Tufo TR pláště - recenze a zkušenosti (xc11 xc12 xc13 xc14)

16 nepřečtených
  • Michell

    Ahoj,

    zjistit praktické zkušenosti s TR plášti Tufo je na webu skoro nemožné a tady na BF je jen pár střípků. Zakládám k tomu toho vlákno a prosím o názory a recenze na tyto pláště. Já jsem čerstvě obul XC12 TR a tady je má zkušenost.

    Recenze Tufo XC 12 TR model 650 g (vpředu i vzadu, na ráfcích Mavic Pro Carbon 25mm)

    Předesílám, že jsem se o pláštích chtěl dozvědět více informací přímo od výrobce a opakovaně jsem Tufo kontaktoval – nikdy nepřišla žádná reakce a telefony v Otrokovicích zásadně neberou.

    Zprovoznění bezduší byl porod, nikdy jsem nic tak strašného nezažil (předtím Schwalbe, Maxxis, Vittoria, Continental). Před nasazením jsem plášť vydrbal tmelem a kartáčkem (tak, jak doporučuje Continental) a lehce namazal tmelem patky. Plášť jde na ráfek rukou, montpáky netřeba. Ale pak to nafouknutí a utěsnění je peklo. Pumpou to nejde vůbec a kompresorem až po cca 5-ti minutách u každého pláště. I po naskočení patek v některých místech šel ještě proudem vzduch ven. Při nafouknutí na asi 5 bar si to konečně nějak sedlo. Vypouštím, nalévám ventilkem tmel, foukám na 2,5 bar předek i zadek a jedu.

    Asfalt, polňačky. Pláště se perfektně odvalují, kolo letí. Subjektivně na úrovni Race King, možná i lepší (škoda, že nejsou online žádné testy valivého odporu). Co mě zaráží je /mě osobně/ nepříjemné chování XC12 na předním kole. Přední kolo se při sebemenším pohybu řídítek kvůli profilu pláště jakoby zalomí do strany a výsledkem je nestabilita řízení. Podobně se chovalo Schwalbe G-one speed 2.35 při nízkém tlaku. V terénu si toho nevšimnete, ale na pevném podkladu je to otravné. Zkusím laborovat s tlaky, ale „standardních“ 2,5 bar mi prostě nesedí.

    Lehký terén (lesní cesta, kamení, klacky, listí). Až překvapivě dobře drží. Trakce je výborná, brzdí tak skvěle. Neprojevuje se žádný z výše zmíněných problémů. Pláště navíc naprosto famózně tlumí vibrace.

    Celkově je to zatím takový love/hate vztah. Obtížnost nasazení a zprovoznění je neomluvitelná. Vepředu se s ním zatím necítím úplně dobře, ale na zadním kole je to geniální plášť. Materiály jsou řekl bych prémiové, směs je velmi měkká a tkanina s takto vysokým TPI je na trhu unikát. Škoda, že TUFO neposkytuje více informací a doporučení, jak který z jejich plášťů vozit. Kdyby měl XC12 TR doporučení jako plášť pro použití na zadek, tak by to spoustě lidí (včetně mě) ušetřilo takovéto laborování.

    Dotaz: co od Tufa na předek? XC11 nebo XC14? Chci aby to rychle valilo a drželo směr.

    Anketa: Co od Tufo na přední kolo?

    3x
    33%
    1x
    11%
    0x
    0%
    5x
    56%
    0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce