• pavel 8662

    Zdar všem, do letošního května jsem jezdil bez vnitřních kraťas ale po operaci pánve jsou teď pro mě nevyhnutelné. Koupil jsem si tedy Endury 200 ale po víc jak hodině jízdy nevím jak už si mám sednout. Strávím v sedle na vyjížďce kolem 3 až 4 hodiny. Potřeboval bych tedy poradit, jaké si mám vnitřní kraťasy koupit, abych v nich na sedle vydržel kolem těch tří hodin.

    0 0
    • snas89  

      Na vlozce nesetri – takze nevim jaky mas rozpocet.

      Osobne doporucim vyzkouset osobne.

      Vlozka by mela neco polstrovat, ale zaroven by nemela nojak vycnivat ze siluety. Napr. Kdyz si ji vezmes na sebe a pridrepnes si jakoby do bike sedu, tak by nemela couhat ze zadku ven, ale byt na nej “prilepena”.

      Znacky napr specialized (ty mam na traily rad, mam se swat kapsama a ksandama, na traily je vozim hodne casto), casteli, asos, rapha, la passione…zalezi na rozpoctu. Klidne by ti mohli sednout i nejaka top rada z dekace:))

      A co ti vlastne vadi ma tech endurach?

      Aby to byl vubec problem vlozky nebo mozna spis tvyho tela?

      1 0
      • kubad  

        přesně tak, vložky jsou sice rozdílné, ale nějak fungují všechny tohle nebude jen o vložce

        0 0
      • pavel 8662  

        Ty Endura sedí sice dobře, jen jak píšu, po víc jak hodině jízdy už na sedle nevydržím. Teď jsem se dočetl, že jsou vložky u Endury nějak odstupňované. Série 200, 300, 500 … ty čísla prý mají znamenat čas pro který je vložka navržená. 500 tedy = 5 hodin.

        0 0
        • snas89  

          Ale…konkretizuj to, ze uz to na sedle nevydrzis:)

          Kde a co zacina po jaky dobe tlacit…atd.

          Obe je klidne mozny, ze mas nevyhovujici sedlo.

          Co jezdis? Traily? Xc? Kdy – pri jakych jizdach to boli?

          Uz takhle je tezko na netu rafit ohledne tela. Musis nam jit naproti a byt co nejvic konkretni:)

          0 0
          • pavel 8662  

            Sedlo mám od Ergonu SM Enduro a do úrazu bylo v pohodě a posed na kole taky – jezdil jsem bez vložky. Teď do lesa a na traily ještě nesmím, tak jezdím jenom po cyklostezkách a to je právě asi ten problém. Tlačit pak začíná zhruba po hodině a půl nepřetržité jízdy v sedle.

            0 0
            • Lister  

              Sám jsi psal, žes musel začít po operaci jezdit s vložkou a to muselo být z nějakého důvodu. Buď teď sedíš jinak nebo ti sedlo tlačí na místa, kde předtím netlačilo – záleží co ti operovali a co to s tebou udělalo.

              Jestli máš doma více kalhot, tak vyzkoušet, někdy prostě nesedí kombinace sedlo a vložka. Druhé věc je, že Enduro je docela specifické sedlo. Je opravdu vymyšlené pro enduro jezdec – je užší, posouvá posed hodně dopředu a je dost ploché a podle mě se předpokládá že na něm nikdo nebude sedět delwi dobu c kuse ve statické pozici. Vyhuje tak lidem, kteří chtějí úzké sedlo, chtějí na sedle sedet dost vepředu a mají dobré osezené sedací kosti, protože se opravdu sedí hlavně na nich.

              0 0
              • pavel 8662  

                Právě že mi šroubovali rozštíplou pánev. A asi to tak bude… vyměnil jsem sedlo Ergon Enduro za Ergon SMC sport gel. V ČR už nesehnatelné ale v Rose bike v Německu ho ještě mají (75€ i s dopravou a za 5 dní bylo doma) Je to úplně něco jiného a i bez vložky je i delší jízda v pohodě????

                0 0
        • theedge  

          Pokud po hodině nevydržíš sedět tak to není vložkou, ale sedlem a posedem na něm.

          1 0
    • Lister  

      Za mě – jakékoliv kraťasy s vložkou bez šli jsou nesmysl.

      Endura dělá slušně vložky. Ale zakladni řady jsou děs.

      Mám nějaké kraťasy bez šli, ale ty už nevozim, i kdyby tam byla vložka sebelepší tak nesedí, kde by měla, a pak nefunguje

      400 je úplně nepoužitelná, vepředu tenká a vzadu děsně vysoká, po nasednutím má člověk pocit že má skloněné sedlo.

      Na MTB jsem vozil jejich řadu 500, ale nebyla tak dobrá – vzadu moc uzká a u širšího sedla to tlačilo.Ted mám nové vnitřní Singletrack kalhoty s novou MTB vložkou řady 550, ale jen jsem je zkoušel, ještě jsem na tom neseděl.

      Na silnici mám 600 a to je velmi dobrá vložka.

      0 0
      • JachymP  

        Nesouhlasím, je to individuální. Na MTB nechci šle, používám 2 dílný kraťasy a je to super. Když jedeš v terénu, stejně pořád zvedáš zadek a měníš pozici na sedle, takže kšandy nejsou vůbec nutnost. Spíš jsem rád, že ta vložka furt není přimáčklá mezi nohy. Naopak na gravelu bych bez kšand nevyjel, prorože jezdím v jednodílnejch a tam souhlas, kšandy jsou lepší.

        0 0
        • Lister  

          Právě že jsi pořád v pohybu.

          Asi záleží jak komu přesně co sedne, ale ač jsem zkoušel hodně různých kalhot, tak ve výsledku to bylo tak, že vnitřní neseděly kde měly a vnější sjížděly dolů – a to mám samozřejmě i vnější kalhoty se stahováním a silikonový proužky v pase apod.

          Gore dělalo kalhoty z jednoho kusu , kde byly ty vnější natvrdo příště k vnitřním se šlemi, cena už je docela dost vysoká. Ale hodně jsem o tom uvažoval.

          Na gravelu vozím to stejně co na mtb. Teda pokud nejedu převážně asfalt a rychlé úseky, pak se obleču jak na silnici.

          0 0
          • theedge  

            Tak ti akorat nesedlo. Vnitrni kratasy se mi ani nehnou. Vnejsi kratasy musi dobre sedet a musi byt ze strecoveho materialu – pokud mozno ve vsech smerech. Pak to je vetsinou bez problemu. Pokud mas nejaky levny kratasy ktery casto nebyvaji strecovy, nebo jen malo tak to ma vetsi tendence sjizdet. Je to hodne o strihu co ti sedne a o materialu.

            0 0
      • Georrge  

        Proč jsou kraťasy s vložkou bez šlí nesmysl?

        0 0
        • MI.KU  

          Většinou se ti hejbaj.

          0 0
          • Georrge  

            Jo, vyhrnujou se nahoru :) tomu přece šle nezabrání.

            0 0
            • MI.KU  

              Ne shrnují se dolu ;)

              0 1
              • Georrge  

                Tak snad ještě vím, kam se mi shrnují nebo vyhrnují kraťasy :D možná je to i tvarem prdeIe a nohou, ale nohavice se mi vždy vyhrnují nahoru a pas drží kde má.

                0 0
                • jIrI___  

                  Bude to postavou, já to mám přesně naopak – oblast kolem pasu sjíždí dolů, nohavice drží na svém místě :). Proto jsou po mě kraťasy bez kšandů nepoužitelné.

                  1 0
                  • Georrge  

                    Asi to bude postavou no :) a to se mi ty nohavice vyhrnují jen proto, protože ten silikonový proužek na nohavicích už mám dost opotřebovaný. Když byly kraťasy nové, vše drželo kde mělo :D

                    1 0
                    • MI.KU  

                      Tak snad je jasný že se bavím o pase – jaký vliv by měli ksandy na nohavici?

                      Jde o to ze ksanda zafixuje vlozku a vše drží jak má ať se vrtis jak se vrtis.

                      Nohavice pokud mají správnou velikost a kvalitní silikon drží a to zrovna u Assosu řešit nemusíš.

                      0 1
                    • krabica  

                      Ne, je to špatně zvolenou vložkou, chce to prostě zkoušet, dokud perfektně nesedne a musí být pěkně na těsno, jinak je problém, časem totiž povolí… Osobně mi sednou vložky od Gore – nemám zadek, menší pupek a širší stehna, takže postava na padání v pase stvořená, ale přitom drží parádně.

                      0 0
    • jIrI___  

      Začal bych řešit nejdříve sedlo a až pak vložku. Prostě na nevyhovujícím sedle ti ke zvýšení komfortu špičková vložka nepomůže, naopak na vyhovujícím sedle se budeš komfortně cítit i s obyčejnou vložkou.

      0 0
    • k3vi  

      Taky myslím, že je to více o sedle/zranění a to je o zkoušení, co bude vyhovovat. Ohledně kraťasů já si vůbec nemůžu stěžovat na vložky Elastic Interface. Kupuju z Ali třeba značku Rion s vložkou Paris HP men (120kg/m3), mam tu na zkoušku ještě tu vložku Road Performance (200kg/m3), ale zatím pouze v záloze. V jedněch mam teď kolem 5000 km na plastovém sedle bez tlumení. Před DPH vyšly pod 1000, teď už je to horší, ale pořád za 1300,– nic lepšího není. Zpracování a výdrž materiálu perfektní. V decathlonu vložku od stejné značky mají kraťasy Racer (120kg/m3) za slušných 1500, ale ty jsem nezkoušel a navíc nejsou dostupné.

      0 0
      • jIrI___  

        Rion s Elastic Interface taky můžu doporučit. Teď už ta cena sice není tak lákavá jako dříve, ale i přesto mi poměr cena/zpracování příjde pořád fajn. I když se mi zdá, že už i to zpracování začali šulit – u nových kousků se po pár vypráních oloupala grafika, na starších drží už několik let.

        0 0
    • RapMan  

      Já jsem spokojený s vnitřními kraťasy Craft. A pak jsem pořídil sedlo Ergon smc sport gel a zjistil jsem, že nejlíp se mi jezdí bez vložky.

      0 0
    • Speedy.HVR  

      "Assos trail ":https://www.assos-shop.cz/…ackseries-l/

      mám je víc jak rok používám jak na silnici tak na bajk

      sedím na kole 5 a více hodin a už bych nic jiného nechtěl

      0 0
      • k3vi  

        No vidis a dle obrazku maji vnitrni vlozku taky od elastic interface akorat stoji 3× tolik. Presny typ se mi hledat nechce.

        0 0
        • k3vi  

          Tak cely assos ma jejich vlozky. Akorat co ctu, tak je maji upravene podle sebe, proto jine nazvy.

          0 0
        • Speedy.HVR  

          jj vím ale ono nejde jen o samotnou vložku ale i jak je to vše skvěle ušité perfektně sedí nic netlačí neposouvá se atd. i materiály vypadají že toho hodně zvládnou. Mám svojí osobku :o) v červnových hicech na j. moravě 9 hodin v sedle a pořád pohoda. Ale vím že je to hodně individuální a nikomu to netlačím tak ať dobře vybere.

          0 0
      • MI.KU  

        Mám je 2 rokem tedy verzi s laclem a 3/4 a maximální spokojenost.

        Pro kolegu níže právě v té specifikaci je rozdíl a obrovský je v jejich všití na volno což dělá hodně. Mám od nich i jiné a max spokojenost – měl jsem Kalas, Castelli, Raphu, vyzkoušel jsem Isadore a nedá se to srovnávat, neříkám, že to jsou u konkurence šoatné kratasy to ne ale nejsou top.

        0 0
        • kedi  

          Mám stejnou zkušenost. Měl jsem kraťasy různých výrobců, spousta z nich používala vložky E.Interface. Musí se ale lišit v použitém materiálu, jinak si neumím vysvětlit, ze v Assosu i po několika letech zůstávají vlastnosti stejné a většina ostatních se časem “osedi”. Assos má proti jiným výrobcům specifický způsob šití. Vlozka není přišitá po celém obvodu. Asi i to bude jeden z důvodů, proč mi přijdou komfortnější než jiné. Životnost a pohodlí, v tom jsou podle mé zkušenosti ideální.

          0 0
          • ladys  

            Castelli má u některých kraťasy vložku také jen vloženou .

            0 0
    • HadVoe  

      ahoj. osvedcily se mi vlozky bez specialnich tvarovani – proste jedna stejna vrstva vsude. kdyz si vezmu jedny force, kde jsou patricne partie vypolstrovany vic nez ostatni – proste take malor boule – tak na tech vice vypolstrovanych mistech za par hodi trpim otlakama????

      0 0
    • Georrge  

      Trochu se přiživím s dotazem na doporučení minimalistické cyklovložky – teď mám takovou klasickou, na delší vyjížďky to je o něco lepší než bez vložky, ale strašně mě rozčiluje, že ta vložka je i v místech, kde nemá žádný smysl, tedy že je hrozně široká uprostřed a vepředu i vzadu hodně přesahuje přes sedlo. Hlavně v oblasti středu a špičky sedla, tam je toho prostě moc a je to dost nepohodlné a tlačí to. Ze zoufalství jsem tu současnou vložku obstřihl, zůstal cca tvar ohraničený modrou na obrázku a je to mnohem lepší, člověk sedí na měkčím a zároveň nikde netlačí přebytečný materiál. Vložka je samozřejmě zničená, byl to jen pokus, takže sháním náhradu.

      0 0
      • jIrI___  

        Mrkni do nabídky Elastic Interface, vyber tvarově odpovídající vložku (třeba Endurance Anatomic?) a pak hledej model kraťasů, ve kterých je použita :)

        0 0
        • Georrge  

          Zajímavý odkaz, díky :) skoro bych řekl že nejzajímavější budou vložky pro triatlon :D volnost pohybu, žádný přebytečný materiál, přesto to něco málo utlumí (ale je to tenčí než klasické vložky). Pokud pomineme vložku, tak nevím nakolik jsou kraťasy pro triatlon vhodné pro normální cyklistiku…

          0 0
    • Danhill  

      Taky se zkusím přiživit :-) .. Začínají mi dosluhovat vnitřní kraťasy s vložkou od foxu .. seděli dobře, ale rád bych zkusil nějaké „pohodlnější“ .. Nemáte ještě nějaké tipy na fakt pohodlnou vložku i s kraťasy co nestojí úplně ranec? .. Cca kolem 1500,–? .. Někdo tu měl dobrou zkušenost s vložkou z Decathlonu, která mě docela zaujala, ale klidně bych ještě rozšířil výběr ..

      Decathlon 900 na 4 hodinové vyjížďky .. Ale zajímalo by mě, jak určují ty 4 hodiny :-D

      Ještě doplňuji, že by byli na MTB .. lehce traily, žádné divočiny, ale párkrát za rok celý den v sedle ..

      0 0
      • k3vi  

        Já nemám dobré zkušenosti s gelovou výplní všeobecně. Potřebuješ aby to bylo měkký a odvádělo pot. Gel tu druhou podmínku nesplňuje. Někomu to však vadit nemusí a ocení, že ten gel zůstane pořád stejný než se roztrhá vše kolem. Lepší vložky žádný gel nemají.

        0 0
        • Danhill  

          Díky za postřeh .. hledal jsem záměrně vložku s gelem, že bude pohodlnější, ale nedošlo mi, že zase bude hůř odvádět pot .. samozřejmě ideál asi vyzkoušet ..

          0 0
      • indet  

        Take jsem nahrazoval vnitrni vlozku na Fox Ranger tou ST900 z Decathlonu a vnimam ji jako lehce méně pohodlnou a rozměrnou. Podruhe bych ji nekoupil. Pusobi az moc měkká, ale nevnimam že bych se potil v miste kontaktu vic jak u Foxů.

        0 0
        • Danhill  

          Super, díky, to je konkrétní srovnání .. tak budu koukat jinde.. A jakou jsi to nakonec vyřešil?

          0 0
          • indet  

            Zatim je jezdim a hledam lepší náhradu. Na Foxech mi povolila horni guma a padali mi.

            0 1
    • capo  

      Vozím tyhle od Sýkory https://cyklodresy.cz/…odni-kratasy možná přechozí model, loni tedy stály 820,– včetně dopravy :), a jsem s nimi max spokojen. Stejná vložka jako mám v silničních kraťasech.

      0 0
    • RMX  

      Máte někdo zkušenosti s vnitřními kraťasy s vložkou od fy. Kalas? Jedná se o tyto kraťasy DISCOVER Z2

      https://www.kalas.cz/…tasy-cerne-m?…

      Jezdím okolo 60km max 120km na MTB kole. Případně nějaké doporučení i na jinou značku?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.