• ts1963

    zdravim …

    v minulym roce jsem se po dluhy dobe vratil na silnici a koupil pres bazar starsi kolo … nejaky mensi zmeny ohledne prevodu jsem zde na foru s uspechem vyresil uz loni … jeste jednou diky … odslapal jsem letosni sezonu a chtelo by to dalsi posun … rozhodne nechci kupovat novej stroj … asi jsem mel stesti, ale me to kolo proste „sedi“ a jezdi se na nem uplne super … v prubehu roku jsem zkusil ruzna novejsi kola kamaradu a znamych, a ze by se jednalo o nejaky propastny rozdil to rict nemuzu … pravdou je, ze to byly vetsinou gravely … jasne,je to uz trosku vintage … ale … je to spravne tuhy, lehky a po 100 km me neboli prdel :))) … a hlavne mam chut si na nej druhej den zase sednout …

    puvodni stav po koupi … ram a vidlice carbon, kompletni osazeni shimano ultegra 6600, 2×10, kliky 175, 53 – 39, kazeta 12 – 27 …

    soucasny stav po uprave … puvodni kliky vymeneny za shimano 105 (175), 50 × 34 … nesehnal jsem ultegru v hliniku a potrebny dylce … to byla ta doba, kdy se nedalo fakt skoro nic koupit …

    vse funguje …

    jednoznacne potrebuju jeste lehci nebo vic „friendly“ prevody … ne ze bych to neuslapal, ale rad bych si obcas dopral toho „vecernicka“ … ostatne uz me neni dvacet a nevozim sedesat kilo (50/187/90) … no a tech 12 zubu dole me je ve vysledku taky k prdu … to kolecko je vylozene plonkovy …

    dotazy …

    lze vymenit puvodni kazetu shimano ultegra hg os 6600 10s, 12 – 27 za soucasnou shimano 10s 105 nebo ultegru … optimalne 14 – 32 … ale jak jsem se koukal tak tenhle pomer se asi vubec neda koupit … nebude problem s orechem, rozmery nebo stredy ??? … desitka me staci … nechci menit stredy, rafky a preplitat kola … cilem je pouzit stavajici stav …

    velka kazeta samozrejme znamena novou hazku …

    lze vymenit puvodni ultegru 6600 za novou 105 nebo ultegru 10s/11s s dlouhym raminkem a pouzivat ji na puvodni paky ultegra 6600 2×10 …

    kdyz uz v tom budu, tak bych vymenil i smyk opet za novou 105 nebo ultegru a jasnej je i retez …

    pripadne bych ocenil dalsi postrehy na co si dat bacha …

    diky vsem za pomoc … starous …

    0 0
    • gersa  

      Začni tím, že koupíš novou kazetu 11–32 (nebo 34)

      https://www.cycology.cz/…ore-p895711/

      Pak vyzkoušej jestli ti to řadí se stávající přehazovačkou. Pokud ano, máš vyhráno.

      Pokud ne, budeš muset koupit novou přehazovačku s delším raminkem, ale pozor, musí být pro 10 rychlostí!

      0 0
    • Alojs01  

      Stavajici saltr da kazetu 12–30, je to nejlevnejsi reseni a ten rozdil oproti 27z je veliky.

      1 0
    • ts1963  

      diky … no je fakt, ze i tech 30 nahore by bylo dobrejch … ale asi budu za uplnou lamu … blahe pameti, kdyz jsem jezdil aktivne (devadesatky), tak si pamatuju, ze jsme si kazety sestavovali z jednotlivejch pastorku … a to jsme myslim jezdili shimano nebo campu koupenou nekde v reichu … dotaz zni … jestli to je vlastne dneska vubec mozny … protoze nikde jsem nenasel v shopech jednotlivy pastorky … diky … starous

      0 0
    • ts1963  

      diky … no ten cyklo skoda / miche je presne to co jsem hledal … mozna je to blbost a budu nakonec vyveden z omylu … ale ja presne cejtim, ze me nekde jeden zub chybi a nekde prebejva … a taky je pravda, ze ty komercni kazety navrhuji lidi, kteri tomu rozhodne hovi vic nez ja a tak vedi proc jsou ty rozestupy takovy jaky jsou … no je to boj :))) …

      0 0
      • virtualcop  

        Všichni, co skládaný Miche někdy jezdili tvrdí, že komplet kazeta jen z jejich pastorků chodí celkem slušně (nicméně trošku hůře, než Shimano), ale hlavní problém je jen prohodit některé pastorky – pak nesedí náběhy a neřadí to vůbec ideálně. Takže sestavit si celou kazetu kompet je OK, jen přeházet/doházet pastorky od Miche na původní kazetu není ideální.

        Osobně bych se raději časem „plácl přes kapsu“, sehnal třeba bazarové Tiagra 4700 či 105 11sp. páky a pak vyměnit přehazovačky (opět Tiagra nebo 105) a samozřejmě příslušnou kazetu 10 nebo 11sp.

        Pokud máš ořech jen na 10sp. (starší, kratší verze), daj se koupit i 11sp, kazety s touhle kratší přírubou.

        Upgrade bazarově za cca.5–6k, nicméně máš pak možnost použít s GS ramínkem kazety až 34z, pokud zvolíš 11sp., tak je samozřejmě o převod navíc (lepší odstupňování).

        Soudobé modely Tiagry i 105 řadí vcelku výborně a přesně, takže „downgrade“ z Ultegry je v podstatě jen psychologickej :)

        0 0
        • skaj  

          To bych si klidne dovolil rozporovat:) Soudoba 105 radi dokonce lepe nez stara ultegra co tam ma.

          0 0
          • McBlacky  

            Souhlas

            0 0
          • virtualcop  

            Funkčně určitě, staromilci mají raději ten tvrdší a kovovější projev, co ty starší páky maj. Ty nové 10, 11 sp. choděj tak trochu „plastově“ ve všech řadách, ale spolehlivost a funkce je parádní.

            Beru to tak, že někdo má (hlavně mentální) problém jít z Ultegry do nové 105, i když je to defakto po všech směrech vylepšení :)

            0 0
          • borda  

            Nechápu, co je k rozporovani? Ta poslední věta, kde říká to samé jinými slovy?

            0 0
            • skaj  

              „Downgrade je jen psycoylogicky“ vs „105 radi lepe nez stara ultegra“ je významové něco jineho..

              0 1
              • virtualcop  

                Tak já se chápu :)

                Prostě jsem jen chtěl vyjádřit, že podobnou výměnou jdeš z vyšší starší řady komponent na nižší novější řadu, což může být pro některé jedince mentální újma. Že je ta novější nižší řada funkčně lepší, než starší vyšší, jsem psal.

                Že ty starší Ultegry chodily pocitově trochu tvrdě a mechanicky (což spoustě lidem vyhovovalo a líbilo se), zatímco nové řady chodí tak nějak lehce, volně až plastově – v tom asi taky není možné hledat rozpor, protože to tak prostě je – jezdil jsem obojí, nejsem sám, kdo má podobný názor.

                0 0
                • skaj  

                  Ale ja te taky pochopil a nerozporuju co dale rikas o chodu. Mentalne jit do 105 z Ultegry kvuli napisu nezvlada jenom, no, uz jsem to slovo pouzil, ty neresme:) Ten co nechape je borda (jak sam pise:) Jen jsem to uvedl „na plnou hubu“, protoze podle me si prechodem na aktualni 105 z jeho Ultegry zasadne polepsi. Nejen moznostmi v rozsahu, ktere hleda (v roce 2022 fakt neni duvod mit na kole 27 kazetu, kdyz nestaci). Dale treba presmyk je mnohem lepsi.

                  0 0
                  • virtualcop  

                    Tak ano, ale asi by ses divil, kolik lidí si třeba bazarově kupuje silničku, protože je osazená starou Ultegrou nebo DA na 10sp, oproti 11sp. 105 nebo 10sp. nové Tiagře. Protože Ultegra nebo Dura je přece víc. Samozřejmě to takhle tříděj lidi, kteří tu zkušenost nemaj a je to jejich první bazarová silnička na vyzkoušení. To jen na okraj k tématu, že pro někoho je ten nápis víc, než pak celková funkčnost :)

                    Borda taky myslím chápe i správně objasňuje – ona když jiná kazeta nezačínající na 11z s rozsahem do 32/34 zubů pro 11sp. neexistuje (nebo by se opět musela složit), tak jiné řešení opravdu není.

                    Ale tak snad se chápeme komplexně – jde o to, vyřešit rozumně problém :)

                    0 0
                    • skaj  

                      Jasne, zadny problem, v klidu. No ja vim, ze to takhle spousta lidi s nakupem udela a pevne kvalite toho napisu veri:) A presne to byla i moje motivace k prvnimu komentu. Jasne a nez obalu napsat. ze je to nesmysl a 105 funguje lepe. ale tady si rozumime.

                      1 0
    • borda  

      Dal bych to na 11sp 105.

      Coz jsou páky, saltr, kazeta 11–32, pokud je ořech, 11–34 je i na desitkovej, jak mi tu bylo vysvětleno, m a zkráceně unasec.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Píše, že 12z na nejmenším pastorku nevyužije, tak mu tam dáme ještě 11z, aby těch plonkových pastorků neměl málo. Momentální převod 34/27 mi teda nepřijde nijak těžkej a stávající kazetu bych používal na běžný ježdění dál. Pokud bych jel někam do větších kopců, tak bych na to pořídil ještě jedno zadní kolo s kazetou s 30z od Miche, Pokud by mi nevadilo přehazování kazety a pláště, tak by vzal jen tu kazetu. Převod 34/30 by už stačit mohl.

        0 0
        • borda  

          :)

          Určitě jde o úhel pohledu.

          Lze mu „přidat“ plonkovnich 11z, a posunout mu převody do lehká, díky 11sp rozsahu, byť o jeden, dva přijde.

          Taky se mu může říct, ať si koupí další kola a 34/30 na tourmaletu neuslape jenom máslo :). Tak jasně. Jsme na b-f.

          Ono za těch pár tisíc, co stojí 105 dualy koupi myslim solidní vrcharsky specialy na DT Swiss a v karbonu a pak to teprva pojede :) :)

          0 0
        • virtualcop  

          To je „upgrade“ asi za víc, než komplet výměna páky/hazka/kazeta (pokud počítám komplet zadní kolo, gumu, kazetu)

          Pokud co nejlevněji, tak složit celou kazetu od Miche klidně třeba od 14z (když ani 12z nevyužije), nebo komplet celej pohon v levnější řadě.

          34/27 nepřijde těžké tobě, protože buď

          • máš naježděno a výkon, kdy na tom ušlapeš vcelku cokoliv
          • jezdíš převážně roviny
          • jezdíš nízké kadence a nevadí ti „lámat“ kopečky hodně natěžko

          (případně kombinace těchto faktorů).

          Jezdilo se na tom před dvaceti lety, tak někdo nechce prostě přijmout fakt, že to jde dnes vyřešit asi lépe a elegantnějš, s přihlédnutím k tomu, že ne každej má na tyhle převody nohy, či morál to lámat zbytečně silou.

          Kdo se ptá na „zlehčení“ převodů, logicky mu asi současné převody nepřipadají OK a ten výkon nebo roviny kolem sebe nemá.

          Že to ušlapeš a zdá se ti to OK je v rámci tohohle typu dotazu dost irelevantní… :)

          3 0
        • kedi  

          A proč to řešit kazetou, kde při jeho požadavků se bude hledat ideál jenom těžko, když sotva využije 14 zubů při převodníku 50. Něco podobného jsem řešil na kole manželky.

          Nakonec nejlépe vycházelo vyměnit převodníky. Šlo by nechat stávající kazetu a dát převodníky 46–30 nebo i 42–28. Je to nejlevnější řešení. Možnosti se dají zkontrolovat v kalkulačce převodů.

          0 0
          • kedi  

            Kalkulačka:

            https://howto.bike/gears/#…

            0 0
          • virtualcop  

            No je to funkční řešení – to bezesporu, ale není to úplně nejlevnější řešení – na Ultegra 6600 kliky dáš nejmenší jen kompakt převodníky 50/34 (případně velkej 46, ale malej jen 34z, 33 snad dělal Gebhardt a to je nejmenší, co se dá díky konstrukci použít a opět to dostatečně neřeší lehčí malej převodník). Fajn, možná by to stačilo.

            Ale na 46/30 musíš koupit celé nové kliky s převodníky. Od Shimana třeba GRX 400/600, podobné od FSA či Praxis, případně levnou „čínu“. Ale pokud chceš Shimano, tak konkrétně GRX mají offset 2.5mm, a může nastat problém s přesmykačem (nemusí se dát doštelovat na správnou polohu pro tyhle kliky).

            Takže řešení to sice může být, jde o to, zda na konkrétním kole proveditelné a funkční, jak moc je „levnější“ než výměna kazety záleží na tom, za kolik by se podobné kliky sehnaly (nové GRX 400 se moc sehnat nadají, GRX 600 pod cca. 2500,– nekoupíš, podobné ceny mají i FSA a Praxis, znatelně levněji vychází jen ta „čína“).

            0 0
            • kedi  

              Nejlepší by asi bylo zavolat přímo Gebhardtovi. Domluvil jsem se s ním po telefonu. Já to řešil konkrétně na GRX.

              Malý převodník tam vyšel na 25 zubů. V nabídce je uvedeno 26 zubů. Možná i na 105 by šel malý převodník menší než se píše v tabulkách.

              0 0
              • Nimrod  

                na 110 pětipacku nic menšího jak 33 dát nejde

                1 0
              • virtualcop  

                viz Nimrod – pokud máš GRX kliky, tak můžeš experimentovat a velikost malého převodníku řešit i pod těch 30z.

                Pokud máš kliky na 110 BCD, tak konstrukce unašeče malého převodníku prakticky vylučuje tam dostat menší, než ten 33z od Gebhadta (což si fakt proti 34z originálu moc nepomůžeš).

                Tedy v případě, že chceš na stávající Ultegra 6600 kliky menší převodník než Gebhardt 33z, máš smolíka – není co řešit – nejde to :)

                0 0
                • kedi  

                  V tom případě jak píše Nimrod v jednom příspěvku tady dát kazetu 12–30 k ní převodník 33 nebo 34 to už tak velký rozdíl není a velký převodník si spočítat tak aby využil i těch 12 zubů.

                  0 0
    • Nimrod  

      také bych dal kazetu 12–30 (jestli to tedy stávající šaltr zvládá) a k ní 33 převodník. myslím si, že je to nejlevnější řešení problému

      osobně bych jinak měnil (opět) kliky za jiné, které by měly menší bcd, ale nevím, jestli by to skousl smyk a nemusel se řešit ještě tak jiný problém, pokud máš navářku na rámu (jinak malé převodníky úspěšně řeší shimano fd-cx70)

      1 0
    • ts1963  

      diky moc … jenom zadny spory : )))) … ne, v pohode … fakt diky za rady …

      downgrade ze stary ultegry na novou 105 pro me rozhodne neni problem … proste jsem koupil kolo, ktery melo ultegru … kdyby melo 105, tak taky cajk … klidne bych to prehodil komplet, ale nechtelo se me sahat na paky a resit zadni kolo …

      co se tyce chodu a pocitu pri razeni na starych a novych sadach, tak to nejsem asi moc schopen posoudit …

      jestli soucasnej saltr zvladne nahore 30, tak je to nejlevnejsi a nejsnazsi reseni … bud koupit kazetu 12–30 anebo zkusit sestavu miche … teda, pokud si za ni nereknou nejakou raketu …

      no a druha varianta je to cely hodit na soucasnou 105 2×11 … vcetne pak a zadniho stredu …

      dotaz … soucasny paky a razeni 105 a ultegra 2×11 jsou mezi sebou zamenitelny ??? … jde me o to, jestli muzu mit paky ultegra a razeni 105 nebo opacne … kdybych mel moznost to koupit samostatne …

      uprimne … druha varianta me prijde jako lepsi a komplexnejsi volba … kazdopadne se to da pak prehodit na novej ram …

      starous

      0 0
      • virtualcop  

        Celá silniční (105, Ultegra, i DA) 11sp. i gravel (GRX600/GRX800) je kompatibilní po stránce kroku páky i kroku přehazovaček a přesmyků. Můžeš tak nakombinovat v podstatě všechno se vším – příkladem páky Ultegra, přehazovačka a přesmyk 105, žádný problém.

        Zadní střed/náboj/ořech – to záleží, co máš za kola/náboj – ty 11sp. ořechy se na silniční kola dávaj už hodně let. Nejjednoduší je buď sem napsat a vyfotit zadní kolo/náboj, nebo změřit délku ořechu na kterém je kazeta – tady je to pěkně rozkresleno

        https://www.bike-forum.cz/…ozdil-orechu#…

        A i pokud bys měl „starej“ krátkej 10sp. ořech, normálně se dá koupit 11sp. kazeta od Shimana s kratším unašečem, která na tenhle ořech optimálně pasuje = nemusíš řešit nový náboj/ořech/kolo.

        0 0
        • gersa  

          11sp kazeta na starý ořech je 11–34, takže pozor aby to s přehazkou s krátkým ramínkem řadilo. Ofiko to sice nejde, ale žena měla do Alp kazetu 11–36 a hazka R8000 to dala

          0 0
          • virtualcop  

            Dělá se i 11/32 (ta kratší). Pokud zvažuje výměnu celého pohonu a chce lehčí převody, předpokládám, že zvolí přehazku s GS ramínkem (tedy tak bych uvažoval já :) ) Teď má 10sp. Ultegru 6600, kde samozřejmě 11sp. kazetu použít nemůže

            0 0
            • gersa  

              Že je i verze 11–32 netuším, takže zase rozšíření obzorů ;)

              GS raminko je tak nějak z podstaty problému nutnost

              0 0
              • virtualcop  

                Na 90% je i v téhle verzi (nechce se mi to teď hledat), ale ve verzi Ultegra byla (na 10sp. ořech), ve 105 myslím rovněž.

                0 0
    • ts1963  

      jeste jak jsem se ptal na sestaveni individualni kazety a psal „ze me nekde jeden zub chybi a nekde prebejva“ … tak to me slo o prevody od stredu kazety nahoru …

      ted tam mam …

      12–13–14–15–16–17–19–21–24–27 …

      shimano ultegra cs-6700, 12–30, ma …

      12–13–14–15–17–19–21–24–27–30 …

      a me by se mozna vic libilo …

      13–14–16–18–19–20–22–24–28–30 …

      ale vlastne nevim … rad si necham poradit …

      kdyz uz jsme v tech detailech … je fakt, ze nahore tech 30 bude fakt v pohode … 34×30 je dobrejch … z kopce jedu vlastni vahou a na brzdach … jsem starej a srab … a nejvic me to drhne prave v takovym tom lehce kopeckatym terenu, kde cejtim, ze me nekdy chybi ta kolecka pro tu spravnou frekvenci slapani …

      nezavodim, jezdim vetsinou sam a kdyz uz, tak se stejnymi amatery …

      ale je fakt, ze tenhle nedostatek se castecne odstrani pridanim kolecka na 2×11 …

      starous

      0 0
      • psbiker  

        13–14–15–16–17–19–21–23–26–30 ?

        1 0
      • Alojs01  

        Jestli ty si nejak moc nevymyslis…:-)))

        To jsi vazne takovej zkusenej tempar, ze poznas rozdil zubu?

        0 0
      • Coural  

        Tak si objednej, co se ti líbí :-) Jen ten skok o 2 zuby 16–18 se mi nelíbí, ale třeba ti to bude vyhovovat. Klidně si přiobjednej 17z a když bude problém, můžeš to vyměnit a vynechat 19z.

        1 0
    • ts1963  

      :)))) … tak to rozhodne nejsem … ale proste cejtim, ze to neni vono …

      starous

      0 0
    • ts1963  

      zdravim

      tak osud dilema vyresil za me … vodesla prava paka … takze novy paky 2 × 11 shimano 105, nova hazka shimano 105 s dlouhym voditkem, nova 11 s kazeta, novy retez, pripadne i smyk …

      dotaz … pujde na soucasny orech dat nova kazeta 11 s a pokud ano, tak jaka ? … predpokladam, ze podle typu soucasny kazety lze odvodit typ orechu (viz. foto) … anebo je to na vymenu naboje ? …

      diky … starous …

      0 0
      • McBlacky  

        Pujde

        0 0
      • gersa  

        Jestli je pod stávající kazetou podložka, tak tam dáš libovolnou 11sp kazetu. Jestli ne, tak máš 10sp ořech a dáš tam jen MTB verzi silniční kazety (11–34, tuším označení R700 nebo R800, nechce se mi to teď přesně hledat, znalejsi mě opraví)

        A ještě je možnost tam dát 11sp kazetu překopanou na 10sp a používat jen 10 rychlostí

        Snad jsem to napsal srozumitelně ;)

        1 0
        • virtualcop  

          Ano, přesně tak. Pokud tam je teď podložka, ořech je silniční 11sp. Shimano (délka cca. 36.8mm), pokud tam není podložka a ořech má cca 35mm, pak je to 10sp. silniční.

          I v tom případě to lze vyřešit 11sp. kazetama na 10sp. ořech/MTB – dělá se určitě v provedení 105 i Ultegra a pokud vím tak snad ve verzích 11/28, 11/32 a 11/34 (kazety mají kratší unašeč a jsou u slušných prodejců přímo označeny pro použití na 10sp či MTB ořech).

          Viz zde několikrát postovaný nákres ořechu DT Swiss (tam se u nábojů striktně dodržují verze MTB/10sp. vs. Road 11 sp.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.