• Tomb74

    Zdar.Chystám se na koupi trenažéru na zimní udržování výkonnosti,abych pak zase na jaře nemusel začínat od začátku.Myslíte,že tohle bude dobrá volba? http://www.kolokram.cz/…-b-2016.html

    Já prostě v zimě nejsem schopnej vytáhnout kolo ven,páč mě nebaví kvůli hodině v sedle mejt pokaždý celý kolo,takže chci něco na doma na čem natočím v nějaký kadenci hodinu a něco denně.Zajímají mě Vaše názory,případně zkušenosti.Díky a zdar.

    0 0
    • blaf  

      hledej, je toho tu dost

      zrejme nevis do ceho jdes, takze urcite nekupuj trenazer za 10+ tis., kup neco na bazaru, spis valce

      0 0
    • Tina  

      Na ňom by mohla byť zábava ak sa zaregistruješ na Zwift. Myslím, že Smart+ trenažéry sú kompatibilné.

      Ale ako píše blaf trenažér je pre silné povahy ;)

      0 0
    • Tencovozikmin  

      Trenazer je hnus,co chces radit kdyzs nic nenapsals? Jezdi venku co to jde.

      0 0
    • rdx  

      Po zkusenosti z lonske zimy – kdy jsem jel podle programu z TrainerRoad a kombinoval to se Zwift / film bych zbytecne do niceho draheho nesel (teda pokud mas cash nebo nepotrebujes kvuli hluku :).

      Mam sice iVortex ktery je smart na ty jejich Tacx videa a brzdi jak je potreba, ale to me prestalo uz bavit. :)

      Nicmene ja nemam problem na tom odsedet 2 – 2.5h, nekdo neda pulhodinu. Chce toe zkusit.

      Ale zlepseni vice nez znatelne :)

      0 0
      • Tomb74  

        Chodil jsem dvě sezony přes zimu na spinning,což bylo gut,ale muzika katastrofa u toho.Poslouchám metal a při tréninku mi zrovna nesedí v potu tváře útrpně kvůli ženskejm a pár sroulům trpět u Michala D.Hrozný prostě a letos se tomu chci vyhnout.Nejsem misantrop,mám rád společnost,ale rozhodl jsem se zkusit trenažér a u toho vlastní hudbu(poslouchám hodně doma -normálka na reálným švihu nikoli) a ano,kvůli hluku potřebuju něco s tichým chodem.Mě spíš fakt zajímá něčí zkušenost s podobným typem trenažéru,možnost propojení s pc a nastavením profilu trasy atd,propojení s pc kvůli vizualizaci trasy a tak.Nepotřebuju rady typu-to tě nebude bavit a podobně.Vím co dělám a znám svoji povahu,takže s tímhle nemám problém.Odšlápnout doma hodinovej trénink nemám potíž,ušetřím čas s dojížděním na spinning někam a tak.

        0 0
        • rdx  

          ok sel bych cestou Zwift . mam propojeno klasicky pres ANT+ coz virtulane spocita watty z kadence a rychlosti. Coz u tohohle odpada, vyhoda presnejsiho mereni a mensiho hluku.

          Mam notebook na kterem bezi TrainerRoad z treningem ktery mam u kola a zaroven pc propojeny s plasmou na kterem si bud poustim film nebo Zwift. Primo ve Zwiftu bud prednastaveny set treningu, nebo si muzes vytvorit vlastni.

          0 0
        • Toman  

          Nerozumím tomu, na jedné straně hodláš věnovat svůj volný čas svému tělu – tréninku, na druhé straně připouštíš, že u toho budeš ztrácet čas posloucháním hudby. Možná si budeš myslet, že mám asi nějaké archaické názory, ale cvičit, trénovat s hudbou? V každé naší činnosti, tedy i při sportovním tréninku vše řídí hlava. Když ten pohybový trénink budeš narušovat poslechem hudby, tak si nevychutnáš ani tu hudbu a ani kvalitně nezatrénuješ. To je holý fakt. Jinak s tebou souhlasím, že klasický spinning je pro cyklistu sice v zimním období alespoň nějaká pohybová aktivita, ale s tréninkem cyklistiky to moc společného nemá. Už kvůli té hudbě, kvůli nesprávně ( cyklistovi ) ordinovaným inervalům všeho druhu, nevhodné a nikým nekontrolované pozice těla na spinneru, není tam zpětná vazba – svěřenec/trenér, kdy má zkušený ohlídat tvůj pohyb ve smyslu kvality provedení, pohlídat vhodné nastavení úrovní intenzit atd. Takže raději trénuj sám, jak píšeš, nemáš s tím potíže. Jen ti doporučím, vynech tu hudbu a soustřeď se na sebe. Rozhodně se tak víc naučíš a tělo i mozek lépe všechno vstřebá a investovaný čas k tréninku bude plnohodnotněji využitý. A nejen kolo a trenažér, ale jakýkoli jiný pohyb je prospěšný k udržení výkonnosti či jejímu posunu vpřed. Už ti asi také není dvacet, tak čím pestřejší budou tvé pohybové aktivity, tím vhodnější pro tvé tělo i budoucí zdraví – zvláště z pohledu pohybového aparátu.

          0 0
          • Delkim  

            zejména ty delší intervaly si já osobně nedovedu představit bez sluchátek v uších s nějakou „akční“ muzikou, třeba takové ty výběry na aerobic/running a podobně, občas zabírají i rychlejší cover verze Lady Gaga :)))

            mám z Aliexpressu bluetooth sluchátka a pouštím si to z mobilu

            0 0
            • Toman  

              Svůj názor a zároveň i styl přístupu a výběr prostředků a metod nikomu nikdy nevnucuji, protože vím, že jsme každý jiný, každý máme jiné cíle a tím i motivace, jen doporučuji. Hudba a sportovní trénink se ve fázi rozvoje prostě neslučují. Gymnastka, krasobruslení, aerobik a další a další sporty, kde hudba doprovází cvičence je pouze ve fázi soutěžní, případně, kdy sportovec slučuje hudbu s pohybem, kdy má natrénovanou sestavu a jednotlivé její prvky, kdy je trénoval bez hudby. Samozřejmě tvůj přístup chápu a tím i respektuji, jen věz, že pro sportovní výkonnost z pohledu výkonu pro sebe takto maximum neděláš. Otázka je, jaké máš cíle a co tím trénováním sleduješ atd. Je to pokecání na dlouhé lokty, jako ostatně každá jiná problematika lidského konání. Hudba může udržovat rytmus, kadenci pohybu, rozsah pohybu, ale vždy tě bude odvádět od soustředění se na co nejkvalitnější provedení. Právě proto, že píšeš, kdy určitá hudba zabírá, to značí, že se zrovna věnuješ té hudbě, že tě chytla za uši a v tu chvíli jsi nevěděl, co dělají nohy na klikách, či jakkou kvalitou jsi zvládnul jakýkoli jiný cvik, že na ni reaguješ, tím se odpoutáváš od záměru pohybového tréninku. Ale jasně chápu, že jet doma dvě hodiny ( a jsou duševně otrlí, co vydrží daleko déle ) na trenažéru je trochu mazec na mozek a ta hudba roptýlí, udrží mě v tempu atd. Ale rozhodně bych ji zeslabil či vypnul při specielních intervalech, kdy rozvíjíš sílu, rychlost pohybu – kadenci, nástupy atd.

              0 0
              • Tencovozikmin  

                Zacpat usi,zavrit oci,roubik do huby a nepolevit :-)

                0 0
                • Delkim  

                  jj, to mi vyhovuje :)))

                  0 0
                • Toman  

                  Chvályhodný příspěvek, jeho výpověď je skoro stejná, jako ten tvůj první nahoře. Jak můžeš tvrdit, že trenažér je hnus a tazatel by měl jezdit venku, co to jde. Ty ho znáš? Ty víš, jaké má možnosti, zdravotní omezení atd., že to všechno hned tak jasně klasifikuješ? Jsou i takoví cyklisté, kteří se třeba na trenažér těší, i proto si ho pořídili. A tazetel nic nenapsal, žes ses ho hned bystře ptal, co že chce vlastně poradit? Ty neumíš číst? Žasnu, nad duševní úrovní takových lidí, jako jsi ty.

                  0 0
          • jonti  

            Dovolím si nesouhlasit, ten těžký trénink musí především bavit a není nutné mít vždy přesný plán a jet podlě něj. Když vím jaké jsou kde hodiny spinningu, tak je dokážu do plánu zakomponovat a v zime to je nejpříjemnější vysoká intenzita. Donutit se do toho doma na trenažeru nebo venku v zimě skoro nejde.

            0 0
            • McBlacky  

              trénink musí hlavně bavit. Já to plánuju podle toho kam chci jet a co tam je možné trénovat za motivy, plus jaké si vezmu kolo a často i s kým jedu. Samozřejmě, že to má nějaký rámec a práci s celkovou skladbou (regenerací), ale rozhodně to není předem daný do puntíku, velký vliv má práce a dostupný čas pro sport. Zas takovou tužku, na to kolik tomu dám času, myslím nejezdím. Jezdit podle plánů na X týdnů bych nikomu kdo nechce jezdit top 20 v ČR nedoporučil, i proto, že přístupů k tréninku je dneska tolik, že ani zkušený trenér nemá často šanci to udělat správně pro daného jedince. Viz mraky hobby závoďáků, co si roky platí zavedené trenéry a pořád couvají.

              0 0
            • Toman  

              Ok, máš na to svůj pohled, přístup, děláš to tak, jak ti vyhovuje. To je naprosto v pořádku. Sport nás má především bavit, ať už jde o jakýkoli sport a v jakékoli intenzitě. Z toho může plynout, že trénink není činnost, do které bychom se měli či museli nutit. Pro někoho je trénink pohodová jízda, poklus, pěší horská tůra, fotbálek s kamarády, jiný trénink pojme jinak – dodržuje nějaký model, kde se střídají všechna možná zatížení, tedy i taková, o kterých můžeme říci, ano je to těžký trénink. Ale i pro něj si musím najít motivaci a musm chtít, musí to jít ze mě, mít to prostě nastavené v hlavě a zcela samozřejmě akceptovat charakter takového tréninku. Takže pokud ty si hodiny klasického spinnigu zakomponuješ do svého tréninku, baví tě to, máš motivaci, věříš a víš, že tě to posune vpřed – čili je hlava pozitivně nastavená, tak je to v naprostém pořádku, i když, a to nyní čistě teoreticky, bys mohl čas stanovený na trénink, využít efektivněji. Ale nechceš, děláš to podle sebe, svobodně, bavíš se sportem. Jak jsem již psal – ty píšeš, že se téměř nejde donutit k tréninku v zimě venku či doma na trenažéru – jsou sportovci, kteří i takové tréninkové podmínky akceptují, a vůbec se nemusí proti srsti nutit. Baví tě dělat něco, když tě to toho někdo nutí, nebo nutíš sám sebe? Mě osobně ani ne. Tak proč bych to dělal? Buď chci nebo ne. I když v některých životních oblastech volbu nemáme, a musíme. Ale zde jsou již zase jiné podněty a motivace atd. To sem nepatří, nejedná se o sportovní trénink.

              0 0
    • Delkim  

      tak pokud jsi rozhodnutý trenažér koupit a ty peníze na to máš, tak potom to je rozhodně dobrá volba, to co jsi vybral

      já na trenažéru jezdím někdy i v poměrně hezké dny, rád se na něm trápím a rozhodně mi letos naprosto zásadně pomohl ke spoustě skvělých výsledků

      nicméně je to dřina, dřina, dřina a hodně psychika… tedy zejména pokud to máš jen výkonnostně podle wattů a nepřipojíš to na ZWIFT a další možnosti

      pak to může být i docela zábava, to věřím :)

      sám pokukuji po novém typu, mám obyčejný TACX Satori a dávám si na něj zadní kolo s PowerTapem, takže si dle plánu jezdím watty jaké potřebuji a to zase občas moc sradna tedy neni :)

      takže po mých zkušenostech a když na to peníze máš: kup si ho, zaregistruj se na ZWIFT a užívej si tu srandu kolem toho :)

      btw tenhle typ je jedna z možností, kterou zvažuji i já, abych si občas užil i něco jiného než jen ty nudné watty :(

      0 0
      • blaf  

        o tom Elite Turbo Muin jsem cetl par negativnich zkusenosti, ze pry byl projev toho trenazeru divny, ze pry to nakonec nahradili Kickrem, ktery je hodne oblibeny, ale ten je cenou jinde

        0 0
    • Orbicek  

      Teď na podzim má Elite i tacx přijít s novýma direct drive trenažérama za trochu rozumnější ceny, tak bych možná počkal. Jedna nevýhoda toho trenažéru -sice vysílá data do pc, mobilu atd. ale neumožňuje, aby aby aplikace (zwift, trainerroad) ovládala automaticky odpor trenažéru – to od elite umí modely s označením Real. Plus teď mají dva nové Drivo a Rampa, které to umí.

      Pokud fakt hodláš ténovat hodně, tak už bych do toho investoval. Já mám Tacx Genius Smart a celkem spokojenost, jediné, co mi vadí, je dost komplikovaná kalibrace, aby ti watty opravdu odpovídaly reálnému úsilí…

      Ad doporučení pro minulou sezonu: http://www.dcrainmaker.com/…dations.html

      0 0
      • Tina  

        Ani tie modely Elite označené ako Smart+ neovládajú odpor?

        0 0
        • blaf  

          Ne, pouze Real modely.

          0 0
          • Tina  

            Na stránke Elite je však k modelom Smart B+ dodávaný softvér App My E-Training. A k nemu je napísané nasledovné:

            • My E-Training displays and manages power, cadence, heart rate, speed, time and distance data.
            • Train with Elite RealVideos and download hundreds of user-created free My RealVideo races.

            Neznamená to, že nové trenažéry Smart B+ tiež ovládajú odpor? Ako by sa s nimi potom jazdilo na Real video, s ktorými sú podľa Elite kompatibilné?

            0 0
            • blaf  

              Netusim co tim mysli, ale vyse zmineny Turbo Muin Smart B+ ovladat zatez neumi. Smart je na nem to, ze „meri“ vykon a broadcastuje ho pres ant+ a bt. Kdyby ten muin umel ovladat zatez, tak se ostatni (Tacx NEo, Kickr, …) muzou jit za svou tri az ctyrnasobnou cenu klouzat.

              Ovladat zatez v cenove relaci kolem 10tis umi jen wheel-on trenazery. Direct drive ne.

              http://www.dcrainmaker.com/…dations.html

              0 0
              • ms82  

                Vortex Smart se u nas da sehnat kolem 10 tisic. Ja jej vzal uz loni za tu cenu. Letos je mozna nabidka sirsi, to uz se neorientuji.

                0 0
                • Breakpain  

                  Vortex Smart T2180 ? To mi chceš říct, že tenhle trenažer se umí propojit se Zwiftem, který automaticky ovládá zátěž na trenažeru? Tedy zátěž se mění dle trasy, po které jedu? Já myslel, z toho co jsem četl, že tenhle trenažer propjit lze, ale zátěž si musím ovládat z řidítek sám?

                  Není k tomu potřeba ještě tenhle upg ?

                  Díky za info ;-). Protože pokud by to bylo takhle „levné řešení“, tak to prostě koupím a až dojde na změnu kola, prodám ho a vyměním za jiný ;-).

                  0 0
                  • blaf  

                    Jen si uvedom, ze to ma maly nebo zadny setrvacnik. Projevem na tom bude hur nez Qubo Fluid, s direct drive trenazery se to urcite neda srovnat.

                    0 0
                    • Breakpain  

                      DD jsou fajn, až na váhový limit (pokud se bavíme o přiměřené ceně).

                      Jinak máš samozřejmě pravdu, ale je lákavé to „zkusit“ za měnsí peníz, vrazit do toho 30 a pak zjistit, že to není to, co jsem od toho očekával, to už by mne moc nepotěšilo … :-(

                      V hlavě jsem rozhodnutý, ale praktické zkušenost se Zwiftem chybí … Takže si myslím, že to bude super, ale to zjistím až po odjeté zimě.

                      0 0
                      • blaf  

                        Zwift je fajn pro lidi, co chteji „zavodit“ a „bavit se“. Kdyz systematicky trenujes, tj. mas predepsano co jet, tak ti zwift k zabave moc nepomuze. Jelikoz ty trenujes pod trenerem, tak bych si od zwiftu moc nesliboval. Ostatne, muzes to zkusit i s valci. Sice nebudes mit zwiftem rizenou zatez, ale to imho nevadi.

                        0 0
                        • ms82  

                          Cumis, jak se ti meni krajinka. Lepsi nez cumet do zdi ;-)

                          0 0
                          • blaf  

                            Zkoušel jsem a nepřišlo mi to nijak lepší než si pustit film.

                            0 0
                            • ms82  

                              Na film/serial se musim soustredit a na slapani vetsinou taky. Takze dohromady mi to nejde. Ale tak kazdy je jiny. Kdyby byl treba prenos z nejakeho maratonu, tak bych se zvladl koukat :-) Zwift bohuzel neni zazrak, ktery by udelal ze zimniho treninku strasnou zabavu, ale je to pro me snesitelnejsi.

                              0 0
                              • Delkim  

                                koukám někdy na tréninková videa, mívají to i super ozvučené

                                např.

                                Mallorca Uphill Training

                                0 0
                                • ms82  

                                  Dik. Na Mallorcu se doufam podivam na kole, tak si to posetrim a hudba neni zrovna muj styl (preferuji metal). Ale verim, ze se da najit video, na ktere koukat. V zime urcite budu resit, pokud to na zwiftu nevydrzim.

                                  0 0
                        • Orbicek  

                          Zwift umí i workouts, a dokonce má editor, takže si muzes pokyny od trenéra přetavit do vlastní tréninkové jednotky.

                          0 0
                          • blaf  

                            Ano a co z toho? Pak se vytrácí přínos zwiftu, tj. závodění a zábava.

                            0 0
                            • Orbicek  

                              Doporučuju zkusit – jednak se při workoutu nečumí jen na graf jako u Trainroadu a jednak Zwift to má udělané fakt hezky, aby tě motivoval makat – za splněné intervaly dostáváš hvězdičky atd. -mně to teda přijde víc motivoační, než jen drtit – navíc pak máš možnost volby to střídat

                              http://www.dcrainmaker.com/…ut-mode.html

                              A navíc tys před tím psal, že Zwift nejde použít pro řízený trénink a když napíšu, že jde, tak odpovíš, že se tím ztrácí zábava a závodění…já myslím, že můžem mít oboje:)

                              0 0
                              • blaf  

                                Zkoušel jsem. Necumim jen na graf,místo toho tam jezdí spousta panáků, se kterými ale závodit „nesmíš“, protože máš jet svoje. U trainerroad si můžeš pustit cokoliv, nemusíš cumet na graf,takže koukáš na co chceš, ne na nějaké panáky v nehezke krajině.

                                Grafy,mají možná udělané líp, nevim, to si nepamatuju.

                                Já stále funguju v módu garmin + film. Smart trenažér nemám a kvůli grafu platit nebudu.

                                0 0
                                • Orbicek  

                                  Ok v pohodě, já tě na zwift nenutím:)

                                  0 0
                                • michal1968  

                                  garmin…

                                  tuším,že umí měřit i stacionární jízdu…co vše na něm ty ,,vidíš" ?

                                  tep

                                  kadenci

                                  rychlost

                                  vzdálenost

                                  0 0
                                  • blaf  

                                    sleduju watty, kadenci a cas, tepy okrajove, vzdalenost neni dulezita, u indoor obzvlast

                                    0 0
                                    • michal1968  

                                      Watty.. Garmin ti je ukáže z čeho?

                                      Myslel jsem si,že bez pedálů co v nich je,, měřič" to neumí

                                      0 0
                                      • Delkim  

                                        Blaf je ale má :)

                                        0 0
                                      • blaf  

                                        merak mam ve spideru (quarq), ale to je celkem jedno, bud musis mit wattmetr nebo chytry trenazer, ktery nejak meri vykon

                                        0 0
                                        • michal1968  

                                          chytrý trenažér…

                                          http://www.kupkolo.cz/…2200_z90871/ tento má display,který snad ukazuje i ,,výkon"

                                          pak jsou další které jsou smart a ukazují ve spojení s aplikací inRide zřejmě i watty..

                                          https://www.bscom.cz/…631_d515855/

                                          ten první je na bazaru okolo 6tis..

                                          0 0
                                          • michal1968  

                                            tak ten první neukazuje výkon..

                                            0 0
                                            • Delkim  

                                              obávám se, že to je hra se slovy…

                                              ukáže sice výkon ve wattech, ale brzdný výkon, resp. jaký odpor trenažér dává

                                              nicméně to není výkon, který dává ten kdo na tom sedí

                                              musel by brát trenažér v tu chvíli v potaz do výpočtu i kadenci a rychlost (tj. převod) a až z toho to dopočítat

                                              tohle „slovíčkaření“ může být ve specifikacích trenažérů dost častý problém

                                              0 0
                                              • michal1968  

                                                no to bude asi pravda..

                                                díky za ,,osvětlení"..

                                                0 0
                                              • McBlacky  

                                                Tacx umi davat watty i bez kadence a prevod taky nezna. Staci mu tvoje vaha a kalibrace brzdy, trate at uz real nebo virtual maji v sobe imho nejaky data, podle kterych to spocita

                                                0 0
                                                • Delkim  

                                                  aha, tak tím lépe, takže ten T2200 by ty watty uměl zobrazit skutečně reálně?

                                                  pak by to byla myslím docela dobrá a cenově zajímavá volba

                                                  0 0
                                                  • blaf  

                                                    imho to nejak pocita jejich aplikace, ant+ broadcasting to nema, takze to s garminem nesparuje

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    to ti neřeknu, jen píšu jak to má můj a to je model víc jak 10 let starej ;) porovnával jsem to i s BePro. Je tam rozdíl, pedály mi dávají víc, protože je mám aktuálně dementně zkalibrovaný. Ale je to procentně víc na všech hodnotách je odchylka stejná.

                                                    0 0
                                                • michal1968  

                                                  a které modely?

                                                  0 0
                            • Tina  

                              Človeče, tebe sa človek nezavďačí :)

                              0 0
                              • blaf  

                                To je asi fakt :)

                                Já ale ve své podstatě neříkám, že je zwift špatný. Jen, že se na některé věci nehodí. Ten původní a hlavní mód zwiftu je imho super. Jen ne na systematický trénink.

                                0 0
                                • jenda95  

                                  na systematicky trenink je zwift taky v pohode, ale clovek proste jede sam mezi davem jinych cyklistu. Nakonec stejne jako nejaky systematicky trenink venku.

                                  0 0
                                  • blaf  

                                    Takže zwift v tohle případě nic nepřináší ;)

                                    0 0
                                    • jenda95  

                                      Nepřináší nic nového, ale v pohodě se na to hodí. Plus práce s workouts je docela příjemná: víš, jak na tom jsi a co tě ještě čeká.

                                      0 0
                  • Delkim  

                    neumí, musíš dokoupit nějaký ANT+ usb přijímač/vysílač do PC, ale dají se koupit i levnější „neznačkové“

                    0 0
                  • ms82  

                    Jak pise Delkim. Umi, ale potrebujes ANT+ dongle (usb antena). To stalo necely litr. Setrvacnik to asi zadny nema, naposled jsem na tom jel v breznu, takze nechci uplne kecat. Ale rozhodoval jsem se podle DC Rainmakera, takze letosni updatovane informace bych hledal zase u nej.

                    0 0
                  • kopec333  

                    Ahoj, co Elite RAMPA http://www.kupkolo.cz/…017_z100032/,

                    má už všechno v základu a nemusíš nic dokupovat.

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Možná jsem natvrdlej, ale já myslel, že zrovna u Elite musí být v názvu „Real“, jinak se to sice propojit se Zwiftem dá, ale v tomhle případě si budeš muset zátěž ovládat manuálně – Zwift to automaticky dělat nebude, či se pletu?

                      0 0
                      • kopec333  

                        Mělo by to řídit zátěž automaticky, tohle píše prodejce:

                        Cyklistický smart trenažér Elite Rampa s magnetickou brzdou ovládanou elektronicky bezdrátově. Díky přenosu ANT+ FE-C i Bluetooth Smart komunikuje se senzory, mobily, tablety a lze jej ovládat přes aplikace (např. Zwift). Součástí je 12měsíční předplatné aplikace My E-training, díky které lze testovat výkonnost, dělat intervalové tréninky, jezdit dle videa, nebo jezdit po GPS trase se změnou odporu dle profilu. Širší, pevná, vylepšená konstrukce zajistí 100% stabilitu při jízdě.

                        0 0
                      • blaf  

                        Drivo, Rampa, Kura to jsou posledni modely od Elite, tam uz to Real v nazvu neni

                        http://www.dcrainmaker.com/…rainers.html

                        Rampa Trainer: $599/€550/£449 – Mid-range trainer with ANT+/BLE data transmission, and ANT+ FE-C control

                        0 0
              • Tina  

                Takže ti môžem potvrdiť, že valce Arion Digital Smart B+ som dnes jazdila na Zwift a záťaž ovládajú cez ANT+. Dala som si okruh v Richmonde na trati minuloročných majstrovstiev sve­ta.

                0 0
            • bradek  

              Podle mě tím myslí, že ta aplikace to sice umí, ale s trenažéry, které to podporují, což ten Muin Smart B+ není, ten má jen fluidní brzdu, to by musel mít Muin Real B+, který má navíc magnetickou brzdu ovládanou elektronicky, ale tam je cena už jinde:

              http://www.elite-real.com/…turbo-muin-b

              0 0
    • Breakpain  

      Zdravím pánové,

      tak mě to nakonec také dohnalo…

      • sháním „smart – real“ trenažer vhodný pro ZWIFT a podobně, tedy, že SW z PC dle profilu trasy bude automaticky ovládat zátěž na trenažeru
      • aktuálně mám rychloupínáky, ale jelikož to bude cenově vyšší částka, rád bych, aby to s výhledem do budoucna umělo upnout kolo i s pevnou osou
      • iděláně něco, co nedělá moc velký kravál, co se hluku týče

      stránky s doporučením dcrainmakera si právě procházím, ale zajímá mě váš názor/zkušenos­t, děkuji

      0 0
      • blaf  

        myslim, ze s tou pevnou osou budes mit trochu problem, Elite Turbo Muin (neumi FE-C) je i ve verzi pro pevnou osu, ale je to bud tak nebo tak, prijde mi, ze ani top trenazery jako Tacx NEo nebo Kickr pevnou neumi, ono je to vsechno delane primarne na silnici, zajimave vypada Elite Drivo, ale s pevnou nejspis taky nepochodis

        0 0
      • Delkim  

        CycleOps teď uvádí na trh novinku, je to narvané vším co to může mít, jen ta cena :(

        Hammer Direct Drive Trainer

        0 0
        • Breakpain  

          Vlastnostma krásné … u ceny bych brečel … to musím tedy hodně promyslet. Otázka je, zda to vzít levnějí mimo ČR nebo hrzoí nějaké komplikace s SW pro jinou zemi :-). U některých věcí už jsem zažil „nekompatibilitu“ pro danou zemi, ale přepodkládám, že u tohoto zařízení to nehrozí a je to pak tedy jen otázka záruky a servisu …

          0 0
          • Orbicek  

            Kompatibilita se neboj je to všechno stejně, jinak prodávám Genius Smart, který by měl splnovat vše výše uvedene (nevím jestli i cenou), víc info v bazaru, o ceně jsem ochotný jednat:)

            Edit. Pevnou součástí zvladne, jen se musí koupit speciální vhodná k upevneni

            0 0
    • myreczech  

      Ahoj, hele sám jsem si něco podobného letos podstoupil…chtěl jsem trenařér pro Zwift a na jaře to probíhalo takto…

      Měl jsem válce Elite e-motion…ty by fungovaly jen za předpokladu, že bych přikoupil wattmeter…prodal jsem je…

      Pak koupil Qubo Fluid (sehnal jsem ho za 4t) a ten byl ok…bohužel jsem měl smůlu na tento konkrétní kus…ložisko…tak si ho vzal kámoš…

      Pak zkusil Elite Real Turbo Muin B+…a z toho jsem za ty peníze byl celkem smutnej…to servo co mění výkon bylo strašně slyšet…jak motor od rýsovacího plotru…doufám že na Drivu to vymysleli jinak…a vůbec mi nevyhovovalo jak moc to bylo Real…když jsem se měl plně soustředit na výkon, tak jsem nestíhal přehazovat, nebo mě to spíš strašně sralo…ve Zwiftu si tento parametr jak moc to bude reálné můžeš nastavit, ale to jsem předtím nevěděl…taky mě vadilo to pevné upnutí…vrátil jsem ho…

      Finál u čeho jsem skončil a relativně nic mě nechybí je Kinetic Rock and Roll 2.0 s přidaným setrvačníkem…není smart, ano, ale ne každému to chybí, mě tedy ne…zátež si přidáváš jen jak rychle jedeš…rám je fakt pohodlný, jel jsem na tom max. 180 km (6 hodin) a šlo to…na zwift potřebuju jen čidlo rychlosti a kadence a pak Ant+ přijímač…mám ještě tepák (Scosche RHYTHM+)…watmetr by byl asi fajn, tedy hlavně na ven mi chybí…od kinetiku je ta křivka hodně přesná…

      Za ten půlrok už spíš jezdím závody ze zwiftpower.com, jako tréning…a občas nějakou tu „challenge“…jako teď tam je soutěž o kolo od Cerlélo…máš jet 40/180 km TT…:) za tu dobu jsem se díky Zwiftu posunul z FPT 200 na FTP 320…spokojenej…dou­fám že na jaro to bude ještě lepší a zajedu slušněji i nějaký ten závod…

      Nevím co bych si kupoval teď o rok později…záleží jednak na tvém rozpočtu a co chceš s tím doma dělat…

      Hele:

      Elite Qubo Power Fluid je za 6000,– a poslouží…koupíš jen za 1000,– čidlo na rychlost a kadenci +1000 Ant+ přijímač…a můžeš vyjet

      Elite Turbo Muin Smart B+ je cca za 12000 a máš to tam jako balík v příslušeství…je tichý…pohoda…ka­marád si ho min. týden kupoval a je spokojený…

      Elite Kura – 2017 je hodně zajímavý…ale za 17000 a bude až později…není jen smart…

      jiné moc neznám…

      Sám bych si chtěl zkusit nový KICKR POWER TRAINER…ten je za €1300

      Podívej se na videa od Shane Miller…

      https://www.youtube.com/watch?…

      https://www.youtube.com/watch?…

      nebo od DC Rainmakera…

      https://www.youtube.com/watch?…

      RideOn!

      0 0
      • ms82  

        Koliks toho najel na trenazeru, ze sis posunul tak razantne FTP? Nebo jsi predtim nemel zadny strukturovany trenink? Ja teda na tom v zime umiral; byl jsem vystaveny z behani a nezvladal jsem na kole ani regeneraci na 130 W :-)

        K Tvemu setupu – neni ti horko? Ja musel dokoupit profi vetrak, navic pod trenazerem mam plastovou podlozku, abych nedelal bordel, jak se potim.

        RideOn!

        0 0
        • myreczech  

          Hele na jaře jsem měl 98,5 kg, 10 let jsem nedělal nic aerobně…proste jsem měl období stavění baráku a běhání kolem rodiny…10 let před tím jsem něco dělal…inline speedskating…re­kreačně…

          začal jsem jezdit v 2015 mtb…jen přes léto…občas nějaký ten xcm…až v zimě 2015/2016 jsem šel do zwiftu a začal jezdit systematicky…z le­tošních 5500 km:

          mtb 1300 km,

          road 1700 km

          zwift 2500 km

          první FTP 03/2016…cca 210 W…teď cca 320 W…

          Koberec je OK, froté ručníky fungují…chci lepší setup větráků…směrové, tenhle je celkem naprd…

          Co se týče watů z kinetiku tak jim věřím, četl jsem si několik srovnání s PowerTap a jinými waťáky…jasně že mít třeba Stages by bylo fajn, ale každý má nějakou odchylku, nicméně se nemyslím že to bude 5%…což z 300W dělá ±15W…a 5–10W odchylka na 300W je podle mě zanedbatelná…

          Tak si někdo udělejte s waťákem čas a můžeme to srovnat…jsem z Čelákovic…:)

          http://blog.trainerroad.com/…irtualpower/

          0 0
          • ms82  

            2500 km na trenazeru? Respekt! :-) S tou vahou ten skok na FTP neni tak neuveritelny. Pri mych 60 kg by to bylo z rise snu.

            A vetrak jsem poridil tenhle: vetrak

            0 0
            • myreczech  

              hele váha nemá moc na FTP vliv…teda u mě…to byla spíš intenzita s jakou jsem jezdil…

              váhu jsem dal dolů hlavně změnou stravování…

              Jinak na větráky budu poslouchat australského guru…nemusí být velký, stačí víc menších směrových…

              jako těchto..

              http://www.conrad.cz/…erna.k560250

              téma větráky…Shane Miller

              https://www.youtube.com/watch?…

              0 0
              • Delkim  

                má šikovné video jak co nejjednodušeji / nejlevněji zprovoznit ZWIFT

                https://www.youtube.com/watch?…

                0 0
                • myreczech  

                  Shane má super videa…pouštím si to na dobrou noc…

                  z jiného soudku…Stelvi­o…paráda…snad 2017…s Girem #100…

                  https://www.youtube.com/watch?…

                  0 0
                  • Delkim  

                    tam chytnout slunečný den v létě o víkendu tak se přes ty motorky asi ani nedostaneš nahoru :)

                    ale je to nádhera!

                    0 0
                    • myreczech  

                      těším se…

                      no my byli letos na Mt. Ventoux…paráda…jen ta dálka je pruda…16 h v autě…

                      https://goo.gl/…Wv6czp7pzAU8

                      0 0
                      • Delkim  

                        no tak v době průjezdu TdF tam těch lidí bude asi ještě maličko více :)))

                        jinak to chce klasiku, přes noc tam, vyjet si to na kole, okamžitě nahrát na Strava a na noc zase autem zpět :)

                        taková malá onanie :)))

                        0 0
                        • myreczech  

                          my jsme tam jeli na etapu…viděli jsme je…bohužel ne žluťáka jak běží…kolem nás už jel zas na kole…

                          druhý den jsme si to dali až nahoru…a ani moc lidí nebylo…pohoda…škoda že jsme neměli dva dny navíc…je tam luxusně…

                          0 0
                • capo  

                  Asi jsem to tam nějak nezachytil – jak si ovládá odpor trenažeru na tomhle videu?

                  0 0
                  • Delkim  

                    na tomhle trenažéru je odpor řešen rychlostí, je na to tabulka – kolik km/h je kolik wattů

                    a ZWIFT tuhle informaci má a čerpá z toho

                    btw tenhle trenažér je nejprodávanějším trenažérem v USA

                    0 0
                    • capo  

                      Jinými slovy jak se mi rychle točí zadní kolo? Takže to reguluju kadencí a převodem? Jaký má tohle nevýhody? (kromě toho že soupeři na zwiftu neviděj že nejedu do kopce? :))

                      0 0
                      • myreczech  

                        hele sám v tom vidím jen výhodu…on ten zwift „řadí“ místo tebe…šlapeš si stejný waty…jen jedeš do kopce adekvátně podle nich…ostatní buď přehodí, jelikož jim FE-C navalí větší zátěž, nebo spadnou na kadenci…a potom si na obrazovce stoupají do pedálů…

                        není to pro každého…hračičkové chtějí real…já se rád soustředím jen na kadenci…pokud potřebuji přidat waty, přeřadím na menší kolečko a zrychlím…ta muzika co jezdím má 90 bpm…:)

                        další výhoda že se ti ta tom blbém trenažéru nemá co *****…

                        0 0
                      • Delkim  

                        ano

                        nevím, snad jen přesnost resp. nepřesnost těch wattů, tj. můžeš fixlovat třeba díky nahuštění pneu, přítlaku apod.

                        0 0
                        • myreczech  

                          fixlovat ani snad ne…jak s tím otáčíš si tím můžeš jen přihoršit…ne vylepšit…mě to občas prokluzuje…musím si šmirglem brousit plášť…čistit ten kovový válec…pak to sedí…

                          ledaže nejezdíš jak naše holky 1000W…jedna šlape…druhá se veze…

                          mít waťák je plus…ale až bude za 5kKč tak snad možná…

                          0 0
                          • Delkim  

                            musíš zvýšit přítlak válce na plášť a taky si kup speciální tvrdší plášť na trenažér

                            0 0
                            • myreczech  

                              mám…od Continentalu…

                              Plášť CONTINENTAL Ultra Sport Hometrainer

                              http://www.kolokram.cz/…trainer.html?…

                              0 0
                              • Delkim  

                                a na kolik to foukáš? jakmile dáš nižší tlak tak se zvyšuje riziko proklouznutí

                                já foukám na 100 psi

                                0 0
                                • myreczech  

                                  hele teď jsem zrovna dojel…Tacx Team Time Trial World Championships…ča­sovka družstev…paráda…

                                  …předtím jsem si dal čas a vyčistil ten bordel co odpadává z pláště, prach atp…nafoukal na 100 psi a žádný problém s prokluzem…jen se o to musí člověk občas postarat…ale direct drive je samo lepší…až ho udělají do tohoto rámu tak si ho třeba koupím…

                                  0 0
                          • Breakpain  

                            To její odhodlání se mi líbí :D

                            0 0
                  • myreczech  

                    zátěž se odvíjí od toho jak moc rychle jedeš…

                    duplicitně…:)

                    0 0
              • ms82  

                Vaha na Tve FTP sice nema uplne vliv (a pokud, tak se da spise cekat, ze kdyz zhubnes, tak ti FTP klesne), ale ja to myslel trochu jinak. Kdyz jsi zacinal, mel jsi zhruba 2 W/kg a vypracoval ses pres 3 W/kg. To je rozhodne mozne a ani ne moc divne. Pri mych 60 kg by ale posun z 210W na 320W znamenal skok z 3.5W/kg na 5.3 W/Kg. To se myslim za sezonu neda ani s leky na astma a infuzema ;-)

                0 0
                • Janek33  

                  Ja jsem zvysil vykon za rok systematickeho treninku z 260W na 340W, oboji samozrejme pri ANP a protoze jsem dost zhubnul sel vykon z 2,9 na 4,1W/kg. Pred tim jsem sice jezdil, ale ne systematicky.

                  0 0
                  • ms82  

                    To je hodne pekne zlepseni. Ja sve watty presne neznam, pujceny Stages jsem mel jenom na chvilku. Pres leto jsem hodne jezdil dlouhe trasy, tempa mene (na tepy me to nebavilo), takze jeste tam bude prostor to posunout. Kolem 4.5W/kg uz bych byl nadseny, ale na rovine me stejne smazne i holka :-)

                    0 0
                    • Janek33  

                      Ja mam

                      0 0
                    • Janek33  

                      Ja mam ty hodnoty ze zatezoveho testu, nemam wattmetr. Co myslis temi 4,5W/kg? Pri ANP?

                      0 0
                      • ms82  

                        Samozrejme. Proste FTP prepoctene na vahu. Sprinter nejsem, takze maximalni vykon me tolik netrapi.

                        0 0
                        • blaf  

                          Ftp nerovná se výkon na anp

                          0 0
                          • Delkim  

                            a rozhodně to nezměří odhadem ZWIFT :)

                            0 0
                            • ms82  

                              Nepsal jsem nikde, ze bych chtel 4.5W/kg, ktere mi nameri Zwift ;-) Ale s tim, jak mi meril, by to v realu odpovidalo spise vyssim wattum, takze bych se nezlobil..

                              0 0
                          • ms82  

                            Jsem zbehlejsi v bezeckych terminech, tudiz se necham rad poucit.

                            Ma logika byla ANP = anaerobni prah = zastaraly termin pro lactate threshold = vykon, ktery udrzis hodinu = FTP. Preskrtnutim spravneho rovna se a vysvetlenim, mi v tom udelas jasno :-)

                            0 0
                            • bradek  

                              Ma logika byla ANP = anaerobni prah = zastaraly termin pro lactate threshold (škrtám rovná se) vykon, ktery udrzis hodinu = FTP. Preskrtnutim spravneho rovna se a vysvetlenim, mi v tom udelas jasno :-)

                              Viz. LT a FTP není ro samé:

                              https://gaffneycyclingcoaching.com/…d-power-ftp/

                              0 0
                              • ms82  

                                Ok, v behu se LT zamenuje s tempem na hodinovku (kdyz se rekne threshold run, vazne se nemysli 3k tempo). Vysvetleni chapu, je to maximum steady-state na nejaky cas, v cyklistice neni jasne na jaky. Dik :-)

                                0 0
                                • Tina  

                                  Mám taký dojem, že v cyklistike je to 20 minút. Alebo sa mýlim?

                                  0 0
                                  • blaf  

                                    Mylis se. Ftp je max výkon, který jsi schopna jet hodinu.

                                    0 0
                                  • myreczech  

                                    FTP je maximální výkon co jsi schopný dát v intervalu 45–60 minut…

                                    Dělají se na něj testy…kratší 20 minutový a potom ten celý…

                                    Z toho kratšího 20 minutového si pak vypočteš 95% a jsi na svém FTP…nebo si uděláš ten dlouhý…

                                    No a pak z FTP a tvého průměrného tepu z FTP můžeš dopočítat tréningové zóny…

                                    Hezky to je zde…

                                    https://wattbike.com/…eshold-power

                                    Your FTP Training Zones based on FTP:320 THR:170

                                    Training Zone Purpose HR Power

                                    Zone 1 Active Recovery < 116 < 176

                                    Zone 2 Endurance 117 – 141 179 – 240

                                    Zone 3 Tempo 143 – 160 243 – 288

                                    Zone 4 Lactate Threshold 162 – 179 304 – 336

                                    Zone 5 VO2max > 180 339 – 384

                                    Zone 6 Anaerobic Capacity 206 – 255 N/A

                                    0 0
                                  • myreczech  

                                    FTP…

                                    0 0
      • jonti  

        Kdyz tomu tolik davas, urcite bych si prikoupil specialni matraci, casem pot znici ten koberec a mozna i podlahu.

        Ty watty ti ale neverim, to bys musel jit od total nesportovce.

        0 0
        • Delkim  

          nechci to rozporovat, ale pokud nemá wattmetr tak to FTP má asi z tabulek co dodává/měří ZWIFT a tam bych to asi jako úplně bernou minci nebral

          skok by to byl obrovský a dle mne nereálný, leda něco jako bývalý závoďák co pár let nic nedělal a pak si z gauče změří FTP a pak rok dře jako kůň :)

          nicméně DÍKY za praktické zhodnocení/názory na různé trenažéry/setupy! taky to teď na zimu řeším

          0 0
          • Orbicek  

            Mně Zwift změřil v průběhu dvou měsíců FTP s rozdílem skoro 80W, pak jsem zjistil, že to bylo hlavně tím, jak dobře byla provedená kalibrace tranážéru:) Takže bych se při koupi zajímal i o to, jak přesně je trenažér schopný změřit výkon – třeba nové trenažéry od Elite mají dedikovaný powermeter s přesností 1–2%, u starších tacxů je to rozmezí 10–15%

            0 0
            • rdx  

              je to tak, ja provozuju soucasne Tacx iVortex (neni smart) s TrainerRoad a Zwiftem a vetsinou se lisi o nejakych 15–20wtt ve prospech Zwiftu. Pokud zapomenu dofouknout /8 baru/ tak se to rozjede jeste vic, prefouknuti tomu vadi min, tam uz to zustava na stejnych cislech.

              0 0
              • ms82  

                Podhusteno znamena ve zwiftu nizsi watty? No nic, neda se nic delat, jdu asi lovit wattak, at to ma nejaky rad.

                0 0
                • Delkim  

                  no jo, ale pak nebudeš jako většina „mistrů světa“ ála tento expert… tam ty watty lítají, že by se mohl jit Kittel s Greipelem zahrabat :)

                  Zwift Sprint

                  0 0
                • rdx  

                  jj je to tak. Samozrejme je otazka co jsou nizsi watty – kdyz to neni cim zmerit. Takze traba prave ty nizsi jsou „spravnejsi“ :) .. daleko dulezitejsi je alespon nejaka konzistentnost vlastnich dat nez nejake zavodnei ve zwiftu.

                  0 0
                  • ms82  

                    Chapu. Konzistentni jsem to mel, ale nahusteno jsem mel na cca 45 psi. Ale jak rikas, spis mi jde o srovnani se sebou samym, soutezit s ostatnima je pro me na kole scifi.

                    0 0
                    • Delkim  

                      45 psi? to jsi ale pod půlkou co bys to hustit měl

                      0 0
                      • ms82  

                        Nevedel jsem. V navodu jsem to nevidel, respektive jsem asi prilis pospichal, abych to vyzkousel, pak jsem se k tomu nevracel. Nenapadlo me, ze to muze mit vliv.

                        0 0
      • blaf  

        Kickr je hodne hlasity. Kdyz novy Elite, tak by stal za zvazeni i Drivo. Nedavno jsem tusim videl cenu 25 tis.

        0 0
      • Orbicek  

        Já bych doplnil ještě Tacx Flux – nižší verze Tacx Neo s cenou okolo 18–20 000, měl by být dostání v druhé půlce října.

        http://www.dcrainmaker.com/…trainer.html

        0 0
      • michal1968  

        ahoj

        tak to vypadá ,že se na válce vykašlu a půjdu do jedné z těchto alternativ

        včetně aplikace INRIDE..

        http://www.kupkolo.cz/…mart_z98669/

        a tady je tvůj miláček..smart

        https://www.bscom.cz/…631_d515855/

        0 0
        • bradek  

          Ačkoliv sám vlastním Kinetic trenažér, konkrétně „hloupý“ magnetic s Pro-flywheel a jsem s ním poměrně spokojený z hlediska průběhu zátěže a hluku, nevím, jestli jít do Kinetic Smart trenažéru, je dobrá volba, ale snad víš na co to chceš a máš to dobře nastudované. Ale pro jistotu to sem dám.

          DC rainmaiker: Kurt Kinetic Smart Control Trainers: Really? I thought they had the right idea this year with offering the upgrade kits for any older trainers. While the upgrade kits were a bit overpriced (by about $100-$150), the theory was sound. Well, until we found out that it doesn’t follow any standard (ANT+ or Bluetooth Smart ones), and as of this writing is only compatible with a single 3rd party app, and only on the desktop version of that app. If you want the longer story, read my post here and then read through the 200 or so comments.

          Více zde:

          http://www.dcrainmaker.com/…rainers.html

          0 0
          • bradek  

            Jo ale teď koukám, že ty je nemáš Smart control, tak tam je to asi jedno, vlastně to jsou normální trenažéry, ale navíc s měřením výkonu. Tak konec poplachu. :)

            0 0
          • michal1968  

            http://www.kupkolo.cz/…2200_z90871/

            pak je tady ještě tento fešák..

            mě je v podstatě ,,jedno" zda je smart nebo ,,hloupý..chtěl bych se orientovat v zátěžích při jízdě..

            nevěřím si na různé aplikace typu zwift atd..

            0 0
            • Delkim  

              ještě minulý měsíc byl na bike discount za 6 tisíc, ale už je vyprodaný, zkus ještě popátrat jinde

              0 0
        • Breakpain  

          Pokud už se rozhodneš pro Kinetic a nemáš problém s místem, vezmi si určitě Rock-n-Roll ;-) …

          0 0
          • michal1968  

            Máš s ním osobní zkušenost?

            0 0
            • Breakpain  

              Nemám, ale vždycky je lepší, aby se to trošku hýbalo a „nezakrněl“ si – po zimě na trenažeru jsem trošku ztrácel „balanc“ – tělo si zvyklo na nepohyblivé kolo. Takže pokud lze vybírat mezi fixním a pohyblivým – volil bych vždy pohyblivý ;-).

              0 0
              • michal1968  

                ok

                0 0
              • Tina  

                Na valcoch „nezakrníš“ :)

                0 0
                • blaf  

                  on ale pise o trenazeru!

                  0 0
                  • Breakpain  

                    Tak Tina to ví ;-), to bylo spíš jen doporučení válců před trenažerem ;) …

                    0 0
                    • blaf  

                      no nevim

                      faktem ale je, ze valce (ani brzdene) nejsou vsespasne a trenazer nahradit nedokazou, zalezi jak trenujes

                      0 0
                      • Tina  

                        Ty nevíš, ale já vím :D

                        Trochu sa uvolni človeče a neber všetko doslovne. Ja presne viem o čom sa hore píše a preto tá poznámka na valce. To iba ty si stále hudieš tú svoju pesničku.

                        Ja nikde netvrdím, že valce sú „všespásne“. Trénovať máš hlavne vonku. Mimo sezóny skôr iný typ tréningu ako kolo. Valce alebo stacionár používať iba v prípade veľmi nepriaznivého počasia alebo ako doplnok. Ale nie ako základ tréningu. A tak keď si mám osobne vybrať či strnulo sedieť na pevnom a nepohyblivom trenažéri a šliapať do nemoty, radšej budem švihať na valcoch, zlepšovať techniku kruhového šliapania, trénovať balans a zároveň vnútorné „Core“. ;)

                        0 0
                        • blaf  

                          evidentne mas ve vsem „jasno“, tak ti to rozmlouvat nebudu ;)

                          0 0
                          • michal1968  

                            Je to tady tedy fakt FÓRUM..každý si poví své a jeden aby si hodil korunou co vybrat..

                            Určitě každé řešení má své pro a proti..

                            Mě bylo doporučeno začít pracovat na síle nohou.. Tak jsem krom jiného považoval trenažér jako dobrou alternativu.. Dostanu li se na kolo tak až za tmy..a tak jsem si říkal, že trénink doma je způsob jak to nahradit..

                            Že všech zaručených rad a zkušenosti, zřejmě zvítězí praktická stránka.. Trenažér na bazaru..chytne li mě za srdce a ne za hlavu..tak se za rok vymění za,, výkonnější "..

                            0 0
                            • Breakpain  

                              Tak, chytré řešení ;) …

                              0 0
                            • Delkim  

                              pokud potřebuješ primárně posílit nohy tak samozřejmě trenažér!

                              za srdce tě asi nechytne, ale to by tě nechytly ani ty válce :)

                              hlavně ať to „dává“ hlava, pak to bude ok :)))

                              já na trenažéru odjel stovky hodin a vděčím mu za hodně, i když občas to fakt není sranda, bolí to jak nohy, tak trpí i hlava :)))

                              už stahuj seriály :)

                              0 0
                              • Breakpain  

                                Stahování seriálů je moc práce – na YT je tuna balastu ;o) – rezignoval jsem něco stahovat a prostě si jen pouštím dlouhá videa :-) …

                                Hlava trpí – upřímně nejvíce na válcích …

                                0 0
                            • Toman  

                              Ano, máš pravdu, od toho je fórum, kde se může diskutovat. Každý si řekne to své, každý jsme totiž jiný a má za sebou jiné zkušenosti, Takže může hodnotit, co mu cestu zavřelo, co ho naopak posunulo vpřed.

                              Tobě bylo doporučeno, abys pracoval na síle nohou.

                              Prosím, kdo a proč ti zrovna tohle doporučil? Pokud máš nějaké disbalance a terapie vyžaduje striktní posílení dolních končetin, tak ano, rozumím. Tady spíše ale cítím primárně zvyšovat sílu za použití trenažéru, a proč tedy trenažér?.

                              Myslím, že to není zrovna správný začátek, a pokud to není začátek, tak to není zrovna ten správný model pokračování.

                              Ale to je opět pouze můj názor. Neznám tě a nevím, jaké máš potřeby a motivace, jak jsi na tom v dalších fragmentech tvé tělesné kondice. Osobně bych na válcích nezačínal.

                              0 0
                              • michal1968  

                                nene..napsal jsem to velmi stručně a tudíž je to krapet jinak..

                                mám za sebou zátěžový test..výsledek je tristní

                                cituji…Nyní je v tréninku hlavním faktorem dávkování objemu a intenzit..mám tam i doporučené tepové rozsahy a pár doporučení..

                                válce..to byla prvotní laická úvaha..ujasnil jsem si ,že trenažér je z několika důvodů dobrou alternativou..

                                0 0
                                • JFtryall  

                                  Tepy te moc neposunou. Udelej si aspon 20 minutovej prahovej test s wattama a budes vedet tisickrat vic. Pak muzes pres zimu drzet spolehlive opravdovy zony. Podle tepu se na ergaci neda skoro vubec jet. Je to ustreleny dost do plusu. Venku se s tim da jezdit dobre vytrvalost maximalne. :-) Ale nevim jakou mas motivaci a cil, ale tohle je cesta jak se zlepsit nejrychleji.

                                  0 0
                                  • michal1968  

                                    Tak další kdo chce ,,házet klacky" mému tréninku..:-)

                                    určitě máš pravdu..pro mě je toto vše velká neznámá..

                                    na kole jezdím ..pro relax,zlepšení kondice a jsem rád,že se jakž takž zlepšuji..( žena je ráda,že nechodím do hospody:-) ..)

                                    určitě nemám v plánu se řídit striktně tepy..mám doporučené tepové zóny lépe řečeno i watty..

                                    no a když jsem na testu ušlapal nejtěžší zátěž jen 320w..tak je to o rozvoji síly a sílové vytrvalosti..

                                    s tím prvním zamýšleným trenažérem určitě nenaměřím vše správně,ale aspoň zjistím zda to na něm vydržím…

                                    My chlapy si musíme hrát celý život..i na prahu 50ky..

                                    0 0
                                    • Delkim  

                                      no tak jestli to byla ta poslední úroveň a zvládl jsi 3 minuty, tak to je standardní začátek každého hobíka :) takhle jsem před 3 lety začínal i já :)

                                      0 0
                                      • michal1968  

                                        tak pozor..

                                        každý interval měl ne 3 minuty…ale 4minuty…pak se vyšlapavalo 30sekund..během toho se brala krev..

                                        tož tak to děláme u nás na Moravě

                                        0 0
                                    • JFtryall  

                                      Zacal bych nastavenim posedu a vychytanim techniky slapani na zakladni vytrvalosti. Kdyz dostanes do noh a do hlavy to jakou mas drzet pribliznou zatez po cely trenink, tak jen to te hodne posune. Je to sice nuda, ale nejlepsi cesta k budovani dalsiho progresu. Ale musis si to nechat zmerit no. Ten stupnovany test po par minutach je k nicemu, mas tam stres a laboratorni podminky nikdy nebudou uplne idealni. Ja kdyz bych se ridil podle sveho lednoveho testu a jezdil podle tepu, tak jsem permanentne pretrenovanej. Nastesti to pan Stages pohlidal. :-)

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        Pretrenivat se na trenalu to je ultimate level ;)

                                        0 0
                                        • JFtryall  

                                          Myslis na treninku? Nebo jak to myslis?

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            myslím trénováním na trenažeru

                                            0 0
                                            • biker jura  

                                              tak stačí když bude každej den jezdit šrot v ANP+ a je v prdeli za pár dní/týdnů… a nevezme to ani moc času :D

                                              0 0
                                              • Breakpain  

                                                Bohužel vím, o čem mluvíš :( …

                                                0 0
                                              • JFtryall  

                                                Dobra rakev je taky jezdit porad tempo az prah na rovinach a dospurtovavat si kratke kopce a pak vyhasinat a dalsi dny to tam zase posilat uplne stejne.:-) takovych lidi znam dost a fakt si nedaji rict. Pak mu v delsim kopci za to vezmes a absolutne nema sanci.

                                                0 0
                                              • McBlacky  

                                                bych někoho chtěl vidět. Ti dřív upadnou nohy. Existuje studie ja trénovaní jedinci jezdí šrot 5 dní po sobě vždy v tréninkovém bloku 30minut intervalů v souhrnu, vše VOMax, pátej den máš problém se dohrabat na těch 30 minut aniž bys u toho málem nechcíp.

                                                0 0
                                                • JFtryall  

                                                  Nevim ja vim jak tady rovinari jezdi. Prah mysleno kolem FTP. Proste to drzej a z tohohle vykonu si nastupuji do kopcu, jasne ze za minutu umres a musis zase zpomalit, ale v tom je ten for. Nechapu proc tak lidi jezdi, resp. chapu, taky jsem tak jezdil. Porad pretrvava predstava, ze kdyz to boli ze to je spravne, ale ono to je uplne spatne. :-) Aspon teda na trenink 5× v tydnu. Tihle borci te sice znici na rovine a v mirnem stoupani, ale jak se musi trosku menit tempo a vyuzit znalosti profilu a tempa, tak odpadaji protoze jak si musi trosku vystoupit ze zony do vyssi intenzity, tak mu pak seka. Typicky kdyz se v kopci zrychli nekam k horni hranici VO2Max, souvisi to i s vahou castecne, ale hlavni je to pojeti treninku.

                                                  0 0
                                                  • biker jura  

                                                    absolutně souhlasím, mám taky pana stages a je to jak dar z nebes a hlavně rozdíl oproti po dobám, kdy jsem jezdil tak jak popisuješ :D :D

                                                    0 0
                                                  • biker jura  

                                                    ještě dodám, třeba to opravdu kvalitní objíždění vytrvalosti – to je největší sranda jak s někým vyjedu na trénink a on mě furt buzeruje jak jedeme strašně pomalu, každej kopec je borec uplně někde jinde, ikdyž tepově jede vytrvalost apak po 3hod jak se to obrátí, protože není schopnej jet ani 190w po rovině souvisle :D pruměr takovýho nesmyslu máme 170W na 3,5hod a nevěří, že to je dost tragickej trenál, protože je přece uplně mrtvej :D Co mám waták a jezdím i vytrvalost podle wattů, tak třeba rychlostní pruměry na silnici šly o kousek dolů i při větším a souvislejším výkonu

                                                    0 0
                                                • biker jura  

                                                  no a? to spíš potvrzuje co píšu ne? 5. den už ve sračkách odjede toho míň nebo nejde a da si voraz, další den už je mu trochu líp tak se zase hned kurví, časem se nějakým způsobem adaptuje ale bez efektu a pak vyjede ven a zjistí že nestačí nikomu. nehledě na to že když po dni volna zase nějak zvládneš odjet ty svoje watty, nemusí to uplně znamenat že už seš zregenerovanej

                                                  0 0
                                      • michal1968  

                                        jojo..ZDV či spalování tuků mám dle testu až do 167 tepů,,což mi přijde jako docela už fofr..ale já si připadám jak fotr..

                                        :-)

                                        0 0
                                        • JFtryall  

                                          A kterej odbornik tohle delal? :-) Mas maximalku 220? Podle tepu je to jen odhad a hruby nastrel, ktery vede vetsinou k omylum. Zaklad je znat svuj funkcni prah a podle toho ty zony zkorigovat t.j. wattova maximalka za hodinu slapani a nebo alespon 95% z 20 minutoveho maxima. To ti da dobry obrazek o tom, kde se nachazis a na cem hlavne zamakat a efektivne se zlepsit.

                                          0 0
                                          • michal1968  

                                            v testu dosažená 194..to u těch 320 wattů…

                                            odborníka nechme bezejmeného..není potřeba ho tady ,ničit"..

                                            Zátěžová diagnostika s vyhodnocením laktátové křivky..to snad není od soudruha Makarenka ze SSSR..4minuty vždy zátěž ..od 180 do 320 wattů…vždy po 4minut vzorek krve..

                                            doporučení zón..Zv..IV..AN­P..atd..pro mě laika už tak dost těžká strava..

                                            do toho tvůj zaručený ,,recept" a su kde? v prdeli..

                                            :-)

                                            0 0
                                            • JFtryall  

                                              Nejses. Je to jednoduche, musis zamakat na vytrvalosti a na tom pak stavet zlepsovani ve vyssi intenzite nebo v tom, kde potrebujes jezdit a kde se chces zlepsit- tahle kopce, prudke kopce, hubnuti nebo placka. Jesti si vydrzel 3–4 minuty na 320W, tak to teoreticky muze byt tvoje horni hranice VO2Max nebo lehce pres a vytrvalost bys mel jezdit cca na polovine tohoto vykonu takze nejakych 150–160W, ale tepove bys mel byt pri sve maximalce do nejakych 155 tf maximalne. Ale je to strileni od boku, tenhle stupnovany test na laktat ma smysl u lidi, kteri uz buduji formu a delaji to v pripravnem obdobi a pak znovu pred dulezitou akci. Pro zacatecnika je zasadni znat nejdriv svoje ftp, jezdit podle toho nejaky cas a laktat dat pozdeji, az se v cislech lepe orientujes.

                                              0 0
                                            • Delkim  

                                              4 minutové intervaly a mezitím JENOM 30 vteřin volně?

                                              u Martínka se to jezdí 3+3 minuty

                                              hladina laktátu by měla být hlavně odpovídající té které úrovni zátěže, pokud pojedeš v pauze jen 30 vteřin tak ty poslední 2–3 hodnoty musí být dost zkreslené

                                              tedy pokud to beru „selskou logikou“

                                              0 0
                                              • blaf  

                                                jak 3+3? kdyz jsem tam byl ja (uz je to par let), tak po x minutach pridavali zatez, zadny odpocinek, nebo si to jen spatne pamatuju? :)

                                                0 0
                                                • Delkim  

                                                  hmm, máš pravdu! :) už si to taky nepamatuji :)

                                                  3 minuty šrot a pak okamžitě další 3 minuty ještě větší atd…

                                                  tam to je vlastně BEZ pauzy, krev z ucha se odebírá posledních asi 5–10 vteřin každého intervalu

                                                  0 0
                                                  • michal1968  

                                                    jojo..to se psal rok 1985..to byl ještě Gotwaldov

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    Já mám pocit, že berou dvakrát – na začátku a na konci toho intervalu ne? Nebo si to taky blbě pamatuju? :)

                                                    0 0
                                                  • Delkim  

                                                    no na začátku nemusí, protože to mají z toho konce předchozího :)))

                                                    ale berou jednou úúúplně na začátku, tzv. klidový laktát

                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    a ještě se foukalo na začátku do válce pro objem plic..a tuk se měřil ,,kleštěmi na cukr"..

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    Jo, foukání … mi nepřipomínej, to mi poprvé řeklo, že mám kapacitu na pikaču :-/ …

                                                    0 0
                                          • blaf  

                                            Zase to tak nedramatizuj. Kvalitně potrenovat se dá i podle tepu.

                                            0 0
                                        • Tina  

                                          Wow! To si pravdepodobne na tom lepšie ako väčšina world-tour jazdcov :)

                                          0 0
                                          • blaf  

                                            si predstav, ze takove taky znam, jezdi dobre, ale na urovni world tour teda ne, podle tepu nemuzes porovnavat vykonost! nejdriv si o tom neco precti, nez zacnes hodnotit

                                            0 0
                                            • michal1968  

                                              stop ,,fóristi"..končím debatu nad mou tréninkovou budoucností a jsem rád,že některým z nás slouží dobře DP..Dlouhodobá Pamět*.. zítra jedu koupit ten trenažér z bazaru a jdu na to.. Vzhůru do nekonečna a ještě dál

                                              *myslím testy v mládí..

                                              díky za rady a zlomte vaz

                                              0 0
                                            • Tina  

                                              Fakt? ZDV a spaľovanie tukov až do 167 tepov? V 48 rokoch?

                                              0 0
                                              • michal1968  

                                                rychlá oprava..

                                                tělo usoudilo asi,že jich mám tolik ,že musí přitopit aby se jich zbavilo..Ende.

                                                0 0
                                              • blaf  

                                                Už si nepamatuji přesná čísla, ale někde kolem 165 to imho bylo. Každopádně tepy nejsou vypovídající. Když ti někdo řekne, že jezdí kaši při 140 tak to taky automaticky neznamená, že je to pomalá lemra. Tepy jsou individuální, když porovnávat, tak watty na kilo.

                                                0 0
                                                • Tina  

                                                  Ale tu sa bavíme o tepoch pri ktorých jeho telo vraj pracuje stále na tuky. Do 167 tepov? Myslela som, že to znamená, že jeho aeróbny prah je 167 tepov. Alebo to špatne chápem?

                                                  0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    to znamená, že buď je velmi málo trénovaný, nebo, že byla použita špatná metodika (místo odečtu z křivky, striktní 2mmol hranice).

                                                    že by někdo dokázal jet 4–5 hodin na 167 tepech mi přijde jako slušná anomálie – možné to asi okrajově bude

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Je to sice zvláštní a málo pravděpobobné, i s ohledem na jeho věk. Už jsem se ovšem setkal i takovým vysokotepcem, byl to mladý trénovaný klučina, a pokud si dobře vzpomínám ( určitě bych ty výsledky někde doma našel ), tak AP někde okolo 175, AnP skoro na dvoustech.

                                                    0 0
                                                  • blaf  

                                                    Mas pravdu, ze s ohledem na jeho vek je to hodne malo pravdepodobne. Ale urcite par takovych s vysokym AP bude. Stejne tak par nizkotepcu s AP extremne nizko.

                                                    Hlavne jsem ale chtel rict, ze porovnavat vykonnost podle tepu je blbost.

                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    ano chápeš to správně..

                                                    0 0
                                          • Toman  

                                            Ty jeho vyšší tepy nemají nic společného s výkonností.

                                            On podal na AP ( 167 TF ) výkon na klice 270 W – 2, 57 W/kg.

                                            Na AnP ( cca 182 TF ) pak dal okolo 300 W, tedy 2, 85 W/kg.

                                            Jak je vidno, tak nárůst výkonu je poměrně plochý, bez progresu. TF a laktát jdou výrazně nahoru ( kdy se 2 ml/mol/l v pohodlném režimu dostane na hranici kyslíkového dluhu – 4ml/mol/l ). Čili tepy jdou razantně nahoru, produkce laktátu také, nikoli výkon.

                                            U dobře trénovaných lidí májí křivky jiný průběh, tělo si dlouhodobým tréninkem vytváří prostor pro práci v pohodlném režimu, čili tepovka stoupá méně příkře, tím i produkce laktátu ale jde tam výkon nahoru. A nezáleží na jakých tepových číslech se tak děje. Někdo podá 300 W na 150 TF, jiný na 180 TF. Důležitý je potom přepočet na poměrnou sílu, tedy W/kg.

                                            0 0
                                            • Tina  

                                              Ďakujem za objasnenie. Ja som si myslela, že AP je hranica, na ktorej ešte dokáže športovec podávať výkon veľmi dlho keďže jazdí na tuky. Keď však písal o, na moje pomery, tak vysokom výkone (270W na AP) tak som myslela, že je na tom výkonnostne veľmi dobre. A možno aj je a ja som strašne slabá :) Ale snažím sa na tom teraz cez zimu pracovať. Ten prepočet W/kg sa robí na základe telesnej hmotnosti? Ja mám tento rok nameraný najvyšší FTP 205W (hmotnosť 62kg) a určite nedám 300W ani po dobu 1 minúty :/.

                                              0 0
                                              • ˘Ö˘ Krab  
                                                1. jsi velmi pravděpodobně žena
                                                2. na FTP Ti to vychází na 3,3 W/kg, takže jsi na tom i přesto řádově lépe
                                                0 0
                                                • bradek  

                                                  Přesně tak, vždy musíš ten výkon vztahovat k hmotnosti, pak to vypadá trochu jinak. Spíš mi přijde, že mu vychází hodně malý rozdíl mezi výkonem na AP a AnP.

                                                  0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Je to všechno o interpretaci a měřítku, tedy pro koho a proč naměřené hodnoty posuzujeme.

                                                    Z tohoto malého rozdílu by se asi dalo usuzovat na predispozici (obstojně vysoký AP) a netrénovanost, resp. možná nezvyk podávat výkon nad AP. Tedy suma sumárum na celkem velký potenciál pro trénink.

                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    K poslední větě se přikláním

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Ano, psal jse to výše, že je laktát a tepy jsou nahoru od AP k AnP ale podaný výkon už s tím tak jasně nekoresponduje.

                                                    Mezi prahy nízký nárůst výkonu.

                                                    0 0
                                              • Toman  

                                                Myslela sis to správně. Teoreticky je AP ( aerobní práh ) hranice zatížení ( dostatečný přísun kyslíku, energetických zdrojů, odbourávání laktátu ), po kterou je člověk schopen podávat dlouhodobý výkon, odvádět práci, v relativně pohodlném režimu. Jen těžko říci, že u toho pálí pouze tuky. To určitě ne, jednak je stále nastartovám bazální metabolismus – energie pro mozek, orgány atd. a ten je sacharidový, za druhé se chtě nechtě připojují různé jiné, menší svaly, které ale už budou pracovat ve smíšené zóně nebo anaerobně. Takže vždy se bude jednat o metabolismu tuků,, cukrů, při špatné dietě může docházet i ke štěpené bílkovin atd., ale to už je jiné téma.

                                                Pokud se jeho podaný výkon přepočítí na watt/kilogram jeho hmotnosti, tak takový údaj už napoví více. Takže dá se jednoduše říci, že když kupříkladu jiný cyklista s hmotností 75 kg podá na svých prazích stejný výkon jako michal1968, tak michal bude mít nižší výkonnost. Zase je to ovšem zavádějící z pohledu jiné sportovní disciplíny. Při nějaké kratší, silové zátěži michal1968 určitě vykáže větší krátkodobý výkon, třeba hod koulí, vzpírání, zápas atd. Tam využije svou hmotu.

                                                Jak píše Krab, rozhodně má michal potenciál. Z pohledu cyklistiky – pravidelným tréninkem bude určitě zvyšovat výkon podaný na prazích, pokud bude správně dávkovat tr. zatížení, pokud tam bude správná dieta, myšlení atd., tak půjde dolů i jeho hmotnost, a tím i výkon na kilogram hmotnosti, což on hned pozná, protože prostě více síly poveze menší hmotnost a tudíž pojede rychleji.

                                                0 0
                                                • michal1968  

                                                  dobrá a co tedy ten AP okolo 167tepů,,to je špatně nebo dobře..nebo jen fakt,který se tréninkem změní?

                                                  0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Podle mě je to spíš dobře.

                                                    Zjednodušeně řečeno, pojedeš cca do nějakých 162 tepů (rezerva) vždycky převážně v aerobu, třeba pro hubnutí výborné, můžeš si docela nakládat. Každopádně jsi dostal do vínku/jsi zapěstoval tréninkem předpoklady pro nenulovou aerobní vytrvalost.

                                                    Problém můžeš mít s tím, jet intervaly meziprahově nebo v anaerobu, přinutit se tam vůbec vytepat a pak se udržet.

                                                    Pokud budeš zdravý, nepřetrénuješ nebo nepřibereš, neměl bys jít s AP příliš dolů, snad časem s věkem.

                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    aha aha

                                                    znamená to i že ,,základ" tzv ZDV mohu jet v těchto tepechm že ano?

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Ano, jak píše Krab, veškerá základní aerobní vytrvalost je u tebe dle " papírů " do 167 TF. Takže dle mě, když se budeš držet tepově pokud možno konstantně ( úplně přesně to venku neudržíš, bude to lítat v rozmezí 10 úderů, doma na trenažéru už se dá +/- 2 tepy udržet ) okolo 160 – 165 TF, tak pro trénink aerobní vytrvalosti uděláš to nejlepší. Měl bys tak vydržet relativně dlouho, dvě tři hoďky určitě.

                                                    Určité typy intervalů v závislosti na tom, co hodláš vylepšovat, jsem ti poslal ve zprávě. Každou jednotlivou intenzitou můžeš trénovat různé schopnosti a dovednosti. Intezitu – resp. její charakter ti určí čas, kadence ( rychlost pohybu ) a výkon (TF ).

                                                    http://www.cyklisprint.wz.cz/…tenzity.html

                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    už jsem koukal děkuji

                                                    ještě jsem přidal pár údajů z testu

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    To bych asi nezkoušel. Z Tebou zveřejněných informací lze usuzovat na potenciál a snad i trénovatelnost. Ale pro skutečnou vytrvalost by bylo potřebné jet dlouhodobý FTP test, viz třeba myreczech. Krátkodobé mezní hodnoty jsou dobrou nápovědou, o hodinovém výkonu ale u méně trénovaných a starších nemusí říkat úplnou pravdu.

                                                    Potřebuješ sice zpohodlnělý organismus trochu popíchnout, ale obávám se, že bys měl ZDV jezdit stejně někde kolem 130 tepů (hrubý odhad) a velmi pečlivě si strukturovat trénink. Vytrvalost je od toho, že bys měl vytrvat, na kole několik hodin, což asi na konstantních 167 tepech ještě nedáš, určitě ne několik dní po sobě. Lepší by byla orientace podle wattů.

                                                    Tipuji, že s avizovaným plochým průběhem výkonové křivky jsi ideálním adeptem na wattmetr, protože jen z tepů těžko co poznáš.

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Ale nechej ho, ať se učí. Podívej, zaplatil na vyšetření u sportovního lékaře. Ten mu stanovil prahy, tréninková pásma, dal mu nějaká doporučení.

                                                    Pokud má rozvíjet dle lékaře aerobní vytrvalost do AP, což je v jeho případě 167 ( já jsem mu doporučoval se držet někde mězi 160–165 TF ), tak ať drží takovou intenzitu.

                                                    Já prostě nechápu, proč tady má pořád někdo tendence zpochybňovat lékařské vyšetření. Ty, když jdeš se zdravotním problémem k lékaři, on stanoví diagnózu, dá doporučení, nějaký režim, případně medikaci, tak ty to taky budeš ignorovat, a budeš se léčit po svém? Pokud ano, tak proč jsi před tím vyhledal lékaře? Myslíš, že ten sportovní lékař je hlupák? Ano, připouštím, mohl se třeba mýlit a stanovit prahy chybně. Za 15 letou praxi jsem se s takovou chybou nesetkal ( Mudr Vojtěchovský, Mudr Poždížek, Mudr. Godula Ilavská ) a pokud přeci jen byly pochybnosti, tak jsme to řešili komunikací a vždy nám bylo lékařem, někdy až dost složitě vysvětleno.

                                                    Takže nechte michala 1968 ať si jede dle doporučení lékaře, co se týká intenzity zátěží. Poraďte mu s jednotlivými metodami. Jak rozvíjet sílu nohou. Myslím, to byla jedna z jeho primárních otázek. Už jsem se k tmu vyjádřil, i jemu osobně.

                                                    Nezlobte se, kluci, musel jsem to napsat, byť spousta z vás znalosti a přehled má, dokážete poradit, ale někdy mi to připadá, že se tady porovnávají ega, místo toho, aby tazatel dostal správnou odpověď.

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Hele Krabe, v žádném případě se nechci dohadovat, prostě diskutrujeme., ok?

                                                    Ještě doplním. V jednom ze svých příspěvků jsi psal, že má tedy jet tu ZDV do 165–167 Tf, nebo tak nějak podobně. Tady už píšeš, že ne, že by měl jet kolem 130 TF. Na to jsi prosím, přišel jakou úvahou? Ty jsi viděl ty kompletní vysledky jeho vyšetření? Ty víš, co je pro něj zátěž na 130 TF? Odhaduji, že pokud má Ap na 167 tepech, tak 130 úderů bude někde horní část kompenzačního pásma, odhaduji. Možná se mýlím. Pokud by tomu hypoteticky, tak bylo, proč by měl rozvíjet základní aerobní vytrvalost pohybem s intenzitou v KP? Ale třeba se mýlím, a KP má ještě níže.

                                                    A pravda tedy je, že od konce KP po AP je oblast aerobní vytrvalosti. To ano, takže pokud se v té toleranci zatěžuje, tak jede pohodlně na kyslíkové zátěži. Lékař stanovil, jak stanovil.

                                                    Pokud to michalovi1968 bude okolo těch 160 TF pohodlné, pokud takovou zátěž v pohodě udýchá nosem ( púři nádechu ), pokud tam vydrží jet, řekněme dvě hodiny, a nebude z toho následně dva dny mrtev, tak je asi v všechno v pořádku.

                                                    Toť můj názor. Díky.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Mně se to právě líbí, že se diskutuje, byť je to věštění z křišťálové koule.

                                                    1. Michal1968 už něco má najeto, za minulé roky, na vyšetření nebyl poprvé, má sám určitě nějaká porovnání se záznamy s tréninků.
                                                    2. Má 105 kg, ale nevíme, k jaké výšce. Ještě by mě v té souvislosti zajímal třeba reálný poměr svaloviny v těle (resp. ATH) a skutečná hodnota VO2 max. A také za jak dlouho a s jakým úsilím se běžně dostane na 167 tepů a za jak dlouho zase na dolní hranici pásma a kolikrát je schopen tento cyklus zopakovat. Co mi totiž vrtá hlavou je velmi malý rozdíl ve výkonu na AP a ANP – zkusím nastudovat. Velkou otázkou je tak skutečná míra jeho trénovanosti.
                                                    3. Další věcí jsou cíle, proč to celé podniká, jak dlouhé a časté tréninky si může dovolit, aby stanovené cíle naplnil.
                                                    4. Přemýšlel jsem o tom ještě z jiného pohledu. Třeba spalování tuků u sportovců je nejefektivnější na samé horní hranici AP, ale je otázkou, jestli a zda vůbec se dá na této hranici (při jeho současné formě) najíždět objem a jestli je to užitečné. Jestli náhodou není lepší najíždět objem na dolní hranici a zbytek řešit intervaly a střídáním intenzit. Aby nesklouzl do klasického nešvaru jezdit pořád „skoro naplno“, tedy většinou pocitově těsně kolem AP.
                                                    5. A posledním aspektem je věk, kdy odezva na tréninkové podněty a rychlost regenerace už je jaksi jiná, než by tomu bylo třeba o deset či dvacet let dříve. Samozřejmě je sportovní minulost zásadní výhodou.
                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    192cm

                                                    0 0
                                                  • Delkim  

                                                    ti dám opsat moje tréninkové plány od Martínka na první rok, začínal jsem na 191 cm a asi 106 kg :)

                                                    první tři měsíce to vypadalo asi takhle: ZDV, ZDV, ZDV, ZDV, ZDV, ZDV… :)

                                                    nuda nuda nuda, ale fungovalo to!

                                                    0 0
                                                  • platypus  

                                                    :-)… Mně se zas vštípila do hlavy věta – každý správný silničář přece ví, že na jaře se jezdí v rovinách! A ještě mně kluci na cyklodiskuzi poradili ať jezdím s tepama pod aerobním prahem, to taky pomohlo.

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Ok, jdeš do toho hezky podrobně a to se mi zamlouvá.

                                                    Já bych ( mluvím za sebe ) nechal michala, aby si zkusil několik tréninků v pásmu, které doporučil lékař, aby se tedy věnoval aerobní vytrvalosti a také rozvoji síly. A on pak uvidí, jak to vše zvládá – přímo v dané intezitě i z pohledu regenerace, zda je schopen jet dle doporučení lékaře atd. Když to nevyzkouší, tak to nezjistí, a navíc tím o to víc začně poznávat sebe sama.

                                                    Různé silové metody – obecné i specielní jsem michalovi popsal soukromou zprávou. V podstatě cvičení s vlastním tělem a na drobném nářadí – lavičky, bedničky, schody, s důrazem na střed těla a nohy. tedy, pokud měl doiporučeno posilovat nohy, tak ano, ale nutně k tomu přidávám stabilizační systém. Ten je nutné posilovat ruku v ruce s čímkoli jiným, neboť je to část těla, která nás drží pohromadě.

                                                    http://www.cyklisprint.wz.cz/posilovani.html

                                                    http://www.cyklisprint.wz.cz/…cviceni.html

                                                    Oříškem v tomto může být dávkování takové síly. 4as cvičení, počty opakování, pauzy mezi cviky, řádné provedení. To není jednoduché a vůbec se neodvažuji michalovi cokoli ordinovat, když ho vlastně neznám, neviděl jsem jej, nevím, jak by taká cvičení zvládnul atd. Rady na babských fórech ve smyslu ten a ten cvik tolik a tolik opakování jsou k prdu. Ty baby střílejí od boku.

                                                    Druhá záležitost je speciální síla – tedy různé silové podněty na klice. Rozjezdy z nuly bez řazení, do kopce, po rovině i z kopce. V postatě pozvolný přechod ze síly do kadence.

                                                    Potom klasická silová vytrvalost do kopce – meziprahovka na nízké kadenci.

                                                    Opakované krátké silové nástupy – svěsit nohy, roztočit nohy atd.

                                                    Může jet různé síly vsedě ale občas i ze sedla. Zde se naskýtá otázka, zda umí jezdit ze sedla z pohledu techniky šlapání při tomto stylu.

                                                    Šlapání střídavě vždy jednou nohou.

                                                    Ale ani zde nevím, co mu poradit, kolik čeho, jaké pauzy atd.

                                                    Jak to vlastně celé naskládat chronologicky – kdy aerobní vytrvalost, kdy dát sílu, kolik a jaké regenerace.

                                                    To už by vyžadovalo podrobnou komunikaci a následně sestavení tr. doporučení.

                                                    U toho dbát na správné šlapání, netahat za ruce.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Jediny reseni pro zacatek je tak jako tak jezdit zakladni vytrvalost nejakych 100 hodin v co nejpresnejsi zone vytrvalosti. Pres zimu je na tohle spousta casu. Clovek kdyz ma odjety zaklad, tak mnohem lepe regeneruje a vis, ze se nesesypes po prvnich narocnejsich dnech. Pak klasicky zacit venku po rovinach a zarazovat silove bloky v nizsi kadenci a nebo tahlejsi mirne kopce, aby to vychazelo na vykon pod funkcnim prahem, coz ale on nezna, takze pri jeho maximalce to bude nejakych 160tf max a delkove cca 5–10 min. Az se bude citit trosku rozjety a bude uz teplo, tak co nejdriv zmerit FTP a pak podle toho trenovat do haleluja. :-)

                                                    0 0
                                                  • michal1968  

                                                    o lepším trenažéru který um ukázat a pracovat s watmetry jsem také uvažoval,ale už jsem psal..až jak si ,,oblíbím" samotný trenažér..

                                                    jinak na testu jsem šlapal na tomto fešákovi..

                                                    https://eshop.endurancelab.cz/…gps-ant.html

                                                    0 0
                                                  • bradek  

                                                    Taky je otázka, jestli je ten test dobře, nechci to nijak zpochybňovat, jen, že taky záleží na tom kdo ty testy dělá a jak je interpretuje. Pokud si dobře vzpomínám, tak Martínek nebral čistě z tabulek 2 a 4 mmol/l, ale koukal na to, kde se láme křivka TF a nevycházelo mi to pak úplně přesne na 2 a 4 mmolech, pak to může dělat rozdíly.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tak tak, znám pár lidí, kteří zabily sezonu, protože jim „expert“ určil AP na 2mmol. V dubnu z nich byli utrápený mrtvoly…

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    +1

                                                    0 0
                                                  • platypus  

                                                    Dyť jo, kdybych v začátcích jezdil horní hranici aerobního prahu tak mám za chvilku mžitky před očima, teď už bych to aji chvilku ustál, já sledoval během jízdy tepák a jak to šlo furt nahoru tak jsem ubral, celkem to fungovalo, chce to čas a nesrovnávat se s ostatními.

                                                    0 0
                                  • Toman  

                                    Proč by michala1968 neměl trénink dle TF posunout vpřed? Doma na trenažéru, nebo při jakémkoli jiném pohybu je púotřeba, jak správně popisuješ posunout tepové pásmo o pár tepů a to kvůli termoregulaci. Ten 20 minutový test je také hloupost, to se odvozuje ze zátěže trvají hodinu a ne dvacet minut. To už jsou dvě energeticky odlošné zátěže, takže to nejde slučovat. A pochybuji o tom, že lajk, který nezná pořádně své tělo bude schopen takovýto test absolvovat a nějakým jasným výsledkem s ohledem právě na průběh křivky z takové zátěže.

                                    Ještě nedávno byla doba, kdy se trochu smysluplněji trénovalo jen podle TF a všichni, kdo to dělali správně se zlepšovali. Jen bylo vhodné několikrát za rok si nechat aktualizovat laktát, protože se prahy něustále posouvaly různými směry ale zpravidla na nich vždy rostl podaný výkon.

                                    A dále s tebou pak také souhlasím, když mu radíš, aby si ohlídal správné nastavení posedu a začal pilovat techniku šlapání. To je hodně důležitá věc. Já už jsem ji tady v minulosti několikrát zmiňoval ale setkal jsem se bohužel i s posměchem. Ale také jistě vím, že smíšek patřil do skupiny těch, kteří na kole sedět a šlapat neumějí. Ostatně to vidím denně kolem sebe.

                                    0 0
                                    • JFtryall  

                                      20 minutovy test je naprosty zaklad. Nekomu to nemusi vyhovovat, muzes jet i nekolik desetiminutovek za sebou a nebo celou hodinu, ale to je uz na trenazeru peklo. Vysledek bude srovnatelny, vypocitany vykon z 20 minut mam overeny i pri hodinovem testu nebo ze zavodu. Cislo na ktere cilis se da celkem dobre odhadnout z cisel z toho testu, vyrovnana vykonova krivka ti ukaze jestli si jel spatne nebo ne, cil by mel byt vydrzet co nejstabilnejsi podani vykonu. Podle tepu se jezdit da, ale az kdyz vis jak to funguje s vykonem. :-) bez toho delas chyby a nedokazes organismus tak dobre ladit, odchylky jsou proste obrovske. Idealni je si pujcit meric vykonu a otestovat se sam v ruznych profilech venku. To je relevantni.

                                      0 0
                                      • Toman  

                                        Můj názor je ten, že mu bude pro začátek stačit, aby jezdil dle TF a vůbec se učil vnímat svoje tělo v závislosti na pohybu, na intenzitě atd. Vlastně tady ani nevím, zda má možnost sledovat výkon.

                                        No a jak tak bude pravidelným sportováním s přesnějším nastavením zvyšovat svou výkonnost, tedy i podaný výkon na klice, tak začně nevědomky podtěžovat v případě, že se bude držet dle hodnot výkonu. To neplatí u TF. I když, tady se zase posunují prahy, takže ono nikdy nebude žádná metoda přesná, protože my jsme živý, neustále se adaptující organismus.

                                        Ale jak píšeš, pro stanovení hodnot z testu musí porovnávat výkon s tepy. Výkon může mít konstatní křivku, tepy už k tmu mohou být rozhádané. Odhaduji, že v závěru takového testu ( čím delší, tím markantnější zobrazení ) může podávat stálý výkon ale bude muset zvýšit tepovku ( protože ta má vždy tendenci klesat s ubíhajícím časem ), bude se muset přinutit jakoby více makat. On bude makat více pouze pocitově, odvedená práce a podaný vákon bude stále stejný.

                                        Anebo mu dojde a tepovka i výkon tak jak tak půjdou dolů, no, a bude si muset dát repete.

                                        0 0
                                        • JFtryall  

                                          No, myslim ze bys to mel nekdy taky zkusit a neteoretizovat. :-) Kdyz mas meric vykonu, tak si udelas po nejakem case novy test a zony vykonu si upravis podle toho vysledku. Pritom tepy jsou absolutne nezajimave, muzou byt nizsi, ale nemusi. Ja to mam kazdy den jinak, takze je meric nepostradatelny pomocnik. Co jindy mivam na 135tf odpocinutej jsem mel vcera na 117tf po narocnem celodenaku. Ale vykon byl shodny a ten urcuje v jake zatezi se tvuj organismus nachazi a jak na tom skutecne je.

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            jen bacha že drtit watty bez ohledu na tepy je taky slušná cesta do pekla. měl bys vždycky mít jasno proč je to ten který den zrovna jak to je – poměrově k sobě.

                                            0 0
                                            • JFtryall  

                                              Samozrejme, nizsi tepy jsou dany i nejakym omezenim ve zdravi nebo bolesti, coz byl i tenhle pripad. Porad to ale melo vetsi smysl jit tocit spodni hranici vytrvalosti nez lezet, aspon ja to tak mam. :-) pocity jsou v kompenzaci hodne dulezite, ale wattak pomuze v tom, ze porad tocis a vyuzijes to efektivne. Ale to ti asi popisovat moc nemusim. Takhle nizke tepy jsou taky treba den dva maximalne a pak je to zase ustalene. Do te doby je dobry to fakt hlidat v hodne nizke intenzite, ale neprerusit a tocit. Hodne mi to vzdycky pomuze.

                                              0 0
                                              • McBlacky  

                                                já vím, sám letos hodně bojuju s extrémně nízkými tepy, až už mi přijde, že to není zdravotně úplně ok.

                                                0 0
                                              • biker jura  

                                                jen dodám, že neplatí pokaždé to že nizké tepy=unava a opačně. josu dva druhy unavy. jedna z objemu druha z intenzit. při unavě z intezit je problém držet tepy nízko právě při velmi nízkých intezitách a při unavě z objemu je zase problém dostat tepovku výš i při docela slušným výkonu. To jen pro ty, co si myslí že když tepou jak ratlíci tak hned hr do intezit, jsou přece odpočatí.

                                                A další faktor je taky forma, kdy netepeš etra, moc jedeš jako hovado ve všech intezitách a ještě z toho zrychlíš takovým způsobem, že všem ujedeš a pak už teda i ta tepovka jde do nebe:D

                                                0 0
                                                • McBlacky  

                                                  no jsem letos chvíli měl. Velká pohoda :) bohužel to není dlouhodobě udržitelný (alespon pro mě ne). Ale ten pocit raketový akcelerace z Vomax výkonu před koncem kopce je skvělej. Skoro jako jezdit pořádně našláplým autem :)

                                                  0 0
                                          • Toman  

                                            Ok, radíš mi, abych neteoretizoval a vyzkoušel si to v praxi. Osobně nemám žádné takové ambice, abych musel své sportování hlídat jakýmikoli přístroji.

                                            Tazatel ovšem má výsledky lékařského sportovního vyšetření s ohledem na laktát. Ten je stále považován za nejpřesnější metodu, neboť hladina laktátu přímo určuje míru zatížení ve vztahu k nějakému číslu na křivce TF. Jen je potřeba brát v úvahu zpoždění vyplavení laktátu. Zřejmě to nešlo do praxe převést jinak, než onu hladinu laktátu dosadit na stupnici TF a tato pak slouží jako uklazetel. Byť nepřesný a proměnný. Bohužel. Kdyby se na displeji zobrazoval stav laktátu, ne srdečního pulsu, tak by to byla velmi přesná metoda. Nyní teoretizuji, ano.

                                            V lajkských podmínkách je ovšem nepřesné i hlídání zátěže podle výkonu. Respektive nastavení jeho referenčních hodnot, takové té prvotní, základní konstanty, kterou zjitíš testem, který popisuješ. S tím samozřejmě souhlasím. Jak, prosím, zaručíš přesnost a objektivitu provedeného testu, zvláště, když si jej udělá elév, který ani řádně nezná sám sebe? Časem se to ten člověk jistě naučí, ale určitě ne za 14 dní. Udělá si další test? Kdy? Po jaké době? Bude ten den fit? Pojede to?

                                            píšeš: Co jindy mivam na 135tf odpocinutej jsem mel vcera na 117tf po narocnem celodenaku. Ale vykon byl shodny a ten urcuje v jake zatezi se tvuj organismus nachazi a jak na tom skutecne je.

                                            Ok, výkon shodný, to je fajn, takže může odjet další, stejně kvalitní trénink dle watt. A bude na kaši, když si pro kontrolu nezapne tepák. Díky tepáku pozná, že něco nehraje.

                                            Není vše tak jednoznačné, sportovní trénink není matematika s přesně danými zákony a pravidly. To víš, to je mi jasné.

                                            Tak kde je potom ta absolutní metoda? Zjišťování stavu dle svalového okysličení? Oni přijdou časem na další.

                                            Tím v žádném případě nezašlapuji wattovou metodu, naopak, já ji schvaluji. Jen i ta má svá úskalí.

                                            0 0
                                            • JFtryall  

                                              No ehm mas v tom trosku neporadek. :-) Kdyz chces presny vysledky, tak musis proste sledovat skutecnou zatez. Ne jen reakce na ty zateze. Tepak je jen prave pro kontrolu, ze neco nehraje. Ale to snadneji poznas i podle wattu, protoze kdyz mas problem udrzet i kompenzaci nebo zacatek vytrvalosti, tak vis ze musis hledat pricinu toho problemu. Trenink je v dnesni dobe uz dost matematika, sleduj nekdy World Tour. Tam se nic nedeje jen tak nahodou, podle instinktu zavodi uz jen ti nejodvaznejsi. Jinak u zacinajiciho borce odhadnes potencial celkem jednoduse, staci vyzkouset 2–5 minut na pocitovy max a z krivky celkem presne odhadnes kolik by mohl vydrzet 20 minut. Kdyz to je schopen absolvovat s vyrovnanou krivkou, tak podle toho muze mesic trenovat a dalsi mesic dat znovu, nevim, co je na tom tak sloziteho, FTP test musis samozrejme delat odpocinuty a namotivovany, idealni frekvence pro zacinajiciho je mesic az dva. :-)

                                              0 0
                                              • Toman  

                                                Nemyslím, že bych v tom měl zmatek. Ty jsi asi můj příspěvěk nečetl zodpovědně.

                                                Oháníš se matematikou v tréninku ( bohužel, protože jsme každý tak trochu original, tak to nikdy nebude matematika ) a pak píšeš, že něco odhadneš, co by mohl, kdyby.

                                                Já jsem psal o nastavení, o přesnosti referenčních hodnot. O metodě jako takové nepochybuji.

                                                Ty se tady snašíž radit mě, nebo tomu tazateli, začátečníkovi? Mě nemusíš. On se zná, on ví, kolik si naložit na 2–5 minut, na 20 minut, na hodinu, kdy už dobře zregeneroval? Vyrovnaná křivka – ano, ale jak vysoko posazená? A proč zrovna tak vysoko pozasená? Proč ne výš? Když byla konstatntní, mohla tam být rezerva atd. Takže, pořád je to diskutabilní téma jako mnoho dalších a nikdy nic nebude přesné.

                                                0 0
                                                • JFtryall  

                                                  Samozrejme, ze to u lidi, kteri uplne nevi co jim udela vyssi zatez, jde hur. Ale prave proto je nejlepsi sledovat primo krivku podaneho vykonu, protoze z toho si udelas velmi presny obrazek o tom, kde se tvuj organismus nachazi. Referencni hodnoty jsou v cyklistice pohyblive, proto se testujes nekolikrat behem roku a ne jen v zime na testech na ergaci, protoze takovy test neni presny, urcite ne pro celou sezonu. Nedozvis se z toho prakticky nic, co by ti melo nejakym zpusobem zlepsit parametry. Kdyz chces zlepsit parametry, musis trenovat podle toho, kde momentalne se tvuj vykon pohybuje. Zadne tepy ani pocity. Realny stav veci. Kdyz ten jezdec je schopny tu krivku odslapat rovnomerne po celou dobu 20 min, tak ma potvrzene ze z toho testu muze bez problemu trenovat dalsi mesic bez problemu. Pak se otestujes znovu a svuj limit a zony si posunes o dalsich treba 15W, protoze te spravny trenink a respektovani stavu tela dovolil zlepsit. O nicem jinem to moc neni. :-) Navic tepove pri tom testu muzes byt uplne jinak. Kdyz ses ve forme, tak pri tomhle prahovem vykonu mas tepy nizsi, coz se ale bez wattu nikdy nedozvis a pridavas si= skodis si.

                                                  0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    dneska ti každý lepší software udělá výkonovou křivku v závislosti na čase i blbá strava premium ti ji udělá z aktuálního tréninku ve srovnání s dlouhodobou – trénovat pak podle toho je efektivnější než si platit trenéra co to píše podle TF a nekonzultuje s tebou každý trénink (základní programy, kdy na základě laktátu zadá trenér prahy a posílá obecný plány). Lepší softy jako TP už umí i složit tréninky a upravovat podle odjetých motivů.

                                                    tzn je vlastně jedno jak píše Toman kolik a jak si naložíš, protože sám soft tě motivuje trénovat z aktuálních hodnot a zvyšovat je.

                                                    0 0
                                                  • JFtryall  

                                                    Takhle daleko nejsem. :-D pro treninkove maniaky asi super vec, ale ty moje kombinace to zabiji. Zavidim klukum co s tim zacnou protoze ty pokroky jsou solidne navykove…ja potrebuju zlepsit 5 min max a to je uz horsi. :-))

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    mě to spíš zajímá teoreticky, v reálu jezdím s kámošema na pivo a se ženou o víkendech. Poctivý trénink dávám 1× týdně, když se na něco připravuju tak 2× a zbylé dny to jen tak pižlám. Spíš se snažím nemít víc jak 5 volných dní za měsíc, bohužel poslední dobou díky práci to je spíš přání než realita.

                                                    0 0
                                                  • blaf  

                                                    Lepší softy jako TP už umí i složit tréninky a upravovat podle odjetých motivů.

                                                    Coze? Kdeze? Nic takoveho jsem tam nikde nevidel. Muzes popsat kde to najdu? Nebo nejaky clanek o tom. (TP myslis TraningPeaks, ze? :))

                                                    0 0
                                • Toman  

                                  Ok, máš doporučení jako primární faktor dávkování objemu a intenzit. Tomu také nejde moc dobře rozumnět. Jednak jaký objem z pohledu zátěže je myšlen, za druhé jak dávkovat? Jakýkoli druh zátěže je totiž už nějaká intenzita. V cyklistice nás učili jich rozeznávat šest. Od kompenzační po maximální. A danou intenzitu vždy určí čas, rychlost pohybu a zátěž z pohledů TF nebo Watt. A od toho se pak odvíjí ono dávkování – podle toho, co tréninkem zamýšlíš.

                                  A jestli ti chtěl, nebo ti bylo doporučeno pracovat na síle nohou, tak rozhodně kombinovat specielní – cyklistickou sílu s tou obecnou. No a pokud hodláš zpevňovat a posilovat nohy, tak jejich pohyb se musí od něčeho odrazit. To něco je stabilizační systém. A již tušíš, že celé tělo je jeden celek, jednotlivé svalové skupiny jsou vzájemně provázány a tudíš je správné, vhdoné a hlavně zdravé se věnovat tělocviku tak nějak komplexně. Další faktory pak jsou technika pohybu, dýchání, strava atd. Ale to už je jiné téma.

                                  0 0
                                  • michal1968  

                                    byt jsem psal ende nad debatou o tréninku a nechtě jsem se tím ,,uzavřít" radám..tak ještě písnu ..

                                    nemám to jako tréninkový rozpis…je to jen ,,závěr" z laktátového tes­tu…

                                    jezdím sám a jezdím rád…

                                    loni jsem najezdil nejprve nějakou flákarnu na ZDv..cca 800km..pak jsem přidával ,,laicky"..šlapal jsem opakovaně kopce..pomalá kadence a 3–4× kopec..když nebyl čas na toto..dal jsem si při vyjíždce aspoň dva tězší kopce..

                                    do práce jezdím cca 1–2 týdne jedna cesta ráno 40km a druhá večer…na každé jsou vždy 3 stoupání..za rok mám zatím 3400km

                                    neřešil jsem žádný tréninkový plán..že přidávat objemy či intenzity…jen na pocity…nemám touhu být super hobbík.. jen mi dělá dobře mít cíl,který je být lepší jako minule či loni na stejné trati..

                                    to doporučení je na základě třetího testu během 18ti měsíců…ten první byl úplně z netrénovaní…a tam byly tuky do cca 145tepů..ted na třetím se to díky těm nekoordinovaným jízdám tak zdvihlo..

                                    možná vložím během dne snímek grafu co tam mám z testu..

                                    a už mě ,,nepreparujte".. bolí to.. :-) ale děkuji za úvahy..bikeři

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Jen pro mou informaci, jak vypadají ta Tvá stoupání na cestě do práce (délka, výškové metry)?

                                      0 0
                                      • michal1968  

                                        uff..

                                        nejsou to žádné velké stoupání..

                                        dva mají okolo 1km..ten jeden je kratší cca 500m a převýšení z těchto úseků neumím vytáhnout ze ST,ale určitě to nejsou žádný strmý vrcholy

                                        0 0
                                    • Toman  

                                      Ok, v pořádku, máš motivaci se sám před sebou pomalu výkonnostně posouvat dopředu, ježdění tě baví, vždy si umíš najít jak se tím zabavit, to vše je vlastně tvůj vytýčení cíl.

                                      A to je naprosto v pořádku. Každý máme jiné cíle, jiné motivace, jiné možnosti, každý jsme jiný a chceme či potřebujeme tomu dát jinak, prostě po svém.

                                      Ale pokud to takto přeci jen bereš trochu vážně, jakože ano, když pátráš po informacech, abys ( asi ) svůj čas vyhrazený pro cyklistiku využil dle svých motivací a cílů čím jak nejefektivněji, tak přeci jen bys měl dodržovat určitá pravidla zatěžování. Jinak se vybodni na měřáky všeho druhu a jezdi jen tak, jak tě napadne, jak budeš zrovna chtít.

                                      Já se stále držím toho tvého prvotního příspěvku, kde jsi zmiňoval sílu nohou.

                                      Nechci ti do toho kefrat a dělat chytráka, takové ambice nemám, jen se ti snažím říci, opakuji, pěstuj správné, zdravé sportování. Ono tě to pak bude ještě více bavit, tedy možná. V případě, že tvé sportování bude pestré a z pohledu tělesného rozvoje i zdravé. S ohledem na svůj věk už vím, proč ti to píši. Ti mladí to řešit nebudou, někteří jsou zde na mé příspěvky tohoto ražení i jízliví, oni jsou zdrávi, fit, nic je nebolí, z únavy po závodě či těžkém tréninku nebo po tvrdší vyjížďce se vyspí.

                                      My už musíme tělu vracet, aby nás nezradilo. Musíme ho doslova hýčkat. Tím hýčkáním mám na mysli regeneraci a kompenzaci.

                                      Kompenzaci cvičením, nejlépe jako základ zdravotní posilovací, protahovací a uvolňovací cvičení na celé tělo, pak obač jakýkoli jiný pohyb odlišný od točení nohama na kole se smotanými zády ( ano, většina cyklistů se totiž nezdravě na kole hrbí, nevím proč, ale vidím to dnes a denně kolem sebe ). Zdravotní cvičení je široký soubor tělesného pohybu za účelem vyrovnat – kompenzovat pohybem, cvičením s vlastním tělem na tísíc způsobů, s pomůckami, v teplé vodě atd.

                                      Pak je tu ona regenerace – třeba i ta pasívní jako masáže všeho druhu, sauna ( nahřívání ), strava, spánek atd.

                                      A ža na tomto základu spolu s takovým tím pohodlným najetím aerobně vytrvalostních objemů stavět další složky ( nejen síla je potřebná – jako různé druhy sil na klice, rychlostní dovednosti, naučený pohyb, pozitivní myšlení, dýchání, v závodech pak znalost tratě, soupeřů, taktika boje atd. Tvoje výsledná ( kupříkladu průměrná ) rychlost jízdy bude vždy určitým poměrem zmíněných faktorů.

                                      Toto jsem si ještě dovolil říci, už tě nebudu otravovat, zřejmě se zas v tom , resp. sám v sobě až tak moc hrabat nehodláš.

                                      0 0
                                      • michal1968  

                                        tak tady jsou ty grafy bikeři

                                        0 0
                                        • michal1968  

                                          ten první graf je ..závislost tepové frekvence na laktátu

                                          0 0
                                          • Toman  

                                            OK, jen, co jsou tam ty černé, doprovodné křivky? U laktátu s TF tam černě vyvedl křivku výkonu? A u výkonu zase TF?

                                            Mělo by to tak být.

                                            Takže AP někde na 167 TF. AnP pak na cca 182TF?

                                            Výkon na AP někde okolo 270 W, na AnP potom těsně pod 300W? Nějak to nejde přesně odečíst, nevidím čitelně ta čísla.

                                            To by odpovídalo 2, 57 W/kg na AP, a 2, 85 W/kg na AnP.

                                            Maximální, v tu chvíli podaný výkon cca 330W na 9 ml/mol/l při 3, 14 W/kg

                                            No, teď na to koukám znovu, na grafu laktátu/TF ale není ta červená křivka vyvedena až k oněm 9 ml/mol/l.

                                            Takžejak to tedy je? Není na obou grafech červená výkon a černá laktát? Protože černá křivka končí vždy na 9 ml/mol, jako by indikovala laktát.

                                            0 0
                                            • michal1968  

                                              černá jsou předchozí testy

                                              0 0
                                            • michal1968  

                                              na prvním je ano 9ml laktát..8,2 v zá­vislosti na tepu..max je cca 190

                                              na druhém je taktéž laktát vyšplhal při zátěží 320w na těch 9ml

                                              0 0
                                              • Toman  

                                                Aha, takže mě zajímaly pouze červené křivky a ty černé poslouží k porovnání. OK.

                                                Oproti minulým testům se ti posunuly prahy, to ovšem nemusí nic znamenat, jsou to jen čísla na záchytných bodech.

                                                Důležité je, že se na obou prazích zvyšuje výkon na klice, i když toto je třeba vždy přepočítat na měrný výkon, čili výkon podaný jedním kilogramem hmotnosti.

                                                Ještě by se dalo poznamenat něco o linearitě, resp. progresivitě křivek, ale to na psaní složitější, navíc to co se děje nad AnP je ještě složitější, byť nám to tam může ukázat maximální sílu, max. zasycení laktátem, případně jakou máš nadprahovou rezervu atd. ale už se nedozvíme následné regenerační schopnosti, dobu, kterou bude tvé tělo takovou zátěž akceptovat atd.

                                                Cílem veškerého tréninkového snažení je, ( pokud se tedy jedná o jízdu na kole ), abychom pohodlně ( pokud možno aerobně vytrvalostní intenzitou – tedy teoreticky do AP, prakticky by to muselo být tepově ještě níže ) dojeli čím jak nejdál a čím jak nejvyšší rychlostí, ovšem to je taková utopie.

                                                0 0
    • madik  

      Me by se libil Elite Drivo. Rikam si, ze kdyz uz kupovat nejaky trenazer, tak radsi neco co poskytne nejvice moznosti, neotravuje moc hlukem a bude to celkove investice i do budoucna. A obecne neni clovek tak bohaty, aby kupoval levne veci :)

      Na druhou stranu zase nejsem v pozici, ze bych systematicky trenoval a pravdepodobne bych nemel na to motivaci jezdit doma pravidelne na tom, takze to zatim necham mozna na pristi sezonu. Misto toho budu kombinovat kolo kdyz bude venku pekne a 2× tydne plavani, obcas behani a 1–2× tydne silovou pripravu zada/nohy/trup v posilce.

      0 0
      • blaf  

        A obecne neni clovek tak bohaty, aby kupoval levne veci :)

        proc kupovat drahy stojan na kolo, kdyz levny poslouzi stejne? ;)

        0 0
        • madik  

          To je otazka jestli poslouzi stejne. Ty zakladnejsi neumi ridit odpor a vykon dopocitavaji neprimo pokud se nepletu? Drivo, Kickr2 atd. maji vysokou presnost a umi nastavit presny odpor podle treba zadaneho treninku. Muze se s nim simulovat vyjezd konkretniho kopce (tady nevim jak moc to softwary umi a kolik toho nabizeji). To ze mi to nastavi presny odpor mi prijde klicove a pak si muzu nastavit prevod dle potreby jakou kadenci chci jet, to mi prijde super. Nejake levnejsi modely to mozna umi taky, ale zase treba presnost bude mimo a bude to delat hluk atd. A kdyz uz bych investoval treba 15k za polovicaty produkt co umi jednu vec dobre a pet veci napul, to uz radsi budu premejslet o necem za 25k co proste bude bez omezeni.

          0 0
          • Orbicek  

            Ono to totiž ve výsledku vyjde ještě dráž, koupíš raději levnější, abys pak zjistil, že ti nestačí a stejně se díváš po dražším a lepším a ten starý prodáváš se ztrátou:) Ale samozřejmě záleží, jak moc to kdo hodlá využívat, pokud je n tom dvakrát za zimu, tak TAcx Neo asi nemá cenu. Pokud na tom někdo bude sedět 5× týdně od listopadu do úunora, tak se asi vyplatí investovat do kvality.

            0 0
          • blaf  

            To bylo jen rypnuti. Předpokládám, že většina lidí to po nějaké krátké době odloží a je z toho skutečně jen drahý stojan. Když to někdo používá, tak samozřejmě ano.

            I když dle mě je lepší wattmetr a hloupý trenažér. Zátěž ridis převody v pohodě a wattmetr máš i na ven. Ale je to jen můj názor. A s top trenažéry nemám zkušenosti.

            Samozřejmě být zajištěný, tak si koupím neo, to je v tuhle chvíli top.

            0 0
            • Orbicek  

              Tak ideál je oboje:)

              Ja musím říct, že trenažér využívám dost, hlavně proto, že v zimě se protě za světla často na kolo nedostanu a odpadá ti starost i s umývání a tak…No a Zwift taky pomáhá – máš pak pocit, žes ujel skutečné kilometry, ne žes jen strávil hodinu tupým šlapáním, když v reálu to vlastně není rozdíl:)

              0 0
              • michal1968  

                pánové odborníci..jezdec s váhou 105kg..co by měl zakoupit..teda kromě liposukce

                http://www.koloshop.cz/…3-valce.html

                nebo

                http://www.koloshop.cz/…l-valce.html

                první je hliník druhý plast,ale s ukazatelem rychlosti a jiných detailů..

                0 0
                • myreczech  

                  hele na válce bych se vykašlal…

                  ono záleží co chceš doma jezdit…pokud Zwift, tak to fakt nedoporučuju…jezdil jsem je Elite e-motion…v principu mě vadilo, že nemáš možnost svěsit nohy…přestaneš šlapat a do 10s zastaví válce…pořád se musíš chytat opory…nasedání, vysedání…kup si za tu cenu radší kvalitní Fluidní Cyklotrenažér…a zprovozni si Zwift…

                  Kinetic Road Machine

                  Elite Turbo Muin

                  Elite Qubo Power Fluid

                  CYCLEOPS Fluid2

                  co se týče váhy tak na to jsou jiní experti…mě pomohlo překopat jídelníček a zahodit blbé stereotypy…15 kg od jara 2016…zpočátku mi hodně pomohly návšetěvy http://www.naturhouse-cz.cz/, teď už tam nechodím, alternativy věcí co radí najdeš i v Tescu…ale na začátek to bylo dobrý…prý z těch 100 kg co jsem měl bylo 20 kg nadbytečné vody…10 tuku…:)

                  0 0
                  • michal1968  

                    tak s odporem k válcům mi neděláš radost,ale zkušenost je určitě důležitý faktor..

                    pro mě jedno či druhé řešení je pro mě z ,,nutnosti" ..chci se kolu přes zimu věnovat intenzivněji,hlavně i v zimě..

                    trenažér mi připadal už moc ,,profesionál­ní"..sem si říkal,že když koupím válce..že poznám zda na to vůbec mám mentál jezdit doma ..

                    a pak snad se posunu dál..

                    chodil jsem přes zimu na spinning a jezdil i venku,ale chci se posunout dál..roky přibývají a je to nejlepší relax…

                    no váha..já od ledna jen 6kg dolů bez nějakého snažení,ale tvůj úbytek je super..

                    dá se nějak vyčíslit co stojí měsíčně ta legrace s naturhousem?

                    0 0
                    • myreczech  

                      hele s těma válcema…záleží co chceš doma jezdit…skočit si na 30 minut a něco odšlapat/vyjet se…tu funkci splní…ale pokud chceš víc…doporučuju ten fluid…

                      Naturhouse mě stál tak cca 4–5.000…na doporučení od manželčiných kolegyň jsem vyměkl a zašel tam…prodávají svoje věci, žijí z marží, frenčíza…proto suchary co koupíš v Tescu za 30 tam stojí 100…nicméně tě nějak nakoučují co jo a co ne…já jsem byl tenkrát v odbobí stagnace…jezdil dost, ale úbytek žádný…pak jsem začal víc pít, pravidelně nějaký režim nastavený od nich a co týden to kilo…pak přišly dovolené a přestal jsem tam chodit…fungovalo to dál i bez jejich sirupu z bezu za 500,– a tablet které mám napůl vyzobané ve stole v práci…

                      0 0
                      • michal1968  

                        tzn,že ani ty tvé ,,lepší" nejsou zárukou ,že na nich můžu ,,drtit" a zlepšovat se?

                        jsem žil v přesvědčení,že to má smysl..

                        v případě trenažéru asi se dá určitě významně lépe regulovat zátěž..to určitě

                        mám to chápat,že si vezmou peníze za každou konzultaci nebo ti vytvoří nějaký režim na období?

                        0 0
                        • blaf  

                          u fluidnich trenazeru i u valcu regulujes odpor zarazenym prevodem, trenazer ma ale jinou odporovou krivku a proto se na tom lepe jezdi kasoidnejsi intervaly, na valcich jdou ale intervaly taky jezdit, jestli ti jde o jezdeni intenzivnejsich intervalu, tak kup trenazer, v opacnem pripade v klidu valce

                          0 0
                          • Tina  

                            Valce Elite Digital Arion Smart B+ reguluješ plynule magnetickou brzdou ovládanou počítačom na riaditkach cez ant+. Môžeš nastaviť záťaž aj 400w.

                            Valce pomôžu zdokonaliť kruhové šliapanie. Na valcoch sa nikdy nenudíš :)

                            0 0
                            • blaf  

                              Valce Elite Digital Arion Smart B+ reguluješ plynule magnetickou brzdou

                              mas pravdu, moje chyba

                              Na valcoch sa nikdy nenudíš :)

                              tak to nevim co na tech valcich delas :D

                              0 0
                            • michal1968  

                              tak toto je určitě ,,dobrý" model válců…jen si říkám,že na začátek koupím něco z bazaru a pak se uvidí zda se mi jízda na válcích bude zamlouvat..

                              nerad bych investoval a pak to krachlo..

                              škoda,že neexistuje ,,půjčovna" válců..pro nás váhavé střelce..

                              a po čase třeba najdu způsob jako Tina..nebudu se na nich nikdy nudit..:-)

                              0 0
                              • blaf  

                                myslim, ze koupit bazarove, zakladni je na zacatek spraavna volba

                                0 0
                                • Johnnyxjr  

                                  přesně tak opakuje se to tady každoročně nejdřív lidi blbnou s válcema a trenažérama a pak je toho plnej bazar

                                  0 0
                                  • Delkim  

                                    a někdy to prodávají už po 14 dnech :) já takhle svůj trenažér koupil, po 14 dnech nadšený cyklista uznal, že na tohle fakt nemá hlavu :)))))

                                    0 0
                                    • myreczech  

                                      a co máš teď ty, vyhlížíš něco novýho…?

                                      0 0
                                      • Delkim  

                                        mám „obyč“ Tacx Satori, 10 stupňů magnetická brzda, není problém nastavit třeba 500 wattů na 60 otáček, vše je plynulé a odjezdil jsem na tom stovky hodin bez jediného problému (tedy až na defekty, pokud jsem zkoušel dojíždět obyč pláště)

                                        přes sebou mám vždy žehlící prkno s notebookem, mobilem a ovladačem na větráky :)

                                        zvažuji koupit trenažér CycleOps Fluid a válce nějaké obyčejné, bez brzdy, kvůli technice, vždycky po trenažéru a intervalech se „vyjet“ na válcích

                                        0 0
                                        • myreczech  

                                          FLUID2 vypadá nadějně…já mám slabost pro ty kinetiky…není to dokonalý, ale i po půl roce provozu bych asi nic jiného nevymýšlel…u mě byl velký skok, když jsem k tomu základu přidal ten další setrvačník…bohužel to není originál, v ČR v té době nebyl a možná až teď na sezónu ho přivezou…tak jsem si ho nechal vytočit…s porodníma bolestma jsem ho i rozchodil…musel jsem za pánem zajit napodruhé aby by ho pořádně vyvážil…vibrovalo to tak slušně že holkám pode mnou to na betonovým stropě udělalo ze sádrošů repráky…

                                          no to je pak další krok ke zwiftu…aktivních čechů tam zatím moc není…tak se přidej…závodit můžeš každý den…sám už moc systematicky netrénuju…2–3× týdně se přidám k nějakému závodu a jedu co mám…

                                          v sobotu Tacx Team Time Trial World Championships (http://www.zwiftpower.com/v2/race.php?…)

                                          včera večer s PR FTP 324…ZHR Zwift Handicap Race (http://www.zwiftpower.com/v2/race.php?…)

                                          teď v týdnu musím najít 5–6 hodin na 180 km Cervélo TT Mission (http://zwiftblog.com/…n-announced/)

                                          pořád se tam něco deje…mít jen víc času…

                                          0 0
                                    • Johnnyxjr  

                                      měl jsem to podobně po půl hodině šlapání nasr.. vydržel jsem to max hodinu takhle jsem to opakoval asi 3× pak to šlo z baráku

                                      0 0
                            • Breakpain  

                              Válce jsou super, ale mám výhrady:

                              • nevyplatilo se mi na ně chodit, pokud jsem unavený (na trenažeru lze … prostě člověk nespadne)
                              • občas, když jsem hotový na mě jde mikrospánek – ocenil jsem Elite, párkrát mě to zachránilo
                              • svalově náročnější – pokud člověka bolí záda/za krkem je to nic moc, na trenažeru se dá lehce točit v sedě
                              • můj průměr, kdy je to ještě příjemné je 90min, 120min je max, pak už to považuju za utrpení, protože se přestávám soustředit a mám tendenci sjíždět (ok, možná mám něco blbě v hlavě, že neudržím pozornost …)
                              • zvyšuje stabilitu (poznal jsem na MTB, nic extrémního, ale rozdíl znatelný)
                              • upevňuje kruhové šlapání
                              • bržděné jsou jasná volba, pokud to není jen na kompenzaci (snížíš hluk)
                              • /+nikdy jsem nezkusil lepší válce e-motion nebo jak se označují ty pohyblivé v rámu. Věřím, že je to lepší, ale nato, abych do nich šel bych si to musel někde vyzkoušet, zda to zato stojí.

                              Každopádně od válců neodrazuju, mám je a bez nich si to neumím představit. Během sezóny je beru na kopmenzaci a podobně ;-).

                              0 0
                              • michal1968  

                                moc pěkně jsi to napsal..

                                hluk mě netrápí..bydlím v domě na vesnici..snad jen pes bude v údivu co se děje..

                                stabilita..to se těším..můj bike mě sice mnohokráte vytáhnul z bryndy,ale toto může být přínos

                                kruhové šlapání pro mě španělská vesnice..taky může být plus..

                                u mě to určitě nebude ,,jen" kompenzace..jsem teprve ve ,,vývoji" určitě ne věkem ,ale km za rok…letos se poprvé snad dostanu na 4.000km..tak mi přijdou válce jako další postupný krok

                                ještě jednou děkuji za tvůj popis..

                                0 0
                                • Delkim  

                                  jen je škoda, že válce neumožňují silový trénink při nižší kadenci, což je přes zimu přínosem

                                  točit třeba 400 wattů na 60 ot. předpokládám válce neumí?

                                  0 0
                                  • michal1968  

                                    Tak to asi neumí..

                                    Já si říkám, že to bude snad na ZDV a sílu na jaře venku..

                                    Ale moc toho o těchto věcech nevím

                                    0 0
                                    • Delkim  

                                      vyzkoušej si to

                                      ideální je samozřejmě mít oboje… taky válce zvažuji, silově jsem se už na určitou úroveň dostal a více jistoty/ovládání zejména v zatáčkách/sjez­dech bych potřeboval jako sůl, zvláště když jde o každou vteřinu

                                      nicméně pokud bych měl volit jen jedno tak jednoznačně trenažér

                                      0 0
                                    • jonti  

                                      Trenažer ani válce ba ZDV moc nejsou, ty hodiny tam bez psychické poruchy nezvládneš, o dost výhodnější je právě tam dát intenzity a venku vytvrvalost.

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        souhlas. V modernější pojetí treninku motivy ZDV ani tempo už na stacionární zařízení nenajdeš. „nejpomalejší“ je píše SS.

                                        Ruská škola s 240m na trenálu je zaplať Bůh pryč.

                                        0 0
                                      • michal1968  

                                        Napsal jsem to blbě…

                                        ZDV určitě ve většině venku..to už mám i vyzkoušené..

                                        intervaly ..tento ,,nový" pojem pro můj trénink teprve zařadím…

                                        za intervaly jsem doposud považoval…5× vyšlapaný kopec..:-)

                                        0 0
                                  • Tina  

                                    Popis zo stránky Elite k valcom Arion Digital Smart B+ (http://www.elite-it.com/…ital-smart-b) „High power output: 400 watts at 35 km/h.“

                                    Takže pokiaľ máš prevod, na ktorom dokážeš točiť 60ot/min pri rýchlosti 35km/h tak „umí“. Myslím, že na prevode 50×11 by to mohlo byť reálne.

                                    0 0
                                    • myreczech  

                                      …a co ty máš ještě ty ELITE E-Motion Real válce? nebo už jsi přešla na něco jiného…?

                                      0 0
                                      • Tina  

                                        Tie real e-motion som musela reklamovať. Smola na vadný kus :( Nefungovala nulová záťaž. Môj wattmeter Rotor ukazoval najmenej 130w pri 20km/h.

                                        Tento týždeň mi doviezli nové Arion Digital Smart b+. Nemala som však zatiaľ čas ich vyskúšať.

                                        Na e-motion sa jazdí ľahšie. Pohyblivý rám umožňuje aj rýchle nástupy zo sedla bez toho aby som sa musela obávať, že vybehnem z valcov. Proste zaradíš ťažší prevod, vyskočíš do pedálov a špurtuješ „na tabuľku“ :)

                                        0 0
                                        • myreczech  

                                          no ty první e-moušny jsem měl od tebe…ten rám v rámu je na postavení do pedálů super…na Tax Antares jsem z toho párkrát vypadl a člověk se když je ze sedla cítí dost nejistě…ta tam radši ani nelezeš…

                                          tak pak dej do placu jak to jezdí s Arionem…

                                          hele pořiďte si někdo Tacx Magňum…to je ultimate hardcore…:)

                                          0 0
                                          • Tina  

                                            Arion som už mala pred real e-motion. Ale ešte nebol Smart. Ovládanie na počítači je prijemne. Oproti e-motion si musíš davat viac pozor na kruhové šliapanie. Neodpustia prudké a neopatrné pohyby. Jazda v pedáloch je možná bez väčších problémov, ale nie je možné odrazu vyskočiť a špurtovať ako na e-motion.

                                            Od Smart B+ si sľubujem lepšiu kompatibilitu s Zwift a možnosť vlastnej trasy.

                                            0 0
                                  • josef05  

                                    Přes zimu je podle mého lepší trénovat sílu v posilovně ZDV a později silovou vytrvalost až na jaře venku. Jinak na válcích se dá dost dobře trénovat i technika. Zvlášť na tomto modelu https://www.youtube.com/watch?…

                                    0 0
                              • blaf  

                                kdyz jsi unaveny, tak mas odpocivat ;)

                                kdyz pominu hluk, tak valce jiste nejsou jen na kompenzaci, delal jsem na tom intervaly od Sweet spot az po AC, pravda, pri AC jsem uz musel hnat kadenci hodne vysoko, tak to nebylo ono, ale trenovat na valcich kolem ftp by slo imho i delkimovi, ktery ma ftp celkem vysoko, jen ta nizka kadence na tom moc nejde, je ale otazka, jestli to k necemu je, trend je spis kadence vyssi nez nizsi

                                0 0
                                • Breakpain  

                                  Vztahuju to na své potřeby a moje zkušenosti ;-) … nic víc :).

                                  Ano, odpočívat – to máš svatou pravdu, ale kdo nehřeší ;) … Nicméně tenhle týden jsem nesedl na kolo a jen „spím“ ;-) … takže i tento nešvar se snažím napravit. Vzhledem k tomu, že bez problému spím 9–10 hodin, tak tam deficítek bude slušný :).

                                  0 0
                                  • Delkim  

                                    hmm, užívej si to, závidím :) až budeš táta tak ti to děti s tím spánkem vysvětlí, kolik že ti musí stačit :)))))

                                    0 0
                                    • blaf  

                                      presne :) i o vikendu vstavame v sest az v pul sedme :( dnes u nas byla babicka, tak jsme vyjimecne spali do deseti :) (a prosvihl jsem aukci na ebay :/)

                                      0 0
                                    • Breakpain  

                                      Bohužel je to jen výjimka pro aktuánlích 10 dní a pak to končí a začíná pracovní peklo – proto jsem se dokopal chodit utlra brzo spát, jinak s tím mám problém a spím také málo, ač děti nemám :-/ …

                                      0 0
                      • blaf  

                        na valcich se daji 2h+ treninky v pohode, jen intenzivnejsi intervaly musis jezdit vic kadencne a je to rachot, a od urciteho vykonu uz se tezko jezdi AC intervaly, protoze na to ty valce nemaji odpor, na druhou stranu jsou valce prospesnejsi technice jizdy a je to o fous mensi nuda nez trenazer

                        na trenink je imho dobre mit oboje, pro michala jsou ale valce podle me v pohode

                        0 0
                      • Janek33  

                        Strava je naprosty zaklad vseho. Kdyz clovek snizi mnozstvi prumyslove zpracovanych potravin, vynecha potraviny, ktere telu pouze skodi (rafinovany cukr, mlecne vyrobky, bilou mouku), vyrazne omezi prijem masa, potom jdou prebytecna kila dolu a vykonnost neskutecne nahoru. Telo ma vice energie a hlavne neskutecne regeneruje.

                        0 0
                        • blaf  

                          mohl bys mi prosim do sz napsat detaily o tom jak rafinovany cukr telu skodi? tady prosim ne, tohle vlakno je o necem jinem! nebo to napis do nejakeho vlakna o jidle, celkem me to zajima

                          0 0
                        • petr99  

                          Nemyslim si, že mlíko je nějak škodlivý, v čem ? a v čem bílá mouka ? A o omezení masa to podle mě taky není, spíš jen vědět kdy jo a kdy ne a taky jak k tomu máš poskládanej zbytek jídelníčku atd.

                          0 0
                          • Janek33  

                            Jak pise Blaf, neni toto vlakno o strave, takze nema cenu se vice rozepisovat. Problem je kravske mleko, ktere lidske telo nedokaze stravit a s tim souvisi veskere alergie, ekzemy atd. U bile mouky je problem zpusob jakym je zpracovavana a maso je kapitola sama pro sebe. Ale staci, kdyz si o tom neco prectes a pochopis souvislosti. Pokud ti tedy zalezi na svem zdravi a vykonnosti.

                            0 0
                        • Tencovozikmin  

                          Uz ti to nekdo psal drive,az to vydrzis pet a vice let tak se podel o zazitky,zatim zacals a v euforii pises pitchoviny co vyradit ze stravy. Chtel bych te videt ted a pak za 10 let pri dodrzovani tech tvych zasad a nepojidani skodlivych potravin.

                          0 0
                        • favorit.  

                          prostě být vegan :-)

                          (jinak teda, máš recht)

                          0 0
                        • favorit.  

                          prostě být vegan :-)

                          (jinak teda, máš recht)

                          0 0
    • Delkim  

      btw pokud někdo ty finance opravdu neřeší, tak tohle je poslední novinka CycleOps na trhu

      Hammer direct drive

      0 0
      • blaf  

        Ty jsi nějak vysazený na cyclops, ne? Proč koupit tohle a ne neo?

        0 0
    • favorit.  

      hele, já na trenažer seru. Jen si jdu občas zaběhat, do bazénu anebo na běžky. V zimě teda akorát dost posiluju, v baru a v hospodě zvedáním půllitru.

      A taky to jde!

      P.S.: ono celý trénování je k ničemu. Fakt! Přes rok jen jezdim turistiku a intervaly když nestíhám ráno do práce.

      0 0
      • Delkim  

        děkujeme za hodnotný příspěvek

        btw na té fotce bys měl přidat, sjíždí tě o další kolo!

        0 0
        • favorit.  

          tím jsem chtěl říct, že to zbytečně moc řešíte :-)

          0 0
          • Honzis  

            já taky koukal, že bych místo wattmetru konečně zase pořídil ocel, prodal karbon a vykašlal se na všechno.

            0 0
            • blaf  

              vzdyt uz mas ocelovy Favo, ne? :)

              0 0
            • favorit.  

              …u horskýho kola si opět pohrávám s myšlenkou na odmontování přehazovačky!

              0 0
          • obda  

            Hmm, a když bydlíš v nížině (škrtni běžky) a běhat nemůžeš kvůli kolenům, tak nohy budeš cvičit kopáním u kraula?

            0 0
            • McBlacky  

              to bys musel být v hodně zakopaný nížině, abys na ty běhny nedojel autem :)

              0 0
              • obda  

                Zkus bydlet třeba ve Znojmě ;) Jak to nemám za barákem (což terény pro mtb jo, v lese jsem za 2 min), tak s rodinou a prací neřešitelný problém :( Přes týden běhny nedám, a o víkendu se chci věnovat rodině. Běhání v tomto ohledu bylo fajn. To mám ale teď od doktora zakázané (dopady mi nedělají dobře) :( A těch lidí, co se dali na kolo, protože jiný sporty nemůžou, je tady dost (nicméně zrovna můj případ to není).

                0 0
            • favorit.  

              no, chápu, že jsou lidi, co na kolena nemůžou. Ale věřím, že je to relativně malý procento. Lidi by hlavně neměli sedět doma na zadku a dělat to, co je baví. Nutit se do něčeho je nesmysl.

              Jinak je to aso spíš otázka na regeneraci, léčení a tak, ne? Dva roky zpět jsem ani nedošel domu, jak jsem měl zničený klenby a teď neni problém jít si na hoďku zaběhat.

              0 0
    • Rockodendronus  

      A jak se díváte na klasické spinningové kolo místo trenažéru? V případě, že nehledám nic „smart“ a nemám problém s prostorem. Není to lepší?

      0 0
      • bradek  

        Pokud dáš do trenažéru své kolo, máš zajištěný správný posed a zatěžuješ správné svaly, na spinningovém kole je často problém ho dobře nastavit (polohy po 5ti cm apod.). A pak lepší spinningové kolo (těžký setrvačník, možnost nastavení všech poloh, tzn. řídítka nahoru dolu, dopředu dozadu, poloha sedla, stejně dlouhé kliky atd.), bude dražší než kvalitní trenažér.

        0 0
    • Luwa  

      Koukam že tu nikdo nezmínil program BKOOL. Baví me víc než konkurence. Hlavně závody na dráze nemají v multiplayeru chy­bu.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Trenuj moral, odpocivej doma:)

      0 0
    • Tina  

      Možno to niekomu pomôže pri rozhodovaní. Valce vs pevný trenažér

      0 0
    • myreczech  

      …Unboxing nového Elite Rampa (FE-C trenažér) za cca 11t…nevypadá to zle…

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • Bengti  

      když tu už řešíte zimní přípravu tak jsem se chtěl zeptat jesli při najíždění km v zimě je lepší držet watty v zoně 2 a nebo se to může pohybovat v zoně1 a 2 ?

      0 0
      • blaf  

        z1 je kompenzace

        z2 vytrvalost

        kdyz chces trenovat vytrvalost, tak mas vetsinu casu travit v z2

        0 0
    • Bengti  

      tak i z kopce dolů se snažit držet Z2?

      0 0
      • bradek  

        Já se snažím držet v Z2 co to jde, takže pokud možno i z kopce, s větrem v zádech apod. a i tak mám pak třeba 25% času v Z1, teprve s waťákem jsem zjistil, že i najíždění vytrvalosti může být dřina. :)

        0 0
    • coplos  

      Magazínu Runner's World jednou ke svým metodám řekl: „Neposlouchám rady typických trenérů. Nevyužívám fyzioterapeuty, ledové koupele, masáže, neběhám tempové okruhy, nemonitoruji si srdeční frekvenci. Nemám k tomu všemu žádné velké výhrady, jen nejsem dostatečně organizovaný nebo ambiciózní, abych dělal všechny ty věci jako seriózní běžci. Čím víc času ztratíte takovými hračičkami, tím méně času máte na běhání. Nebo na zabíjení času jiným způsobem," pravil moudře bělovlasý stařík. Kdyby to řekl někdo jiný, byl by to jen názor k pousmání. Když to říká Ed, měli bychom se nad tím hluboce zamyslet.

      https://www.sport.cz/…jerinek.html#…

      0 0
    • coplos  

      a do mě :-)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Proč do Tebe?

        Když popořadě smícháš genetickou (fyziologickou) predispozici + dostatek vůle + nadbytek času + dlouhou pauzu + zmenšující se konkurenci, tak máš také šanci. Ale vsadíš si u sebe nebo kohokoliv jiného na první tři faktory?

        0 0
    • RUSH  

      Využiju tohle vlákno – má někdo z vás zkušenost s tréninkem venku za tmy se světlem např. typu SolarStorm?

      Přestavoval bych si to asi tak, že bych jezdil na HT buď po lese, nebo občas po málo frekventovaných silničkách na 1–1,5 hod (tak 1× – 2× týdně, jen ve všední dny).

      Přes zimu se sice obvykle přinutím běhat (myšleno ve všední dny, kdy je už brzo tma), ale tohle by mohlo být zábavnější. Jezdit (trošku trénovat) za tmy jsem ale zatím nezkoušel, tak bych chtěl vědět, jestli to není kravina a jestli ve finále jenom nevyhodím prachy za světlo.

      Nejde mi o to jaké konkrétní světlo použít, chtěl bych jen vědět, jestli trénik v těcho podmínkách lze smysluplně provozovat.

      0 0
      • blaf  

        Po silnici je to s X2 celkem v klidu i na nejslabsi rezim. Par desitek hodin jsem s tim nejake ZDV nebo tempo treninky absolvoval. Vyssi intenzity jsem s tim nezkousel, to absolvuju doma. Na bajku to imho s X2 urcite pujde taky, spousta lidi v noci jezdi i v lese.

        Jinak jizda v noci je celkem prijemna. Cesta prijemne ubiha, kdyz jezdis pozdeji, tak neni provoz a je i klid. Vykopat se ven je sice tezke, ale ve finale to mam i docela rad.

        0 0
        • michal1968  

          můžu potvrdit..jezdím s ním z práce domů..velká část je mimo osvětlené městské části..

          ten nejslabší režim je celkem ok..a ten nejsilnější už slabší řidiči bliknou dálkovými..a vydrží opravdu max 2hodiny

          0 0
        • RUSH  

          Ještě dotaz ohledně X2 – drží dobře na řidítkách? Jak na to koukám, je to jen na gumu kolem řidítek, a v terénu nárazy budou – nemění se pak sklon/nastavení světla?

          0 0
          • blaf  

            vozim to jen na silnici, pripevneny vzhuru nohama, pod riditky a nevsiml jsem si, drzi dobre, jak na mtb netusim, ale myslim si, ze drzet bude

            0 0
          • michal1968  

            Moc jsem s ním v terénu nenajezdil,ale ten posun se asi dá očekávat

            V balení jsou dvě velikosti gumy..dle průměru riditek..

            Jednou jsem zapomněl doma gumu a večer jsem to pripevnil drátem.. To se ani nehlo

            0 0
          • Tencovozikmin  

            Drží dobře,spíš je problem s upevněním akupaku.

            0 0
      • Melvin  

        Jezdit za tmy má něco do sebe. Je to úplně jiná atmosféra a už se na to i těším. Pokud budeš jezdit po zpevněných cestách, tak asi stačí jedno světlo, na blbnutí po lese je lepší jedno světlo na kole a druhe na hlavě, ať vidíš líp do zatáček atd.

        0 0
    • Delkim  

      Shane Miller a jeho nová recenze na Elite Drivo Smart

      btw pěkný sprint +1000 W

      ELITE DRIVO SMART TRAINER – 90min Ride and Sprint Test

      0 0
    • Canyon325  

      využijem tému… nevedel by mi niekto poradiť dobré cviky na strečing? statický strečing po tréningu robievam pravidelne (ak idem 60+km v rýchlejšom tempe počas sezóny), avšak rád by som cvičil aj mimo tréningu, resp. po kratších švihoch kde sa už tento typ strečingu neodporúča… mám riadne skrátené hamstringy (v predklone sa bez pokrčenia kolien nedotknem zeme ani náhodou), preto by som potreboval cviky najmä na tieto svalové partie

      0 0
    • Ajaj77  

      Rad bych si nechal poradit s treninkem v zimnim obdobi, protoze jsem v cyklo novacek.

      Trochu historie – jsem bezec se zamerenim na ultra (v mem pripade cokoli v horach, pokud to ma min. 100km). Minuly rok me zacaly bolet achilovky a na jare jsem se konecne rozhodl pro navstevu ortopeda. Krome jinych lekarskych metod mi doporucil kolo, abych nevypadl z kondice (v lete me cekal zavod, na ktery jsem se pripravoval 2,5 roku). Ve zkratce – v breznu jsem koupil silnici, okamzite tomu propadl a ted koupil trenazer na zimu.

      Jenze- na netu i tady ctu hlavne vseobecne rady, jak v zime trenovat. Da se ale nekde stahnout kompletni trenink pro ruzne urovne kondice?

      P.S. muzu samozrejme jezdit i jen podle pocitu, ale nejsem nejmladsi (tzn regenerace pomala, malo casu kvuli rodine/praci), takze chci trenovat cilene, abych uz ten cas vyuzil smysluplne...­...plus achilovky mi presne odesli kvuli razantnimu zvyseni kilometraze bez cileneho treninku.

      Diky za pomoc vsem co se ozvou.

      0 0
      • JFtryall  

        To mas vyhodu, mas vytrvalostni zaklad. :-) Kdyz mas zdravotni problem, tak idealni varianta je trenovat tesne pod tim, nez se to projevi. Takze drzet vytrvalostni zatez, uplne prijemnou. Ale zamakat co nejvic na posedu, stylu slapani a kvalite treter…na ergaci bys to mel dobre vyladit. Tam se dela hodne chyb. Kdyz budes trenovat venku, tak nejezdi kopce na tezke prevody a nezvysuj tam zatez, musi to byt porad prijemne s pravidelnych dychanim, ale snaz se neustale mit danou zatez a slapat..i pod mirne klesani atd. Az se ti zdravotni obtiz zlepsi do te miry, ze muzes jezdit v tempu po rovine nebo v kopcich, tak muzes postupne pridavat. Ale to si uz netroufnu moc radit. Je to hodne obecne.

        0 0
        • McBlacky  

          nechci se tady pouštět do diskuze, jen bych mu spíš poradil po lehkým začátku (který má očividně za sebou) jít víc do síly a rychlosti. Vytrvalost bude mít špičkovou, bohužel sílu na pedál mizernou. Znám pár super běžců a na kole jsou totálně marný, protože sice dokážou jet dlouho lehko vytrvalost na hranici komp/zdv, ale vůbec nemaj tah a rychlost. Taky tím, že je starší už musí víc investovat do síly a rychlosti

          0 0
          • JFtryall  

            To zcela urcite, s tim souvisi i ten styl slapani. Kdyz si to dobre neosvoji, tak muze achillovce jeste vic nalozit. Dobry je zacit vzdycky odspodu a postupne zvedat. Az je to zdravotne ok, tak sila je na rade.

            0 0
          • Ajaj77  

            Mas naprostou pravdu. Kdyz jsem jeste jezdil venku, tak jsem se pohyboval mezi 10% nejrychlejsis jezdcu, aniz bych musel jit na maximum. Vyjizdky byly vzdy od 100–150km. Ale v kopci (pokud se tady neco timto nazvem da oznacit, nebot ziji na naproste rovine) me predjela i baba s nusi…

            0 0
        • Ajaj77  

          Zapomnel jsem napsat, ze problemy s achilovkami uz nemam. Pomohla kombinace ortopeda, kola a samozrejme razantni snizeni objemu pri behani.

          Ergo nemam. Sel jsem do Tacx, takze stale jezdim na svem kole. Positivum je, ze tam muzu dobre simulovat jakykoli kopec (delkou i sklonem). Zimu chci stravit pouze na Tacx a sem tam se probehnout. Cyklo treninky mam ted 2 typy – vetsinu: slapat „rovinu“ na 100 otacek ale zustat tepami v ANP, cas treninku od 2–4hodin. Nebo 1–2 tyden simulace kopcu, otacky 60–80, tepami jit vyse ale ne do naproste „smrti“. Celkem 4–5 treninku + max 2 behy v ANP.

          0 0
          • JFtryall  

            Kadencni slapani staci trenovat v kratsich casovych usecich. 2H+ jsou fakt zbytecne. Optimalni kadence je kolem 80–90 pro vytrvalost. Stovka je uz pro cloveka, ktery ma dokonale zvladnutou techniku slapani a i tak je tahle kadence vhodna pro intervaly. Navic to zbytecne rozhazuje dychani a tep a vykon zustava nebo pada dolu, takze i ten treninkovy prinos. Jestli nemas problem, tak jezdi vic kopcu na silu v tempu a nebo silovejsi bloky po rovine. Ale musis vnimat slapani neustale, nenapalovat zacatky kopcu atd. pri moji maximalce 190 to dela cca 155–165 tf. Vykon pri 70kg optimalne kolem 250–320W, podle stupne trenovanosti.

            Jinak tempovy trenink muze vypadat nejak takto, jestli pujde videt.

            0 0
            • Ajaj77  

              Diky za ukazku treninku.

              Pokud zustaneme u u treninku sily a rychlosti, co je lepsi?

              Klasicke intervaly (kolik casu v intensite a kolik mezi-pauzy)?

              Nebo lepsi kopce (stridat nahoru/dolu nebo lepsi tahly v kuse)?

              Nebo lepsi rovina silove (napr. 1 hodinu na hrane EANP)?

              A hlavni otazka, jak v zime casto silovy trenink zarazovat a zda mam zbytek jezdit v ZDV?

              Sorry za mozna jednoduche otazky, ale docela v tom tapu. Teoreticky je asi nejjednodussi „naroubovat“ cyklo trenink na bezecky, co se tyce poctu intensity a OV (ZDV), ackoli si netroufnu odhadnout, kolik casu na kole se ma prepocitat z 3h behu…

              0 0
              • JFtryall  

                No to neni uplne uz jednoduche takhle z fleku. Nevim kolik mas casu, hodne se to odviji od regenerace atd.

                Ja bych jezdil bud opakovacky kopce idealni je nad 10 minut aspon 3× a nebo bezpecnou rovinu, kde vis ze to udrzis- cca 20 minut. Pauzu davam priblizne polovicni nez je cas useku nebo pocit, ustaleni tepu…:-) u intenzivnejsich useku by to melo byt 1:1.

                Zaradil bych to tak dvakrat tydne, telo by to melo zmaknout zregenerovat. S wattama by to ale bylo jednodussi. Vedel bys na cem ses.

                0 0
                • McBlacky  

                  No pauzy se doporucuji 2× intervalu, pro urcity typy 1×. Pro plnou rege ovsem pocitej az 40 minut, to jsou specialni pripady.

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Nee…do FTP staci pulka delky intervalu a nad by to melo byt jedna ku jedne, aby to za neco stalo. Celkovou delku intervalu kolem 20 min. Typicky 4×5 min over FTP v kopci, 5 min pauzy mezitim a jedes spokojene domu.

                    0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Chceš trénovat cíleně, ale co a na co? Co má být výsledkem snažení? Cyklista? Ultramaratonec? Triatlet?

        Jestli jsou hlavním cílem pořád běhy, tak sice na kole udržíš nebo i zvýšíš dlouhodobou (aerobní?) vytrvalost bez zbytečného huntování kloubního aparátu, ale předěláš si „běhací“ nohy na „cyklistické“. Takže ke kolu bys měl občas popoběhnout, asi ne objemy, ale rychlost.

        Krom toho na ‚ultra‘ v horách potřebuješ kotníky v nějakém stavu, kondici, ty na kole nenatrénuješ a ani neudržíš, tam jedou téměř zafixované nebo jen ve velmi malém rozsahu a v jedné ose pohybu (když to umíš a děláš správně). V tomto ohledu je třeba plavání úplně kontraproduktivní, ale zase můžeš chrtit kilometry naprosto bez omezení, protože vlastně celou dobu ležíš :-).

        Je jen na Tobě. Kolo určitě na dlouhodobou vytrvalost (jak píše JFtryall), doma bych se nebál ani intervalů, venku to chce hlavně klid a nohy v teple. K tomu třeba nordicwalking (zátěž je menší než u běhu, ale systémově podobná) a pestré další aktivity.

        0 0
        • Ajaj77  

          Nejsem vyhraneny. Tento rok jsem si splnil sve dlouholete cile v Ultra a pozbyl motivaci, abych drtil za kazdou cenu (coz drive znamenalo i vstavat o vikendu v 5, jit pres tyden behat na 2 hodiny v dobe kdy vetsina lidi jde do postele, tesit se na dest/vitr/mraz, protoze te to posili psychicky, atd.).

          Vicemene chci byt stale ready na Ultra v horach (kolo je hodne dobra priprava, ac se to mezi bezci nevi, z hlediska stredni zateze po dobu vice hodin + silove slapani dokaze nahradit behy do kopce, pokud nemas prilezitost jako ja kopce trenovat), ale posilhavam i po dlouhem IM. Cyklo zavody v planu nemam, protoze jsem posera na rychlou jizdu v baliku a nechce se mi to trenovat (jsem v treninku soliter).

          0 0
    • madik  

      Kdyby se někdo chtěl zbavovat nějakého turbo traineru, tak mě můžete oslovit. Válce určitě nechci, mám se rád. Může to být asi i základnější model. Něco co řídí odpor zvyšující se obvodovou rychlostí kola. Rozsah klidne cca 50–1000W. Předpokládám, že bych to chtěl na Zwift, mám powermeter na klikách takže asi ani nemusí mít nějakou spešl elektroniku. Rád bych něco na zkoušku co nebude taková velká investice. Dik

      Nevím totiž jeslti nákup nějakého levného má uplně smysl. nemám uplně přehled co je na trhu v tuhle chvíli. jen koukam, že začínají někde od cca 200 liber. Asi by to splnilo co bych chtěl, ale zase někdo nějaký podobný werk doma má a nemá k tomu powermeter, takže to má omezenou funkčnost.

      http://www.clevertraining.co.uk/…ike-trainers

      0 0
      • Delkim  

        to bys nemusel mít ani model ze zvyšujícím se odporem vzhledem k rychlosti, ale klidně magneticky ovládanou zátěž jako mám já starší model TACX Satori

        zátěž zvyšuješ ovládáním na stupnici 0–9 plus samozřejmě převody/rychlostí

        pak už jen nějaký ANT+ dongle za pár stovek a můžeš ZWIFTovat :)

        jinak s měřičem výkonu, pokud ho už máš, je ten ZWIFT tímhle způsobem nejpřesnější a zároveň nejlevnější řešení

        já mám na poště k vyzvednutí ten ANT+ dongle z Aliexpressu, zítra to vyzkouším (PowerTap+ZWIFT)

        btw já svůj trenažér budu prodávat, jen musím mezitím vybrat něco nového

        0 0
        • madik  

          Aha takže si nastavím režim odporu, třeba 3. A pak i změnou převodu na kole nebo jen zrychlování/zpo­malovanim kadence ještě můžu jemne doladovat výkon? Kdybych třeba chtěl jezdit intervaly 500W. Musím přepínat ovladač odporu, nebo to pobere změna převodu?

          Má to nějaké mouchy, které člověka neznalého traineru překvapí?

          0 0
          • bradek  

            Je to tak jak říkáš. Výhoda u trenažérů, kde si můžeš navíc nastavit manuálně odpor, je ten, že vždycky najdeš nějakou kombinaci ručně navoleného odporu, převodu a preferované kadence na požadovaný výkon. U trenažéru, které mají jen fluidní odporovou jednotku, bez jakékoliv regulace, to dolaďuješ pouze převody a kadencí, pak se ale může stát, že nárůst odporu po přeřazení (takže zvýšení rychlosti) je tak výrazný, že musíš hodně snížit kadenci, aby si držel výkon jaký chceš (nebo držíš požadovanou kadenci, ale na vyšším výkonu, než bys chtěl).

            0 0
            • Delkim  

              přesně tak

              chci 320 wattů při kadenci 80 a vhodně zvolenou kombinací si to nastavím, pak ty stejné watty chci při 90 ot. nebo 100 a pokaždé to bude možné

              0 0
            • madik  

              Začínám tomu rozumnět. Výhoda je mít jemně odstupňovanou kazetu. Díky tomu že mám powermeter bude to velmi dobře použitelné.

              Na Zwift pak stačí mít ant+ dongle. Zwift si pak vezme asi údaje o výkonu a kadenci a můžu jezdit. Zní to fajn. Bych asi začal jezdit po večeři abych se necítil tak provinile :) Hodka na tom 2–3× tydne by mohla stačit. Zwift je prý návykový, to je přesně co potřebuju :)

              0 0
              • bradek  

                Přesně, já mám kazetu 11–25, navíc je lepší jezdit na rychlejší převody kvůli setrvačnosti a odpor dolaďovat jen páčkou od trenažéru a pár převodama, pomalý převody nepoužívám vůbec.

                0 0
              • Delkim  

                večeře? a k čemu to je? jaro je za rohem! :)))

                0 0
              • JFtryall  

                500W po veceri nedoporucuju. :-D

                0 0
              • McBlacky  

                já vozím na trenálu 11–23 kazetu, přesně proto, abych dobře držel kadenci/watty

                0 0
    • bradek  

      Zwift vs TrainerRoad:

      http://road.cc/…ich-best-you

      0 0
    • Forester  

      Zdravím,

      chtěl bych se poradit ohledně tréninku přes zimu. Používám aplikaci TrainerRoad (jsem s ní spokojený a měnit nechci) a starší trenažer Elite Direto. Cílem je přes zimu trochu potrénovat na ultra (1000Miles, BohemiaDivide). Nechci to vyhrát :-), spíše to ujet v pohodě bez velkého trápení jako dosud.

      Jsem schopen odjet na trenažéru 6–8 hodin týdně (vyzkoušeno v zimě a na jaře), později možná i 10, vice určitě ne. K tomu něco málo doplňkových aktivit. Celkem mi vyhovuje (resp. ho potřebuji!) tréninkový plán, co vyleze z TrainerRoad, jen mám problém s jeho vytvořením. Jde mi o formulaci zadání, kde se definují cíle. Zadává se tam typ cílové aktivity, ale terénní ultra tam není. Jestli jsem to dobře pochopil, tak se tomu blíží silniční Gran Fondo?

      0 0
      • Prazak0  

        V zimě bývá nemálo dní, kdy je relativní teplo, tj. 5 st. a více. Pokud neprší nebo nepadá mokrý sníh, tak bych využíval tyto dny či období a jezdil co nejvíc venku. Nakonec je možné i kombinovat jízdu na trenažéru s ježděním venku, např. doma se na trenažéru trošku zahřát, pak pojezdit něco venku a za tmy, když třeba mrzne, tak zas šlapat na trenažéru.

        Ty hodiny, co píšeš, tak jsem nepochopil jak by byly. Ono je asi rozdíl jezdít třeba hodinu, hodinu a čtvrt denně (5–7× v týdnu) nebo jezdit méně dnů a třeba dvě hodiny v kuse. Pro vytrvalost by bylo určitě dobré mít aspoň 2× v týdnu, aby jízda trvala 2 hodiny a více. Nebál bych se jezdit při kratších jízdách i intervaly a nebo s vyšší intenzitou. I toto trošku zlepší i tu vytrvalost a lze natrénovat něco, co při běžném ježdění venku člověk dělat nebude.

        Tréninkový plán – to lze mít různě, buď fixně dané a plnit to, což jde snadno na trenažéru. Nebo to mít volněji, např. na objem a venku jezdit dle možností a dle toho uzpůsobit i ježdění na trenažéru. Cílem by mělo být dodržet stanovený objem.

        0 0
        • Raf  

          S tím trenažerem to je myslím lepší obráceně:

          ráno procházka, venčení psa, běh, posilování a po příchodu domů trenažer

          odpoledne kolo pokud počasí dovolí a po příjezdu domů trenažer

          Neumím si představit jít na trenažer a potom ven. Sice na něm dokážu jet intenzitou že ze mě neteče, ale přeci jen se potom strojit do zimních hadrů… :D

          0 0
          • Prazak0  

            Ne každý rámo může mít procházku nebo cvičit, běhat, prostě kdo začíná v práci brzo, tak obvykle vstane, sprcha a snídaně doma nebo v práci.

            Ano, tak jsem nějak mínil venku kolo a když přituhne nebo po přestávce na jídlo ještě šlapat na trenažéru.

            Ale zvláště v zimě není od věci chvíli se zahřát na trenažéru. U všech sportů se doporučuje rozcvička, na kole má být určité rozjetí, pak teprve vyšší tempo. Mně venku chvíli trvá, než se rozpumpuje krev, takže ze začátku trošku zima, pak se zahřeji. To je právě tím, že tu rozcvičku z trenažéru nemám. Ono bohatě by stačilo nějakých 10–15 minut, samozřejmě lehčeji, cílem není výkon ale rozehřát se ven (zas ne se zpotit).

            Pro dost lidí bude lepší v zimě dělat jiný sport, např běhat, či rychlá chůze, chůze s holemi. Trenažér pak mít jako doplněk, aby specifické svaly a jejich typické zatěžování pohybem při šlapání měly i trénink jako v sezoně. V případě zde ale bude nejlepší co nejvíc kolo a trenažér.

            0 0
          • Forester  

            ráno procházka, venčení psa, běh, posilování a po příchodu domů trenažer

            ideální rozložení dne … jen tam nevidím práci, starost o děti, manželku/přítel­kyni, atd. :-)

            0 0
            • Prazak0  

              Psal po příchodu domů, ale taky mi zprvu napadlo, že tam ta práce i ostatní věci chybí.

              0 0
              • Forester  

                ráno procházka … po příchodu domů trenažér :-) … asi každý čteme něco jiného ;-)

                0 0
                • Raf  

                  Nj, už jsem měsíc na homeoffice, tak mi to tak nepřijde :D

                  0 0
                  • Forester  

                    Občas kouknu na Stravu, tak jsem si říkal, že máš roupy :-)

                    0 0
        • Forester  

          aktuálně mám pouze jedno kolo (Cx), bike je na reklamaci. Když upnu Cx do trenažéru, nechci se mi ho každý den vyndávat, mýt a upravovat zadní brzdu.

          Chodím do práce, HO nevyužívám, takže přes týden se na kolo moc nedostanu. Za po-pá cca 3 tréninky, každý od 1–2 hod na trenažéru, o víkendu můžu delší.

          Vyhovuje mi tréninkový plán na TR, jen mám problém s jeho specifikací, aby splnil účel. Na druhou stranu, vzhledem k mým výkonům je asi cokoliv dobré :-). Chtěl jsem to mít zaměřené na ten svůj cíl, no :-).

          0 0
          • Prazak0  

            V dosavadním teplém počasí je škoda nejezdit venku, trenažér jízdu venku nikdy nenahradí. Pokud je sucho, tak kolo z venku není potřeba složitě mýt, bohatě stačí otřít hadrem, dalo by se zvládnout vše do 10 minut. O víkendu je opravdu škoda nevyužít jízdy venku, i kdyby se muselo kolo mýt půl hodiny, tak to za to stojí, jízda venku 3 h se zvládne snadno. Navíc dva dny po sobě, takže by stačila očista kola po neděli.

            Máš pravdu, že pro Tvůj trénink je cokoli dobré. Jiří Ježek říká „vše se počítá“ a říká to svým svěřencům, takže to platí i pro dosti trénované. Jde Ti o vytrvalost, to chce najezdit toho co nejvíc. Takže třeba o víkendu bych dal 2× 3 hodiny, pak na trenažér sedl až v úterý, středu a čtvrtek. Celkem 9 hodin, na tom trenažéru bych jezdil z části intervaly. V tom týdnu by v zásadě stačilo trénovat jen dvakrát, třeba út+čt, nebo út,st a dva dny volno před jízdami venku.

            0 0
            • jiriga  

              souhlasim, pokud to jde, jezdit venku. Predloni jsem si zakoupil trenazer a upnul kolo. Tak nejak jsem vydrzel splat v garazi celou zimu, ale vic jak 1,5hodky jsem nedal. No, a loni uz jsem nemel mentalni silu si na to sednout. A zacal jsem proste jezdit venku, hodne tomu pomohla tepla zima, ale jezdil jsem porad. Cca 5–7hod tydne. Idealni bylo , ze jsem jezdil do a z prace (cca hodka jedna cesta) , takze jsem vlastne neztracel cas a mohl se pak venovat rodine. Letos jsem od brezna na HO a ty cesty do prace mi tedy vylozene chybi:-) Letos nevim jak to bude, pac se nam za chvili narodi treti prcek..co vsak vim urcite, trenazer ani nahodou:-) Radsi vyjedu v 9.hodin vecer na hodinu ven…

              0 0
              • tomo_111  

                ja som tak jazdil ‚do prace‘, akurat som teda jazdu zakoncim doma na HO..ale princip moze zostat :)

                0 0
                • jiriga  

                  jasne, ale neni to uplne ono, pac vim, ze se musim vratit …a kvuli tomu se rano nedokopu:-)

                  0 0
              • Krejza  

                Záleží, jaký máš cíl. Trenažér není pro každého.

                0 0
                • milan.v  

                  Naopak, pár lidí už jsem k tomu přivedl, dokonce i odpůrců a jak jsou dnes rádi a litují… ;o)

                  0 0
                  • Krejza  

                    Našel jsi ty, kteří překonali ego a získali chuť trénovat, nejen se vozit .-)

                    0 0
                • Prazak0  

                  Trenažér jistě pomůže každému, ať ho využívá jakýmkoli způsobem. Ale já ho mám radši jen jako doplněk, nebo pro nějaký krátký trénink, třeba na 20 minut, kdy to skoro se nevyplatí tahat kolo ven, zvl, když je mokro. Já ale nepatřím k borcům, kteří by na trenažéru natrénovali podstatnou část a brali ho jako plnohodnotný trénink. Radši venku jedu v chladu nebo i za mrazu než se přehřívat na trenažéru, ale každému vyhovuje jinak.

                  0 0
                  • Krejza  

                    Tak přesně na tohle je trenažér úplně na hovno. 15 nebo 20 minut je málo na jakýkoliv trénink. Snad jen s výjimkou warmupu nebo cooldownu, pokud je k tomu jiná, primární aktivita.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      20 minut mi může dobře posloužit k tomu, že skutečný trénink venku si odsunu na zítra, pokud např. je liják a mezi jízdami nemám moc dlouhou přestávku, kdy by se ztrácela trénovanost. Ano, takové zahřátí organismu, tak to lze brát. Nebo jak jsem psal, vrátím se po jízdě večer co byla hodinu a půl a na trenažéru si pak ještě přidám 15 minut. 15 minut by nebyl pořádný trénink, ale 15 navíc se mi přičítá k tomu, co jsem najel venku. Podobně v zimě, můžu si tak nastavit jízdu, co byla na mrazu, nebo pokračuji večer. Ve dne bylo sluníčko, teplota těsně nad nulou, po západu slunce to šlo dolů. Pak ta čtvrt nebo půl hodina na trenažéru se opět přičítá k tomu venku. Kupodivu psychicky to je náročné jen jak ta krátká doba, dokonce po jízdě venku se to lépe snáší než když se šlape jen na místě doma.

                      Ale jednu zimu jsem jezdil výhradně na trenažéru, na jaře to bylo znát v pozitivním slova smyslu, ale to ježdění bylo utrpení. Jezdit venku mě baví, to je zásadní rozdíl.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        By se mi chtelo prevlikat ro extra 15 minut a diky tomu jeste prat dalsi hadry

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Naposledy jsem to vyřešil tak, že jsem měl na sobě to, co venku, jen jsem ubral vrstvy. Ale když je pěkně, tak jezdím venku radši celé. Např. dnes mi nedává smysl si takto přidat další trénink, ale např. v neděli večer, když bude v pondělí naplánovaný den volna, tak klidně přidám. Pokud nepojedu venku tolik, že by to už stačilo.

                          Pro takový oddalovací trénink, kdy cílem je jen mít malou aktivitu před skutečným tréninkem, tak obvykle volím nižší intenzitu. Protože se soustředím na další den, naopak lehká jízda na trenažéru předem může zlepšit výkon. Pokud by v týdnu šlo jen o náhradu jízdy venku, tak to bude spíš 20 m a více a naopak intenzivu vyšší, např. intervaly. Tady mi netrápí, že mě pak leje a oblečení je zcela propocené.

                          0 0
                          • Krejza  

                            Snad ani nechci vědět, jaké intervaly jezdíš za 20 minut celého tréninku.

                            0 0
              • Prazak0  

                Tak trenažér šlapat na něm jde, ale venku to je lepší. Venku to psychicky neunaví, na trenažéru ano. Ve středu jsem si chvíli vyjel ven, ale musel se včas vrátit, abych byl v 21:00 doma. Což jsem stihl s minimální rezervou. Asi by se tolik nestalo, kdybych kousek přetáhl a já policii vysvětloval, že byl nějaký menší defekt ap.

                Doma jsem pojedl a pak ještě jsem najel virtuálních 7 km na trenažéru. Lehčí tempo, rozumná tepová frekvence, toto sledovat doma nemůžu. Ale na ten trenažér jsem sedal psychicky odpočatý s tím, že tam budu opravdu šlapat jen krátce, což bylo myslím 15 minut. Jako zpestření a doplněk je velmi dobrý, jako náhrada je dobrý krátkodobě.

                Venku je stále teplo, mnohdy bývá teplo velkou část prosince nebo i v lednu a únoru. Pak je trenažér skvělý po dobu, kdy se ven opravdu nechce, např. slaná břečka nebo moc mrzne. Ale i tu zimu je lepší aspoň zčásti trávit v sedle.

                0 0
      • McBlacky  

        na ultra ti nejvíc pomůže trénovat silovou vytrvalost v nižší kadenci a maximalizovat FTP na ukor vykonosti v intervalech. Takže sweetspot a tempové intervaly. Vomax jako zpestření, dál do intenzit je pro tohle úplně nepotřebné.

        kromě X hodin šlapání bych 2×týdně hodinu cvičil celé tělo, zejména core a ramena/ruce. Na ultra většinou člověka bolí všechno možné, kromě nohou :)

        1 0
        • Forester  

          jj, to s tím cvičením je pravda a víceméně to praktikuju :-). Mě teda po 4–5 dnech bolí kolena, ale to většinu lidí na zadních pozicích, kde se pohybuji :-)

          když já mám problém s těmi obecnými radami, a to nic ve zlým .. jezdit silovou vytrvalost v nižší kadenci a maximalizovat FTP na úkor výkonnosti v intervalech … to si pak po večerech něco šmrdlám … potřebuji strukturovaný :-) tréninkový plán, kde bude napsáno, dnes tohle, zítra tamto … takže se to snažím naťukat v TrainerRoad, ale trochu jsem narazil v těch detailech, jak si ho přesně udělat. tak právě tam směřuje můj dotaz

          0 0
          • rdx  

            TR ma primo SweetSpot program v ruznych fazich a casovych moznostech. Pouzij primo ten. Overeno vlastnim telem.

            0 0
            • Forester  

              jj, v rámci Base Phase. Koukám na to. Díky.

              Zatím to naklikávám v tom Plain Builderu. Base Phase, Build Phase a Specialty Phase (a v této části právě nevím)

              0 0
              • rdx  

                ta zaverecna 3 faze by ti mela idealne vyjit nekde na duben, nebo mozna i pozdeji podle A zavodu. A to uz stejne pujde jezdit venku, tak bych se tim ted moc nezatezoval a adekvatne natahnul ty prvni dve …

                Base Phase Training Plans

                SweetSpot

                Volume I > Volume II

                .

                Build Phase

                General nebo Sustained

                0 0
                • Forester  

                  Bezva, tohle je pro mě ideální rada :-). „A“ závod :-) je v červenci, ale od dubna počítám už s nájezdem venku.

                  Díky.

                  0 0
          • McBlacky  

            Kolena boli vsechny, neboj. Prasky, masticky a doufat ze to vydrzi. Ultra je pro telo proste masakr. Na pohodu to neodjede nikdo, ale muzes minimalizovat docasne, pripadne trvale nasledky.

            0 0
            • Forester  

              Jasný, bolí to všechny, ale jen někdo tomu podlehne :-).

              Trvalý následky mě naštěstí minuly, ale brnění prstů po prvních Mílích odeznělo až po půl roce, to už jsem se trochu bál …

              Tak ať to pořád jezdí!

              0 0
          • Honzis  

            zas nevím co je na ultra moc strukturovaného – šlapeš dokud to jde, žádný maximálky, snažit se šetřit co to dá a vydržet dlouho (hlavou i zdravím). Navíc představa, že od listopadu drtíš nějakej plán, to chce hodně silnou hlavu! S prací a rodinou přes týden stejně „udržovačka“ nebo jak asi chceš „nějaký intenzivní zpestření“ a o víkendu když je možnost, něco dlouhýho. Ale průšvih u nás bývá, že v lednu a únoru taky může být venku tak hnusně, že toho moc neobjedeš :-( Ale v Polabí to celkem jde, nicméně sám jsem občas najel v lednu 500 a někdy 1500. Sám bych volil spíš pozdější začátek abys pak měl hlavu a chuť najet prostě v březnu a dubnu po 1500–2000km.

            0 0
            • Prazak0  

              Lidi jsou tím občas až posedlí, mít nějaký přesně definovaný tréninkový plán. Na jednu stranu je dobré vědět pár zásad, ale otrocky dodržovat nějaký plán by se mi nechtělo. Já se snažím jezdit venku, současně se přizpůsobuji počasí, takže pevný plán tu moc být nemůže. Spíš sleduji celkový nájezd, pokud není víc dní počasí na jízdu venku, tak zařadím trenažér jako náhradu, abych neztrácel trénovanost. Venku se naopak nebojím tu trasu prodloužit proti původnímu plánu, když mám chuť a při jízdě cítím, že to jde. Ono záleží i na větru. Pokud dodržím nějaké zásady, tak trénink prostě funguje. Nejsem v situaci profesionálního závodníka, který jezdí i za velkého deště, má na to perfektní oblečení a musí dodržet ten svůj plán. Jsem spíš v situaci člověka, co chodí do práce a tomu se přizpůsobuje i kolo.

              Jsou ale lidi, kteří mají rádi bezduché plnění plánu, mají asi pevnou vůli. Kdosi takto pilně šlape doma na rotopedu, hodinu tam šlape dosti intenzivně, obávám se, že to rve dost. Ven ale kolo vytáhne leda v létě a taky ne pokaždé. Za tmy nejezdí vůbec. Ale dokáže hodinu otrocky šlapat na místě. Já si radši užiju jízdu venku, krom nějakých plánů musím respektovat krom počasí hlavně silniční provoz, stav vozovky a profil trati. I tam mi to umožní vysoký nájezd, mohu jet s vyšší nebo nižší intenzitou atd. Nemůžu mít vše pevně dané, je-li silný vítr, tak jízda stěží bude regenerační.

              0 0
              • Jáchym 1  

                Pěkně definovaný.

                Pár závodů za rok objedu,takže nějekaj rámcovej plán mám.Ale když venku leje a já bych měl najíždět,tak se nepos…u.Půjdu jindy. Na kole jezdím hlavně proto,protože mě to baví.Vyčistím si hlavu a ne abych se stresoval,že nedodržím TP.

                0 0
      • milan.v  

        Tréninkový plán je i ve Zwiftu, resp. x plánů s různými cíli…

        0 0
    • Smolik23  

      Ahoj, všiml jsem si, že se tady řeší trénink na zimu, a tak jsem nechtěl vytvářet nový příspěvek. Nahoře se řeší cyklotrenažery, když není počasí jezdit přes zimu. Máte někdo zkušenost s tímto cyklotranažerem, vyplatí se? https://www.topontrail.cz/…ris-m2-smart?…

      Mi se to jako laikovi líbí, jsou tam i různé možnosti sklonu. Díky za odpověď.

      Ondra

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.