Výměna vidlice u dětského kola

53 nepřečtených
  • Marketafoto

    Ahoj, koupila jsem dítěti kolo superiora team 24. Kolo má odpruženou vidlici a velké pedály, které kloužou. Poradíte mi prosím, jakou vidlici a pedály konkrétně k tomuto kolu objednat? Váha kola je cca 12kg. Pokud se dá sehnat vidlice, která sníží váhu kola, tak to bude fajn. Děkuji

    0 0
    • novas752  

      Odpružená vidlice je tam úplně k prdu, pod dítětem stejně moc nefunguje. Takže když tam dáš vhodnou pevnou, hned z toho ořežeš aspoň kilo.

      2 0
      • Marketafoto  

        Zapomněla jsem napsat, že chci vyměnit za pevnou. Teď ale kterou přesně? Vůbec se v tom nevyznám.

        0 0
        • tompca  

          Tak základ je změřit vzdálenost na vidlici od osy náboje ke korunce vidlice, od toho odečteš ság (zanoření vidlice při nasednutím jezdce cca. 20% zdvihu vidlice, Sup má zdvih 80mm, takže 1.5–2cm) a máš délku vidlice, která je vhodná pro danou geometrií kola. Sloupek vidlice musí být rovný s průměrem 1 1/8".

          Jestli chceš ušetřit co nejvíce váhy, tak karbon.

          Třeba

          https://www.aliexpress.com/…6029208.html?…

          Hliník

          https://www.bike-eshop.cz/…head-d-cerna?…

          0 0
          • Marketafoto  

            Díky za odpověď a odkazy. Na tu druhou vidlici jsem se už dívala. Jak říkám, absolutně tomu nerozumím a nerada bych o jednala vidlici, která bude k ničemu. Pokud by podle vás seděla na dané kolo vidlice v druhém odkaze, tak jí objednám. Můžete mi prosím ještě poradit, podle čeho vybrat pedály. Původní jsou hrozne velký a kloužou.

            0 0
            • tompca  

              Kolik jste změřila vzdálenost osa náboje – korunka vidlice? Ta Force má délku 400mm.

              Pedály záleží kolik chcete „investovat“

              Takový zlatý střed jsou tyhle dětské Gianty (váha, cena, ne moc ostré a dlouhé piny).

              https://pedaly.heureka.cz/…flat-pedaly/#…

              1 0
              • Marketafoto  

                Naměřila jsem přesně 40cm.

                0 0
                • tompca  

                  Máš to změřené špatně, měří se to až po hlavové složení, takže tak 42–43cm, ta Force se 40cm je akorát.

                  0 0
              • Marketafoto  

                Pedály objednám, vypadají dobře.

                0 0
                • kycis  

                  Jsou super, noha na nich drzi vyborne a pritom nejsou tak agresivni k holenim jako klasicke platformy.

                  0 0
      • kycis  

        Tuhle konkretne neznam, ale na Authoru vozi malej Firstku, vaha slusna, cely kolo jen lehoucce pres 10, a ve sjezdech ma pravidelne vyuzitej celej zdvih. Samo to neprinasi komfort pri jizde po rovine vsede jako od ni ocekavaji dospely,to musi zastat plaste,ale jakmile vezme diru nebo koren, vidle zafunguje perfektne.

        Takze ja odpruzky ani na detskejch kolech nezatracuju, zalezi co a kde se planuje jezdit a podle toho bych se ridil.

        Vahova uspora jde slusne nahnat cinskym carbonem (sedlovka, riditka), a zvazil byvh plaste a duse jestli tam neni nejakej ultratezkej zaklad. Prtoze dost nechapu, kde to kolo nabralo 12 kg. 12,6 ma ten kapesni sjezdacek co jsem daval nahore, a to ma naboje na matky a kazda guma vazi 870g a duse tak 200.

        1 0
        • Marketafoto  

          Koupě kola byla u nás trochu složitější. Dcera letos začala jezdit závody mtb s tím, že to vyzkouší a podle toho, zda ji to bude bavit, tak se investuje do kola lepšího. Měří 128cm a bylo nám doporučené kolo vel. 24 nebo 26. Zkoušela několik 26 kol, ale nebyla by si na 26 tak jistá. Takže jsme se rozhodli, že budeme investovat do kola vel 26 nebo 27 (které nám bude poskládáno do jara 2023), kde je cena už kolem 50tis. a na letošní rok jí koupíme levnejsi…a to je právě tento sup. Na závodech jsem si všimla, i ona si stěžuje, že jí sjíždí nohy z pedálu plus teda ta vidlice…je asi těžká a ráda bych jí tu váhu kola chtěla dát aspoň o něco níž. Cena kola byla 22tis a když se vlezu do 30tis, tak budu ráda :D

          0 0
          • Lister  

            K výběru tohoto – asi jste měli vzít model Fly. Team je dělaný spíš pro techničtější jezdce a bohužel jsou ta kola docela těžká – zrovna teď mám doma na servis jeden ve 27.5

            Vidlicí vybrat dle už uvedených doporučení.

            Pedály bych dal plastové platformy s plastovými piny

            https://www.koloshop.cz/…-pedaly.html?…

            K výběru dalšího – na 26 se vykašlat a jít rovnou do 27.5.

            0 0
          • tompca  

            Dětská 27.5" za 50tis.to je docela dost.

            Koukněte se sem pro inspiraci.

            https://www.bike-forum.cz/…lo-27-5-650b

            Já stavěl za poslední rok 3ks a poslední letos vyšlo na 29t.

            https://www.bike-forum.cz/…rasonic-2022

            Loni to bylo podstatně levnější

            https://www.bike-forum.cz/…sl-2018-2018

            https://www.bike-forum.cz/…ion-asl-2017

            Tohle je také povedené a cena byla určitě nižší.

            https://www.bike-forum.cz/…ruv-barevnak

            0 0
            • Marketafoto  

              Ty ceny jsou šílený. Já bych byla samozřejmě ráda, kdyby kolo vyšlo třeba do těch 30tis., ale po oslovení dvou pánů, kteří jezdí závodně plus teda skládají kola, tak nám bylo řečeno, že kolo v této velikosti s váhou do 9kg bude cena přes 40tis. Další argument je nedostatek dílů. Jo kdyby měl člověk více kontaktů, tak by se dalo domluvit možná i jinde a za lepší částku.

              Líbí se nám RB kola, ale ty taky v podstatě nejsou k sehnání. Dívám se i na bazary, ale zatím bez úspěchu.

              0 0
              • kycis  

                Hlavne se musite rozmyslet, jestli dcerka potrebuje TOP material. I na 10kg kole ke se da v pohode zavodit a cena toho 1kg rozdilu je fakt vysoka…

                1 0
          • oddie  

            12kg křáp za 22tis plus úpravy s tím, že je to na rok? To mi přijde jako slušný úlet, sorry…

            1 0
          • kycis  

            Naprosto chapu jak je tezky se v tom rozkoukat, kdyz clovek treba sam kolo az tak nezere a decko chce zavodit. Takhle nam mala tak nejak omylem zacla krasobruslit, ja ani manzelko o tom nevime nic a co se tyka vybavy, jsme taky totalne v loji.

            Asi se mnou dost lidi nebude souhlasit, ale nemyslim ze by pro zavodeni v detskejch kategoriich ( tipuju 7–8 let?) bylo nutny kolo za pade. Zvlast kdyz zacina. Lepsi kolo muze udelat par mist, ale rozhodne kolo za pade neposune decko z posledni ctvrtiny startovniho pole do ty prvni. Spousta kluku co brali pohary to vyhralo na standartnich ultrasonicach od authoru s cenou kolem dvacky.

            Ale zas o ty pekny decky kola je zajem a az z nej vyroste, prodaji se jen s malou ztratou. Takze pokud ta investice nenarusi rodinny cash flow, proc ne :)

            0 0
            • Marketafoto  

              Díky za komentář..je to přesně tak jak píšeš. Já s manželem jezdíme na kole často po výletech, ale máme kola kupovaná klasika v cykloprodejne. Kola máme taky superior, cena za jedno kolem 30 tis a při koupi u nás rozhodovalo to, jestli nám velikostně sedí a taky zda se nám líbí :D Dcera sama přišla s tím, že chce do kroužku a s týmem pak rovnou na závody. My tomu absolutně nerozumíme, ale chceme jí podporovat. V březnu jsme narychlo sháněli kolo 24 a řeknu ti, že na prodejnách i na objednání nebylo nic. Na kroužku dcera zkoušela kolo 24 i 26, ale ta 26 jí byla malinko velká. Nemá cenu dítě cpat na větší kolo a měla bych strach, že by se na závodech vysekala. Tak jsme hledali 24 s tím, že na jedné prodejně jim došlo jedno jediné a to tento sup 24. Prodavač kolo vychválil a my jsme ho koupili.ted procitam diskuze a zjišťuji více informací. Na příští rok bude ta 26 nebo možná i ta 27 dobrá a to už chceme pro ni kolo za ty peníze lepší a je mi jasný, že jí vydrží delší dobu.

              0 0
    • va-bo  

      Aby se příliš nezměnila geometrie kola, dal bych tam spíš vidli pro 26" kola. Má to kotoučovky, tak nebude problém. Jak je napsáno výš, je potřeba změřit stávající vzdálenost mezi spodním ložiskem hlavového složení (spodní ložisko uložení vidlice v rámu) a osou předního kola, nemusí to být nijak přesně. Nejlepší by bylo oslovit někoho známého, kdo se vyzná nebo nějaký servis na kola. Pokud je rozpočet neomezený, tak karbonovou vidlici, ale cenovka kola se zvýší skoro o 100 procent. :-) Souhlasím s tím, že u dětských kol je odpružená vidlice jen tahák na peníze.

      0 0
      • Marketafoto  

        A nebude to tou delší vidlicí potom o něco zvednuté? Naměřila jsem přesně 40cm

        0 0
        • novas752  

          Podstatná je ta délka. Jestli je to jakoby 26" pevná nebo 24" pevná která ale počítá s náhradou nějaké délky zdvihu.

          0 0
      • oddie  

        Nevím, kde se berou tyhle nesmyslné bláboly o tom, jak pod děckem odpružená vidlice „nefunguje“ nebo že je to jenom tahák na peníze, stejně velké děcko jako u zakladatelky mi naopak právě odpružená vidlice posunula v ježdění na úplně jiný level.

        0 0
        • Marketafoto  

          Bylo nám řečeno, že odpružená vidlice váží celkem dost a bude lepší pevná s nižší váhou. Tak teď nevím, jestli se na tu výměnu nevykaslat.

          0 0
          • oddie  

            Ta co tam je asi skutečně váží dost, First Air, co maj na kole moje děti bude skoro o kilo lehčí. V inzerci nic nebylo, nebo v tom klubu po místních dětech? To bývá lepší volba… Upřímně, je konec června, příští rok bude mít už jiné kolo, na tomhle bude jezdit kolik, 4 měsíce? To bych se na nějaké předělávky asi vykašlal.

            3 0
          • tompca  

            Vykašli se na to, výměnou za tu pevnou Force ušetříš 1.0–1.2 kg. A ta RST Ariel bude pod holkou fungovat, dětské vidlice od RST (First, Ariel) mají měkčí pružiny v negativní komoře právě s ohledem na dětskou váhu. Moc se mi nezdá váha kola, píšeš 12kg, ale modely 2021,2020 mají psáno 10.5kg, i kdyby Sup v katalogu kecal, tak nárůst váhy o více jak 1kg se mi nezdá.

            Váha té vidlice bude okolo 2kg, dražší First 24" váží cca. 1.6kg.

            0 0
            • Marketafoto  

              Taky jsem byla překvapená,ale váha je opravdu vyšší než uvádí. Při vážení kola vyšla váha přesně 12,5 kg.

              Objednala jsem pedály i tu vidlici. Není to nijak velká částka, tak to vyzkoušíme.

              0 0
              • oddie  

                To je tedy dost děs, když si vezmu, že ten můj levný bazarový zbastl za pár korun váží 9,5kg a ještě se někdo podivoval, že by čekal míň… (jako že by trochu odlehčit ještě šel, to mají pravdu).

                0 0
            • xtonda  

              Jo, Superior o hmotnostech lže, Fly 24 místo inzerovaných 9,1 kg vážil 9,7 kg.

              0 0
        • va-bo  

          Já nezávodím, ale servisuju. Tak vím o čem to je. :-)

          0 0
          • oddie  

            Takže jenom papouškuješ bláboly. Já nejen servisuju, ale taky s těma dětma jezdím.

            0 0
            • va-bo  

              Všechny odpružené vidlice určené pro 24" kola jsou pro děti nevhodné z důvodu jejich váhy a konstrukce. Pro sport je možno využít vidlice pro 26" nebo 27,5" kola. U dětí nemluvíme o 29" kolech. Základním předpokladem je ale vzduchové pružení. Výměna ocelových pružin nepřináší požadovaný efekt, protože i použití nejměkčích pružin pro cca 40–50kg ridera nepřináší zlepšení. Jistou možností je obroušení pružiny a tím její další změkčení. K tomu je ale potřeba trocha zkušeností a alespoň nějaká kotoučová bruska. Dále je všeobecně známo, že téměř všechny vidlice jsou už z výroby přetlumené. Je to logické, protože by měly v pohodě zvládnout 70–80 kg ridera, takže pro 50 kg bude tlumení předimenzováno. To lze vyřešit servisním zásahem nebo alespoň použitím řidšího oleje. U celé řady, především levnějších vidlic, to ale není možné, protože používají uzavřenou patronu. Takže suma sumárum, lepším řešením je použití karbonové vidlice, náklady na pořízení zhruba 50 procent slušné vzduchovky, se kterou se dá dál pracovat. Ale kdo chce investovat 10 tis. a více do slušné vidlice, tak proč ne?

              0 0
              • kycis  

                Elaborat slusnej, ale vsiml sis ze se delaji i vzduchove 24" vidle? Tahle se dokonce jmenuje aerial :) vaha podle netu 1.7 kilo. Takze vymenou za pevnou ušetří cca 1.2 kg. To neni malo, ale jestli pro dite odpruzenou nebo pevnou je a bude tema vecnejch diskuzi. To si musi kazdej rozmyslet podle sebe, ale pro moje dite rozhodne odpruzenou. A to jak dneska prcek v 7 letech jezdi me presvedcilo, ze to bylo dobry rozhodnuti. Ale u nas se jede spis na trailovy jezdeni nez na zavody.

                0 0
              • tompca  

                To jsou nesmysly, třeba konstrukce First 24", 26" a 27.5" je úplně stejná. Nebavím se o pružinových vidlicích (ty by mě ani dát na dětské kolo nenapadlo, moc funkční by asi nebyly), ale vzduchových (to je pro funkční vidlici na dětském kole základ), nemusíš nic brousit stačí v negativní komoře vyměnit měkčí pružiny za pár korun. Viz třeba tady

                https://www.bike-forum.cz/…ruv-barevnak

                0 0
                • va-bo  

                  Ano, jenže tím se nevyřeší problém přetlumení. Menší tlak v pozitivce na malou váhu jezdce bude pomaleji vracet odskok. Takže vidle bude stále přetlumená a nebude se stíhat vracet na menších, rychle po sobě jdoucích, nerovnostech. Tak jak jsem psal výše. Mladí rideři všeobecně trpí rychlejší únavou horní poloviny těla než dolní. Nohy stále jedou, ale ruce umdlévají. A přetlumená vidle jim v tom rozhodně nepřidá. A s karbonovou vidlí bude bike každopádně o kilo lehčí, především na předku.

                  0 0
                  • tompca  

                    Tak u těch levnějších vzduchových vidlic, kde nejde rozebrat tlumení a dát řidší olej máš asi pravdu, ideální bylo když měl kluk na 26" starou dualair Rebu (do tlumení jsem dával myslím 5w olej), teď má na 27.5" Raidona s měkčími pružinami v negativce a pravda je, že s jeho 32kg jsem si hrál s nastavením odskoku dost dlouho.

                    Jo člověk se pořád učí.

                    0 0
                    • va-bo  

                      Tak tak, souhlas. Pokud si mladej dokaze rict co potrebuje, tak to je velke plus. Ale vetsinou to resi tatik nebo mamka systemem pokus-omyl.

                      0 0
                    • Pedro_Rotankraft  

                      Dobrý den, můžu poprosit o tip/link na vzduchovou vidlu pro cca 30kg kluka? Mají toho Superiora JR, 27,5" kola, ale je tam jen pružinová, nikoli vzduchová vidlice, která nejde nastavit a to jim je myslím docela k prdu. Děkuju moc!

                      0 0
            • va-bo  

              Já už naštěstí tohle řešit nemusím. Moje ratolesti už odrostly, váží 80kg a jezdí jen z kopce a převážně tam, kde jsou lanovky :-)

              0 0
    • va-bo  

      Abych to zakončil. Nejsem odpůrcem odpružených vidlic u dětských kol. Technika jízdy na pevné a odpružené vidli je jiná. Pokud má někdo ty možnosti a sežene třeba RS SID nebo Fox F1 ještě ve 26" verzi, naladí to na lehoučkého bikera, tak ratolest bude mít špičkovou závodní techniku. Ale skoro všechna nově pořizovaná dětská kola mají vesměs pružinovky s váhou přes 2 kg. Samozřejmě výjimky existují. U dětí je váha biku důležitá, snad víc než u dospěláků. A všechno je o penězích.

      2 0
    • va-bo  

      Ještě se vrátím k tématu, viz foto. Pěkné, jednoduché, téměř žádná údržba. Na závody kolem hnoje by to stačilo.

      0 0
    • XNeo  

      Kluk (9let, jezdíme jen rekreačně traily) mi letos přešel z 24" HT na 26" fulla (dětská geo od 142cm). Dal pár jízd po trailu a já za ním už musím přidat, je o dost rychlejší než na pevňáku (ten jezdil ještě před měsícem), odpružení i pod jeho 40kg funguje dobře a kolo ho pustí dál než to předchozí. Závodní ambice u něj nepozoruju, takže jezdíme pro radost. Vidlici má vzduchovou X-Fusion Velvet RL2 26, 120mm, zadní X-Fusion 02PRO R, 210×55mm.

      Pedály jsem dával Force Hot (cena někde kolem 550,– kč), hliníkové platformy. Kolo koupeno bez pedálů.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.