Velikost rámu silničního kola

39 nepřečtených
  • Daniel2222

    Ahoj, dnes jsem si vybíral nové silniční kolo a protože jsem úplný začátečník v silniční cyklistice, potřebuji poradit s velikostí rámu. Padl mi do oka Specialized tarmac sl4 zlevněný z 53 000kc na 43 000 Kč, protože se jedná o starší modelovou řadu, mají ho pouze v 56, prodejce říká, že mi kolo je, ale zase může chtít jen prodat. Měřim 185,5 cm. Prosím názor na velikost rámu k mé výšce. Děkuji za odpovědi

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jak vysoko máš rozkrok? Jestli nemáš extra dlouhé končetiny, tak by Ti mohla velikost být.

      Pokud ale máš pavoučí nohy a krátký trup, mohl by Ti být rám příliš dlouhý.

      0 0
    • kubad  

      na tvou výšku by mohl být, ale jen výška je málo na přesnější určení.

      Budeš na tom mít spíš sportovnější posed, a pravděpodobně ti 58cm bude líp

      ale plně mimo to není, doporučuji vyzkoušet

      0 0
    • JFtryall  

      Jestli ses zvykly na agresivnejsi posed s vetsim dropem, tak by to melo byt ok. Spis bych ale bral o velikost vetsi. 565 delka je takovy ideal kolem 180cm.

      0 0
    • stařík  

      Mám 180. A k tomu dlouhý nohy a krátký ruce (z hlediska cyklistiky), takže podle nohou tak 183. Měl jsem půjčený kolo 56. Dost jsem se toho bál. Najel jsem na něm asi 200 km a bylo to v pohodě. Zkus si sednout, sedlovku bych nedoporučoval vytaženou na max. Předek doladíš představcem (nahoru, dolů, delší, kratší). Pokud je to větší krám, bude mít program na nastavení, tak si ho v ceně kola( obvykle to dělají, když si ho koupíš) nech nastavit.

      0 0
      • Prazak0  

        U kol jsou geometrie různé. Dle mého názoru to chce si kolo opravdu zkusit. Pokud chci kupovat něco přes eshop, tak ten rám mít vyzkoušený, že mi bude ta velikost u té geometrie sedět. Jistě se dá dost upravit, dřív když nebyl běžný sloping, tak celkově nebývaly sedlovky tak vytažené, bývaly kratší. Délka trupu, to zas jde upravit délkou představce.

        Kupodivu jsem zjistil, že starý rám 58 cm se téměř shoduje s rámech 54, který má sloping. Vlastě doporučované velikosti kol a rámů mi sedí. U menšího rámu byl problém, musel jsem ho časem vyměnit. Pak trekingový rám 20 místo 17" vyhovuje velmi dobře.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Pro začátek bohatě stačí ignorovat často nesmyslné značení výrobce a v první řadě věnovat pozornost efektivní délce rámu TTh. To je u silničky pro amatéra stěžejní údaj. K němu pak délka hlavové trubky HT, ta vlastně dělá rozdíl mezi „race“ a „endurance“, zjednodušeně. Nekorunovaným králem zmatení býval Author, Kellys mu zdatně sekundoval.

          Že starý ram 58 sloping neměl a shoduje se s novým 54, který ho má, nemá s vlastním slopingem nic společného, jen to ilustruje chaos ve značení.

          Typicky rám 54 (M) má dnes cca TTh=540–545mm. Pozor, mám Meridu sloping S/M vel. 52, ta má také 545. Manželčin Author vel. 48 ale také. A moje Fuji vel. 57 nebylo od toho také moc daleko. Zmíněné rámy se však zásadně liší délkou hlavové trubky.

          Řešit vysunutí sedlovky u typů s typizovanou kulatou trubkou vůbec není třeba, počítá se s tím, u slopingu vždycky.

          Ve skutečnosti jde o to, že výrobci dřív mnohdy značili velikost podle sedlové trubky nebo podle vlastního ekvivalentního systému. A to přitom bývala většina rámu spíš race, tj. nesloping a cca čtvercová (sedlová odpovídá horní rámové trubce). Dodnes se to tak trochu míchá. Doporučuji se podívat do katalogů italských tradičních výrobců, dělají třeba tentýž model sloping i nesloping a používají své zažité tradiční značení.

          Číslo na rámu vypovídá právě tak o velikosti rámu mezi ostatními velikostmi téhož modelu, o ničem přesném.

          0 0
          • Prazak0  

            Tak určité vysunutí sedlovky bylo běžné i u rámu s vodorovnou horní rámovou trubkou, zcela zasunutá sedlovka, to snad pro nějakého teenagera, kterému se koupilo trošku větší kolo, protože se čekalo, že ještě něco vyroste. Slopingové rámy pochopitelně mají vysunutí sedlovky větší, míněno pro optimální velikost jezdce. U jakéhokoli rámu by asi měla být stejná vzdálenost konce sedlovky a středu, tj. stejné natažení nohou. To je ovšem jen jeden rozměr. Teorie je určitě složitější. Idální je si kolo vyzkoušet. Já třeba zkoušel silniční Tribany, kupovat jsem ani nechtěl, ale zkusil jsem to. Správně bych dle nich měl mít velikst M – v jejich podání, měl jsem na tom dojem malého rámu. Na rámu L jsem si připadal pohodlně, zkoušel jsem silniční kola upnutá v trenažeru. Jinak u Kona Rove DL mám velikost 54, což je myslím M. Author mám 50 cm (krosové kolo), doporučené prodejcem, s menší velikostí byl problém, pořádně se na tom nedalo jezdit (jiný prodejce bez problémů prodal, hlavně že se toho na krámě zbaví …). Starý Bareš s rovnou horní trubkou má 58. Kupodivu mi se mi dosti shoduje i vzdálenost konce sedlovky/středu sedla od vodorovné části řidítek. Přestože krosová kola by to měla mít jinak než gravel. Pocitově je nejlepší záběr na Kona, potom Author a pak Bareš. Gravel kolo Kona taky znamená vyšší průměrnou rychlost, rozdíl až 2 km/h při širších pláštích. Pocitově je pak znát hlavně za silnějšího větru, kdy silniční řidítka znamenají opravdu lepší zvládnutí jízdy proti větru.

            Rám na dálku bych kupoval leda takový, kde budu mít vyzkoušeno geometrii, ne nutně navlast stejnou, ale měla by se dosti podobat.

            0 0
    • kokabura  

      ahoj,

      můžu se připojit s dotazem na velikost.

      hledám si silničku, nejspíš bazarovou, na ničem více-méně nezáleží, chcu to prubnout jestli mi sedne. Nicméně když sem pořídil prvního horáka sekl sem se s velikostí a bylo to sakra znát, že to není ono, tomu bych rád předešel.

      dalo by se nějak dle mých rozměrů nastřelit rozsah rozměrů ve kterých bych se měl pohybovat?

      Gender: Male

      Units: cm

      Height: 189.00

      Sternal Notch Height: 156.00

      Inseam Length: 93.00

      Tigh Length: 44.00

      Arm length: 63.44

      Shoulder Width: 47.90

      Foot Length: 30.00

      Saddle Height over handlebar: 15

      ps: na předváděčce treku mě hned ohodnotil na 60 ale ty samozřejmě neměli

      0 0
      • bednee  

        Mám 191cm, měl jsem 60, kterou jsem se rozhodl vyměnit (Al za karbon) a protože jsem v 60 nic nemohl rozumného sehnat (bazarovku), šel jsem do 58. Místo 10cm představce jsem tam dal 12cm, šoupnul sedlo trochu dozadu a je to v pohodě, jezdí se na to dobře. Chci říct, že 60 bude pro tebe ideál, ale i s 58 se dá pracovat.

        0 0
        • milan.v  

          Obecně to tak neplatí, bude záležet na konkrétním kole, každý výrobce má jiné značení navíc…

          0 0
      • kokabura  

        mám nový poznatek.. osedlal jsem nějké staré GT co bylo po ruce, mělo sedlovou trubku 60 a horní rámovou trubku 58+130 představec, pocitově mi to bylo příjemné. Nicméně u treku, který se mi líbí jsem přesně mezi 60/62 na výšku by mi byla i 62 ale na délku by 62 už byla asi delší, což by se nejspíš dalo pořešit představcem (srovnávám to s GT). Příjde mi ale divné. že jsem v těch největších velikostech..

        trek 60– sedlová trubka 57. horní rámová trubka 58.6

        trek 62– sedlová trubka 59, horní rámová trubka 59

        sedlané GT sedlová trubka 60, horní rámová trubka 58

        0 0
        • Fazzy  

          Nevim o jakych modelech mluvis, ale nezahrnujes v tom sloping ani uhly sedla/hlavy, takze tyhle cisla samy o sobe nerikaj nic..

          0 0
          • kokabura  

            konkrétně trek madone(neseděl jsem na něm), beru to hodně nahrubo.. o geo jako takové nevím nic.

            0 0
            • kokabura  

              u toho gt se jedná o GT-R series threee

              dohledal jsem tuhle tabulku

              0 0
              • Fazzy  

                Nevim podle ty tabulky si teda mel xxl a jeste 13 cm predstavec? To ti muselo bejt hrozne dlouhy..

                0 0
                • kokabura  

                  Asi to bylo xl.. vrch ramu mel urcite 58cm..

                  0 0
                  • Fazzy  

                    zalezi jestli to byla skutecna delka trubky nebo virtualni delka horniho ramu

                    0 0
                    • kokabura  

                      měřeno střed řízení- střed sedlovky

                      0 0
                      • Fazzy  

                        Cili virtualni. V tom pripade XL a sedlovka by mela bejt 58 ne 60. I z toho plyne ze by ti Madone 62 musela bejt dlouha. Mam podobny miry jako ty a mam virtualni dylku 575 + predstavec 110. A sedim na tom normalne, delsi predstavec nez 120 uz bych nedal.

                        I co se tyka sedlovky, tak to GT co s mel v podstate odpovida Treku 60. Rozdil neni ani centimetr, coz je taky kvuli vetsimu slopingu u Treku.

                        0 0
                        • kokabura  

                          Pekne shrnuto, diky.

                          Muzu se jeste zeptat na toho treka. Chtel bych silnici kam dam 28mm plaste kuli pohodli ale soucasne bych chtel sportovni posed. Da se toto ocekavat od jmenovaneho?nebo bych mel hlesat jiny model?

                          0 0
    • kokabura  

      Mam domluvenou zkousku 58 od specializedu, tak uvidim zda by to slo dohonit

      0 0
      • milan.v  

        To ti bude naprosto ideálně, mám o kousek víc a pár kol Specialized ve velikosti 58 už jsem také odjezdil..

        0 0
        • kokabura  

          tak sem tu 58 vyzkoušel a moc to nesedí… sedlovka je až do nebe…

          0 0
          • milan.v  

            Co jsi měl půjčené?

            Sedlovka až do nebe je relativní…

            0 0
            • kokabura  

              co to přesně bylo nevím, ale seat tube je v 58 530mm. oproti foto bych musel přidat ±6cm nahoru

              jestli to má nějakou hodnotu tak u lectora je sedlová trubka také 530 a sedlovku mám na 1cm od ryska maximálního vytažení

              0 0
    • puka  

      Ahoj, mám dilema ohledně velikosti. Rám Cannondale Synapse Carbon 56. Já 185cm, rozkrok asi 88cm.

      Nejsem si 100% jistý, doteď jsem jezdil zejména na biku a dvacet let starém colonagu.

      Zkoušel jsem ještě CAAD v 58, to už nebylo tak příjemné kvůli delšímu forbecu a širším řídítkům.

      Díky

      0 0
      • tomo_111  

        nemas to sedlo nejak vysoko? (nejaka ta zakladna poucka ze v dolnej uvrati mas vystretu nohu – ale ked sa dotykas patou..). V polohe na pedale by si mal mat v kolene mierny flex.

        pripadne skus lemonde formulu – 0.883 * inseam = cca 77.7cm stred slapania- sedlo, kolko tam mas teraz?

        0 0
        • puka  

          Vzdálenost cca na nataženou nohu (taktéž sedlo pod paži a dotýkat se prostredníčkem stredového složení) a dotýkat se patou. Šlape se mi celkem komfortně.

          Chci to mít na několika hodinové výlety několikrát za měsíc, tudíž pohodlí je to nejdůležitější. Tudíž na tom nechci sedět jak vosa na bombóně.

          Na prodejně máme pouze Synergy 3 L v 56, já chci Synergy 2 LE. Bohužel v 58 máme jen CAAD..

          0 0
          • tomo_111  

            tak porovnaj geo synergy a Caad – medzi 56 a 58 Synergy mas len 0.6cm rozdiel v reach, zatial co v stack 2cm (hlavne lebo hlavovka je o 2cm vyssia) – takze riaditka vyssie a v zasade nie o moc dalej.

            uhol hlavovky je velmi blizko (73.2 vs 73.3 asi nejaku paradu neurobi), uhol sedlovej trubky je rovnaky (tzn predozadna pozicia sedlo-stred by mala byt tiez a rozdiel bude len ten reach – stred voci riaditkam)

            Standover 1.4cm rozdiel by asi tiez nemal byt ziaden zasadny problem.

            povedal by som ze tu polohu na 58 si mozes nahrubo nasimulovat aj na tej 56 ked podlozis predstavec co to da, ale nie som expert :)

            0 0
      • skaj  

        To sedlo mas IMHO nastavene moc vysoko – hadam o nekolik cm vyse, nez bys mel. Zaroven hadam, ze az ho das dolu, tak s nim pujdes dozadu a tim si natahnes a zvysis posed.

        0 0
      • milan.v  

        Sedlo je příliš vysoko…

        0 0
        • puka  

          Při prvních fotkách,jsem myslel, že je nízko. V nejbližší den dupnu na šéfa ať mi to objedná, abych v březnu mohl jezdit.

          Díky)

          0 0
      • puka  

        Ještě by mě zajímalo jaký je rozdíl v ráfcích na synapse 2 a synapse 3 ? Abych neplatil o 700 franků víc jen kvůli elektrickému šaltru a jinému, možná horšímu, sedlu.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.