Výměna kazety do lehčích převodů

14 nepřečtených
  • beet.cz

    Ahoj.

    Po x letech jsem se rozhodl vyměnit řetěz a kazetu na mé silničce. Jelikož léta běží a nohy nejsou co bývaly, rozhodl jsem se pořídit kazetu s lehčími převody. Jezdím na Campagnolo Veloce 10s. Takže jsem šel 12–25 → 13–29 kazeta. Kazetu a řetěz jsem vyměnil a zjistil jsem, že mi to nezařadí na největší pastorek.

    Tahle situaci mě vůbec nenapadla. Takže moje otázka je co těď s tím?

    Hazku mám s krátkým ramínkem 55mm tuto https://www.axit.cz/…tke_voditko/?…

    a bude tedy třeba přehodit za hazku se středním vodítkem https://www.campagnolo-sirer.cz/…dni-voditko/ ?

    A co pak s řetězem? Bude třeba ho prodloužit a o kolik?

    Kazetu s měním po druhé v životě, ale poprvé s jinými převody, takže nemám zkušenosti.

    0 0
    • Singlespeed  

      Měla by pomoct přehazovačka s delším ramínkem v odkazu, který jsi dal. Řetěz se při výměně kazety vždy dává nový. Délka se stanovuje dle obecně platných pravidel – opásáš velký převodník a největší pastorek bez provlékání přehazovačkou a přidáš 2–4 články, tedy zjednodušeně řečeno tak, abys mohl hraničně zařadit velká/velká, delší řetěz není třeba.

      0 0
    • virtualcop  

      Řetěz bude potřeba prodloužit nebo rovnou dát novej. O kolik článků ti nikdo takhle neřekne, záleží to na mnoha faktorech (jak je „dlouhej“ teď, jak má rám dlouhou zadní stavbu, jaký máš převodníky vepředu…) Prostě dotaz – „Uvezu to pane Lorenc…?“

      Přehození hazky je samozřejmě nutné, protože ta s krátkým ramínkem nemá dostatečnou délku na napnutí k větším pastorkům.

      V rámci dotazu a „zkušeností“ bych to raději svěřil (minimálně na nastavení a kontrolu) pak nějakému servisu – opakuji – není ostuda pokud použiješ servis – ne každej chce/potřebuje umět tyhle věci – umíš určitě něco jiného, co zas každej ne.

      PS: píšeš, že měníš po x-letech (což může být nájezdově od stovek, až po desetitisíce kilometrů – důležitější jsou samozřejmě ty kilometry), tak ještě zkontroluj/nech zkontrolovat, zda jsou taky převodníky vepředu v cajku – abys pak nezjistil, že se ti nový řetěz lepí nebo prokluzuje na převodnících (Campa sice něco vydrží, ale nesmrtelná taky úplně není).

      0 0
    • beet.cz  

      Najeto má cca 10–12tis. Řetěz už jsem nový samozřejmě dal a délku jsem dal stejnou jako měl stávající řetěz. S novou hazkou ho tedy prodloužím.

      0 0
      • virtualcop  

        To by převodníky měly dát s prstem v nose.

        Jak ti píšeme vejš – základ je, aby při zařazení velká/velká řetěz netrhal hazku, ale byla tam lehká rezerva. Kolik tam budeš potřebovat tím pádem teď nezjistíš. Obecně tyhle staší silniční řazení nejsou na délku řetězu tolik citlivé a chodí vcelku dobře, i když je řetěz třeba o hodně delší, než by teoreticky měl být = délku řetězu řešit, až to skutečně bude nahozeno (novej šaltr i kazeta).

        0 0
      • pepek  

        Možná zkontrolovat vzdálenost kladky od velkého pastorku a případně posunout hazku dozadu. délku jsem dal stejnou jako měl stávající řetěz – a není tedy jen krátký, když máš víc zubů na pastorku?

        0 0
    • adam1  

      Zkus ještě dorazy na hazce plus kontrola napnutí lanka /celková kontrola lanko/bovden?

      Nová kazeta muže mít jiné setinové odchylky od původní .

      0 0
      • adam1  

        Ještě mě napadá jestli nemá být podložka za kazetou ?

        0 0
        • gersa  

          Campa podlozky za kazetu nepouziva a pokud menil 10s kazetu za 10s, tak se pro nej nic nemeni.

          Beet – Nez zacnes menit celou hazku, zkontroluj delku retezu, viz Singlespeed. Potom dolad dorazy a B-sroub, treba to nakonec bude radit i bez vymeny hazky

          0 0
    • psbiker  

      29z by měla zvládnout i přehazovačka s krátkým ramínkem. Ještě bych to nevdával. Prodloužení řetězu, oddálení horní kladky by mělo pomoct.

      https://cimg7.ibsrv.net/…46d8d960.png

      0 0
    • beet.cz  

      Všem děkuju za rady. Pomohlo to a zdá se, že to funguje i na staré hazce.

      0 0
    • Paja  

      Funguje to i s tou hazkou, kterou máš.

      Mám to úplně stejně – raminko 55 mm a kazeta 13–29.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.