• Gray

    Zdravím!

    Nedávno jsem koupil kola sobě a přítelkyni Cannondale Trail SL 3 s vidlicí Rockshox Judy Silver TK. Měl jsem na všechny kola Cannondale velice příznivou cenu a tak si koupil kolo i můj bratr. Původně chtěl stejné kolo, ale z důvodu nedostupnosti si nakonec vzal Cannondale Trail SL 4 s vidlicí SR Suntour XCR-RL. Když teď obě kola srovnám, tak rozdíl ve vidlici je zásadní. Nečekal jsem od XCR žádné zázraky, ale přijde mi jako šíleně tuhá. Něco jsem si o vidlicích pročetl a chápu rozdíl v mazání olej vs. vazelína, navíc když je zima… Možná by v létě byl chod vidlice lepší nebo by šel k vazelíně přidat olej.

    Jako nejlepší řešení však vidím pořídit novou vidlici, starou prodat a kolo upravit.

    Dotaz číslo 1: Jak finančně nákladné je přepletení kola na nový náboj vhodný pro pevnou osu? A rozdíl mezi např. 15×100 nebo 15×110 je v průměru osičky (širší lepší předpokládám) a podle toho musím koupit náboj, správně?

    Dotaz číslo 2: Teď jakou vidlici vybrat a na co si dát při případném nákupu pozor. Na bazarech se dá sehnat dost vidlic, které byly ihned sundány z kola za slušnou cenu.

    Momentálně vybírám mezi těmito vidlicemi, pokud byste měli nějaký jiný tip budu rád za jakoukoliv reakci. Jde o vidlice se zdvihem 100 mm XC použití občas (5%) nějaký ten trail.

    RockShox Judy Silver; RockShox Judy Gold; Suntour Aion, Suntour Axon. Teprve se do problematiky vidlic dostávám.

    Děkuji všem!

    0 0
    • Tomas_82  

      Z těchto rozhodně Axona, oproti Judy je lehčí, citlivější, tužší, řekl bych o dvě třídy lepší model.

      0 0
    • duri80  

      Se suntour žádnou zkusenost nemám. Rs judy je podle mne jen prevlecena xc30. Za sedmicku bych spise hledal bazarovou rebu.

      0 0
      • Gray  

        Není Reba nižší řada než Judy? Reba < Judy < Recon?

        0 0
        • Tomas_82  

          To není Judy Recon Reba Sid

          0 0
          • Gray  

            Díky za info… Jen mě mate, že dokážu najít např. tohle: https://www.cyklonemcik.cz/…-29-osa-15mm. Což je teda Recon za dost málo a původní cena je 8k. Judy má být tedy horší a ta stojí nová kolem 10k.

            Je osa 15×100 v pohodě? Oproti 110.

            0 0
            • Tomas_82  

              Tak ono to není tak jednoduché:-) Recon v odkazu je starší vidlice a ve verzi silver, což je lacinější a těžší provedení, navíc má dost zkrácený krk, takže na dost kol nepůjde použít. A krom toho je Judy absolutně nesmyslně drahá:-)

              0 0
            • duri80  

              Dám ruku do ohně, ze ty rozdil mezi předním nábojem old 100 a boost 110 nepoznáš. Cílem boost bylo roztáhnout základnu pomyslného trojúhelníku daného nabojem a dráty výpletu, tzn. Udělat to kolo tužší pro větší nálože od jezdců. Na to tvém kole je zřejmě boost (nejdu to studovat) protože postupem doby se z toho stal standart. Pakliže budeš měnit šířku náboje, tak si připrav jednak korunky na náboj ( nejlevnější konusovy shimano cca 500 + korunky za prepleteni to je další pětiklíště) . Sám bych při výměně vidlice na kole akceptoval daný standart, tzn. Pakliže jsi v boost hledal bych v boost rozměrech vidlici.

              0 0
    • Gray  

      Vidilice: RockShox recon TBA RL, 100mm, 15×110 Boost, Remote Lockout, Maxle Lite, 51mm Offset – je to dobrej kup za 7500 Kč? Vidlice je údajně úplně nová.

      0 0
    • Lišák  

      Než budeš něco kupovat – pumpu na vidlici máš? Zkusil jsi snížit tlak?

      0 0
      • Gray  

        Nechal jsem to nafoukat na minimum v servisu. Mám to asi 600 mertů, tak chodim otravovat je. Foukali to na bráchu, kterej má 70 kg i s postelí a ta vidlice skoro nic nedělá ani pode mnou a to mám 80 kg. Spíš mě ještě napadá ten olej, jestli by to tam šlo přidat… Jako kdybych neměl hned vedle druhý kolo s Judy asi bych to taky tolik neřešil ale ten rozdíl je prostě šílenej.

        0 0
        • Tomas_82  

          To spíš vypadá, že v té XCR bude tvrdá negativní pružina. Každopádně pro začátek můžeš zkusit vidlici vyfouknout, odšroubovat víčko vzduchové komory, tu vyčistit od vazelíny a nalít tam olej – stačí aby byl ponořený pístek, už jen tohle chodu dost pomůže. Pak můžeš odšroubovat šrouby na spodku nohou a dírami do každé nohy nalít malou stříkačku (4ml) oleje. Vím jak chodí Judy i XCR Air a rozdíl v chodu je téměř zanedbatelný.

          0 0
        • ToMášMarný  

          Mají i nový XCR pořád tvrdej lock? Jestli ne, tak podezírám ten dálkovej lockout že ji neodemkne. Protože takhle se XCR prostě nechová, naopak mě přišla jak houba. A pak jasně – pružina.

          0 0
          • novas752  

            Lockout na suntourech je tvrdej. A ten mechanismus je oproti jinejm značkám fakt spolehlivej, blbuvzdornej. To jsem viděl zaseklý snad jen když někomu zarezl ten ovládací čudl na patroně uvnitř.

            0 0
        • novas752  

          A to Judy taky stojí za prd oproti lepšim vidlicim…

          V teple by to mělo chodit v celym rozsahu zdvihu docela v pohodě, v zimě okolo nuly a pod z toho ta vazelína udělá v podstatě pevnou. Předělat na mazání olejem to jde. byť i s olejem to bude prosté mizerná vidlice.

          Žádné minimum nemá, na 70kg to bude asi nafoukané furt trochu moc. Když se to foukne na ±50kg jezdce, už to začne být málo a vidlici se začne zmenšovat zdvih (moc silná negativní pružina tlačí málo nafoukanou pozitivní komoru do zdvihu aniž by na tom jezdec seděl).

          0 0
    • Gray  

      Kdybyste měli vybrat mezi RS Recon vs. ST Axon do čeho byste šli?

      A RS Judy vs. ST Raidon si stojí jak?

      0 0
      • Tydlii  

        Axon.

        Raidon jsem jezdil a už nikdy více. Je to vidlice k pláči. Judy jsem nejel.

        1 0
        • Tomas_82  

          Taky už jsem se potkal s Raidonem který prostě nechodil dobře, už po pár stovkách km byla vůle ve futrech a celkově byl divnej, ale ve zbylých případech je to kvalitní vidlice která je citlivější a tužší než Judy.

          0 0
        • novas752  

          Raidon záleží jakej. Ty novější nejsou vůbec blbé, zvlášť Raidon34 už je dost sympatická vidlice na lehký terény. Ale furt je to vazelínou, takže v zimě to tuhne.

          0 0
          • andy97  

            Tak předělat to na olej zase není tak velký problém.

            0 0
            • Tomas_82  

              To sice nejni, ale spousta lidí se neodhodlá do toho pustit. A asi by to chtělo začít nákupem pumpičky:-)

              0 0
              • ToMášMarný  

                No a má to smysl? Tunit nejzákladnější vidli za – já nevim 3 litry?

                0 0
                • Cavendish  

                  3k stojí XCR Air. Cena Raidona je teď kolem 5k

                  0 0
                  • ToMášMarný  

                    Jo. Blbě zařazeno. Měl jsem na mysli xcr.

                    0 0
                    • Tomas_82  

                      Nic se předělávat nemusí, jen to vyčistí a nalije olej a funkčně to pomůže. A vzhledem k tomu, že má doma dvě kola se vzduchovou vidlicí, tak se mu pumpička bude stejně hodit – třeba když se víc nasnídá a vidlice na něj už bude moc měkká.

                      0 0
                    • Gray  

                      Taky by to byla možnost… Ve zkoušení nějakých úprav jsem zdrženlivý, prozože nevím jestli bych vidlici olejem neznehodnotil pro prodej, i když to nebude žádná zásadní částka.

                      0 0
    • Gray  

      Momentálně procházím nové vidlice a trochu tápu… Co znamená RL vs. RL-RC vs. RL-R… Je to jenom o tipu zamykání vidlice? Taky některé vidlice mají černý krk a některé povrch neošetřený, je tenhle fakt nějak důležitý? A je rozdíl mezi osou 15× 100 vs. 15× 110 nějak zásadní, nebo je to skoro jedno?

      Jinak po projíždění netu dokážu sehnat:

      SR Axon 100 mm RL-R taperred, kluzáky AL, sloupek AL taper, nohy MG, váha 1890g – 7.300 Kč.

      RS 35 Gold 100 mm RL taperred, DebonAir – 6.700 Kč.

      RS Judy Silver TK 100 mm taperred – 5.500 Kč

      RS Recon 100 mm RL taperred, Solo Air, korunka AL, nohy MG, váha 2050g – 6.300 Kč.

      Nejlepší z nich je tedy ten Axon? U RockShox vidlicí jak moc je veliký rozdíl mezi verzí Silver a non Silver?

      0 0
      • Michal_Unca  

        R – rebound, nastavení odskoku

        RL – nastavení odskoku + dálkové zamykání ( nejčastěji ze řídítek )

        C – nastavení komprese

        Možná sem to poplet, tak to někdo poopraví. U RS verze Silver je ocelová, Gold hliníková. Gold je lehčí vidlice. Jestli i lépe chodí, nevím. Nezkoušel sem.

        Osobně si myslím, že to moc řešíš. Tohle si měl řešit při nákupu kola a koupit rovnou kolo s lepší vidlicí, když ti o ni tak jde. Z mojí zkušenosti. Na prvním kole jsem měl SR Suntour Raidon XC-RL-R. Teď mám Rock Shox Reba RL. Že bych poznal nějaký extra velký rozdíl, se teda říct nedá. Ale nejezdím v žádném těžkém terénu. Než koupit novou vidlu a řešit přeplétání kol, zkusil bych si třeba „pohrát“ s tlakem v pláštích. Z vlastní zkušenosti ti mohu říct, že to udělá opravdu hodně. Novou, „lepší“ vidlu, bych řešil až jako poslední.

        0 0
        • novas752  

          Bacha že RL u RockShoxu neni jako RL u Suntouru. RockShox RL = Rebound (odskok) + Lock a to že jde o MotionControl tlumení.

          0 0
      • novas752  

        Povrch je úplně jedno, hliníkové sloupky nereznou. Když je to tmavě šedé je sloupek ocelový.m ale to bývá jen na levných vidlicích s rovnym krkem.

        Silver znamená ocelové vnitřní nohy, gold znamená hliníkové vnitřní nohy. Gold lepší.

        Z výběru bych vzal Axon. Nebo 35 Gold.

        0 0
    • Gray  

      Tady bazarovky:

      Zásadní dotaz, stane se něco, když na to kolo dám vidlici, která bude mít zdvih třeba 120 mm? Nebo už to bude zbytečně moc pro cyklostezky etc.

      RS Judy Gold 7200 Kč – https://sport.bazos.cz/…t-oneloc.php

      RS Recon 120 mm 5000 Kč – https://www.cyklobazar.cz/…-noveho-kola

      Díky všem!

      0 0
      • Slavik  

        Než RS Judy,tak spíše SR Epixon za stejnou cenu…

        0 0
        • Hadato  

          Za mě Epixon ne. Je to v podstatě to samé jako Raidon, akorát to nemá pevnou osu. Má to i stejnou nerozebiratelnou patronu. Při správné péči to bude fajn, ale originál nebude nic moc.

          0 0
      • novas752  

        Bude to trochu aktivnější protože se na stejný % sagu fouká menšim tlakem. Řídítka trochu výš. Jinak to nevadí.

        0 0
      • Esi  

        Na cyklostezky bych dal pevnou karbonovou

        0 0
    • Janqt  

      Zdar, nechci zakladat další vlákno. Taky sháním vidli, narazil jsem na rockshox judy gold 100 soloair. Je v pohodě cena 5500 Kč? Byla jetá údajně 100 km. Dik.

      0 0
    • Gray  

      Po týdnu zase zdravím! Je tohle dobrej kup? https://www.cyklobazar.cz/…x-sid-15x100

      0 0
      • MatS  

        Oproti tomu co mas ted to bude nebe a dudy. Zmer si, zda 185mm sloupek bude na tve kolo stacit (dle stavajici vidle).

        Sid je vyborna vidle. Nova stoji cca 13000 kc.

        0 0
      • Gray  

        Díky moc za tip, ale zase sem neměl štěstí. Inzerát vydržel 70 minut. Blázinec…

        0 0
    • Gray  

      Zdravím, dokážete někdo odhadem říct kolik stojí, když bych chtěl vyměnit zamykání z korunky za zamykání z řidítek? Díky.

      0 0
      • novas752  

        To záleží na vidlici, někdy to nejde vůbec, někdy stačí vyměnit jen menší část, někdy je potřeba vyměnit celé tlumení – celý obsah obvykle pravé nohy vidlice.

        0 0
    • onuce  

      Má prosím někdo zkušenost s touto vidlí?

      https://www.spoke.cz/…-29-1-5t-d1/?…

      Jedná se mi o citlivost na drobné nerovnosti.

      Děkuji

      Edit. Omyl. Potřebuji nohy 35

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.