• Luwa

    Dodržujete při koupi nových komponent na kolo utahovací moment? Mám ho totiž na objímce sedlovky (8nm).

    0 0
    • Espen  

      Nikdy sem nepoužil žádný momentový klíč, ani mě nenapadlo ho někdy použít. Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně

      0 0
    • nox159  

      Objímka sedlovky 8Nm je celkem dost… co to mas za objimku bývaji bezne 4–6Nm

      momenták pouzivam, ale spis bych si cas od casu overil jestli jsem v normě + tedka jsem si poridil od parktoolu Tčko na 5Nm coz mi prijde jako pekná hračka… tak s tim obcas dělám :)

      0 0
    • novas752  

      Utahuju s citem bez momenťáku. Ale na nějaký karbonový komponenty bych si ho asi pořídil.

      Momenty jsou většinou předepsané na všech komponentech – namátkou: představec 4–5Nm, objímky gripů 1–2Nm, kazeta asi 40Nm, pedály asi 10–15Nm, šrouby u kol na auto 130Nm :D

      0 0
      • -b-n-x-  

        Jo, u tech kol na auto je vzdycky radost to povolovat, kdyz to nejaky debil v pneuservisu dorve pneumatickou vrtackou.

        0 0
        • Pepe72  

          Ja mažu závty jen lehce a mazivo se nesmi dostat na styčnou plochu mezi kolem a sroubem. Mažu to jen jednou za životnost auta. Každou zimu i jaro normalnĕ povolim i po servisakovi.

          0 0
        • mr.ricardo  

          mas chodit tam, kde musi pouzivat momentak :)

          jeste bych dodal, ze vsechny automobilky nemaji stejny moment utahovani kol, tech 130 je zbytecne moc

          0 0
          • Mr.Duck  

            Zbytečně moc.. Myslím že moje je kolem 200, u něj akých o třídu větších, jestli si dobře pamatuju říkal kámoš co je spravuje, že až kolem 800nm

            0 0
      • Breakpain  

        Pedály mají spíš 40 – 55 Nm ;-)

        0 0
    • Karma  

      Já jo, koupil jsem kolo a ve výbavě byl momentový klíč. Musim říct, že ty momenty bych fakt neodhadnul.

      0 0
    • kubad  

      To není utahovací moment, ale maximální možný utahovací moment.

      Nemusíš to na tech 8Nm rvát

      0 0
      • Luwa  

        Jen tak pro představu těch 8Nm musí dospělý chlap už hodně rvát?

        0 0
        • Karma  

          ani ne, vyloženě páčit to nemusíš, tak jako zápěstím silou ale ne do maxima

          0 0
        • wladeq  

          Jen tak pro predstavu 80 kilama pres centimentovou rulu

          0 0
        • DrinkUP  

          Dost záleží, jestli to utahuješ šroubovákem, nebo nějakym klíčem, kterym máš páku. Dle mýho odhadu 8 Nm už chce vzít šroubovák pevně do ruky a trošku silněji utáhnout. Když utahuju třmeny brzd na 6 – 7 Nm T-imbusem, tak chytnu T-čko prstama (ne uplně do dlaně), s citem pevněji utáhnu a při dotahování momenťákem to většinou je přes těch 5 Nm.

          Takže doporučuju si zkusit někde klíče/šroubovák a momenťákem to pak postupnym přidáváním momentu zkontrolovat. Na nižší momenty dotahovat jen šroubovákem a prstama, nebrat klíč celej do dlaně, nebrat ráčnu atp. Chce si to otestovat, když budeš mít momenťák po ruce.

          A když nemam po ruce návod od komponentů, mám v garáži vytisknutou tuhle tabulku. Zatim mi všechno více méně souhlasilo. Jen u brzdových a řadících páček mi to nějak nesedělo a bál jsem se o řídítka, takže ty utahuju s citem gola šroubovákem bez momenťáku.

          http://bicycletutor.com/…cifications/

          0 0
          • DrinkUP  

            Ty momenty v odkazu doporučuji raději před utahováním zkontrolovat v návodu od komponentů či Googlu, ať nedojde k přetažení…

            0 0
      • Abuse  

        Těch 8Nm je pro představu 8kg na deseti centimetrové páce, nebo třeba 800g na metrové páce.

        0 0
    • Chlebovnik  

      To, co je napsané na komponentu, je MAXIMÁLNÍ utahovací moment, který se nepřekračuje. Utahuje se obvykle tak o ~15 % méně. Pokud je na objímce napsáno 8 Nm, utahuje se tak na 6–7.

      0 0
    • tromboonen  

      Pri koupi to nedodrzuju, pri pouzivani jo, ale zjistil jsem, ze momentak na to nepotrebuju.. kup si pastu na karbon.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Hlavne to chce u toho asi nejak premyslet. Jsou veci, ktere se silnym dotahovanim na krev az tak nema co stat, ale pak je asi vetsina tech kde to chce dotahovat s „citem“/momentakem.

      0 0
    • Luwa  

      Co může hrozit při přetažení třeba zrovna té objímky( hrozí poškození rámu)?

      0 0
      • LM  

        Pokud máš teleskopickou sedlovku a utáhneš to moc, tak může začít blbnout (přestane vyjíždět/zajíždět). V extrémním případě bys jí mohl i poškodit.

        0 0
      • Rubi  

        urves sroub, nic jineho se asi nestane…

        0 0
        • GrumpySmurf  

          Spis strhnes zavit v objimce,, A jinak nic moc se nestane u hliny, u karbonu bych se o ram uz trochu bal..

          0 0
    •  

      Utahuju momenťákem úplně všechno a mohu zodpovědně říci, že bez něj bych byl v prdeli (ten cit v ruce a odhad prostě nemám a všechno bych zničil).

      0 0
    • Breakpain  
      1. dodržuju
      2. nezajímá tě moment sedlovky, ale rámu (ten je obvykle menší) – řidíš se tou nejmenší hodnoutou celku a od té ještě chlup ubereš ;).
      0 0
      •  

        Utahovací moment rámu? Wtf? Asi by bylo dobré si zjistit co je utahovací moment a k čemu vlastně je a taky, že díky němu vzniká ve spoji predpětí, ale budiž.

        A to že někdy chlup ubereš může za určitých provozních podmínek způsobit to, že v tom spoji predpětí nebude a spoj se povolí…

        0 0
        •  

          Definici utahovacího momentu jsem absolutně nikde na českém internetu nenašel. Různých tabulek je spousta, ale nikde vysvětlení, co to vlastně je.

          Tak se o ni pokusím: Utahovací moment je 1 Nm, jestliže byl spoj utažen pákou o délce 1 m, na kterou bylo působeno silou 1 N. (Pro ilustraci: Když si představíte imbusový klíč dlouhý 1 m, zasunutý v hlavě vodorovně umístěného šroubu, a na konec klíče zavěsíte závaží o hmotnosti cca 100 g, tak působením gravitace utáhne šroub na 1 Nm.)

          Uff, snad jsem to řekl dobře.

          0 0
          • kubad  

            V podstatě jo, jen klíč musí být vodorovne, a nějak musíš zohlednit i jeho váhu, ale v podstatě zjednodušeně je to ok

            Jinak stačí hledat definici kroutícího momentu :)

            0 0
          • Rubi  

            definoval si 1Nm…to tady chape asi kazdy, kdo vysel zakladku :-)

            0 0
          • novas752  

            Jo tak to je. Ono se to totiž nejmenuje utahovací moment, ale obecně moment síly nebo kroutící/točivý moment, prostě síla a rameno.

            0 0
            •  

              Ano, obecně je to moment síly. Ale pokud do spoje vnáším předpětí, tedy utahuji třeba šroub na nějaký moment, tak se tento moment nazývá utahovací moment. Dál existuje třeba moment na závitech a podobně. Jinak píše se krouticí, ne kroutící :)

              0 0
          • pepek  

            Děkujeme za osvětu. Ten klíč je ovšem iNbusový, ne imbusový.

            0 0
        •  

          Víte co? Tak pojďme o tom společně udělat wiki. Kdo víte, napište něco o tom předpětí ve spoji, přidáme tabulku několika základních momentů, a zkompilujeme z toho článek.

          0 0
          •  

            Stačí si najít diagram předepjatého spoje a kdo o tom aspoň něco ví, tak pochopí o co jde…

            Dotyčný sice krásně definoval jednotku momentu, tedy Nm, ale to že ten utahovací moment vyvolává sílu ve šroubu a přírubě/bách už je věc další. Reagoval jsem předtím na to, že označení "utahovací moment rámu " je naprostá blbost.

            0 0
            •  

              Tak nás pouč:

              U čeho všeho se utahovací moment měří?

              Jaké jsou vztahy mezi vnitřním předpětím ve spoji a utahovacím momentem? (Ze školy si pamatuji statickou zkoušku tahem, mez kluzu a mez pevnosti — tak jestli je to jako ta část grafu před dosažením meze kluzu)?

              Existuje vztah (jaký?) mezi mezí kluzu materiálu šroubů/závitů/pří­rub/objektů v přírubě a max. povoleným utahovacím momentem? Mám totiž pocit, že onen maximální „utahovací moment rámu“ byl ve skutečnosti míněn jako moment, při kterém se ústí sedlové trubky začne trvale deformovat. (Což asi nenastane nikdy, dřív se začne deformovat sedlovka nebo strhne závit objímky.)

              0 0
              •  

                Myslím že pleteš různé věci dohromady. Diagram předepjatého spoje je naprosto odlišný od tahového diagramu. Sorry ale studoval jsem tohle 3 roky na vysoké a fakt nemám čas na to, abych to sem teď rozepisoval… Utahovací moment se vypočítává z několika věcí, materiál šroubu a přírub, počet šroubů, velikost šroubu, z tuhostí a podobně. A hodně záleží na provozních podmínkách. Ten utahovací moment se předepisuje taky proto, aby se to za určitých provozních podmínek nepovolilo… Nehodlám sem psát romány, abych se snažil naučit to jedince, kteří jsou tím nepolíbení. Na to jsou jiné zdroje. Zkuste si třeba vyhledat nějaká skripta, ve kterých tohle je. Myslím že na netu je toho dost.

                0 0
                •  

                  To je možný, já jsem to měl jen naprosto okrajově a navíc před 20 lety. Takže jestli jsi strojař a rozumíš tomu do hloubky, tak nevím, kdo povolanější by měl o tomhle tématu mluvit. Alespoň nějaké odkazy by nebyly?

                  0 0
                  •  

                    Je to třeba ve skriptech od pana Kalába z VŠB. Odkaz teď nemám, hodím ho sem třeba později, pokud se na to půjde dostat aniž by bylo potřeba přihlášení někam na VŠB (abys to mohl otevřít)

                    0 0
                    •  

                      Tak jsem chvíli hledal a našel jsem přímo příklad na kterém se to řeší. Jsou tam i diagramy a snad z toho půjde pochopit význam utahovacího momentu a jím vnesené síly. Na stránkách VŠB pod katedrou strojní se dají najít i dvoje skripta, ale jsou zaheslované a heslo neznám momentálně ani já. Myslím, že se dokonce každý rok mění (kvůli grantu z EU..) Nejčastěji jsme řešili utahovací moment proto, aby při určitých podmínkách byla ve spoji aspoň nějaká bezpečná předepínací síla a nedošlo tak vlivem provozních sil k povolení nebo netěsnosti spoje (podle typu). Utahovacím momentem se do spoje vnese určitá předepínací síla, která by neměla vlivem provozních sil klesnout na 0 nebo blízko 0, v takovém případě může dojít k povolení spoje a nebo v případě třeba tlakové nádoby nebude spoj těsnit. Pokud jsou známé provozní síly, dá se vypočítat potřebná předepínací síla i s určitou zvolenou bezpečností a pro takovou předepínací sílu se pak dá vypočítat potřebný utahovací moment, který zaručí že tam taková předepínací síla bude.

                      Snad to z tady toho půjde nějak pochopit. A doufám že jsem to popsal aspoň nějak srozumitelně, protože je to dlouhé jak tak na to koukám :D

                      http://www.fs.vsb.cz/…ckysroub.pdf

                      0 0
      • Rubi  

        stejne tak jako u predstavce te zajima utahovaci moment riditek a vidlice? :)))

        0 0
        • Breakpain  

          Možná jsem se špatně vyjádřil. Samozřejmě se řeší momenty na všem, čeho se to bude týkat a řeší se to v rámci té komponenty, která ho má z celku nejnižší.

          Objímku jsem vyloučil, protože 10 je sakra moc a sedlovka/rám ho bude mít pravděpodobně niž­ší.

          Pokud to není na co narážíš, tak jsem Tě nepobral ;).

          0 0
          • kubad  

            rám žádný nemá, a sedlovky se taky neuvádí

            0 0
            • Fredos  

              Nemá náhodou takovej reverb doporučený maximální utažení objímky 5Nm?

              0 0
              • kubad  

                sorry teleskopy asi jo, na ty sem zapomněl

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Nicméně to nemá jak poškodit sedlovku, jde tam jen o to nestahnout ji moc aby se mohla hýbat :) Ale pořád jakoukoliv sedlovku nemůžeš utáhnout na krev abys ji nezlomil, žejo.

                  0 0
    • doubleingram  

      Momentak nemam ale chci, jen porad nemuzu vybrat. Ale co posledni dobou obcas pouziju je pasta na karbon. Muzes pak pouzivat mensi momenty.

      0 0
      • Breakpain  

        Tak ono to chce dobrý momentový klíč. Jedním jsem už strhnul šroub a rozštípl zámek u sedlovky :( …

        0 0
        • LM  

          Jaký to byl momentový klíč a jak moc si to utahoval?

          0 0
          • Breakpain  

            Na 14Nm, max byl 16 myslím?

            Kouknu na značku, ale mám pocit, že to je Bbb či něco takového. Utahuje to dle nálady, tak jsem se naučil, že musím dotahovat po kouskách. A ideálně mezi každým dotažením dalšího šroubu klíč dostat přes limit v ruce, aby se aktivovala ta „ochrana“ kdy klíč přestane utahovat.

            Takže si k Vánocům nadělím neco sofistikovanějšího. Mám ověřeno, že ho relativně použiju, tak to nebudu spláchnuté peníze.

            0 0
            • doubleingram  

              Njn, ale co je dobry za rozumny love (cca 3–4k)?

              0 0
              • LM  

                Když jsem hledal jak je na tom Canyon Torque Wrench tak jsem narazil na toto:

                http://www.bikeradar.com/…ptest-46517/

                Canyon Torque Wrench má velmi podobnou konstrukci jako Topeak ComboTorq Wrench co v tom testu skončil na posledním místě :-(

                0 0
            •  

              Hm … tak v tom případě lze vůbec tu Canyoní zkrutnou tyčku považovat vůbec za momentový klíč?

              0 0
    • Strakááč  

      neřešim, utahuju prostě s citem… ale kdybych vzal do ruky momenťák tak bych se asi divil, že to hutahuju lehce víc no :D prostě utahuju tak, že když už jde znatelně větší odpor při čtvrt otočce tak to nećhám prostě utáhnu jak si myslím že by to mohlo bejt ok :D a odhaduju to většinou podle velikosti inbusu čím větší tím víc můžu utáhnout :D

      momenťák máme sice do 15nm asi na aku šroubováku od makity ale nedělám to s ním :D

      0 0
      • MI.KU  

        Ted nad tím uvažuju – nové kolo doma a strach je silnej ;) – predstavec na vidlici, riditka do představce, sedlovka – absolutně netuším kolik je 5Nm

        Na starým kole sem to vždy utáhl tak nejak v pohode s citem ale nemel sem tam vyznačený ty pitomý momenty ;) Tady jak to na mě křičí kolik je to nepříjemné.

        Utahuji imbusáčkem jedním prstem – jenže kolik přitlačit když i tím jedním jsem schopen ten malej imbusík ohnout a to už asi bude sakra víc jak 5Nm ;)

        Nejvíc se bojím sedlovky – málo se zasune a pokurví, hodně zas může křupnout – karbon.

        Predstavec sem utáhl radeji mín a v pondělí sjedu nekam ať to utáhnou momentákem nebo ať mi ho půjčí ať tech 5Nm chytnu do ruky – ale krásná neděle a člověk by chtel jezdit ;)

        Kdyby to tam nebylo napsaný není problém, takhle má člověk psychologickej blok ;)

        0 0
        •  

          Vidíš a tohle je právě důvod, proč nechci karbon. Neustále abych se bál něco utáhnout … bál že do toho uhodí kamínek … bál na tom jezdit.

          0 0
          • MI.KU  

            Já mám hliník jen ta sedlovka je karbonová a tedy samozřejmně vidlice.

            0 0
            • Strakááč  

              spíš bych zašel s kolem za nějakým zámečníkem nebo do nějaký firmy jestli nemaji momenťák a utáhneš si všechno podle potřeby :D v servisu zaplatíš mordu a tady to máš zadarmo :D jestli máš i kamaráda kterej ho má tak zajdi a je t o ne ? :D takhle bych to řešil já.. zajedeš třeba k automechanikům a ty by neměli mít problém ti ho pujčit.. on se svět nezboří :D a jestli máš kamaráda co ho má, tak teď se s ním domluvit zaject tam utáhnout a můžeš jít večer jezdit :D

              0 0
              • Slavoš  

                To jo, ale nejspíš nebudou mít momentový klíč od tak nízkých hodnot.

                0 0
                • Strakááč  

                  měli by mít a já si myslím že máme i na akuvrtacím šroubováku a tu by měl mít taky kde kdo :D i v tom servisu :D

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Hele to mě opravdu nenapadlo :D

                    Kdybych mel někoho kdo ho má tak už je to dávno v cajku a neřeším to ne ;)

                    A automechanik asi nebude mít 5Nm a kdyz tak nějakej vetsi servis a to tady nikde není a kor o víkendu ;)

                    A jestli v pondeli sjedu do cyklo ať mi puči momentak nebo mi to dotáhne za 1minutu si slusnej člověk nic neřekne a já si zas ze slušnosti u nej neco koupím treba ;)

                    0 0
                  • Zdyn  

                    Tak ty číslice na akušroubovácích jsou jen nějaké stupně momentu, ale rozhodně neodpovídají hodnotě Nm. (např. číslice 1 neznamená 1Nm). Na to pozor.

                    0 0
              • Breakpain  

                V čem je problém si ten klíč koupit? To chceš pokaždé kvůli povolení/dotažení někam chodit ;)?

                0 0
                • Strakááč  

                  on třeba nerozebírá kolo každý den nebo každý týden, proto se to moc nevyplatí.. jinak by napsal že ho pojede koupit ne ? :D

                  0 0
                  • Vilém  

                    Vubec si nedovedu predstavit, jak to lidi delali driv, to muselo byt znicenyho materialu.

                    0 0
                    • Strakááč  

                      heh.. dřív utahovali, co to šlo… protože hodně věcí bylo kvalitních a utahovalo se prostě tak aby to splnilo účel :D

                      0 0
                      • kubad  

                        Nesmysl, šrouby jsou pořád stejně, materiály lepší

                        0 0
                        • Strakááč  

                          stejně.. pokud nemáš v mozku nablito, tak se to odhadne.. takže bez momenťáku maximálně zkurvili pár šroubů no :D

                          to je jako když se řekne co dělali dřív když nebyli pračky.. no tak to drhli na valše a pár triček se někdy roztrhlo no .. to je uplně to samý

                          0 0
                  • Breakpain  

                    Já taky ne, ale jsem pohodlnej ;-)

                    0 0
                    • Strakááč  

                      jsi pohodlnej a nevadí ti za to dát peníze protože víš že ho budeš používat dokud tu nebudeš.. :D tak bych si ho někdy koupil :D ale rozmezí 3–80 nm nedalaji co ? :D

                      0 0
                      • kubad  

                        ne musíš jich koupit víc

                        0 0
                        • Strakááč  

                          no jasný no :D já na to koukal.. 5–25nm a 40–210nm nebo jak to tam je :D ale stačil by mi ten 5–25 :D to neodhadnu ale všechno víc jak 25nm můžu utáhnout prostě víc no :D a jen tak ten závit neservu :D

                          0 0
                          • DrinkUP  

                            Doporučil bych spíš nějakej nižší, já mam 2 – 24 Nm a co si pamatuju, tak většinou utahuju na:

                            Orientační utahovací momenty (nepamatuju si přesně)

                            cca 2 Nm víčko pro ovzdušnění brzdový páky (prstama hodně s citem imbus šroubovákem bez momeňtáku)

                            cca 5 – 6 Nm představec a řídítka (mám napsáno na představci)

                            cca 6 – 7 Nm brzdový třmeny

                            cca 14 – 16 Nm zámek sedlovka – sedlo

                            U momentů nad 20 Nm (možná spíš 40 Nm) je u mtb otázka, zda se podaří udržet klíč na matici/v imbusu. Přeci jen v ráčně s gola nástavcem neni takovej cit jako ve stranovym klíči, takže může lépe sklouznout nebo vyklouznout stahovák. Navíc momentů nad 20 Nm na mtb moc není a například kazetu utahuju co zvládnu silou se stahovákem běžnym stranovym klíčem a už se mi stalo, že jsem po pár vyjížďkách musel znova dotahovat. Takže ty velký momeťáky (nad 40 Nm) jsou imho spíš na hodně velký matice/šrouby, který na kole nejsou.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Super a jak by jsi definoval tech 5–6 Nm.....?

                              Já to utáhl tak ze jsem nasadil 4mm imbus kratší stranou do šroubu palcem na nej tlačil aby sedel prostředníčkem tlačil na cca 2/3 vzdálenosti té delší strany tak abych neudělal cukavý pohyb a pěkně plynule to dotáhl – jen nemám šajn kolik to tak cca muze byt Nm ;)

                              No a driv jsem utahoval v pohode s citem ale to proste bylo festovni MTB nebo tezke komponenty a zadnej karbon a td.

                              Kolo rozebíram v zimě a dělám si na nem vse – retez, kola centruji, ložiska – během roku jen klasická údržba – momentak se mi nijak nevyplatí nemám problém s utazenim kazety brzd lanek a td pedály a tak – mam problem s tim karbonem jelikoz neznám ,,definici,, 5Nm – jednou dvakrát si neco utáhnout momentakem abych cca věděl kolik je 5Nm a uz ho nikdy nepotřebuji.

                              Proste nový kolo a klasická opatrnost ;)

                              0 0
                              • DrinkUP  

                                Když jsem dneska utahoval třmeny brzd, tak jsem vzal t-imbus klíč a prsty, ne dlaní, trošku víc přitlačil a podle dalšího dotahování to mohlo bejt kolem 5 Nm. Ale těžko popsat, každej je zvyklej vyvíjet jinou sílu.

                                Doporučil bych si ho někde půjčit, nebo koupit (položka do 1 000 Kč). Případně jak už tady někdo popisoval, vyhledat si „utahovací moment“ a zkusit utáhnout šroub přes např. 50 cm páku a 1 kg závaží apod.

                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Je díky tos psal vlastně ty ;)

                                  0 0
                                • MI.KU  

                                  1000? Já videl tak kol 2500 a takový ty zkrutný tyčky sou prej k ničemu.

                                  0 0
                              • Rubi  

                                karbon neni papir, normalne to s citem dotahni a neni treba z toho delat vesmirnou vedu…

                                0 0
                            • Strakááč  

                              představec karbon, i rodla ?? já mám představec utaženej bych řekl dost.. tak abych neojebal inbus :D rodla by to měli vydržet krk vidle aky protože oboje je zesílený.. ale šrouby.. ty by měli snad taky vydržet víc než dost

                              utahuju to sice s citem ale chtěl bych vidět kolik utahuju :D asi si ten momenťák někdy pořídim.. :D

                              0 0
                              • MI.KU  

                                O šrouby se nebojím utáhnul sem to opravdu jemně – spíš se bojím že málo a poznám to za jízdy ;)

                                Predstavec je hliník oblouky taky vidle celokarbon což u toho představce se nebojím to drzi a kdyby to povolilo tak né skokove ze by se mi protocilo přední kolo – jde mi víc o tu sedlovku – 5Nm max a moje váha 85Kg na to drepnout az někde prejedu nějakej hrbol abych jí nezarazil do rámu – dal sem si i proužek izolacky nad objímku kvůli nastavování a kdyz na to sednu doma tak se to nehne ale otázka co pak za jízdy. No skočím do toho cyklo – nebo sjedu tedy a pro klid v duši ;)

                                Právě i tim jedním prstem to muze kazdy utáhnout značně jinak, ale díky orientačně si me uklidnil ze to nemusí být uplne mimo.

                                0 0
                                • Breakpain  

                                  Za prvé, když máš na opičku pořiď jí „banány“ – na klíč jistě máš.

                                  Za druhé, sedlovku v obchodě běžně dotahujou na 3Nm, ja dávám 4Nm … Oblečený mám 100kg, takže tvoje váha je v tomto případě úsměvná a nemáš se čeho bát.

                                  A nepsané pravidlo je, že po cca 10tis měníš sedlovku, řidítka a představec ;). Jen už nevím, jestli to bylo pro MTB či silnici ;). Praktikuju pro obojí.

                                  0 0
                                  • MI.KU  

                                    Jo na banány – retez kazeta pláště duse omotavka na to mam – pořídit opicce žebřík aby vylezla na strom mi prijde zbytecne :D

                                    Hele to fakt měníš sedlovku riditka predstavec po 10 tisících? K čemu to měníš kazdy rok? Nereknu kdyz to praskne nebo chces pozměnit design či jinou ergonomii ale ,,pravidlo 10 tisic,, me tady asi míjí velkým obloukem ;)

                                    To muzes menit i rám po 10 tisících a udělá to asi víc ;)

                                    0 0
                                    • Breakpain  

                                      10 tis na jednom kole mi trvá cca tři roky. Nejezdím jedno kolo, ale střídám to.

                                      Bylo to bezpečnostní pojednání na téma „únava materiálu“ či tak něco. Tyhle komponenty dostávají vetší sodu než-li rám, to samé, že přilba by měla být nová co dva roky.

                                      Nechci pak litovat rozbité pusy kvůli pár korunám. Takže ano měním to …

                                      Co se klíče týče, když nemáš odhad, tak myslím, že pro klid na duši to není špatná investice. Je pro mě jednodušší si kolo odservisovat, než to někam vozit. Až na pár výjimek ;).

                                      0 0
                                • mr.ricardo  

                                  vubec se nemusis bat, canyon doporucuje sedlovku utahovat 7Nm, utahuju ji cca 4,5Nm, vazim 90kg a ani se nehne, zaklad je kvalitni carbon pasta

                                  0 0
                                  • MI.KU  

                                    Tak sem si ujel prvních 20 km a je to ok takže na to prdím ;)

                                    Co me ale sere jsou pazvuky při záběru – mam podezření na presmikač jelikož to je hlavne u krajní polohy, napadli me i pedály ty sem tam vrazil stare zatím a vazoška došla tak na sucho a mohlo tam byt nějaké to zrnko – treti moznost málo dotažené kliky což by me sralo neskutecne na ty HollowGramy nic nemám :(

                                    Jedu na obed sem nasranej – nejak sem tu za ty 2 dny v ČR nachcipnul bolí me v krku nevzal sem si ani vodu ze to jen testni a záchranná hospoda je zavřena… Tempo mizerných 28km/h a to sem mel na zitra domluvenou vyjizdku :(

                                    Nic pozdrav z terénu a razim domu ladit ;)

                                    0 0
                                    • Vilém  

                                      Neni nad spickovej duralovej ram od Cannondale :))

                                      0 0
                                      • MI.KU  

                                        Já čekal kdo si rejpne :D

                                        Ne kolo jede hezky je to živoucky pohoda, jen to chce poradne sestelovat a vykuryrovat motor což je hlavni kámen úrazu ;) Takhle sem se vláček na MTB :D Nojo tak ale já pořád zastavoval, zkoumal to a td a čas běžel ;)

                                        Ten presmykač uz ladim a skusim někde vyhrabat tu vazelinu na pedály nebo skočím koupit – kliky se zdaj ok beru za ne fakt fest a nic.

                                        Potěšila me sedlovka ze drzi hezky ;)

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          To nebude kolem, to bude těmi dvěma dny v ČR. Příště se omez na jeden.

                                          0 0
                                  • Breakpain  

                                    dávám 3Nm + pasta, váha 95kg

                                    0 0
          • Kamilac  

            já mám karbon, koupil jsem momentovej klíč, zespod rámů nalepil průhlednou ochranou folii a jezdim všude, šutr občas bouchne do rámu, ale chytne to folia a v poho. Zbytečný obavy. A navíc hlinikovej rám se mně v záběru kroutil a v terenu tančil, takže hlína už nikdy.

            0 0
            • MI.KU  

              Já mám stejne silnicku takže sutry neřeším. Ale na poťuk to dělá skoro stejný zvuk co karbon – hodně lehoučké – nikde se nekroutí (svůj konkrétní sem jeste nejel začlo lejt ale v UK sem ho nakonec projížděl) naopak karbon je hodně náchylnej na rozvlnění ve sjezdu. Každý má pro a proti řekl bych že top hliník nebo top karbon je pro hobika fuk jde jen o to co chce a preferuje.

              0 0
              • Kamilac  

                No na hlíně jsem měl rychloup vzadu, ted´ na karbonu vozím pevná/pevná osa a v pohodě.

                0 0
          • Rubi  

            :D :D

            0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Nemá někdo zkušenosti s tímto klíčem?

      0 0
    • jIrI___  

      Momenťák, nemám, nepoužívám a v životě mi na kole nic neodešlo vinou přetažení, ani ložiska zadní stavby a podobně „citlivé“ součásti. Stačí lehce zapojit mozek a před prací si umýt ruce.

      0 0
      • RomanH  

        Tak treba na utazeni zadni stavby u fullu se to hodi – jen na vahadle mam 3 momenty (8,7,6)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Utahuju zásadně na hranici meze pružnosti a meze kluzu šroubu.

      A pro jistotu si pilkou dělam zářez na začátku u každýho šroubu kde je vidět a jde se dostat na začátek závitu.

      Abych ho moch případně pohodlně vytočit. A na kole mam všenožně natočený záložní šrouby pro brzdy, kliky holowtech......

      0 0
    • mastihuba  

      na karbon rodla a sedlovku jsem pořídil todle…

      http://www.kupkolo.cz/…-t20_z95145/

      0 0
    • Namtos  

      Bude přesnější pro menší momenty od 2–6Nm spíš přednastavený klíč nebo své odvede i ráčna , která má i potom víc možností nastavení?

      Viz. např. klíč Force vs ráčna Force

      0 0
    • Idas  

      Ty udaje se maji dodrzovat, vyrobci si ty udaje urcite nevymyslely s dlouhe chvile.

      U karbonu doporucuji jeste montazni pastu.

      Kvalitni momentove klice

      http://products.wera.de/…0_41_42.html

      0 0
      • krabica  

        Dobrý je momenťák od Syntace s rozsahem 1 – 25 Nm. Vyrábí ho pro ně Wera, takže kvalita zaručena.

        0 0
        • doubleingram  

          Wera je nejaka osvedcena kvalitni firma? Resim nakup.

          0 0
          • krabica  

            Jo, Německá firma, která má výrobu u nás. Mám od ní gola sadu Zyklop, nějaké další bity, inbusy, stranové ráčnové klíče a ten momenťák Syntace a všechno je super.

            0 0
          • Vilém  

            Bezproblemovy, kvalitni naradi.

            0 0
            • doubleingram  

              Takze tohle na kolo bude ideal, ne:

              http://www.azvercajk.cz/…05075393001/

              plus redukce na bity, pripadne dlouhy bity pro hure pristupna mista.

              0 0
              • LM  

                Technická: Kazetu 40 Nm s tím budeš utahovat jak?

                Já ráčnu na kolo používám jenom na kazetu nebo když lezu zezhora do vidlice…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Na 40Nm staci hupnout na racnu a je to tam;)

                  0 0
                  • LM  

                    Právě. Ale ten odkazovaný momentový klíč má rozsah 1–25 Nm a pokud to nejde nijak vypnout a používat „v režimu ráčna“, tak to při pokusu něco utáhnout na 40 Nm zkurvíš…

                    0 0
                    • Vilém  

                      Kolik zkurvenejch orechu jsi takto potkal?

                      0 0
                      • LM  

                        Tady nejde o ořech ale o ten momentový klíč který má maximum 25 Nm. Pokud s ním budeš něco zkoušet utahovat přes tento limit (např. těch 40 Nm), tak si to minimálně rozkalibruješ a bude to pak ukazovat nesmysly…

                        0 0
                        • Vilém  

                          Tam muze na to vzit normalni racnu, klic ap.

                          Odkazovany momentak jsem v rukou nemel, ale co jsem potkal takovy ty obycejny, tak bych se poskozeni nebal. Presahnes moment, kulicka na pruzince se zmackne, racna se „zlomi“ a pak uz je to kov na kov, takze by to, dle meho, nemelo racnu poskodit.

                          Dalsi vec, ze utahovat kazetu racnou s 1/4" orechem mi neprijde jako ideal.

                          0 0
                    • krabica  

                      Odkaz už nefunguje, ale momenťáku od Syntace, který mám já, to neva.

                      0 0
                      • krabica  

                        Tak překračování momentu, než je nastaveno, mu vadí. :-D

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak snad neni uplny *****…

                      0 0
                • doubleingram  

                  Nevim if to myslis vazne, ale na kazetu to:

                  a: opravdu nemam, jde predesim o citlive casti, jako male momenty na karbonovych ramech za desitky tisic, krehke alu cepy celopera apod.

                  b: kazetu neresim, tu vezmes klicem na kazetu pomerne dost feste, na tohle odhad mam, a tam se toho fakt nebojim, vim na kolik to utahovat

                  0 0
                  • LM  

                    Smrtelně vážne to myšleno nebylo :-)

                    a: jasný, já mám všechno v hliníku a tak používám „momentový klíč“ Canyon s rozsahem 1–12 Nm (o přesnosti si iluze nedělám, na ten hliník to stačí). Čepy kde je potřeba větší moment (17 a 25 Nm) beru „s citem“ obyčejným inbusem. Ráčnu používám jen na vidlici (28 Nm) + kazetu (40 Nm) – taky s citem.

                    b: OK

                    Pokud to chceš mít fakt přesně v rozsahu 1–25 Nm tak ten klíč v odkazu vypadá jako dobrá volba.

                    A dost offtopicu.

                    0 0
                    • kyl  

                      Kámoš má taky nějaký momenťák s rozsahem 1–25 a dotahoval představec na vidlici.Nastavil si moment co psali na představci a když jsem viděl jak se při utahování očka na představci začali ohýbat a momenťák pořád nic,sebral jsem mu ho z ruk a dotáhl to s citem rukou.Na klikách kde je psáno 13Nm to ale sedělo,jeden šroubek se nepohnul a druhej necelou čtvrt otáčku a cvak.

                      0 0
                    • allrose  

                      kde máš na vidli 28Nm?

                      0 0
                      • LM  

                        Víčko vzduchový komory (do kterýho šroubuješ Bottomless tokeny).

                        According to SRAM the tightening torque should be 28 Nm

                        0 0
                        • allrose  

                          Asi ano,ale kdo by to potom povolil :)

                          Malou ráčnou s citem,žádné násilí..a ani ori nebylo tolik dotažené

                          0 0
                • obda  

                  On těch 40 Nm fakt někdo měří? :D

                  0 0
      • Namtos  

        Podle toho odkazu nahoře na testu vycházely docela dobře přednastavené klíče, ale jak píšou v textu – v testu jsou i produkty spíš pro profesionální použítí a jako dobrá koupě je momentový klíč za 50eur od Genericu a pro občasný použití a to mě překvapilo IceToolz Ocarina kde je vlastně jen stupnice s ukazatelem byl docela přesný (nebo měl přesnou testér) , oproti tomu podobný produkt od Topeaku byl úplně mimo..

        Ten Generic jsem na našich e-shopech nedohledal..

        0 0
        • Chruf  

          Tak jestli můžu ze své praxe / prodávám 20let nářadí/ doporučit nějaký kvalitní momentový klíč 5–25Nm, tak od 2000,– nahoru. Tona OMK25 je dobrá volba. Pokud vyžadujete super kvalitu, tak doporučuji Norbar, nebo Torqueleader, které není problém opětovně nakalibrovat. Levné klíče nebrat, je to jako s kolama. Za málo peněz málo kvality-přesnosti.

          0 0
          • doubleingram  

            Konkretni tipy na praxi osvedcene momentaky od uvedenych znacek na kolo s momentem 1–20~25 bys mel? A s moznosti rekalibrace. Diky

            0 0
            • foosi  

              Používám Norbar TruTorque 1–20Nm a je super. Zrovna včera jsem zjišťoval bráchovi jakou má odchylku jeho Extol Premium 5–25Nm a na klikách dotažených na 13Nm mu to dělalo 1,5Nm míň, takže by ho přerval.

              0 0
              • saddik  

                Vzhledem k rozdílu statické vs. dynamické tření nejde dost dobře porovnávat momenťáky na utaženém šroubu, jaks to dělal? Podle mě je jediný způsob pomocí přípravku je spojit do sebe, utahovat proti sobě a koukat, který dřív klikne.

                0 0
                • foosi  

                  Zkoušel na šroubu. Teď jsem zkusil tvou metodu a je to 13Nm Extol vs 14,9Nm Norbar. Norbar je po kalibraci.

                  0 0
                • Rice  

                  Stačí na momenťák nasadit starej bit, uchytit do svěráku vodorovně a podle potřeby zatížit závažím v určitý vzdálenosti od středu bitu. Tohle provést např. na 4, 7, 14 Nm a případně doladit štelovacím šroubkem.

                  0 0
                  • saddik  

                    To jo, měl jsem na mysli jen přímé porovnání dvou momenťáků.

                    Nicméně pozor na to „v určitý vzdálenosti“ mělo by to být ve středu madla, jinak to zkresluje, u klasického „cvakacího“ momenťáku není jedno, kde se drží.

                    0 0
                    • Zdyn  

                      Proč by nemělo být jedno, kde se cvakací momenťák drží? Síla (momennt) je dán stlačením pružiny, nikoli působištěm síly na rukojeť.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Napadlo mne, ze by funkce mechanismu mohla byt ovlivnena komponentou sily rovnobeznou s podelnou osou momentaku.....coz by byla velice pitoma konstrukce momentaku…

                        0 0
                        • Zdyn  

                          Ano to by byla blba konstrukce :). Mmentak by tak krapet ztrácel smysl.

                          0 0
                      • saddik  

                        Protože kloub, který se při cvaknutí „prolomí“, není na konci páky (v ose bitu), ale kus od něj. Tenhle kloub je i místo, kde mechanismus momenťáku měří ohybový moment. Když se působiště síly pousune blíž k bitu, tak se změní poměr vzdáleností „bit-kloub“ a „bit-působiště“ a šroub přetáhneš, aniž by momenťák cvaknul.

                        Dá se to dobře představit na extrémním případě, když by síla působila přímo v „cvakacím“ kloubu – nikdy by necvakl a dalo by se utáhnout na libovolný moment.

                        Pokud si dobře pamatuju statiku, tak je to v podstatě věc průběhu momentu v jednostranně vetknutém nehmotném nosníku se závažím na konci.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Prdlacky. Pokud bude bude v miste klapaciho mechanismu existovat moment, bude pri definovanem momentu mechanismus klapat. A je jedno, jestli budes pusobit silou 100N na centimetrovy pace, nebo 10N na decimetrovy

                          0 0
                          • saddik  

                            Ano, ale to platí pro moment v kloubu, který při této konstrukci není stejný jako moment na bitu/šroubu, který Tě zajímá.

                            0 0
                        • Zdyn  

                          Tak předpokládám, že nikdo při utrahování nedrží momenťák za hlavici (tedy v kloubu nebo před kloubem). To by pak opravdu nefungovalo. Ale jinak je jedno v jaké vzdálenosti od kloubu se na klíč působí. Jen se bude měnit velikost síly, kterou musí obsluha vyvinout. pokud těsně za kloubem, tak bude muset být holt vysoká, ale klidně si ten klíč můžeš nastavit metrovou pákou a budeš působit malou silou. moment, při kterém klíč cvakne bude stále stejný.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jeste bys mohl momentak v pulce podlozit/chytnout jednou rukou a tahat nahoru a druhou rukou na konci tlacit dolu. Vuci kloubu bys vyvinul momet na vycvaknuti, ale hlava sroubu by se nehla ani o prd.

                            0 0
                          • saddik  

                            Extrémní případ působiště v kloubu uvádím proto, že pomůže pochopit princip a snadno si představit, jak to funguje, ne že by to tak někdo dělal. Jinak ale nemáš pravdu, moment V KLOUBU, při kterém klíč cvakne, bude vždycky stejný, ale to není totéž, jako moment na šroubu.

                            Při nastavování klíče trubkou to není až takový problém, ujede to o pár procent, ale ne moc. Pokud by ses přibližoval ke kloubu, můžeš dostat hodně vysoké odchylky.

                            0 0
                            • Zdyn  

                              Jenže s tou vzdáleností (ramenem) od osy bitu po kloub se počítá a je zahrnuta v nastavení momentáku. Když budeš dávat nějaký jiný nástavec (třeba stranový klíč), který posune střed otáčení (tedy změní se rameno od osy pro bit po kloub), tak se moment musí přepočítat. Nastavený totiž nebude odpovídat.

                              0 0
                              • saddik  

                                Ale právě ta kompenzace pro vzdálenost od osy bitu pro kloub je závislá na předpokládaném působišti síly.

                                Pro názornost obrázek níže, míry jsem změřil na svém momenťáku 5–25 Nm (Čína á la Extol a další).

                                • Chceme utáhnout na 21 Nm a nastavíme tak momenťák.
                                • Výchozí scénář, kdy působíme na madlo, jak se má, je vyznačen modře. Rameno síly je 0,21 m, takže musíme působit silou 100 N, momenťák cvakne a hotovo, máme utaženo na 21 Nm.
                                • Moment na kloubu, kdy momenťák cvakne, je při tomto nastavení 100 N * (0,21–0,032) m, protože rameno síly vůči kloubu je o těch 32 mm kratší. Tedy momenťák cvakne, když NA KLOUBU bude 17,8 Nm.
                                • Nyní posuneme působiště na 10 cm od bitu (vyznačeno červeně).
                                • Momenťák stále cvaká, když je na kloubu 17,8 Nm.
                                • Protože vzdálenost kloub-působiště je teď 0,1 – 0,032 = 0,068 m, tak síla, když momenťák cvakne, je 17,8 / 0,068 = 262 N.
                                • Síla 262 N na ramenu 10 cm vůči bitu vyvolá na bitu moment 26,2 Nm.
                                • Beze změny nastavení momenťáku jsme tedy jen přesunem působiště síly šroub právě přetáhli o 25 %.

                                Prodlužováním páky neuděláme, jak jsem už psal, takovou chybu, protože menší než těch 17,8 Nm moment na bitu nikdy nebude (těch 17,8 by to bylo v limitě pro nekonečnou páku).

                                0 0
                                • ma.cech  

                                  Naprosto přesně, tohle by se mělo tesat. Abych uvedl druhý extrém s tvou nekonečnou pákou, pokud budeš působit v kloubu, klíč nikdy necvakne při libovolném momentu, protože rameno bit-kloub je tuhé.

                                  Bohužel nedozvěděl jsem se nikde, kde výrobce předpokládá působiště síly. Domnívám se, že je to většinou asi udělané tak nějak, když to chytne normální člověk bez většího přemýšlení normálně do ruky. Co myslíš?

                                  Samozřejmě pokud mi jde o to, abych šroub nepřetáhnul, je na stranu bezpečnou působit na konci. Pokud mi jde o to abych ho dost utáhnul, je na stranu bezpečnou působit blíže středu otáčení. Ale pokud ho chci dotáhnout co nejpřesněji, pak nevím (a asi nikdo neví).

                                  0 0
                                • ma.cech  

                                  Co se týká toho působiště uprostřed rukojeti, je to pochopitelné, protože to člověka jako první napadne. Ale je to jen taková domněnka nebo některý výrobce uvádí kde má být působiště síly?

                                  Pak lze vzít u úvahu, že pákou přece šroubujeme a zkracujeme tedy rameno i když pořád působíme ve středu rukojeti. Pak by ta korekce musela být nelineární a to už je mechanicky asi těžko proveditelné. Tohle se schová do té odchylky. Ale nemůže se do té odchylky schovat všechno, protože pak by ta odchylka patřičně narostla.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    M=F*r…kde je tady neco nelinearniho???!!

                                    0 0
                                    • saddik  

                                      Myslím, že ma.cech myslel to, že když momenťák nastavuješ (šroubuješ rukojetí), tak se rukojeť posouvá vůči tělu klíče a tím se mění poloha rukojeti pro různé nastavené momenty.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Tohle je prave taky docela hezky linearni.

                                        Precetl jsem to podruhe a myslel to, ze tlacis na klic „z vrchu“, ale on se otaci, takze rozkladem sil, ze pusovici sila meni ve smyslu sinusoidy…

                                        0 0
                                        • saddik  

                                          To jsem si myslel nejdřív taky, že myslí nekolmé působení síly, ale pak jsem to pochopil tím druhým způsobem s tím posunem madla. Každopádně to by lineární oravdu bylo, takže řešitelné, jen zbytečně komplikované.

                                          0 0
                                  • saddik  

                                    Působiště uprostřed rukojeti byla čistě moje doměnka, ono pokud se budeš držet někde v rámci rukojeti, tak budou odchylky pro praxi tolerovatelné.

                                    Ten momenťák, co mám já, má na rukojeti proužek, tak si říkám, jestli to není myšleno tam…

                                    0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Tak od zacatku..jak se pocita moment…rameno krat sila, ze?

                                  Rameno je vzdalenost pusobiste sily od osy otaceni – tedy od bitu.

                                  Jak funguje momentovy klic tohoto typu – po dosazeni urcite sily v mechanismu, se tento mechanismus pohne. Vzdalenost osy otaceni od mechanismu je konstantni.

                                  Pokud budes pusobit ruznymi silami v ruzne vzdalenosti na klic, ale tak, abys vyvinul stejny moment na bitu, muzes si z toho momentu prepocist silu, ktera by byla ekvivalentni v miste kloubu a ta bude pokazde stejna. A to je presne ta sila, ktera zpusobi „zlomeni“ klice.

                                  Pruser nastane, kdy si zacnes pocitat momenty vzhledem k bodu, ktery neni osu otaceni.

                                  0 0
                                  • obda  

                                    Dovoluji si doplnit obrazkem z wikipedie popisujicim funkci klice: https://en.wikipedia.org/…orque_wrench#…

                                    0 0
                                  • saddik  

                                    „Tak od zacatku..jak se pocita moment…rameno krat sila, ze?“

                                    Ano.

                                    „Rameno je vzdalenost pusobiste sily od osy otaceni – tedy od bitu.“

                                    Ne tak docela, respektive ne pro tuto úlohu. Neexistuje jedna osa otáčení. Ohybový moment působí podél celé délky klíče. Vypočte se stále podle vztahu M = F*r , takže v působišti síly je nulový a směrem k bitu lineárně narůstá. V místě bitu (vzdáleného R od působiště) pak teprve dosáhne plné velikosti M = F*R. V místě kloubu je pak redukován poměrem pák.

                                    „Pokud budes pusobit ruznymi silami v ruzne vzdalenosti na klic, ale tak, abys vyvinul stejny moment na bitu, muzes si z toho momentu prepocist silu, ktera by byla ekvivalentni v miste kloubu a ta bude pokazde stejna. A to je presne ta sila, ktera zpusobi „zlomeni“ klice.“

                                    Ne. Předpokládáš, že mechanismus v místě kloubu měří sílu (pak bys měl pravdu), ale kloub je otočný spoj, nikoli posuvný, takže reaguje na moment. A pro momenty platí, jak jsem to napsal výš.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      jak je defonovan ohybovy moment?

                                      Podle stejne logiky muzes celou hlavici momentaku upnout do sveraku…nastavit moment a menit paku, merit sily…a porad to bude lupat stejne… a pokud to bude lupat stejne, je v miste kloubu porad stejny moment…a pak teda muzes „posunout osu otaceni do mista bitu“ moment v miste lupadla nahradit ekvivalentni pusobici silou (uz mas rameno bit-kloub) a z toho prepocist moment na bitu. Protoze se moment v kloubu nemenil v prvnim pripade a protoze vzdalenost kloub-bit je konstantni, nebude se pri ruznem miste uchopu (a zmene sily pro zachovani momentu, presne tak, jak v predeslem pripade), bude moment na bitu taky porad stejny.

                                      0 0
                                      • saddik  

                                        „muzes posunout osu otaceni do mista bitu“

                                        Nemůžeš, alespoň ne tak, jak si představuješ. Pokud to máš ve svěráku, tak Ti bude úměrnost ramene a síly fungovat, jen pokud budeš rameno měřit ke kloubu. Potud jo.

                                        Pak ale nejde jen tak posunout osu otáčení tak, aby to fungovalo pro všechna místa úchopu. Můžeš to chápat i tak, že ke všem možným ramenům od kloubu k působišti se Ti přičte vzdálenost kloub-bit, která je konstantní. Aby existovala jedna korekční konstanta, která by korigovala moment v kloubu na moment na bitu, musela by ta změna ramene být lineárně úměrná, nikoli konstantní délky.

                                        Když říkáš, že to jde přepočíst, tak to zkus, pro několik délek. Uvidíš, že nejde.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Ano, kdy budu pocitat momenty vzhledem k ose, ktera neni osou otaceni, tak jak to delas ty, tak mi to vyjde stejne jako tobe. Kdyz to svechno budes pocitat vzhledem k ose prochazejici bitem, bude to jak rikam ja…takze tu mame jednoduchy problem, dve reseni a obe nemuzou byt platna soucasne.

                                          Tak mi rekni, kde jsem udelal principialni chybu:)

                                          0 0
                                          • saddik  

                                            Prostě v tom, že to k jedné ose počítat nejde :) Síla působí jen jedna a všude jinde podél páky je jen určitý moment touto silou vyvolaný. To, že si do kloubu umístíš nějakou virtuální sílu (pokud to tak děláš) není mechanicky v pořádku.

                                            Každopádně si to můžeš i vyzkoušet, což jsem před chvílí v garáži udělal i já. Nastavil jsem 5 Nm a dotáhl šroub do cvaknutí za úplný konec momenťáku. Pak jsem v utahování pokračoval někde v půli madla a vždycky se se šroub ještě o kus dotáhnul, než to cvaklo znovu. Opakoval jsem 3× se stejným výsledkem. Naopak šroub utažený působením někde v půlce páky se po přesunu působiště na konec momenťáku nepohnul už ani o píď a rovnou to cvakalo (opět opakováno 3×). Při tom jsem dával bacha, abych vždycky působil jen jedním prstem kolmo k páce.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Si pis, ze si to vyzkousim:)))

                                              0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Cestou do kanclu mne napadlo tohle:)

                                              Otocme to. Predstav si, ze chytnes momentak do sveraku a misto bitu nasadit nejake prodlouzeni-paku. Momentak nacocis na 20Nm. Spocitas, kde a jakou silou musis pusobit, abys vyvinul moment v miste uchyceni (i.e. v miste bitu) 20Nm, zapusobis a mechanismus momentaku klapne. Ted momentak ve sveraku posunes, nebo ho treba strcis do metrove trubky, ktera bude opet ve sveraku a na paku zapusobis stejnou silou. Klapne momentak?

                                              0 0
                                              • saddik  

                                                Tuhle úvahu už jsem taky absolvoval. Momenťák klapne, ale tahle situace je fyzikálně odlišná od stavu, kdy momenťákem utahuješ. Ty totiž nevíš, jakou silou působí svěrák, respektive protože je svěrák „na pevno“, tak bude působit libovolnou reakční silou, která je potřeba pro udržení momenťáku na místě, čímž automaticky kompenzuje tu odchylku způsobenou posunem.

                                                Přesněji řečeno svěrák nepůsobí na madlo klíče jen silou, ale i momentem (klíč ne nechce ze svěráku jen vysunout, ale i vykroutit, a svěrák mu v tom reakčním momentem brání), takže to není analogické situaci, kdy utahující ruka působí na momenťák jen silou bez ohybového momentu. Dle teorie nosníků je svěrák vetknutí, zatímco utahující ruka je působení síly na volný konec nosníku.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Dobre.

                                                  Takze to muzem trochu modifikovat. Celou sestavu (bez sveraku) polozis na stul. Upravis momentak tak, ze osou bitu bude prochazet pevna osa do desky stolu, kde bude ukotvena, bit se kolem osy bude volne otacet. Momentak budes v ruzne vzdalenosti od kloubu (nebo od osy, to je jedno:))) jistit druhym kolikem, ktery pujde do desky stolu. Tim jsme, v tve terminologii, v situaci, kdy pusobis na momentak na volem konci. Klapne?

                                                  0 0
                                                  • saddik  

                                                    OK, ted uz je Tvuj model kompatibilni. Momentak klapne, ale sila pusobici na ten druhy kolik v momente klapnuti nebude umerna vzdalenosti od bitu ke koliku. Bude totiz neprimo umerna vzdalenosti od kloubu ke koliku. Neprima umernost (grafem je hyperbola) zaroven znamena, ze kdyz bys druhy kolik dal do mista kloubu, momentak neklapne, protoze hyperbola utika v nule do nekonecna. Kolik je opet „pevny“ a muze pusobit jakoukoli silou je potreba. Kdybys druhy kolik nahradil silomerem, tak bys to mohl zmerit.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Perfektni, takze konecne 100% shoda. Je jasne, ze sila pusobici na ten druhy kolik bude projine pozice jina, ta hyperbola tam krasne pasuje.

                                                    Takze jsme se dostali k zaveru, pro dany momen momentak vzdycky klapne, ale sila, kterou na nej bude treba pusobit, bude ruzna-a to tvrdim od zacatku.

                                                    Podle Tve teorie, by totiz klapnout nemel.

                                                    v navodech toto pisou a) aby bylo jasne, jak se momentak ma pouzit, b) cast na drzeni je na to mechanicky uzpusobena – predstav si, ze bys na velky momentak nastaveny na 60Nm natahl trubku, ktera by pacila za nastavovaci mechanismus…

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    .

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    Jinak ze misto pusobeni hraje roli pisou treba tady (bod 6):

                                                    https://www.norbar.com/…orque-wrench

                                                    A ve vsech navodech pro kalibraci momentaku, co jsem vygooglil, jsem taky nasel, ze mas pusobit silou tam, kde budes momentak drzet.

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Jako chcete mi vážně tvrdit, že záleží na tom, kde ten momenťák držíš jo? Chápu to správně??? To snad ne?

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    Asi jo, vysvetlovalo by to, proc jsem na predepsany moment rozdrtil sedlovce zamek …

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Ne no, je uplne fuk kde to drzis.

                                                    saddik ty bez vratit diplom z te raketove vedy co tu predvadis tyjo. Vzdalenost kloub – bit je pevne dana, i kdybys to pacil pres desetimetrovou trubku, pruzina ti stejne cvakne na nastavene hodnote. A ta hodnota bude stejna, kdyz to budes drzet na 10 centimetrech, nebo na 10 metrech. Páka vole, páka. Prekonavas silu pruziny, nic vic v tom nehledej

                                                    0 0
                                                  • doubleingram  

                                                    Taky si myslim, ze je kokotina tvdit, ze „jiny uchop = jiny moment“.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    hááálelůůůjááá:)

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    Vše vysvětluje ten obrázek (resp. graf), který saddik vložil výše. To, že momenťák cvakne při stejném momentu v kloubu, je jasné, je to princip funkce momenťáku (pružina přitlačuje ten hranol určitou silou a ten se při mezní síle pootočí). Ale momenťák není schopen měřit moment na bitu, ale pouze v tom kloubu. Poměr těch ramen dá odchylku.

                                                    Byl zde uveden extrém, přesunuj působiště síly čím dál tím blíž kloubu. Až budeš působit úplně v kloubu, budeš na bit působit silou na rameni cca 30mm (budeš ho tedy utahovat). A momenťák necvakne nikdy, protože vůbec o žádném utahování neví.

                                                    Je to podloženo teorií a několik lidí to prakticky zkoušelo (i já jsem to zkoušel) a funguje to přesně takhle. Když se tady oháníš vracením diplomu, možná to není saddikova chyba, takhle to ve škole prostě učí, snažím se dělat do statiky a učili mě to stejné co saddika. Možná by tedy stálo spíše za to přepracovat základy mechaniky, pokud jsou chybné…

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    To, že tomu nerozumíš, neznamená, že bys měl urážet ty, kteří tomu rozumí. Není to žádná raketová věda ale základní statika, která se učí na Bc stupni technických oborů (stavárna, strojárna apod.). Navíc si to klidně vyzkoušej – nemusíš tomu rozumět, aby to fungovalo. Já třeba taky přesně netuším, jak fungujou mikročipy, ale věřím, že počítače existujou a fungujou, žejo. Si to prostě zkus a pak mudruj.

                                                    Jinak.. Hodnota momentu V KLOUBU, když to cvakne, bude pokaždý stejná, ale hodnota momentu na bitu se bude lišit podle místa, kde to chytneš. A to protože páka vole, páka.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Takze ten pripad s kolem, ktery jsem uvadel vyse a ktery jsi mi odsouhlasil, uz zase neplati?

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    Pokud mas na mysli tenhle příspěvek: http://www.bike-forum.cz/…ovaci-moment#… , tak se omlouvám, nepřenesl jsem z předchozích příspěvků předpoklad, že na bit působíš stále stejným momentem. Takže pardon, neklapne.

                                                    A už sis to vyzkoušel, jak jsi prve psal?

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Od te doby jsem byl doma jenom na vikend a to na to pochopitelne nebyl cas.

                                                    V nasledujicim postu jsi model verifikoval.

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    Proto se taky omlouvám, že jsem se spletl. Respektive model uchycení momenťáku s kloubem v bitu a kolíkem je opravdu ekvivalentní k působení, které je při utahování, to stále ano, nicméně jak říkám, neuvědomil jsem si Tebou výše zavedený předpoklad konstantního momentu na bitu a bral jsem situaci, kdy na byt působíš takovým momentem, který je potřeba ke klapnutí.

                                                    Já jsem si od té doby pořídil závěsnou váhu, se kterou jsem to otestoval a funguje to. Klidně to vám nevěřícím můžu natočit a zveřejnit video. Ale jestli první co potom bude, že řeknete, že jsem to video zfixloval, tak se na to můžu vykašlat rovnou..

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    Chlapi, nehádejme se že jeden je víc vědec a druhý je víc debil. Šel jsem do dílny a natočil jsem 2 videa. Teoreticky má saddik pravdu. Prakticky nežijeme ve vakuu jako teoretičtí fyzici, a proto je to prakticky trošku jinak..

                                                    Tady jsou 2 videa: https://uloz.to/…/momenty-zip

                                                    zaprvé, omlouvám se za velikost (mb), zadruhé, omlouvám se, že je to vzhůru nohama. Nemám tady po ruce žádný software, kterým bych to rychle vylepšil. Ale na ukázku myslím že to stačí.

                                                    video 01 – působím na momentový klíč jedním prstem – čistě silou. Dotáhnu s působištěm na konci, klapne, posunu blíž, ještě se pootočí, klapne. Přesně souhlasí s teorií. Ale dotahujete šrouby jedním prstem? Můžete si všimnout, že když jsem s tím prstem blíž, tak už se to pěkně blbě dělá, protože ten bit se mi už páčí (natočil jsem to asi na 4. pokus). Teoreticky kdybych působil v kloubu, dobrý, ale prakticky to nejde, protože bych ten bit vylomil. Musel bych si tu ráčnu podepřít v místě bitu druhým prstem. Tím bych dostal dvojici sil a patřičný moment. Ale při dotahování šroubů se ráčna nedrží v místě bitu.

                                                    video 02 – tady to normálně chytnu do ruky jak nějaký normální člověk a dotáhnu šroub a tečka. Lze si všimnout, že ruka má nějakou šířku a tedy může působit jako osamělý moment spíš než jako osamělá síla. Je to ten stejný případ jak se řešil výše, že momenťák je vetknutý do svěráku. Tak tady je vetknutý do ruky. V místě ruky vnáším do momenťáku osamělý moment. Tím vlastně nevědomě kompenzuji to, že se mi klíč klopí (protože jsou tady technici, tak si dám pozor na slova – klopení – nemám na mysli ztrátu příčné a torzní stability) – jsme v prostoru, tahle úloha má 6 stupňů volnosti, působí to i z roviny, což znepříjemňuje pokus – pěkně blbě se to dělá jedním prstem. Prostě ho chytnu pevně do ruky. Když si vezmeme jakýkoliv řez (nosníkem) a uděláme sumu momentů od volného konce, napočítáme pouze ten „osamělý moment“ který tam vnášíme rukou. A moment je na nosníku konstantní. Tedy jak je vidět na videu, když to dotáhnu rukou na konci, klape to potom stejně ať to držím kdekoliv. Když to držím za konec, působím spíše silou, když to držím blízko kloubu, působím spíše momentem, protože automaticky vyrovnávám to klopení klíče.

                                                    → Je to asi tak jako když chce člověk odšroubovat pedál. Dám klíč, šlápnu na něj, celé se mi to otočí kolem středu, nejde to. Mám tři možnosti, buď dám sílu proti do místa pedálu (udělám dvojici sil tak, aby se soustava neotáčela kolem středu, aby se vyrovnaly momenty které otáčí kolem středu), nebo tu sílu kterou povoluji musím směřovat tak aby procházela středem otáčení (pootočit si klíč), nebo chytnu klíč hodně pevně do ruky a čistým momentem ten pedál povolím.

                                                    Můj závěr je, že teoreticky při působení čistě silou to je přesně tak jak píše saddik, prakticky když člověk dotahuje šroub tak to vpodstatě takhle nejde.

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    ma.cech: píšeš to dobře a s veškerou fyzikou souhlasím (jen nevím, zdali to úplně zjednodušilo situaci :) ) Akorát si myslím, že i v praxi by se měl momenťák používat tak, že rukou působíš silou a snažíš se vědomě minimalizovat sevření ruky okolo madla, abys tam tím momentem nepůsobil, a to přesně z důvodů, který popisuješ.

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    Já si myslím že to není potřeba minimalizovat, pokud působíš kdekoliv na (vetknutém) nosníku momentem, bude na celém nosníku konstantní moment. Takže v kloubu i v bitu. Působení konstantním momentem je vlastně úplně ideální, protože v kloubu i v bitu máš stejný moment.

                                                    Můžeš působit osamělou silou, ale v místě bitu musíš působit druhým prstem do protivky. Vetknutí v rovině odebírá 3 stupně volnosti. Osová silová reakce nás nezajímá. Momentová reakce je to co utahuje ten šroub. A je tam ještě jedna silová reakce, která souhlasí s posouvající silou. To je ten druhý prst, aby se ten klíč nekopil, to je přesně ta síla která láme ten bit ze šroubu. Tuhle sílu člověk vyrovnává aniž by si to uvědomoval. A to je právě ten rozdíl mezi působením silou a momentem.

                                                    Otázka je do jaké míry působíme rukou silou a do jaké momentem. Dále na rameni jednoznačně silou. Blíže na rameni víc momentem, protože více zachytáváme tu posouvačku aniž si to uvědomujeme. Ale jak to vyjádřit nějak kvantitativně, to nelze. Každý má jinou ruku a jiné svaly.

                                                    Mimochodem neviděl jsem nikoho kdo by utahoval momentovým klíčem tak, že se snaží působit pouze silou. Normální (i profesionální) použití momentového klíče je takové, že to chytneš do ruky a utáhneš. Ve videu č.2 jsem si vyzkoušel že je to OK. Protože pokud působím silou na konci, tak podle toho tvého grafu nahoře je to na stranu bezpečnou (šroub nepřetáhnu). No a když to tak udělám a pak ho chytnu do ruky normálně, klapne stejně. Jo to se zas dostáváme k tomu, že utažený šroub potřebuje větší moment abys ho rozhýbal (statické vs dynamické tření). No a když to jednou udělám tak, že působím pouze silou na konci, a pak to udělám tak, že ho držím normálně v ruce, klapne to v úplně stejném místě (úhel pootočení). Stejný výsledek.

                                                    Podle mě je to jedno. Já jsem si to vyzkoušel a jsem přesvědčen, že pro běžné a standardní použití je to jedno. Osamělou silou blízko kloubu stejně nejseš schopen působit, z výše uvedených důvodů. A vše ostatní dává stejné výsledky.

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    Pro běžné utahování to samozřejmě není moc třeba řešit, což jsem psal už dřív (http://www.bike-forum.cz/…ovaci-moment#…), přinejmenším díky všem ostatním neznámým, které do měření momentu vnášejí chybu, a navíc moment je stejně jen přibližným vodítkem pro napětí ve spoji, o které konstruktérům jde.

                                                    Nicméně pokud se momenťák kalibruje působící silou bez momentu (což nevím, ale předpokládám), tak by se stejně měl i používat – tedy působit silou. Droboučké cyklomomenťáky jsou trochu výjimka, ale když vezmeš velký 200 Nm momenťák, tak pokud máš ořech rovnou na něm bez prodlužováku, tak vyvracení nemusíš řešit a navíc u velkého momenťáku nevyvineš dlaní takový moment, abys ho nějak znatelně ovlivníl.

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    saddik: proto je taky momenťák na 200Nm delší. Momenťák na 700Nm má třeba už víc jak metr. Kdybych chtěl s tímto malým udělat 500Nm, musel bych působit takovou silou, že bych tu posouvačku neudržel a musel bych si pomoct jinak (dvojice sil, tak jak když povoluješ ty pedály). Na delším rameni tento problém není (delší rameno-menší síla). Tam už se působí skutečně pouze silou (ikdyž nějaké ty ostatní síly vyrovnáváš ani o tom nevíš) protože ten moment ruky je proti těm 200 Nm zanedbatelný. Tam má už skutečně vliv kde se to kalibruje.

                                                    Ale stejně prd vyzkoušíš. Když utáhneš šroub na 500Nm a budeš chtít zkrátit páku na 20cm a utahovat dál, tak zas nic neutáhneš, protože se ti to vlivem té velké posouvačky vyvrátí.

                                                    Stejně si myslím že každý momentový klíč se má držet za rukojeť a držet ho jinde je úplná *********.

                                                    wladeq: chceš mi snad tvrdit že klapnutí klíče nezávisí na poloze síly na páce, přestože si to můžeš jít do garáže zkusit a nebo se tady na to podívat na videu? Chceš mi tvrdit že jsem to video natočené na mobil snad nějak sestříhal a ošidil, abych ošidil fyziku? Nevím k čemu je dobrá houpačka, ta má jednu osu otáčení. Hodnota momentu kterou musíme působit se lišit nebude, protože působíme silou.

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Vyvracení bitu bych až tak moc neuvažoval.Je to specifický případ. Stejně tak můžeš utahovat momentákem přímo v ose (třeba matici patřičným nástavcem). Taky můžeš utahovat šroub krátkým bitem a nebo naopak prodlouženým a pak bude vyvrcení mnohem větší. Pak je třeba patřičné opatření při utahování (síla od ruky, podepření hlavy klíče,…)

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    Jo pokud bych měl klíč přímo v ose, mohl bych tento jev dokumentovat mnohem lépe. Ale i tak je patrné, že působením asi v polovině ramene se šroub ještě o nezanedbatelný kus pootočí. Pokud bych měl klíč v rovině, posunul bych působiště ještě blíž a utáhl ještě kousek a ještě blíž a ještě kousek. Ale takhle s tím bitem to už nejde bez držení hlavy, ale to zas není tak průkazné, pak se na to někdo podívá a řekne že to je na prd, že ta ruka u hlavy klíče tam nemá co dělat :-)

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Bude se lišit hodnota momentu kterou musíš působit, hodnota na kloubu bude nižší než nastavená, protože se při kalibraci počítá s pákou kloub – bit. Vem si dětskou houpačku, na jedné straně máš 10 kg závaží, chceš mi snad tvrdit, že se jeho hmotnost mění podle toho, ve kterém místě se ho snažíš na druhé straně páky překonat? Páka vole, páka

                                                    0 0
                                                  • Zdyn  

                                                    Není to tak. Jak už bylo uvedeno výše. Tady se nejedná o jednoduchou páku (jako je houpačka). Taky jsem si to dříve neuvědomil. Ale na místě úchopu záleží. Byť při běžném úchopu (ve vyznačené oblasti) je toto nepodstatné.

                                                    Je to ověřené i zkouškou na kalibračním zařízení, jak je také uvedeno již tady v diskuzi.

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    wladeq: Udělal jsem tedy video, prosím, podívej se na něj (ostatní klidně taky). Netvrdím nic víc, ani nic míň, než je na videu.

                                                    https://www.youtube.com/watch?…

                                                    Jo, abych se nezapomněl pozdrav… Páka vole, páka.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Diky za data:)

                                                    Z videa jsem odhadl, ze vzdalenost bitu od kloubu je 3cm. Kloub je misto, ve kterem se system otaci A vysly mi momenty 5.21Nm, 5.1Nm a 5.45Nm. Docela maly rozptyl na predpokladanou chybu mereni. Takze kloub cvakal pokazde pri stejem momentu. Nahoda?

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    lukas aka mitro: Přepočetl jsi ty ramena (zkrátil o 3cm) a udělal momenty. To jsi dostal moment v kloubu (tam kde to cvaká). Pochopitelně, že to cvaká při stejné hodnotě. Rozptyl 5,1–5,4 lze považovat za jednu hodnotu a ten rozptyl je způsoben chybou měření. Rozptyl momentu na bitu 6–8,5 rozhodně nelze považovat za chybu měření.

                                                    saddik: všechno spolu korespondruje. Díky za profi měření :-) Já myslím že teď to snad musí být každému jasné. Já chápu, kde je asi ten blok v hlavě některých lidí. Spočívá to v tom, že to není tak jednoduchá páka vole, páka, jak se zdá!

                                                    wladeq: bit kloub je neměnná, ale není pravda, že není třeba ji řešit. Otázka je co měříš. Ty měříš moment na bitu, domnívám se, že ten tě hlavně zajímá. Momenťák měří moment na kloubu. Chápeš, že ty a momenťák měříte oba něco jiného? To je jak jeden o voze a druhý o koze. Měříte oba něco jiného a naměříte pochopitelně oba něco jiného. Ten momentový obrazec je trojíhelník. To je jak kdybys měl pokoj u něhož se sbíhají stěny, ty to změříš na jedné straně pokoje (čti bit), naměříš 3,45m, někdo to změří o metr vedle (čti kloub), naměří 3,37m a budete se hádat kdo má pravdu. Pravdu máte oba, ale zajímá mě ta míra na konci, ale tu já nemůžu zjistit (technicky to neumím), můžu zjistit jen tu u metr vedle.

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    lukas:

                                                    Jistěže to není náhoda, to je právě to, oč běží! Říkám přece celou dobu, že moment v kloubu, když cvakne, je pokaždé stejný.

                                                    Říkáš ale chybně, že kloub je místo, kde se celý systém otáčí. Jak už jsem vysvětloval, není jedno místo otáčení, moment se dá vypočítat pro jakýkoli bod nosníku a Tebe zajímá v bitu a ne v kloubu. Můžeš si představit, že dokud se kloub nepohne, tak je klíč jedna pevná tyč. Moment, který absorboval svěrák, tedy ten, kterým bys utáhl šroub při daném místu působení, je ten, co jsem počítal ve videu.

                                                    Jinak je to 32 mm, jak mám v nákresu nahoře, ten je v měřítku..

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Hmm..asi nejake lokalni zatmeni…kua…mas pravdu…

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Jsem na datech, doma mrknu, ale předpokládám nějakou zradu. Jsou to dvě soustavy, bit – kloub a kloub – rukojeť. Bit kloub je neměnná, a není třeba ji řešit, proto jsem uvedl jako příklad dětskou houpačku. Řešíme jednu soustavu. Můžeš mi říct, co ti v té tvé teorii při bližším úchopu klade větší odpor, že ti to neklapne? Šroub? Takže je z ničeho nic zašroubovaný víc? Nebo pružina? Je najednou magicky předepnutá víc? Nebo kde je ta magická síla která zařídí že ta pružina to podrží dýl nebo naopak cvakne dřív?

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    Wladeq:

                                                    „Bit kloub je neměnná, a není třeba ji řešit“ – a to je právě blbost. Jak říkám ve videu na konci, tak ten kloub, který moment detekuje, „vidí“ jen část momentu, který je na bitu. Jak velká část to je, závisí na tom, kde mezi bitem a působištěm síly (rukou) kloub je (na poměru vzdáleností). Když je kloub v půlce mezi rukou a bitem, tak vidí půlku momentu, když je v 10% vzdálenosti od bitu a 90% od ruky, tak vidí 90% momentu na bitu. Reálně se ale nehýbe kloub, ale ruka, což ale na principu nic nemění, protože jde jen o poměr vzdáleností bit-ruka a kloub-ruka.

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Teď si nejsem jistý jestli ještě řešíme oba to samé. Měření probíhá na kloubu, to je jasné. Ale když nastavíš 10nm, neznamená to, že na kloub pusobíš touhle silou. Pusobíš na něj menší silou, zbytek zařídí páka kloub – bit. Takže na bitu to udělá těch 10nm, tohle se řeší při kalibraci. Nezáleží kde mezi bit – rukojeť se nachází kloub, záleží na vzdálenosti bit – kloub, a ta je neměnná. Takže znova, je úplně jedno, kde ten klíč držíš, na páce kloub rukojeť, o tom se fakt dá diskutovat? ;-)

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    wladeq: víš co je momentový obrazec? Doufám že víš, že se celou dobu tady bavíme o trojúhelníku, o jednom pitomém trojúhelníku. Těch 10 Nm na bitu, ok, udělej si nosník a vynes si 10Nm na bit. Pak si urči působiště síly (kde chceš) a v něm je 0 Nm. Pak to spoj a máš trojúhelník. Pak si urči jiné působiště síly, v něm je nová nula, a máš trojúhelník s jiným sklonem. Na obou těchto trojúhelnících je v místě kloubu jiná hodnota (na jednom třeba 9,5 a na jednom třeba 8,5 – to díky tomu jinému sklonu trojúhelníku). No a máš jiné hodnoty.

                                                    Na celý problém je potřeba jít trochu inverzně, ale principiálně stejně, protože teď jsem uvažoval konstantní hodnotu na bitu, jenomže ona je konstantní na kloubu.

                                                    Říkám si, má to cenu? Dobrý, tvůj momenťák není závislý na tom kde ho držíš, ostatní momenťáky na světě ano. S tím by se dalo spokojit.

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    wladeq:

                                                    No s tebou se o tom diskutovat evidentně nedá, protože tomu nejen že nerozumíš, ale ještě si to odmítáš připustit. Požádej nějakýho kámoše se strojárnou nebo stavárnou, aby ti vysvětlil průběh momentu v nosníku. Nebo se koukni na to video. Nebo si to vyzkoušej. Není totiž pravda, že když je v kloubu určitý moment, tak je jedno, co ho způsobilo, a ten moment se promítne do bitu vždycky stejně. Když si představíš momenťák rozdělený na dvě části, tak ta část od kloubu k ruce působí na kloub jak momentem (snaží se momenťák v místě kloubu ohnout), tak silou (znaží se kloub pusunout ve směru otáčení). A právě ta silová část působení je pro kloub neviditelná, nicméně obě dvě ty složky se přenáší na bit, kde způsobují moment.

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    Nabízím ještě jedno odvození toho, že pokud se momenťák ohýbá v kloubu, moment na bitu nemůže být stejný. Je to trochu analogie s gerberovým nosníkem, zakopaný pes je v té posouvající síle, jejíž nárust (F´>F) způsobí nárust momentu na délce bit-kloub http://imgur.com/a/kgdCh

                                                    Pouze mě dráždí, že kloub nemůže být kloub, protože by to byl mechanismus, což není. Jde o nelineární kloub s ideálně tuhoplastickým diagramem. A vpodstatě se zpevněním. Protože když kloub cvakne, klidně můžeš točit dál. Diagram ostře končí až ten klíč zničíš.

                                                    Vždycky mě fascinuje, jak je mechanika komplexní a k řešení jednoho problému se dostaneš tisíci cestami, každá vychází z něčeho jiného a dobereš se stejného výsledku. Nutno podotknout, že tohle je pouze konzola. To je asi taková úroveň jako by měl člověk jet Race across America a teprve si obouval boty. Nebo možná ještě by si je ani neobouval, teprv by je měl v nákupním košíku v eshopu.

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Jsi v koncích co? :-) Tak zjednodušeně. Je to vpodstatě systém dvou pák. Jedna je bit – kloub. Kloub je konec páky, a pokud známe sílu působící na kloub, a vzdálenost od osy otáčení, bitu, vypočítáme sílu, působící na ose (teda stavaři asi ne xD). Pokud bys znal sílu, kterou na konci ramene, tedy kloubu, musíš působit pro určitý moment na bitu, a dokázal bys přesně tuhle sílu vyvinout, nepotřebuješ momenťák. Pak je tu páka kloub – ruka, která právě tu sílu dokáže změřit. A jestli tuhle páku držíš na začátku nebo na konci je pro moment naměřený na ose, zase tedy v kloubu, úplně párek. Končím montáž. Páka vole, páka

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    wladeq:

                                                    V koncích jsi tu jen ty se svou nechápavostí. Jak jsem říkal, to „prodlouzení“ od kloubu k ruce působí na kloub silou i momentem. Když chytneš ráčnu do ruky a za madlo jenom taháš, tak utahuješ míň, než když taháš stejně a k tomu ještě kroutíš, chápeš? A video viděls?

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    wladeq: jsi vedle jak ta jedle. Páka kloub ruka nedokáže změřit sílu. Protože síla není moment! Páka dokáže změřit moment. Jak může dokázat změřit sílu, když saddik naměřil na jedné straně 10kg a na druhé straně tuším 2kg. Víš vůbec jaký je rozdíl mezi silou a momentem? Posuvné a otáčivé účinky, hmm?

                                                    Z páky ruka-kloub, se vnitřní síly v místě kloubu přenesou do místa kloubu na páce bit kloub, protože platí rovnováha sil v průřezu. A ty vnitřní síly jsou posouvající síla a moment.

                                                    Na konci páky bit-kloub působí síla (ta stejná co jí utahuješ – prostě posouvající síla – třeba síla odpovídající 2kg) a taky moment (takový moment který odpovídá lupnutí klíče). To jsou ty vnitřní síly přenesené v kloubu z jedné páky na druhou. Takže je to páka, na jejimž konci působí moment, který odpovídá lupnutí (pokaždé stejný), a taky na jejím konci působí síla (pokaždé jiná – buď 2kg nebo 10kg). Když je pokaždé jiné zatížení, je pokaždé jiný výsledek.

                                                    Jen tak by mě zajímalo jaké jsi profese, jestli jsi někdy přičichl k mechanice. Jak je vidět, tohle není věc o které se dá bavit se sedlákem pomocí selského rozumu, přestože je to páka vole, páka. A viděl jsi saddikovo video?

                                                    0 0
                                                  • wladeq  

                                                    Video shlednuto. Je tam dost pochybnych veci, hlavne teda ta kvalitni cinska vaha.

                                                    Tak jsem to prubnul doma. Zasroubuj sroub pres nejdelsi rulu co najdes na urcity moment, sundej rulu, a zasroubuj ho co nejbliz ke kloubu. Voila, Mate pravdu, sroub se jeste hne. Takze omluva, sklapim hlavu, cervenam se, a uznavam vasi verzi. Neni vole paka jako vole paka ;)

                                                    0 0
                                                  • saddik  

                                                    wladeq:

                                                    Bezva, oceňuju, že férově uznáváš omyl, fakt jo. Ono to řešení nosníků je prostě na první pohled proti intuici, vyžaduje to jistou skokovou změnu chápání, ale prostě to funguje, no..

                                                    Uff, ale že je ta osvěta náročná… ;)

                                                    0 0
                                                  • ma.cech  

                                                    wladeq:

                                                    „vypočítáme sílu, působící na ose (teda stavaři asi ne xD)“

                                                    Právě že asi ano. Máš tam nahoře spousta způsobů jak se s tím dá vypořádat a jak se to dá vypočítat a případně odvodit. Ono se to nezdá, ale taková jednoduchá páka asi není nakonec zas tak jednoduchá. Je to slušně promyšlená věc a kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to nestálo od tisícovky nahoru.

                                                    Oceňuji, že uznáváš omyl. Ale nemám rád takové ty blbé řeči o rychlostudiu a vracení diplomů (ikdyž to nebylo na mě). Nevím, zda chápeš do detailu přesnou podstatu fungování tohoto problému a to místo, ve kterém je matematicky „zakopaný pes“, to ale není důležité, důležité je že sis to vyzkoušel a už víš, že není jedno, kde klíč držíš. (nutno říct, že pokud máme klíč cca 2–25Nm a utahujeme s ním normálním způsobem, tak tam to JE JEDNO protože tam se tohle prakticky vůbec neprojeví)

                                                    0 0
                                            • ma.cech  

                                              Vyzkoušel jsem si to taky. Mám úplně ten stejný klíč co jsi vložil obrázek o kousek výš. Pochopitelně, protože je nejlevnější :-) Výsledek stejný a odpovídá zákonům statiky.

                                              Ještě bych doplnil, že k lupání dochází v kloubu klíče, to všichni víme. Jenomže ta pevná část klíče za kterou ho držíme a ten kloub, oni neví jak dlouhou mají hlavici (vzdálenost bit-kloub). Oni to prostě neví a nikdy se to nedozví a v tom je zakopaný pes. A kdyby to rameno bit-kloub bylo 500 metrů dlouhé (nad reálností tohoto ramena nebudeme diskutovat, zanedbáme průhyb ramene, zanedbáme tření a odpor vzduchu a teplotní roztažnost a odstředivou sílu zemské rotace a zanedbáme vše co koho ještě napadne) tak je jasné že pokud nastavíme moment 10 Nm tak tím urveme i šroub M60. Protože aby klíč cvaknul, budeme na 20cm rameni (cvakací kloub-působiště síly) působit silou 50N (50N*0,2m=10Nm) no a šroub bude utahován momentem 25 kNm. Tím chci pouze naznačit, že vliv toho ramene tady je naprosto jednoznačně. A čím to rameno bit-kloub bude kratší, tím líp.

                                              Vyzkoušel jsem i různé polohy působiště síly v rámci rukojeti. Rozdíl jsem nepozoroval. Takže se domnívám, že pokud to člověk normálně drží v ruce za rukojeť, tak na naší úrovni se tím nemusíme zabývat.

                                              0 0
                                • Zdyn  

                                  Jo uznávám. Jsem se nad tím nezamyslel. Zkusil jsem si to dnes i na kalibrátoru. Kupodivu to bylo docela málo. Na momentáku s pákou cca 300mm nastaveném na 50 Nm byl rozdíl jen asi 5 Nm, když jsem působil úplně na koni páky a pak u bitu.

                                  0 0
                                  • saddik  

                                    Super, díky za ověření. Překvapuje mě, že rozdíl nebyl větší, ale i tak je myslím dobré to mít na paměti, pokud chce člověk momenťáky kalibrovat nebo porovnávat, proto jsem o tom začal. Pro normální použití to až tak kritické samozřejmě nebude.

                                    0 0
              • Chruf  

                Jednou jsme poslali na kalibraci stejný klíč jako je ten od Extol a vrátili nám ho s protokolem z kalibrační laboratoře, že nejde použít na deklarované utahovací momenty. Nepřesnost byla příliš velká. Úplně stejné modely dodává spousta rádoby výrobců-dovozců, Proteco, BGS, v minulosti i Tona.

                0 0
          • Namtos  

            Tona má začíná až od 5nM na kolo by stačil menší rozptyl 1–16. Pořád mám dojem, že nejpřesnější je moment na šroubováku, tam je přeci jen jiné držení a větší cit i teď beru inbus jen přes prsty na menší sílu a kratší , tam je menší páka.

            Ono, když jednou za čas potřebuješ něco dotáhnout, tak je zbytečný mít doma přesný momenťák za 3500czk. Malý moment se odhadne , ale na měkkčím profilu, kde by se šroubek přetáhl 5–9Nm se asi těžko odhadne..

            0 0
    • Martin Hodan  

      Nemelo by se na fest utahovat packy brzd a razeni pri padu se pak muzou ulomit kdyz jsou na fest…primerene aby se pri padu treba jen vychylili. Moje zkusenost :)

      0 0
    • Martin Hodan  

      Hlavni je carbon…tam by se mel hlidat utahovaci moment. Carbon je tvrdej ale krehkej. Ale to tu vi asi kazdej ;-)

      0 0
    • ma.cech  

      Na jaký moment utáhnout sedlovku? Sedlová trubka rámu je ocel, nahoře navařená spojka s jedním šroubem M6, sedlovka je 27,2 carbon. Vážím cca 75 a pastou na carbon mažu.

      Nikde jsem nenašel nic kloudného, našel jsem pouze limity pro rámy a pro hliníkové a karbonové objímky. Pro rám mě to nezajímá, ten vydrží všechno, jde mi o to aby nedošlo k otlačení sedlovky.

      0 0
    •  

      Mám momenták od BBB už nějakých pár let, poradíte někdo kde ho nechat překalibrovat??? Do ted jsem to nějak neřešil…

      0 0
      • Bubaaak  

        v Praze a Turnově to dělala firma Univer

        0 0
        • Bubaaak  

          a jinak nejsou jediní, když zadáš „kalibrace momentových klíču“ do vyhledávače, tak jich je dost

          0 0
        • Rice  

          Dělaj i přenastavení, nebo jen měření a protokol o přesnosti? Nestačí pro domácí orientační ověření funkčnosti upnout momenťák přes bit do svěráku a dle nastavení momentu na něj věšet závaží (třeba kanistr s vodou) a kontrolovat kdy cvakne?

          0 0
          • Bubaaak  

            Sykese a Hazeta kalibrovali když se jim řeklo, jen to sálo víc :)

            Čínu dali jen protokol

            jinak stačí, ale ptal se kde :)

            0 0
            • Rice  

              Ok, díky za info. Využil jsem video saddika a místo zdlouhavýho věšení závaží jsem pár let starej momenťák orientačně zkontroloval pomocí tahání přes váhu a zdá se ok (po nákupu byl kontrolovanej přes závaží). Sice to neni tak přesný jako při věšení závaží, ale jde snadno a rychle ověřit celej rozsah…

              0 0
    • Luwa  

      Nikde jsem nenašel odpověď na to když je na obíjmce sedlovky 6Nm. To platí jen pro tu obíjmku a nebo rám. Nedávno mi na kole prdnul šroub na obíjmce a bylo tam psáno 6Nm už při 4,5Nm co bylo na klíči nastaveno.

      Děkuji

      0 0
    • Sunshine 29  

      Rychlej dotaz – dneska po dni v BP opět maličká vůle v hlávku, seřízený bylo dobře, problém vidím v tom, že to neudrží představec. Dotaženej byl na 8Nm, (měl by být 5 ale to je fakt málo) + podmázlej pastou Park Tool. Byl sundanej a vše dotažený před ježděním, takže si to buď sedlo nebo už nevím.Stáhnout víc, cca 10 Nm by to mělo vydržet? Předpokládám že krk vidlice si s tím poradí, to spíš urvu šroub na představci. Co myslíte?

      0 0
      • tomxxx  

        myslíme, že 5Nm musí stačit, málo to rozhodně neni. Navíc udávanej moment 5Nm neni doporučenej, ale maximální.

        0 0
        • Sunshine 29  

          To je mi jasný ale každej představec ho má stejně jinej… když to nevydrží tak ho klidně zahodím spíš mi jde o krk vidle…

          0 0
          • tomxxx  

            Problém bude jinde, je blbost, aby se ti posouval představec nahoru. Nemáš náhodou třeba dlouhej krk vidlice tak, že sice je schovanej v představci, ale víčko na něj narazí a nestáhne se to?

            0 0
            • Sunshine 29  

              Tam problém není…

              0 0
              • tomxxx  

                a krk vidlice je karbonovej nebo hliníkovej?

                Ono když to utáhneš fakt na krev, tak si ten krk můžeš promáčknout…

                0 0
                • Sunshine 29  

                  Hliník

                  0 0
                  • allrose  

                    Mám spanka a psáno 9Nm,tak jsem to dotáhl..imbus m6

                    s volným hlavovým bývá nejčastěji problém dotyku víčka a krku při změně představce (jinak vysoký)

                    a jeden extrém,u staré vidle (ocel) vytahování krku z brýlí :(

                    0 0
      • Breakpain  

        Myslím, že to prostě dostává moc velký bomby ;-). Po dni na Ještědu se mi taky povolí kde co ;) … Případně výrobní tolerance se blbě sešly, ale to si netroufám odhadnout.

        Do parku bych si pořídil jiný kolo – menší otřesy, atp ;-). Nejsem si jistej, že Knolly je dělaný nato, co jezdíš ;).

        0 0
        • Sunshine 29  

          Knolly na to dělaný je, zkusím ještě podložku pod víčkem, je docela nízká tak jestli se opravdu víčko zlehka neopře a pak to povolí…uvidíme.

          Pasta pod představec smysl má? Ten je už tak dost úzkej a na krk zlehka nasadit nejde, musí se mu trochu pomoci (jo, je úplně povolenej).

          0 0
          • embi  

            Na pastu ser, jen dosedaci plochy odmasti.

            0 0
          • Breakpain  

            Ta Knolly je na 150mm, jestli si to pamatuju – to mi jako parkovy kolo moc neprijde?

            Ta pasta moc smysl nema mi prijde – deje se mi to same. Obvykle po servise potrebuju udelat dve dotazeni (mineno po dni v parku se to povoli – dotahnu a pak obcas jeste jednou). Dokud do toho nehrabnu, je to ok. Nicmene, netyka se trati typu Jested a podobne, kde je to kostitras, tam se mi povoli i kliky. Pripadne zkus predstavec jine znacky. S RF mi to drzelo lip, co vozim Renthal, prijde mi to horsi, ale mozna je to i tim, ze s RF jsem jezdil hladsi veci…

            Po kazdym dni v parku delam revizi, tak to max dotahnu a neresim, plne verim v to, ze sjezdak si s tim poradi lepe… doufam.

            0 0
            • Sunshine 29  

              170/160 mm.

              Doteď to vydrželo cca 8 BP dní bez vůle, pak se to povolilo, seřídil jsem a včera v Rokytnici ke konci dotahoval. Třeba si to jen sedlo, nevím no.

              Pořádně to odmastím a zkusím vyšší podložku..

              .

              0 0
              • Breakpain  

                Aha, tak to si to blbe pamatuju :).

                Mno, podlozku mam… ale u me to uspech neslavilo. Uvidis.

                Nicmene pokud to drzi 8 dni v parku, tak bych to nevidel jako problem – park ty sroubky povoluje razantne, to bych povazoval za dobrej status ;)…

                0 0
                • Sunshine 29  

                  Tak si to asi sedlo. Odmastím, podložka nic nezkazí, 6Nm a ***** na to (šetřit na Spindrifra).

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.