• Bouba

    Ahoj všem,

    chtěl bych vás požádat o radu. Chceme začít jezdit se synem na kole a proto hledám vhodnou tažnou tyč. Pořídil jsem tedy http://www.trail-gator.cz/ a bohužel totální nespokojenost. Tyč dětské kolo moc dobře neudrží, syn jede pořád nakloněný na jednu stranu. Proto hledám něco jiného. Na internetu jsem narazil na tohle https://www.ridewill.it/…l-red/30997/ . Máte prosím někdo zkušenost. Už se nechci „spálit“ jako s Trail Gatorem a proto budu rád za každou radu, či zkušenost. Předem díky :-) Honza K.

    0 0
    • Japhy  

      Trail Gator není konstrukčně nejlíp vyřešený, ale většina křivě visících dětí je důsledek špatné montáže. to Perruzo vypadá jak z bláta do louže. I když nosič na tažné mají docela vymazlený, chtělo by to vyzkoušet. Třeba Follow Me by asi fungovalo líp, ale zase ta cena.

      Zrovna zítra vezu Trail Gator kamarádovi na dovolenou, tak si aspoň osvěžím jak se to montovalo.

      1 0
      • Vilém  

        Jak pises, problem byva vetsinou v montazi.

        0 0
        • Bouba  

          Jak jsem psal. Pokud utáhnu hodně, aby to fungovalo, řidítky se potom nedá otáčet. Pokud málo, tak zámek klouže po hlavové trubce synova kola. Je mi jasné, že pokud nebude úchyt na střed předního kola, tak to nikdy rovně držet nebude, protože dítě se vždy svojí vahou nakloní na jednu stranu. Proto hledám nějaké jiné řešení než Trail Gator. Follow Me je super, ale stojí ranec. Rád bych něco kolem cca 2 tis. Kč, klidně i použitého.

          0 0
          • HonzaP9  

            Jak souvisí utažení úchytu s otáčením řidítek?

            No každopádně souhlasím, že to ideálně vyřešené není – já jsem s Trail-Gatorem spokojenej, odvozil jsem na něm dvě děti, ale to neznamená, že jiný to nebude mít jinak. Protáčení jsem řešil tak, že na ty třmeny jsem natáhl gumovou hadičku a přední část úchytu jsem podložil plochou gumou a nehne se to. Pak jsem ještě musel měnit rychloupínák, protože ten hliníkovej jsem ulomil. Náklon se dá snadno doladit mírným pootočením předního úchytného dílu na sedlovce, ale spolehlivě to funguje jedině v případě, že všechno ostatní je utažené na fest a srovnané perfektně do roviny.

            0 0
            • Bouba  

              No to je právě možná ten problém. Koupíš si výrobek, který by člověk měl jen namontovat na kolo a hotovo. Jenomže chyba lávky. Je k tomu potřeba ještě gumová podložka, hadičky na ocelové podkovy, delší rychloupínák na zadní kolo (aby tam šel dát ten díl, kam se tyč zacvakne, když nevezeš dítě atd.). Trail Gator je podle mého hobby výrobek pro domácí kutily … takové udělej si sám, dolaď si sám a k tomu si nakup nebo obstarej ještě nějaké drobnosti v hobby marketu … no a jak tu někdo psal, pak budeš ladit a ladit … no a na třetím cyklo rodinném výlete ti to bude fungovat … teda možná.

              Omlouvám se, už nechci řešit Trail Gator, tenhle výrobek mě bohužel zklamal. Proto budu rád za rady na něco jiného … co bude hned funkční.

              PS: také si přece nekupujete kolo s tím, že pro jeho používání si na něm budete muset provádět ještě nějaké úpravy.

              0 0
            • Bouba  

              Souvisí tak, že pokud chci zámek na představci utáhnout, tak aby se nehnul za jízdy, vše začne tlačit na hlavové složení které je uvnitř trubky a řidítka se přestávají otáčet lehce.

              0 0
              • Lišák  

                Co to máš za kolo? Ta hlavová trubka je z gumy? Jsem to na Spešlech HotRock 12" a 16" měl dotažený „nakrev“ a řídítka šla naprosto volně.

                0 0
            • Manas  

              Presne tak sem to udelal ja. Bohuzel mladej uz ma vetsi kolo, a na to uz to nedam. Tak ted lovim jak ho tahat jinak :)

              0 0
        • Alojs01  

          Nejsem si jistý, mě se to snažil taky prodavač tvrdit, než jsem mu dokázal, že je ta jedna část špatná (křivě vyvrtaný díry).

          Kamarád to měl taky špatný a taky vyreklamoval.

          Ale vždycky mě fascinovalo, kolika lidem je jedno, že táhnou dítě, který je úplně nakřivo…

          0 0
          • Bouba  

            O to hůř. Prostě za mě Trail Gator už nechci, neosvědčil se. Proto budu rád za nějaký návrh jiného, lepšího řešení závěru dětského kola. No a pokud nic nenajdu, tak hold vezmu kolečkové brusle a budu ze synem jezdit na cyklostezce ať si hlavně on užije ježdění na kola. Tahat dítě na tyči, kde sedí nakřivo mi fakt přijde jako dost úlet …

            0 0
            • Lišák  

              Nakřivo sedět nebude, když to uděláš, jak psal HonzaP9. Většina lidí si myslí, že souprava musí být vždy jednostopá. Nastaví vše do jedné linie a pak se nasčítají tolerance a nepřesnosti a výsledkem je dítě v náklonu. Když vyosíš úchyt na sedlovce, tak budeš mít sice „doustopou“ soupravu, ale dítě bude rovně.

              0 0
              • Bouba  

                Díky. Dobrá myšlenka. Hold začnu na kole jezdit s vodováhou :-D

                0 0
                • Lišák  

                  Vodováha netřeba. Stačí, když to budeš ladit před barákem, aby Tě i s mladým při jízdě někdo zezadu zkouknul.

                  0 0
              • kycis  

                Presne, mam to dvoustope, ale malej sedi rovne :-)

                0 0
              • Nostromo  

                Přesně tak. Základ je mít vše utažene, žádné provozní vůle, vše „kolmo“ namontovane. Já to dělal tak, že jsem zavěsil ke stropu tyč, vysoký strop, na dětské kolo nasrouboval držák zatím volně, zavěsil jsem kolo do tyče, srovnal kolmost k zemi. Utahl. Pokud i pak se třeba během jízdy někde projevila nějaká vůle a dítě bylo nakrivo stačilo mírně na mém kole otočit sedlovkou a dítě se srovnalo. 2 děti jsem takto krásně kolmo odvozil.

                0 0
            • Alojs01  

              A nebo tohle…

              Kamarádi si to nemohli vynachválit…

              0 0
          • Manas  

            Ja taky prvni kus reklamoval. Jinak ano, presne koukam jak to dite muzou vest nakrivo, dyk to je pro nej pri delsi ceste strasne obtizny.

            0 0
    • piwo  

      Mám domado.cz a spokojenost.

      0 0
      • Bouba  

        Mrknu na to.

        0 0
      • MirosPikos  

        Taky jí mám. Ale nejsem spokojen s tím, jak je a) šíleně těžká. Není to alu ale nějaká ocel. b) kolo táhne moc nízko. Potřebovala by trochu narovnat :) Ale jinak dá se.

        0 0
      • sakul11  

        Za me super vlecna tyc,dite se neklati.Pravda nižší upevneni detskeho kola,obcas clovek skrtne.Nicmene stejne je trasa prizpusobena detem,tedy zadny velky trail.

        0 0
    • kycis  

      Hele s tim trailgatorem si musis fakt pohrat, me to trvalo asi 3 vyjizdky nez jsem to seridil ke spokojenosti. Jediny s cim porad bojuju je ten kulovej cep co drzi rovne riditka, respektive jeho objimka. Protoze ma malej kolo s vidlici, ktera ma promenny prurez (smerem k patkam se zuzuje), poradne to nedrzi a neustale pada nebo se aspon protaci. Neresil jste to nekdo?

      Jinak kamarad k velke spokojenosti pouziva followme, ale me to prislo uz jako moc velkej bazmek.

      0 0
      • Bouba  

        Bohužel hlavní problém u mě je přidělání toho „bazmeku“ zámku na rám synova kola. Když to utáhnu, aby to pevně drželo tak mačkám přes trubku hlavové složení a řidítka jsou otáčet hodně ztuha :-/ Když to udělám tak, aby šlo řidítky otáčet normálně … tak aby mohl jezdit i sám tak, je to zase moc volné když ho dám na tyč.

        Druhým problémem je ten spoj mezi mou sedlovkou a tyčí. Je tam klasický rychloupínák, který má vakl a neudrží dětské kolo v rovině (syn má 20 kg a jede nakloněn buď na jednu, nebo druhou stranu). V podstatě nemá jak držet rovnováhu, protože jede pouze po zadním. Celkově mi to přijde, že tyč má na můj vkus v různých jejich částech dost vůle a tím, že je s kolem spojena vždy jen v jednom bodu, tak to nikdy asi nebude fungovat ideálně.

        0 0
      • K2  

        Dal jsem kolem vidlice kousek koberce a na to objímku – fungovalo to OK

        0 0
        • Bouba  

          zkusím

          0 0
        • jannk  

          Ano, bez kousku stare duse nebo neceho podobneho nejde TG prakticky namontovat. Potom uz je to pohoda

          0 0
      • Nostromo  

        Řešil, dal jsem kulovej čep na řídítka a tu tyčku co to drží jsem dal nahoru.

        0 0
    • K2  

      Jak velké kolo má syn?

      Já Trailgatora používám jak na 16", tak na 20" kole OK

      Opravdu si to chce pohrát se seřízením

      Syn část cesty šlape vlastními silami a část ho tahám – za mě spokojenost

      0 0
      • Bouba  

        má 12ku.

        0 0
        • K2  

          U 20" kola jsem nemusel řešit nic (má silnější přední vidlici)

          U 16" kola, které má tenkou zužující se vidlici jsem musel podložit úchyt na přední vidlici kouskem koberce.

          s 12" kolem nemám zkušenosti, ale dítě celkem rychle doroste na 16" (doporučuju vyzkoušet, jestli ta 16" není už dobrá)

          Seřízení a první vyjížďka s klíčem v kapse je potřeba…

          TrailGatora jsem koupil z druhé ruky a nelituju, funguje OK

          0 0
    • K2  

      Ještě můžu nabídnout Trek Mountain Train – cena cca 3 tis, možnost vyzkoušení

      https://www.google.cz/search?…:

      Je jeté, ale funkční. Jakmile děti začaly jezdit samy, přestal jsem používat.

      Stabilita je lepší než u tažné tyče, je tam méně pohyblivých prvků

      0 0
      • Bouba  

        To je super, ale syn chce také během vyjížďky jezdit sám.

        0 0
        • Motyll  

          Zkušenost s TG mám a už nikdy více. Prodávají polotovar, ale i po upgrade to nebylo ono. (Zkušenost před 6 lety, možná to vylepšili) Teď mám FM (bazar, rok staré, 3k) a úplně jiná liga. Doporučuji se vydat tímto směrem.

          0 0
    • matbiker  

      Domado. Muzes vyskove v pohode nastavit polohu upnuti vidlice podle rozmeru kola, takze deckokolo muze jet ve standardni poloze. A predni kolo muzes k domadu pripnout 2 klipsnovymi reminky. S malou jsme tak najezdili kupu kilometru, vcetne Russvske 50.

      0 0
      • MirosPikos  

        Ve předu to závisí na výšce sedačky tazneho kola – ta to limituje. A vzadu to mám také nejvýš, co to jde. Kdyz táhnu ja, je to snad v pohodě. Kdyz menší manželka, je to nízko.

        0 0
    • vysmátej bajker  

      za čoko

      0 0
    • M@C  

      Ahoj,

      nekdo nejake nove poznatky a zkusenosti ohledne taznych tyci, prosim? TrailGator nechci :D FollowMe taky ne. Co ted rozumneho koupit? Peruzzo Trailangel? Ten ma celkem uchazejici recenze od zakazniku na Alze apod., nekteri ho srovnavaji i s TG, jenz je podle nich horsi.

      Pripadne odnekud ze zahranici neco lepsiho?

      Diky.

      0 0
      • MirosPikos  

        S odstupem času musím říct, že tažná tyč byl krok vedle. Příliš mnoho nevýhod. Postupně jsem si to při druhým a třetím klukovi vycizeloval tak, že od nějakých 2+ vozit na sedačce typu Shotgun/McRide a pak, když už umí dítě šlapat, tak mu pomoct do kopce s táhlem. Vyzkoušel jsem si obojí. Vézt nejmenšího na Shotgunu a táhnout za sebou prostředního na gumě. Prachatické traily – stoupání na vyhlídkový trail. Takže ideálně dlouhá táhlá stoupání…aby byla guma pořád napnutá. Jinde prostě raději dítě nechat samotné a zvolnit tempo.

        Ale to si zřejmě nechtěl slyšet ani číst.

        3 0
      • Manas  

        Nove poznatky mam v tom, ze bych uz tyc ted neresil. jen tazne lano, … at uz Rikscha, Towwhee .. nebo Aliexpress.

        2 0
      • Micey  

        Mno.. a coe spatnyho na FollowMe, at vime, jakym smerem radit?

        0 0
      • skaj  

        Taznou tyc bych uz taky nechtel. Tahlo vladne svetu:)

        2 0
      • mais  

        Dvě děti, obě odchované trailgatorem a páč věděly, že je to kdyžtak odtáhne, tak trsilgator prakticky nikdy nepoužité a odjezdily samy, rodič nadšen trsilgator je fajn

        1 0
      • DDDD  

        Mám tahlo a trailgator a každý má něco do sebe. Tyč je super, když potřebuješ mít jistotu, že dítě neudělá nějakou blbost. Takže u mě hlavně výlety se silničním přesunem. Tahlo je super rychlá pomoc do kopce, za mě lepší jak tyč. Ale zase koncipujeme výlety tak, aby to děti daly, žádný velký kopce. Tyč mám pro věk 3–5, starší dcera (6) už jen s táhlem. V podstatě, když vím, že pojedeme jen mimo cesty, tyč neberu.

        0 0
    • M@C  

      Tak vsem dekuji za odpovedi. Jeste jsem si v mezicase procetl i recenze na Ebay a Amazonu a vsude mozne a taznou tyc jsem nakonec zavrhnul, diky za potvrzeni rozhodnuti.

      Takze budu malou asi tahat jen po okolnich kopcich na gume, treba na Javorovy vedou 2 pozvolne cesty kudy uz se tesim jak ji potahnu. Kdyz jsem to ted ale rekl zene tak se netvarila nadsene…

      A FM jsem nechtel, protoze ho ma kolegyne od kamarada a nadava na to ze je na nic (pry taky nedrzi dite vubec rovne) a prodava ho… :-)

      0 0
      • Micey  

        Hele tak to čtu poprvý, já na tom odvozil dvě děti, spousta mejch kamarádů taky a všichni sme s tim byli fakt spokojený. Sem si skoro jist, že to měla kolegyně od kamaráda blbě nastavený/nasazený, na to je to citlivý, ale jak se s tim trochu pomazlíš, je to fakt supr.

        0 1
      • Ciba04t  

        Holku jsem tahal na tyči. Občas ji bylo potřeba dotáhnou, aby s kolem nebyla nakřivo. Jinak jsem s tyčí neměl problém.

        Pro mladýho jsem od kamaráda koupil Followme. U něj bylo ze začátku nutný si osvojit jak připojit dětský kolo. Občas jsem s tím bojoval, ale trocha cviku to zlepšila. Dětský kolo v něm o proti tažný tyči drželo vždy rovně. Připevnit ho nakřivo snad ani nejde. V létě bylo mladýmu šest, takže followme šlo z kola a do baťohu tažná guma.

        0 0
      • Mamut  

        FollowMe je strasne lesenie a vazi to 4–4.5 kg, ale funkcne je to dobre a ziadny problem s s tym nikdy nebol. Pevne je to az az a rovne tiez.

        1 0
        • Jenda  

          jo, je to děsný lešení ale kompletní demontáž z tažného kola je rychlejší než u tažný tyče a jak píšeš – kolo je tam vždy rovně a velmi pevně. Složení při odcvaknutí taženého kola je pak uplně super jednoduchý.

          Navíc úchyt na taženém kole je vyřešen inteligentně že se nikde nic nerve, ne jak třeba u trailgatoru, kde dotažení úchytu znamená poškození laku nabo se musí laborovat s podložkama ale pak to zas hůř drží.

          Než jsem FM dostal, říkal jsem si, že ta cena je šílená, Po tom co jsem s ním jednu sezónu odjezdil musím konstatovat že poměr vynaložených peněz a přínosu je u tohoto komponentu jeden z nejlepších co jsem za poslední roky koupil.

          0 0
    • rass76  

      pouzivam traxbike, od troch rokov, jazdime tym hlavne alpske kopce a je to super, na tyci sa dieta flaka, takto musi davat pozor, moze aj pomahat, je to male mazi to par gramov:

      https://traxbike.com/…ct/trax-pro/

      0 0
      • xtonda  

        Jo, navíjecí lano je nejlepší, nezamotá se do kol. Když je dítě unavený, může přestat šlapat, ale dál musí dávat pozor a zdokonaluje se v rovnováze a řízení kola. Používal sem vodítko na psa s kusem gumy pro zmírnění rázu při úplném vytažení.

        0 0
      • Jenda  

        Jo, tohle je dobrý, pomůžeme tím občas mlaďasovi ale tahat na tom 3 letý dítě si moc nedovedu představit.

        Ale uznávám, že na pevném závěsu se dítě veze srovnatelně s vozejkem. Dcerka už začínala jezdit sama, pak jsem jí tahali na dovolený na FollowMe a pak zas nebyla schopná jet vůbec sama.

        Uvidíme jak letos.

        0 0
        • rass76  

          Proc si neumis predstavit tahat na tom 3 lety dite, normalne pod kopcom ju zakvacim a slapeme nekolik hodin len hore, dole ide sama, aj po rovine. Teraz ma uz 6, uz sa zakvaci sama a hore kopcom pekne pomaha, tym ze od je malicka takto zvyknuta. Jazdime vela alpy, takze slapeme hore kopcom aj 2–3 hodiny k kuse a dava to v pohode. Follow me je velke a tazke, dieta sa vobec nemusi sustredit, takze sa nezlepsuje a nudi sa, lebo nemusi davat pozor. A samozrjme ked deti netahas, musi vlacit tazku zeleznu srandu, takze si jazdenie neuzijes.

          1 0
          • Jenda  

            Každý dítě je jiný, naše děti u jedný činnosti ve 3 letech ani takhle dlouho nevydržely. Představa, že pojedou několik hodin do kopce na laně je i teď pro ně nereálná. Ale já ani nemám ambici je do toho nutit, chci aby si s kolem hlavně hrály, na polykání kilometrů je času dost a dost. Ono teda i ta samostatná jízda z delšího kopce je u 3–4 letýho dítěte často nereálná. Takže buď rád, že to tvoje ratolesti dávaly, myslím že je to spíš výjimka.

            0 0
          • mais  

            Protože není jedinej, kdo neviděl tříletý dítě (a ani desetiletý), který by bylo ochotný absolvovat několik hodin činnost, co ho nebaví, aby ji zásadně nesabotovalo.

            S mnohem staršíma dětma jezdím na cyklovýlety tak 2–3 hodiny, když je přesvědčím a to včetně svačin, limonádek a koupání. I na sjezdovce vydrží půl dne jen se svačinama, odpočinkama a návštěvama ski parků – na prosté sjezdovce po dvou hodinách vytvoří takové dusno, že radši jedeš domů, aby jsi měl klid.

            1 0
            • skaj  

              To ale zase popisujes opacny extrem. Bezne jezdime s detmi na celodenni vylety na kole, chodime celodenni pesi tury (oboji od cca 4let) , bezkujou cely den, lyzujou do zaviracky (ja uz bych sel davno domu)… A takovych deti kolem me je naprosta vetsina.

              Ale souhlasim, ze nekolik hodin do kopce by je to nebavilo – to je extrem na druhou stranu.

              0 0
    • RadekHubl  

      Ahoj, na jaře mě čeká tahání (holka 4.5 roku). Určitě budeme jezdit jen rovinu, ale vím že občas se jí výpomoc bude hodit. Líbí se mi TRAX PRO, nebo už zase existuje něco novějšího/lepšího? Díky moc

      0 0
      • Tatut  

        Nám stačí gumolano z AliExpress za 200,–

        2 0
      • Mamut  

        https://vi.aliexpress.com/…7946079.html

        Mam, najazdene celkom dost, zlata vec to je. Karabinu vyhodis, oko a rep-snure srapvis presne take, aby to slo dobre zahaknut za sruby predstavca a hura. Moja starsie to uz v 5 rokoch cedale sama zahaknut aj vyhaknut. Pripadne, som chytil lano za zadkom do ruky, pritiahol som si ju vedla seba a vyhakol za jazdy. Potom som to nosil omotane okolo pasa.

        https://vi.aliexpress.com/…5678437.html

        A mam este kupene toto, co by odstranilo (sice zriedkavy ale predsa len) problem, ze sa dieta na lane v zjazde pozabudne, dobehne tahaca, prejde po lane tahjucom sa po zemi, co sa mu hned namota na plast a ni je potom vylucene, ze z toho hodi drzku. Navyse som pozabudol, ze na mojom HT biku (postavenom pre sedacky, charioty, tahanie deti atd.) mam Suntour odpruzenu sedlovku, takze budem musiet nejak pospekulovat, ako to tam uchytit. Pretoze paralelogram sedlovky je dost masivny. Inak v ruke to vyzera solidne a cena je zmiesna.

        Minuly rok som uz jazdil tak, ze mladsia visela na Folow-Me za mnou a starsia da Ali-gumolane za sedlo tej mladsej.

        Pri tom obyc. gumolane je uplne nutna vec naucit decko, aby to drzalo napnute, a v zjazde nech mierne pribrzduje. A mysliet na pravouhle a podobne ostra zatacky, kde ty uz si za zatackou, ale tahane decko este nezatocilo a ked vtedy zaberies, tak ju vlastne zhodis do boku. Takze zatacky po velkom obluku a plynule.

        0 0
        • Velomiwookie  

          Minuly rok som uz jazdil tak, ze mladsia visela na Folow-Me za mnou a starsia da Ali-gumolane za sedlo tej mladsej.

          haha slusnej kamion :)

          0 0
        • Jenda  

          Samodomo „vodítko“ s navinutým gumicukem jsem používal se ženou na MTBO. Teď máme jedno na tahání synka do kopců, tam ale není pružný provázek, nicméně u něj to až tak nevadí. Dělal jsem i další verzi „vodítka“ s gumicukem ale nemám to ještě otestovaný. Opět je to design aby to utáhlo i ženu ale primárně je to pro dcerku která na kole umí hůř než synek, takže potřebuje pružný úvazek na rozjezd.

          Tohle čínský je pružný nebo ne?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.