Typ zamykání vidlice FOX na dětském kole - anketa

23 nepřečtených
  • xdentist

    Zdravím všechny. Řeším, jakou logiku dálkového zamykání vidlice z řidítek (remote) zvolit na dětské závodní kolo. Zda „push-to lock“ nebo „push-to-unlock“. Úvaha je taková, zda bude pro dítě (které je lehké a bylo zvyklé na pevnou karbonku, Foxka je ale naladěná na maximum, aby alespoň nějak chodila) vhodnější mít primárně vidlici zamčenou a při potřebě tlumení ji odemknout dlouhým stiskem páčky, nebo naopak stiskem zamykat. Riziko druhého řešení je, že pokud bude potřeba jet například rovinatý závod s pevnějším povrchem se zamčenou vidlí (tedy simulace toho, na co je zvyklé s chováním pevné vidle), dítě může nechtěně ťuknout do malé odjišťovací páčky a díky tomu může pak zbytečně ztrácet energii v chodu vidle. Konkrétně řeším pro vidlici FOX 32 SC Factory 100mm FIT-4 a páčka bude 2-polohová. Oba systémy zamykání mám připravené, ale rád si nechám poradit dle zkušeností tatínků tady. Typ závodů – česká XCO dětská klasika, ne KPŽ. Dítě do této chvíle odpruženou vidli nemělo a tudíž zatím není poznamenáno ani jednou logikou zamykání… Co jste / byste tedy volili vy a proč? Vím, je to extrém, ale stejně mě to zajímá.

    Anketa: Na odpruženou vidlici (FOX nebo jinou, kdyby byla možnost), bych pro dítě vybral tuto logiku zamykání:

    0x
    0%
    0 0
    • novas752  

      Push to unlock je na prd – když se to podělá tak je vidlice zamčená. Což je imho horší než když se to podělá a zůstane otevřená. Nevim jak staré a těžké dítě máš a jak moc do měkka tu vidlici ladíš – když byl dosud zvyklý na pevnou tak by i ta odpružená mohla být naladěná relativně tvrdě (bez tokenů, tlak tak akorát aby s tim občas klepnul o doraz) a zamykání by nebylo vůbec potřeba.

      1 0
    • theedge  

      Mam pocit ze nejhorsi jsou ambiciozni a premotivovani rodice …

      7 0
      • xdentist  

        Jasně, tuhle reakci chápu a setkávám se s ni :) Ale je mi jedno, kdo si co myslí – kdo mě zná osobně, ví, že u mě nejde tolik o tyhle aspekty, jako o můj dlouholetý fanatismus do staveb kol a o technikálie vyladěné „správně“, tedy raději předcházím omylům a polovičatým řešením. Když už, tak už..

        0 0
        • gerrard  

          Resis kraviny. Klidne ji nech otevrenou a poradne ji nalad, at je citliva. Od toho tam ta vidla je, aby pomahala v jizde.

          0 0
      • adam320  

        To neni jen pocit:)

        0 0
      • Mr.Duck  

        To řekni třeba Goldstonovi :)

        0 0
        • mirorek2  

          Myslíš, že zamykal? :D

          0 0
          • Mr.Duck  

            Hmmm dosť těžko :D

            Ale je fakt vidět že hodně mladejch na špičce je tam právě díky ambiciózním rodičům a spoustě peněz za malý kola a koučování.

            0 0
            • theedge  

              No taky jsem viděl dost špatných vztahů v rodinách – když vidím ty frustrovaný a nešťastný děcka a ty cholerický ambiciózní fotry tak mi je nablití. Zažil jsem to ve více sportech a tohle je naprostý peklo.

              1 0
              • Breakpain  

                Hele, mel jsem to stejny. Na druhou stranu jsem rad, ze to diky tomu drilu umim. Takze i kdyz jsem mel 15 let pekla, nejsem nastvany nebo neco podobneho ;)….

                0 0
                • theedge  

                  Takže je to vlastně super ;-) Ve vetšině případů co jsem sledoval, tak po dovršení plnoletosti byl fotr poslán tam kam slunce nesvítí a dospělé dítě šlo svojí vlastní cestou. A často to ze startu nebylo moc pěkný, protože z toho odříkaného bylo nejvíce.

                  0 0
                • gerrard  

                  Tak to hlavne nezapomen a trochu se z toho pouc, jinak budes delat vlastnim detem to same. Ono se to totiz dedi. :)

                  0 0
            • jonti  

              Je strasne tezke tam udrzet rozumnou miru. Zazil jsem situaci, ze maminka klukovi nadavala v cili, kdyz skoncil druhy. V juniorech se rozhodl s cyklistikou a zavodenim skoncit, i kdyz mel super talent a perfektni materialni zabezpeceni.

              0 0
              • gerrard  

                Rozumna mira v cyklistice je, ze do 14 se decka jenom hraji, maji vetsinu treninku obecneho a kolo je hlavne zabava. No a pak se zacne pomalu nakladat, at uz v juniorech neco jezdi. Dnes kdy MTB ma minime CP a silnicari a drahari MCR i pro mladsi zaky se na pilu tlaci cim dal tim vic brzo a cumi se na vysledky. A pak na MCR jezdi 12 junioru, protoze zbytek skoncil v odpadu. Stavet zavodeni decek na vyhravani je nejvetsi problem v pristupu co znam. Kdyz vidim nektere mladsi zaky a zakyne co predvadi, tak je videt, ze makaji jak certi, protoze takova vykonnost neni zadarmo, tak hlavne, at jsou tady i v 18.

                0 0
    • Georrge  

      Zamykani vyhodit a dite naucit slapat.

      4 0
    • Johny_r  

      Mám nejspíš blbej dotaz a trochu mimo téma, ale vždycky jsem myslel, že PTU nebo PTL řešení je otázka toho, jak to má konkrétní vidle. To existují páčky, které při stisku povolují lanko, nebo se tu bavíme o tom, že se vymění střeva vidle, aby to chodilo opačně? Díky

      Ale abych nebyl úplně mimo téma, tak myslím, že zamykání vidlice není zásadní. Ne, že by k ničemu nebylo, mám třípolohovou páčku a při zamčeném zadku mám trochu přivřenou i vidli, ale ten rozdíl je minimální a umím si představit jezdit s otevřenou vidlí (narozdíl od zadního tlumiče, kde zamykání využívám velmi aktivně).

      0 0
      • xdentist  

        U vidlic FOX (ne u všech, záleží na typu, ročníku, patroně atd.) lze koupit jen jiný typ zamykacího mechanismu na korunce vidlice. Je v něm vstup na lanko z opačného směru a inverzní pružina. Např. FOX s patronou FIT4, která již má patronu připravenou na remote ovládání, stačí koupit set inverzního ovládání, jednoduše jej doma vyměnit a fungovat dále (páčka se neliší, patrona taky ne, jen se otočí pohyb lanka, které otáčí hřídelku zamykání).

        0 0
    • jonti  

      Na XCO je idealni jezdit standardne v otevrenem rezimu a jen kopce ze sedla zamykat. Vzdy lepsi jet vyjezd se odemcenou nez sjezd se zamcenou. Vubec bych se nebal nejake ztraty energie na rovinatem zavode s pevnym povrchem s otevrenou vidlici.

      Jestli PTO nebo PTU je uplne jedno, to je jen o zvyku.

      Kdybych mel ale neco zlepsit, tak bych zvazoval jinou nez originalni Fox packu. Na muj vkus jde az moc lehce zamykat (povolit lanko) a tezko odemykat. Na druhem kole mam Scott Twinloc a ten je zpracovanim i ergonomii o dost lepsi.

      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.