variabilita srdečního tepu HRV

8 nepřečtených
  • frantaklika

    Čau cyklisti,

    vím, že HRV je metrika, která se nedá porovnávat, přesto se chci zeptat. Kamarád mě vylekal, že moje průměrné noční hodnoty (měřené FR 955) 115–130 ms při 40–43 bpm podle únavy, tréninku apod. by mohly naznačovat arytmii. Byl jsem během 1/2 roku 2× na EKG a vše v pořádku. Přemýšlím jestli požádat o holter nebo mě jen prostě vyděsil. Řekl mi, že max. bych měl mít do 80ms v mém věku (25 let). Problémy nepociťuji, při sportu se normálně dostanu na hodnoty od 130 do 170 tepů, někdy i výš (podle toho, jestli běžím, plavu nebo jedu na kole).

    Díky za rady.

    0 0
    • marttoni  

      Když jsem se na hodnoty HRV zeptal OpenAI, tak mi napsal toto:

      Běžné noční hodnoty variability srdečního tepu se mohou lišit v závislosti na věku, zdravotním stavu a dalších faktorech. Nicméně, v obecnosti by měla být hodnota koeficientu variace (CV), která vyjadřuje množství variability srdečního tepu během noci, v rozmezí 2–20%.

      Pro zdravé dospělé jedince se obvykle očekává hodnota CV mezi 2–5%, zatímco u jedinců s kardiometabo­lickými chorobami, jako jsou například kardiovaskulární choroby nebo diabetes mellitus, se může zvýšit až na 15–20%.

      Je však důležité si uvědomit, že každý jedinec je jedinečný a může mít odlišné hodnoty variability srdečního tepu v závislosti na svých individuálních charakteristikách a zdravotním stavu. Proto by měla být interpretace výsledků variability srdečního tepu vždy prováděna odborníkem.

      Jinak vlákno k HRV je zde: https://www.bike-forum.cz/…iability-hrv

      0 0
    • ladys  

      Hodinky budou z principu měření orientační měřidlo. Přesněji to jde s hrudním pásem. Jak psal marttoni je to hodně inviduální. Pro klid duše si požádej o holter, dnes s tím není problém.

      0 0
    • MirosPikos  

      Měl bych se bát? Teď mám v noci posledních pár dní vždycky 130. Je mi fajn. Garmin říká ok, tak mu věřím.

      0 0
      • novas752  

        Oni k tomu asi v Garminu asi nějakou metodiku mají. Každému to to zelené rozmezí ukazuje trochu jinak, já to mám 65–100ms, 105 by mi to už ukazovalo nad, ale to se mi za cca půl roku ještě nestalo.

        0 0
      • ladys  

        137 let:D

        0 0
    • marttoni  

      Ještě z AI vypadlo toto: V obecnosti se pro noční hodnoty HRV používají různé parametry, například koeficient variace (CV), standardní odchylka (SDNN), kořen středních čtverců rozdílů po sobě následujících RR intervalů (RMSSD) a jiné.

      V závislosti na použitém parametru může být rozmezí hodnoty HRV v nočních hodinách různé. Nicméně, obecně se pro zdravé dospělé jedince očekává, že hodnota SDNN bude v rozmezí 70–100 ms, hodnota RMSSD v rozmezí 20–50 ms a hodnota CV bude v rozmezí 2–5%.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.