• radek.n1

    Nechci zakládat x-témat, tak to shrnu všechno v jednom :). Po letech jsem se vrátil ke kolu a kromě půjčeného tátova kola nemám vůbec nic…

    Po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodl pro bílý GT Avalanche 1.0 na véčkách. Potřeboval bych nějaký tachometr, chtěl bych něco spolehlivého – stačí mi základní funkce.

    Dále bych si chtěl koupit nějaké funkční prádlo – podmínkou je, že nesmí být na tělo. Prostě bych to přilehlé oblečení nesnesl :). Kraťasy ideálně s nějakou tou vycpávkou na prdel…

    Helmu. Tak tam absolutně netuším jakou. Jaký materiál, kolik větracích otvorů. Asi nejvíc největší španělská vesnice :). Doteď jsem jezdil s kšiltovkou, ale to asi nebude to pravé ořechové.

    Pak taky řeším boty. Stačili by mi nějaké sportovní nebo vyloženě cyklistické jsou lepší?

    0 0
    • Wojtek  

      a kalhoty taky nachceš uplé?

      0 0
    • marapara  

      To kolo jsem viděl naživo a je docela hezké. Co se týče vybavení, tak cyklocomputerů je obrovská spousta se spoustou funkcí. Co se týče značky, tak Sigmou nebo VDO určitě chybu neuděláš. Spíš záleží na tom, jaké chceš funkce.

      Co se týče vybavení – oblečení, helma … bude asi nejlepší navštívit nějaký cykloobchod, kde si to můžeš vyzkoušet uvidíš, jak se ti to libí a prodavač určitě poradí při koupi a výběru.

      0 0
      • kycis  

        No zrovna Sigmy se v posledni dobe se..u skoro kazdymu kdo ji koupil. Podle me jsou spolehlivejsi cateye nebo echo.

        0 0
        • JakeF  

          Levnější CatEye mi přestává měřit při každym menšim dešti a počítám, že dotazující nechce tachometr za 1000+ Kč.

          0 0
          • kycis  

            Vazne? Tak to sli s kvlaitou taky dolu, strsi cateye byly drzaky. Ja osobne vozim tenhle Echo – nic moc design, ale v parte jezdi 2 uz 6 let naprosto bez problemu. bezdratovej a za supr cenu.

            0 0
            • JakeF  

              Mám ho asi 3 roky. Ale naštěstí neteče do něj, takže druhej den je vždycky zase OK.

              0 0
          • meikyq  

            Já mám už přez 2 roky CatEye obyč za 600 nebo kloik ..dráťák s 8 fcemi a nemám snim jedinej problém. Jak píšeš o tom dešti, tak nedávno mi zůstalo kolo venku na chatě na celonočním přívaláku a pak teda doopravdy asi půl dne neukazoval a měl nepatrně orosený sklíčko… Pak vyschl a od té doby zase pohoda.

            0 0
            • JakeF  

              Jo, to budeme mít asi stejnej. Ale mně to dělá už když jedu v dešti… Sice ne hned, nějakou přeháňku to ještě snese, ale jakmile prší, tak přestává měřit. Ale teda sklíčko se mi zase neorosilo nikdy, přijde mi, že vodotěsnej je, že spíš tam někde kraví kontakty…

              0 0
              • meikyq  

                jj, asi určitě kontakty… tam zateče a pak je to pořát spojený… to sklíčko se mi se mi orosilo jen jednou a to byl vážně takovej ten slejvák co způsoboval povodně :-) a to kolo na něm stálo několik hodin..

                0 0
    • Hornet  

      A ako si predstavujes funkcne pradlo aby nebolo na telo? ked nie je na telo, nie je funkcne, takze asi budes bez pradla :-D

      0 0
    • visions  

      No,funkční prádlo a aby nebylo na tělo,to mi jaksi nejde dohromady.....

      0 0
      • radek.n1  

        Nosím funkční prádlo (moiru) na tělo pod kombinézu na motorku. Je to takový materiál, který rychle usychá… Předpokládám, že když budu mít nepřiléhavé triko z nějakého podobného materiálu, tak to bude pořád lepší než nějaké obyčejné triko, které bude schnout do druhého dne :)

        0 0
        • prvniodkonce  

          Jasně že uschne rychleji, ale nebude aktivně odvádět pot v průběhu výkonu.

          0 0
          • drtyc  

            no zalezi na tom… ono mit zakladni vrstvu z polypropylenu, tak se to stejne za cas vytaha a je uplne jedno, jestli to na par mistech stece nebo se to obtiskne, az jdes do stoje nebo si sednes vzprima a pustis riditka… stejne kdyz to stece, tak se to nasakne vsude okolo a schne pak stejne velky prostor akorat nekde jinde a ve finale stejne muzu zdimat komplet a neni na tom suchy misto, takze od urcity vahy je to fakt jedno. staci, kdyz to priliha uplne novy s drobnou toleranci, ale zase ne moc a naopak je to rek bych i prijemejsi, kdyz to obcas muze fouknout na volno… akorat zase riziko hmyzu pod tim…

            0 0
    • Hejdik  

      No vidím,že máš velmi specifické požadavky.Dopo­ručuju zajít do cykloobchodu a když tě po takové presentaci neumlátí nějakým starým těžkým rámem,Tak ti možná i něco prodají:-)

      0 0
    • prvniodkonce  

      Tacháče se dají sehnat za pár stovek, pokud postačí drátová verze se základními fcemi.

      Funkční prádlo se nosí na tělo. Když ho máš volně, není funkční. Takže bych volil nějaký volný dres v AM stylu nebo tak něco, stejně tak i kraťasy s vložkou se dají koupit volné.

      Helmu bych volil určitě s in-mold technologií, takže dnes skoro všechno kromě hypermarketovek. Hlavní, jak bude sedět a líbit.

      Boty jsou rozhodně lepší tretry na kolo, dají se koupit i turistické s měkčí podrážkou jako kompromis. Tenisky fakt nejsou dobrá volba.

      0 0
      • vset  

        No ja jen k tomu volnemu funkcnimu pradlu opravdu existuje nema takovou ucinost jak prilehave ale je zase prijemnejsi na telo

        0 0
        • radek.n1  

          To je přesně to co jsem myslel. Když mám na sobě spocený klasický bavlněný triko, tak je to prostě hnus. zatímco když mám na sobě tu moiru, tak skoro ani nepoznám, že je to triko spocené …

          0 0
          • drtyc  

            precti si co pisou na webu o extremlight… ja osobne taham do zakladu celorocne kamkoliv kdykoliv.

            0 0
    • Hornet  

      A GT ti schvalujem :-) mam treti rok a super

      Boty ber cyklisticke, vyber je velky

      0 0
    • soc  

      Tak popořadě.

      Tacháček mám nějaký od Kellys. Levný, funkční, plně dostačující.

      Funkční prádlo. Třeba triko, jedině moira, nebo něco podobného, ale uplé, prostě jinak to nejde a ani si to jinak nedovedu představit. Co se táče kraťasů, tak vozím volné FOXy, nejsou špatné, ale nejsou ani dokonalé. Prostě kraťasy musíš zkoušet, naprostým základem je, aby Ti seděla vložka.

      Helma. Nejjdenodušší věc je zkoušet a zkoušet. Helma musí sednout. O větrání a materiál bych se až tak moc v dnešní době nebál, všichni to mají vyřešené poměrně slušně (pokud nekoupíš něco v Tescu za 300,–). Ale prostě helma musí sednout…

      Boty jsou lepší s tvrdou podrážkou, pokud nechceš hned pořizovat nášlapy, tak to chce něco s tvrdou podrážkou.

      0 0
    • Kubas.1  

      Oblečení – zajdi do jakýhokoliv cykloobchodu (dneska už asi aji obyčejnýho sportu), vem si nějakej dres, a ty kraťasy. Rovnou se jich zeptej na ten tacháč, prsotě základní funkce, řekl bych tak do 500,–. Na vybírání helmy je ideální nějakej velkej shop s výběrem jak kráva, protože ne každá kterou si vybereš na netu ti sedne. A ohledně těch bot…rozmysli se, jestli chceš nášlapy – dřív sem jezdil v obyčejných adidaskách a byl sem spokojenej, od letoška mám nášlapy a tretry, a su taky spokojenej – prostě každý má svoje plusy a minusy

      0 0
    • Smazaný účet  

      se divim ze tady nepadly tacometry Cateye takze ja to sem napisu, mam s nimi dloholete zkusenosti a muzu jen doporucit.

      0 0
      • R4YNE8  

        Taktez.

        Vlastnim Cateye Strada Wireles Red a Cateye Como a naprosta spokojenost.Kva­litou jsou na tom podle me lepe nez Sigmy.Alespon podle mych zkusenosti a ohlasu od znamych a tady z fora.

        Strada Wireles je drahy a Como se jiz nevyrabi.Takze v tvem pripade bych sel do modelu Cateye Velo 8.

        Vlastni ho kamarad a nevypada vubec zle.

         

        Nejlepe se mi jezdi v upnutem obleceni, uz si nedokazi predstavit jizdu bez dresu a upnutych kratasu.Volne obleceni bych uz nechtel.A taky jsem kdysi tvrdil co ty, ze nechci nic upnutyho :) a dobre je si vsechno pekne vyzkouset v krame.Nikdy nekupovat veci podle obrazku z internetu bez vyzkouseni.

        Helma taky urcite vyzkouset a zajit do nejakeho vetsiho shopu, kde ti poradi a sam uvidis co ti padne nejlip.

        Za mesic v srpnu kupuji Shimano naslapy a nejake kvalitnejsi tretry.Obycejne boty urcite nejsou tak prijemne a pocitove dobre jako tretry.Pokud jsou penize neni lepsi volba.

         

        GT kola se mi nikdy nelibila ani nesedla.Maji divnou geometrii.

        Ale znam spostu bikeru, kteri by zase svoje GT za nic jineho nevymenili.

         
        0 0
        • JakeF  

          Zrovna do Cateye Velo 8 mi teče do kontaktů a přestává měřit. Naštěstí neteče do něj, takže vždycky když vyschne, tak je zase v pohodě.

          Zbytek podpis, až na to GT, osobně ho nemusim, ale funkčně na tom asi nebude špatně.

          0 0
    • kesu  

      funkcni pradlo-pokud neni spatny mit nejakou moiru,ta se fakt nosi na telo

      dres,kalhoty-klidne si kup jakykoli volnejsi,hlavne at jsou pohodlny

      helma-hlavne at poradne sedi na hlave,jinak je to celkem fuk.

      tachometr-neber levny bezdraty,neni to rozhodne stoprocentni vynalez,klidne vem uplne obycejnej drat

      boty-no,tady je to horsi

      • da se jezdit v teniskach ale chce to dobry platformy, celkove na normlani jezdeni nedoporucuju
      • tretry se deli
      • normlani s tvrdou podrazkou
      • turisticke

      ja mam oboje a mam radsi ty turistycky,lip se v nich chodi,min klouzou a jsou pohodlnejsi,problem je,ze to chce naslapy s vetsi oporou jinak muze (ale nemusi) bolet klenba

      Naslapny pedaly jednoznacne doporucuju,dnes stoji cca 450kč(shimano m520 , ktery jsou v poradku) a boty cca 2tis kc a jako investice se to vyplati.

      Pokud ale nechces naslapy nekupuj si tretry a jezdi v teniskach,tretra ma tvrdou podrazku a na pedalu bez naspalneho mechanismu moc nedrzi

      0 0
    • siafu  

      tachometr – stačí klidně drátový, zatím mi k plné spokojenosti funguje Sigma BC 1400 (už se asi ani nevyrábí:), dobře z těch levnější vypadá třeba Sigma BC 1106

      funkční prádlo – preferuju rozhodně na tělo, přiléhavé, jo mám doma dres volnějšího střihu, ale určitě lepší mi připadá klasický střih – nikde nic nevlaje a líp to odvádí pot. Kraťasy opět klasika s laclem. Pod dres mám triko Craft Pro Cool – sice dražší než Moira, ale v podstatě nic dalšího z první vrstvy nepotřebuju, takže si u jednoho trika připlatím na Craft

      helma – podle toho co sedí, už ze zvyku mi víc vyhovuje systém utahování přilby přes kolečko, jiný systém z přileb Met, Giro, Specialized atd. na mě působí méně pohodlně, takže i to už dál hraje roli pro výběr potenciální přilby: zatím vozím Cratoni a další přilba bude asi zase Cratoni:)

      boty – záleží jak, kolik chceš jezdit. Pokud chceš jezdit nějak víc, tak jednoznačně tretry (typu třeba Specialized Comp) a spd (např. PD-M520/PD-M540)

      0 0
    • tassajara  

      cyklocomputer lacny jednoduchy skvelo funkcny: Sigma BC 506

      0 0
    • KarY.1  

      Tak co se tyce toho funkcniho pradla, (jelikoz ho prodavam) tak o tom trochu vim..

      Urcite zvol prilehave protoze jedine takhle to bude fungovat ..Mas ruzne druhy funkcnich trik ,nektere te chladi,nektere udrzuji teplo,v nekterych se budes vice potit a naopak.U nekterych mas zabudovane i mikrocastice se stribrem aby ses nepotil a hlavne triko nesmrdelo.

      Mas na vybec z ruznych znacek od ceske Moiry ktera je cenove dostupna,po Berkner ( ten pouzivam ja) ,surfanic,atd atd az po opravdu vyborne veci od svedske firmy Craft ktera opravdy vice stoji,ale je vyborna ve svych vlastnostech a zivotnosti. Na craftu jezdim tedka taky… mam od nich cyklodres a navic jsou ty veci i pekne…Ale urcite termotriko prilehle,na zakladni jezdeni staci Moira nejake Ultralight.

        
      0 0
      • vset  

        Jiste mas pravdu ze prilehave je funkcne daleko lepsi ale mohl bys poradit i nejake neprilehave me osobne prilehave dost vadi na tele necitim se v nem dobre zvlaste pokud ma  dlouhy rukav

        0 0
        • KarY.1  

          hele tak jako neprilehave neco by se naslo v obchodech… treba kolekce od Craftu na Jaro/leto 2009 kde mas aji veci primo na kolo  ( ktere jsou ale uplejsiho typu)  tak tam je i sekce Run ( Beh) kde jsou termo trika,kalhoty,bo­xerky,bundy a vsechno je volnejsiho stylu… takze porad chces neco volnejsiho vybiral bych neco z teto kolekce… ja sam vlastnim temer komplet na kolo ad Craftu a jsem MAXIMALNE! spokojeny,proste naprosto.Ahoj

          0 0
    • JBC  

      Před 14dny jsem na tom byl úplně stejně jako ty.

      Pokud můžu přispět radou začátečníka, tak určitě zainvestuj tu dvojku do nášlapů, je to jiné ježdění, i (nebo snad hlavně?) na sjezdech, nedovedu si to ted už bez nich představit.

      Kolo i s veškerou výbavou jsem koupil ve větším ochodáku (cykloworld), na helmu a boty jsem dostal ještě slevu a prkotiny(montpáky, lahev, lepení atd) zadara.

      0 0
      • radek.n1  

        No já jezdím dost často skoro takovej „trial“ :). Jedu lesem po pěšině a najednou vidím vedle cesty 2 metry vysoký kopeček, tak to zkusím vzít přes něj. Nebo vede vedle cesty takový bahno potok, samozřejmě tam také zatočím.. No a často sundavám nohy ze šlapek, jelikož ztratím rovnováhu – nedokážu si představit jak bych to dělal s nášlapama, když bych tam měl tu nohu „zaseklou“. Nášlapy mi přijdou dobré tak na silnici, ale možná se pletu. Nikdy jsem to nezkusil.

        Jinač nakonec jsem pořídil toho bílého avalanche 1.0 za rovných 12tis :) – včera jsem ho přivezl domů. Přemýšlel jsem i o jiných kolech, ale za tu cenu jsem neváhal. Tacho jsem vzal obyčejnou Sigmu BC506 za 250Kč, pak nějakou brašnu pod sedlo s nářadím, lepení, pumpičku a další podobný krámy, co se po cestě hodí.

        Koupil jsem klasické šlapky a jezdím v sálovkách. Jsou dost pevné a jezdí se mi v nich celkem dobře. Ještě bych rád nějaké to volné funkční (=rychleschnoucí) triko a nějaké cyklo kraťasy, protože mě po 4 hodinách docela pekelně bolí prdel, možná je to ale jen o zvyku.

        Pak už stačí jen vybrat nějakou helmu a blatníky, špinavej jsem byl až za ušima :).

        Taky jsem koukal jako blázen, že k 99% zásahům na kole stačí jen 4 imbusy a vyměnit duši je snadný asi tak jako převléct si ponožky. Dostal jsem k tomu 3× asi 6cm dlouhé plastové montpáky. Nevěřil jsem tomu, tak jsem to zkusil přezout a úplná lahoda. To na motorce to je mnohem větší dřina :). No na kole jsem nejezdil asi 6 let, tak jsem to za tu dobu asi trochu pozapomněl..

        0 0
        • Featherbed  

          Nášlapy se podle mě vyplatí i na to, cos popisoval, za půl roku si budeš říkat, jaks bez nich mohl jezdit ;)

          0 0
          • radek.n1  

            A jak to přesně funguje? To si na boty našroubuji nějaké packy a to zastrčím do té šlapky? Přeci potom musí déle trvat, než tu botu z toho nášlapu vyhodím..

            0 0
            • JakeF  

              Většina lidí se toho nejdřív bojí, pak zjistí, že to je super a už se nášlapů nezbaví. Vyšlápnout dýl netrvá, jen si to chce chvíli zvykat, že nohu musíš vyndavat nejdřív patou a do strany. Hodně lidí sebou párkrát plácne, ale po pár vyjížďkách pochopíš, proč je to tak super. Na začátek si určitě hodně povol pedály, ať ti to vyhazuje lehce a až si zvykneš na ten pohyb ven, tak to dotáhni. Po čase nebudeš mít problém nohu vyndat za jakýkoliv situace, i když náhle ztratíš rovnováhu. Jedinej problém je, když chceš vyndat nohu, na který jsi zrovna opřenej celou svojí vahou (ve stoje), ale to se stává minimálně. Jsme takhle s klukama jeli a já se chtěl otočit na takový normální polní cestě, už nevim proč, ale stáli jsme a já měl levou nohu z nášlapu a potřeboval jsem jet na druhou stranu. Tak jsem se levou odrazil, na pravou opřel a snažil se to pomalou jízdou otočit. Jenže už nevim, jestli ta cesta byla moc úzká nebo tam byl nějakej hrbol, každopádně jsem tu nohu potřeboval vyšlápnout, ale v týhle pozici je to zrovna problém, tak jsem tam sebou plácnul. Ale tohle je opravdu minimum případů, navíc i ty se člověk naučí a zacvakne druhou nohu nebo se otočí radši na místě. Takže nášlapů se nebát, výhody jsou ohromný. Jinak systém popisuješ dobře, je to takovej kovovej tvar na botě, kterej se přes pružinku zacvakne do tvaru ve šlapce a pak do strany vytáhne.

              0 0
            • JBC  

              Mám na kole pedály z jedné strany na nášlapy a z druhé strany je tam větší plocha (skoro jako obyč šlapka), k tomu používám turistické tretry, takže když jedu pomalou technickou trat (kde často vyšlapuju), tak to používám jako obyč šlapky. Jinak jedině v nášlapech.

               
              0 0
              • radek.n1  

                A jakou výhodu mají vlastně ty nášlapy oproti obyčejným šlapkám? :)

                0 0
                • tark  

                  Drží ti nohu na místě (nemusíš se soustředit, aby ti nespadly nohy atp.) a umožňují mnohem efektivněji šlapat, můžeš jednoduše skákat, mnohem lépe kontroluješ kolo… je to super, k obyč. šlapkám bych se už nikdy nevrátil..

                  BTW, hoď si tady do vyhledávání SPD a vypadne ti spousta témat, které si projdi ;)

                  0 0
                  • Featherbed  

                    Přidal bych další věc, že bez nich nejde (nebo neumim) jet pořádnou frekvenci aniž by mi lítaly nohy všude kolem…

                    0 0
    • radek.n1  

      Nemá někdo zkušenost s vnitřními trenky od sýkory (http://cyklodresy.cz/…9.9860982752) a přes to nějaké klasické kraťasy? Přijde mi to jako lepší kombinace, než kupovat přímo kraťasy s vycpávkou..

      0 0
      • Luka  

        vezmi v uvahu i toto: vic vrstev, vic teplo + moznost, ze se nekde neco shrne a treba budes odrenej…

        poznatek dve: nejen elastaky jsou na trhu. muzes mit i volne cyklokratasy, nekteri kluci se v tom citi lepe (kvuli tomu, ze nechteji vypadat jak Harapes). Ale jini zase radsi elastaky, protoze nic neplanda, nic se neshrnuje, nic se nezachytava…

        poznatek 3: hodne zacatecniku jde a koupi elastaky. Vetsinou vetsi, aby to nevypadalo tak „upnute“. Krom toho, ze to ztraci veskere vyhody elastaku (nedrzi vlozku tam, kde ma byt, neshrnutou, nezachytavas se napr. o sedlo atd), to vypada opravdu smesne.

        poznatek 3: nikdo nekoupil idelani prvni kratasy. casem vyzkousis a zjistis, ktere ti vyhovuji nejvic.

        0 0
        • drtyc  

          obzvlast polyester. na kuzi primo nesnasim… spis tak druha vrstva tohle pro me.

          0 0
    • ceo  

      Oblečení – já normálně funkční prádlo na různé sporty používám, leč cyklo dres odmítám a i v upnutém triku bych se cítil blbě, takže na kolo používám trika Klimatex Lotus . Jsem s nimi velmi spokojený.

      Ze stejného důvodu nehodlám ani zkoušet  elasťáky a místo toho mám "Sensor Core ":http://www.sensor.cz/…e_cerna.html a Etape Freeride . Sensory jsou lepší.

      S dlouhým rukávem mám motokrosářský Fox . Pod to kombinuju různé funkční prádlo z jiných sportů.

      Boty jsem taky volil spíš do AM/Enduro stylu než klasické tretry – Northwave. Nicméně ta podrážka je na SPD měkká, časem je vyměním za nějaké s tvrdší podrážkou. Na platformách budou asi OK.

      Všechno je dáno tím, že jsem absolutní nechrt a jezdím na pocit a pohodu a využívám zdvihů (bika jsem si nechal „přeladit“ z XC k AM).

      Tachometr jsem měl Sigmu DTS 1106 a jeden problém za druhým.. dal jsem ho otci a nemám už žádný. Trasu si měřím na cykloserveru a jezdí se mi líp když nevidím, jak pomalu jedu :)

      Helma, aby seděla na hlavu, líbila se a byla lehká. :-) Já používám Uvexky i na jiné sporty, takže jsem vzal taky uvexku.

      0 0
      • drtyc  

        jak rychle se vam sloupou potisky? co sem mel nejakou tu walmartovku nastesti s uplne minimalistickym potiskem, tak vydrzela necely 3 mesice denniho prani nez se zaclo loupat a pak teda to musi vypadat dost blbe nez se odloupe… cca 8 mesicu nez se slouplo cely maly logo samovolne. na jinym triku jsem tomu pomohl, protoze bylo vic videt, ale presto mrnavy…

        0 0
        • ceo  

          Nedokážu říct. Jsem hobík, jezdím o víkendech. Po víc než roce používání při detailním pohledu malinké odloupnuté šupinky vidím, ale kdybych to nezkoumal, tak o tom nevím. Každopádně vzhledem k aktuální ceně 250CZK to neřeším. :)

          0 0
          • drtyc  

            no tak to sem mel podobnou hyperku.. me slo spis o to, kdyz to ma potisk jak ten lotus pres celej hrudnik, jestli to bude za 3 mesice akorat tak na valeni se v prikopu nebo v hospode pod stolem… pripadne s ukrajinou a igelitkou lehce zarostlej a umazanej…

            0 0
            • drtyc  

              jako za ty prachy co si za tu znacku reknou, jestli maji i jinaci metodu stalejsiho potisku.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.