Uvolněný pravý konus v zadním kole

33 nepřečtených
  • Masso

    Dobrý den, dnes jsem nějak neopatrně uvolnil pravý konus v zadním náboji (ten schovaný za kazetou) a nevím co s tím. Zkoušel jsem to několikrát utáhnout, ale ne moc aby se kolo plynule točilo, ale pokaždé se to při zkušební jízdě uvolnilo. Nakonec jsem konus trošku dotáhnul dal na to kontramatku jako to normálně bylo a dal na to ještě jednu a stáhnul ty dvě matky k sobě. Zatím to drží, ale mám obavy abych nestrhnul závit. Vydrží to nebo se může něco poškodit? Případně jak byste to řešili vy? Děkuji za rady.

    0 0
    • Luděk74  

      Sundat kazetu, vyndat osu a zkomtrolovat jestli není povolený ořech na náboji.

      0 0
    • novas752  

      A máš druhý konec osy někam upnutý? Běžně se stává, že nedotáhneš kontra ke kónusu ale obráceně, takže se to vlastně povolí a vznikne tam ta vůle.

      Takže bych to rozebral včetně vyndání kuliček, ujistil se, že je dobře utažený ořech (vnitřní kroužek kónusu je zároveň matice ořechu) a pak to znovu opatrně složil. Já měl totožný problém na předku a jebal se s tim bez možnosti upnutí druhého konce osy asi půl hodiny. :) Nemusí to být utažené extrémní silou, kontra se jen tak nepovolí.

      0 0
    • Masso  

      Ořech mi přijde v pořádku – kazeta se točí plynule.

      0 0
    • Masso  

      Zítra pošlu fotku jak jsem to zatím „vyřešil“…

      0 0
    • Vilém  

      Musim mit konusovy klic, sendat komplet levou stranu, vytahnout osu, dotahnout kontra pravou stranu, dat osu zpet, a seridit levou stranu. Opraveno.

      Pri nedotahnuti akutne hrozi zniceni minimalne konusu.

      0 0
    • Bubaaak  

      Na straně kazety teda máš konus a k tomu dvě matky?

      Když ta osa byla venku, mohl si dovnitř do ořechu vrazit 10, nebo 12 imbus a dotahnout to…

      Osobně to dělám tak, že stranu kde je kazeta si nastavím a dotáhnu venku (jeden konus jedna matka), vuli si pak nastavím na straně druhý a dotahnu, dotahuji vždy levou a pravou stranu nezávisle na sobě, možná to není ideální, ale funguje mi to :)

      Sílu používám přiměřenou, středy jsou kalený a vydrží dost…

      0 0
      • novas752  

        Ideální to je, dotáhnout pravou stranu uvnitř náboje snad ani neni možné

        0 0
    • Masso  

      Ano na straně kazety mám konus a dvě matky.

      0 0
    • Masso  

      Jinak nemám nějaké horské kolo za 20 tisíc, mám klasické trekové (Olpran Bomber 26").

      0 0
      • Vilém  

        Klasicke trekove asi nebude 26" :)

        Principielne vubec nesejde na tom, co je to za kolo.

        0 0
      • novas752  

        To si měl říct dřív. :D Tak to přeju hodně štěstí, na takovejch kolech jde všechno seřídit dost mizerně a během pár km je to zase rozštelovaný. Tuhle si tu nějaká pani stěžovala, že jí to právě kvůli tomu odmítli vzít do servisu. (Servisák by se s tim sral dlouho a pani by to za 30km přišla reklamovat, že to zase nefunguje).

        0 0
    • Masso  

      Jinak tu osu jsem měl venku ale konus na straně ořechu nechtěl jít dolů, mám to trošku proklepnout kladivem nebo se na to ******?

      0 0
      • Bubaaak  

        znovu a líp,

        kazeta = zubatý kolečka

        ořech = to načem je nasunutá kazeta a dotažena obr šroubem na speciální klíč, rachtá to když s tím točíš

        pokud máš nasazenou kazetu, tak konus ven nejspíš nepujde, je na něm plechová prachovka, nejspíš nalepená, takže když to vyklepneš… už ti tam držet nebude, navíc ta prachovka ti tam zůstane uvězněná pod kazetou, a nepomůžeš si (krom toho že by si dotahnul konus s matkou)

        ty dvě matky, veme ti to přehazovačka a rám?

        0 0
    • Masso  

      Jo rám mi to vezme a přehazovačka taky

      0 0
    • Masso  

      Jinak děkuji za vysvětlení, v tomhle jsem nikdy nijak moc nevrtal takže to dělám úplně poprvé…:)

      0 0
    • Masso  

      Tady je fotka jak to vypadá…a ještě přehazovačka.

      Projel jsem se na tom kole po městě (cca 5 km) a všechno drželo tak jak má.

      0 0
      • Prazak0  

        Z fotky bych řekl, že tam není kazeta, ale šroubovací vícekolečko. To jde sundat, stačí jen mít stahovák na vícekolečka pro Shimano. Jinak on nemusí být povolený konus a kontramatka u kolečka, ale i na druhé straně. Tj. k určitému utažení kónusu u pastorků může dojít i utahováním matky na druhé straně, pokud budu současně držet i matku u u pastorků. Kónusy se oba budou utahovat. Samozřejmě ideální je na každé straně kónus stabilizovat pomocí jeho kontramatky, která je za kónusem.

        0 0
        • Masso  

          Druhá strana je utáhnutá

          0 0
          • Prazak0  

            Nikdy není volný kónus jen jeden. Pokud se bavíme o vůli, tak problém je, že kónusy jsou buď utažené moc, jde o vzájemnou vzdálenost obou kónusů, které dosedají na kuličky v ložiskách. Nebo je naopak moc velká vůle, obojí je špatně. Pokud je problém s nastavením optimální vůle v ložisku, seřízení kónusů, tak jeden kónus můžu mít napevno a seřídím jen tím druhým. Ten bych pak měl fixovat tou matkou, která je za ním, tj. utahovat obojí proti sobě. Zde někdy může dojít k nepatrnému posunutí vzdálenosti kónusů, tj. velká vůle nebo moc velké utažení. Takže je-li kónus a matka utažené na straně pastorků, jde seřídit ta vůle v ložiskách z druhé strany. Ovšem při utahování matek, kterými drží obojí ve vidlici rámu může dojít, pokud se dělá špatně, k rozštelování kónusů. Jak, pokud budu matku utahovat a proti ní držet klíč na matce, na kterou zevnitř vidlice dosedá. Ale i u rychloupínáku dochází k malinkému zmenšení vůle mezi kónusy, proto by tam měla být nepatrná vůle, která se pak utažením zmenší.

            0 0
            • Vilém  

              Proc by nebyl volny jern jeden? Kutil domaci vezme dva klice, nasadi je na kontramatky konusu a povoluje. Ta strana, ktera je min dotazena, proste povoli. Jemu povolila ta prava strana.

              0 0
              • Prazak0  

                Tady jsou dvě věci, za prvé seřízení vůle v kónusech, které můžu dělat z jedné strany, jak jsem psal. Potom je další věc, pokud nemám kónus na jedné straně zafixovaný, tj. není dotažený proti kontramatce, co je hned za ním (za podložkou nebo přímo), tak nastavená vůle nebude držet, to je jasné.

                0 0
                • Vilém  

                  jak to seridit, jsem mu popsal v zacatku diskuse. To ho vsak nezajima a predpokladam, ze do zadneho naradi investovat nebude, bez nej se ale neobejde. Takze to bude chvili zkouset ladit, az znici naboj. Do servisu tipuju nepujde, protoze to stoji penize. Navic ho s takovym kramem mozna v tom servisu odmitnou, nebo si reknou o tucny priplatek.

                  Takze proste neni cesty ven, oba tu jen ztracime cas:)

                  Radsi si to dam do blokovanych, at me to nesvadi mrhat casem.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Nářadí, jen kónusový klíč, normální stranový klíč snad má, u kónusového vel. 15 mm.

                    0 0
    • Prazak0  

      Jestli jsi utahoval – povoloval jen vnější matky, tak mohlo dojít k uvolnění vůle mezi kónusy. Používal jsi kónusový klíč a utahoval/ povoloval vždy dvojici kónus – matka? Není třeba to utahovat na krev, jen lehce silou. Jinak i kdyby jsi strhl závit na ose, tak se nic neděje, stojí nějakých 20kč, s kónusy o 10kč víc. Já osobně bych si vyměnil za dutou osu (pak nutné vyměnit i kónusy, o půl mm jiné), celé bude stát nějakých 30kč, pak ještě koupit rychloupínák a nemusí to utahovat matkama. Při utahování matek může někdy dojít k rozštělování seřízení matek a kónusů.

      0 0
      • Vilém  

        Pochybuju, ze by to upinak udrzel, na techto patkach z blata, matky jsou jistota.

        0 0
        • Prazak0  

          Myslím, že by to udržel. U matek může dojít, že tím utahne nebo povolí kónusy, pokud to moc neumí.

          0 0
          • Vilém  

            To mi neni moc jasne jak by to matkama dotahnul, pokud ma dobre zakontrovany oba konusy. To spis ta duta osa sevre konusy po utazeni upinaku, pokud tam nenecha vuli v povolenem stavu, to u matek nenastane.

            Ono, soude podle jeho reakci, stejne moc netusi o cem je rec a co mu lidi vubec radi, takze bych mu nejakejma dutejma osama vubec nematl hlavu.

            Dalsi vec je ta, ze by osu musel pravdepodobne zabrousit, ty patky maji tloustku cca 3–3,5mm a precuhujici konec osy by zamezil jejimu dotazeni.

            Tomu, ze by to drzelo, opravdu moc neverim, pamatuju, kdyz jsem kdysi dal rychloupinaky na Favo s plechovejma patkama ramu, kazky kopec znamenal serizovani kola na stred a to tam nebyly zdaleka tak lehky prevody jako na horaku.

            0 0
            • Masso  

              Na mojem předešlém 8 let starém kole (Favorit, už nevím přesně typ), jsem místo matek dal rychloupínák a drželo to.

              0 0
            • Prazak0  

              Na Favoritu jsem původně měl mizerná ložiska, pak jsem pořídil ložiska ČZ, která hladce chodila, i když nebyla průmyslová, ale taky s kónusy, jak jsem zjistil daleko později. A ta byla na RU, při nasazování na rám potíž nebyla. Pevné osy v mizerném náboji se mi ohýbaly, dutá vydržela.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                A čo také si mám predstaviť pod „nebyla průmyslová, ale taky s kónusy, jak jsem zjistil daleko později“?

                0 0
                • Prazak0  

                  Náboje prodávali jako průmyslové. Pak až, když jsem přestal na tom náboji jezdit (změnil jsem rám a tam mám zadní vidlici 135mm), tak jsem se jednou podíval dovnitř. Klasické kónusy, normální ložiska, akorát dobře seřízené.

                  Průmyslovými ložisky myslím, že ložisko je celé v jakémsi kroužku, který se nasazuje na osu- jinou osu, než pro kónusy. A to zapouzdřené ložisko se obvykle nerozebírá, prostě se celé vymění. Takto jsem to chápal.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Jen mi přišlo legrační, že jsi zjistil skutečné osazení až daleko později, já se normálně do všeho podívám, jak se to bude udržovat a jestli není vazelína po skladování vyschlá. I do některých nových zapouzdřených ložisek se dá občas něco docpat a není to na závadu.

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.