Výběr předního světla na kolo

36 nepřečtených
  • IvankaI

    Dobrý podvečer,

    vybírám světlo na kolo a jako netechnický typ bych potřebovala radu.

    Obdarovaný jezdí potmě skoro denně, ale pouze ve městě – přeprava z bodu A do bodu B – z práce apod. V terénu jezdí jen za světla, takže asi nepotřebuje nic extra výkonného. Na druhou stranu je to milovník technických hraček, a tak bych byla ráda, aby světlo nebylo „moc obyčejné“. :-)

    Mám předvybrané 2 typy – Force Cass 300lm za cca 500 Kč a Force Diver za cca 800 Kč.

    Prosím, co byste pro výše popsané účely vybrali?

    0 0
    • MirosPikos  

      Vybrala si jedny z nejobyč světel.

      0 0
    • kadlec  

      Ja si nejsem jist, zda s force nadela nejakou paradu, kdyz je fanda do techniky. Dle vlastnich zkusenosti bych se podival na led-expert. Mam jako nouzovku na dojeti SupFire GT-R2 mini. Je malinka a na bezny jezdeni bych koupil neco s vetsi baterii. A na led-expert je slusny vyber.

      1 0
    • michomin  

      Potřebuje i zadní světlo a ne nějakou bludičku, ale pořádné světlo aby ho nikdo nepřehlédl, třeba kamion.

      0 1
    • jIrI___  

      Z toho zadání mi plynou následující dvě věci:

      1. „jezdí potmě skoro denně“ = světlo bude využíváno nadprůměrně, takže bych šel bych do osvědčených značek, u kterých je záruka určité kvality zpracování. Tím pádem Force apod. bych rovnou vyškrtl, protože Force globálně je spíše opakem kvalitního zpracování.
      2. „ale pouze ve městě“ = tady bych se jasně zaměřil na oříznutí světelného kuželu, ať obdarovaný neoslňuje protijedoucí. Tím se ale vyloučí naprostá většina kandidátů a zůstanou světla splňující německý předpis StVZO. Bohužel StVZO světla této nízké cenové kategorie mají tragické rozložení světelného kuželu (viz první fotka, světlo Kellys Noble jehož zpracování je tragické, rozpadlo se mi během první vyjížďky), takže bych je taky vyloučil. No a zbývá v podstatě jediný kadidát a tím je Fenix BC25R.

      Cenově je sice výše, ale je to mnoha uživateli ověřené kvalitní světlo, které neoslňuje, na dané použití má slušné parametry, super držák na řidítka a nebojím se říci perfektní zpracování. Je to prostě takový ten kousek, který potěší na první pohled a bude dlouho sloužit, což by u těch Force nemuselo nastat. Když pohledáš v historii, tak o tom BC25R tu je napsáno mraky zkušeností. Osobně na něj nedám dopustit už několik let a to mi rukama prošla hromada světel. Pro porovnání je na druhé fotce vyfocené jeho svícení na druhý nejnižší režim (jde tam trochu vidět to horní oříznutí světelného kuželu, díky čemuž neoslňuje protijedoucí). Ale foto není moc vypovídající, protože zrovna pršelo :)

      0 0
      • Lister  

        Podepisují. Kvůli tomu oříznutí osobně Fenix nevozím protože vozím světla vzhůru nohama v podvěsu, ale kdybych to tak nedělal, tak bych hodně uvažoval.

        Jako dalšího kandidáta, který ale tuhle věc nenabízí, uvedu Gaciron V9C-800 – parádní malé, ale přitom výkonné světlo na kolo. Perfektně zpracované. Vozím k naprosté spokojenosti na silničce do práce – z velké části úzké temné okresky v lese. Výkon mi nikdy moc nechyběl.

        0 0
        • RomSva  

          na Fenixu řady 30 jde čočka otočit a pak máš kužel v pořádku i když dáš světlo vzhůru nohama do podvěsu. (osobně tak vozím BC30 V2.0)

          0 0
          • Lister  

            Tak tohle jsem před nákupem určitě nikde nečetl. Takže díky za doplnění.

            0 0
      • jIrI___  

        Pro ilustraci ještě přidávám svoji oblíbenou fotku z pohledu člověka jedoucího/jdoucího v protisměru. Vlevo je Gaciron V9S bez tvarovaného světelného kuželu, vpravo zmiňovaný Fenix BC25R. Světla svítí zhruba stejnou intenzitou (Gaciron 400 lm, Fenix 450 lm), ale rozdílnost v míře oslnění je viditelná na první pohled.

        3 0
      • nooski  

        Jop, BC25R bude skvělou volbou, lze tu najít nejednu recenzi.

        0 0
    • MD1972  

      dej prachy do obálky a namaluj ± očekávaný dárek a napiš k tomu že Ježíšek micna a ať si obdarovaný doplatí příslušný obnos a vybere si světlo sám…

      1 0
    • slavekRM  

      Před měsícem se mi, byť na krátkou dobu, dostalo do ruk světlo Moon Rigel. Cena byla tuším právě těch limitních 800Kč. Zpracování kvalitní a světla do města až až… Myslím, že pro výše popsané účely by bylo super. Ale na plnohodnotnou recnzi bych si po týdnu požívání netrouf.

      0 0
      • sohaj  

        Světla od Moon jsou top. Mám Vortex vzadu a Meteor vepředu. Už slouží nějaký ten pátek a špička.

        0 0
        • Lister  

          No top určitě nejsou. Za ty peníze docela slušné, ale ovládání je na „přesdržku“

          0 0
          • sohaj  

            Je pravda, že větší srovnání nemám, ale jako uživatel jsem spoko. Zadní jedu na 1 režim dlouhodbě a u toho předního se občas musím proklikat k ideálnímu módu.

            0 0
          • Dan205  

            Mam Meteor a ovládání nemůže být jednodušší. Má tři módy svícení, mezi nimi se přepínám tlačítkem, jak jednodušeji bys to chtěl?

            EDIT: koukám, že reaguju na starý příspěvek :)

            0 0
    • krepa1  

      Ahoj nechci zakladat nove vlakno. Ma nekdo nejaky tip na set predni, zadni? Jedna se o darek. Nejlepe okolo 1 az 1,5 tis. Budouci majitel ma HT, rocni najezd cca 1000km. Mesto, cyklostezky, v omezenem mnozstvi teren… Muze byt i samostatne, ale nejlepe z jednoho obchodu abych neplatil dvakrat postovne......

      0 0
      • novas752  

        A předpokládaný způsob využití? Jestli jen jako pojistka na náhodný dojezd po setmění, nebo nějaké častější nebo delší dojezdy, nebo vyloženě cílené jízdy po tmě (např. do práce).

        0 0
        • krepa1  

          Spise jako pojistka. Dva vicedenni tripy v roce s kamarady a pak obcasne svezeni o vikendu.

          0 0
      • jIrI___  

        Pokud není potřeba sada od jednoho výrobce, pak bych volil tuto kombinaci:

        Gaciron V9C 400 (případně V9C 800 pokud rozpočet dovolí) a k tomu

        Knog Plus. Test přední verze je v místním Magazínu a navzdory ne úplně lichotivému závěrečnému hodnocení jsem si tu blikačku vyloženě oblíbil díky malým rozměrům, slušné výdrže a rozumně zvoleným režimům (zadní je v podstatě totožná blikačka, pouze má červené LED).

        0 0
        • Lister  

          Od Gacironu bych bral tu 800, je to výborné světlo.

          Hezky udělané, dobrý rozptyl světla. Dá se hodit do podvěsu – kužel světla je symetrický.

          0 0
        • Cen da H  

          dotaz na Garcion V9C 400 : z obrazku na eshopu to neni patrne, je usb port na nabijeni pristupny i kdyz je svetlo v drzaku? dle obrazku je zespoda ale neni videt jestli jej drzak pri nasazeni zakryje. Jde mi o to, ze mam ted Solarstorm a uz dosluhuje, baterku uz jsem davno vymenil za USB powerbanku,tak si rikam jestli by neslo mit na powerbance pripojen i Garcion cimz bych prodloutzil v zime dobu sviceni, jestli tedy umi za provozu rovnou nabijet/odebirat z USB portu (mam na riditkach maly bag od orgone kde spolu s penezenkou, klicema a zobanim mam tez strcenou powerbanku)

          edit:

          jeste jsem si precetl parametry V9C 800 kde je moznost dobijeni primo na kole uvedena. Takze to asi bude to co potrebuji ikdyz tlacitko na riditka nevyuziji.

          0 0
          • Lister  

            Problém s dobíjením je v tom, že v tomhle modu ti do dovolí svítit jen na nejmenší intenzitu – což je většinou nepoužitelné.

            Jinak přístupný určitě je, což je asi jasné podle toho, že se k tomu dá připojit dálkové ovládání, které se připojuje právě do toho USB portu.

            0 0
    • Adamko  

      Ahoj, sháním světlo na kolo a byl bych rád za tipy mimo můj výběr. Mám pár podmínek a nějaké kandidáty, ale všude jsem našel něco co mi nevyhovuje.

      Podminky- gopro závěs original, žádné gumy atd, tlačítko nahoře, nebo dálkové, usb-c, ±1000lm s vydrží cca 2 hodiny, nebo výměné články 18650/21700 kterých mám hodně.

      Doteď jsem vozil gaciron v9c 400 v závěsu na gumovém adaptéru, ale v lese to lítá a světlo má malý výkon.

      Fenix 26r- je top, ale do adaptéru jde jen naruby a to se mi blbě ovládá, když nechci oslňovat a dálkové ovládání nemá a na řídítka ho nechci.

      Knog 900/1300– vypada celkově nejlíp, ale v terénu podle recenzí litá v tom držáku.

      Gaciron kiwi- je ideál, ale mám strach, ze díky oříznutí nebude tak dobrý mimo silnici.

      Magicshine evo 1700– za mě top s dálkovým ovládáním, ale podle rozměrů mi budou asi zavazet bowdeny.

      Další varianta mě napadla nějaká čelovka Fenix na helmu, která bude svítit brutálně a když nebudu chtít oslňovat, tak sklopím na moment hlavu a nemusim ji vůbec ovládat.

      Limit nemám, chci jen ať to splňuje ± moje požadavky.

      Má někdo nějaký tip na světlo co jsem přehlédl nebo prostě vybrat něco z těch co jsem napsal? Díky

      0 0
      • milan.v  

        Tak na toto jsem zvědavý, sám bych měl stejné požadavky, aktuálně mám Garmin světlo a chci i něco jiného…

        0 0
        • Adamko  

          Ahoj, sám mám Garmin věci a za mě top, ale světlo je celé špatně. Kamarád ho má, svítí málo a nikdy bych nedal 3k+ za věc co nemá výkon odpovídající ceně a prehistorické usb, když to po každém švihu musíš nabíjet, to samé radar… Micro usb už je něco jak lightning k iphone, někde nutně potrebuješ kabel a nikdo ho nemá. Usb-c je pro mě hlavní podmínka.

          0 0
      • horolezec  

        A co BC30adaptérem. To už svítí dost a má to dálkový ovládání, takže nevadí, že je otočený.

        0 0
        • Adamko  

          Ahoj, díval jsem se na něj, ale s baterkama má 250g což už mám strach, ať mi nevyrve šroub z karbon řídítek. Primárně bych byl rád za světlo s 1 čočkou a 1 baterkou, právě kvůli váze, ať to není takový mamlas, jinak je světlo top

          0 0
          • horolezec  

            Ještě mrkni na Exposure. Je to u nás méně známá značka, ale jsou tam zajímavý kusy (za odpovídající ceny:)) Já mám od nich jen malou blikačku, takže hodnotit moc nemůžu. Sám používám Bontrager. Ale na silničce. Pro tebe asi nedostatečný výkon.

            0 0
            • Adamko  

              Mrkl jsem a co na to říct :-D limit sice nemám, ale rád bych se vešel cca do 3 litrů. Design je katastrofa, vlastně ani litr bych za to nedal a nejlevnější světlo za 5k s 1150lumen a 3500 baterkou je doslova ůlet… Jinak najít něco jako Fénix BC26r s gopro závěsem aby to nemuselo být obráceně, tak za to i 5 litrů dám. Já bych toho Fénixe asi i snesl obráceně, ale sere mě na tom ten skok 600 a pak až 1600 Lumen, kde výkon se zahřátím strašně rychle padá. Nevím asi jsem náročný, ale nechápu proč nikdo nedokáže vyrobit pořádné světlo do gopro závěsu v době, když už skoro každý jezdec používá Garmin držák. Pokud se přes víkend nic nevymyslí, tak asi koupím ten Knog a budu doufat, že držák bude držet.

              0 0
              • horolezec  

                No jo, světel do podvěsu přibylo, ale výběr použitelnýho zatím stále nic moc. Pravda je, že zase do podvěsu to používáme my silničáři a tam 2000 lm fakt nepotřebuješ a většina bajkerů předsazený držák nepoužívá, neb je při pádu první na ráně.

                Ale abych jen neplkal, ještě mě napadla asi poslední alternativa. Třeba tohle vypadá docela použitelně.

                0 0
                • Adamko  

                  Díky moc za TIP!!! Vypadá super i recenze, mrkl jsem například zde.

                  https://www.youtube.com/watch?…

                  Líbí se mi automatické vypnutí/zapnutí, výdrž 2 hodiny na 1600 Lumen a má navíc i ,,spojler´´ proti oslňování. Objednám na Ali přímo od TOWILD prodejce a do 29.12 má být tady.

                  0 0
    • Adamko  

      Světlo je doma a je super, tolik světla jsem si ani nepředstavoval. Skok z 600 na 1600 je šílený. V držáku drží až moc, což je dobře, ale je lepší si přidržet mount abych ho nevyrval z řídítek.

      Ještě postřeh, který se může někomu na dlouhé tripy hodit. Při nabíjení fungují oba pulse režimy day/night 600/400 lumen a svícení na nejnižších 300 lumen a obráceně funguje i jako powerbanka.

      0 0
      • jIrI___  

        O kterém světle píšeš?

        0 0
        • Adamko  

          Towild CL 1600

          1 0
          • Adamko  

            Přidám jen pro moje porovnání na koleni světelný kužel s Gaciron v9c(vlevo). Vyfocené naprd, ale jde vidět sakra rozdílná šířka světla.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.