Trailovné? Přispívat je normální!

52 nepřečtených
  • jirkous3

    Jak to vidíte trailisté? Budete ochotni pustit nějakou tu kačku? https://mtbs.cz/…orie/ostatni

    Anketa: Dobrovolný příspěvek mezi 50-100 Kč

    0 0
    • milan.v  

      Nebylo to tu už několikrát?

      Kdybych jezdil po trailech, což nikdy nebudu, tak by mi samozřejmě přišlo normální, když to někdo někde uměle vybudoval na svém pozemku jako podnikatelský záměr, za to zaplatit… Do aquaparku, na tobogány také nechodíte zadarmo…

      6 0
      • Dejv0  

        Den stará kampaň tu asi několikrát nebyla.

        0 1
      • jirkous3  

        Jistě, ale někteří poukazují na to, že to bude neprokazatelné hospodaření s vybranými penězi. A to ani nemluvím o to, co na to řekne berňák. A tím nechci říct, že jsem proti placení.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Drobná připomínka – většina trailů stojí na pozemku „nás všech“.

        0 0
        • milan.v  

          To je potom jiná, také nezaberu břeh řeky, přehrady a nepořádám tam svévolně party, jiné soukromé aktivity,… nevytvořím závodní dráhu na dálnici za plného provozu, nevytvořím si heliport uprostřed Stromovky, Letenské planě,…

          To, že si v ČR masově lidé zvykli v minulosti třeba postavit boudu u řeky a zabrat to kolem, na věci nic nemění… A nyní se diví, že to musí zbourat…

          3 2
    • Vrci  

      Nikdy jsem tam nebyl a ani mě to neláká (podle kol v profilu je to zřejmé), ale myslel jsem si, že to zpoplatněné je, ať už vstupem nebo parkovým, podobně jako třeba běžky nebo Teplicko – Adršpašske skály.

      0 0
    • esmo  

      Příspívám na děti, na trailovné mi už nezbylo :(

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jak říká trail builder Jan Rejl z Trutnov Trails: „Když na traily dva roky nesáhneme, tak je po téhle době v podstatě už ani nenajdete!“ Tak zrovna ty jeho kamenné tam vydrží asi hodně dlouho :-)

      0 1
    • novas752  

      Každému, kdo si někdy zkusil něco vlastnoručně nakopat, je to jasné. Výstavba i údržba je těžká dřina, postavit a udržovat každý kousek trailu zabere spousta člověkohodin a kopáči musí být z něčeho placení. Stejně jako platím v bikeparku za permici na lano, platím i v trailcentru za pásku.

      4 0
    • Tomcat  

      Stojí to peníze , je to nějaká práce, příspěvek si zaslouží.

      0 0
    • Johny_r  

      Mně teda přijde spíš nepochopitelné, že se v trailcentrech automaticky nevybírá nějaký poplatek. Když je tam lanovka, tak předpokládám, že cena se promítá do ceny permice, ale moc nechápu, že někdo vybuduje nějaké centrum bez lana a nechá to na dobrovolnosti. Jako jestli to má z čeho živit, tak je to krásný a klobouk dolů, ale mně by přišlo normální tam prostě vybírat vjezdný. A pokud by to bylo 50–100 Kč za den, tak bych měl pocit, že to je směšně levný.

      0 0
      • Tomcat  

        Protože různí vlastníci, pronajímatelé.

        Někdo zastává enduro přístup co si sjedu to si vyjedu.

        Rozhodně bych pro vstupenky byl.

        0 0
      • jirkous3  

        Já tedy na trailu nikdy nebyl, ale nejsou většinou volně přístupné? Pokud ano, tak asi jedině nějaká platba přes QR kód nebo pancéřovaná kasička. Ono to s tím vybíráním asi taky není tak jednoduché. Pokud by to bylo oficiální, museli by si založit živnost, platit daně, řešilo by se vlastnictví pozemku, nájemní smlouva, taky Lesy ČR by mohli už chtít poplatky… asi to musí být na dobrovolnosti.

        0 0
        • milan.v  

          Počkej, to není oficiální provozování?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ty traily stojí většinou ve veřejných lesích ve vlastnictví státu. Majitel pozemku k tomu musel dát souhlas s zřejmě stanovil i nějaké podmínky.

            0 0
            • jirkous3  

              Přesně tak to asi většinou bude. A je otázka, pokud by bylo provozování živností s oficiálním vstupným, zda by to Lesy ČR ještě byly ochotné pronajmout zdarma. A stejně mi přijde, že ty menší traily jsou bez dozoru. Nebo ne?

              0 0
            • Barak  

              Ono tak nejde ani tak o tem pozemek, jako o tu práci, která je s tím spojená.

              2 0
      • Pedro404  

        Otázka je, jestli by ten rozdíl získanejch peněz oproti dobrovolnosti natolik překročil výdaje na plat člověka/lidí (podle počtu nástupních míst), co by to vybírali, aby se to vyplatilo.

        0 0
    • Smazaný účet  

      No ale zase když to tam vybudují poctivě jako naši předci, tak to tam vydrží staletí a měli by dostat zaplaceno :-)

      0 0
      • Tomcat  

        Jenže taky po takové cestě projelo prošlo za měsíc tolik lidí co některé dnes za den.

        V době kdy vrcholily sociální dopady dopady opatření okolo CV19 a cestovky byli na mašli. Někdo přišel stím jestli si uvědomujeme jak dnešní cestování je mladá záležitost a ještě třeba naší dědové za rok nepotkali tolik lidí než mnoho lidí dnes za den\týden.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak tohle byla zrovna frekventovaná cesta co zbudovali přes kamenné pole už ve středověku a jezdilo se po ní povozy s dřevěnými koly kolikrát i železem pobitými :-) A kolikrát se i naši předci přes skály prokopali aby se cesta dala vyjet a vozit tamtudy dřevo a zboží :-)

          0 0
    • MirosPikos  

      Kampaň nechápu. Pokaždé si koupím na RS pásku letos jsme přispěli daleko víc skrze výuku. Stejně tak Trutnov. Přijde mi to normální a uvedomuju si, že ty tuny materiálu se tam samy nenavezou a nekoupí…Navíc tam člověk obvykle udělá nějakou outratu (pivo, jídlo…). Kolenovrty tahle kampaň stejně nezmění.

      2 0
    • Japhy  

      Na SpS a RS zastávám zásadu že jedno pivo do chřtánu, jedno do kasičky. ;-)

      Ale opatrně s tou dobrovolností, všeho moc škodí. Dokud bylo třeba parkoviště na Dlouhý Louce za pajdu, rád jsem si pípnul QR kód na údržbu. Pak zdražili na kilo a Fiala ustavičně vypisuje na webu nějaké plakánky. Vážený a šlechetný, vy mi to nebudete věřit, ale já jsem ten největší chudák v celém knížectví – všichni mě šidí – děti, správce, totiž chci říct – já mám jenom dluhy. Tak už si tam QRka nepípám.

      0 0
      • krabica  

        Na RS platím roční příspěvek, ale pivo tam moc nepiju, to se prostě nedá… ještě tak snesu radlera, kde malinovka přebije tu hnusnou chuť…

        0 0
    • Tomcat  

      Jinak vzhledem k tomu kdo za tím stojí......

      0 0
    • LRRTM1  

      Já nemám vůbec problém přispět a taky to tak dělám. Ale dobrovolně, protože celý ten koncept je od začátku stavěný na dobrovolnosti. Trochu by mi vadilo, kdyby se začalo vybírat za traily plošně. Už jen proto, že si myslím, že jinde ve světě tenhle koncept funguje malinko jinak. Lokální podnikatelé podporují společně něco, co do lokality přivádí zákazníky. Když si bikeři budou platit napřímo traily, budou místní lidé a bikeři dvě oddělené skupiny a bude, dle mého mínění, spousta třecích ploch. Proto bych marketingové úsilí tolik nesměroval na bikery, ale spíš na místní podnikatele.

      0 0
      • Heatly  

        To v české republice nemůže fungovat.

        0 0
      • o.unca  

        Tak řekl bych, že někteří z videa působí ve dvojjediné roly a tedy asi nechcou platit sami sobě…-)

        0 0
        • LRRTM1  

          Je fakt, že být placen 2× je příjemnější varianta :-)

          0 0
      • Japhy  

        Hele, tak třeba na RS jsem si docela všímal na občerstvovnách vyvěšených zlatých a stříbrných plaket (či jak tomu říkají, mám to daleko, byl jsem teprv 2×). Když se budu rozhodovat mezi dvěma hospodama, k tomuhle bych zrovna přihlížel.

        2 0
    • jIrI___  

      Vidím správně, že do toho je zapojený i pan Kvasnička z čemby…? :O

      1 0
      • Tomcat  

        Ano ano taky sem si říkal, že tam něco bublá, pracuje a kvasí…

        0 0
    • JakeF  

      Já se vždycky SpS zastával, že není prdel postavit a udržovat tolik kilometrů trailů…

      Ale už to tam je postavený 10 let a ty traily pořád nemaj vyřešený odvodnění, takže na trailech stojí v mnoha místech voda ještě několik dní po dešti, když je ve zbytku lesa už dávno sucho… Jasně, nepovede se každá zatáčka na první dobrou, ale že za 10 let „údržby“ ani nevykopali stružky pro odtok vody, to mi smrdí tím, že Kvasničkovi ten stav naprosto vyhovuje, protože pak může stát s nataženou rukou a ukazovat, jak je ten trail zase rozježděnej a je potřeba do toho lejt další prachy na údržbu…

      3 0
      • Libores  

        Problémy SpS je trochu složitější a táhnou se už od samotnýho vzniku. Ve výsledku se místní, kteří tam nejdřív žádný singltrek vůbec nechtěli, můžou přerhnout kdou vytříská víc, ale (až na čestný výjimky) do údržby nedávají zhola nic.

        0 0
        • JakeF  

          Ve videu vidím Kvasničku s nastavenou rukou… Místní mu tam určitě nepředělávaj trail, aby tam stála voda.

          0 0
          • Pijer  

            Údržbu nemá na starost Kvasnička, ale opska SpS

            0 0
            • JakeF  

              A proč poslali do videa zrovna jeho, když s tím nemá nic společnýho?

              0 0
              • Pijer  

                Protože je masou vnímán jako „otec zakladatel“?

                0 0
                • JakeF  

                  Ono na tom ve výsledku nesejde, kdyby tam stál Jarda Kulhavý, tak moje kritika SpS je pořád stejná…

                  Za 10 let existence bych prostě očekával, že někdo bude řešit příčinu problému a ne brečet na netu, že má na údržbu málo peněz… Když nemá z trailu kam odtejkat voda, tak je jasný, že jeho údržba bude černá díra na peníze. A nepřijde mi smysluplný tu černou díru krmit, když 10 let údržbářům nestačilo, aby si všimli, kde je příčina problému.

                  Nepořádali oni stavitelé SpS nějaký kurzy pro stavitele trailů? Mám pocit, že jsem to někde zahlíd. Mohli by v rámci něj dát účastníkům praktický cvičení, ať najdou úseky trailů pod úrovní terénu a vykopou u nich odvodnění… Problém vyřešenej a ještě budou prachy od účastníků :))

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Ano původně chtěl vydělávat na vytváření, projektování. Být odborný garant. Než přímo provoz a údržba.

                    Nevím jak moc by se dalo říct , že know-how ma už jen on.

                    0 0
                  • jonti  

                    SpS ma vyhodu i nevyhodu v tom, ze je v dojezdove vzdalenosti od Prahy. TT nebo RS je jasne prespani a tim padem tam zustane o dost vic penez, ktere se castecne dostanou i zpatky ke trailum a celkove je tam vetsi podpora okoli.

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Mně Google hlásí na SpS cestu cca 2 h a na TT 2 h 15 min, to neni výraznej rozdíl.

                      2 0
                    • jIrI___  

                      Zase ani na jedny z těch trailů nejezdí lidé jen z Prahy…

                      0 0
                      • jonti  

                        Z velkych mest jezdi lide, co tam nechavaji nejvic penez. A Praha je nejvetsi mesto s nejvyssimi platy, proto je ohledne prijmu z turizmu nejdulezitejsi.

                        0 0
                        • Tomcat  

                          Nikoliv nejvyšší platy v Praze tam nesouvisí s turismem, ale urbanizací . Korporace z turismu nežijou. A mnohé velké firmy musí mít třeba i konstrukci ve velkém městě, protože do te ****** kde mají fabriku nikoho mimo dělníků zásadně nedostanou .

                          Turismus je důležitý pro Krumlov, Kutná Hora, Písek a jiné menší města.

                          Praha je výstavní skříň je vic vidět, ale nevydělává tolik.

                          Problém bonitníchh bikerů vs SpS je že mají často na to jet jinam kde je i větší level nabízeného. Zpoplatnění pokud se zvedne úroveň je jen k tomu víc motivuje.

                          1 0
                    • novas752  

                      V Trutnově jsi stejně rychle jak na SpS. Možná i rychleji, na D11 se jede 140+, pak zase rychlá hlavní silnice. Po R10 to tak rychle nejede a pak se od Liberce jede okreskama.

                      Navíc na Trutnově je celkově návštěvnost oproti SpS malinká (SpS je pro masy, Trutnov si už kde jaký cykloturista zrovna moc neužije) a nějaká na traily navázaná a závislá infrasturkura (jako třeba v Rychlebkách) tam v podstatě není.

                      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.