• Xavibo

    Asi dva roky jezdím na elektrokole viz foto (je to Geero.at, model první generace, koupil jsem jej z druhé ruky), jezdím víceméně jen cyklostezky, maximálně nějaké štěrkové cesty, žádná divočina (pořádně nevím, co to je za kategorii, říkám si tomu trekové kolo). To současné kolo má motor v náboji, což mi v zásadě nijak nepřekáželo, používal jsem jej hlavně na vyjíždění kopců. Nicméně něco se pokazilo, a kolo se dál nenabíjí, takže řeším co dál. Oprava s novou baterií by mě vyšla minimálně na 1000 EUR (včetně výměny 5 let staré baterie), takže si říkám, jestli není lepší si do 2–3 tis EUR koupit nějaké nové kolo. Jenže narážím na těžký problém, jaké …

    • zásadně chci lehké kolo, tzn. ideálně někde 15–18 kg maximálně

    jednak jej tahám do sklepa, jednak se mi to osvědčilo i nyní když kleknul elektropohon, tak se na něm dá normálně jezdit.

    • zásadně chci vyjímatelnou baterii

    stávající kolo nemá, a když chci novou baterku, tak jej musím posílat k výrobci; totální vopruz, co už nechci absolvovat

    • dumám nad středovým pohonem, našel jsem např. zajímavý Fazua 60

    nikde ale nemůžu dohledat, jestli když se jede bez elektropohonu, jestli to klade nějaký odpor (nábojový motor žádný neklade)

    • dojezd nijak závratný nepotřebuji, nějakých papírových 80–100 km mi bohatě stačí
    • ideálně kolo s odpruženou vidlicí, pokud nebude, nemám problém si ji dokoupit (popř. odpružený představec)
    • kolo může být případně i klidně nějaké (polo)silniční (v mládí jsem silniční kolo měl), trekové, e-gravel, atd.; horské kolo nechci

    Problém ale je něco takového vůbec najít. Zejména váhový.

    Kol s nábojovým motorem se dá najít asi dost (např. i současné Geero druhé generace), těžko ale hledat se středovým.

    Nemáte nějaké tipy, po čem se podívat?

    0 0
    • Floydie  

      https://www.akumo.cz/…al-blue_z56/

      Zkus kouknout na tuhle hruzu ;-)

      0 0
    • xtonda  

      Lehké pohony jako Fazua nebo Specialized SL, které mají komplet se vším pod 5 kg jsou populární a objevilo se pár dalších, takže něco sehnat by neměl být problém, spíš je otázka jestli na to bude stačit těch 3k€.

      Např tohle má mít kolem 15 kg.

      https://www.specialized.com/…4-0/p/216532?…

      0 0
      • Xavibo  

        Nemá vyndávací baterii, to už po zkušenosti s Geero nechci.

        0 0
        • Florenc  

          Všechno, co je lehký, má dneska integrovanou baterii, protože u kol +3000€ je zásadní vzhled, ne praktičnost pro uživatele (nedejbože, aby si to ještě chtěl sám servisovat, to by výrobce přišel na buben)

          1 0
          • xtonda  

            Nejen vzhled, ale i tvarování rámu aby baterka byla snadno vycvakávací snižuje tuhost, což se musí dohnat množstvím materiálu, takže lehké elektrokolo s vycvakávací baterií asi bude oříšek.

            0 0
        • xtonda  

          Starší generace pohonu Fazua měla vyndavací nejen baterku, ale i motor, otázka jestli s tím ještě něco seženeš, u té nové si tím už nejsem jist, ale moc sem to nezkoumal. Jako jo, možnost nechat kolo v kolárně a vzít baterku nabít domů nebo do kanclu se hodí.

          0 0
          • Xavibo  

            Kol se starší generací Fazua je ve výprodejích aktuálně hafo (Německo, Rakousko), včetně velmi zajímavých kousků i za cca 2,5 až 3 tis EUR (namátkou Focus Paralane2 9.8, Canyon Endurance ON:7, Corratec e-Corones, Trek Domane+ Gravel, atd.).

            Problém u té staší generace ale vidím ve velikosti baterky, která má jen 250 Wh. Současné kolo co mám, má baterku 420 Wh, a na to moje ježdění je to tak akorát. Představa mít jen polovinu kapacity mě moc neuchvacuje.

            Novějíší Fazua už má rozumných 430 Wh.

            0 0
            • xtonda  

              Jo, to sem zapomněl napsat, Těch 250Wh u první Fazua generace je asi fakt málo a tuším tam nebyla ani přídavná baterie

              0 0
            • cubista  

              Zmiňované výprodeje kolem 3 tis euro jsou repasovaná použitá kola. Nová s Fazua Ride 50 už nejsou skladem.

              0 0
          • cubista  

            Srovnání starší Fazua Ride 50 versus nová Fazua Ride 60.

            https://www.youtube.com/watch?…

            0 0
            • cubista  

              U nové Fazua Ride 60 rozhodně nejde odejmout pohonnou část, baterie je vyjímací podle konstrukce jednotlivých výrobců. Celkově je nová Fazua v součtu všech komponent o trochu lehčí a výkonnější.

              0 0
    • wego1991  

      Zkus se podívat na Cannondale Topstone Neo. Kdysi sem ho viděl na živo v kolovně a na e-gravel nevypadal vůbec špatně. Např. něco takového https://www.cannondalebikes.cz/…-sl1-c62301m

      S tou vyndavací baterií to ale bude asi problém u všech těchto kol „co se snaží vypadat jako bio kola“

      0 0
    • Xavibo  

      Že by všechno mělo dnes integrovanou baterii si úplně nemyslím. I do 3000 € jdou evidentně koupit kola, která nemají integrovanou baterii, byť jich zatím moc nenacházím.

      Určitě jde do té ceny koupit Geero 2 přímo na jejich oficiálním eshopu: https://www.geero.at/outlet (nicméně už to atakuje 18–19 kilo)

      Zatím jsem našel nejzajímavější kousek u Canyonu: https://www.canyon.com/…-5/3283.html (má dokonce i novou Fazuu, jediné co mu chybí je odpružená vidlice; hmotnost nádherná)

      Ale to je tak všechno, co zatím nacházím …

      0 0
      • Florenc  

        Dostal jsem od mámy poptávku na lehký ebike na cyklostezky, podobný koncept jako hledáš ty. Podařilo se ti najít něco dalšího? Nebo dokonce už jsi koupil?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.