Útěchov - Ořešín, veselé i neveselé historky z natáčení

45 nepřečtených
  • ropman

    začnu jednou fotkou se šťastným koncem a pak následuje malý apel na ostatní bajkery

    ad 1 – k fotce v příloze je nutný krátký popis:

    vteřiny před „katastrofou“ vypadaly tak, že borec si to na bajku hrnul (a to fakt rychle) z kopce od Útěchova do Ořešína, na zádech se mu jak děcko prackama držel vlčák a koukal mu přes hlavu. U spodní závory neustál pánečkův losí test a odporoučel se z jeho zad. Udělal parakotoul, otřepal se a rychle následoval pánečka, který se jen zběžně ohlédl a pokračoval dál.

    Jinak se omlouvám za kvalitu, nebyl čas na nic jen zvednout foťák a nějak to zmáčknout.

    ad 2)

    nestalo se poprvé, kdy jsme, teď už s manželkou, děckem a psem šli cestou z Ořešína nahoru na Útěchov.

    V jedné zatáčce se vyřídil nějaký namakaný bajker – závodník, dost rychle na to, aby se mu nelíbil náš pes, kvůli kterému musel přibrzdit, s komentářem, že ho máme mít aspoň na vodítku aby se mu nepletl pod kola (aspoň že byl myslím slušnej, pokud jsem mu rozumněl). Pes je zvíře, které si běhá zleva doprava a nevím co by říkal, kdyby na tom vodítku skutečně byl a vodítko bylo přes celou cestu, navíc poslouchá a na vycházce je, aby se proběhnul, ne aby šel u nohy.

    Podobně tam „pobíhají“ i další psi, maminky s kočárky, malé děti ať už pěšky nebo na kolech, hodně důchodců na vycházce, jezdí jezdci na koních.

    Takže by bylo fajn, kdyby s tím milí závodníci počítali, že tady na podobnou „havěť“ můžou narazit a občas jim některá z nich hold zkazí v potu tváře vydřené AVS.

    0 0
    • JSt  

      cokl rekognoskoval teren a hoopl ;-)

      0 0
    • Blade  

      A druhej pohled je tento:

      3–4 metry široká cesta, kterou velice zdatně zablokuje rodinka s dítětem a psem / 3 maminy s kočárky / dav důchodců atd. Nedívají se nalevo ani napravo, je jim jedno, že v minimálním počtu lidí zablokují celou cestu a ještě mají pocit, že je cyklista omezuje, když pronese své „s dovolením“. Někteří alespoň nenadávají, jen cosi zabrblou, nebo s vyjeknutím oznámí, jak se strašně lekli.

      Takže by bylo fajn, kdyby s tím milí chodci počítali, že tady na podobnou „havěť“ můžou narazit a občas jim některá z nich holt přetrhne myšlenku v družně vedeném hovoru.

      ;-)

      0 0
      • JSt  

        ono je blbost jezdit po te siroke ceste, kdyz lesem vedem o nekolik radu lepsi pesina ;-)

        0 0
        • Vilém  

          Tam by zase nikoho nepotkal.

          0 0
          • Jaroslávek  

            Nikoho by nepotkal a nikdo by na něm nespočinul obdivným pohledem.-)

            0 0
            • Vilém  

              Presne to jsem mel na mysli, diky za upresneni:) a navic by se nemoh pozastavovat nad pesakama, co si dovolili na lesni ceste jit pres celou siri.

              0 0
              • pepek  

                Tak to se mýlíš, já jezdím zásadně touto pěšinkou. No a samozřejmě se člověk celou dobu těší, jak to tam pěkně pustí – to sa pak těžko zastavuje. Naštěstí to kolo je tam samo o sobě tak hlučný, že běžný turista se zastaví a stojí jak sloup. Horší jsou soudruzi, kteří tam, oděni stylově jako australští honáci, jedou na mustangovi do kopca. Nejhorší varianta jsou pak mladý holky, který ty koně nemají pod kontrolou.

                0 0
        • ropman  

          bylo to nahoře u odbočky po modré k Sládkovi, tam cesta bokem ještě není. Já chápu obě strany, ale občas se tam objeví (ne tento) fakt magor, kterej by to děcko v cestě neukočíroval, jak to žene.

          0 0
          • JSt  

            bral jsem to podle …U spodní závory neustál pánečkův losí test…

            0 0
        • petrun  

          Po těch pěšinách jezdím dost často, občas tam potkám koně kterého řídí plešatý buřt a tento buřt na mně řve ať si jezdím po cestě a neplaším mu koňa. Tak si vyber co je lepší :-)

          0 0
    • ropman  

      kolegyně v práci má ještě další variantu toho, co je na fotce.

      Vychází z předpokladu, že ti dva se ještě před chvílí neznali, ten človíček z vlčáka na zádech nebyl vůbec nadšen a tam dole se mu ho konečně podařilo setřást :-)

      0 0
    • lens  

      za volně pobihajiciho psa zodpovidaš ty, stejně i za male dítě. pokud tvuj pes někomu vlitne pod kolo a někomu se něco stane tak se to bude řešit jako dopravni nehoda. byt tebou udělam si dobrou pojistku, nebo měj psa na voditku. o nezodpovědnosti rodiču kteří nechaji děti běhat po cestě kde je větši pohyb cyklistu ani nemluvim.

      0 0
      • ropman  

        nemohl bys mi dát nějaký odkaz na paragraf, podle kterého na lesní cestě, když se srazí cyklista, jedoucí nepřiměřenou rychlostí, se psem je viníkem pes, resp. jeho majitel ?

        Na normální silnici bych o tom nediskutoval. Zkusím si o tom něco najít.

        0 0
        • Bebe  

          fakt je to že pes „na volno“ nemá v lese co dělat…

          0 0
          • Vilém  

            No tim bych si tak jistej nebyl.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Není to náhodou tak, že bez vodítka může být jen na „prostoru k tomu vahrazeném“? Budeme-li se strikně držet zákona tak na veřejném pozemku jen ve výběhu pro psy. Nebo ne?

              0 0
              • Vilém  

                Presnou definici neznam, ale co vim, tak se pes venku muze na volno pohybovat, do urcite vzdalenosti od pana, byt ovladatelny a nestvat zver.

                Ale jak rikam, presne uz si to nepamatuju, jednou jsem to studoval po konfliktu s jednim zelenym magorem a nasledne mi to bylo potvrzeno clenem myslivecke straze.

                Co se tyce verejnych prostranstvi, tak to je problem mesta a tam je to upraveno vetsinou mistni vyhlaskou. Napr. v blansku musi byt pes na voditku a s kosikem, v Brne bud na voditku, nebo s kosikem.

                0 0
            • Bebe  

              Pohyb psů (a koček) v lese

              §21

              1. Vlastníkům psů a koček je zakázáno nechat je volně pobíhat

              v honitbě. V případě jejich usmrcení může vlastník požadovat náhradu škody jen tehdy, dokáže-li, že k jejich usmrcení nedošlo za okolností uvedených v odstavci 1 písm. b) až d)

              0 0
            • Bebe  

              • Vlastníci psů a koček si musí být vědomi ustanovení §21 odst. 3 zákona o myslivosti, které jim bez výjimky zakazuje psy a kočky nechat volně pobíhat v honitbě. Pes i kočka musí být na vodítku. Honitbou se v tomto případě rozumí i nehonební pozemky uvnitř, například silnice. Možnost, aby se pes vzdálil z vlivu svého vedoucího jen přechodně, je dána jen u psů loveckých, slepeckých, zdravotnických, vojenských a služebních.

              0 0
              • Vilém  

                Tech vykladu je vic a samotny lesni zakon si na nekolika mistech protireci.

                Navic bych chtel vedet, jak rozlisis treba loveckeho, pasteveckeho nebo sluzebniho psa:)

                0 0
                • Bebe  

                  Řekl bych že zrovna služební, lovecký atd plemena jsou jasně specifikovný :-)

                  0 0
                  • Vilém  

                    ve stejnem lesnim zakonu najdes o kousek dale treba toto

                    „Kromě těchto tří podmínek (pytlačení, v honitbě a 200m vzdálenosti) společných přistupuje u usmrcování psa další podmínka – musí být mimo vliv svého vedoucího. Pes musí být na takovém místě, že jeho vedoucí neví přesně, kde jeho pes je a jak se chová, a není schopen ho účinně svými pokyny ovládat a kontrolovat jeho počínání včetně případného přivolání. Pokud jsou slyšet pokyny vedoucího a pes na ně reaguje, je věc zřejmá. Problém nastává, když pes je sice mimo dosah svého vedoucího, ale ten žádný vliv neuplatňuje. Pak se obvykle vysvětluje, že nelze psa usmrtit, pokud je jeho vedoucí vidět, třeba i na větší vzdálenost.“

                    zdroj

                    To je jen priklad toho, co jsem psal vyse, ze ten zakon si na ruznych mistech protireci. Zde se pise o 200m od pana a musi ho panicek mit pod kontrolou.

                    Takze si vyber co chces a ja si take vyberu co chci.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Musime se smirit s tim, ze nasi zakonodarci jsou odbornici na slovo vzati.

                      0 0
                    • Bebe  

                      Jako mě je to ve finále uplně jedno, tím co jsem vložil jsem se nechtěl zastávat jednoho či druhého. Vložil jsem jen to o čem si myslím že je „fakt“. A to co jsi vložil ty se podle mne týká hlavně pravomoci usmrcení a ne toho zda má nebo nemá být pes na vodítku.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Prit se nebudu, ale ja si zase myslim to, ze na volno, pod kontrolou, byt muze:)

                        0 0
                    • Bebe  

                      A aby nedošlo k nějakému nedorozumění, já ze psem na volno chodím…

                      0 0
                      • Vilém  

                        … to ja tez. Samozrejme s prihlednutim k situaci, nepustim ho na frekventovane cyklostezce ap.

                        0 0
        • Smazaný účet  

          Řekl bych, že jde o účelovou komunikaci, kde platí pravidla silničního provozu jako jinde.

          0 0
    • mandel  

      naposledy jsem tudy jel asi 60kmh a rozhodne jsem neohrozoval nikoho ja, ani nikdo me, myslim ze ta cesta je dost velka a prehledna na to abysme se tam vesli vsichni a navzajem si neprekazeli.

      0 0
      • ropman  

        určitě ano, ale jsou tam aspoň 2 rizikovější místa, nejvíc asi poslední zlom před padákem do Ořešína, kde ke zlomu v zatáčce už cyklista nabírá z kopce rychlost a zespod není vidět, stejně tak on nemůže vidět za zatáčku.

        A druhé, asi ne přímo rizikové, ale obě strany mohou být překvapeny, je nahoře jak jsem se zmiňoval, kde taky nějakou chvíli není vidět do zatáčky.

        Pokud by to bylo jak na silnici, tak jako bajker musím být schopen na viditelnou vzdálenost zastavit vozidlo. Když bude za zatáčkou přes cestu kláda a já už to neubrzdím, protože jsem o ní nevěděl je to moje vina.

        Ale však nešlo mi o nějaký flame, ale jak je to vlastně z pohledu zákona, práva, odpovědnosti.

        0 0
        • mandel  

          Tak myslim ze kazdej si pribrzdi pred zatackou kdyz tam neni videt, zvlast na tej sotoline, ale takovy mista se najdou vsude, bud nekdo jezdi slusne a nebo ne, ale myslim ze obcas podobny spory jako kdo se koho lekl a kdo se s kym srazil jsou dost specificky a nikdo na prvni pohled nemuze urcit vinika. Jinak zakon je zrovna na tohle kratkej si myslim.

          0 0
      • lens  

        my diskutujeme o normalni jizdě na kole vs pobihajici psi a děti. a těch 60km/h jsi tam nejel. určitě tim tady nikoho neohromiš.

        0 0
        • pepek  

          Proč? Tam jsem dával už v pravěku s pevnou vidlou: 68 km/h. (zavora byla furt dole a cantilevery.) Ale asi to nebývalo o víkendu.

          0 0
          • lens  

            chceš řict že jsi dal 68km/h na tom mirnym klesani k zavoře (hřišti)? pokud ano rad se přijedu podivat. :-))

            0 0
            • pepek  

              // kopce od Útěchova do Ořešína,// – nějak jsem pochopil, že myslí ten sjezd z Utěchova ke koním a ne k hříšti. Taky řeči o souběžné pěšince tomu nasvědčovaly.

              0 0
              • lens  

                tak to asi jo,ja myslel tu cestu k hřišti. jinak s těma koňakama maš recht,spousta jich koně vubec nezvlada,je to něco podobnyho jako ti pejskaři. jednu sražku s koněm už jsem zažil a neni to nic přijemnyho.

                0 0
              • ropman  

                tak tak, měl jsem na mysli ten kopec jak Pepku píšeš, 60km se tam určitě jet dá (když je volno)

                0 0
    • ropman  

      někdy během minulého týdne se přihodila na této oblíbené trase nemilá událost – vedle cesty ležela bouraná přilba GIRO – viz obrázek. Doufám že to ten nešťastník přežil ve zdraví a současně tímto varuji ostatní, že stav odvodňovacích kanálů na cestě je o držku a umožňuje ve vyšší rychlosti pouze jejich přeskočení, určitě to neodpruží vidle. Kdo to tam nezná by měl jet fakt opatrně.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.