• tryskac

    Chtěla bych poradit s výběrem kola. Budu takový ten rodinný víkendový jezdec. Rozhodla jsem se pro kolo trekové, kolem 10 tisíc, hliníkový rám, kotoučové brzdy, nastavitelná odpružená vidlice, 10 rychlostí. Kolo mám předvybrane, nicméně mě zaráží počet rychlostí. Není 10 málo? Abych se na kole zbytečně nenadřela.

    0 0
    • Kalic  

      Je to málo.

      0 0
    • Bubaaak  

      Odkaz by nebyl?

      A je to 1×10, není to nahodou 2×10, nebo spíš 3×10?

      0 0
      • tryskac  

        Je to 1× 10. https://www.decathlon.cz/…8405264.html. Manžel má z decathlonu horské kolo a je s ním spokojeny. Mě ale zarazil u tohoto trekového počet převodů. Pokud by jste mi doporučil jina kola v této cenové relaci, napíšete prosím, která přesně? Podívala bych se na ně. Dekuji

        0 0
    • t29  

      Špatná zpráva: nadřeš se.

      Dobrá zpráva: Počet převodů u takového kola má malý vliv na to, jak moc se nadřeš.

      Ještě lepší zpráva: Podle počtu převodů to vypadá na chybu v překladu, protože v tvojí cenové relaci se vyskytují nejčastěji kola s 3×8 převody. Pošli odkaz na to předvybrané kolo.

      0 0
      • tryskac  

        https://www.decathlon.cz/…8405264.html. Budu ráda za každou radu, v kolech se naprosto nevyznám. Jak jsem psala výše, napíšete případně jiné varianty? Na netu jsem viděla, Authory v podobné cenové relaci s více převody. Diky

        0 0
        • t29  

          Výhoda kol s 24 převody je, že mají jak lehké převody (aby šlo vyjet do kopců) tak těžké převody (aby šlo jet rychle). Nevýhoda je, že musíš umět používat dvě řadicí páčky a kombinovat řazení vepředu a vzadu.

          Výhoda kol s 10 převody je, že jim stačí jednoduché řazení jednou páčkou, ale zase jim chybí nejlehčí a/nebo nejtěžší převody. Kolu z tvého odkazu chybí hlavně lehké převody, takže se do kopců nejspíš opravdu nadřeš.

          Chtít na kole za deset tisíc hydraulické kotoučovky a kvalitní odpruženou vidlici znamená buď bazar nebo hledat výprodeje loňských a starších modelů, například tohle – https://www.mojekolo.cz/…-300-lady-2/ – zbylo v 19" velikosti, vhodné pro výšku cca 170 – 180 cm, ideálně vyzkoušet pokud máš prodejnu poblíž.

          EDIT: ještě u toho RockMachine z odkazu vidím crossové převodníky 48–38–28. Pokud bydlíš opravdu v horách, tak by stálo za to poprosit prodejce o výměnu za menší (horské) převodníky např 44–32–22.

          0 0
    • novas752  

      Jestli tam skutečně je 1×10 tak záleží jaká je tam kazeta (počty zubů na kolečkách vzadu, jestli tam je 11–42z, mohlo by to stačit, jestli méně, tak to asi stačit nebude.

      Nechci bořit ideály, ale o nastavitelnosti vidlice u kola za 10k bych radši moc nejásal, tyhle levné „odpružené“ vidlice nefungují, mizerná citlivost, brzo chytají vakl do stran v plastových kluzných pouzdrech nebo se zasekávají, nastavitelné nejsou protože otáčenim regulace se akorát předem stlačuje pružina, což ještě víc omezuje citlivost a navíc se to dá regulovat jen mezi cca 70–85kg, jinak je pružina už moc měkká nebo tvrdá.

      Kotoučové brzdy by měly být hydraulické, ne mechanické.

      0 0
    • Bubaaak  

      Kazeta ma 11 –40 na 38z převodník…

      Takže dotaz by teď mohl být, v jak kopcovitém kraji žiješ.

      Nejlepší by bylo si kolo půjčit a vyzkoušet, osobně i pro mou ženu je rozsah nedostačující, pokud sle jezdíš podél vody, tak by to mohlo být dostatečný

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.