Vložky cyklo vs vložky chůze/běh

27 nepřečtených
  • PeZi

    Nevím, jestli neřeším kravinu, ale liší se v něčem zásadním zdravotní vložky do bot (chůze/běh) od vložek na cyklistiku? Je jedno, zda na plochou nohu nebo vysokou klenbu, spíše mi jde o to, zda existují nějaké rozdíly, nebo zda jsou vložky zaměnitelné, například z běžeckých bot do treter a obráceně.

    0 0
    • MichaelSimek  

      Ja pouzivam stejne na oboje, zadny rozdil nevnimam

      0 0
    • jerrymouse  

      Ja je bezne menim (http://www.formthotics.com/) mezi cyklo a behem. Jde u nich primarne o to, abys mel v ose kotnik-koleno-kycel…tohle by to melo splnit i na kole (pri spravne pozici kufru).

      0 0
      • ELx  

        Tak zrovna formotics mi dělali pěnový vložky na chůzi a běh a speciální tvrdý do cyklistických treter. Přesně jak píše Krab.

        V těch cyklistických, bych si vůbec nedokázal představit chodit nebo běhat…

        0 0
        • jerrymouse  

          Myslel jsem, ze menim = pouzivam ty na beh/chuzi i na kolo. Obracene by mi to nenapadlo (lepe receno nemel jsem duvod si nechat delat specialni do treter).

          0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Zásadně se liší tuhostí šasi, ty pro běh/chůzi počítají s odvalováním chodidla, tedy došlap na patu a odraz ze špičky, výrazná práce v kotníku (kloubu hlezenním), zátěž se dynamicky mění, vložka se musí spolu s podešví odpovídajícně ohýbat.

      Vložky přímo do treter/přezkáčů se takovouto šlamastykou zabývat nemusí a také pohyblivost v kotníku je u cyklistiky/ly­žování omezená; zato zátěž je bližší statické. Takže šasi bývá méně poddajné, ale o to tenčí.

      Ale vždy lepší něco než nic, takže v tretrách se dají použít bez problému „chodící“ vložky, funkci to splní, pokud se tam vložky na výšku vejdou. Obrácená kombinace, tj. vysloveně tretrové vložky (s tenkým neohebným šasi) do běžeckých bot, by mohla narážet na omezení funkčnosti/trvan­livosti z výše uvedených příčin.

      0 0
      • PeZi  

        Šlo mi o to, zda pokud si člověk nechá udělat vložky na míru u ortopeda, tak zda třeba neupozornit na to umístění do treter. Pořád mi totiž není plně jasný princip vložky u jízdy na kole, protože při chůzi je to jasné, zem je jako protikus a člověk došlápne, vložka dole opře a nohu podrží. Všem v tretře, kdy je klenba a pata ve vzduchu, k opření dojít nemůže. Jak je zabezpečeno, že vložka bude dělat klenbě oporu, když tam chybí zespoda jakýkoliv odpor? Teroteticky by to bylo řešitelné extra tuhou botou a důkladným sešněrováním, ale hodně utahovat boty také optimální není :-(

        Jak to tedy v cyklistice funguje?

        0 0
        • mr.antik  

          smysl to má jedině u tvrdé boty, jinak by to muselo nějak přesně kalkulovat s deformací boty vůči pedálu atd.. Samozřejmě počtat s tim, že většinu dřeš hrozně silově. Na normální ježdění bych to neřešil, nechal si urtopedický udělat pouze do bot na chůzi/běh, pokud je to nutné

          0 0
          • PeZi  

            Takže podle základních testů koupit v zdravotnických/or­topedických potřebách ideálně co nejtvrdší a více to neřešit…

            0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          To by ses divil. Uvědom si, že v tretře se noha trvale nachází jakoby v pozici odrazu (od kufru) a síly potřebuješ přenášet po dlouhou dobu mimo svislou osu lýtkové (a holenní) kosti. Potřebuješ zabránit zbytečné deformaci a posunu zánártních kůstek a té další šepletě kolem kotníku, a to nejen proti podešvi, ale i proti svršku. Takže celé chodidlo optimálně vytěsnit (aby zůstalo prokrvené a funkční), ať je podešev jakkoliv tuhá. Vložky tedy fungují i v relativně měkkých tretrách.

          0 0
          • PeZi  

            Ok, díky za rady. KOukal jsme na možnosti a asi zkusím nějaké ty Specialized BG, přeci jen jsem začal jezdit celkem dost a tohle mne už asi fnančně nezabije. Tretry mám Shimano MT34, moje první, ale nepřijde mi, že by to byla super obuv. Tak to třeba vložky trochu zlepší.

            0 0
            • mr.antik  

              Shimano vložky vždy vyhazuju a dávám Spec. BG, určtitě je to posun vpřed v komfortu

              0 0
              • PeZi  

                Tam žádná „vložka“ nebyla :-) Jen jakási beztvará (ve smyslu ortopedickém) molitanová výstelka

                0 0
    • doubleingram  

      Koupil jsem pred nejakou dobou Sidas vlozky do treter, po predchozim mereni. Je to celkem rozdil vuzi origo vlozce, subjektivne spise do pozitiva. Ale jsou dost tluste a o dost mi zmensily vnitrni prostor tretry. Pozor na to.

      0 0
    • danis7  

      Já řeším problém s tretrama a kuframa už skoro rok a pořád se nemůžu k něčemu dobrat.

      Když posunu kufry přesně pod kloub palce, tak mě bolí prsty u nohou a přední část kolen. Když posunu kufry kousek vzad, ± k malíčku, je to lepší, ale časem mě začnou bolest kotníky, konkrétně šlachy od chodidla směrem nahoru z vnější strany.

      Zkoušel jsem vložky Specialized (dle měření mám trochu vyšší klenbu) a pomohlo to na chvíli, ale bolest se vrátila.

      Další krok byly vložky Sidas. Nechal jsem si udělat custom bike vložky přímo na míru v Madeja sportu. Stály 1700 Kč a bolí mě z nich kolena. Chvíli jsem to zkoušel, ale bolest kolen se zhoršovala, něco je na nich špatně.

      Poslední pokus jsou klínové vložky do treter, pro kotníky lepší, ale nelíbí se to kolenům. Že asi potřebuji klínové podložky jsem zjistil pomocí bikefit aplikace. Zatím jsem je zkoušel jen jednu vyjížďku. Uvidím jestli si kolena zvyknou.

      Nebo nasadím platformy, stejně jezdím hodně terén.

      0 0
      • doubleingram  

        Zkousels jiny tretry?

        0 0
        • danis7  

          Jj.

          Kdysi jsem měl turistické Spešly Taho, ty byly v pohodě, vydržely mi tak 5 let. Potom Shimano XC31 s tvrdší podrážkou, rok v klidu a druhý rok začaly potíže. Myslel jsem, že vyměkla podrážka. Koupil jsem nové Giro Privateer na podzim. Do konce roku klid a od jara opět ty stejné problémy.

          Fakt už si nevím rady.

          0 0
      • PeZi  

        No asi by to jako první chělo zjistit, proč tě to bolí. Přijde mi, že mícháš dvě věci. Nejsem odborník, ale mám za to, že bolest kolene v předu je zejména špatným posedem, kdy se přetěžuje čéška. Kdežto bolest kolene po stranách bývá způsobena špatnou technikou šlapání, kdy se koleno pohybuje doprava a doleva a přetěžuješ boční úpony. Já třeba vím poměrně přesně, v čem je problém – vyskoká klenba, která nedrží, takže při šlápnutí se klenba jakoby zploští a to posune kotník mírně dovnitř a rotace se samozřejmě okamžitě přenese do kolene. Techniku si hlídám, ale při delších trasách je trochu problém to udržet. minule mneto začalo bolet až na 65km a bolelo to do 75km. Jenže jak jsem se snažil proti tomu bojovat, tak jsem to sice srovnal, ale na 80km začala bolet druhá strana. Měl jsme v plánu mnohem více, ale raději jsem to skončil na 95, a teď to řeším, ať mi to nekazí výjižďky. Přední část kolene přestala bolet už dříve poté, co jsem upravil posed koleno/osa podle olovnice.

        0 0
        • danis7  

          K bolesti kolen. Mám zato, že díky kufrům více vpřed se zároveň více zatěžuje šlacha pod kolenem. Navíc se zmenší úhel v koleni (chodidlo se posune vzad) a toto mi způsobovalo bolest kolene.

          K kotníku a klenbě. Toho jsem si taky všimnul, že při zatížení chodidla (tlak na pedál směrem dolů) mi kotník lehce zarotuje dovnitř. Kotník mi více rotuje dovnitř při kufrech vzad než při kufrech vpřed. To znamená, že když mám kufry vpřed, tak to chodidlo udrží a při kufrech vzad už to chodidlo neudrží? Tohle mi způsobuje bolest obou kotníku.

          Co s tím? Jak docílit toho, aby kotník nerotoval?

          0 0
          • PeZi  

            A čím šlapeš? Myslím tím konkrétní bod na noze. Já se přistihl, že jsem šlapal vlastně tím bříškem u palce, tedy vnitřní hranou. To přesně odpovídá tomu zhroucení klenby :-) Nevím, co je příčina a co následek. Trochu pomáhá si to hlídat a vnímat pocity, když zkusíš šlapat hranou venkovní nebo středem. Když se snažíš šlapat tou venkovní hranou, nijak noha nerotuje, je to stabilní. Ale neudržíš to dlouho. Proto jsem chtěl ty klíny a vložku s větší podporou klenby. Ale takhle na dálku nejde říct, zda třeba nemáš plochou nohu nebo jiný problém, klidně to může vycházet z kyčlí. Řešil jsem nějakou dobu piriformis a celé to je o držení těla a například nepoužívaných šikmých břišních svalech, tedy o špatném držení těla. Tam pak fakt stačí, abys měl třeba oslabené stabilizátory lopatek, špatnou stabilizaci lopatek a přes kyčle to máš v klenbě… Takže jsem se ve svých 45 letech učil, jak vlastně stát a chodit. A to, že sportuješ, je v tomto spíše na škodu, protože třeba silný přímý břišní sval (buchty na břiše) sice vypadá fajn a drží dobře, ale nahrazuje ty nefunkční šikmé a to má vliv na… Je to dost složité, osobně bych ti doporučil nejdříve dobrého fyzioterapeuta, který tě pořádně vyšetří, nějen nohu, ale celé tělo,postoj a funkci, jinak si můžeš čímkoliv spíše škodit, protože pokud ti kotník rotuje z nějakého důvodu a ty mu v rotaci zabráníš, může se to projevit jinde a hůře.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Konečně někdo, kdo šel po příčině a nesnažil se jen maskovat důsledky. Díky!

              0 0
            • danis7  

              Vypozoroval jsem, že když kufr dám více dovnitř tak je mi to příjemnější (šlapu více vnitřkem nohy).

              Např normální boty více ošlapu z vnější strany, sice ne moc, ale jde to vidět.

              Hlavně bych potřeboval nějak fixovat ten kotník, aby nerotoval. Tretry jsou tvrdé, myslel jsem, že to pomůže.

              Podle měření mám spíše vyšší klenbu. A problém se týká obou kotníků.

              0 0
              • PeZi  

                Už jsem o tom psal. Nesnaž se fixovat kotník, snaž se odstranit to, proč ti ten kotníkem rotuje. Rotace kotníku je následek, ne příčina. Zbytek je už řetěz. Fakt zkus nějakého zkušeného fyzioterapeuta, tohle člověk sám nedá, autovyšetření ani není technicky možné.

                0 0
    • PeZi  

      Tak to mám zatím vyřešené. V obchodě jsme narazil na celkem kompetentního člověka, který vypadal, že ví, o čem mluví, a po pát testech a prohlídkách jsem koupil +++ vložky pro vyskou klenbu a k tomu dospod klíny. Tak uvidíme, zkusím pár jízd, třeba to zafunguje.

      0 0
      • gregorus  

        V kterém obchodě? Taky to budu muset řešit. Díky.

        0 0
        • PeZi  

          https://www.velo-centrum.cz , jméno pána neznám, ale nejdříve se mne ujala paní, provedla základ, a pak jsme chvilku čekali na něj, prý je to odborník, co to má na starost a rozumí tomu, že to se mnou není úplně jasné.

          0 0
    • PeZi  

      .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.