jsem jen US shopy :(

      0 0
    • easyrider  

      Tak po roce tu zas něco lepím. Teda spíš jen tak dolepuju. :) Ještě jsem to nezapomněl. :)

      1 0
    • easyrider  

      Zadek by Mrázek, prostředek by neznámý taiwanský dělník, hlava by Novák. To je ta tripartita?:)

      4 0
      • Vilém  

        To bych bral:)

        0 0
      • Jan D.  

        Jakým způsobem se mění úhel hlavy? Změní se u toho výrazně délka horní rámové trubky?

        0 0
        • Fugas  

          Myslím, že jsou 2 varianty. Buď se nějak nastaví spodní trubka, což je asi ta složitější varianta, nebo se zkrátí ta horní:-). Rám Genesis byl dost dlouhý, TT 670 ve velikostí L, takže se zkracovala horní. Hlava je nová.

          0 0
    • Bodis32  

      Ahoj všem, chtěl bych vám poděkovat za parádní fórum a informace ohledně výroby rámů. Díky vám jsem se dokopal k tomu to taky zkusit a tady je výsledný Gravel bike. Díky moc!

      22 0
      • PatrikKalista  

        No Ty vole, šikovný ruce máš! Paráda:-)

        0 0
      • easyrider  

        A rovnou nerez stříbrem jo? Parádně jsi to střihnul! Patky Paragon?

        0 0
        • Bodis32  

          Jsou to CrMo trubky Dedacciai vyleštěný a jen nalakovaný transparentním lakem aby bylo vše vidět. Pájený pevnostní mosaznou pájkou. Patky jsou Tange.

          0 0
          • easyrider  

            Tak jsem zvědav, jak dlouho ti to vydrží. Svůj první rám jsem udělal stejně a shnilo to dost slušně. :) Měls to hodit do prášku, ten celkem vydrží.

            0 0
      • kamaro  

        Paráda, gratuluji.

        0 0
      • gek  

        Zdravím. Krásný kolo a prima práce. Díky Tobě jsem se dokopal sem dát o pár příspěvků dříve svůj finální tvar. Ať to jezdí.

        0 0
      • Aduldinho  

        To je parádička! Tak ať to líce! ;-)

        0 0
      • RicharDD  

        Krásné!!!

        0 0
    • RicharDD  

      Jen tak, co momentálně dělám .. svár na titanové patce a ocel – karbon gravel rám

      1 0
      • Pedro404  

        Patku jsem viděl na FB – jak máš řešenou ochrannou atmosféru?

        0 0
        • RicharDD  

          Foukám na to argon zvenku i zevnitř. Nepoužívám žádnou uzavřenou komoru atp. Ale kvalita ochrany plynem musí být u titanu na zcela jiné úrovni než u oceli. Zatímco, když se při svařování oceli svár a jeho okolí zabarví, může to být i designový prvek, u titanu je zabarvení sváru naprosto nepřípustné. Dosáhnout plné ochrany lázně argonem je ale hodně komplikované, jen foukat argon nestačí, dokonce ani použití „mega“ velkých plynových čoček nestačí .. musíte nají správnou kombinaci čočky, tlaku plynu, proudu, délky jehly, rychlosti svařování a použít i další „fígle“.

          0 0
          • Zdyn  

            Jen doplním, že titan by se měl ochranným plynem chránit až do teploty cca 500°C, tedy ještě i nějakou dobu při svařování. Jinak hrozí, že se do materiálu dostane vodík ze vzduchu. Ten výrazně zhoršuje únavové vlastnosti.

            0 0
            • Pedro404  

              Jak dlouhá doba po zhasnutí oblouku to cca je?

              0 0
              • Zdyn  

                To záleží na více faktorech. Intenzita ohřátí, síla materiálu, atd.

                0 0
      • gek  

        Těším se, až to bude více nafocené:) Jaké lepidlo používáš pro vlepení karbonové trubky do titanové? A jinak krása:)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.